Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Το Συνέδριο για τον Πόντο και τη Γενοκτονία στην Άγκυρα!


Θ. Μαλκίδης

Το Συνέδριο για τον Πόντο και τη Γενοκτονία στην Άγκυρα! Οι Τούρκοι δημοκράτες και αγωνιστές και οι οπισθοφυλακές του Κεμαλισμού στην Ελλάδα.

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Ποντιακός Σύλλογος "Κομνηνοί" Νέας Υόρκης και η Πανθρακική Ένωση "Ορφέας" Αμερικής στην Νέα Υόρκη.



Είναι αυτονόητο ότι είναι ιστορικής σημασίας το Συνέδριο  το οποίο πραγματοποιείται στην Άγκυρα με θέμα  «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» στις 9 Απριλίου. Είναι αποτέλεσμα του ΑΓΩΝΑ μας για την υπόθεση της Γενοκτονίας στoν οποίo, εκτός των άλλων,  έχουμε μαζί και Τούρκους δημοκράτες. Για το γεγονός αυτό  νιώθω πολύ όμορφα, ανθρωπίνως και πολιτικώς. 

Την ίδια στιγμή  στην Ελλάδα περισσεύουν οι προβοκάτορες, οι υπονομευτές και οι αρνητές για το ζήτημα αυτό. Ειδικά για το Συνέδριο για το ζήτημα της Γενοκτονίας που θα γίνει στην Άγκυρα, είναι πολλά τα μηνύματα, είναι πρόδηλες οι προβοκάτσιες και "το κλείσιμο του ματιού" που γίνονται από τις οπισθοφυλακές του Κεμαλισμού που εξισώνουν τα εγκλήματά του εναντίον των Ελλήνων  με άλλες ανύπαρκτες ή αμφιλεγόμενες πράξεις.

Η ουσία όμως και η νίκη μας δεν μπορεί ούτε να αλλοιωθεί  ούτε να παραγραφεί, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των υπονομευτών, των αρνητών, των συνοδοιπόρων του φασισμού, των υπερασπιστών της προβοκάτσιας. 
Συνεχίζουμε και συν Θεώ, η δημοκρατία, η αλήθεια και το δίκαιο θα νικήσει το φασισμό, την προπαγάνδα, την άρνηση και την προβοκάτσια. 



Τo Συνέδριο για τη Γενοκτονία το  διοργανώνει η «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα«Newroz».

Στην Ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό οι :Fikret BAŞKAYA και  Sinan ÇİFTYÜREK  ενώ οι εισηγητές είναι οι εξής:
Ahmet DEMİREL: Οι Διασκέψεις για τον Πόντο στο Πρώτο Κοινοβούλιο
Attila TUYGAN : Από τη Μεταρρύθμιση στην Γενοκτονία
Baskın ORAN : Η  Βίαιη Εκκαθάριση των Ρωμιών από την Ανατολή, η Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1923 από το Α μέχρι το Ω και η Ολοκλήρωση της το 1964
İsmail BEŞİKÇİ : Η Καταστροφή της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα 
Mahmut KONUK : Δύο Φιγούρες της Γενοκτονίας: Sakallı Nurettin Paşa και Topal Osman Ağa
Mert KAYA : Ο Κληροδοτούμενος: Ο Χαμένος Γιος του Πόντου
Στέργιος ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ : Μνήμη και Εξουσία
Tamer ÇİLİNGİR : 353 χιλιάδες: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι
Θεοφάνης ΜΑΛΚΙΔΗΣ : Γενοκτονία: Το Έγκλημα Εις Βάρος της Ανθρωπότητας



Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Θράκη, Πόντος, Ιωνία, Καππαδοκία, Ελληνισμός.



Θ. Μαλκίδης

Θράκη, Πόντος, Ιωνία, Καππαδοκία, Ελληνισμός.  

Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Ποντιακός Σύλλογος "Κομνηνοί" Νέας Υόρκης και η Πανθρακική Ένωση Αμερικής  "Ορφέας" στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης ( Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης).


Από το «Μαύρο Πάσχα» για τους Θρακιώτες του 1914, την 19η Μαίου 1919 στη Σαμψούντα για τους Πόντιους και τον Αύγουστο του 1922 για τους  Ίωνες,  πέρασε  ένας σχεδόν αιώνας αφωνίας και σιωπής. Ένας αιώνας από τότε που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, άφησαν τις οικίες τους, τα εκπαιδευτήρια, τους χώρους λατρείας τους, τα κοιμητήρια των προηγούμενων γενεών. 

Οι Θρακιώτες, οι Πόντιοι, οι Ίωνες, οι Καππαδόκες  της Σηλυβρίας, της Ραιδεστού, της Μακράς Γέφυρας, των Μαλγάρων, των Σαράντα Εκκλησιών, της Αδριανούπολης, της Σαμψούντας, της Τραπεζούντας,  της Αργυρούπολης, της Σμύρνης, των Κυδωνιών, της Καισάρειας, του Ικονίου,  ξεριζώθηκαν μετά την τέλεση του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Ένα έγκλημα το οποίο αφού έμεινε ατιμώρητο, επαναλήφθηκε και επαναλαμβάνεται.
Ο αγώνας όμως για την ανάδειξη όλων των εγκλημάτων, παλιών και σύγχρονων, που υλοποιήθηκαν εις βάρος των Ελλήνων και των Ελληνίδων, παρά την υπονόμευση, την άρνηση, την προπαγάνδα, δεν θα σταματήσει.


Ο αγώνας για τη Θράκη, τον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία,  την Ελλάδα,  είναι μία ψηφίδα για να σχηματιστεί ξανά το ψηφιδωτό που καταστράφηκε το 1922. Αυτό που ξαναστήσαμε από την αρχή στην προσφυγιά και σε όλον τον κόσμο και εδώ στην Νέα Υόρκη,   που δεν πρέπει να παραδώσουμε για ακόμη μία φορά, την ώρα που οι θύτες οι δάσκαλοι του Χίτλερ, Νεότουρκοι και Κεμαλικοί και οι σύγχρονοι συνεχιστές τους και θαυμαστές τους, προκαλούν ζώντες και κεκοιμημένους με τις  αναφορές και τις κινήσεις τους. 

Μιλώντας πριν λίγα χρόνια εδώ στην Νέα Υόρκη, έξω από το κτίριο του ΟΗΕ, στην εκδήλωση για την εκδίωξη των Θρακών και τη Γενοκτονία των Ελλήνων, είχα αναφέρει αυτό που γράφει  ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, ότι  «η πάλη του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι η πάλη της μνήμης κατά της λήθης». 
Το τονίζω και σήμερα, αφού η  μεγαλύτερη συνεισφορά και συμβολή μας για τη Θράκη, για την Ελλάδα,  είναι η ανάκτηση της ιστορικής μας  ταυτότητας, της διεκδίκησης, της μνήμης και της αλήθειας, δηλαδή τη μη λήθης.Το οφείλουμε σε ζώντες και σε κεκοιμημένους, το οφείλουμε στη Θράκη, στον Πόντο, στην Ιωνία, στην Καππαδοκία, το οφείλουμε σε όλον τον Ελληνισμό.





Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

6 Απριλίου 1914:Από τη Θράκη στον Πόντο και την Ιωνία



Θ. Μαλκίδης

6 Απριλίου 1914: Από τη Θράκη στον Πόντο και την Ιωνία

Μέρος της συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό
HELLAS FM της Νέας Υόρκης

Στη μνήμη του άξιου Έλληνα της Κύπρου, συναγωνιστή και φίλου
 Σάββα Παύλου


Η Κυριακή 6η Απριλίου του 1914, το "Μαύρο Πάσχα" όπως ονομάστηκε, αποτελεί την έναρξη των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού. Διωγμοί οι οποίοι συνεχίστηκαν στον Πόντο με την άφιξη του Κεμάλ στη Σαμψούντα την 19η Μαίου 1919 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 1922 στην Ιωνία, συνιστώντας τη Γενοκτονία που στοίχισε τη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες.

Είναι αντιληπτό και ευρέως κατανοητό,
 πλην θλιβερών εξαιρέσεων αρνητών, υπονομευτών  και προπαγανδιστών, ότι ο Θρακικός Ελληνισμός  ειδικότερα και ο Ελληνισμός του Πόντου, της Μικράς Ασίας- Ιωνίας, της Καππαδοκίας γενικότερα, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξε  κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας του ελληνικού λαού.

Επίσης είναι  αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού που ζούσε στη Θράκη, στην Ιωνία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και  την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο. Έτσι η λήθη προσπάθησε να υπερισχύσει  της μνήμης και εσχάτως η υπονόμευση και η άρνηση της αναγνώρισης. 


Το ιστορικό όμως χρέος και καθήκον για τον αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας, είναι πάνω από όλα και δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα. Το δείχνει μεταξύ των άλλων η δραστηριοποίηση εδώ στις ΗΠΑ,  η από άκρη σε άκρη του κόσμου  αγωνιστική δράση των  Ελλήνων για το ζήτημα της αναγνώρισης του μαζικού εγκλήματος των προγόνων τους.Από τη Θράκη, μέχρι τον Πόντο και την Ιωνία το δίκαιο και η αλήθεια θα νικήσει!









Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Εκδήλωση για τη Θράκη



Εκδήλωση για τη Θράκη οργανώνει ο Ποντιακός Σύλλογος "Κομνηνοί" Νέας Υόρκης και η Πανθρακική Ένωση Αμερικής  "Ορφέας" στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης ( Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης).

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιηθεί την 6η Απριλίου 2016 και ώρα 7:00 μμ θα μιλήσει ο Θ. Μαλκίδης με τίτλο: 
"Η Θράκη ανάμεσα στον τουρκικό εθνικισμό και 
την ελλαδική αδιαφορία "

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τους δύο προσφυγικούς συλλόγους της Νέας Υόρκης, με αφορμή την 6η Απριλίου 1914, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν οι διωγμοί του ελληνικού πληθυσμού στη Θράκη, από τους Νεότουρκους και συνεχίστηκαν στον Πόντο και την Ιωνία.