Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Το Κιλκίς να τιμήσει τον Τάσο Σταφυλίδη και τον Κώστα ΦραγγίδηΘ. Μαλκίδης 

Το  Κιλκίς να τιμήσει τον Τάσο Σταφυλίδη και τον Κώστα Φραγγίδη, τους πρωτεργάτες της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το Σουηδικό Κοινοβούλιο

Μέρος της ομιλίας στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευκαρπίας Κιλκίς

Η αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, της δολοφονίας των προγόνων μας, ως Γενοκτονία το 2010, ήταν μία ιστορική στιγμή του αγώνα μας. 
Στον αγώνα  αυτό κυρίαρχη θέση κράτησε ο Κώστας Φραγγίδης, ως πρόεδρος του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης μαζί με τον βουλευτή  Τάσο Σταφυλίδη, ενώ  μεγάλη συμβολή έχουν οι βουλευτές Hans  Linde και η κουρδικής καταγωγής Gulan Avci, η οποία έδωσε και την καθοριστική τελική ψήφο. 

Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση και εκδήλωση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Στοκχόλμη, λίγους μήνες πριν την ψηφοφορία του Μαρτίου του 2010. Εκεί μαζί με τον Αρμένιο Vahagn Avedian και τον Ασσύριο Sabri Atman μίλησα για το ζήτημα της Γενοκτονίας. 


Τότε ο Κώστας Φραγγίδης μιλώντας για τη Γενοκτονία και διανέμοντας το βιβλίο μου στην αγγλική γλώσσα για τη Γενοκτονία, έκδοση του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, τόνισε ότι η αναγνώριση είναι πολύ κοντά. Δικαιώθηκε όπως δικαιώνεται κάθε πραγματικός αγωνιστής και αληθινός άνθρωπος. Είχε προηγηθεί η ερώτηση του Τάσου Σταφυλίδη προς τον υπουργό εξωτερικών της Σουηδίας ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας 


Η συμβολή για την ιστορικής σημασίας απόφαση της Βουλής της Σουηδίας των δύο Ελλήνων, των καταγόμενων από την περιοχή του  Κιλκίς, του Κώστα Φραγγίδη και του Τάσου Σταφυλίδη, είναι καθοριστική για τους γνωρίζοντες. Είναι σπουδαία γιατί η βουλή της Σουηδίας έγινε οδηγός και για άλλες αναγνωρίσεις που ήρθαν και για άλλες που θα έρθουν. 

Η πρότασή μου για απονομή τιμής στους Τάσο Σταφυλίδη και Κώστα Φραγγίδη, είναι η στοιχειώδη πράξη  που πρέπει να κάνει η αυτοδιοοίκηση, οι σύλλογοι και τα σωματεία του Κιλκίς. Αποδίδει στην ιστορία τους πρωτεργάτες μίας σπουδαίας πράξης, τιμά στα πρόσωπά τους, τους προγόνους μας, για τους οποίους και αγωνίζονται. 
Από την πλευρά μου οφείλω να ευχαριστήσω τον Τάσο Σταφυλίδη και  τον  Κώστα Φραγγίδη για την  ηθική τους πράξη, για την ανιδιοτελή τους προσπάθεια, για τη φιλία τους και για την εκτίμησή τους. Ο Πόντος, ο Ελληνισμός, οι ψυχές των προγόνων μας, τους οφείλουν πολλά.