Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Τι είπε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στο Κιλκίς, σε εκδήλωση Δημοτικών Σχολείων το 2016, για τη Γενοκτονία






Υπογράφει ο Γιάννης Διαμαντίδης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ (Από την εκδήλωση Μνήμης των Δημοτικών Σχολείων και του Δήμου Κιλκίς) στις 10.05.2016 

"Αυτό που είδα στο Κιλκίς είναι μία μεγάλη μαρτυρία του πόσο υψηλά μπορεί να φθάσει η ανθρώπινη ψυχή, η ανθρώπινη ευαισθησία και δημιουργικότητα, του πόσο υψηλά μπορεί να σηκωθεί, να ανέβει ο άνθρωπος.

Ἡ Ναυμαχία τῆς Σούδας ( 1825)

 








Αμέσως μετά τη Ναυμαχία του Καφηρέως (20 Μαΐου 1825), τα εναπομείναντα τουρκικά πλοία, πολεμικά και μη, βάζουν πορεία προς Νότο, με προορισμό τη Σούδα.

Τα κυνήγησαν πέντε Ελληνικά βρίκια και ένα πυρπολικό, τα οποία και απομόνωσαν μιά κορβέτα των 28 πυροβόλων, που αναγκάστηκε να εξοκείλει στη Σύρα.

Από την Άλωση της Πόλης στην Άλωση του Αιγαίου μας;

 

 



   Η  Άλωση  της  Πόλης

   29  Μαΐου  2024. Άλλη μια πικρή μνήμη της Άλωσης της Πόλης.   29  Μαΐου,  μια ημερομηνία που ματώνει αιώνες τώρα κάθε ελληνική καρδία.

  Τρίτη 29 Μαΐου 1453, τα οθωμανικά στρατεύματα του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, μετά από πολιορκία 53 ημερών (6 Απριλίου-29 Μαΐου), καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη , δίνοντας τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.


Είναι οι άγιοι Νεομάρτυρες συνεχιστές των παλαιών Αγίων Μαρτύρων ;

 

Είναι οι άγιοι Νεομάρτυρες συνεχιστές των παλαιών Αγίων Μαρτύρων ;

Νέος χορός αγίων Μαρτύρων, οι Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας, έρχονται και αυτοί να συνεχίσουν την ανά τους αιώνες αγρυπνία της Ορθοδοξίας· να μη διακοπεί η ομολογία, να μη σβήσει το ακοίμητο κανδήλι της πίστεως, να μη ξεραθεί ο τόπος από τη στέρηση μαρτυρικών ποτιστικών αιμάτων. Ψάλλουν και αυτοί το καινό άσμα της ομολογίας του Εσφαγμένου Αρνίου.


Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Για να μη γίνει η εισβολή και η κατοχή «συνήθεια»: το αφιέρωμα των «Τετραδίων» για την Κύπρο.

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Για να μη γίνει η εισβολή και η κατοχή «συνήθεια»: το αφιέρωμα των «Τετραδίων» για την Κύπρο.


Το περιοδικό «Τετράδια πολιτικού διαλόγου, έρευνας και κριτικής», αφιερώνει  το νέο τεύχος του (85-87, Άνοιξη-Φθινόπωρο 2024) στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή του 1974.


Γράφει σχετικά, μεταξύ των άλλων,  ο εκδότης των «Τετραδίων», συγγραφέας και  διδάκτορας του ΕΚΠΑ Λουκάς Αξελός:  


Ανδρέας Αντωνίου

 


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Ανδρέα Αντωνίου.


Ὁ τολμηρός Κρητικός ιερέας πού λειτούργησε στήν Ἁγιά Σοφιά τό 1919!

 























Ἡ τελευταία λειτουργία στήν Ἁγιά Σοφιά ἔγινε τήν Τρίτη 29 Μαΐου 1453, ὕστερα ἡ Πόλη ἀλώθηκε. Κι ὅμως, ἕνα τολμηρός κρητικός παπάς, τό 1919, κατάφερε νά κάνει τό ὄνειρό του πραγματικότητα καί νά λειτουργήσει στήν Ἁγία Σοφιά.
Πρωταγωνιστῆς αὐτοῦ τοῦ συγκλονιστικοῦ γεγονότος τῆς ἐθνικῆς μας ζωῆς, τῆς λειτουργίας στήν Ἁγιά Σοφιά, ἦταν ἕνα ἀληθινό παλικάρι, ἕνα βλαστάρι τῆς λεβεντογέννας Κρήτης, ὁ παπά – Λευτέρης Νουφράκης ἀπό τίς Ἅλωνες Ρεθύμνου.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Βιασμοί γυναικών και παιδιών από τους Γερμανούς κατακτητές στο Ολοκαύτωμα στους Πύργους Εορδαίας


 Συγκλόνισε ο  Θεοφάνης Μαλκίδης στην εκδήλωση 

μνήμης για τα  80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Πύργων, 

υπογραμμίζοντας μεταξύ 

άλλων πως «βρισκόμαστε σε έναν χώρο που 

έχει περισσότερο αίμα  από ότι νερό. 


Έναν χώρο που ταυτόχρονα με το αίμα είναι ποτισμένος 

και με την ανάγκη 

δικαιοσύνης για το ατιμώρητο έγκλημα. 


Όποιος δεν μιλάει για τις γυναικοκτονίες και παιδοκτονίες 

που έγιναν στους Πύργους, είναι ιδιοτελής.


Όποιος δεν μιλάει για τους βιασμούς των γυναικών

 μέσα στο Ιερό 

της Μεταμόρφωσης, λέει την μισή αλήθεια. 


Όποιος δεν μιλάει για τους βιασμούς των παιδιών και τη κακοποίησή τους

 από τους κατακτητές και τους δωσίλογους συνεργάτες τους, 

λέει ψέματα» !!!


5 Ἰουνίου 1825 – Ἡ μάχη τῆς Δραμπάλας

 

Τό χωριό Ἄκοβος βρίσκεται στή περιοχή τῆς Φαλαισίας στό δῆμο Μεγαλόπολης τῆς Ἀρκαδίας. Βορειοδυτικά του χωριοῦ σέ ἀπόσταση 4 χλμ. ὑπάρχει τό ἱστορικό ὕψωμα τῆς Δραμπάλας ὅπου στίς 5-7 Ἰουνίου 1825 διεξήχθη ἡ ὁμώνυμη μάχη μεταξύ των στρατευμάτων τοῦ Ἰμπραήμ καί τῶν ὁπλαρχηγῶν τῆς Πελοποννήσου ὑπό τήν ἀρχηγία τοῦ Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.


Κύπρος : Μισό Αιώνα υπό την Ομηρία τής ΔΔΟ

 


Μέχρι πότε η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) θα παραμένει εγκλωβισμένη στη λύση ΔΔΟ και ο Ελληνισμός της Κύπρου θα ζει με τον τρόμο τής επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών, που θα φέρουν νέα δεινά, αφού οι δύο λύσεις που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων  τουρκοποιούν την Κύπρο; η υποστηριζόμενη από την ΚΔ λύση ΔΔΟ (συγκαλυμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών) και η υποστηριζόμενη από την Τουρκία λύση δύο κρατών (συνομοσπονδία δύο κρατών).


Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Για το Ολοκαύτωμα των Πύργων Εορδαίας

 



Για το Ολοκαύτωμα των Πύργων Εορδαίας 


Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Flash 

και η ομιλία στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των 331 θυμάτων.


Ήρωας

 



 Την 16η Ιουνίου στο Καλονέρι Λαγκαδίων (ορεινή Γορτυνία) η Αρκαδική γη θα δεχθεί τα οστά του Ήρωα του Κυπριακού Αγώνα 1974 Ανθυπασπιστή Κρατημένου Αναστασίου!


Φώτης Κόντογλου: «Ο Παπαδιαμάντης είναι ο πολιτισμός μας»

 


Όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα, “βουτήξαμε” μέσα στα πάμπολλα τεφτέρια του Κόντογλου και βρεθήκαμε μπροστά σε σκέψεις, ιδέες, σκόρπια γραφτά επί «παντός του επιστητού»! 

Από τον Παπαδιαμάντη στον παπα-Παναγιώτη Κουστουλίδη και από τον Λέοντα το Σγουρό στον «Βίο του Πλωτίνου». Πρέπει να έχει γραφτεί το 1939 με 1940. Ένα ακόμη κομμάτι από αυτό σάς παρουσιάζουμε σήμερα και μαζί, σκίτσα που είχε κάνει και σχετίζονται με κάποια από τα κείμενά του.
 

Οι μικρές αγγελίες της φρίκης μετά το 1922 – Καταγγελίες για αρπαγές γυναικών και παιδιών από Τούρκους

 

Στις στήλες της εφημερίδας Παμπροσφυγική, το 1926, αναφέρονται κάποιες πληροφορίες για πρόσωπα που κατακρατούσαν Τούρκοι…

Άλωση της των Κωνσταντίνων Πόλεως: Η εις άδου κάθοδος της Ρωμηοσύνης. Η Ανάσταση!


 

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: «Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται Άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαίου 29».

Με την άλωση της Πόλης την 29η Μαΐου του 1453 καταλύθηκε το ευρύχωρο κρατικό σχήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος σκοτώθηκε, πολεμώντας χωρίς να συνθηκολογήσει και χωρίς να βρεθεί ποτέ η σορός του.

Μπορεί και να μαρμάρωσε! Ποιος ξέρει;


Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ογδόντα χρόνια μετά το ατιμώρητο Ολοκαύτωμα των Πύργων Εορδαίας

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ογδόντα χρόνια μετά το ατιμώρητο Ολοκαύτωμα των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, στους Πύργους Εορδαίας με θύματα 331 αθώους ανθρώπους.   


Η ομιλία 


«Γαλάζια Πατρίδα» καί ἡ Θράκη!

 

2 Ιουνίου 1943 Το «αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα» γράφει ιστορία


2 Ιουνίου 1943 Το «αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα» γράφει ιστορία μαζί με το αγγλικό «HMS Jervis» καταστρέφουν εχθρική νηοπομπή στο ακρωτήρι «SPARTIVENTO»

1453



Η Δυτική Ευρώπη, με τις προγονικές μνήμες ζήλιας προς τον βυζαντινό πολιτισμό, με τους κληρικούς της να καταγγέλλουν τους Ορθόδοξους ως αμαρτωλούς σχισματικούς, και με ένα στοιχειωμένο αίσθημα ενοχής ότι απέτυχε να βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη στο τέλος, επέλεξε να ξεχάσει το Βυζάντιο.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Το ατιμώρητο, μέχρι σήμερα, έγκλημα-ολοκαύτωμα των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, στους Πύργους Εορδαίας




 





Θεοφάνης Μαλκίδης


Το ατιμώρητο, μέχρι σήμερα, έγκλημα-ολοκαύτωμα των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους, στους Πύργους Εορδαίας.

Από την ομιλία στην εκδήλωση μνήμης για την 80η επέτειο από το Ολοκαύτωμα στους Πύργους. Εορδαία, Μακεδονία, 2 Ιουνίου 2024.


Λέγεται και είναι ορθό ότι το έγκλημα που δεν τιμωρείται, επαναλαμβάνεται. Αναφέρεται επίσης ότι ενώ για  το έγκλημα υπάρχουν ακλόνητες αποδείξεις, υπάρχουν   μάρτυρες, αυτήκοοι και αυτόπτες,  εντούτοις ο δολοφόνος συνεχίζει να το αρνείται και να συνεχίζει την στάση ύβρεως έναντι των θυμάτων, των τραυματιών, των διασωθέντων.  Ότι κάνει δηλαδή η Γερμανία οκτώ δεκαετίες….


Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Κοινότητας Πύργων Εορδαίας



Ογδόντα χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Πύργων, Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας,  συμπληρώθηκαν φέτος και η Μαρτυρική Κοινότητα Πύργων πραγματοποίησε εκδηλώσεις μνήμης των 331 αθώων θυμάτων του ολοκαυτώματος των Πύργων.

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου, με παρουσίαση θεατρικής παράστασης, προβολή ντοκιμαντέρ και πορεία Ειρήνης.

Πιο αναλυτικά στην Θεατρική παράσταση (ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ), πρωταγωνίστησαν τα παιδιά της Κοινότητας Πύργων, υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της δασκάλας του δημοτικού σχολείου κ. Περσεφώνης Νικολούση.
Προβλήθηκε το  Ντοκιμαντέρ: Μαρτυρικά χωριά-Τόποι Μαρτυρίου, του δημοσιογράφου και συντοπίτη μας Νίκου Ασλανίδη ενώ στην συνέχεια ακολούθησε
πορεία Ειρήνης περιμετρικά των οδών της κεντρικής πλατείας των Πύργων, αφιερωμένη στην μνήμη των 331 αθώων θυμάτων, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Επικεφαλής της πορείας, με αναμμένους στα χέρια πυρσούς, τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Πύργων.


Στο τέλος της πορείας και μπροστά στο Κοινοτικό κατάστημα σε κοινό τραπέζι, προσφέρθηκαν στη μνήμη των θυμάτων, διάφορα εδέσματα που θα έχουν ετοιμάσει γυναίκες της Κοινότητας.







Την Κυριακή είχαμε την  Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πύργων και ακολούθως στο χώρο του νέου Μνημείου, ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς  πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού με απεικόνιση ενός από τους τόπους μαρτυρίου.


Αμέσως μετά στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων είχαμε Έπαρση Σημαίας – Επιμνημόσυνη Δέηση και αναφορά στο ιστορικό της ημέρας από τον Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαλκίδη Θεοφάνη.

Η εκδήλωση τελείωσε με Προσκλητήριο Πεσόντων και Κατάθεση στεφάνων.


Μνημόσυνο για τη Γενοκτονία και η αναφορά στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

 

 



Στα Κάτω Θοδωράκια Κιλκίς τελέστηκε σήμερα το Ιερό Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,όπου παρευρέθηκε ο Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς .


Σε έναν φιλόξενο χώρο γεμάτο ανθρώπους που αγαπούν το χωριό τους έγινε πρώτα μια μικρή αναφορά στον ιδιαίτερα όμορφο ναό που κατασκευάστηκε το 1804 και από το 1983  έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο . 

Μια κολυμβήθρα ασήκωτη, κατασκευασμένη από πέτρα, μια χρυσοκέντητη εικόνα του επιταφίου, ηλικίας τουλάχιστον 700 ετών, μία μεγάλων διαστάσεων εικόνα με θέμα τη Δευτέρα Παρουσία, ένα ευαγγέλιο του 1840 με ασημένια εξώφυλλα, και πολλές παλιές εικόνες των οποίων οι αναγραφές είναι σε κυριλλική γραφή (κάτι που παραπέμπει σε Βούλγαρους αγιογράφους), περιλαμβάνονται στα πολύτιμα κειμήλια που φιλοξενεί στο εσωτερικό του ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, στο Κάτω Θεοδωράκι του Κιλκίς. 

Έπειτα κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο του χωριού στο χώρο του συλλόγου .

Στους παρευρισκομένους απευθύνθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου του Αγίου Μάρκου Γεωργιάδης Φώτης και ευχαρίστησε για την πρόσκληση .Ακολούθησε ομιλία , ποιήματα , χορωδία και ατσαπάτ- πυρρίχιο από χορευτές του συλλόγου . 


Στο λόγο που εκφώνησε η Πασχαλίδου Κυριακή αναφέρθηκε τόσο στον Θεοφάνη Μαλκίδη όσο και στον αείμνηστο πρωτεργάτη Μιχάλη Χαραλαμπίδη: 

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

ΠΥΡΓΟΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ : ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ








80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Πύργων, Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, στις 23-24 Απριλίου1944, συμπληρώθηκαν φέτος και η Μαρτυρική Κοινότητα Πύργων σάς καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης των 331 αθώων θυμάτων του ολοκαυτώματος των Πύργων, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024.

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκινούν από το απόγευμα Σάββατο, παραμονή του μνημοσύνου, με παρουσίαση θεατρικής παράστασης, προβολή ντοκιμαντέρ και πορεία Ειρήνης.

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 01/06/2024. ΕΝΑΡΞΗ 7 μ.μ.

1) Θεατρική παράσταση (ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ). Πρωταγωνιστούν τα παιδιά της Κοινότητας Πύργων, υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της δασκάλας του δημοτικού σχολείου κ. Περσεφώνης Νικολούση.

2) Ντοκιμαντέρ: Μαρτυρικά χωριά-Τόποι Μαρτυρίου, του δημοσιογράφου και συντοπίτη μας Νίκου Ασλανίδη.

3) Πορεία Ειρήνης περιμετρικά των οδών της κεντρικής πλατείας των Πύργων, αφιερωμένη στην μνήμη των 331 αθώων θυμάτων, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Επικεφαλής της πορείας, με αναμμένους στα χέρια πυρσούς, τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Πύργων.

Στο τέλος της πορείας και μπροστά στο Κοινοτικό κατάστημα σε κοινό τραπέζι, θα προσφερθούν, στη μνήμη των θυμάτων, διάφορα εδέσματα που θα έχουν ετοιμάσει γυναίκες της Κοινότητας.


ΚΥΡΙΑΚΗ 02/06/2024

7:30 π.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πύργων.

10:45 π.μ. Μετάβαση στο χώρο του νέου Μνημείου, όπου ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού με απεικόνιση ενός από τους τόπους μαρτυρίου.

11:00 π.μ. Μετάβαση στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων.

11:15 π.μ. Έπαρση Σημαίας – Επιμνημόσυνη Δέηση.

11:20 π.μ. Το ιστορικό της ημέρας από τον Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαλκίδη Θεοφάνη.