Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Υπάρχει λόγος και πράξη, υπάρχει Ελληνισμός

 

Θεοφάνης Μαλκίδης 


Υπάρχει λόγος και πράξη, υπάρχει Ελληνισμός. 


 Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

 



Νίκος Γκάτσος '' Μάνα μου Ελλάς ''


Οι εγχώριες ελίτ και οι ευκαιρίες που χάνονται



Στα χρόνια προς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εμμονή του βρετανού πρωθυπουργού Τσάμπερλεν στην πολιτική του κατευνασμού με συνεχείς υποχωρήσεις, απαξιώνοντας την ανυποχώρητη  προάσπιση κόκκινων γραμμών, εξέθρεψε το χιτλερικό θηρίο. 

Οδοιπορικό στη βυθισμένη Θεσσαλία

 

Βιάννου 1943



 Ήταν 14 Σεπτεμβρίου 1943 όταν οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στη Κρήτη εκτέλεσαν στο Κεφαλόβρυσο της Βιάννου την Ευαγγελία 8 ετών, τη Μαρία 12 ετών και το Στέλιο 15 ετών γιατί αρνήθηκαν να προδώσουν το πατέρα τους.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Απελευθέρωση τώρα!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Δύο Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, επειδή ακριβώς είναι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, ο Δήμαρχος Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρης και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Παντελής Κοκαβέσης, συμπλήρωσαν τέσσερις μήνες παράνομης φυλάκισης στα αλβανικά μπουντρούμια και τη Δευτέρα παραπέμπονται σε δίκη με κατηγορητήριο που ετοίμασε η Κολομβία των Βαλκανίων, το αλβανικό υποκατάστημα της Άγκυρας.


Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής.


2023_09_12_1

Εκατόν ένα  χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 
Η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολή

Ανήμερα της Ημέρας Μνήμης, της συμπλήρωσης των εκατό ένα ετών από την πυρπόληση της Σμύρνης, της  Μικρασιατικής Καταστροφής  και της κορύφωσης της 
στοχευμένης πολιτικής Γενοκτονίας του ελληνικού πληθυσμού που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, 
το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού που εδρεύει  στη Μόσχα  
παρουσιάζει το επιστημονικό έργο της Θεοδώρας Γιαννίτση 
και του Θεοφάνη Μαλκίδη «Εκατό  χρόνια από τη 
Μικρασιατική Καταστροφή. Η Γενοκτονία του Ελληνισμού 
της Ανατολής» ( ISBN 978-5-6045800-4-2).

Συγκλονιστικό στιγμιότυπο: Πεζοναύτης ξαπλώνει στις λάσπες για να περάσουν πάνω του ηλικιωμένοι πλημμυροπαθείς

 

 Image

Οι Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες μέρες συμμετέχουν στους απεγκλωβισμούς πλημμυροπαθών από τον θεσσαλικό κάμπο.

Βιάννου 1943

 


«14/9/1943, εορτήν της Ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, επέπρωτο να συντελεσθή μία από τας φοβερωτέρας καταστροφάς που είδεν η Κρήτη καθ’ όλην την περίοδον της κατοχής. Οι Γερμανοί εισέβαλον εις τα χωρία της Βιάννου, Αμιράς, Βαχός, Κεφαλοβρύσι, Κρεββατάς, Αγ. Βασίλειος, Πεύκος, Κάτω Σύμη, Γδόχια, Μύρτος, Μουρνιές, Ρίζα, Μάλλες κ.τλ. φονεύοντες μεμονωμένως μεν όσους συνήντων καθ’ οδόν -άνδρας, γυναίκας και παιδιά- εντός δε των χωρίων συγκεντρούντες τους άνδρας όλους και εκτελούντες αυτούς ομαδικώς»

Σχολείο στη Μαλάτια της Τουρκίας θα ονομαστεί «Μακεδονία» και κάθε τάξη θα έχει όνομα μιας πόλης των Σκοπίων

 

Σχολείο στη Μαλάτια της Τουρκίας θα ονομαστεί «Μακεδονία» και κάθε τάξη θα έχει όνομα μιας πόλης των Σκοπίων


Το Εμπορικό Επιμελητήριο Σκοπίων Τουρκίας που φέρει την ονομασία «Μακεδονία- Τουρκία», θα ονομάσει σχολείο στην περιοχή Μαλάτια ως «Μακεδονία»  και θα διαθέτει 24 αίθουσες διδασκαλίας που θα φέρουν τα ονόματα των πόλεων των Σκοπίων και θα αρχίσει να δέχεται μαθητές στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα τουρκικό δημοσίευμα.

Άγνωστοι Ήρωες



Σαν σήμερα στα 1943, το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Λάσκο Βασίλειο, έγινε αντιληπτό από γερμανικό καταδρομικό κοντά στη Σκιάθο. 

Στη προσπάθειά του να ξεφύγει, επιχείρησε κατάδυση, αλλά οι βόμβες βυθού που ρίχνονται από το εχθρικό πλοίο το τραυμάτισαν καίρια. 


Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Μήπως ήρθε (επιτέλους ) η στιγμή η Ελληνική Δημοκρατία να ζητήσει από την κατοχική Τουρκία την αναγνώριση της Γενοκτονίας;

Θεοφάνης Μαλκίδης


Μήπως ήρθε (επιτέλους ) η στιγμή η Ελληνική Δημοκρατία να ζητήσει από την κατοχική Τουρκία την αναγνώριση της Γενοκτονίας;

Μήπως ήρθε (επιτέλους) η στιγμή Τουρκία να αναγνωρίσει τα εγκλήματά της;

 

Τέτοιες ώρες του 1922, ημέρα του Σταυρού για την Ορθοδοξία, ημέρα Σταύρωσης για τον Ελληνισμό, γραφόταν ο τραγικός επίλογος μίας από τις πιο βάρβαρες πράξεις που γνώρισε η ιστορία της ανθρωπότητας. Της Γενοκτονίας εναντίον του Ελληνισμού. 

 

H Γενοκτονία των Ελλήνων. Ύβρις, Άτις, Νέμεσις, Τίσις







 Θεοφάνης Μαλκίδης 

 «H Γενοκτονία

των Ελλήνων. Ύβρις, Άτις, Νέμεσις, Τίσις»

 

 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη, διδάκτορος του Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο: «H Γενοκτονία των Ελλήνων. Ύβρις, Άτις, Νέμεσις, Τίσις», από τις εκδόσεις Ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το βιβλίο αποτελεί άλλη μία ψηφίδα στον πολύπλευρο και μακροχρόνιο αγώνα ανάδειξης του αποσιωπημένου εγκλήματος εναντίον του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Θράκης, της Καππαδοκίας, του Πόντου. Είναι μία ακόμη συμβολή στον αγώνα που γίνεται ανιδιοτελώς σε όλον τον κόσμο για τη Δικαιοσύνη, ενάντια στην άρνηση, την προπαγάνδα και τη σιωπή.

Άσα Τζένινγκς , ο άνθρωπος που έσωσε Έλληνες της Μικράς Ασίας το 1922



Άσα Τζένινγκς , λίγοι στην Ελλάδα και την Τουρκία γνωρίζουν το όνομά του,ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Σταυρός και Κόσμος

 


Ο Χριστός επέλεξε να σώσει τον κόσμο διά του Σταυρού. Όχι σταυρώνοντας τον άνθρωπο για τα πταίσματά του, αλλά ανεβαίνοντας ο ίδιος στον Σταυρό αντί γι’ αυτόν. Έκτοτε οι έχοντες «νουν Χριστού» καυχώνται για τον Κύριό τους, που τους αγάπησε τόσο πολύ, ώστε να δεχθεί εκούσια τέτοιο σταυρικό θάνατο για χάρη τους.

Η πλημμυρισμένη Λάρισα από ψηλά

 

Η πλημμυρισμένη Λάρισα από ψηλά

Καστελλόριζο

 


Στις 13 Σεπτεμβρίου  1943, απελευθερώνεται μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς η Μεγίστη, το γνωστό σε όλους μας Καστελλόριζο.


Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Έβρος- Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος: Το τουρκικό πρόβλημα

 Ελληνική σημαία: H ιστορία και οι κανόνες του εθνικού μας συμβόλου


Έβρος- Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος: Το τουρκικό πρόβλημα

Πριν λίγες ημέρες με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, το κράτος και το παρακράτος της Τουρκίας, από τον Ερντογάν μέχρι τους Γκρίζους Λύκους,  υπενθύμισαν ότι ο σωβινισμός – φασισμός θα είναι και στον επόμενο αιώνα η μοναδική τους πολιτική.


Παγκόσμια βία

 


… Ο Θεός δεν ενεργεί με βία·διαφυλάσσει με άγιον τρόπο την ελευθερία εκείνου που δημιουργήθηκε «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν» Του.

Η θρασύτητα του Ερντογάν

 


Ο πρόεδρος της Τουρκίας διακρίνεται για τις λαϊκίστικες εμπρηστικές δηλώσεις του σε βάρος των Ελλήνων. Διακρίνεται επίσης για την θρασύτητα με την οποία αλλοιώνει τα γεγονότα, για να φανατίζει τους συμπατριώτες του. Με αυτή την θρασύτητα οικειοποιείται τον χώρο που δεν ανήκε στους προγόνους του, αλλά του τον παραχώρησαν οι μεγάλες δυνάμεις, την πρώτη φορά το 1830, κατά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, και τη δεύτερη το 1920, κατά την αναίρεση της Συνθήκης των Σεβρών και αργότερα με την ενεργό υποστήριξη του Κεμάλ από τους «συμμάχους» μας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Γάλλους και Ιταλούς.


Ελλάδα 1951 !

 

 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και παιδί

Ένα αγόρι της μεταπολεμικής - μεταεμφυλιακής Ελλάδας με το φθαρμένο αναγνωστικό αλφαβητάρι παραμάσχαλα, με το μπαλωμένο και κοντό του πανωφόρι, με τα λερωμένα ρούχα και χέρια από το παιχνίδι στα χώματα, ένα παιδί με έκφραση και βλέμμα ρεαλιστικό, πεισμωμένο, αποφασιστικό.

Η έγχρωμη φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη είναι από το περιοδικό "Εκλογή" του 1954.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Έβρος μετά τη φωτιά

  



Σύμφωνα με μαρτυρίες ειδικών, η πύρινη λαίλαπα έχει αχρηστεύσει τους στρατιωτικούς «χώρους αποκρύψεως», ενώ θα χρειαστούν τεράστια κονδύλια για να επανέλθει το πεδίο σε αποδεκτά επίπεδα

Ενημέρωση και "ενημέρωση"




Η πολύ καλή φίλη Κατερίνα Ρίστα  είναι από τη Βόρειο Ήπειρο και μία εξαιρετική δημοσιογράφος για χρόνια στο STAR, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια του Νίκου Τζιβένη

 

 Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και πλεούμενο

- Με το κανό του και με κουπιά δυό απλές σανίδες ο Νίκος και ο ανιψιός του Βασίλης , την κρίσιμη μέρα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου που η τοπική Πυροσβεστική και η Αστυνομία δεν απαντούσαν καν στο τηλέφωνο , την ημέρα που δεν είχε εμφανιστεί ακόμη η ΕΜΑΚ , τα ελικόπτερα και ο Στρατός , έσωσαν πραγματικά κόσμο !! Τους επιβίβαζε από τα σπίτια τους με το νερό να έχει φτάσει από 1,50 έως 1,80 στους δρόμους του Παλαμά και τους μετέφερε στο δικό του διώροφο σπίτι όπου και τους φιλοξενούσε.

Φιλανθρωπία και αλληλεγγύη: υψηλή τέχνη πολιτικής για το λαό μας



Πώς να περιγράψει κάποιος τον πόνο και την απόγνωση ενός ανθρώπου που σε μερικές ώρες χάνει το βιός του, χάνει το σπιτικό του και πάνω απ’ όλα χάνει ένα δικό του άνθρωπο.


Αγία Θεοδώρα εν Βάστα

 

                                                                                              

1. Βίος Αγίας Θεοδώρας

            Στις 11 Σεπτεμβρίου  κάθε χρόνο εορτάζεται και τιμάται η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας εν Βάστα. Η Αγία αυτή είναι γνωστή πλέον και πέρα από τα όρια της πατρίδος γεγονός που το μαρτυρούν και το πλήθος αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που προσέρχονται στον Ιερό Ναό της Αγίας κάθε χρόνο.


Πως όμως έφθασε στην αγιότητα; 


AGIA_THEODORA

Project PONTOS Australia







 The project ‘Hidden Hellenism’ is a wonderful initiative by ‘Greek Youth Generator’ which seeks to highlight the Greek migrant story in suburbs of Melbourne that no longer have a strong Greek presence. They use multimedia including film, photos and murals. 

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Σάντα, Πόντος, 11 Σεπτεμβρίου 1921

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


11 Σεπτεμβρίου  1921 : Το Ολοκαύτωμα της Σάντας του Πόντου. 


Ήταν εκατoνδύο χρόνια  πριν,  την 11η  Σεπτεμβρίου 1921, όταν πάνω από 500 Ελληνίδες και Έλληνες της Σάντας του Πόντου, κυνηγημένοι από τους Γενοκτόνους Τούρκους και για να μην προδωθούν, αποφάσισαν να θυσιάσουν επτά νήπια, των οποίων το κλάμα αποκάλυπτε τη θέση τους.


Καταστροφή....


Μαθαίνω εδώ στη Θεσσαλία που είμαι από χθες ότι στα χωριά του Παλαμά η μυρωδιά από τα στάσιμα νερά είναι πλέον αφόρητη. 

Τα νερά είναι γεμάτα πτώματα ζώων (ελπίζω μονο), ποντίκια και φίδια περιφέρονται νεκρά, βόθροι που έχουν ξεχυλίσει, ανθρωπινα περιττώματα. Οι κάτοικοι αποκλεισμένοι δεν μπορούν ούτε να αναπνεύσουν. 
Στο Στομιο, στο Δέλτα του Πηνειού μου είπαν πριν λίγο ότι έχει ήδη έξαρση γαστρεντερίτιδας από το νερό.

Χωρίς λόγια

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Σάντα Σεπτέμβριος 1921

 


11 Σεπτεμβρίου 1921....


Ρίχνοντας ξανά μια ματιά στο βιβλίο του Δημ. Ψαθά ΄΄Η Γη του Πόντου΄΄ διαβάζω την αφήγηση του Νικολάου Τοπαλίδη,

που  ήταν  αυτόπτης  μάρτυρας  και  παθών στην Καταστροφή της Σάντας:


Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Λόγος Ελληνικός

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


 Λόγος Ελληνικός .


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ



Αλλη μία νύχτα αγωνίας στη Θεσσαλία: Στους έντεκα οι νεκρoί, έξι οι αγνοούμενοι, ανυπολόγιστο το μέγεθος των καταστροφών

 

  Αλλη μία νύχτα αγωνίας στη Θεσσαλία: Στους έντεκα οι νεκρoί, έξι οι αγνοούμενοι, ανυπολόγιστο το μέγεθος των καταστροφών 

«Το κυριότερο είναι να μη λέτε ψέματα στον ίδιο τον εαυτό σας»

 

«Το κυριότερο είναι να μη λέτε ψέματα στον ίδιο τον εαυτό σας. Αυτός που λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στο ίδιο του το ψέμα, φτάνει στο σημείο να μη βλέπει καμιάν αλήθεια ούτε μέσα του ούτε και στους άλλους — κι έτσι χάνει κάθε εκτίμηση για τους άλλους και κάθε αυτοεκτίμηση. Μην εκτιμώντας κανέναν, παύει ν’ αγαπάει. Και μην έχοντας την αγάπη αρχίζει να παρασέρνεται απ’ τα πάθη και την ακολασία, για ν’ απασχοληθεί και να διασκεδάσει. Έτσι φτάνει στην απόλυτη κτηνωδία κι όλ’ αυτά, επειδή λέει συνεχώς ψέματα στους άλλους και στον εαυτό του.