Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

"Τουρισμός"....

 


Δύο Τούρκοι " τουρίστες" , φωτογραφίζονται στην Καβάλα με εικόνες του  Κεμάλ και με τη  φράση «atam izindeyiz« «(ιδρυτή) πατέρα μου, ακολουθούμε τα βήματά σου».


Μιχάλης Χαραλαμπίδης – Ένας Πολιτικός που Παρήγαγε Ιδέες Μέσα Από την Ιστορία της Ελλάδας


Ποιός όμως ήταν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και γιατί το όνομά του συνδέθηκε με τον Ποντιακό Ελληνισμό;

Λεηλασία, καταστροφή αρχαιοτήτων από την Τουρκία



ΜΕΤΑ από 27 ολόκληρα χρόνια, με τον επαναπατρισμό του τελευταίου τμήματος από τις κυπριακές αρχαιότητες που είχε κλέψει ο αρχαιοκάπηλος και μεγαλολαθρέμπορος, Αϊντίν Ντικμέν, έπεσε η αυλαία για ένα από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία υποδέχθηκε και τις υπόλοιπες 60 αρχαιότητες (από 318 αρχικά), της υπόθεσης που κρατούνταν στο Μόναχο, ενώ το 2013 και το 2015 είχε προηγηθεί ο σταδιακός επαναπατρισμός των υπολοίπων.

Alain Finkielkraut: Η τελετή έναρξης δεν ήταν μεγαλειώδες θέαμα αλλά αισχρή κατασκευή


  «Η γαλλική διάνοια έλαμψε δια της απουσίας της από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων».


Το Γένος ενήστευε, το Γένος εγνώριζε!


    Ο Ρωμηός επι Τουρκιάς γνωρίζει Τετάρτη και Παρασκευή, ξέρει να κάνει μετάνοιες, λειτουργείται κάθε Κυριακή, προσεύχεται, ευλογεί και ευλογείται, μιλάει στα παιδιά του για Θεό, κάνει τον σταυρό του γεμάτον και ολόκληρον…

Όνειρο Καλοκαιρινού Μεσημεριού

 


Τότε το φεγγάρι σκόνταψε στις ιτιές
κι έπεσε στο πυκνό χορτάρι.
Μεγάλο σούσουρο έγινε στα φύλλα.
Τρέξανε τα παιδιά, πήραν
στα παχουλά τους χέρια το φεγγάρι,
κι όλη τη νύχτα παίζανε στον κάμπο.
Τώρα τα χέρια τους είναι χρυσά,
τα πόδια τους χρυσά,
κι όπου πατούν
αφήνουνε κάτι μικρά φεγγάρια
στο νοτισμένο χώμα.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Ορθοδοξία, Ελληνικότητα και Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ορθοδοξία, Ελληνικότητα και Μιχάλης Χαραλαμπίδης  


Πριν ακριβώς ένα έτος από την πυρκαγιά  στον Έβρο,  η οποία κατέστρεψε ένα εκατομμύριο στρέμματα, κάηκε και ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αετοχωρίου  που είχε οικοδομηθεί από τους Πόντιους πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί από τη Σάντα μετά την ατιμώρητη Γενοκτονία.

 

Σήμερα οφείλει ο καθένας  ανάλογα με τις δυνάμεις του να συμβάλλει στην αποκατάσταση και της εκκλησίας και της ιστορίας. 

Ήδη στον λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από τους κατοίκους του Αετοχωρίου,  έχουν κατατεθεί οι πρώτες συνδρομές μεταξύ των οποίων και αυτές στη μνήμη του καταγόμενου από τον οικισμό εκλεκτού συμπατριώτη μας  Μιχάλη Χαραλαμπίδη, του οποίου η οικογένεια είχε αποφασίσει αντί στεφάνων να δοθούν για το συγκεκριμένο σκοπό. 

( Για όποιον επιθυμεί να συμβάλλει ο αριθμός λογαριασμού  της σύμπραξης των κατοίκων του Αετοχωρίου ΑΜΚΕ είναι GR51 0171 9130 0069 1316 7853 584, Τράπεζα Πειραιώς)




Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Μνήμη Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Ένας ξεχωριστός Φίλος, ένας  ανιδιοτελής Πατριώτης, ένας εξαιρετικός Έλληνας, ένας  θαυμάσιος Άνθρωπος.

 

Κάθε απώλεια ανθρώπου σε συγκλονίζει. Το αναφέρει η  Ορθόδοξη Πίστη μας  στην  εξόδιο ακολουθία: «Θρηνώ και οδύρομαι, όταν εννοήσω τον θάνατον». Αυτός ο κλονισμός είναι μεγαλύτερος όταν αφορά ένα δικό σου άνθρωπο και γίνεται ανυπέρβλητος, ακατανόητος  όταν αφορά τον Μιχάλη  Χαραλαμπίδη. Ένα ξεχωριστό Φίλο, ένα  ανιδιοτελή Πατριώτη, έναν εξαιρετικό Έλληνα, ένα  θαυμάσιο Άνθρωπο.


Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ένας μεγάλος Έλληνας





Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ένας μεγάλος Έλληνας

«Δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου. Δεν υπάρχει πρόβλημα νησιών. Δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει  Κυπριακό πρόβλημα. Ένα είναι το πρόβλημα. Η Τουρκία». Αυτά είπε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε ένα από τα πρώτα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Και οι  χιλιάδες σύνεδροι, όρθιοι αποθέωναν για πολλή ώρα αυτόν το μεγάλο Έλληνα και εμβληματική μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού.


Κάθε χρόνο μια εικόνα μαχαιριά


Η Χαρίτα Μάντολες, η ηρωίδα, η γυναίκα-συμβόλο του κυπριακού αγώνα, η οποία παρευρέθηκε στη γιορτή της μεταπολίτευσης με δύο πλακάτ. Το ένα με τις εικόνες αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής –η ίδια έχει 18 συγγενείς, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της– και το άλλο με εικόνα της κατεχόμενης Κερύνειας και του επιβλητικού λιμανιού της. 

Μια εικόνα χίλιες λέξεις από τη “Γιορτή της Δημοκρατίας” στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατάλαβε κανείς τίποτα στην Αθήνα; Εδώ δεν καταλαβαίνουν στη Λευκωσία.


Να γιατί είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών

 


 


Κλοτσήσαμε την καρδάρα και χύθηκε το γάλα... Οι απειλές της κυβέρνησης είναι νομικά «όπλα» χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα απέναντι στις προκλήσεις των Σκοπίων

«Η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα όπλα που διαθέτει, εάν συνεχιστεί η σημερινή στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στα Σκόπια, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Μιτσκόσκι ακόμα και στην «αυλή» του ΝΑΤΟ, αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία».


Από το Αούστερλιτς στο Βατερλό

 


 



            Η πολυδιαφημισμένη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι από μεγαλειώδες υπερθέαμα, που θα έδειχνε το μεγαλείο της Γαλλίας, ήταν μια αήθης, διχαστική, ανιστόρητη, κακόγουστη παράσταση, προσβλητική για τους αθλητές, τους Χριστιανούς, την Ιστορία και την Τέχνη. Όπως ο Γάλλος Ακαδημαϊκός Alain Fimkielkraut δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro (29/7/2024 σελ. 17): « Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων η γαλλική σοφία έλαμψε δια της απουσίας της», και πρόσθεσε: «Ήταν η χειρότερη, πιο άσεμνη και πιο κονφορμιστική παράσταση ακόμη και από την Eurovision». Ως παράδειγμα της διαστρέβλωσης της Ιστορίας της Γαλλίας ο Γάλλος ακαδημαϊκός ανέφερε πως κατά τους διοργανωτές της τελετής ως το μείζον και πιο ένδοξο γεγονός της μακράς ιστορίας της προβλήθηκε ο αποκεφαλισμός της νεαρής βασίλισσας Αντουανέττας, της οποίας το κομμένο κεφάλι επιδεικνυόταν επί αρκετό χρονικό διάστημα…


Εικόνα Παναγίας Κανδύλας – Αρκαδίας

 

 

Στο σημερινό δήμο Λεβιδίου ευσεβείς χριστιανοί με εράνους είχαν συγκεντρώσει χρήματα για να κτίσουν μοναστήρι στο ύψωμα Μισόκαμπος στην Κανδήλα προς τιμή της Παναγίας. Όταν άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες όμως η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας μετακινείτο κατά τη δύση του ηλίου από την επιλεγμένη θέση στην απέναντι και μπροστά της έκαιγε μία καντήλα, που τα ξημερώματα χανόταν. Από την επανάληψη του φαινομένου οι πιστοί κατάλαβαν ότι η μονή έπρεπε να κτιστεί στο σημείο εκείνο, που τους έδειχνε η Παναγία και έτσι έγινε. Η μονή ονομάστηκε μονή της Κανδήλας, από την καντήλα με το θείο φως στην εικόνα της Θεοτόκου.


Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Κάσος, Αιγαίο, Ελληνισμός: η συνεχής απόπειρα εξαφάνισης του έθνους μας

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Κάσος, Αιγαίο, Ελληνισμός: η συνεχής απόπειρα εξαφάνισης του έθνους μας


Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε το  εξαιρετικής σημασίας συνέδριο της Δωδεκανησιακής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Κάσο,  με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από το Ολοκαύτωμα της ηρωικής, όπως δικαίως ονομάζεται, νήσου.


Εκεί στα ματωμένα χώματα  του νοτίου Αιγαίου, μίλησα για την απουσία του δημόσιου λόγου για την  Κάσο και τη σφαγή που υπέστη ο Ελληνισμός το 1824 και κατ΄επέκταση για την απουσία της δημόσιας έκφρασης για τη συνεχή απόπειρα εξαφάνισης του έθνους μας.

Μιλώντας στο Συνέδριο σε μοναδικής αξίας χώρο της πατρίδας μας, δεν ήξερα ότι ο τίτλος και το περιεχόμενο της εισήγησής μου θα ήταν τόσο προκλητικά επίκαιρος, αφού λίγα εικοσιτετράωρα μετά η απουσία αυτή επιβεβαιώθηκε ….

Ήταν το 1824 όταν η τρομοκρατημένη από τη στάση των πρώην ραγιάδων και ηττημένη από τις νίκες των Ελλήνων  οθωμανική αυτοκρατορία, κάλεσε τον Ιμπραήμ για να τη βοηθήσει να καταστείλει την Επανάσταση. Βεβαίως η καταστολή εφόσον δεν μπορούσε  να γίνει εναντίον ενόπλων, η τρομοκρατία, η σφαγή, το Ολοκαύτωμα εναντίον  αμάχων, ήταν η ασφαλής για τους κατακτητές επιλογή.


Η μάχη της Χειμάρρας



Με τον ίσκιο του Φρέντη Μπελέρη να πλανάται πάνω από την κάλπη, η Χειμάρρα οδεύει προς την 4η Αυγούστου για την εκλογή νέου δημάρχου εν μέσω σκηνικού έντονης πόλωσης, που προκάλεσε η όλη επιχείρηση πολιτικού εξοβελισμού του εκλεγμένου μειονοτικού δημάρχου από τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα με όχημα τη δικαιοσύνη.

Η Μεταπολίτευση «υποδούλωσε» την Ελλάδα



Μεταπολίτευση. Το αποτέλεσμα της χουντικής προδοσίας στην Κύπρο και της τούρκικης εισβολής. Τα δανεικά που δεν έχουμε ξεπληρώσει ούτε ψυχικά ούτε στην πράξη. Ήμουνα 15 χρονών το ’74. Έχω αγάπη γι’ αυτήν. Λυπάμαι για όσα θα γράψω. 


Ἡ ἀπάντηση στὸ ἐρώτημα, τί θὰ συμβεῖ στὴν Εὐρώπη, ποὺ ἀρνεῖται τὸν Χριστό, ὑπάρχει ἔμμεσα στὸ Εὐαγγέλιο.

 


 
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα 





























Θὰ συμβεῖ τὸ ἴδιο ποὺ συνέβη στὴν Καπερναούμ, ποὺ ἦταν πόλη μὲ μεγάλο πολιτισμό, πλούσια, ὀργανωμένη, χαρούμενη, περήφανη γιὰ τὴν ἀκμή της. 

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Ζωντανή Ελλάδα

 


Και εκεί που σκέφτεσαι ότι έχουν χαθεί όλα  ή σχεδόν όλα, την ώρα που καίγεται η πατρίδα μας από την "κλιματική αλλαγή "ενώ το "πολιτικό προσωπικό" περιοδεύει στη Μύκονο και ο Ερντογάν έχει φτάσει στο Σούνιο, ο Σάκης Λαρχανιδης με τους γιους του,  μπαίνουν κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά  με  τα μηχανήματά τους και βοηθούν καταλυτικά για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς βόρεια του Πολυκάστρου.

Ελληνικός λόγος

 

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Ελληνικός λόγος 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αλέρτ


“Ήμουν 6 χρόνων όταν αιχμαλωτίστηκα: Πώς Επέζησα από την Τουρκική Εισβολή του 1974”

 

 

Η Άννα Γιαγκουλλή Μούζουρα, πρόσφυγας από την Χάρτζια της επαρχίας Κερύνειας, περιγράφει τις τρομακτικές και συγκινητικές εμπειρίες της, 

Η ένοχη σιωπή



 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είδε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι; Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι μητροπολίτες που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχουν τηλεοπτικές συσκευές; Δεν τους ενημέρωσε κάποιος για τα αίσχη που προβλήθηκαν σε ζωντανή μετάδοση; Δεν έμαθαν ότι σ’ ένα άθλιο σκετσάκι, με πρωταγωνιστές τραβεστί, χλευάζονταν ο Μυστικός Δείπνος και ολόκληρη η χριστιανοσύνη; Δεν είδαν τους ψυχικά διαταραγμένους υβριστές της πίστεώς μας να προβάλλονται σαν πρότυπα από τη διοργανώτρια Αρχή, τη γαλλική κυβέρνηση εν προκειμένω;


Κύπρος,Μόρφου, 1974_Τα σταφύλια τοῦ μελλοθάνατου.

 


- Gel, gelle! φωνάζει ὁ Τοῦρκος αξιωματικός στους στρατιῶτες ποὺ σέρνουν τοὺς Ἑλληνοκύπριους αίχμαλώτους.
Τοὺς μαζεύουν στὴν αὐλὴ τοῦ σπιτιοῦ τοῦ δασκάλου. Τὰ ὅπλα ἕτοιμα κάτω ἀπ' τὴν κληματαριά, κι οἱ στρατιῶτες στήνουν τοὺς ἀμάχους μὲ τὰ πρόσωπα στραμμένα πρὸς τὸν τοῖχο. Τὰ γυναικόπαιδα κλαῖνε καὶ θρηνοῦν. Σὲ κεῖνες, τις τελευταῖες τους στιγμές, τις γεμάτες ἀγωνία καὶ φόβο, τὰ χείλη ψιθυρίζουν προσευχές, οἱ καρδιές στρέφονται πρὸς τὸν οὐρανό.
Ὁ δάσκαλος, μὲ δυνατὴ καὶ σταθερὴ φωνὴ λέει:
«Θεέ μου, συγχώρεσέ μας καὶ δέξου μας κοντά Σου!
Μνήσθητι ἡμῶν, Κύριε, ἐν τῇ βασιλείᾳ Σου!»
Κάποιοι παίρνουν θάρρος καὶ ἐπαναλαμβάνουν τὴν προσευχή.

Κύπρος

 


Αντί μνημοσύνου:  20 Ιουλίου, πριν μισό αιώνα κατά την τουρκική εισβολή σκοτώνεται ο πατέρας μου, Χριστάκης Σάββα Χριστοφίδης. Αυτή την ιστορία την έγραψα στην μνήμη του πατέρα μου, ιδιαίτερα όμως για τα πάθη της μάνας μου…

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης


Η τελευταία ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Αλεξανδρούπολη . Δεκέμβριος 2023.


 Ως Σανταίος, Τραπεζουντίνος, Αλεξανδρουπολίτης, Θρακιώτης δεν μπορούσα παρά να είμαι παρών, στην επίσκεψη της εικόνας της επί του Όρους Μελά του Πόντου Παναγίας στην γενέτειρα πόλη μου. Στον Ναό μάλιστα του Αγίου Ελευθερίου. Το Σύμβολο της απελευθέρωσης της πόλης μας. Κάτω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου αλλά και αυτήν του Ωκεανικού Αγίου μας, του Αγίου Νικολάου έζησα, ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας τα παιδιά της γενιάς μου. Δίπλα στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου ήταν το Νηπιαγωγείο μου το οποίο εμείς εγκαινιάσαμε.


Η ευτυχία

 

 Τι είναι η ψυχή αν όχι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας;


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Για την Ελλάδα

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για την Ελλάδα


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αλέρτ


Μήπως και η Κάσος κείται μακράν;

 

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Μήπως και η  Κάσος κείται μακράν;

Του Νίκου Ιγγλέση


Η τουρκική επιθετική κίνηση νότια της νήσου Κάσου ελπίζουμε (η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία)  να ξυπνήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη νιρβάνα της και να την υποχρεώσει «να κατέβει από το ροζ συννεφάκι της» αυτό, δηλαδή, του διαλόγου και της θετικής προσέγγισης με την Άγκυρα.

«Ρομαντικός Επίλογος»

 



Μη με διαβάζετε όταν δεν έχετε
παρακολουθήσει κηδείες αγνώστων
ή έστω μνημόσυνα.

Όταν δεν έχετε
μαντέψει τη δύναμη
που κάνει την αγάπη
εφάμιλλη του θανάτου.

Όταν δεν αμολήσατε αϊτό την Καθαρή Δευτέρα
χωρίς να τον βασανίζετε
τραβώντας ολοένα το σπάγγο.

Όταν δεν ξέρετε πότε μύριζε τα λουλούδια
ο Νοστράδαμος.
Όταν δεν πήγατε τουλάχιστο μια φορά
στην Αποκαθήλωση.
Όταν δεν ξέρετε κανέναν υπερσυντέλικο.

Αν δεν αγαπάτε τα ζώα
και μάλιστα τις νυφίτσες.
Αν δεν ακούτε τους κεραυνούς ευχάριστα
οπουδήποτε.

Όταν δεν ξέρετε πως ο ωραίος Modigliani
τρεις η ώρα τη νύχτα μεθυσμένος
χτυπούσε βίαια την πόρτα ενός φίλου του
γυρεύοντας τα ποιήματα του Βιγιόν
κι άρχισε να τα διαβάζει ώρες δυνατά
ενοχλώντας το σύμπαν.

Στό ἀπόσπασμα (ἀπό τήν ζωή τοῦ Ντοστογιέφσκυ)

 

Fyodor Dostoevsky (1821-1881): author of the classic Crime and Punishment.  


Ωστόσο, καλύτερα λέω να σας διηγηθώ για μία άλλη μου συνάντηση που είχα πέρυσι μ’ έναν άνθρωπο. Υπήρχε κάτι παράξενο σ’ όλ’ αυτά, ιδιαίτερα παράξενο γιατί σπάνια τυχαίνει κάτι τέτοιο. Ο άνθρωπος αυτός έφτασε μία φορά ίσαμε τον τόπο των εκτελέσεων και του είχαν διαβάσει κιόλας την απόφαση του τουφεκισμού του για κάποιο πολιτικό έγκλημα. Κάπου είκοσι λεπτά αργότερα του διάβασαν και την απόφαση απονομής χάριτος και του ορίστηκε μία άλλη ποινή, ωστόσο όμως αυτός, στο διάστημα εκείνο, ανάμεσα στις δυό αποφάσεις, μέσα στα είκοσι κείνα λεπτά, η τουλάχιστον στα δέκα πέντε, έζησε με την απόλυτη βεβαιότητα πως από στιγμή σε στιγμή θα πεθάνει.


Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

«Γεώργιος Κατσάνης...50 Χρόνια στο Πάνθεον των Ηρώων» Πενήντα χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών.

 


Ήταν ακριβώς πενήντα χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κατσάνη στις Κυπριακές Θερμοπύλες του 1974. Αντιστεκόμενος στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο ήταν αγνοούμενος μέχρι το 2019, όταν ταυτοποιήθηκαν τα ιερά του οστά τα οποία κηδεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2020, όπως αρμόζουν σε άνθρωπο και όπως πρέπει να τιμούνται οι ήρωες. Εκεί όπου αναπαύεται ο Γεώργιος Κατσάνης, στη γενέτειρά του το Σιδηρόκαστρο Σερρών, έγινε οι εκδηλώσεις προς τιμήν του, οι οποίες ξεκίνησαν με το μνημόσυνο ήταν η οικογένειά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και το τρισάγιο στο μνήμα του, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Σιδηρόκαστρου. Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση η οποία οργανώθηκε από τον Δήμο Σιντικής και την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Πλήθος κόσμου, από Σιδηρόκαστρο, Σέρρες, την Κύπρο, μέλη του ΓΣ «Ηρακλής Θεσσαλονίκης», του οποίου ο Κατσάνης ήταν σπουδαίος αθλητής και το κλειστό γυμναστήριο ονομάζεται «Κατσάνειο», παρακολούθησε την εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, η οικογένεια του Γεωργίου Κατσάνη, η σύζυγος του Εριφύλη, οι δύο κόρες του Αγγελική (Λίνα) και Ευανθία και οι συμπολεμιστές του, τα «Παλληκάρια, τα Παιδιά του Κατσάνη».

Ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ανέφερε τα ακόλουθα: «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος. Ο ήρωας Γεώργιος Κατσάνης, ένας άταφος νεκρός περίμενε 46 χρόνια για την κηδεία του και σήμερα τιμούμε τη θυσία του. Εύχομαι το παράδειγμα του να μείνει ζωντανό στις ψυχές και στις καρδιές όλων μας. Να είναι αθάνατος μέσα στην ζωή μας και την ύπαρξή μας».

Ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας προκάλεσε ο λόγος της Λίνας Κατσάνη, κόρης του αείμνηστου ήρωα, αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη, η οποία ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες αλλά και την συγκίνηση μου για αυτήν την ιδιαιτέρως τιμητική εκδήλωση. Ευχαριστώ εκ μέρους της οικογένειας μου τον Δήμο Σιντικής για την μεγάλη τιμή στον πατέρα μου.

Η φράση ορόσημο, «Δεν ξεχνώ», βρίσκεται και θα βρίσκεται ριζωμένη στις καρδιές όλων, όχι μόνο ως σύνθημα που στοιχειώνει τις μνήμες του παρελθόντος αλλά ως διαχρονικό , αιώνιο σύμβολο της συλλογικής συνείδησης μας που δένεται με αίμα ιερό, αίμα ηρώων.

Ευχαριστώ τους συμπολεμιστές του πατέρα μου, τα παιδιά του, τα παλικάρια της 33 ΜΚ του 1974 που ακολουθώντας για άλλη μια φορά τον Διοικητή τους βρίσκονται σήμερα εδώ για να τιμήσουν την μνήμη του.

Πιστεύω ακράδαντα ότι πατρίδα χωρίς μνήμες είναι γη χωρίς ουρανό . Η αγάπη για την πατρίδα , η αγάπη για την ελευθερία μετριέται πάντα με τις θυσίες μας. Πέρασαν πενήντα χρόνια από εκείνες τις μέρες που για το ομόαιμον, το ομογλωσσον, το ομότροπον, το ομόθρησκον, ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης πήρε τη συνειδητή επιλογή του θανάτου. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο μια χούφτα παλικάρια ζωντάνεψαν τις Θερμοπύλες, τη Σαλαμίνα, την Αλαμάνα, στα βράχια του Πενταδακτύλου. Βλέπετε η αρετή πάντα κατοικεί σε δυσπρόσιτους βράχους.

Ο πατέρας μου ο Γεώργιος Κατσάνης αγέρωχος, αποφασισμένος, έτοιμος από καιρό, οδηγούσε τους στρατιώτες του εκεί πάνω στο κάστρο του Άγιου Ιλαρίωνα.

Γράφτηκαν πάρα πολλά από πάρα πολλούς για τις ηρωικές στιγμές, για τις σκληρές μάχες που διαδραματιστήκαν εκείνες τις άγριες ώρες. Τις 158 στροφές του Διονύσιου Σολωμού δρασκέλισαν εκείνες τις ώρες οι ελάχιστοι υπερασπιστές του πολύπαθου νησιού. Όταν η βοήθεια που περίμενε ο πατέρας μου δεν έφτασε ποτέ, και συνειδητοποιώντας τον άνισο και προδομένο αγώνα, πήρε την πιο μεγάλη απόφαση αρνούμενος να αφήσει ανυπεράσπιστο τον Κυπριακό Ελληνισμό. Δεν περιφρονούσε τη ζωή ο πατέρας μου, αγαπούσε τη ζωή αλλά ρίχτηκε στο θάνατο για χάρη της ζωής που αγαπούσε . Αφουγκράστηκε την ελεύθερη ψυχή του και έγραψε μαζί με τα παλικάρια του ιστορία, Άλλωστε το αληθινό μπόι του ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς. Το αλφάβητο της απώλειας το ξέρουνε μόνο αυτοί που έχασαν ότι αγαπούσαν πολύ . Το δικό μας αλφάβητο σταμάτησε στο γράμμα π, στη λέξη περηφάνια που την νιώσαμε από τη στιγμή που ο πατέρας μου, θυσίασε τα νιάτα του και η μορφή του ανέμισε σημαία πάνω στον ιστό του Πενταδακτύλου.

Έχουν γράψει ότι η πατρίδα υψώνεται όταν υψώνονται τα παιδιά της. Σήμερα, δίνεται σε όλους η ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί της έντασης και της δραματικότητας εκείνων των ημερών αλλά κυρίως να θυμηθούμε όχι μόνο σε τι αντιστεκόμαστε αλλά και για ποιο λόγο αξίζει μια τέτοια απόφαση ζωής»!

Στη συνέχεια μίλησε ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ήρωα Γεώργιο Κατσάνη , λέγοντας, μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα: «Ο Γεώργιος Κατσάνης γεννήθηκε το 1934 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, από οικογένεια προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου στη συνέχεια ο Κατσάνης εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του «ΓΣ Ηρακλής», με τον οποίο διακρίθηκε στα 100 και 200 μέτρα, τη σκυταλοδρομία και το άλμα σε μήκος ( Το κλειστό γήπεδο του «Ηρακλή» σήμερα φέρει το όνομα «Κατσάνειο»). To 1952 εισήχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων και το 1956 στο Σώμα Καταδρομών στο οποίο εκπαιδεύτηκε ως καταδρομέας, αλεξιπτωτιστής, αναρριχητής και χιονοδρόμος. Το 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο με το βαθμό του ταγματάρχη, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της 33ης Μοίρας Καταδρομών με έδρα την Κερύνεια.

Κατά την έναρξη της εισβολής της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974, η 33η Μοίρα βρισκόταν προσωρινά στη Λευκωσία και ένας λόχος της διατάχθηκε να καλύψει το αεροδρόμιο Λευκωσίας και οι υπόλοιποι δυο λόχοι υπό τον Κατσάνη να μεταβούν στο χώρο διασποράς της μονάδας στο Μπέλλα-Πάις Κερύνειας. Καθ' οδόν μετά την Κλεπίνη, η αυτοκινητοπομπή προσβλήθηκε από τουρκικά αεροσκάφη τα οποία κατέστρεψαν το σύνολο των οχημάτων, αναγκάζοντας τους καταδρομείς να διανύσουν τα τελευταία χιλιόμετρα πεζοί.

Την νύχτα της 20ης Ιουλίου και σε συνεργασία με τις 31η, 32η και 34η μοίρες, η 33η Μοίρα επιχείρησε στα μετόπισθεν των τουρκικών δυνάμεων με στόχο την κατάληψη του στρατοπέδου των Τούρκων αλεξιπτωτιστών στο ύψωμα Κοτζά Kαγιά που βρίσκεται πάνω από το χωριό Αγύρτα και νότια του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα. Το ύψωμα αυτό στις παρυφές του Πενταδάκτυλου ήταν στρατηγικής σημασίας καθότι ο έλεγχός του θα απέκοπτε την κύρια οδική αρτηρία Κερύνειας - Λευκωσίας.

Η αποστολή της 33ΜΚ κατά την επιχείρηση ήταν να καταλάβει τη θέση Πετρομούθια. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι καταδρομείς προσέγγισαν το τουρκικό στρατόπεδο από τρεις πλευρές και ακολούθησε σφοδρή μάχη εκ του συστάδην, γνωστή ως Μάχη του Κοτζά Καγιά, που κατέληξε στην ολοκληρωτική κατάληψη του στρατοπέδου. Το πρωί της 21ης Ιουλίου όμως, κάτω από συνεχείς τουρκικές αντεπιθέσεις, οι καταδρομείς αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών και της απουσίας ενισχύσεων πεζικού.

Είχε ξημερώσει η 21η Ιουλίου 1974, ήταν ημέρα Κυριακή, όπως σήμερα πενήντα χρόνια μετά. Ώρα 9η. Στη δεξιά πτέρυγα της 33 Μοίρας Καταδρομών, ο Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, προσπαθεί να εξουδετερώσει την τουρκική αντίσταση βοηθούμενος από τέσσερις καταδρομείς. Άλλες ομάδες καταδρομέων κάλυπταν πιο πίσω, χωρίς όμως οπτική επαφή με το σημείο, προφανώς λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα.

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο Διοικητής της Μοίρας σηκώνεται και προσπαθεί να λάβει προωθημένη θέση μάχης. Και ενώ όλοι στόχευαν μπροστά προς το μέρος των Τούρκων εισβολέων, σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, προερχόμενη από την άλλη πλευρά του βράχου, κτυπάει το Διοικητή από αριστερά.

Τη στιγμή που ο Γεώργιος Κατσάνης έπεφτε στο έδαφος, συνεχείς ριπές αυτομάτων όπλων γάζωναν κυριολεκτικά το σημείο εκείνο για αρκετά λεπτά. Η προσπάθεια να στραφούν τα πυρά των συμπολεμιστών του προς τα αριστερά, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι τους καθήλωσαν με καταιγισμό πυρών και ο βράχος έγινε διάτρητος από τις εκατοντάδες σφαίρες που δέχθηκε.

Επανειλημμένες και απεγνωσμένες προσπάθειες δυο καταδρομέων από την ομάδα των τεσσάρων να προστρέξουν και να βοηθήσουν το Διοικητή απέβησαν άκαρπες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άμεσα. Ένας απ’ αυτούς, στην τελευταία προσπάθειά τους, τραυματίζεται και αποχωρεί. Για δεκαπέντε λεπτά, όλοι αμήχανοι, απεγνωσμένα προσπαθούν ν’ αποφύγουν το θάνατο, ώσπου οι καταδρομείς διέφυγαν από το φονικό σημείο.

Η μάχη κράτησε για άλλες δυο ώρες σε άλλα σημεία του Αγίου Ιλαρίωνα, χωρίς οι Καταδρομείς να κατορθώσουν να προχωρήσουμε προς το σημείο όπου βρισκόταν το νεκρό σώμα του Διοικητή, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τα τμήματα που άρχισαν εντωμεταξύ να οπισθοχωρούν.

Όσο περνούσε ο χρόνος , όλοι συνειδητοποιούσαν τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο γενναίος πολεμιστής, ο άξιος Διοικητής, είχε περάσει την πύλη των αθανάτων. Το ηρωικό σώμα του Γεωργίου Κατσάνη έμεινε για 46 χρόνια άταφο στον Πενταδάκτυλο, στις άγριες κορφές του Αγίου Ιλαρίωνα και το 2020 έγινε η κηδεία και η ταφή των ιερών του οστών. Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τη θυσία του , εκτός από την αυτονόητη τιμή στον ήρωα, στον ατρόμητο Διοικητή της 33ης Μοίρας, στη διαφύλαξη και στη διαιώνιση της μνήμης τους, χρωστάμε, όπως λένε οι συμπολεμιστές του, στον Γεώργιο Κατσάνη την Κερύνεια και την Κύπρο ελεύθερη ! Αθάνατος ο ήρωάς μας!»


«Γεώργιος Κατσάνης...50 Χρόνια στο Πάνθεον των Ηρώων»«Γεώργιος Κατσάνης...50 Χρόνια στο Πάνθεον των Ηρώων»«Γεώργιος Κατσάνης...50 Χρόνια στο Πάνθεον των Ηρώων»«Γεώργιος Κατσάνης...50 Χρόνια στο Πάνθεον των Ηρώων»«Γεώργιος Κατσάνης...50 Χρόνια στο Πάνθεον των Ηρώων»