Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ο Μέγας Αλέξανδρος,ως πρότυπο αναγέννησης από την παρακμή του σήμερα




Ο Θ. Μαλκίδης,  συγγραφέας του βιβλίου για τον Μέγα Αλέξανδρο (εκδόσεις Ενωμένη Ρωμηοσύνη), μιλά στον Ανδρέα Μπλάνο στην εκπομπή ΛΟΓΟΣ ΡΩΜΑΙΙΚΟΣ της Αχελώος TV,  σε μία εκπομπή -αφιέρωμα στον Μέγα Αλέξανδρο. 
Στην εκπομπή αναλύονται ο βίος, οι αρετές και τα επιτεύγματα του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών που αποτέλεσε πρότυπο για όλους τους μετέπειτα  ηγέτες της ιστορίας. 
Παράλληλα, η  εκπομπή ασχολείται και με το σήμερα  της παρακμής και της απογοήτευσης,  αλλά και με την ελπίδα που γεννά  το πρότυπο και το παράδειγμα του μέγιστου των Ελλήνων. 




Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η ΘΡΑΚΗ ανάμεσα στον Τουρκικό εθνικισμό και την Ελλαδική αδιαφορία



ΘΡΑΚΗ

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΠΟΜΑΚΟΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισαγωγή -Επιμέλεια: Θεοφάνης Μαλκίδης


Κείμενα των: Εμμανουήλ. Γ. Βαρβούνη, Πέπης Καλτσίδου, Κωνσταντίνου Καραίσκου, Σεμπαϊντίν Καραχότζα, Νικόλαου Θ. Κόκκα, Αθανάσιου Κόρμαλη, Θεοφάνη Μαλκίδη, Χαράς  Νικοπούλου, Ιωάννη Φριτζαλά

Εκδόσεις Σπανίδη. Θερμοπυλών & Πλάτωνος- 67100 Ξάνθη
τηλ.και τηλεομ. 2541027544 www.spanidis.gr info@spanidis.gr
Ξάνθη 2015


Το συλλογικό αυτό έργο, με επιμέλεια και εισαγωγή του Θ. Μαλκίδη, αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας καταγραφής της σημερινής κατάστασης στη Θράκη σε ότι αφορά τον τουρκικό εθνικισμό και την ελλαδική αδιαφορία. Ασχολείται επίσης με τις μουσουλμανικές μειονότητες και ειδικότερα τους Πομάκους, καθώς και τις ελληνοτουρκικές πολιτικές που αναπτύσσονται για την εκπαίδευση και άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής στη Θράκη, ζήτημα το οποίο προβληματίζει πάρα πολύ για την εξέλιξή του.

Η διαπίστωση για την οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, πολιτικές, οικονομικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές, είναι μία και μοναδική: Η Θράκη είναι ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από την μία πλευρά δρα ανενόχλητα ένας ποικιλόμορφος τουρκικός εθνικισμός με εκατοντάδες παραμέτρους, που καθημερινώς εκτείνει τη δραστηριότητά του, προκαλώντας και δυναμιτίζοντας τόσο την ειρηνική συμβίωση, όσο και την ελληνική ασφάλεια και εθνική κυριαρχία.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται, η για χρόνια αδιάφορη Ελλάδα που αγνοεί τη Θράκη και τα προβλήματά της και που έχει μείνει με την πολύχρονη φλυαρία περί «ενσωμάτωσης» ή «ένταξης» της μειονότητας στην ελλαδική κοινωνία, χωρίς να βλέπει τον επεκτατισμό της Τουρκίας και την καταπίεση Ελλήνων πολιτών, χριστιανών και μουσουλμάνων, Πομάκων, Ρομά και τουρκόφωνων.

Είναι αναμφισβήτητο και προφανές πως δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε η τουρκική εθνικιστική πρόκληση η οποία έχει άμεση επίπτωση στις μουσουλμανικές μειονότητες και ειδικότερα στους Πομάκους, πόσο μάλλον δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδιαφορία της Ελλάδας για τον κρίσιμο και ζωτικής σημασίας χώρο της Θράκης.

Ο τόμος αυτός του οποίου τα κείμενα, πριν της εισαγωγής, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ελληνική διεθνής γλώσσα», (Τόμος ΙΒ', Δεκέμβριος 2014) το οποίο εκδίδεται από το 1990 ανελλιπώς από τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, έχει ως στόχο να αναδείξει τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική Θράκη και ιδιαίτερα τις μουσουλμανικές μειονότητες, δίνοντας επιπλέον έμφαση στη Πομακική συνιστώσα.

Ειδικότερα ο Ιωάννης Φριτζαλάς πραγματοποιεί μία γεωστρατηγική ανάλυση για τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα” και ο Αθανάσιος Κόρμαλης γράφει για τις “μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα”, εξειδικεύοντας την ανάλυσή του “στην περίπτωση των Ροδοπαίων (Πομάκων) στη Θράκη ”. 

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης αναδεικνύει το ζήτημα των “Πομάκων της Ελληνικής Θράκης και τις κοινωνικές, πολιτικές και διεθνείς του διαστάσεις”, ενώ για την “τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης” καθώς και για τις “διασπιστώσεις και προτάσεις βελτίωσης αυτής”, γράφει  η Χαρά  Νικοπούλου. “Η εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ” είναι το θέμα που αναλύει  ο Κωνσταντίνος Καραίσκος και η Πέπη Καλτσίδου ασχολείται με το θέμα “Εκπαίδευση, οι Μουσουλμάνοι και αναλογισμός στην Ελλάδα”.

Για τη γλώσσα που χάνεται και το μηδαμινό ενδιαφέρον από την ελληνική πολιτεία”, γράφει ο Σεμπαϊντίν Καραχότζα, ενώ ο Νικόλαος Θ. Κόκκας, αναλύει τη “Συγκριτική προσέγγιση της ελληνικής και πομακικής παροιμιολογίας”.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

O ιερός και μεγάλος αγώνας



Ο ιερός και μεγάλος αγώνας

Εφημερίδα Χρονόμετρο -Βίκυ Κυφωνίδου και offtherecord.net.gr

 Η ομιλία του κ. Μαλκίδη,  στην εκδήλωση των Ποντιακών Σωματείων Ν. Καβάλας, στην κεντρική πλατεία της πόλης,   αναφέρθηκε μεταξύ  των άλλων στους πολιτικούς που εκμεταλλεύονται το θέμα της Γενοκτονίας για προσωπικό όφελος, καλώντας  τους Πόντιους  να ξεκινήσουν ”φροντιστήρια” στα παιδιά τους για το τι εστί Πόντος:

«Αυτό δεν είναι κράτος είναι δυνάστης που εξαφανίζει τη μνήμη από τους ανθρώπους». Με τα λόγια αυτά ο Φάνης Μαλκίδης, στην  ομιλία του στην  Καβάλα, περιέγραψε την σημερινή κατάσταση που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας και κυρίως στις αντιλήψεις και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης. Ο Φάνης Μαλκίδης βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας σε εκδήλωση διαμαρτυρίας με σκοπό να διεκδικήσουμε «αυτά που μας ανήκουν» όπως είπε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση, καλεσμένος από τα Ποντιακά Σωματεία του Ν.Καβάλας. Ιδιαίτερα αποφασισμένος να μεταδώσει στο κοινό το κλίμα και τις ενέργειες που έχουν δρομολογήσει  άλλα κράτη  ώστε να επιτευχθεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των λαών, από τον φασισμό της Τουρκίας. Τόνισε, την αξία του ιερού, μεγάλου και σπουδαίου αυτού αγώνα και επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς για την ανεπάρκεια τους και την σκοπιμότητα κάποιων πολιτικών να μην αναγνωρίζουν τις θυσίες των προγόνων μας.



”Από αυτή την εκδήλωση πρέπει τα παιδιά ειδικά να πάρουνε πολλά, να παραδειγματιστούν και να τους παραδειγματίσετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι γίνεται ένας αγώνας από την Αρμενία μέχρι την Αυστραλία και από τη Σουηδία μέχρι τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Και για όλα αυτά, επειδή είναι ιερός αγώνας, δεν έχουμε πάρει ούτε θα πάρουμε σεντ. Γιατί πολλοί όπως ξέρετε από αυτόν τον αγώνα πλούτισαν, πολλοί απ’ αυτόν τον αγώνα πήγαν και έγιναν υποψήφιοι και πολλοί απ’ αυτόν τον αγώνα τον πούλησαν για να γίνουν βουλευτές και υπουργοί!

Θ. Μαλκίδης: ”Πόντιοι φτάνει με τους χορούς, διδάξτε τα παιδιά!” - Όλο το ψήφισμα των Ποντιακών Σωματείων

Γι’ αυτό λοιπόν Τιμή την 19η Μαΐου η οποία πρέπει να γίνει Πανευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ημέρα θυμάτων του Κεμαλικού Ολοκαυτώματος, για όλους τους λαούς, από τους Έλληνες και τους Αρμένιους μέχρι τους Ασσύριους κι όλους τους άλλους.

Αυτό που έγινε το τελευταίο διάστημα είναι όπως το λέει αυτός ο άνθρωπος κι ο Άγιος που πέρασε απ’ αυτό εδώ το χώμα, μιλώ για τον Απόστολο Παύλο, για τα ”οψώνια της αμαρτίας” που είναι ο θάνατος. Πέσανε όλοι σε μεγάλα αμαρτήματα για το ζήτημα της Γενοκτονίας γι’ αυτό τους βγήκε κι ο Καραμανλής κι ο Παπανδρέου κι ο Φίλης. Κι αν δεν προσέξετε θα σας βγούνε κι άλλοι Φίληδες, κι άλλοι Καραμανλήδες, κι άλλοι Παπανδρέου. Γι’ αυτό λοιπόν να φροντίσετε στα παιδιά σας όπως έλεγε ο Πατροκοσμάς να τα μάθετε γράμματα, γιατί καλύτερα φτωχά και γραμματιζούμενα παρά πλούσια κι αγράμματα…

Θ. Μαλκίδης: ”Πόντιοι φτάνει με τους χορούς, διδάξτε τα παιδιά!” - Όλο το ψήφισμα των Ποντιακών Σωματείων

Φτάνει πια με τους χορούς ” και με τα ”τραγούδια”! Φτάνει! Καλά είναι αυτά, αλλά δεν μπορούν να μάθουν τα παιδιά μας τι είναι Πόντος, Ιωνία, Καππαδοκία, Θράκη, μόνο με το χορό και το τραγούδι. Οφείλετε ξανά στους Συλλόγους στις Ενώσεις στις Λέσχες να τους κάνετε φροντιστήριο, όπως ήτανε φροντιστήριο στην Τραπεζούντα, όπως ήτανε στη Σμύρνη, όπως ήταν στην Αργυρούπολη, όπως ήταν σ’ όλη την Ανατολή!

Οφείλω από εδώ απ‘ την Καβάλα αλλά κι από ολόκληρη την Ελλάδα κι απ‘ όλο τον κόσμο, όπου πηγαίνω, να σας πω ότι αυτός ο αγώνας συνεχίζεται, θα είναι νικηφόρος, δεν χρειαζόμαστε κανέναν από αυτούς που εμφανίζονται ”άμον τα κοχλίδια” (σαν τα σαλιγκάρια) κάθε Μάιο για να πούνε το τίποτα!”

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Φάνης Μαλκίδης δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία των Ποντιακών Σωματείων στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από άλλες χώρες και στάθηκε στις άστοχες ενέργειες με τις οποίες επιλέγουν  πολλές φορές να ασχολούνται με τον πολιτισμό όπως για παράδειγμα σύλλογοι που ασχολούνται μόνο με χορούς και τραγούδια. «Η ύβρις έχει πολλές εκφράσεις και πρόσωπα» είπε, και κατάφερε να προβληματίσει τους παρευρισκόμενους να αναλογιστούν με ποιον τρόπο προσφέρουν σήμερα ώστε να μην συνεχιστεί η υποκρισία. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «αυτός ο αγώνας συνεχίζεται, έχουμε μαζί μας το Θεό και τις ψυχές των προγόνων μας».