Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Mνήμη Eλληνισμού και Nεολαία











Θ. Mαλκίδης

 Mνήμη Eλληνισμού και Nεολαία

Mέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσαν τα δημοτικά σχολεία Παραλίας, Kαλλιθέας και Περίστασης Kατερίνης για τη Μνήμη της Γενοκτονίας 


Με ρώτησαν  πολλές φορές ποιες  ήταν οι καλύτερες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις εκατοντάδες που έγιναν φέτος το Μάιο  για το ζήτημα της Γενοκτονίας. Απήντησα πως ήταν αυτή που έγινε στη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε ο συναγωνιστής από την Τουρκία Σαίτ Τσετίνογλου  και οι άλλες  που έγιναν  από τους δασκάλους και τα παιδιά στο Κιλκίς, την Έδεσσα και σήμερα στην Kατερίνη.  
Τόσο η πρώτη, αλλά κυρίως οι άλλες  μας γεμίζουν ελπίδα, θάρρος, δύναμη και σιγουριά για τη Νίκη, την Ανάσταση, τη Δικαίωση.  Σε όλην την Aνθρωπότητα και για όλη την Aνθρωπότητα. 

Ενώ η  απουσία του ζητήματος της Γενοκτονίας από την παιδεία των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων και η  αυτοαναίρεση της ελληνικής Πολιτείας σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της για την ανάδειξη του μαζικού εγκλήματος των προγόνων μας είναι δεδομένη,  η παρουσίαση της Γενοκτονίας από δασκάλους και δασκάλες, μαθητές και μαθήτριες, μας δίνει  αισιοδοξία και χαρά, ζωή.  

Οι  αντίστοιχες προσπάθειες, για το ζήτημα, προσπάθειες που γίνονται από νέους ανθρώπους και φωτισμένους εκπαιδευτικούς, δείχνει ότι υπάρχει Mνήμη Eλληνισμού. Mνήμη Nίκης, Mνήμη της Zωής, της Δικαιοσύνης, του Φωτός και της Aλήθειας. 















Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Γενοκτονία, Γερμανία,Τουρκία





Θ. Μαλκίδης 

Γενοκτονία, Γερμανία,Τουρκία  


Απόσπασμα από τις συνεντεύξεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ, στον  ραδιοφωνικό σταθμό Maximoum FM και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Η ιστορία είναι πάντα δίκαιη και αποκαλύπτει την αλήθεια στην κατάλληλη στιγμή. Η αναγνώριση  από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών λαών, με ένα ψήφισμα που παρά την προβληματική του διατύπωση αφορά και τους Έλληνες, ήρθε την ημέρα της πρώτης μαζικής εκτέλεσης  στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη, στο Κοντομαρί, εκτέλεσης που συνεχίσθηκε λίγες ώρες αργότερα στην Κάνδανο. Ανάλογα βεβαίως  εγκλήματα  οι δάσκαλοι των Ναζί, Νεότουρκοι και Κεμαλικοί,   τα είχαν διαπράξει εναντίον Ελλήνων και Αρμενίων, έχοντας  ηθικούς αυτουργούς τους Λίμαν φον Σάντερς και τους άλλους Γερμανούς, μερικές δεκαετίες πριν. 

Η αναγνώριση και η παραδοχή του μαζικού εγκλήματος ως Γενοκτονία, από το Γερμανικό  Κοινοβούλιο, συνιστά ένα σαφές μήνυμα τόσο για το θύτη, όσο και για το συνεργό του θύτη. Η Τουρκία παρά την άρνηση και την προπαγάνδα, παρά το  θόρυβο  του φασισμού και του ρατσισμού που βγάζει,  περνά με τη μορφή που ξέρουμε σήμερα τις τελευταίες στιγμές της.Από την άλλη πλευρά η Γερμανία έλαβε μία απόφαση, με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά αποδεχόμενη τόσο τη συμμετοχή της στη δολοφονία των λαών μας,  δίνοντας όμως την ίδια στιγμή και σαφές  μήνυμα ότι το τουρκικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί. 

Εμείς, οι απόγονοι των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, οι διασωθέντες των λαών που δολοφονήθηκαν από τα ρατσιστικά, φασιστικά, ναζιστικά καθεστώτα, παρά την  απουσία των θεσμικών υποκειμένων, την άρνηση και την υπονόμευση, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε  στον απελευθερωτικό στίβο της αλήθειας. Η αλήθεια, η μη λήθη θα νικήσει!



Ακούστε τη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximoum FM.



Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Γενοκτονία και αναγνώριση από τη Γερμανία:Ο διμέτωπος αγώνας συνεχίζεται

Η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Ανοίγει ο δρόμος και για τους Έλληνες του Πόντου;

Θ. Μαλκίδης 

Γενοκτονία και αναγνώριση από τη Γερμανία:Ο διμέτωπος αγώνας συνεχίζεται


Η είδηση από το Βερολίνο  και από το Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, παρά την προβληματική του ψηφίσματος για εμάς τους Έλληνες αποτελεί άλλη μία νίκη στην μεγάλη, δύσκολη και αγωνιώδη προσπάθεια για τη δικαίωση των ψυχών των  προγόνων μας. 
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας  από τον ηθικό αυτουργό του μαζικού εγκλήματος, τη Γερμανία, έχει από πίσω  μία πολύχρονη και ανιδιοτελή προσπάθεια, συνεχή αγώνα και σοβαρό έργο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, εξαιρετικής σημασίας και υψηλής διπλωματικής, ιστορικής και  ηθικής αξίας. 
Τι συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο
Είμαι σίγουρος ότι η δικαιοσύνη και η αλήθεια θριαμβεύουν. Όσα χρόνια και εάν περάσουν, παρά την προπαγάνδα και το ψεύδος, τα εμπόδια και τις δοκιμασίες, το φως νικά το σκοτάδι, η αλήθεια τη λήθη και το ψεύδος.
Μπορεί η Τουρκία να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια, ευρώ, λίρες και άλλα νομίσματα για να παραχαραχτεί και για να αλλοιωθεί η ιστορία, ο φασισμός, ο εθνικισμός και το μαζικό έγκλημα, η πραγματικότητα όμως είναι τόσο ισχυρή που δεν μπορεί κρυφτεί. Και είναι σίγουρο ότι έρχονται και άλλες αποκαλύψεις για το παρελθόν του φασιστικού καθεστώτος, που συνεχίζει να δολοφονεί μέχρι σήμερα. 
Παράλληλα, παρά τα εμπόδια από το “κράτος” της Ελλάδας που αφενός αρνείται να θέσει το ζήτημα της Γενοκτονίας σε διμερείς και διεθνείς συναντήσεις και αφετέρου βάζει συνεχώς εμπόδια για το ζήτημα η  προσπάθεια συνεχίζεται και (θα) έχει και άλλα ανάλογα αποτελέσματα.
Ο διμέτωπος αγώνας συνεχίζεται και είναι βέβαιο ότι θα είναι νικηφόρος!

Υ.Γ. Εδώ στην ημικατεχόμενη Λευκωσία, όπου βρίσκομαι, βλέποντας  τα σημάδια του θύτη  παντού,  τα συναισθήματά μου για την απόφαση αυτή είναι πολύ όμορφα.

Aγώνας και Nίκη Eλευθερίας



Θ. Mαλκίδης

Aγώνας και Nίκη  Eλευθερίας

Aπόσπασμα από την ομιλία στην εκδήλωση που οργάνωσε η Δεξαμενή Σκέψης Aγίου Nικολάου και το Πολιτιστικό Σωματείο "Pίζες" στη Λεμεσό.


Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια για τον Κυπριακό και γενικότερα για Ελληνισμό, ανέδειξαν πολλά και σημαντικά ζητήματα για το χειρισμό των εθνικών μας θεμάτων. Aξίζει βεβαίως κάποιος να μείνει στη «σχολή σκέψης» που μονοπωλεί στην Αθήνα και τη Λευκωσία, θέλοντας να επιβάλλει τη γνωστή άποψή της. «Σχολή» που διαπερνά όλους τους λεγόμενους πολιτικούς χώρους. Εκπρόσωποι της αποδοχής του νέου σχεδίου Ανάν, στην Ελλάδα και την Κύπρο, που προπαγανδίζουν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την νομιμοποίηση της κατοχής και της εισβολής και την μελλοντική τουρκική επέμβαση και στην ελεύθερη Κύπρο. Λατρεύουν δηλαδή τη βαρβαρότητα, το φασισμό και το ρατσισμό.
Όλοι αυτοί περιφέρουν τη (εξαρτημένη) γνώμη τους στον πολιτικό διάλογο, στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση και ραδιοσταθμούς, εφημερίδες και διαδίκτυο και προπαγανδίζουν τη «λύση». Εκβιάζουν ένα ταλαιπωρημένο λαό, που μετά από 42 χρόνια στην προσφυγιά, του θέτουν το δίλημμα πως δεν «θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία». Οι επαγγελματίες της προπαγάνδας, αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου, υποστηρίζοντας ένα σχέδιο «λύσης» που αν μη τι άλλο είναι μία συμπαιγνία, ενάντια στη δημοκρατία, την ελευθερία και την ελληνική παρουσία στην Κύπρο.

Προπαγανδίζουν πως μία νέα αρνητική απάντηση στο σχέδιο «λύσης» θα φέρει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα, την καταστροφή, την διχοτόμηση, φοβίζουν το λαό λέγοντάς του να αποφασίσει «εάν είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα » και να απωλέσει μια για πάντα τα κατεχόμενα», όταν όλοι γνωρίζουμε, ποιοι ώθησαν  τους Τούρκους εισβολείς το 1974.

Μιλούν για την καλή πρόθεση της Τουρκίας (!!!!!!) στην απόδοση των όποιων ελάχιστων κερδίζουν οι Έλληνες με τις προτάσεις για τη «λύση», πρόθεση η οποία έχει αποδειχθεί ιστορικά πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι αγνοούμενοι  της Κύπρου είναι η συνέχεια των αγνοουμένων της Τραπεζούντας, της Σμύρνης, της Αδριανούπολης. Το ίδιο καθεστώς αφού δεν τιμωρήθηκε το 1922 επανέλαβε τα εγκλήματα το 1974. 
Η αντίσταση στη βαρβαρότητα που υπάρχει στην Κύπρο από το 1974 και τώρα προωθείται η νομιμοποίησή της, είναι μία πράξη αυτοσεβασμού, αξιοπρέπειας και επιβίωσης των Ελλήνων και των Ελληνίδων σήμερα. Eίναι ένας Aγώνας Mνήμης που θα φέρει τη Nίκη της Eλευθερίας για όλον τον Eλληνισμό. 


Aκούστε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη για το ζήτημα της Kύπρου, της Γενοκτονίας και του ψηφίσματος της Γερμανικής Βουλής,  της Mνήμης, του Eλληνισμού στο Pάδιο Πρώτο της Λευκωσίας και στο δημοσιογράφο  Λάζαρο Mαύρο αρχίζοντας από το 35:21.





Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Mνήμη και Άλωση, Mνήμη και Eλευθερία




KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera


Mνήμη και Άλωση, Mνήμη και Eλευθερία

Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση  που οργάνωσε η Ένωση Mικρασιατών Λαμίας και ο Δήμος Λαμιέων.


Στο «Χρονικόν Μεγάλης Τραγωδίας» του Χρήστου Αγγελομάτη, ένα καταπληκτικό βιβλίο που αναφέρεται στην καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, μία καταστροφή που ξεκίνησε το 1204, συνεχίστηκε το 1453 και κορυφώθηκε το 1922, καταγράφεται με μοναδικό τρόπο η εξαφάνιση, εκτός των άλλων και των λειψάνων του Γένους μας, του παρελθόντος μας και του μέλλοντός μας.


Γράφει συγκεκριμένα στην σελίδα 379 ο συγγραφέας: «Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την δημοσιευθείσαν είδησιν εις τα αθηναϊκάς εφημερίδας, μίαν ημέρα του Φεβρουαρίου του 1924. Το προσεγγίσαν εις την Θεσσαλονίκην αγγλικόν πλοίον «Ζαν», μετέφερε 400 τόννους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν. Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης, πληροφορηθέντες το γεγονός, εμπόδισαν το πλοίον να αποπλεύσει, επενέβη όμως ο Άγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους» . Οι θύτες δηλαδή Τούρκοι πούλησαν τα οστά των προγόνων μας, οι Γάλλοι τα αγόρασαν, οι Άγγλοι διευκόλυναν και οι Γερμανοί Ναζί, αργότερα, μιμήθηκαν τους δασκάλους τους, Νεότουρκους και Κεμαλικούς.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καρπός του σημαντικότερου αγαθού που κατέκτησε ο Έλληνας και η Ελληνίδα και γενικότερα ο άνθρωπος σχεδόν όλες τις φορές με αγώνες και θυσίες, η ελευθερία, είναι βγαλμένη από τα κόκκαλα, όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός. Ο εθνικός μας ύμνος είναι αφιερωμένος στην ελευθερία. Αυτή που είναι βγαλμένη από τα οστά των υπερασπιστών της Πόλης, των επαναστατών του αγώνα του 1821, είναι βγαλμένη από τους ήρωές μας και τους αγίους μας,  τους μάρτυρές μας, την οικογένεια, τους ποιητές και τους αγρότες μας, την αυθεντική ελληνική λαική παράδοση. 

Από την Κωνσταντινούπολη, μέχρι τον Πόντο, και τη Θράκη, το Μοριά, τη Ρούμελη και την Ήπειρο, μέχρι την Μακεδονία και την Κύπρο. Είναι το χρέος και το καθήκον μας που οφείλουμε, απέναντι στα οστά των προγόνων μας και τις μέλλουσες γενιές να κρατήσουμε την ελευθερία μας, όπως γράφει ένας από τους πιο ανιδοτελείς πρωταγωνιστές της νεώτερης ιστορίας μας, ο Δημήτριος Υψηλάντης: “Οι Έλληνες έχουν πληρώσει την ελευθερία τους πολύ ακριβά, για την παραδώσουν τόσο φτηνά στον πρώτο τυχόντα”.