Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Ανάσταση

 


Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι...


Καλή Ανάσταση

 



Καλή Ανάσταση 

Αγνοούμενου επιτάφιος

 


Κι εκεί που έσκυβα να προσκυνήσω

Γίνεται ο επιτάφιος ένα μικρό κασελάκι

Ρήγας

 


Η΄ Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας»

Ιστορία-Αρχαιολογία-Λαογραφία περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου

 Βελεστίνο, 5-7 Μαϊου

 

Κωνσταντινούπολη 1204

 


12 Απριλίου 1204, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Δυτικούς.

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Καλή Ανάσταση !



 Καλή Ανάσταση στους κεκοιμημένους αδελφούς μας,

Η ζωή εν τάφω

 


Η ζωὴ ἐν τάφῳ,

κατετέθης Χριστέ,

καὶ Ἀγγέλων στρατιαὶ ἐξεπλήττοντο

συγκατάβασιν δοξάζουσαι τὴν σήν.


Σταύρωση



 Τῇ ἁγίᾳ καὶ  μεγάλῃ Παρασκευῇ, τὰ ἅγια καὶ σωτήρια καὶ φρικτὰ Πάθη τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐπιτελοῦμεν, τοὺς ἐμπτυσμούς, τὰ ῥαπίσματα, τὰ κολαφίσματα, τὰς ὕβρεις, τοὺς γέλωτας, τὴν πορφυρᾶν χλαίναν, τὸν κάλαμον, τὸν σπόγγον, τὸ ὄξος, τοὺς ἥλους, τὴν λόγχην, καὶ πρὸ πάντων τὸν σταυρόν καὶ τὸν θάνατον, ἃ δι’ ἡμᾶς ἑκὼν κατεδέξατο…


Τὸν δι' ἡμᾶς

 


Τὸν δι' ἡμᾶς Σταυρωθέντα,

δεῦτε πάντες ὑμνήσωμεν·


Ο Αγώνας για την Ένωση

 

Alpha Κύπρου – 1/4/2021, “ΕΠΙ ΤΩ ΑΥΤΩ”, εκπομπή με τον Θεόδωρο Κυριακού.


Λεβίδι 1821



 14/4/1821 - Η Μάχη του Λεβιδίου και ο ηρωικός θάνατος του Κερτεζίτη Στριφτόμπολα

12 Απριλίου 1820: Η Φιλική Εταιρεία απέκτησε τον Αρχηγό της



 12 Απριλίου 1820: Η Φιλική Εταιρεία απέκτησε τον Αρχηγό της

Η Φιλική Εταιρεία, η πιο σημαντική απ΄ όλες τις μυστικές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απελευθέρωσης των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό (σημερινής Ουκρανίας) και σύμφωνα με τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο (γεννήθηκε το 1772 στην Πάτμο), τον Νικόλαο Σκουφά (γεννήθηκε το 1779 στο Κομπότι Άρτας ως Νικόλαος Κουμπάρος – το επώνυμο Σκουφάς οφείλεται στο επάγγελμα του πιλοποιού που ασκούσε στα νεανικά του χρόνια) και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ (γεννήθηκε το 1788 στα Ιωάννινα). Τέταρτο μέλος της, μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη. Τρίτο ή πέμπτο μέλος της Εταιρείας πιθανό να ήταν ο Νικόλαος Γαλάτης. Επίσης από τα πρώτα μέλη που μυήθηκαν ήταν και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (και μάλιστα κατά ορισμένες πηγές υπήρξε συνιδρυτής, πριν τον Ξάνθο που μυήθηκε αργότερα). Η Μικρασιάτισσα Κυριακή Ναύτη από τη Σμύρνη ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος. Οι Φιλικοί, αφού μυούνταν στην Εταιρεία, έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις. Αυτή ακριβώς η μυστικότητα εξηγεί την ασάφεια που υπάρχει ακόμα και σήμερα σε ορισμένα γεγονότα και πληροφορίες.


Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Τέμπη 13 Απριλίου 2003


 

Πάθη



«Τὰ Πάθη τὰ σεπτά ἡ παροῦσα ἡμέρα, ὡς φῶτα σωστικά, ἀνατέλλει τῷ κόσμῳ. Χριστὸς γὰρ ἐπείγεται τοῦ παθεῖν ἀγαθότητι. Ὁ τὰ σύμπαντα ἐν τῇ δρακὶ περιέχων καταδέχεται ἀναρτηθῆναι ἐν ξύλῳ, τοῦ σῶσαι τὸν ἄνθρωπον».


Όταν υπήρχαν πνευματικοί άνθρωποι

 


Όταν υπήρχαν πνευματικοί άνθρωποι


Πρὸς ὅλους νὰ φέρεσαι εὐχάριστα, ἀλλά ....

 


Πρὸς ὅλους νὰ φέρεσαι εὐχάριστα, ἀλλά νὰ κάνεις συντροφιά μὲ τοὺς καλύτερους.

Πρὸς ὅλους νὰ φέρεσαι εὐχάριστα, ἀλλά 

Οδυσσέας Ελύτης, Μυρίσαι το άριστον, μικρός ναυτίλος

 


Την άνοιξη δεν τη βρήκα τόσο στους αγρούς, ή, έστω,
σ’ έναν Μποτιτσέλλι όσο σε μια μικρή ΒΑΪΦΟΡΟ κόκκινη

Η ζωή μας

 

Είναι τελείως αδύνατον η θάλασσα να μένη επί πολύ χρονικό διάστημα ίδια. Διότι αυτήν που τώρα είναι ομαλή, ακύμαντη και ακίνητη ύστερα από λίγο θα την δεις ανώμαλη και ορμητική εξ αιτίας βίαιων ανέμων. Αλλά και αυτήν που είναι άγρια και αναβράζει από την θαλασσοταραχή, γρήγορα θα την δεις να την σκεπάζει και να την στρώνει βαθειά γαλήνη.

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Γεώργιος Μπαλταδώρος



 Γεώργιος Μπαλταδώρος Αξιωματικός της Πολεμικής μας  Αεροπορίας,  ο 125ος Έλληνας ήρωας που υπερασπίστηκε το Ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος.  


Σκουπίδια



Όσες και όσοι  προβάλλουν ξανά το γνωστό έργο, αφού λένε και γράφουν, ότι μετέχω σε κόμματα, ότι θα είμαι υποψήφιος βουλευτής κλπ, ενημερώνω και από εδώ,  ότι δεν ισχύει  τίποτα από αυτά. 


Νυμφίος

 



Τον νυμφώνα σου βλέπω,

Κατά ποίου ο λίθος του αναθέματος;

 

Σαράντος Καργάκος

Κατά ποίου ο λίθος του αναθέματος;

    Κα­νείς λο­γι­κός ἄν­θρω­πος δέν πρέ­πει νά ἐ­πι­χαί­ρει γιά τήν ἐ­πι­βε­βαί­ω­ση κά­ποι­ων δυ­σοί­ω­νων προ­βλέ­ψε­ών του.


Μεσολόγγι Απρίλιος 1826

 


Η συγκλονιστική φωτογραφία της εξοδίτισας Ελένης Στάικου περί το 1885 με το μάτι της βγαλμένο. 


Η νυχτερινή λειτουργία των Αγγέλων

 

Ένα από τα θαυμαστά γεγονότα που έχουν συμβεί στην Εκκλησία της Παναγίας της Ακαδημιώτισσας στη Νάξο.

Αγνή Παρθένε. Ύμνος στην Υπεραγία Θεοτόκο ( Κορεατικά - 한국어 ).


 

Ποίημα Αγίου Νεκταρίου. (Ενόργανη αλλά και ψαλτική απόδοση με τη συμμετοχή της Ορθόδοξης χορωδείας του Αγίου Νικολάου Σεούλ - Κορέα).


Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Οσία Κασσιανή

 


Μεγάλη Τρίτη !!!!!

Οσία Κασσιανή !

Η Πανθεία Χριστιανή !

Η μελίρρυτη Ψυχή !


Δες πως χορεύει ο Νικηταράς

 



Δες πως χορεύει ο Νικηταράς

Η σπουδή της Αθήνας και οι εγχώριες ελίτ

Η τουρκική επεκτατικότητα που θεωρεί το μισό Αιγαίο υπό ελληνική κατοχή παραμένει αναλλοίωτη.


Μετά από ένα ορυμαγδό παραβιάσεων και απειλών κατά Ελλάδας και Κύπρου, πέραν από την συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, το καθεστώς Ερντογάν άλλαξε … ρητορική και τώρα δεν απειλεί να μας εξαλείψει ξαφνικά ένα βράδυ. Μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος συνέδραμαν απλόχερα τους σεισμόπληκτους και το καθεστώς Ερντογάν «ξέχασε» την εχθρική ρητορική του, ενώ οι εγχώριές μας ελίτ αναπήδησαν από ευφορία.


Η ιστορία του παππού Κώστα και η αγάπη του για την κτηνοτροφία

 

 

Ο παππούς Κώστας είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος που ζει στο χωριό και έχει μεγάλο πάθος με την κτηνοτροφία. Στα 83 του, εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά και να φροντίζει τα ζώα του με μεγάλη αφοσίωση και αγάπη.


Πατριάρχης Γρηγόριος Ε'

 


16 Απριλίου 1821, Κωνσταντινούπολη.


Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Οίνοπα ΠΟΝΤΟΝ

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Οίνοπα ΠΟΝΤΟΝ

 

1.Η συγκλονιστική επιγραφή

 

Η  παρουσία μου για άλλη μία φορά στην Φρανφκούρτη για να μιλήσω σχετικά με την υπόθεση της Γενοκτονίας, με έφερε ξανά στις όχθες του ποταμού Μάιν, εκεί που πριν πολλά χρόνια αντίκρυσα με έκπληξη την περίφημη επιγραφή,   “«ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ». Όπως και τότε, έτσι και τώρα η επιγραφή στην γερμανική αυτή πόλη, με τους πολλαπλούς συνειρμούς στην νεώτερη ελληνική (οικονομική) ζωή,  σε γεμίζει γαλήνη, ηρεμία και ξεχωριστά συναισθήματα.


Δύνασθε πιείν το ποτήριον ό εγώ πίνω...




Μείνε με το βλέμμα καρφωμένο σε Αυτόν και ο πόνος σου θα μεταμορφωθεί σε ουράνια πνευματική γλυκύτητα. Οι πληγές της καρδιάς σου θα γιατρευτούν από τις πληγές του Ιησού. «Ποτήριον σωτηρίου λήψομαι» (Ψ. 115, 4)

Έπαρση σημαίας από τον γέροντα Ιωσήφ στο Άγιο Όρος


Πατέρα μου οι φυλακές

 

 

Στίχοι: Ευαγόρας Παλληκαρίδης Μουσική: Μάριος Τόκας Σολίστ: Κωστας Χατζηχριστοδουλου Πατέρα μου, οι φυλακές απόψε με καλούνε, τα σίδερά τους τα βαριά, τ’ ακούω που χτυπούν, σαν, να με πνίξουν, θέλουνε και όλο με ζητούνε και νιώθω κρύο, μοναξιά, εμένα να τρυπούν.


Καρπός

 




Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ, πολὺν καρπὸν φέρει...

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

«Tα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι». Mεσολόγγι, Κυριακή των Βαΐων του 1826



 

Θεοφάνης Μαλκίδης

 

«Tα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι». Mεσολόγγι, Κυριακή των Βαΐων του  1826

 

«Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμιάν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτο με ένα λαόν, όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωριστεί ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί, παρά μόνο ό,τι έκαμνε η βία. Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ’ ως σκλάβους». Με τα λόγια αυτά περιγράφει την Παλιγγενεσία στα απομνημονεύματά του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.   


Μεσολόγγι, 10-11 Απριλίου 1826

 


10 Απριλίου 1826:

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ, ΑΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΟΙ, ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΑΥΔΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ...

Μεσολόγγι - Έξοδος



 Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821. Η σημασία της θέσης έγινε γρήγορα αντιληπτή από την τοπική ηγεσία της επανάστασης. Στην πόλη πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια έγινε έδρα της διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας, που έφερε την ονομασία Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας.


Μεσολόγγι



 Πότε ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΓΙΝΕ ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ

4 Αυγούστου του 1825 στον Μητροπολιτικό Ναό του Ναυπλίου είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Πολεμιστές καταρρακωμένοι, ανάπηροι, χήρες, ορφανά, θύματα του μεγάλου και πολυαίματου αγώνος.


Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

 


Δ.  ΣΟΛΩΜΟΣ:  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ.


Έστησ’  ο  Έρωτας  χορό  με  τον  ξανθόν  Απρίλη,


Η μεγάλη Έξοδος