Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ζαλουφιωτών Αρβανιτών



Μία πολύ σοβαρή προσπάθεια άρσης της άγνοιας, της αδιαφορίας αλλά και της προπαγάνδας για τους Αρβανίτες της Θράκης  έγινε και γίνεται  στα πλαίσια των “Ανταμωμάτων” των Αρβανιτών που κατάγονται από το Ζαλούφι της ανατολικής Θράκης . Φέτος το  5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ζαλουφιωτών Αρβανιτών της Ανατολικής Θράκης  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3  Ιουλίου 2016,  ημέρα κατά την οποία εορτάζει η Παναγία η Αρβανίτισσα.



Το πρόγραμμα του Ανταμώματος το οποίο θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σάκκου Νέας Ορεστιάδας σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Νέας Ορεστιάδας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  & Θράκης   έχει ως εξής:

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 2 Ιουλίου: Στις 19:00 θα τελεσθεί μέγας Πανηγυρικός εσπερινός για την εορτή της Παναγίας της Αρβανίτισσας 


Την Κυριώνυμη ημέρα της Πανηγύρεως Κυριακή 3 Ιουλίου : 07:00 π.μ. Όρθρος 08:30 π.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού 

10:30 Δεξίωση στο χώρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Σάκκου 

11:30 π.μ. Ημερίδα κατά την διάρκεια της οποίας ο Αρχιμανδρίτης Χρήστος Κυριαζόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «Αναμνήσεις του χωριού μας μέσα από τις διηγήσεις των προγόνων μας» και 

ο Θεοφάνης Μαλκίδης  θα αναπτύξει το θέμα « Αρβανίτες οι αλλόφωνοι ΄Ελληνες»

 


Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ρωμανία και Άγιος Ευγένιος. Ιούνιος 2016



Θ. Μαλκίδης

Ρωμανία και  Άγιος Ευγένιος.Ρωμανία- Θράκη- Ελλάδα. Ιούνιος 2016



Όταν έρχεσαι στον όμορφο αυτό χώρο, του Αγίου Ευγένιου και της Ρωμανίας, νιώθεις ότι ακουμπάς την Ορθοδοξία και τα πατρικά χώματα.      
Εκεί δηλαδή όπου είναι οι Άγιοι μας, οι Ήρωες μας, οι Πρόγονοί μας. Νιώθεις ότι έρχεσαι σε ένα χώρο δικό σου, όπου ο πατέρας σου είναι ο Άγιος Ευγένιος και η εκκλησία του είναι ο οίκος σου. 
Στον ψαλμό του Αγίου Ευγένιου περιγράφεται αυτή η πολύ όμορφη σχέση της ορθοδοξίας με την πορεία του λαού μας. Τραπεζούντα, κάλλος,  μνήμη, μάρτυρας, Ευγένιος. Εκπληκτικές λέξεις, που η κάθε μία κρύβει τον πλούτο της ιστορικής μας διαδρομής και της Ορθοδοξίας, της Ρωμηοσύνης και του Ελληνισμού. Πόντος, Ρωμανία, Τραπεζούντα, μνημόσυνο, μνήμη, δηλαδή α-λήθεια, μαρτυρώ, καλό γένος, Ευγένιος.



Από αυτά εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να εμπνέονται πολλοί, χιλιάδες άνθρωποι για να φτιάξουν θαυμάσιες εκκλησίες. Nαούς στο σχήμα του ουρανού όπως  γράφει ο Ελύτης,    ωραίες εικόνες όπως αυτή του Αγίου Ευγενίου του   αείμνηστου συμπατριώτη μας Έλληνα- Πόντιου εκ Ρωσίας Νίκου Μαστορόπουλου, ωραίες πόλεις όπως η σχεδιαζόμενη Ρωμανία- ο Πλάτωνας έλεγε ότι οι πόλεις έχουν τα πρότυπά τους στον ουρανό- και γράμματα όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.



Δυστυχώς αντί για τα παραπάνω όμορφα της Φιλοκαλίας, ο λαός μας, πλην εξαιρέσεων, πίστεψε  σε άλλες “αξίες”, και τώρα  δεν έχει από  που  να κρατηθεί. Από που  άραγε να αντλήσουν τώρα δύναμη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες;

Η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο είναι η πίστη μας, οι ιδέες και τα οράματα, οι πράξεις και οι αγώνες, όπως αυτοί για τον Άγιο Ευγένιο και τη Ρωμανία. Μπορούμε να κρατηθούμε από τους Αγίους μας και τους Ήρωές μας, τους Προγόνους μας, οι οποίοι μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν και δίνουν το αίμα τους κάθε μέρα, ξανά και ξανά. Από τον Άγιο Ευγένιο και τους συναθλητές του, τον Άγιο Κανίδιο, τον Άγιο Ακύλα, τον Άγιο Ουαλεριανό, μέχρι τους ανιδιοτελείς Ανθρώπους που πονούν για την Ελλάδα. Για τις ψυχές των προγόνων μας και τις ζωές των απογόνων μας, για την  Ρωμανία, τον Πόντο, τον Ελληνισμό, για την Ανάσταση της  κατεχόμενης πατρίδας μας.






Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Εάν,στο ζήτημα της Γενοκτονίας,είχαμε μαζί μας την Ελλάδα......




Θ. Μαλκίδης

Αν,στο ζήτημα της Γενοκτονίας,είχαμε μαζί μας την Ελλάδα.....

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου "Αργοναύτες".


Έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές, πως θα ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα της Γενοκτονίας αν είχαμε μαζί μας την Ελλάδα. Αν αντί για υπονόμευση, είχαμε μαζί μας ένα σοβαρό κράτος που θα υπεράσπιζε την ιερή, σπουδαία και μεγάλη αυτή υπόθεση, εντός και εκτός της χώρας. Που θα αναδείκνυε τις πτυχές ενός μαζικού εγκλήματος σε όλες του τις διαστάσεις και σε όλο το φάσμα της πολιτικής. Που θα δημιουργούσε το πλαίσιο διεκδίκησης με ιστορικές, διπλωματικές, πολιτικές και κυρίως ηθικές αναφορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Που θα μιλούσε και θα έπραττε για ένα ζήτημα που καθόρισε τη συνέχεια του ελληνικού λαού στον Πόντο, στην Ιωνία, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, αλλά καθόρισε και τη συνέχεια της ανθρωπότητας. Δηλαδή αν τιμωρούνταν ο Κεμάλ δε θα είχαμε την επανάληψη των εγκλημάτων του από το μαθητή του τον Χίτλερ.
Η προκλητική  απουσία  της Ελλάδας από την υπόθεση της Γενοκτονίας, γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε τη στάση της Αρμενίας  στην αντίστοιχη σοβαρή περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το είδαμε ακόμη και στην πρόσφατη απόφαση από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.  Θλίψη και απογοήτευση γεννώνται όταν κάνεις τις συγκρίσεις. 

Ωστόσο  είναι σπουδαίο και ισχυρό κίνητρο να εργάζεσαι ανιδιοτελώς, έχοντας να παλέψεις με βασικό δεδομένο την απουσία της Ελλάδας. Άλλωστε ό,τι πετύχαμε έγινε από εμάς, έχοντας απούσα την Ελλάδα και παρούσα μόνο στην υπονόμευση και την άρνηση. Μας φτάνει ότι έχουμε  μαζί μας  το Θεό και τις ψυχές των δολοφονημένων προγόνων μας και αυτά   αρκούν για τη Νίκη!








Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το Κιλκίς να τιμήσει τον Τάσο Σταφυλίδη και τον Κώστα Φραγγίδη



Θ. Μαλκίδης 

Το  Κιλκίς να τιμήσει τον Τάσο Σταφυλίδη και τον Κώστα Φραγγίδη, τους πρωτεργάτες της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο

Μέρος της ομιλίας στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας Κιλκίς

Η αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, της δολοφονίας των προγόνων μας, ως Γενοκτονία το 2010, ήταν μία ιστορική στιγμή του αγώνα μας. 
Στον αγώνα  αυτό κυρίαρχη θέση κράτησε ο Κώστας Φραγγίδης, ως πρόεδρος του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης μαζί με τον βουλευτή  Τάσο Σταφυλίδη, ενώ  μεγάλη συμβολή έχουν οι βουλευτές Hans  Linde και η κουρδικής καταγωγής Gulan Avci, η οποία έδωσε και την καθοριστική τελική ψήφο. 

Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση και εκδήλωση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Στοκχόλμη, λίγους μήνες πριν την ψηφοφορία του Μαρτίου του 2010. Εκεί μαζί με τον Αρμένιο Vahagn Avedian και τον Ασσύριο Sabri Atman μίλησα για το ζήτημα της Γενοκτονίας. 


Τότε ο Κώστας Φραγγίδης μιλώντας για τη Γενοκτονία και διανέμοντας το βιβλίο μου στην αγγλική γλώσσα για τη Γενοκτονία, έκδοση του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, τόνισε ότι η αναγνώριση είναι πολύ κοντά. Δικαιώθηκε όπως δικαιώνεται κάθε πραγματικός αγωνιστής και αληθινός άνθρωπος. Είχε προηγηθεί η ερώτηση του Τάσου Σταφυλίδη προς τον υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας 


Η συμβολή για την ιστορικής σημασίας απόφαση της Βουλής της Σουηδίας των δύο Ελλήνων, των καταγόμενων από την περιοχή του  Κιλκίς, του Κώστα Φραγγίδη και του Τάσου Σταφυλίδη, είναι καθοριστική για τους γνωρίζοντες. Είναι σπουδαία γιατί η βουλή της Σουηδίας έγινε οδηγός και για άλλες αναγνωρίσεις που ήρθαν και για άλλες που θα έρθουν. 

Η πρότασή μου για απονομή τιμής στους Τάσο Σταφυλίδη και Κώστα Φραγγίδη, είναι η στοιχειώδη πράξη  που πρέπει να κάνει η αυτοδιοοίκηση, οι σύλλογοι και τα σωματεία του Κιλκίς. Αποδίδει στην ιστορία τους πρωτεργάτες μίας σπουδαίας πράξης, τιμά στα πρόσωπά τους, τους προγόνους μας, για τους οποίους και αγωνίζονται. 




Από την πλευρά μου οφείλω να ευχαριστήσω τον Τάσο Σταφυλίδη και  τον  Κώστα Φραγγίδη για την  ηθική τους πράξη, για την ανιδιοτελή τους προσπάθεια, για τη φιλία τους και για την εκτίμησή τους. Ο Πόντος, ο Ελληνισμός, οι ψυχές των προγόνων μας, τους οφείλουν πολλά.