Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Πλήρης εθνική κυριαρχία παντού

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Πλήρης εθνική  κυριαρχία παντού. 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αλέρτ.


1997: Ανεγείρεται ο ναός ­του Αγίου Ευγενίου θα ακολουθήσει η πόλη Ρωμανία

 



Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ο εμπνευστής





Από το  τέλος της προηγούμενης άνοιξης, στους πρόποδες του Ισμάρου στη Θράκη,

ανάμεσα στην Αρχαία Μεσημβρία και την Αρχαία Μαρώνεια, ξεκίνησε η ανέγερση τουναού του Αγίου Ευγενίου, ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, που ήθελε τουςναούς να προηγούνται της δημιουργίας των πόλεων. 


Ἡ θρυλική Μάχη τῶν Μύλων – «Πετώντας» πάνω ἀπό τό πεδίο, 200 χρόνια μετά τόν Μακρυγιάννη


Γενική περιγραφή

Στους Μύλους κοντά στην λίμνη Λέρνης 10 λεπτά έξω από το Άργος ήταν εγκατεστημένα τα μεγάλα αποθέματα δημητριακών από τα οποία σιτίζονταν το Ναύπλιο καθώς και τα στρατεύματα και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αργολίδας και Κορινθίας. Παρ’ όλη την τεράστια σπουδαιότητα των εγκαταστάσεων, οι Μύλοι ήταν ανοχύρωτοι. Όταν το 1825 ο Ιμβραήμ κατέβηκε στην Πελοπόννησο, οι Μύλοι προσβλήθηκαν ξαφνικά στις 13 Ιουνίου από μια φάλαγγα Αιγυπτίων (5-6.000 πεζοί, 600 ιππείς με πυροβόλα). Διεξάχθηκε μάχη στην οποία κινδύνεψε το Ναύπλιο και όλη η επανάσταση.


Ευρωμπάσκετ 1987: Εθνική Ελλάδος γεια σου!


Σαν σήμερα πριν 37 χρόνια, η λιλιπούτεια στον ομαδικό αθλητισμό, Ελλάδα κέρδιζε την παντοδύναμη Σοβιετική Ένωση, την μια από τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής. Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο από την ΡΗΞΗ τ. 29 που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1987 γιατί αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και μαθαίνουν οι νεότεροι.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ!

Ξαφνικά µέσα στην καλοκαιριάτικη και εθνική xαύνωση του σταθεροποιητικού προγράμματος που βαίνει κατά κρημνών και τον ξαφνικό καύσωνα ήρθε η εθνική Ελλάδας, ο Γκάλης, ο Πολίτης και οι υπόλοιποι να ξυπνήσουν µια απωθηµένη εθνική περηφάνεια και να διεκδικήσουν από τον Παπανδρέου και το Μητσοτάκη µια άλλη πρωτοκαθεδρία, έξω και πέρα από τις αθλιότητες της πολιτικής τους.


Η σοφία του κόσμου

 



Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ρωμανία και Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 


Παρακάτω είναι η πρόσκληση για τον εσπερινό του Αγίου Ευγενίου στη Ρωμανία της Θράκης.  Αλήθεια γιατί δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στον οραματιστή και της πόλης και θεμελιωτή του Ιερού Ναού; 


Ούτε ενενήντα ημέρες δεν πέρασαν από την εκδημία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και ξεχάστηκε ο αγώνας του για τον Ελληνισμό, ;


Μια διόρθωση στο πρόγραμμα, μια σχετική προσθήκη, θα ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.....


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Αναστασίου Κρατημένου. Κύπρος 1974



Την Κυριακή  16 Ιουνίου στις 11 πμ στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο   Καλονέρι Γορτυνίας, θα γίνει η  εξόδιος ακολουθία των ιερών οστών του ηρωικώς πεσόντα στρατιώτη της Ελληνικής Δύναμης  Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Αναστάσιου Κρατημένου. 


Τετράδια: Παρουσιάζεται το αφιέρωμα για τα 50χρονα της εισβολής



 Παρουσίαση του αφιερώματος του περιοδικού «Τετράδια» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο διοργανώνουν την Τετάρτη 19 Ιουνίου οι εκδόσεις Στοχαστής, το περιοδικό «Τετράδια» και το βιβλιοπωλείο Το Έρμα.

Στην εκδήλωση ομιλητές είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και ο συγγραφέας Λουκάς Αξελός, διευθυντής και ιδρυτής των εκδόσεων «Στοχαστής» (1969) και του περιοδικού «Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας & Κριτικής» (1980).

Καλωσόρισμα απευθύνει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.

Σπύρος Πισσάνος, ὁ θρυλικός «Ἱπτάμενος Ἕλληνας»

 










Σπύρος Πισσάνος (10 Νοεμβρίου 1919 – 6 Ιουνίου 2016) ήταν Έλληνας αεροπόρος που πολέμησε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μοίρα των εθελοντών Αμερικανών πιλότων American Eagles της RAF και στην 4η Μοίρα Δίωξης της Αμερικανικής USAF. 



Τελείωσε τον πόλεμο σαν Σμηναγός, με 10 καταρρίψεις, στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο αμέσως μετά τον πόλεμο διάστημα υπήρξε δοκιμαστής πιλότος των πρώτων αεριωθουμένων αεροπλάνων. Μέχρι σήμερα ζούσε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, εν αποστρατεία Συνταγματάρχης της USAF. Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο του ‘The Flying Greek’ περιγράφοντας την περιπέτειά του στην Αμερική και τις προσωπικές του αναμνήσεις από τον πόλεμο.


Η μάχη του Λάλα (9-13 Ιουνίου 1821)

 

Το Λάλα είναι χωριό της ορεινής Ηλείας στο όρος Φολόη («Λαλαίος» ο κάτοικος του και «Λαλιώτης» ο καταγόμενος από αυτό). Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κατοικούσαν εξισλαμισμένοι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν. Γι’ αυτό το λόγο, οι Έλληνες οπλαρχηγοί της Γορτυνίας ίδρυσαν στην ευρύτερη περιοχή στρατόπεδο για να αποτρέψουν τη φυγή τους προς την Τριπολιτσά, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, η οποία αποτελούσε τον κύριο στόχο των επαναστατών.

Γενοκτονία Μικρασιατών (Α΄ περίοδος Ιωνία) – 12 Ιουνίου 1914: Οι σφαγές στην Φώκαια της Μικράς Ασίας



Του ιστορικού ερευνητή, Γιάννη Κιουλέκα


«Πρέπει να δεχθούμε τη διαδικασία αποσύνθεσης της Τουρκίας σαν μιά υπαρκτή πραγματικότητα και να μην κάνουμε τη σκέψη ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να τη σταματήσει κανείς. Να εκδηλώσουμε στους αγώνες για αυτοδιάθεση των χριστιανικών εθνών την απεριόριστη συμπάθεια μας. Τους αγώνες αυτούς να τους χαιρετίσουμε προπάντων σαν ένα αγωνιστικό μέσο κατά της τσαρικής Ρωσίας & να υποστηρίξουμε με έμφαση την ανεξαρτησία τόσο από τη Ρωσία όσο & από την Τουρκία.» [1]

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Συνέβη

 

Δε με ενδιέφερε το Ελληνικό... αλλά το καλό και το αρεστό.


 Συνέβη όμως πολλές φορές γυρεύοντας το καλό, να συναντήσω το Ελληνικό. 


Το ειδικό τεύχος για την Κύπρο




 Κυκλοφόρησε  το τριπλό τεύχος των Τετραδίων 85-87, αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι:

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος, Αλεξάνδρου Χαράλαμπος, Αλευρομάγειρος Δημήτρης, Αξελός Λουκάς, Αργυρού Φανούλα, Βάσσης Λαοκράτης, Βενιζέλος Κώστας, Γεωργής Γιώργος, Γρίβας Κωνσταντίνος, Ευρυβιάδης Μάριος.

Έγραψαν και οι: Ήφαιστος Παναγιώτης, Κέντας Γιώργος, Κλόκκαρης Φοίβος, Κοντογιώργης Γιώργος, Κυριακίδης Κλέαρχος, Κωνσταντινίδης Στέφανος, Λυγερός Σταύρος, Μαλκίδης Θεοφάνης, 

Mallinson William, Μαυρής Γιάννης, Μαυρίδης Κώστας, Νεάρχου Περικλής, Ξυπολιά Ήλια, Παπαπολυβίου Πέτρος, Ρινάλντι Ρούντι, Συρίγος Άγγελος, Τασούλας Αργύριος, Φιακάς Ευάγγελος και Φούσκας Βασίλης.


Ὁ μέγας ἥρως τῆς Μακεδονίας Τέλλος Ἄγρας

 

 















Εἶναι κάποιες πτυχές τῆς νεώτερης ἑλληνικῆς ἱστορίας, τίς ὁποῖες ἡ λήθη καί ἡ περίεργη νοοτροπία τοῦ «ἐκσυγχρονισμοῦ» προσπαθεῖ, μέ τόν τρόπο της, νά ξεθωριάσει, μέ στόχο τήν ἐξαφάνισή τους…


Tουρκική Εισβολή στην Κύπρο: Καιρός να ειπωθούν αλήθειες… για να δούμε

 

Την πεποίθηση ότι καθώς συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, αυτό που χρειάζεται ο κυπριακός λαός είναι να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα και να ειπωθούν οι αλήθειες που οδήγησαν στην καταστροφή της μισής μας πατρίδας, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ανοίγοντας τστο Πανεπιστήμιο Κύπρου τις εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Στρατιωτικές όψεις της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο». 


Η Ένδοξη Ναυμαχία του Καφηρέα ( 1825)

 

 

Την ίδια ημέρα της μάχης στο Μανιάκι, δηλ. την 20η  Μαΐου 1825, έγινε και η ιστορική ναυμαχία στο ακρωτήρι Κάβο Ντόρο, στο στενό του Καφηρέα. Τριανταπέντε ελληνικά πλοία με τρία πυρπολικά αντιμετώπισαν πάνω από πενήντα τουρκικά, που συνόδευαν σαράντα φορτηγά, τα περισσότερα με ξένες σημαίες.

 

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη

 


Υποδοχή των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη  στον Ι.Ν. Γεννήσεως Του Σωτήρος Κρύας Βρύσης, στις 11 το πρωί της 16ης Ιουνίου,  η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια ο  ενταφιασμός στα Κοιμητήρια. 


Το ολοκαύτωμα της Κάσου! [7 Ιουνίου 1824]

 

Στις 14 Μαΐου 1824, αιγυπτιακά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από την Αλεξάνδρεια και ενώθηκαν με τον στολίσκο του Γιβραλτάρη, στον κόλπο της Σούδας. Κατόπιν έπλευσαν πρός την Κάσο, κανονιοβόλησαν τις οχυρώσεις της και επέστρεψαν άπρακτα. Οι Κασιώτες, διαβλέποντας τον άμεσο κίνδυνο, έστειλαν δεκάδες επιστολές στην Ελληνική κυβέρνηση του Κουντουριώτη, του Κωλέττη και του Μαυροκορδάτου, εκλιπαρώντας για βοήθεια…


6 Ἰουνίου 1822 – Ἡ πυρπόληση τῆς τουρκικῆς ναυαρχίδας στήν Χίο

 

Ἡ πυρπόληση τῆς τουρκικῆς ναυαρχίδας ἀπό τόν Κανάρη. Πίνακας τοῦ Νικηφόρου Λύτρα (π. 1866-1870).

Τόν Ἰούνιο τοῦ 1822, ἀφοῦ ὁ ἑλληνικός στόλος, στόν ὁποῖο συμμετεῖχε δέν κατάφερε νά σώσει τή Χίο ἀπό τίς τρομερές τουρκικές σφαγές, ὁ Κανάρης ἀνέλαβε νά βάλει μπουρλότο στήν τουρκική ναυαρχίδα τοῦ Καπετάν Πασᾶ Καρᾶ Ἀλῆ, τήν ἐπικεφαλῆς τοῦ στόλου πού ἔκαψε τό νησί. 






Τήν ἐπιχείρηση θά ἐκτελοῦσαν τά πυρπολικά τοῦ Κανάρη καί τοῦ Πιπίνου. 

Στό ἐγχείρημα βοήθησαν δύο παράγοντες: ἀφενός ὅτι ἡ νύχτα ἦταν πολύ σκοτεινή καθώς δέν εἶχε φεγγάρι καί ἀφετέρου ὅτι στό κατάφωτο κατάστρωμα τῆς ναυαρχίδας οἱ Τοῦρκοι, κάπου δυό χιλιάδες, γιόρταζαν τό Μπαϊράμι κι ἔτσι τά μέτρα φρούρησης ἦταν ἐλλιπῆ.


ΠΙΣΤΗ ΑΣΚΑΝΔΑΛΙΣΤΗ

 

 


Μην σκανδαλίζεστε όταν ακούτε αυτά που λένε κατά της πίστεως. Αφού αυτοί που τα λένε δεν καταλαβαίνουν την ουσία της.
Ε­σείς να θυμάστε πάντα την βασική αρχή που γνώριζαν πολύ καλά οι πρώτοι χριστιανοί. Αυτοί θεωρούσαν δυστυχισμένο τον άνθρωπο που γνωρίζει όλες τις επιστήμες, δεν γνωρίζει όμως τον Θεό.

Λόγος στην κηδεία του Γεωργίου Καραϊσκάκη

 



Ἡ κηδεία τοῦ Καραϊσκάκη

Ὁ Καραϊσκάκης ἐκηδεύθη τὴν ἑπομένην τοῦ θανάτου του ἐν Σαλαμῖνι, κατὰ ρητὴν παραγγελίαν του. Ἡ κηδεία του ὑπῆρξε πάνδημος, ἐτελέθη δὲ ἐν βαθυτάτῃ συγκινήσει. Λόγον ἐπικήδειον ἐξεφώνησεν ὁ Γεώργιος Αἰνιάν, ἀδελφὸς τοῦ Δ. Αἰνιᾶνος, γραμματέως καὶ βιογράφου τοῦ Καραϊσκάκη. Ὁ λόγος οὗτος εὑρίσκεται ἐν τῷ ἀρχείῳ τῶν χειρογράφων τῆς Ἐθνικῆς Βιβλιοθήκης ὅθεν καὶ παρελάβομεν αὐτόν.


Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Μνήμη Χάρη Σαπουντζακη

 


Έφυγε” ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας Ν. Ιωνίας, Χάρης Σαπουντζάκης


Δημοσιεύθηκε

  

στις

 

Η είδηση του θανάτου του μεγάλου “δασκάλου” της Νέας Ιωνίας, Χάρης Σαπουντζάκη, βύθισε σε θλίψη την πόλη. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή14 Ιουνίου στις 12:00 στον ναό Αγίων Αναργύρων της Νέας Ιωνίας και η κηδεία στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.


Ποιος ήταν

1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

 


Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι γεγονός!



Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Κηδεύτηκε μετά από 50 χρόνια ο αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής Ανδρέας Διαρκού

 



  • Read
Μετά από 50 χρόνια, κηδεύτηκε ακόμα ένας αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής, ο Ανδρέας Διαρκού του Αντώνη από την Άσσια.

Σε επικήδειο λόγο της η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους τόνισε ότι το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις πιο τραγικές πτυχές της τουρκικής εισβολής και πως «είναι υποχρέωσή μας ως Πολιτεία να επιδιώξουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας».