Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Το κράτος - δολοφόνος.....Soruşturma başladı: ‘Suikast listesi’ni duyuran HDP’li Paylan ifadeye çağrıldı


Το κράτος - δολοφόνος.....

Έρευνα ξεκίνησαν οι εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας, μετά τις δηλώσεις  του Αρμένιου βουλευτή Γκάρο Παϊλάν του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ο οποίος υποστήριξε ότι ανατέθηκε σε «δολοφόνους» να σκοτώσουν αντιφρονούντες που ζουν αυτοεξόριστοι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας έχει καλέσει ως μάρτυρα τον  Γκάρο Παϊλάν, ώστε να του παράσχει τις πληροφορίες που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του σχετικά με τις πρακτικές του Ερντογάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Παϊλάν είπε ότι έχει λάβει «διασταυρωμένες πληροφορίες» που κάνουν λόγο για «σχέδιο δολοφονίας συμπατριωτών μας που ζουν στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία».

«Ορισμένες δομές που εδρεύουν στην Τουρκία ανέθεσαν σε δολοφόνους να προχωρήσουν σε αυτούς τους φόνους», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε για τις πηγές του, ούτε για τις υποτιθέμενες εντολές που έχουν δοθεί.

Ο Παϊλάν είπε ωστόσο ότι στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται «πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και καθοδηγητές της κοινής γνώμης» που ζουν αυτοεξόριστοι στην Ευρώπη και «έχουν υποδειχθεί ως προδότες από την τουρκική κυβέρνηση».

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις  και  έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι.
Αρκετές χιλιάδες Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί διανοούμενοι, εγκατέλειψαν την Τουρκία και εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Δύσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί συχνά τη Γερμανία ότι παρέχει καταφύγιο στους «τρομοκράτες», αναφερόμενος είτε στους υποστηρικτές του Γκιουλέν, είτε στους υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Soruşturma başladı: ‘Suikast listesi’ni duyuran HDP’li Paylan ifadeye çağrıldı

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ο αγωνιστής της Ελευθερίας των λαών της Μικράς Ασίας Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί σε απεργία πείνας. Tutsak vicdani retçi Yannis V. Yaylalı’dan Roboski katliamının 6. yıldönümünde açlık grevi!


Θ. Μαλκίδης: Ο αγωνιστής της Ελευθερίας των λαών της Μικράς Ασίας Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί σε απεργία πείνας 

Σε επιστολή που μας γνωστοποιήθηκε και στάλθηκε στον Gökhan Soysal της  Ένωσης Υπεράσπισης των πολιτικών κρατουμένων στην Κωνσταντινούπολη, ο φυλακισμένος από τις 22 Απριλίου 2017,  αγωνιστής της Ελευθερίας των λαών της Μικράς Ασίας Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, εισέρχεται σε απεργία πείνας στη μνήμη των θυμάτων στο  Roboski του Κουρδιστάν, για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

 Όπως ενημέρωσε  με την επιστολή του από τις 13 Δεκεμβρίου 2017, ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί εισέρχεται από την 21η Δεκεμβρίου σε  εβδομαδιαία απεργία πείνας που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της σφαγής στο Roboski, ως συνέχεια του αγώνα για δικαιοσύνη.

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί  οποίος κρατείται για τη δράση του για το ζήτημα της Γενοκτονίας και του Κουρδιστάν γράφει, μεταξύ των άλλων στην επιστολή του την οποία μετέφρασε ο 
Θ. Μαλκίδης, για τα 34 αθώα θύματα - 19   παιδιά κάτω από 18 χρόνων με τον μικρότερο, μόλις στα 12, κι από τους υπόλοιπους 15, από 19 έως 38 ετών ο μεγαλύτερος- που έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής αεροπορίας. Ένα  έγκλημα που θέλουν οι αρχές της Τουρκίας να το καταστείλουν, να το βγάλουν από τη μνήμη μας.  
 Κανείς δεν ανακρίθηκε, κανείς δεν οδηγήθηκε στο Δικαστήριο και κανείς δεν τιμωρήθηκε για τον βομβαρδισμό των αμάχων και την Σφαγή του Ρομπόσκι.

Όποια κατεύθυνση και εάν ακολουθούν, γνωρίζουμε πολύ καλά την αλήθεια, τις μνήμες μας,  τον αγώνα μας για δικαιοσύνη. Μπορούν να μας βάλουν στη φυλακή, αλλά δεν θα αλλάξουν την αλήθεια,  αυτή δεν μπορεί να αλλοιωθεί ακόμη  και με τους νόμους και τις ποινές.

Για διεξαχθούν  αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις για  τη σφαγή στο  Roboski, για να υποστηρίξω τον αγώνα της δικαιοσύνης για το Roboski, θα κάνω  εβδομαδιαία απεργία πείνας που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, ημερομηνία της σφαγής στο Roboski το 2011

Δεν θα δεχθούμε άλλο  αυτή την αδικία. δικαιοσύνη πρέπει να έρθει στο Roboski για να γαληνέψουν στους τάφους τους τα θύματα, για να ακουστούν τα δάκρυα των μητέρων του Roboski….

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί 

φυλακή Elazığ 2 



Tutsak vicdani retçi Yannis V. Yaylalı’dan Roboski katliamının 6. yıldönümünde açlık grevi!

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Η Γενοκτονία στον Πόντο είναι μία υπόθεση τιμής των Ποντίων.PONTOS RUM SOYKIRIMI, KARADENİZ’İN NAMUS DAVASIDIR


Τamer Çilingir

Η Γενοκτονία στον Πόντο είναι μία υπόθεση τιμής των Ποντίων 


Μετάφραση Θ. Μαλκίδης 

Πρώτα απ 'όλα, οι άνθρωποι που ζούσαν σ' αυτή τη γη για τρεις χιλιάδες χρόνια, υπέστησαν μία  Γενοκτονία από  αυτή τη χώρα και αυτό πρέπει να ειπωθεί από την αρχή.  Κάθε Τούρκος,  Γεωργιανός, Λαζός, Αρμένιος, Έλληνας, έχει υποχρέωση να το ζητήσει. Η Γενοκτονία στον Πόντο είναι μία υπόθεση τιμής των Ποντίων, των Μαυροθαλασσιτών και αφορά τον Ανθρωπισμό όλων. 

Μέχρι τώρα, έχουμε κινητοποιηθεί για να αποκαλύψουμε την αλήθεια, ενάντια στα ψέματα της επίσημης ιστορίας.

Οι εγκληματίες που διέπραξαν  Γενοκτονία είναι οι ιδρυτές της Δημοκρατίας της Τουρκίας  και πρέπει να καταδικαστούν.

Πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος έτσι ώστε  οι δεκάδες χιλιάδες  ανθρώπων που έχουν αμφιβολίες για το παρελθόν τους να το εξετάσουν και αντί για ψευδή έγγραφα, να αποκαλυφθούν οι "πραγματικές πράξεις και τα αρχεία γέννησης" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για κάθε έργο που πρέπει να γίνει σε αυτά τα θέματα, πρέπει να ανοίξουν τα αρχεία, να εργαστούν στην περιοχή αυτή οι επιστήμονες και οι έρευνες θα πρέπει να επιτρέπονται.

Αυτή η υπόθεση δεν είναι η περίπτωση της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους · μας έδειξε ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτή η υπόθεση βρίσκεται κυρίως στον Πόντο, στη  Μαύρη Θάλασσα  και στους Ποντίους, στους ανθρώπους της Μαύρης Θάλασσας.

Υ.Γ Θ. Μαλκίδης :  "Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μέρος της ευρύτερης εργασίας,  μίας σημαντικής αναφοράς από το συναγωνιστή  Tamer Çilingir, συγγραφέα του βιβλίου για τη Γενοκτονία στον Πόντο στην τουρκική γλώσσα (!), ενός συμπατριώτη μας από τον Πόντο,   που έμεινε στα τουρκικά κάτεργα  για 12  χρόνια (!) Ένας άνθρωπος που δε φοβάται να μιλήσει, να πράξει, να πει το αυτονόητο πως "η Γενοκτονία στον Πόντο είναι μία υπόθεση τιμής των Ποντίων" . 


PONTOS RUM SOYKIRIMI, KARADENİZ’İN NAMUS DAVASIDIR














Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο εκ Κομοτηνής αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες (αξιωματούχοι) πήραν το μήνυμα.....



Ο εκ Κομοτηνής αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες (αξιωματούχοι) πήραν το μήνυμα.....

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου  παραχώρησε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι TRT Haber και μίλησε μεταξύ των άλλων για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, για τη Θράκη, για τον Πόντο, για την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο. 

Στη  συνέντευξη σε μετάφραση από τα www.tourkikanea.gr αναφέρθηκαν μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα: 

"Εξακολουθούν να απασχολούν την επικαιρότητα οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Ελλάδα στις 7-8 Δεκεμβρίου για τη συνθήκη που υπογράφηκε το 1923.

Τα αιτήματα μας δεν αφορούν την εδαφική ακεραιότητα ούτε της Ελλάδας ούτε καμίας άλλης χώρας ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «ως μια εγγυήτρια χώρα που υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης θα παρακολουθήσουν από κοντά τα δικαιώματα των ομογενών».

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Από τα Μνημόνια στους "διανοούμενους" και τους "καθηγητές", από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.....



Θ. Μαλκίδης 

Από τα Μνημόνια, στους "διανοούμενους" και τους "καθηγητές", από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.....

Σε αναλόγου δυσκολίας, απογοήτευσης και θλίψης περιόδους για την πατρίδα μας, ο λαός μας προσέβλεπε στους διανοούμενους, στην πνευματική του ηγεσία. Περίμενε να του ανοίξουν, συν Θεώ, το δρόμο για να διεκδικήσει, να αγωνιστεί και να νικήσει. Το έπραξαν μεταξύ των άλλων ο Σικελιανός και ο Καζαντζάκης όταν δολοφονούνταν οι Έλληνες το 1921 στην Αμάσεια του Πόντου, το φώναξε με την ιδιαίτερη φωνή και πένα του ο Κωστής Παλαμάς το 1940 δίνοντας το έναυσμα της αντίστασης που χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, το ίδιο έκανε τρεις δεκαετίες σχεδόν αργότερα ο Γιώργος Σεφέρης.

Τότε που δεν σιώπησε για να γίνει αρεστός, τότε που «δεν μίλησε χωρίς να λέει τίποτα», τότε που δεν επανέλαβε πληκτικά τις περιορισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται στον πολιτικό και τον πνευματικό λόγο, περιφερόμενες από υπουργικούς θώκους μέχρι συνέδρια.

Αντιθέτως, γνωρίζοντας το βάρος της πνευματικής του παρουσίας, ξέροντας ότι ο λαός περιμένει από αυτόν και τον κάθε αληθινό διανοούμενο να μιλήσει, έπραξε αυτό που του υπαγόρευε η συνείδησή του, το καθήκον του και το χρέος του έναντι της πατρίδας, του τόπου, όπως έγραφε. Και βεβαίως δεν σκέφτηκε το τι θα απωλέσει σε προσωπικό επίπεδο, ούτε εάν θα πάψει να είναι αρεστός, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα:

«[...] μήνες τώρα, αισθάνομαι μέσα μου και γύρω μου, ολοένα πιο επιτακτικά το χρέος να πω ένα λόγο για τη σημερινή κατάστασή μας [...]. Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης όπου, όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι’ αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκάμενα νερά. [...] η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος».

Και καταληκτικά ο Σεφέρης, όπως ο κάθε πραγματικός διανοούμενος (οφείλει να) λέει και πράττει, σημείωνε τα εξής:

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Αποκατάσταση της Νομιμότητας για την άρνηση του Καναδά να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ 

Αξιότιμη κυρία Τσεκούρα

    Όπως σας επεσήμανα στην αρχική τηλεφωνική μας επικοινωνία το συμβάν του Καναδά αποτελεί ένα πολιτικό και όχι γραφειοκρατικό ζήτημα.
    Η Καναδική πολιτεία παραβίασε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, της παρουσίας και έκφρασης της γνώμης κατά μία δημόσια συνάθροιση Ελληνοκαναδών πολιτών σε Έλληνα πολίτη, διανοούμενο και πολιτικό.
    Η παραβίαση αυτή εκτός των πολλών αλλοιώνει, μουτζουρώνει την εικόνα της Καναδικής Δημοκρατίας, μίας συμμάχου μάλιστα χώρας, στην Ελλάδα και διεθνώς.
    Υπόλογος για την κακόγουστη πράξη και εξέλιξη είναι η καναδική κυβέρνηση. Όχι εγώ. Η δική μου ιστορία με κατατάσσει στην κατηγορία των έντιμων πολιτών της Ελλάδας και της οικουμένης με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης, των δικαιωμάτων και των καθηκόντων του προς αυτές τις διαστάσεις.
    
Η Ελληνική κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να ακολουθήσει τον πολιτικό δρόμο και όχι αυτόν της γραφειοκρατικής έρευνας, αντιδρώντας πολιτικά για το συμβάν. Υπερασπίζοντας το κύρος της χώρας, τους διεθνείς κανόνες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της και των πνευματικών της ανθρώπων.
    
Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν με αφορά η προσωπική αναζήτηση των λόγων και η διατύπωση ανάλογου αιτήματος προς την καναδική κυβέρνηση.
    

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ– Η "Επιχείρηση εναντίον των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης". ЭТО НУЖНО НЕ МЕРТВЫМ –«греческой операции»

   

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ–ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ…

Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, συγκίνησης, αλήθειας, σύμπραξης και συμπόνιας πραγματοποιήθηκε  στη συνεδριακή αίθουσα «ОRION» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας,  βραδιά μνήμης των αθώων θυμάτων της περιόδου των εκτοπίσεων και εκκαθαρίσεων, που αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες στην ιστορία της ομογένειάς μας τον περασμένο αιώνα. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας,  με τη συμμετοχή του ερευνητή, μελετητή,  συγγραφέα του Ελληνικού Μαρτυρολογίου Ιβάν Ντζουχά, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 80 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επιχείρησης του Υπουργείου/Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1937 εκδίδεται η υπ΄αριθ. 50215 εντολή για την έναρξη της  Ελληνικής Επιχείρησης του Υπουργείου/Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ και στις 15 Δεκεμβρίου 1937 ξεκινούν οι μαζικές συλλήψεις των Ελλήνων σε όλη την επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης. 

«Η Ελληνική Επιχείρηση της Εθνικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Σοβιετικής Ένωσης αποτελεί μία από τις τραγικότερες σελίδες της σταλινικής περιόδου, που αφορούσε όλες τις εθνότητες της χώρας.»

Το πρόγραμμα της βραδιάς μνήμης περιλάμβανε:
Έκθεση φωτογραφίας,  επισκόπηση των γεγονότων, αποσπάσματα από καταγεγραμμένες εμπειρίες και βιώματα, χαιρετισμούς και ομιλίες,  από απογόνους εκτοπισθέντων από  Ρωσικές Περιφέρειες, Ελλάδα, και ΗΠΑ.  Ειδικότερα  από   τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρήστο Ταχτσίδη τον πρόξενο της Ελλάδας στη Μόσχα Θεόδωρο Δημόπουλο, από τον διευθυντή του Μνημείου «Πολύγωνο Μπούτοβο», διδάκτορα ιστορίας Ίγκορ Γκαρκάβιι, ο οποίος συμμετείχε στην βραδυά μαζί με την ηγουμένη Ελισάβετ, κατά κόσμον Λαρίσα Μπέντα, κόρη ενός εκ των θυμάτων της εποχής, του Γεωργίου Μπέντα από την Αθήνα, από τον  Θεοφάνη Μαλκίδη από την Ελλάδα, ενώ υπήρξαν συγκινητικές αφηγήσεις από το κοινό, που προσήλθε στην βραδιά μνήμης για κατάθεση ψυχής, εξομολόγηση και καταγραφή  προσωπικών  βιωμάτων και οικογενειακού έπους...






Έκφραση βαθιάς ευγνωμοσύνης οφείλεται στον Ιβάν Ντζουχά για το τιτάνιων διαστάσεων αυτό εγχείρημα εντοπισμού, αποκωδικοποίησης και καταγραφής τεράστιου όγκου υλικού. 

Εν κατακλείδι επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Έλληνες και Φιλέλληνες που προσήλθαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση και στη συζήτηση που προέκυψε, καθώς και να εκφράσουμε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μας στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κ.Ε.Π. για τη συμμετοχή και σύμπραξη και κατά την προετοιμασία αλλά και κατά την διεξαγωγή της βραδιάς μνήμης, και δη στον καλλιτεχνικό του διευθυντή, σκηνοθέτη Γιώργο Παναγόπουλο και στα μέλη μας Γιελένα Σίλινα και Αντρέι Σμιρνόβ. 





ЭТО НУЖНО НЕ МЕРТВЫМ – ЭТО НУЖНО ЖИВЫМ …


Η σφαγή από τους Ναζί στη Δράκεια Πηλίου


Δράκεια Πηλίου. Το άγνωστο ολοκαύτωμα στις 18 Δεκεμβρίου 1943


 Μόλις πέντε ημέρες μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, οι Γερμανοί κατακτητές έδειξαν πάλι το απάνθρωπο πρόσωπό τους, αυτή τη φορά στο Πήλιο. 

Στις 17 Δεκεμβρίου 1943 Γερμανική περίπολος μοτοσικλετιστών κινούνταν στην περιοχή της Αλικόπετρας, κοντά στο χωριό Δράκεια του Πηλίου. Κρυμμένοι Έλληνες αντάρτες, πυροβόλησαν εναντίον τους, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες. Ένας άλλος, τραυματισμένος, κατάφερε να διαφύγει προς την Πορταριά και ενημέρωσε τη διοίκηση για το χτύπημα. Την ίδια μέρα το απόγευμα, ακούστηκαν πυροβολισμοί στα Χάνια Πηλίου. 

Οι αντιστασιακοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για γυμνάσια των Γερμανών και καθησύχαζαν τους χωριανούς. Οι κατακτητές, όμως, κινούνταν προς τη Δράκεια, αποφασισμένοι να πάρουν εκδίκηση. Όταν έφτασαν, εισέβαλαν στο χωριό από τρία διαφορετικά σημεία. Όσους άνδρες έβλεπαν στο δρόμο, τους αιχμαλώτιζαν. Η συγκέντρωση των αμάχων έγινε, αρχικά, στα καφενεία της κάτω πλατείας και κατόπιν στο κεντρικό καφενείο της Δράκειας. 

Οι Ναζί μπήκαν στα σπίτια και άρπαξαν τους άνδρες από τις οικογένειες, ενώ δε γλίτωσαν ούτε 15χρονοι νέοι, αλλά και έμποροι, που είχαν περπατήσει ως το χωριό, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Οι αιχμάλωτοι έμειναν αμίλητοι και ακίνητοι όλη τη νύχτα, όσο οι Γερμανοί απολάμβαναν ζεστά ροφήματα. Έβαλαν πολυβόλα πάνω στα τραπέζια και μ’ αυτά απειλούσαν τους κατοίκους, που είχαν φυλακίσει, ώστε να αποτρέψουν κάθε απόπειρα αντίδρασης. 

18 Δεκεμβρίου. 

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ντεβρίμ Καβαλλί- Devrim Kavalli: Μία ξεχωριστή αγωνίστρια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας




Θ. Μαλκίδης: Ντεβρίμ Καβαλλί (Devrim Kavalli): Μία ξεχωριστή αγωνίστρια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η Ντεβρίμ Καβαλλί (Devrim Kavalli) αποτελεί μία ξεχωριστή αγωνίστρια για την αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Με Αρμενική και Κουρδική καταγωγή, συνιστά με τη φωνή της, το τραγούδι της, τους στίχους της, τη μουσική της, έναν άνθρωπο αφιερωμένο στις υψηλές αξίες της Μνήμης, της Ιστορίας, της Δικαιοσύνης, του Μουσών και της Αλήθειας.

Μιλά μαζί με τον επίσης αγωνιστή σύντροφό της Τσερκέζο στην καταγωγή Ετέμ, για τα μαζικά εγκλήματα που  τελέστηκαν  και συνεχίζουν να διαπράττονται εναντίων  ιστορικών λαών, όπως των Ελλήνων, των Αρμενίων, του Κούρδων. Τραγουδά  στο ψηφιακό της δίσκο, στην ελληνική, στην Κουρδική, Αρμενική, Τουρκική γλώσσα, για τις σπουδαίες αξίες των ανθρώπων και των λαών, τις οποίες ο Τουρκικός φασισμός προσπάθησε να εξαλείψει. 

Χαίρομαι, που μαζί με άλλους και άλλες, στον όμορφο, ανιδιοτελή αγώνα, τον κοινό άθλο της Μνήμης και της Συνέχειας, έχουμε, έχω μαζί μας, μαζί μου την Ντεβρίμ Καβαλλί. Έναν σπουδαίο άνθρωπο που επέλεξε ως όνομά της το Ντεβρίμ, που σημαίνει Επανάσταση.....



Υ. Γ.1  Πριν λίγο καιρό με την Ντεβρίμ, τον Ταμέρ και  με πολλούς άλλους συνοδίτες βρεθήκαμε στο Νταχάου σε μία εκδήλωση Μνήμης και Διεκδίκησης, που πρότεινε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και την πραγματοποίησαν οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Βάδης- Βυρτεμβέργης.  

Υ.Γ 2  Η διαφορετική  εκπομπή που έγινε  στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Arti TV και στην εκπομπή «Ustura» με παρουσιαστή τον Αχμέτ Νεσίν αφορούσε τη Γενοκτονία.

Εκεί, ο αγαπητός φίλος Ταμέρ Τσιλιγκίρ (Tamer Çilingir) μίλησε για θέματα που σχετίζονται με τη Γενοκτονία, ενώ η Ντεβρίμ Καβαλλί τραγούδησε με ένα ιδιαίτερο τρόπο το «Την πατρίδα μ’ έχασα».

Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, από τη Λιβερά του Πόντου, είναι συγγραφέας του βιβλίου Pontos Gerçeği: 1914-1923 Yılları Arasında Karadeniz’de Yaşananlar (Η αλήθεια για τον Πόντο και τι συνέβη μεταξύ των ετών 1914-1923) και συμπαραστάτης στον αγώνα απελευθέρωσης του φυλακισμένου Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. Στο παρελθόν συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές και φυλακίστηκε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων.




Η Θράκη της μετανάστευσης: Ο Σύλλογος Θρακιωτών Ανόβερου "Ορφέας"



Κάπως έτσι άρχισαν όλα...

 Στο αφιέρωμα αυτό την έρευνα την εργασία και την επιμέλεια έκανε το μέλος του συλλόγου Θρακιωτών ΄΄Ορφέας΄΄ Ανόβερου
Δημήτριος Χατζόγλου (Δεκέμβρης 2017 www.thrakiotes-hannover.de)
 
Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να δώσουμε μια εικόνα για το πως ιδρύθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Θρακιωτών ΄΄Ορφέας΄΄ Ανόβερου. Είναι καλό να γνωρίζουν οι νεότεροι που συμμετέχουν με τον ένα η άλλο τρόπο στον σύλλογο, για το πως άρχισε αυτή η όμορφη ιστορία. Μιλάμε για μια εποχή πολύ διαφορετική από την σημερινή. Μετανάστες από την Θράκη που κατέφθασαν στην πόλη του Ανόβερου από τέλη της δεκαετίας του 60, έχοντας ήδη επαγγελματική στέγη, ένοιωσαν την ανάγκη να στεγαστούν κάτω από ένα πολιτιστικό σύλλογο που θα τους αντιπροσωπεύει γι αυτό που είναι, Θρακιώτες. Μπήκαμε στα άδυτα των γραφείων του συλλόγου και ανοίξαμε τα βιβλία των πρακτικών της εποχής εκείνης και έτσι θα δοκιμάσουμε να  δείξουμε το πως ξεκίνησε η όλη προσπάθεια. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως σήμερα , για τους ανθρώπους που εργάστηκαν για τον σύλλογο, σε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν τρέφουμε ευγνωμοσύνη και σεβασμό και θέλουμε να τους πούμε. Σας ευχαριστούμε !
΄Ηδη μερικοί συμπατριώτες μας Θρακιώτες που συμμετείχαν στα κοινά και γενικά στον σύλλογο σήμερα δεν υπάρχουν στην ζωή. Θα τους θυμόμαστε πάντα με αγάπη και από κει ψηλά που είναι βλέπουν πως ο σύλλογος συνεχίζει αυτό που ξεκίνησαν τότε.