Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Άγιος Ευγένιος







Άγιος Ευγένιος: Πολιούχος Τραπεζούντος

Στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., μία εποχή, όπου ο χριστιανισμός
εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου υπό την
αυτοκρατορία των Διοκλητιανου και Μαξιμιανου, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και
μαρτύρησε στην Τραπεζουντα.
 
Σε μία περίοδο σκληρων, ίσως και των σκληροτέρων, διωγμων
απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και Αρμενίας,
Λυσίας και Αγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνουν κάθε
πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε, μαχόμενος κάθε
στιγμή υπέρ της παρρησίας της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό και το
κήρυγμά του.Κατά τον Ιανουάριο του 290 μ.Χ. , ξεκινά το μαρτύριο του Ευγενίου
και των συναθλητων του (Κανιδίου, Ουαλεριανου και Ακύλα).

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР

Μόσχα, 15 Ιανουαρίου 2012

Αγαπητοί φίλοι,


Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στην καλλιτεχνική βραδυά«Απόψε διασκεδάζουμε ελληνικά», στην οποία συμμετέχουν το χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του Κ.Ε.Π.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει εκτέλεση παραδοσιακών χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας με παράλληλη παρουσίαση γεωγραφικών περιοχών της Χώρας μας (επικεφαλής του χορευτικού συγκροτήματος – Τατιάνα Τσόρναγια), το δε ρεπερτόριο της χορωδίας του Κ.Ε.Π. περιλαμβάνει τόσο τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών, όσο και δημοτικά τραγούδια (επικεφαλής της χορωδίας του Κ.Ε.Π. -  Όλγα Τάντσεβα, Γιάννης Κωφόπουλος, Βαλέριος Ηλιόπουλος).

Ειδικός καλεσμένος της βραδυάς, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης της Ρωσίας, ηθοποιός
Ευκλείδης Κιουρτζίδης

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, ώρα έναρξης 18.00, στον Οίκο Εθνοτήτων της Μόσχας.

Σας περιμένουμε στη διεύθυνση:
Οίκος Εθνοτήτων της Μόσχας
4, Novaya Basmannaya st., str. 1, αίθουσα Νο 2 (metro station «Krasnie Vorota»)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε στη γραμματεία του Κ.Ε.Π. στα τηλέφωνα 7084809/10.


Με εκτίμηση,

Θεοδώρα Γιαννίτση
            Διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού

Москва, 15 января 2012 г.
                                                                                                         
 Дорогие друзья!
Греческий культурный центр рад пригласить Вас на праздничный концерт «Сегодня веселимся по-гречески» с участием танцевального и вокального коллективов ГКЦ.

В программе концерта исполнение танцевальным коллективом народных танцев различных регионов материковой и островной Греции (руководитель – Татьяна Черная) с одновременной презентацией регионов нашей страны, а в репертуаре вокального коллектива - песни известных греческих композиторов, а также народные греческие песни (руководители – Ольга Танчева, Валерий Илиопуло, Яннис Кофопулос).

Специальный гость программы – заслуженный артист России, актер театра и кино Эвклид Кюрдзидис.

Мероприятие состоится впятницу, 27 января 2012 г., в Московском доме национальностей. Начало мероприятия - 18.00.

Ждем Вас по адресу:
Московский дом национальностей
ул. Новая Басманная, д. 4, стр. 1, зал № 2 (м. «Красные Ворота»)

За дополнительной информацией заинтересованных просим обращаться в Греческий культурный центр по тел. 7084809/10, а также следить за обновлением информации на нашем сайте www.hecucenter.ru

            Искренне Ваша,

           
Теодора Янници,
            директор Греческого культурного центра








          ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
          127566 Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor
                              офис№ 9, 2 этаж                                                           127566Moscow, Russia
             Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810
                                                  
                                                    e-mail:hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru
                                                               www.hecucenter.ru

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Νεοκλής Σαρρής



Σαράντα ημέρες χωρίς τον καθηγητή  Νεοκλή Σαρρή



Θεοφάνης Μαλκίδης



Είναι βέβαιο ότι στη ζωή κάθε ανθρώπου,  η γνωριμία με ορισμένους συνανθρώπους του, έχει σαν αποτέλεσμα να  αλλάξει την πορεία του. Διαμορφώνεται μία νέα στάση ζωής και αναδεικνύεται  λόγος και πράξη που μέχρι πρότινος ούτε καν είχε σκεφτεί η ανθρώπινη οντότητα. Και από τότε φανερώνεται ένας άλλος κόσμος  και ο σπόρος βγάζει καρπούς.



Στη δική μου περίπτωση ένας από τους ανθρώπους  που άλλαξαν  τη ζωή μου, με τους οποίους άνοιξε μία νέα πραγματικότητα ιδεών και πολιτισμού, πολιτικής και ανθρώπινης δραστηριότητας ήταν ο Νεοκλής Σαρρής.



Η γνωριμία με τον Κωνσταντινουπολίτη   δάσκαλο στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες διαλέξεων και εκδηλώσεων, σε ανθρώπινες και φιλικές στιγμές, μου έδωσε τη δυνατότητα να  κατανοήσω πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες εδώ αιώνες. Ανάμεσά τους,  η Κωνσταντινούπολη,  η Ίμβρος και η Τένεδος, η Μικρά Ασία, η Θράκη, ο Πόντος και  η Καππαδοκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Οθωμανικό κράτος και η Τουρκία, η Γενοκτονία και η αναγνώριση, η ελληνική κοινωνία  και η συνέχεια του Ελληνισμού.

Η γνωριμία συγκλονιστική όπως συμβαίνει με ανθρώπους όπως ο Νεοκλής Σαρρής, στα μάτια, στην έκφραση και στο λόγο του οποίου  αντιλαμβανόσουν την ευθύνη που είχε αναλάβει και την ευθύνη που αναλογούσε πλέον (και) σε εσένα. Για κάθε θέμα είχε την ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη άποψη και θέση, αλλά ταυτόχρονα άκουγε όπως όφειλε και οφείλει να κάνει κάθε επιστήμονας και άνθρωπος του μεγέθους του.



Δυναμικός και ήρεμος,  απόλυτος και διαλογικός, ικανότατος ομιλητής και εξαίρετος ακροατής.



Η επιστημονική αντικειμενικότητα συνδυαζόταν  με βαθιά ανθρώπινα και ελληνικά συναισθήματα. Όπως μου έλεγε κάθε φορά, όταν νέος άνθρωπος αντίκρισε για πρώτη φορά την Αθήνα έκλαψε, όπως έκλαψε όταν αντίκρισε για πρώτη φορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θράκη, αυτή τη φορά διωκόμενος από την Τουρκία, με τις απελάσεις των Κωνσταντινουπολιτών.

Η συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή του τον είχε επηρεάσει βαθύτατα, δεν μπορούσε να γίνει άλλωστε και διαφορετικά και αυτός ο σταθμός στη ζωή του ήταν ένας οδηγός για την πολυσχιδή του πορεία. Η Ελλάδα και οι Έλληνες όπου γης, οι φοιτητές του Παντείου και όχι μόνο, γνώρισαν έναν άνθρωπο και καθηγητή από  αυτούς που σπανίζουν  και τείνουν προς εξαφάνιση. Έναν άνθρωπο και καθηγητή με ειλικρίνεια, ευθύτητα και  αμεσότητα, αγάπη για τον Ελληνισμό και τους νέους ανθρώπους, με θάρρος και με απέραντη διάθεση προσφοράς. Τις,   μεταξύ των άλλων,  παραπάνω αρετές και προτερήματα του Νεοκλή Σαρρή  καρπώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, εντός και εκτός Ελλάδος. Άλλαξε η σκέψη, ο λόγος και η πράξη τους,   η ζωή τους πήρε μία πορεία διαφορετική από την γνωστή, την κοινή.



Η αναγνώριση του ανθρώπου και δασκάλου Νεοκλή Σαρρή, πέρασε από πολλές διακυμάνσεις και εμπόδια. Σήμερα πλέον είναι διαπιστωμένο ότι η εκτίμηση στο πρόσωπό του είναι ολοκληρωμένη στον πυρήνα του ελληνικού λαού και στους στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας, παρά στην ελλαδική ομάδα που χρησιμοποιεί τον τίτλο «ελίτ». Τα κείμενα, οι παρεμβάσεις και η δραστηριότητα του Νεοκλή Σαρρή έβαλαν το στίγμα τους σε πολλά κομμάτια της επιστημονικής και πολιτικής ανάλυσης για τεράστια ζητήματα   που αφορούν τον Ελληνισμό. Είναι όμως μάλλον χαρακτηριστικό των ανθρώπων της εμβέλειας του  Νεοκλή Σαρρή η αποδοχή να έρχεται από μη  ομάδες και προσωπικότητες του συστήματος και του καθεστώτος, αλλά από το Λαό. Την πρωτογενή πηγή Δικαίου και Αντικειμενικότητας.  



Ήταν ευλογία η γνωριμία μου με το Νεοκλή Σαρρή και σχέση παίδευσης και φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ μας. Είναι αναρίθμητες οι ώρες διδασκαλίες σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο- πέρα από το αμφιθέατρο υπήρχε και το ανοιχτό γραφείο-  που αφιέρωσε για να μας και να μου μεταδώσει τις ιδέες του και τις γνώσεις του. Η σχέση ήταν βαθιά, ανθρώπινη,  με σεβασμό και αγάπη. Όπως πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι κάθε ανθρώπινη σχέση και κυρίως μεταξύ δασκάλου και μαθητή.



Νεοκλή Σαρρή σε ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες  απλόχερα, με ελληνική καρδιά και συναίσθημα,  με γενναιοδωρία, ανιδιοτέλεια και ανυπόκριτη αγάπη.



Ο Θεός να δώσει  παρηγοριά στην οικογένειά σου, στον ελληνικό λαό που σε αγάπησε και να χαρίσει ανάπαυση στην υπέροχη ψυχή σου.



Καλή αντάμωση και Καλή Ανάσταση.


Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Γενοκτονία





Θ.  Μαλκίδης

Η προσπάθεια για τη Γενοκτονία συνεχίζεται.


Μέρος της ομιλίας στους Αρμενίους της Ρώμης. Ιταλία 14 Ιανουαρίου 


Στη μνήμη του Αρμένιου δολοφονημένου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ και στον Τούρκο φυλακισμένο αγωνιστή Ραγκίπ Ζαράκολου


Παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια μας έλεγαν όλα αυτά περί Γενοκτονίας, περί ιστορίας και πολιτισμικής παράδοσης,  ότι είναι αναχρονισμός, ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, εντούτοις η πραγματικότητα και η πορεία έδειξαν ότι η ιστορική πορεία είναι διαφορετική. Και κυρίως η αλήθεια.

Παρά τις πιέσεις, παρά τις συμφωνίες έξω από κάθε ιστορική και πολιτική ηθική, παρά μόνο για να ικανοποιηθούν οι οικονομικές λογικές και απαιτήσεις, παρότι  η Αρμενία υποχρεώθηκε με τη συμφωνία που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, να πληρώσει βαρύ πολιτικό και ηθικό τίμημα, με αντάλλαγμα ένα μελλοντικό  άνοιγμα των συνόρων, το ζήτημα  δεν τελείωσε. Και μόνο το γεγονός ότι προβλέφθηκε  διάλογος μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων για τις (ιστορικά αδιαμφισβήτητες) συνθήκες της Γενοκτονίας, στο πλαίσιο «δημιουργίας συνθηκών αμοιβαίας εμπιστοσύνης», αποτελεί προσβολή για το ενάμισι εκατομμυρίων νεκρών Αρμενίων. 

Σε διεθνές επίπεδο, συμφωνίες και πιέσεις σχετικές με την εξαφάνιση του ζητήματος της γενοκτονίας,  δημιουργούν προηγούμενο αφού επιτρέπουν σε κράτη με σκοτεινό παρελθόν, όπως η Τουρκία, να αναθεωρούν κατά βούληση την Ιστορία, με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων οι οποίες, φυσικά, κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα.  Όπως  έγραψε εύστοχα Αρμένιος  της Διασποράς, η συμφωνία είναι  ένα «πραξικόπημα» των πολιτικών και των διπλωματών σε βάρος των ιστορικών».

Είναι γεγονός ότι πολιτικές και άλλες λογικές, εφήμερες και πρόσκαιρες συμμαχίες και απίστευτες κενολογίες και προπαγανδιστικά σχήματα, δεν δεσμεύουν  τον Αρμενικό λαό, ο οποίος   εδώ και πολλές δεκαετίες έχει θέσει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Οι επιτυχίες του Αρμενικού λαού είναι δεδομένες στο επίπεδο των αναγνωρίσεων από κυβερνήσεις, κοινοβούλια, εθνικά ομοσπονδιακά, περιφερειακά, τοπικά, από τους νόμους με τους οποίους ποινικοποιείται η άρνηση της Γενοκτονίας.

Η προσπάθεια του  έξω από συμφέροντα και λογικές Αρμενικού λαού, να μην ισοπεδώσει τη Γενοκτονία, συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει νέα αποτελέσματα. Αυτό είναι και ένα μήνυμα και προς τους Έλληνες που  αγωνίζεται για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, βλέποντας την αδιαφορία,  την ολιγωρία και την εχθρότητα της Ελλάδας. Και αν αύριο αυτή η εχθρότητα μετατραπεί σε μία στάση για εξέταση για το εάν έγινε γενοκτονία, θα πρέπει να ξέρει ο  λαός ότι η προσπάθειά  θα πρέπει να συνεχιστεί. Όπως πράττει τόσα χρόνια έχοντας μεγάλες επιτυχίες και αναγνωρίσεις.  Όπως πράττει συνεχώς και με συνέπεια ο Αρμενικός λαός.