Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Από τη Σμύρνη, την Τραπεζούντα και την Αδριανούπολη, στο Κοντομαρί και την Κάνδανο



Θ. Μαλκίδης

Το έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε. Κεμαλισμός και Ναζισμός: Από τη Σμύρνη, την Τραπεζούντα και την  Αδριανούπολη, στο  Κοντομαρί και την Κάνδανο

Το έγκλημα από τους Ναζί του Χίτλερ στο Κοντομαρί στις 2 Ιουνίου 1941 και στην Κάνδανο την επόμενη ημέρα, ήταν η επανάληψη της σφαγής από τους Τσέτες του Κεμάλ τις ίδιες ημέρες στη Σμύρνη, στην Τραπεζούντα, στην Αδριανούπολη.

Στις 2 Ιουνίου 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου - 31 Μαΐου 1941).

Η εκτέλεση των Ελλήνων στο Κοντομαρί έγινε μετά από διαταγή του Τοπάλ Οσμάν του Χίτλερ, του αντικαγκελάριου Χέρμαν Γκέριγκ. Ο Στούντεντ, επικεφαλής των Αλεξιπτωτιστών  εξέδωσε διαταγή με την οποία οι στρατιωτικές μονάδες που ενεπλάκησαν σε μάχες με πολίτες όφειλαν να ενεργήσουν τα αντίποινα.
Οι Γερμανοί με επικεφαλής τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους στο Κοντομαρί τους οδήγησαν σε ένα ελαιώνα έξω από το χωριό και τους εκτέλεσαν με τον αριθμό των εκτελεσθέντων να κυμαίνεται από  23 έως 60. 

Κάνδανος 
Την επόμενη ημέρα από τη σφαγή στο Κοντομαρί, στις 3 Ιουνίου 1941 οι Ναζί  εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του χωριού Κάνδανος (Κάντανος) Χανίων  και το κατέστρεψαν ολοσχερώς . Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα με τους ίδιους θύτες αποτελούμενη από το 3ο τάγμα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες,

Η καταστροφή της Κανδάνου και η δολοφονία αμάχων αποτελεί ένα από τα πολλά εγκλήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Ναζί, οι οποίοι για  να δικαιολογήσουν την πράξη τους ανάρτησαν πινακίδες στα ελληνικά και τα γερμανικά στην κατεστραμμένη Κάνδανο που έγραφαν:

"Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτών.
Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος.
Δια την κτηνώδη δολοφονίαν γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων δια να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ".



Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Όχι στην παράδοση της Μακεδονίας, όχι στην παράδοση του Ελληνισμού!


Θ. Μαλκίδης

Όχι στην παράδοση της Μακεδονίας, όχι στην παράδοση του Ελληνισμού!

Σε  πλήρη συμφωνία και αρμονία οι  καθεστωτικές δυνάμεις, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενης, βγήκαν στην αγορά για να πουλήσουν, τώρα τη Μακεδονία,   βγάζοντας ακόμη και πρόσωπα από την ναφθαλίνη της ιστορίας:  Ο "τέως" , ο  πρόεδρος της Κύπρου  και λοιπούς συγγενείς. 

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, εντός και εκτός Βουλής, τα παπαγαλάκια, οι Γεωργαλάδες και οι Γκαίμπελς υποστηρίζουν τη "λύση"  της "σύνθετης ονομασίας",  μιλούν για "ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί", για συμβιβασμό, για εθνικιστικά, ακραία και γραφικά συλλαλητήρια (!), για ετερόκλητο όχλο (!) διαγκωνίζονται  για το ποιος θα δώσει πρώτος γη και ύδωρ! 

Και μάλιστα σε ποιους; 

Στους κλέφτες, στους λωποδύτες, στους κομιτατζήδες και τους κατσαπλιάδες,  σ΄αυτούς που έχουν το θράσος να μιλήσουν για αλλαγή σε αεροδρόμια και δρόμους και άλλα φαιδρά!

Η κλοπή θα νομιμοποιηθεί μόνο εάν την αποδεχθεί ο Ελληνικός λαός, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Διασπορά, κάτι που είναι βέβαιο ότι δε θα γίνει ποτέ!



Η Γη της Αντίστασης και της Δημοκρατίας, ο Ελληνισμός του 1821, η Μακεδονία του Παύλου Μελά και του Άγρα, οι σφαγιασθέντες της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, ο ανθυπολοχαγός  Θεόδωρος Κανδηλάπτης του 1941, τα θύματα των Ολοκαυτωμάτων του Διστόμου και των Καλαβρύτων, των Πύργων, του Μεσοβούνου και του Χορτιάτη, οι νέοι της Κύπρου του απελευθερωτικού αγώνα του 1955 και οι στρατιώτες ενάντια στους Τούρκους εισβολείς του 1974, οι  πεσόντες των Ιμίων, o Μπαλταδώρος, ο Μητρετώδης και ο Κούκλατζης μας δείχνουν την οδό της εθνικής μας αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού!

Απόσπασμα από  την ομιλία  στην Έδεσσα

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ποιος επέτρεψε στον συνεχιστή του Κεμάλ και του Χίτλερ να έρθει στη Θράκη;


Θ. Μαλκίδης

Ποιος έδωσε άδεια στον συνεχιστή του Κεμάλ και του Χίτλερ  να έρθει στη Θράκη; 

Η έλευση στην ιδιαίτερή μου πατρίδα στη Θράκη <<για ομιλία>> του   Μουχαρέμ Ιντζέ, του υποψήφιου προέδρου  της Τουρκίας, συνιστά μία προκλητική ενέργεια και αφορά βεβαίως αυτόν ή αυτούς που δέχτηκαν τον συνεχιστή του Χίτλερ και του Κεμάλ. 

Τη στιγμή μάλιστα που ο συγκεκριμένος επικεφαλής του <<Λαϊκού Δημοκρατικού >> Κόμματος, δηλαδή του Κόμματος που δημιούργησε ο δάσκαλος του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ, έχει δηλώσει προσφάτως ότι ο Ελληνικός στρατός κατέχει (!) τα νησιά του Αιγαίου (!), συνέχισε λέγοντας ότι τα νησιά αυτά « το 2019 και θα τα πάρω όπως πήρε ο Ετσεβίτ την Κύπρο», τη στιγμή που για τρεις μήνες ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτριος Κούκλατζης, είναι φυλακισμένοι χωρίς καμία κατηγορία.   



Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Όταν το Έγκλημα δεν τιμωρείται, επαναλαμβάνεται: Από τον Ισαάκ και τον Σολωμού, στον Μητρετώδη και τον Κούκλατζη






Όταν το Έγκλημα δεν τιμωρείται, επαναλαμβάνεται: Από τον Ισαάκ και τον Σολωμού,  στον Μητρετώδη και τον Κούκλατζη

Οι Ισαάκ και Σολωμού, οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, ενώπιον του Ελληνισμού και της  Οικουμένης

Οι Ισαάκ και Σολωμού δολοφονήθηκαν το 1996 μπροστά στους φακούς των τηλεοράσεων και των φωτορεπόρτερ, με όλο τον κόσμο μάρτυρα. 

Με γνωστούς τους δολοφόνους, τους επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας, τον αντιστράτηγο διοικητή του 11ου  Σώματος Στρατού  και τους δύο υποστρατήγους διοικητές της 39ης και της 28ης Μεραρχίας , τον ψευδοπρόεδρο του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, τα ένοπλα ένστολα στρατιωτικά και αστυνομικά όργανα του κατοχικού καθεστώτος και το παρακράτος των  Γκρίζων Λύκων, Τούρκων εποίκων και Τουρκοκυπρίων.

Εικοσιδύο χρόνια το έγκλημα το οποίο επειδή δεν τιμωρήθηκε επαναλαμβάνεται στις φυλακές της Αδριανούπολης: 

Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτριος Κούκλατζης, φυλακισμένοι για τρεις μήνες,  ενώπιον πάλι του Ελληνισμού και της Οικουμένης. 


Ίδιοι θύτες, ίδια θύματα!


Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Θα δεχθούμε την παράδοση (και) της Μακεδονίας;


Θ. Μαλκίδης

Θα δεχθούμε την παράδοση (και) της Μακεδονίας; 

Πριν λίγο καιρό μία εφημερίδα της Αθήνας με  πρωτοσέλιδό της,  ανέφερε πως Ευρωπαία πρωθυπουργός μας προέτρεψε να αποδεχθούμε την παράδοση της Μακεδονίας στους λωποδύτες, αφού με αυτόν τρόπο η μείωση των συντάξεων θα <<πήγαινε>> έξι μήνες πίσω!

O Σεφέρης γράφει και για αυτό με μοναδικό τρόπο: «Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε. Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη. Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.  Eγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη.... Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα». 

Εμείς αντί για την υποταγή και τη στάχτη, επιλέγουμε τους Υψηλάντες και τον Κολοκοτρώνη,  τον Παύλο Μελά και τον Ίωνα Δραγούμη,  τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, τον Περρίκο και τα χιλιάδες θύματα των Ολοκαυτωμάτων της Ναζιστικής Κατοχής από το Δίστομο μέχρι τα Καλάβρυτα, επιλέγουμε τον Γκάτσο, τον Λειβαδίτη  τον Ελύτη και τον  Σεφέρη, ακολουθούμε τον  Παλληκαρίδη και τον Αυξεντίου, τους στρατιώτες των Κυπριακών Θερμοπυλών του 1974, τον Γιαλοψό, τον Καραθανάση, τον Βλαχάκο και τον Γεώργιο Μπαλταδώρο, αγωνιζόμαστε για τον Άγγελο Μητρετώδη, τον Δημήτριο Κούκλατζη, τον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, επιλέγουμε τον Ελληνισμό και τη Μακεδονία της Αντίστασης και της Συνέχειας.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Το συγκλονιστικό μήνυμα του φυλακισμένου Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί για τη 19η Μαΐου.YANNİS’TEN 19 MAYIS MESAJI





Θ. Μαλκίδης 

Το συγκλονιστικό μήνυμα του φυλακισμένου Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί για τη 19η Μαΐου.


Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Ελλάδα και τους <<καθηγητές, επιστήμονες και λοιπούς συγγενείς>>, οι οποίοι στα μηνύματά τους για την 19η Μαΐου, δεν ανέφεραν ούτε μία φορά τη λέξη Γενοκτονία, ούτε τον θύτη Τουρκία, ο φυλακισμένος συναγωνιστής μας Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, έστειλε ένα συγκλονιστικό μήνυμα. Για την 19η Μαΐου, για την Αλήθεια, για την Νίκη. 


Το μήνυμα του Γιάννη Βασίλη για ανάγνωση και παραδειγματισμό, σε μετάφραση Θ. Μαλκίδη έχει ως εξής: 

<<Μπήκαμε στην Εβδομάδα της "καταστροφής" για εμάς. Αλλά βλέπω ότι η  μεγάλη καταστροφή για εμάς συνεχίζεται. Αντί να ακούσουμε τις θλίψεις μας, εξακολουθούμε να έχουμε πληγές σ΄αυτά τα  εκατό χρόνια. 

Όπως ήδη γνωρίζετε, είμαι φυλακισμένος  για ένα χρόνο  και τρεις μήνες  για «προσβολή του Μουσταφά Κεμάλ» λόγω των αναφορών μου στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης και στα μαζικής ενημέρωσης, για όλα αυτά που  οι άνθρωποι μας έχουν βιώσει στο παρελθόν στη Μαύρη Θάλασσα.

Σήμερα που είμαι φυλακισμένος εξακολουθώ να είμαι εκτεθειμένος όσον αφορά τα δικαιώματά μου , το δίκαιο και τη δικαιοσύνη. 

Σήμερα, μια ομάδα ανθρώπων στην Ευρώπη δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με ένα θρησκευτικό ζήτημα. Ωστόσο στην Τουρκία  μία από τις σημαντικές διαλέκτους δολοφονείται και βεβαίως οι υπεύθυνοι  συνεχίζουν τη ζωή τους σαν να μην έχει  συμβεί τίποτα. 

Έχουμε χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και χιλιάδες παιδιά που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους εκείνη την εποχή. 

Γιατί αυτό το έγκλημα δεν αναγνωρίζεται; 

Γιατί όταν αρχίζουμε να ρωτάμε για τα θύματα εκείνων που ζούσαν πριν από εκατό χρόνια,  μας φυλακίζουν;

 Γιατί δεν είναι ο νόμος αυτής της χώρας ίσος με όλους; 

Ζούμε σε αυτή τη χώρα για εκατό χρόνια θυματοποίησης. Το έχουμε δει στη χώρα και νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κάτι να αλλάξει, αφού όλο και περισσότερα από τα τραύματά μας αιμορραγούν  και ο πόνος μας επαναλαμβάνεται καθημερινά.

Ναι, είμαστε σε μια Μεγάλη Εβδομάδα πένθους για εμάς και αυτήν την εβδομάδα σας προσφέρω τις ευχαριστίες μου στους φίλους μου που μοιράζονται τα χαιρετισμούς μας αντί να πανηγυρίζουν. 

Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε εδώ μέχρι εκείνη την ημέρα......

Γιάννης Βασίλη; Γιαϊλαλί>>


Δύο ακόμη αγνοούμενες κηδεύτηκαν μετά από 44 χρόνια: Μ. Κυπρή- Μ. Αποστολίδου Ευτυχίου



Δύο ακόμη αγνοούμενες κηδεύτηκαν μετά από 44 χρόνια και την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο: 

Μ. Κυπρή- Μ. Αποστολίδου Ευτυχίου

Το τελευταίο αντίο είπαν   συγγενείς και συγχωριανοί στην μέχρι πρότινος αγνοούμενη Μαρικκού Κυπρή από το Εξω Μετόχι. 

Η  κηδεία της από τον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας στη Μοσφιλωτή. 

Η Μαρικκού Κυπρή δολοφονήθηκε την 14η Αυγούστου του 1974 από Τούρκους στρατιώτες. 

Ήταν 76 ετών και παρά τις εκκλήσεις των παιδιών της δεν θέλησε να τα ακολουθήσει σε ασφαλείς περιοχές. Παρέμεινε  στο Έξω Μετόχι, όπου ήταν και ο τάφος του πολυαγαπημένου της συζύγου. 

Τα οστά της, εντοπίστηκαν σε μαζικό τάφο στο Έξω Μετόχι το 2014, μαζί με τα οστά άλλων πέντε συγχωριανών της και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. 

Η περίπτωση της Μαρικκούς Κυπρή, είναι χαρακτηριστική. Κανένα από τα τρία της παιδιά δεν είναι σήμερα εν ζωή για να την αποχαιρετήσει. Η Ευθυμία, ο Γεώργιος και η Ανδριανή ακολούθησαν στο θάνατο τους γονείς τους χωρίς να γνωρίζουν τι απέγινε η μητέρα τους.


Επίσης δηδεύτηκε η Μαρίτσα Αποστολίδου Ευτυχίου από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, το όνομα της οποίας περιλαμβανόταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων από την Τουρκική εισβολή.

Είχε δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τους Τούρκους κατακτητές, στις 14 Αυγούστου 1974 και τα οστά της, που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό της, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλει στην εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί: Η Γενοκτονία δε σταμάτησε ποτέ!





Θ. Μαλκίδης


Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί: Η Γενοκτονία δε σταμάτησε ποτέ!

Από την ομιλία στις εκδηλώσεις για τον Πόντο. Σάμος 25-26 Μαΐου 2018. 


Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Πάφρα της Σαμψούντας, από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Corporate Watch. Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον όπου οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι ήταν ανεπιθύμητοι, ενώ το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου, όπως ανέφερε, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων. Λίγους μήνες μετά την υποχρεωτική στράτευσή του και έχοντας τραυματιστεί πιάστηκε αιχμάλωτος από το PKK. Ωστόσο η συμπεριφορά των ανταρτών απέναντι του ανέτρεψε τα μέχρι τότε πιστεύω του. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ο πατέρας του πήγε στο γενικό επιτελείο στην Άγκυρα, όπου του είπαν πως είναι Έλληνας και ότι Αρμένιοι και Έλληνες βοηθάνε το PKK, οπότε να μην ψάχνει για τον γιο του.

Ο ίδιος ο Γιαϊλαλί έλεγε χαρακτηριστικά: «Είμαι θύμα του πολέμου που συνεχίζεται στο Κουρδιστάν. Το 1994, ενώ υπηρετούσα σε μια μονάδα κομάντο του τουρκικού στρατού στο Σίρνακ, σε μια μάχη τραυματίστηκα και έπεσα αιχμάλωτος στα χέρια του ΡΚΚ. Ενημέρωσα την οικογένειά μου ότι είμαι αιχμάλωτος και οι δικοί μου πήγαν στο στρατολογικό γραφείο της Πάφρας του Πόντου. Εκεί οι αρμόδιοι τους είπαν “δεν υπάρχει τέτοιος στρατιώτης καταγεγραμμένος στις τάξεις του τουρκικού στρατού”. Όταν άρχισε η οικογένειά μου να αναζητεί λύση για την επιστροφή μου στο σπίτι, κι όταν άρχισα να δηλώνω αντίθετος με τον πόλεμο, οι Δυνάμεις Ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντας: “Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του  γιου σας, θα έχετε προβλήματα”. Αν πέθαινα, θα παρέμενα Τούρκος. Όταν όμως η οικογένειά μου αναζητούσε τρόπους επιστροφής μου και άρχισε να ενοχλεί το κράτος, τότε ανακάλυψαν ότι είμαι “Έλληνας”».