Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Για τον Νεοκλή Σαρρή (τρία χρόνια μετά....)




Θ. Μαλκίδης

Ο Επιστήμονας, ο Πολιτικός και ο Άνθρωπος Νεοκλής Σαρρής

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νεοκλή Σαρρή και τη σύγχρονη Γεωπολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, που οργάνωσαν το περιοδικό Άρδην και οι εκδόσεις Γόρδιος.

Κάθε φορά που μιλούσες στον Έβρο ή για τον Έβρο, μιλούσες για το χώρο που σε υποδέχθηκε όταν διωκόμενος κατέφυγες εκεί. Η ιδιαίτερη πατρίδα μου η Θράκη, ο Έβρος ήταν αυτός που αντίκρισες πρώτο, όταν εκδιώχθηκες από την Κωνσταντινούπολη. Μία εικόνα που μου την περιέγραφες κάθε φορά που συναντιόμασταν. 
Η συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή σου σε είχε επηρεάσει, δεν μπορούσε να γίνει άλλωστε και διαφορετικά και αυτός ο σταθμός στη ζωή σου, ήταν ένας οδηγός για την πολυσχιδή σου πορεία. Ο Ελληνισμός, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όπου γης, οι φοιτητές του Παντείου και όχι μόνο, γνώρισαν έναν άνθρωπο, πολιτικό και καθηγητή από αυτούς που σπανίζουν και τείνουν προς εξαφάνιση. Δηλαδή έναν καθηγητή, πολιτικό και άνθρωπο που να αγαπά και να αγωνίζεται ανιδιοτελώς για την πατρίδα του.....

Όλοι και όλες γνώρισαν έναν άνθρωπο, έναν πολιτικό άνδρα και έναν καθηγητή με ειλικρίνεια, ευθύτητα και αμεσότητα, αγάπη για τον Ελληνισμό και τους νέους ανθρώπους, με θάρρος και με απέραντη διάθεση προσφοράς. Τις, μεταξύ των άλλων, παραπάνω αρετές και προτερήματά σου, καρπώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, εντός και εκτός Ελλάδος. Άλλαξε η σκέψη, ο λόγος και η πράξη τους, η ζωή τους πήρε μία πορεία διαφορετική από τη γνωστή, τη συνηθισμένη.
Θα πρέπει να ξέρεις πως οι Θρακιώτες, οι Εβρίτες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, συγκινούνται όταν σε σκέφτονται, όταν γνωρίζουν πόσο σε χρειαζόμαστε σήμερα, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές, εθνικές. Σε χρειάζονται για τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας, της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, για τον Ελληνισμό της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, της Κύπρου και του Αιγαίου, σε χρειάζονται οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι και οι λαοί για τους οποίους αγωνίστηκες. Ακόμη και η εκδήλωση για σένα, συνέπεσε και με την “επίσκεψη” του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, για τον οποίον έγραψες και μίλησες. Ειδικότερα για ότι φασιστικό, ρατσιστικό και εθνικιστικό αυτός εκπροσωπεί. ....
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σε σκέφτονται και σε μνημονεύουν γιατί σε εκτιμούν για την ανιδιοτελή προσφορά σου, για τον αγώνα σου ως επιστήμονα, πολιτικό και άνθρωπο. Ο λαός μας λέει πως υπάρχουν ζωντανοί που είναι πεθαμένοι, αλλά υπάρχουν πεθαμένοι που είναι ζωντανοί! Εσύ είσαι ζωντανός και αυτό φαίνεται από την παρουσία σου που επηρεάζει τον Ελληνισμό σήμερα, αποδεικνύεται από την οικογένειά σου, τους δικούς σου ανθρώπους, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που παίρνουν δύναμη από το λόγο και την πράξη σου.


Δείτε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη