Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

H 23η συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη


Η  23η συνδιάσκεψη Ποντιακής νεολαίας στην Ευρώπη 

Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί η 23η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), στην πόλη της Φρανκφούρτης.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα το οποίο θα αρχίσει στη 1 το μεσημέρι περιλαμβάνει, το Σάββατο 10 Μαρτίου τις ακόλουθες ομιλίες.

1). «19 Μαΐου 2019: Εκατό χρόνια Άρνησης και Σιωπής, Εκατό χρόνια Μνήμης και Αναγνώρισης», 

Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών.

2). «1919-2019: Το χρέος στους προγόνους μας 100 χρόνια μετά...», 
Νικόλαος Ασλανίδης, Δημοσιογράφος.

3). «Η σουηδική αναγνώριση και το επόμενο βήμα», 

Κωνσταντίνος Φραγγίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Tη στιγμή που η Ελλάδα κατασπαράζεται, προσπαθεί να κατευνάσει το θηρίο Τουρκία .........


Θ. Μαλκίδης 

Tη στιγμή  που η Ελλάδα κατασπαράζεται, προσπαθεί να κατευνάσει το θηρίο Τουρκία .........



 “Ο πατριωτισμός στον τόπο του Διστόμου και των Καλαβρύτων, των Ιμίων, της Κύπρου, των δύο συμπατριωτών μας αιχμαλώτων στα Τουρκικά λευκά κελιά,  δεν είναι ντροπή, είναι καθήκον και χρέος”, ανέφερε ο Θ. Μαλκίδης σε συνέντευξή του στον Δ. Κολιό και στο ραδιοφωνικό σταθμό Μάξιμουμ.

"Η Ελλάδα προσπαθεί να κατευνάσει το θηρίο, την ώρα που  πάει να την κατασπαράξει......", σχολίασε σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και  τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,  μιλώντας ο Θ. Μαλκίδης στην εκπομπή <<FOCUS Μεσημέριασε>> και στην Μελίνα Καραπαναγιωτίδου.

Ακούστε  τις συνεντεύξεις

Ο Ανθυπολοχαγός Μενέλαος Μενελάου στην Κύπρο το 1974 και η μάνα που ξέθαψε το παλικάρι της: "Έκρουζε το κορμί του.."


Ανθυπολοχαγός Μενέλαος Μενελάου και  μάνα που ξέθαψε το παλικάρι της: "Έκρουζε το κορμί του.."


Οι ιστορίες του πολέμου είναι δεκάδες. Μια απ’ αυτές είναι και η ιστορία της κυρίας Φρόσως.

Η ιστορία έφθασε χθες στο SigmaLive από τον εγγονό της κ. Φρόσως, με αφορμή τρισάγιο το οποίο θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο στο κοιμητήριο του Αγίου Νικόλα.

Ο γιος της κ. Φρόσως σκοτώθηκε από τον Αττίλα στις 20 του Ιούλη το 1974. Θάφτηκε μαζί με άλλα παλικάρια σε ομαδικό τάφο. Στις 6 Αυγούστου, η μάνα του πήγε με ταξί, βρήκε τον χώρο όπου έθαψαν τον γιο της και με τα ίδια της τα χέρια τον ξέθαψε, για να τον πάει να τον θάψει στη Λεμεσό. Δεν άφησε ούτε μπουλντόζα να πλησιάσει ούτε κανέναν όπως έλεγε, για να μην πληγωθεί άλλο το ήδη πληγωμένο του κορμί, όπως έλεγε.

O ανθυπολοχαγός Μενέλαος Μενελάου βρισκόταν θαμμένος στον Κοντεμένο. 

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Συγκέντρωση από φορείς του Έβρου στην Νέα Ορεστιάδα Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους Έλληνες στις φυλακές της Αδριανούπολης



Συγκέντρωση στην Νέα Ορεστιάδα Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης  προς τους κρατούμενους  Έλληνες στις φυλακές της Αδριανούπολης  

Για τον Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη 





Μνήμη Ελληνίδων: Ζάλογγο-Νάουσα-Τραπεζούντα-Σμύρνη-Δίστομο- Καλάβρυτα-Κύπρος


Θ. Μαλκίδης 

Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και  η μνήμη της δολοφονημένης Ελληνίδας: Ζάλογγο-Νάουσα-Τραπεζούντα-Σμύρνη-Δίστομο

Σαν σήμερα το  1921 στην Πάφρα  του Πόντου γράφεται μία ακόμη σελίδα δολοφονίας των Ελληνίδων  (και των παιδιών τους) που έχει  επαναληφθεί κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορικής πορείας αντίστασης και σωτηρίας. 
Το ολοκαύτωμα των γυναικών της Πάφρας στο κάστρο της γυναίκας (Κιζ Καλεσί) θυμίζει Ζάλογγο, Νάουσα, Σμύρνη, Δίστομο, Καλάβρυτα, Κύπρος. Είναι η επανάληψη της ίδιας σφαγής που έζησε η Πάφρα το 1680 και το 1917.  

Μέσα στη  Γενοκτονία των Ελλήνων  που δολοφονήθηκαν από το φασιστικό σχέδιο  των δασκάλων του Χίτλερ, Ενβέρ, Ταλαάτ, Τζεμάλ, Κεμάλ πασά, Τοπάλ Οσμάν, υπήρξε και μία παράλληλη  δολοφονία, αυτή των γυναικών και των παιδιών που στοιχειοθετεί στην ουσία και στο πνεύμα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, το μαζικό έγκλημα ενάντια στον ελληνικό λαό. 



Και αυτή η παράλληλη δολοφονία ήταν η Γυναικοκτονία και η Παιδοκτονία, η δολοφονία των Ελληνίδων και των παιδιών τους.
Τόσο από τους Νεότουρκους, όσο και από του Κεμαλικούς, από την Πάφρα μέχρι τη Σάντα και από την Κερασούντα μέχρι τη Σμύρνη, οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η μαζική δολοφονία γυναικών και παιδιών, η μεταφορά τους στην τουρκική ομάδα, οι μαζικοί βιασμοί ακόμη και εγκύων γυναικών και κοριτσιών και η δολοφονία τους, κλείσιμο σε εκκλησίες και εμπρησμό τους και εκατοντάδες παρόμοια εγκλήματα. Είναι η συνέχεια των σφαγών στη Χίο και στη Σαμοθράκη, η πράξη σωτηρίας στο Ζάλογγο και στην Νάουσα, είναι ο ενδιάμεσος σταθμός πριν οι μαθητές Ναζί ακολουθήσουν το παράδειγμα των δασκάλων Κεμαλικών στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα και τους άλλους μαρτυρικούς τόπους.  Και πριν ακολουθήσει νέο στην Κύπρο το 1974 και σήμερα εναντίον της Κούρδισσας. 



Η προσπάθειά μας  έχει ως στόχο την ανάδειξη της δολοφονίας των γυναικών και των παιδιών, της Γυναικοκτονίας και της Παιδοκτονίας, στόχος που αποτελεί ένα προφανές αίτημα για αναρίθμητους λόγους. Όσα είναι τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τη Θράκη και την Ιωνία και από τον Πόντο μέχρι την Καππαδοκία, όσα είναι τα ορφανά, οι αγνοούμενοι, οι βιασμένες γυναίκες και τα κορίτσια, οι γυναίκες που προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους σε  γκρεμούς και ποτάμια, προτιμώντας το θάνατο από την ατίμωση. 

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας οφείλει να αφιερωθεί στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του σχεδίου εξόντωσης από το Ζάλογγο μέχρι την Πάφρα και το Δίστομο που επειδή δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε και επαναλαμβάνεται. Μόνο η ανάδειξη και η τιμωρία της Γυναικοκτονίας μπορεί να αποτρέψει παρόμοια εγκλήματα, αποτελώντας ουσιαστική πράξη έναντι των θυμάτων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος και ειδικότερα των γυναικών και των παιδιών.





Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Οι αιχμάλωτοι Έλληνες στρατιωτικοί στο κράτος -φυλακή




Θ. Μαλκίδης 

Οι αιχμάλωτοι Έλληνες στο κράτος -φυλακή

Μέρος της συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ.

Για όσους δεν έχουν ψευδαισθήσεις, ούτε αυταπάτες, να επαναλάβουμε ότι οι συμπατριώτες μας είναι αιχμάλωτοι στην Τουρκία, στο  κράτος- φυλακή, στη χώρα με τις περισσότερες φυλακές στον κόσμο, με τους περισσότερους φυλακισμένους στον κόσμο! 

Σ΄αυτήν που κατέχει την Κύπρο, έχει εισβάλλει στο Αιγαίο, απειλεί στη Θράκη, στον Έβρο.

Δείτε τη συνέντευξη


Ο συγκλονιστικός επικήδειος της Χριστίνας Παύλου Σολωμή για τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο πατέρα της Παύλο Σολωμή και για τον αδελφό της Σολωμή Σολωμή


Επικήδειος της  Χριστίνας Παύλου Σολωμή-Πατσιά  για το μέχρι πρότινος αγνοούμενο πατέρα της και αδελφό  Παύλο Σολωμή και  Σολωμή Σολωμή

Σήμερα κλείνει η σελίδα της αναμονής. Πάντα είχαμε την ελπίδα για μια διαφορετική, χαρούμενη αντάμωση στην Κώμη Κεπήρ, στο χωριό μας. 

Το χαμπάρι όμως ήρθε, 43 χρόνια μετά και σας ανταμώνουμε μικρότερους από εμάς παγωμένους στο χρόνο, τα οστά σας μόνο σε ένα κασελάκι, εδώ στην εκκλησία του Αγίου Λουκά στον οικισμό Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό, για την κηδεία σας. 
Ήταν 15 Αυγούστου 1974, που συνέλαβαν όλη την οικογένεια από το σπίτι μας στην Κώμη Κεπήρ, Τουρκοκύπριοι χωριανοί μας και μας μετέφεραν στο χωριό Γαλάτεια.
Εκεί, ήταν η τελευταία στιγμή που σας είδα ζωντανούς και αυτό φευγαλέα, αφού βιαστικά μας απομάκρυναν από κοντά σας, εκείνη την μαύρη μέρα.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Εσύ σήμερα πόσα Τουρκικά σήριαλ είδες ;


Θ. Μαλκίδης: Τουρκικά σήριαλ την ώρα που είναι φυλακισμένοι οι Έλληνες στρατιωτικοί; 

Την άλωση των τηλεοπτικών δεκτών ανά τον κόσμο πανηγυρίζει η Τουρκία, με μπροστάρηδες στον αγώνα τη «Σεχραζάτ» και τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή», που έχουν αποκτήσει φανατικούς τηλεθεατές «από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια και από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι την Λατινική Αμερική» και βεβαίως και στον πτωχευμένο- χρεοκοπημένο ποικιλοτρόπως Ελληνισμό. 

Κηδεία του Διακόνου και μέχρι πρότινος αγνοούμενου μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο Βασιλείου Γιάννακκα


Κηδεία του Διακόνου και μέχρι πρότινος αγνοούμενου μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο Βασιλείου Γιαννακκά


Τελέστηκε  η νεκρώσιμος ακολουθία του μέχρι πρότινος αγνοουμένου και φονευθέντος από τους Τούρκους κατά την εισβολή του 1974, ιεροδιακόνου Βασίλη Γιάννακα από την Επτακώμη.


Ο  Βασίλειος Γιάννακα από την Επτακώμη,  γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1947 και νυμφεύθηκε λίγες μέρες μόνο πριν την τουρκική εισβολή. Στις 15 Αυγούστου 1974 οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Επτακώμης ζήτησαν από τους  Ελληνοκύπριους συγχωριανούς τους να παραδώσουν τα κυνηγετικά τους όπλα, σε αναμονή τμημάτων του τουρκικού στρατού.

6 Μαρτίου 1943: Το ολοκαύτωμα των Σερβίων Κοζάνης


Θ. Μαλκίδης 

6 Μαρτίου 1943: Το ολοκαύτωμα των Σερβίων Κοζάνης

Στις 6 Μαρτίου 1943 Ιταλική στρατιωτική φάλαγγα που πήγαινε από την Ελασσόνα στη Σιάτιστα, πέρασε από τα Σέρβια και έμεινε 2-3 ημέρες ώσπου να κατασκευάσει νέα γέφυρα στον Αλιάκμονα. Σε συνεννόηση με τους Γερμανούς οι Ιταλοί καταστρέφουν τα Σέρβια και  μόνο το ορφανοτροφείο και 2 ή 3 σπίτια γλιτώνουν από τη μανία των κατακτητών. Πάνω από 40 Σερβιώτες εκτελούνται ή καίγονται ζωντανοί, τη μαύρη εκείνη ημέρα του ολοκαυτώματος, ενώ ο  αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 57 τις επόμενες μέρες.

Κατά τον βομβαρδισμό, σημειώνει ο Μηνάς Μαλούτας στο βιβλίο του «Υπό τα ερείπια της οικίας του θείου μας Αθανασίου Μαλούτα ετάφη ο ίδιος, η σύζυγός του Ασπασία Μαλούτα, η κόρη των Φιλομήλα και η μικρά ταύτης κόρη. Τοιαύτα δράματα εσημειώθησαν και εις άλλα σημεία της πόλεως.»

Κατά το ολοκαύτωμα, γράφει ο Κοεμτζόπουλος στο βιβλίο του «Οι Λαζαίοι» «Όσοι δεν έφυγαν, γέροι και γριές, σκοτώθηκαν από τους Ιταλούς. Η Βασιλική Βαγιώτα που πλησίαζε τα 100 της χρόνια κάηκε ζωντανή. Ο τυφλός Βασίλης Βασδιάρης σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του. Ο γέρο-Καραβάρας 80 χρονών, σκοτώθηκε με πιστόλι στο κρεβάτι του όπου βρισκόταν άρρωστος. Την Όλγα Σταμπλιάκα την έριξαν οι…γενναίοι φασίστες από το παράθυρο στο δρόμο και έσπασε τη μέση της, καθώς και τη Βασιλική Αγγελοπούλου που σκοτώθηκε. Τον Λουκά Ζυγούρη, τον Παρασκευά Απόστολο και άλλους 40 συνολικά που δεν μπόρεσαν ή δεν πρόφθασαν να φύγουν, τους σκότωσαν την ημέρα εκείνη».

Μετά την καταστροφή των Σερβίων από τους Ιταλούς οι οποίοι συνθηκολογούν και αποχωρούν από την περιοχή, το έγκλημα ολοκληρώνουν οι Ναζί. Έτσι καίγονται και καταστρέφονται τα χωριά  Λάβα, Μεταξάς,  Τριγωνικό,  Πολύραχο,  Παληογράτσανο,  Μοσχοχώρι,  Καστανιά,  Λιβαδερό και Καταφύγι. 

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Τουρκία, το κράτος-φυλακή: Από τους αγνοούμενους της Κύπρου και τον Οτζαλάν, στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί και στον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη


Θ. Μαλκίδης

Τουρκία, το κράτος -φυλακή: Από τους αγνοούμενους της Κύπρου και τον Οτζαλάν, στον Γιάννη Βασίλη  Γιαϊλαλί και στον 'Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη 

Από συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς 

Πολλοί και πολλές στην Ελλάδα και την Κύπρο που έτρεφαν αυταπάτες, έχουν ακόμη ψευδαισθήσεις για την Τουρκία, έχοντας γίνει ακόμη και συνομιλητές της προωθώντας ακόμη και λύσεις που αφορούν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, αρχές αναντίστοιχες και ασύμβατες με την Τουρκία;

Αυτό φαίνεται από τους αγνοούμενους της Κύπρου και τον Οτζαλάν, στον Γιάννη Βασίλη  Γιαϊλαλί και στον 'Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη. Από τους χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακισμένους Έλληνες, Κούρδους, Αρμένιους, Ασσύριους και μέλη  άλλων λαών.


Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά εάν ο Ελληνικός λαός στην Ελλάδα και την Κύπρο θα επιλέξει να είναι με τη βαρβαρότητα και το φασισμό ή με τις αξίες της Ελληνικότητας. 

Εάν θα είναι με τη Δημοκρατία, την Αντίσταση και την Ελευθερία ή με το  κράτος -φυλακή των ρατσιστών και φασιστών Γκρίζων Λύκων και των ποινικών εγκληματιών…..







Κηδεία των μέχρι πρότινος αγνοουμένων πατέρα και γιου.......



Κηδεία των μέχρι πρότινος αγνοουμένων πατέρα και γιου.......

Μετά από 44 χρόνια οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία ο Παύλος Σολωμή και ο Σολωμής Σολωμή, πατέρας και γιος, οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος στη λίστα των αγνοουμένων.

Η κηδεία τους τελέστηκε από τον ιερό ναό Αποστόλου Λουκά στον Οικισμό Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό στην παρουσία πλήθους συγγενών και φίλων τους.

Τα οστά των δύο, ηλικίας 42 και 18 ετών από την Κώμη Κεπήρ Καρπασίας, εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στη Λίμνη της Γαλάτειας.

Μακεδονία: Όχι στο φασισμό των Σκοπίων, όχι στην αποδοχή της κλοπής


Θ. Μαλκίδης

Μακεδονία: Όχι στο φασισμό των Σκοπίων, όχι στην αποδοχή της κλοπής

Μέρος τη δήλωσης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR

Μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί με φασίστες, με αυτούς που χρησιμοποιούν Κεμαλικές , δηλαδή Ναζιστικές ,απόψεις για τους Έλληνες, για  τους Πόντιους, που ζουν μέσα στο ψεύδος για τη Μακεδονία και για το Μέγα Αλέξανδρο; 

Τα παραπάνω τα είδαμε συμπυκνωμένα  στις συγκεντρώσεις τύπου Ναζιστικής Γερμανίας στη Μελβούρνη, στα Σκόπια και αλλού. 

Καμία αποδοχή της κλοπής της Μακεδονίας, καμία διαπραγμάτευση με τους λωποδύτες, εθνικιστές και  φασίστες των Σκοπίων!


Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Το ετήσιο μνημόσυνο του Ήρωα ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ




Το ετήσιο μνημόσυνο του   Ήρωα ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ 

Το ετήσιο μνημόσυνο του   Ήρωα ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ  έγινε σήμερα ( 04/03/2018 ) στην Εκκλησία του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Χωριό Νήσου της επαρχίας Λευκωσίας. 

Ο Θεόδουλος Θεοδούλου ήταν Στρατιώτης του 28 ΜΤΠ που στις 15 Αυγούστου 1974 έπεσε Ηρωικά μαχόμενος στο λόφο Λαπατσα της κατεχόμενης σήμερα  Σκυλλουρας.




«Tο ολοκαύτωμα των γυναικών στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στο Κουρδιστάν και τη Μεσοπoταμία»





«Tο ολοκαύτωμα των γυναικών στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στο Κουρδιστάν και τη Μεσοπoταμία» 


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ:
ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Για τρεις ώρες οι θεατές, Γερμανοί, εκπρόσωποι συλλόγων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και εθνοτήτων, αλλά και Έλληνες της Γερμανίας, που ζουν στην περιοχή της Στουτγάρδης, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, άκουγαν με προσοχή και στη συνέχεια έθεσαν ερωτήσεις, στην εκδήλωση με θέμα «Το σε εξέλιξη ολοκαύτωμα των γυναικών στην Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Μεσοποταμία», διοργανώνουν οι ποντιακοί σύλλογοι Βάδης Βυρτεμβέργης, με τον διακριτικό αρχαιοελληνικό τίτλο «Δωδεκάπολις», σε διακεκριμένους ομιλητές, το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαρτίου 2018.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6.30 το βράδυ, στο Stadtteilhauw Mitte (Gristofhstrasse 34, 70180) στη Στουτγάρδη, μίλησαν διαδοχικά, η Turkan Balaban, δημοσιογράφος από την Τραπεζούντα, η Leyla Imret, (δήμαρχος της πόλης Σιρνάκ “Cizre”) από το Κουρδιστάν και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, συγγραφέας - κοινωνιολόγος, από την Ελλάδα και αφορμή στάθηκε η ημέρα της γυναίκας και οι Τούρκοι, έκαναν γυναικοκτονία εκεί όπου κατέκτησαν εδάφη, στον Πόντο, στη Μικρά Ασία και στη Μεσοποταμία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε τρεις γλώσσες, γερμανικά, τουρκικά και ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση.

Τους ομιλητές εκ μέρους των διοργανωτών προλόγισε ο δρ. Ιωάννης Μωυσίδης, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους οι σύλλογοι της Βάδης Βυρτεμβέργης προχώρησαν στην εκδήλωση αυτή,  



Η Turkan Balaban

Η δημοσιογράφος Turkan Balaban, με καταγωγή από το χωριό Χορτοκάπι της Τραπεζούντας του Πόντου που ζει στην Ελβετία, έκανε μια ιστορική αναδρομή στις γυναίκες του Πόντου. Μέσα φωτογραφίες της εποχής αναφέρθηκε στο ρόλο της γυναίκας και το πόσο σημαντικός ήταν στην κοινωνία όταν εκεί ζούσαν οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, που δημιούργησαν δεκάδες πόλεις και χιλιάδες χωριά και πόσο άλλαξαν τα πράγματα και υποβαθμίστηκε ο ρόλος των γυναικών, όταν με τους διωγμούς και τη γενοκτονία οι Τούρκοι έσφαξαν και κατέστρεψαν έναν ακμαίο ελληνικό πληθυσμό και τον πολιτισμό που είχε δημιουργήσει.
Η Turkan Balaban, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αντάρτικο των γυναικών, που πήραν τα βουνά για να αποφύγουν την ατίμωση και τις δολοφονίες των Τούρκων που έκαιγαν χωριά, έσφαζαν και βίαζαν γυναίκες, χτυπώντας το κύτταρο της οικογένειας, με στόχο να βάλουν στο περιθώριο και να αφανίσουν κάθε τι το ελληνικό και το χριστιανικό. Τόνισε δε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικών – ανταρτών της Ελένης Τσαβούς, η οποία ήταν στο βουνό για να αποφύγει την ατίμωση και πολεμούσε τους Τούρκους και μάλιστα είχε αρνηθεί να φύγει με την ανταλλαγή των πληθυσμών, λέγοντας πως είναι Ελληνίδα, Χριστιανή και πως ο Πόντος είναι ο τόπος της, και της Πελαγίας, την οποία την απήγαγαν από την οικογένειά της και την πάντρεψαν με μουσουλμάνο και στο βαθύ γήρας αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό που έκρυβε στα παιδιά της και οι συγγενείς σε Ελλάδα και Τουρκία, συναντήθηκαν μετά από περίπου 100 χρόνια.


H Leyla Imret

Η Leyla Imret, δήμαρχος (δήμαρχος της πόλης Σιρνάκ “Cizre”) από το Κουρδιστάν, την αρχαία Κουρδία, την οποία οι Τούρκοι αφαίρεσαν την εξουσία και διόρισαν Τούρκο στη θέση της, και τώρα ζει εξόριστη στη Γερμανία, τόνισε πως από την αρχαιότητα οι Κούρδοι έδιναν σημασία και τιμή στις γυναίκες και τώρα οι Τούρκοι, καταπιέζουν όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και όλες τις εθνότητες και ιδιαίτερα τους Κούρδους, θέλοντας να τις αφανίσουν ή να τις αφομοιώσουν. Χρησιμοποιούν μάλιστα μεθόδους που κάθε άλλο είναι τιμητικές για την ανθρωπότητα και το ανθρώπινο γένος. Τόνισε πως ακούγοντας την Turkan Balaban, διαπιστώνει πως αυτά που έκαναν στους Έλληνες του Πόντου οι Τούρκοι στις αρχές του περασμένου αιώνα, τα κάνουν τώρα με πιο σύγχρονα μέσα σήμερα στους Τούρκους.


Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Ο συγγραφέας – κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης, τόνισε πως στον Πόντο, είχαμε γενοκτονία, αλλά ήταν σημαντικό και το κεφάλαιο της γυναικοκτονίας. Ο Κεμάλ και οι κεμαλικοί ήταν ειδικοί σε αυτό το σχέδιο της γυναικοντίας, το οποίο εφάρμοσαν συστηματικά σε βάρος τω γυναικών. Η γυναικοκτονία είναι βιολογική. Η οικογένεια και η γυναίκα είναι η συνέχεια της ζωής. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει συνέχεια. Αυτή η βιολογική γυναικοκτονία έγινε ειδικά στον Πόντο, υπήρχε και στην Αρμενία. Όμως αυτή η γυναικοκτονία συνεχίζεται και σήμερα, στην Κουρδία, εκεί όπου σήμερα ένας λαός αγωνίζεται για την εθνική του επιβίωση.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, τόνισε τη σημασία των γυναικών στην ποντιακή ζωή και στην σημαίνουσα θέση που είχαν στον ρόλο της οικογένειας. Ο Πόντος, ο Ελλενόποντος, όπως τον έλεγαν, ήταν η πηγή της ζωής, της δημιουργίας. Αυτή την ζωή, και τη συνέχειά της, προσπάθησαν να κόψουν οι Καμελικοί. Όμως αποδείχθηκε πως δεν τα κατάφεραν, γιατί μετά από σχεδόν 100 χρόνια, η ζωή είναι μπροστά τους, στα πρόσωπα της Turkan Balaban και της Leula Imret, για να υπενθυμίσει στους θύτες, πως τα θύματα είναι εδώ, και συνεχίζουν τη ζωή.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πρότεινε όλες οι γυναίκες το 2019, 100 χρόνια μετά την σκληρότερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που άρχισε με την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα του Πόντου, να γίνει μεγάλη εκδήλωση στις πλατείες της Στουτγάρδης, για να τιμηθούν οι γυναίκες που είναι η ζωή, απέναντι στην ιδεολογία του θανάτου που είναι ο Κεμαλισμός.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Σιδηρόπουλο, ο οποίος πριν από τρεις μήνες έφυγε αιφνιδιαστικά από καρδιακό επεισόδιο στη Στουτγάρδη και ήταν ο εμψυχωτής όλων αυτών των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, αφανής, αθόρυβος, αλλά και ουσιαστικός και στη σύζυγό του Ελένη, η οποία συνεχίζει αυτή τη δράση.