Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του Τούρκου συγγραφέα και εκδότη Ραγκίπ Ζαράκολου, ο οποίος ωστόσο θα δικαστεί με την κατηγορία της συνωμοσίας με Κούρδους αντάρτες, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε συλληφθεί στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με την συνταγματολόγο και μέλος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Μπούσρα Ερσανλί. Οι δύο συλληφθέντες θεωρήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) που η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι NTV αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 14 ύποπτοι, οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής έρευνας. Η σύλληψή τους είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά 193 ύποπτοι, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν προφυλακισμένοι, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 2 Ιουλίου. Ο Ζαράκολου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» ενώ η Ερσανλί αντιμετωπίζει βαρύτερη ποινή (15 χρόνια κάθειρξη) αφού κατηγορείται ως «υπεύθυνη τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η KCK θέλει να υποκαταστήσει το τουρκικό κράτος στις κοινότητες των επαρχιών με κουρδικό πληθυσμό, δημιουργώντας ένα διοικητικό μηχανισμό παράλληλο με τους επίσημους κρατικούς θεσμούς.

Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ραγκίπ Ζαράκολου είναι μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία και έχει υποστεί πολλές ακόμη διώξεις στη γειτονική χώρα για τη δράση του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών έχει υποστεί αλλεπάλληλες διώξεις λόγω των αγώνων του υπέρ των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και της έκδοσης πολλών βιβλίων στην Τουρκία για τις Γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών των Ελλήνων του Πόντου, Αρμενίων και Ασσυρίων.
Έχει επισκεφτεί αρκετές φορές στην Ελλάδα, προσκεκλημένος διαφόρων φορέων, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις. Είχε μέρος ως εισηγητής στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική», το Σεπτέμβριο του 2010, στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής και στην εκδήλωση της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας για τη Γενοκτονία, το Μάιο του 2011, όπως επίσης και σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής.

Ο Ζαράκολου έχει δημοσιεύσει βιβλίο για τη Γενοκτονία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα μαζί με τους Σαιτ Τσετίνογλου και Φάνη Μαλκίδη, το οποίο εκδόθηκε από τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας.

Ο Ραγκίπ Ζαράκολου ίδρυσε το 1977 την εκδοτική εταιρεία Μπελγκέ μαζί με τη σύζυγό του και πολλές φορές προκάλεσε την οργή της εκάστοτε κυβέρνησης, δημοσιεύοντας βιβλία Αρμένιων, Ελλήνων και Κούρδων συγγραφέων, για θέματα που «ενοχλούν» όπως είναι η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών και κυρίως των Αρμενίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1971 ως το 1991 του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, ενώ το 1995 το γραφείο του δέχθηκε βομβιστική επίθεση από ακροδεξιά οργάνωση. Ο Μπιερν Σμιθ-Σίμονσεν, διευθυντής της αρμόδιας επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά την σύλληψή του, χαρακτήρισε τον Ζαράκολου «καμάρι του εκδοτικού χώρου» και «φάρο της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία», ενώ από τότε είχε κάνει την πρόταση: «Ο Ζαρακολού δεν ανήκει στη φυλακή, αξίζει ένα βραβείο Νόμπελ». Σ’ αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν και οι Σουηδοί βουλευτές προτείνουν να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Πιστεύουν πως ο Τούρκος εκδότης είναι ένα από τα σύμβολα της ελευθερίας του τύπου και την υπεράσπισης των δικαιωμάτων του τύπου.