Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Το τεύχος των «Τετραδίων» για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή


Ανάμεσα στα βιβλία που κυκλοφόρησαν κατά το  επετειακό έτος για τη Μικρασιατική Καταστροφή ξεχωρίζει το αφιέρωμα του περιοδικού «Τετράδια», σε ένα διπλό τεύχος (τ. 81-82). Σε αυτό συνεργάστηκαν 22 πρόσωπα για ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της Εκστρατείας και της Καταστροφής.

Στο τεύχος γράφουν οι επιμελητές του αφιερώματος Λουκάς Αξελός, Βασίλης Ασημακόπουλος, Λαοκράτης Βάσσης και Δημήτρης Δεληολάνης, και οι Βλάσης Αγτζίδης Κωνσταντίνος Γρίβας, Στέλιος Ελληνιάδης, Bülent Gökay, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Ιωσήφ Κασσεσιάν, Γιώργος Κοντογιώργης, Θεοφάνης Μαλκίδης, Τεχμινέ Μαρντογιάν, Πέτρος Παπαπολυβίου, Σωτήρης Ριζάς, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Γιώργος Σκλαβούνος, Αριστομένης Συγγελάκης, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Τσιριγώτης, Βασίλης Κ. Φούσκας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης και Κώστας Χατζηαντωνίου. Τα σκίτσα των Ελ. Κ. Βενιζέλου, Δ. Γούναρη, βασιλιά Κωνσταντίνου και Ν. Πλαστήρα φιλοτέχνησε η Δήμητρα Κατσαούνη.


Οι Τούρκοι ξεφορτώνουν βαρέα όπλα στο λιμάνι της Αμμoχώστου



Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στις 29 Δεκεμβρίου, τουρκικό αρματαγωγό ξεφόρτωνε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου βαρέα οπλικά συστήματα. Αποτελεί άλλη μια κίνηση του Αττίλα πριν από την άφιξη στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, που δείχνει την έλλειψη καλής πρόθεσης για λύση και ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να δεχθεί την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και ότι η ασφάλειά μας θα είναι ενταγμένη στη δική της ζώνη ευθύνης εφόσον επιμένει, εκτός των άλλων, στην πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο τμήμα.

Τὰ Φῶτα στὸ Ἀϊβαλὶ

 


Στὰ θαλασσινὰ τὰ μέρη ρίχνουμε τὸν Σταυρὸ ὓστερ’ ἀπὸ τὴ Λειτουργία τῶν Θεοφανείων. Ἔτσι τὸν ρίχναν καὶ στὴν πατρίδα μου κι ἦταν ἕνα θέαμα ἔμορφο καὶ παράξενο. 

Ἐκινοῦσε ἡ συνοδεία ἀπὸ τὴ Μητρόπολη. Μπροστὰ πηγαίνανε τὰ ξαφτέρουγα καὶ τὰ μπαϊράκια κι ὕστερα πηγαίνανε οἱ παπάδες μὲ τὸν Δεσπότη, ντυμένοι μὲ τὰ χρυσὰ τὰ ἄμφια, παπάδες πολλοὶ κι ἀρχιμανδρίτες, γιατί ἡ πολιτεία εἶχε δώδεκα ἐκκλησίες καὶ κατὰ τὶς ἐπίσημες μέρες στὶς μικρὲς ἐνορίες τελειώνανε γρήγορα τὴ λειτουργία καὶ πηγαίνανε οἱ παπάδες στὴ Μητρόπολη γιὰ νὰ γίνει ἡ γιορτὴ πιὸ ἐπίσημη. Οἱ ψαλτάδες ἤτανε κι ἐκεῖνοι κάμποσοι κι οἱ πιὸ καλλίφωνοι, καὶ ψέλνανε μὲ μεγαλοπρέπεια βυζαντινά, δηλαδὴ ἑλληνικά. Ἀπὸ πίσω ἀκολουθοῦσε λαὸς πολύς. 

Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ στο Μεσολόγγι

 














Το 1825 ο οθωμανικός στρατός άρχισε να σφίγγει και πάλι τον κλοιό γύρω από το επαναστατημένο Μεσολόγγι. Την φορά αυτή οι Οθωμανοί ήταν αποφασισμένοι να το καταλάβουν, γεγονός το οποίο τους οδήγησε στο να επιβάλουν ασφυκτικό θαλάσσιο αποκλεισμό με αποτέλεσμα να αποκοπούν όλοι οι δρόμοι ανεφοδιασμού της πόλης.


Πέντε φωτογραφίες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 


Πέντε φωτογραφίες έβγαλε όλες κι όλες ο Παπαδιαμάν
της στη ζωή του που τη διήγε με το «λάθε βιώσας»


Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Κύπρος πενήντα χρόνια μετά....

 

Για όσους δεν παρακολουθούν τι συμβαίνει στην Κύπρο μετά από πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής: 

Ο φίλος από τα φοιτητικά χρόνια Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Γιωργάλλας, χωρίς καμία εξήγηση παυθηκε των καθηκόντων του.

Ο πρώην Υπουργός,  ήταν υπέρ του ενιαίου αμυντικού δόγματος και της πλήρους κυριαρχίας στο Καστελλόριζο έτσι ώστε να εφάπτεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών! 

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: 

ζητήθηκε η αποπομπή του επειδή ήταν απαίτηση;

Α. Του ΝΑΤΟ; 
Β.Του Ερντογάν;
Γ. Της Αθήνας ;



Λευκωσία: Η Κυβέρνηση διαψεύδει ότι «φαγώθηκε» ο Γιωργάλλας για το δόγμα και ο Γιωργάλλας αφήνει το θέμα ανοιχτό


H Ποντιακή Wikipedia συμπλήρωσε 17 χρόνια λειτουργίας

 



Ναι, καλά διαβάσατε στον τίτλο, η Ποντιακή Βικιπαίδεια συμπλήρωσε αισίως 17 χρόνια λειτουργίας! Πρίν όμως μιλήσουμε για τη Ποντιακή, ας δούμε τι ακριβώς είναι η Βικιπαίδεια.

Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στην παράδοση


 Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στην παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. 

Να μας λευτερώσει τώρα εις το νέον έτος



 Στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης_
"Εις την δόξα του Θεού, της Αγίας Τριάδος, της Θεοτόκου, του Αη Γιάννη του Βαφτιστή... και πάντων των Αγίων και του Αγίου Βασιλείου, να πρεσβεύει εις την παντοδυναμίαν Του και εις την βασιλείαν Του. 

Η σφαγή από τους Ναζί πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη (Βρασταμίτες) Βοιωτίας

 


Η σφαγή από τους Ναζί πενήντα αθώων Ελλήνων στον Υψηλάντη (Βρασταμίτες) Βοιωτίας

Ο Υψηλάντης είναι χωριό του του Δήμου Αλιάρτου του Νομού Βοιωτίας,  κτισμένο στις πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από την πεδιάδα της Κωπαΐδας και σε υψόμετρο 200 μέτρων.  

Νά φέρουμε τόν γιατρό, Ἀλέξανδρε; – Ὄχι! τόν παπά νά φέρετε... 3 Ιανουαρίου 1911, οι τελευταίες του ώρες

 


κυρ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ 

Οι τελευταίες του ώρες... (1851-1911).

 

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Διοικητής 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεώργιος Κατσάνης, Κύπρος 1974







Θ. Μαλκίδης

 Γεώργιος Κατσάνης, Διοικητής της 33ης Μοίρας 

Καταδρομών Κύπρος, Παρών!


Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990 το κλειστό 
γήπεδο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, έδρα της ομάδας βόλεϊ, 
αποκτούσε όνομα και λεγόταν πλέον  «Κατσάνειο», 
προς τιμήν του  Γεωργίου Κατσάνη, αθλητή του συλλόγου, 
διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο. 

Οι ευθύνες της Δύσης για τον κακομαθημένο Ερντογάν: Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία εξακολουθεί να είναι μια χώρα, που μόνο θέλει χωρίς να προσφέρει…


«Τίποτε δεν φτιάχνει τη μέρα του Ταγίπ Ερντογάν όσο η ευκαιρία να διεκδικήσει το ηθικό πλεονέκτημα, να αναδειχθεί σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και να τα βάλει με τη Δύση», σύμφωνα με ανάλυση του Economist.

Πενήντα ετών το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ»

 


            Πριν από πενήντα χρόνια και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου του 1973 δημοσιεύθηκε στη Γαλλία, στα ρωσικά, το συγκλονιστικό όσο και αποκαλυπτικό έργο του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ». Αυτό κατέφερε ένα ακόμη πλήγμα στο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας της Σοβιετικής Ένωσης, με την εκτενή και γλαφυρή στην τραγικότητά της περιγραφή των στρατοπέδων συγκέντρωσης.


Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Μη τυχὸν και καταρρεύσει η "Συμφωνία"....

 


Αιγές, Μακεδονία (;) , Ελλάδα και ένα "τυχαίο" "λάθος" στο λεγόμενο αναστυλωμένο ανάκτορο του Βασιλιά Φίλιππου , μη τυχόν και προβληθούν οι  βόρειοι κλέφτες και καταρρεύσει η "Συμφωνία" που μας λένε οι " αρμόδιοι" ότι δεν ακυρώνεται.....


Όταν το ποδόσφαιρο συνάντησε τον Ερντογάν ή πως (και ) ο αθλητισμός εξυπηρετεί τους στόχους της κατοχικής Τουρκίας.


Θεοφάνης Μαλκίδης


Όταν το ποδόσφαιρο συνάντησε τον Ερντογάν ή πως (και ) ο αθλητισμός εξυπηρετεί τους στόχους της κατοχικής Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα  ο Τούρκος συγγραφέας, βραβευμένος με  Νόμπελ  Ορχάν Παμούκ,  είχε σημειώσει  πως ο δικτάτορας Αντόνιο Σαλαζάρ χρησιμοποιούσε το ποδόσφαιρο ως «όπιο» για να ελέγχει τους Πορτογάλους. Για την Τουρκία όμως  ο Παμούκ  ανέφερε την εξής αποκαλυπτική παραδοχή: « το ποδόσφαιρο μακάρι να ήταν το όπιο του λαού, είναι, αντιθέτως, μια μηχανή παραγωγής εθνικισμού, ξενοφοβίας και αυταρχικής νοοτροπίας. Και δεν έχει σημασία ποιος αναδεικνύεται νικητής γιατί ο εθνικισμός τρέφεται με καταστροφές, είτε είναι σεισμοί είτε είναι πόλεμοι, είτε ποδοσφαιρικοί αγώνες».


Βία και Εγκληματικότητα: Το δυστοπικό πρόσωπο της Ελλάδος



Η βία και η εγκληματικότητα στη χώρα μας έχουν λάβει πλέον ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις. Οι δολοφονίες, ληστείες, βιασμοί, τα σκληρά επεισόδια στα γήπεδα, αλλά και οι ξυλοδαρμοί από άγουρες συμμορίες ανηλίκων αποτελούν καθημερινές πλέον ειδήσεις στα δελτία ειδήσεων και στις αντίστοιχες εκπομπές. Από τη δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό κατά τη διάρκεια επεισοδίων με αφορμή αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη, το μακελειό στο Γκάζι, όπου για ασήμαντο αφορμή επικίνδυνος και σεσημασμένος Αλβανός πυροβόλησε στο κεφάλι παρέα τριών νεαρών, τον οδυνηρό θάνατο 29χρονου αστυνομικού και τον σοβαρό τραυματισμό του συνοδηγού του σε καταδίωξη όταν φρενάρισε απότομα κλεμμένο όχημα που οδηγούσε νεαρός Ρομά, τις καθημερινές ληστείες, τις κατά συρροή γυναικοκτονίες έως και το βασανισμό ζώων, το συμπέρασμα είναι ένα: η βία και η εγκληματικότητα έχουν ριζώσει και εισχωρήσει βαθιά στην ελληνική κοινωνία αποτυπώνοντας έτσι το διαμορφούμενο δυστοπικό πρόσωπο της. Αυτό ισχύει ειδικότερα στο Λεκανοπέδιο, όπου το απρόσωπο των σχέσεων, οι συνθήκες περιθωρίου, που βιώνουν ιδιαίτερα διάφορες κοινωνικές κατηγορίες όπως Ρομά, μετανάστες κλπ, η οικονομική ανέχεια και οι ανάγκες επιβίωσης δημιουργούν εύφορες συνθήκες για τη γιγάντωση της εγκληματικότητας. 

 

Γιώργος Σεφέρης: Λαϊκή παιδεία και λογιοτατισμός


Απόσπασμα από το κείμενο του Σεφέρη «Ένας Έλληνας ο Μακρυγιάννης», που βρίσκεται στον πρώτο τόμο τις «Δοκιμές», εκδ. Ίκαρος, Αθήναι 1974, τρίτη έκδοση, σελ. 228 – 263. Πρόκειται για το κείμενο ομιλίας που έκανε στις 16 του Μάη 1943 στην Αλεξάνδρεια στους Έλληνες στρατιώτες, ομιλία που επανέλαβε στο Κάιρο, στις 19 του ίδιου μήνα, με λιγότερο κόσμο. Ο Σεφέρης υποστήριξε ότι εξ αιτίας αυτής της ομιλίας ο Γεώργιος Παπανδρέου μόλις ανέλαβε την εξουσία τον απομάκρυνε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί αυτά που ανέφερε στην ομιλία δεν άρεσαν σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που βρίσκονταν μεταξύ των ακροατών. [ https://sparmatseto.gr/2020/09/20/seferis-makrigiannis-meris1/]

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Λοχία Ευάγγελου Ευαγγέλου

 



Αφού είναι απίθανο να γραφτεί  κάτι σχετικό, πόσο μάλλον να γίνει ό,τι απαιτείται από τους " αρμόδιους" για τα πενήντα χρόνια από την εισβολή της εξ' ανατολών "φίλης και συμμάχου" χώρας στην Κύπρο,  για τη συνεχιζόμενη κατοχή, για την νομιμοποίηση του Αττίλα, για τους αγνοούμενους,  σκέφτηκα να υπενθυμίσω ότι μετά από μισό αιώνα βρίσκονται μερικά οστά από τους ήρωες μας,  και οι εναπομείναντες συγγενείς,  μαζί με όλους εμάς,  τους κηδεύουμε και τους ενταφιάζουμε.


Έτσι λοιπόν την προσεχή Κυριακή 14 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Λοχία Μηχανικού Ευάγγελου Ευαγγέλου , του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί στην Λάπηθο την 6η Αυγούστου 1974, πολεμώντας τους Τούρκους εισβολείς!


Περιοδικό Ενδοχώρα

 


Κυκλοφορεῖ  τὸ 130ὸ τεῦχος τοῦ περιοδικοῦ «Ἐνδοχώρα», τὸ μακροβιότερο περιοδικὸ τῆς ἑλληνικῆς περιφέρειας. Κάνετε ἕνα μοναδικὸ δῶρο, μία συνδρομή σὲ φιλικό σας πρόσωπο (25 € τὰ 5 τεύχη).

Τὰ περιεχόμενα τοῦ νέου τεύχους:

Ἡ Ἐπιτροπὴ Ἀποκατάστασης Προσ­φύγων καὶ ὁ πρόεδρός της πρεσβευ­τὴς τῶν ΗΠΑ Χένρι Μοργκεντάου (Θε­οφάνης Μαλκίδης)

Οἱ Βαλαάδες (Ἀπόστολος Παπαδημητρίου)

Ἑκατὸ χρόνια ἀπὸ τὴ Γενοκτονία καὶ τὴ Λωζάνη - τρεῖς διανοούμενοι ἀπὸ τὴν Τουρκία γράφουν τὶς σκέψεις τους (Θεοφάνης Μαλκίδης)


Το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στρέφεται εναντίον όλης της Δύσης

 


Ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του δύο μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος (30 Σεπτεμβρίου 2016), χαρακτήρισε την 15η Ιουλίου ως τον δεύτερο πόλεμο για την ανεξαρτησία του τουρκικού έθνους ενάντια στη Δύση, δίνοντας το στίγμα του νέου αντιδυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την πολιτική συμμαχία του με τους ευρασιανιστές – εθνικιστές. Ακολούθησε η αλλαγή του Αμυντικού Δόγματος της Τουρκίας, ο ορισμός του Δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα» και το Σχέδιο «Αιώνας της Τουρκίας».


Το ψωμί στη ζωή, στην παράδοση, στη Χριστιανική λατρεία



Το αλεύρι η πρώτη και βασική ύλη για το ψωμί και από τη στιγμή που θα έλθει το άλεσμα* από το μύλο, φυλάσσεται σε κατάλληλο μέρος από κάθε τι που μπορεί να το βλάψει (υγρασία, ζωύφια κλπ), μέχρι να έλθει η ώρα της αποστολής του. Μέσα στη σταθερή σχετικά θερμοκρασία του αλευριού φύλαγαν και το προζύμι παλιότερα, που δεν είχε ηλεκτροδοτηθεί ο τόπος μας και δεν υπήρχαν ψυγεία.


Αρριανού Αλέξανδρος



«Τ’ όνομα Αλέξανδρος σημαδεύει το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας. Η κοσμοϊστορική δράση του Μεγαλέξαντρου σφραγίζει δυο αιώνες αγώνων των Ελλήνων και των Περσών – την πρώτη αυτή κρίσιμη πάλη της Δύσης προς την Ανατολή – καταλύοντας το περσικό κράτος, κατακτώντας τις χώρες όλες, ώς τις αφρικανικές ερήμους και πέρ’ από τον Ιαξάρτη και τον Ινδό, εξαπλώνοντας την ελληνική επικράτεια και την ελληνική παιδεία σε λαούς παρηκμασμένων πολιτισμών, κι ανοίγοντας έτσι την εποχή του Ελληνισμού.

Ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Καραγκιόζης και ο Θεόφιλος



(Απόσπασμα από τη μελέτη του Σπύρου Κουτρούλη: «Λόγος, αισθητική και αξίες», ν. Λόγιος Ερμής τχ. 17)

Ο Τσαρούχης, αφού γνώρισε τη βυζαντινή τέχνη και τα διάφορα ρεύματα της δυτικής ζωγραφικής, αφού ασκήθηκε όπως γράφει στην ταπεινοσύνη, θα επιστρέψει το 1937 στην Ελλάδα για να μπορέσει να δημιουργήσει νέες συνθέσεις:


Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Όταν δεν έχεις σχέδιο μιλάς και μυρηκαζεις για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για τη Λωζάνη και για την επίλυση των Ελληνοτουρκικων διαφορων, αντί να μιλάς και να πράττεις για το Τουρκικό πρόβλημα και για την επίλυση του!


"Βορειοηπειρωτικὸ Βῆμα"

 


Κυκλοφορήθηκε τὸ νέο τεῦχος "Βορειοηπειρωτικὸ Βῆμα" τῆς ΣΦΕΒΑ
Διαβάστε ὁλόκληρο τὸ τεῦχος...

Από ξύλινη καλύβα σε πέτρινο όνειρο. Ο 90χρονος καλλιτέχνης της πέτρας

 

Στον ορεινό παράδεισο του Ανθηρού, εντός της μαγικής Αργιθέας της Καρδίτσας, η ιστορία ζωής ενός αξιόλογου ανθρώπου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Συναντήσαμε τον 90χρονο παππού Ηλία, έναν άνθρωπο που με το πέρασμα των ετών έχει αντλήσει τη δύναμη του από τη ζωή του, αφήνοντας πίσω του ένα ίχνος εργατικό, δημιουργικό και γεμάτο αγάπη.


Αυτά τα χέρια χαιρετούν τη στιγμή, χαϊδεύουν τη ζωή έφτιαχναν τα πάντα

 

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Τώρα πίσω από το παράθυρο μας χαρίζει απλόχερα χαμόγελα. Πέτρα ,φως και αλμύρα της σκάλιζαν το πρόσωπο και η γάτα εφτάψυχη κοντά της της δίνει μιά «ζωή»

Ο Παπαδιαμάντης στο Άγιον Όρος

 


Τον Ιούλιο του 1872, σε ηλικία 21 ετών, ο Παπαδιαμάντης πήγε στο Άγιο Όρος, την “Θεοβάδιστη Πολιτεία”, «χάριν προσκυνήσεως», όπως σημειώνει ὁ ίδιος στη πολύ σύντομη αυτοβιογραφία του. Είχε τη βαθειά επιθυμία να μονάσει, αλλά και «να γνωρίσει τα μοναστήρια, τους ιστορικούς και αγιογραφικούς θησαυρούς, τις ακολουθίες και την ασκητική ζωή, το αυστηρό ήθος, το αγιορείτικο ύφος της ψαλτικής, το ξεχωριστό τυπικό» της Ιεράς Κοινότητας.


Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Ξημερωνοντας του Αη Γιαννού

 


83 χρόνια πίσω...

Ξημερώνοντας τ’ Αγιαννιού (Οδ. Ελύτη) 

Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο Πρόδρομος του Χριστού, ο Προστάτης του Ορθόδοξου μοναχισμού

 

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος


















Ἐμὴ σε γλῶσσα Κήρυξ πῶς ἂν αἰνέσῃ,

Ὃν γλῶσσα Χριστοῦ γηγενῶν μείζω λέγει;
Μνήμη ἐβδομάτη Προδρόμου λάχεν αἰδοίοιο.

Η ναυμαχία της Λήμνου κατά τον Ά Βαλκανικό Πόλεμο (5 Ιανουαρίου 1913)

 










EΙΣΑΓΩΓΗ

H νικηφόρα έκβασή των δύο ναυμαχιών των Βαλκανικών πολέμων, της Έλλης και της Λήμνου, που είχε σαν συνέπεια την απόλυτη κυριαρχία των Ελλήνων στο Αιγαίο, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ήττα των Τούρκων από τα σύμμαχα χριστιανικά κράτη. Το τουρκικό επιτελείο διατηρούσε σαν στρατηγική εφεδρεία την 8η Στρατιά δυνάμεως 180.000 ανδρών περίπου στην Δαμασκό της Συρίας, με την πρόθεση να την μετακινήσει για να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια στην χερσόνησο του Αίμου εάν και εφ’ όσον απαιτούνταν. 

Τὸ «ἐπὶ Γῆς εἰρήνη» ἀποτελεῖ τὸν μόνιμο πόθο τῶν ἀνθρώπων

 



Γιὰ νὰ ἐξαπλωθεῖ καὶ νὰ ἐπικρατήσει τὸ πολυπόθητο ἀγαθό, προϋπόθεση εἶναι ἡ ὕπαρξη «καλῆς θελήσεως». Ἡ προθυμία, δηλαδή, γιὰ τὴν ἀποδοχὴ τοῦ Χριστοῦ ὡς Λυτρωτῆ καὶ Σωτήρα
Ἀναγγέλλοντας τὴ Γέννηση τοῦ Χριστοῦ οἱ Ἄγγελοι, τὴ συνδέουν μὲ τὴν εἰρήνη, ποὺ εἶναι ὁ μόνιμος πόθος τοῦ ἀνθρώπου: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῶ καὶ ἐπὶ Γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία» (Λουκ. 2, 14). «Εὐδοκία» εἶναι ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ καὶ εὐλογία Του. 

Ἀλέξανδρος Παπαδιαμάντης: «Ὁ διαχρονικός προσδιορισμός τοῦ γραικύλου»


«Ἄγγλος ἢ Γερμανὸς ἢ Γάλλος δύναται νὰ εἶναι κοσμοπολίτης ἢ ἀναρχικὸς ἢ ἄθεος ἢ ὁτιδήποτε. Ἔκαμε τὸ πατριωτικὸν χρέος του, ἔκτισε μεγάλην πατρίδα.