Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η παράδοση και η ιστορία του Πόντου στην Βασιλεία της Ελβετίας



Η ιστορία, οι παραδόσεις και οι χοροί του Πόντου στην Βασιλεία της Ελβετίας


Με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Κύκλου των Φίλων της Ελλάδας στην Βασιλεία, μίας συλλογικής προσπάθειας που συγκεντρώνει Φιλέλληνες και Φιλελληνίδες στην Ελβετική αυτή πόλη, υλοποιήθηκε ένα πολύ καλά οργανωμένο διήμερο αφιερωμένο στον Πόντο.

Την πρώτη ημέρα στο πανέμορφο μουσείων γλυπτών, όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση αντιγράφων αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, έγινε η παρουσίαση της ιστορίας αλλά και του μέλλοντος του Ποντιακού ζητήματος, από τον Θεοφάνη Μαλκίδη, τον οποίο προλόγισε η πρόεδρος του Κύκλου των Φίλων της Ελλάδας στη Βασιλεία, Κατερίνα Wahli. Οι Ελβετοί και οι Ελβετίδες που αγαπούν την Ελλάδα και οι περισσότεροι και οι περισσότερες μιλούν ή μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, άκουσαν, ρώτησαν και έμαθαν για τον Πόντο, σε μία εκδήλωση που έγινε για πρώτη φορά στην Βασιλεία.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε Εργαστήριο Ποντιακού Χορού με την καθοδήγηση του Θεοφάνη Κριθαρίδη από την Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης, ενώ το βράδυ σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι αντιπροσωπευτικότεροι χοροί του Πόντου από το χορευτικό συγκρότημα της "Ποντιακής Εστίας" Στουτγκάρδης, με μεγάλη συμμετοχή από Ελβετούς και Ελβετίδες . Η πρόεδρος του Κύκλου των Φίλων της Ελλάδας στη Βασιλεία, Κατερίνα Wahli, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, τον νυν και τον πρώην πρόεδρο της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης Σ. Εξουζίδη και Δ. Οξυζίδη, τον ξεναγό Α. Ιωαννίδη, τον Θεοφάνη Μαλκίδη, τα μέλη της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, καθώς και όλα τα μέλη του Κύκλου, που γνώρισαν και συμμετείχαν στην ιστορία και παράδοση του Πόντου.

Δείτε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα