Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα από πολίτες της Αλεξανδρούπολης, η Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης  οργάνωσε  την  εξαιρετικής σημασίας  εκδήλωση με τίτλο ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Δ. Κολιός, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την μεγάλη τους συμμετοχή, έδωσε το λόγο στην εκπρόσωπο της Κίνησης Ι. Μαρινάκη, η οποία καλωσόρισε τους πολίτες και τους ευχαρίστησε για τη στήριξή τους στην Κίνηση Αλληλεγγύης.
 Στη συνέχεια μίλησε ο Φάνης Μαλκίδης, ο οποίος μέσα από οπτικοακουστικό υλικό ανέλυσε την κοινωνική διάσταση της κρίσης, τις αλλαγές προς το χειρότερο που έχουν επέλθει σε μια σειρά από τομείς της ζωής στην Ελλάδα (εργασία, ανεργία, υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, θνησιμότητα, φτώχεια, αυτοκτονίες, κ.ά), και  σημείωσε  τη μεγάλη συμβολή της Κίνησης Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης, στη συνειδητοποίηση και στην αλλαγή σκέψης των Ελλήνων και των Ελληνίδων. 
Ο επόμενος ομιλητής,  μοναχός  Αρσένιος Βλιαγκόφτης, αναφέρθηκε στην πνευματική διάσταση της κρίσης και πρότεινε το πρότυπο των Ελληνικών κοινοτήτων, το εμείς του Μακρυγιάννη, που στήριξε την ρωμαίικη παράδοση στο πέρασμα των ετών, ενώ έδωσε το μήνυμα της ελπίδας για το πέρασμα σε μία κοινωνία αγάπης προς το πρόσωπο, σε μία κοινωνία πραγματικής αλληλεγγύης.  
Τέλος ο  Στράτος Βραχιώλιας, αναφέρθηκε στη ψυχολογική διάσταση της κρίσης, στα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικογένεια, στα παιδιά μας, στο σχολείο, στην κοινωνία, έδωσε τις διαστάσεις των  συναισθημάτων που γεννιούνται μέσα στην κρίση, ανέδειξε το παράδειγμα της αλληλεγγύης και έκλεισε την ομιλία του μέσα από το ελπιδοφόρο μήνυμα των ανθρώπων που αντιστέκονται και προσφέρουν.     
Καθώς η κρίση που βιώνει σήμερα η  Πατρίδα μας δεν φαίνεται να κοπάζει- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον- οι πολίτες που συγκρότησαν την Κίνηση Αλληλεγγύης αποφάσισαν να μην παραμείνουν  θεατές της ανέχειας και της εξαθλίωσης μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, συνεχίζοντας την μακροχρόνια παράδοση της προσφοράς και της αλληλεγγύης, που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του.  Με σύνθημα « κανείς να μην πεινάσει, κανείς να μην κρυώσει», το κίνημα γιγαντώθηκε, όπως έδειξε η  μεγάλη συμμετοχή των πολιτών  για ακόμη μία φορά σε εκδηλώσεις της Κίνησης Αλληλεγγύης,   κίνημα το οποίο αποτελεί και μια απάντηση- πρόταση σε όσους ψάχνουν άμεσο και πρακτικό τρόπο αντίστασης και θέλουν να δράσουν υπέρ του κοινού συμφέροντος.
 
Η Κίνηση Αλληλεγγύης και με αυτή την  εκδήλωση έδειξε ότι η προσπάθεια από εμάς για εμάς, από το λαό για το λαό, από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά, είναι η απάντηση στη σύγχρονη κρίση περνά η πατρίδα μας.
 
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν  ο Ελληνικός Λαός, δηλαδή οι καθημερινοί συμπαραστάτες της  Κίνησης: αρτοποιοί, επιχειρηματίες κέντρων εστίασης, φρούτων και λαχανικών,  αγρότες και κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες, άνεργοι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι,   και εκατοντάδες άλλοι συνάνθρωποί μας.













   

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κύπρος

 
 
Μία πολύ σημαντική εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Κύπρος: από τις Συμπληγάδες της Αγγλο-τουρκικής κατοχής, στη Σκύλλα της χρεωκοπίας και τη Χάρυβδη της Τρόικας», οργάνωσε    στην  Νέα Ορεστιάδα (Δημοτικό Πολιτιστικό Πολύκεντρο) η «Αγωνιστική Συσπείρωση» της Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Χάρης Κουσινίδης από την   «Αγωνιστική Συσπείρωση»  αφού καλωσόρισε τους πολίτες της Νέας Ορεστιάδας και του Έβρου στην εκδήλωση, έδωσε το λόγο στο δημοσιογράφο Λάζαρο Μαύρο, ο οποίος μέσω
skype, μίλησε από τη Λευκωσία. Ο Λ. Μαύρος έκανε μία  ολοκληρωμένη  ανάλυση τόσο ιστορική, όσο και κοινωνική,  οικονομική και  πολιτική, και έδωσε τις βασικές διαστάσεις της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο, συνδυάζοντας όλες τις παραμέτρους με την οικονομική  συγκυρία της κρίσης και την απουσία πολιτικής ηγεσίας.
 
Στη  συνέχεια ο Νεκτάριος Δαπέργολας πραγματοποίησε μία εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή του Κυπριακού ζητήματος, αναφέρθηκε  στους σταθμούς που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνισμού της Κύπρου, τόνισε τους  διαχρονικούς μεγάλους αγώνες για ελευθερία και επισήμανε την αναγκαιότητα για εθνική και κοινωνική ανασυγκρότηση του ελληνικού λαού σε Κύπρο και Ελλάδα.
Αμέσως μετά ο  Φάνης Μαλκίδης,  με σχετικά οπτικοακουστικά αποσπάσματα και στοιχεία, αφού η ημέρα της εκδήλωσης συνέπεσε με την συμπλήρωση τριών ετών από την βίαιη είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο, αλλά και τη συμπλήρωση εννέα ετών από το ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν, ανέλυσε τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο και έδωσε τις βασικές διαστάσεις μίας νέας πολιτικής έναντι της προσπάθειας νέας υποδούλωσης της Κύπρου.
Στη συνέχεια υπήρξε ουσιαστικός διάλογος από τους πολίτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση, με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου και αυτής  του δημάρχου της Νέας Ορεστιάδας Γ. Μουζά, ενώ στο τέλος της συζήτησης υπήρξε μουσικό αφιέρωμα στους απελευθερωτικούς αγώνες της Μεγαλονήσου.