Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ο Άγιος Ευγένιος της Ρωμανίας και η Ρωμανία του Αγίου Ευγενίου


 
Θεοφάνης Μαλκίδης

Ο Άγιος Ευγένιος της Ρωμανίας και η Ρωμανία του Αγίου Ευγενίου

Ο Άγιος Ευγένιος στην Τραπεζούντα ως πολιούχος της αλλά και σε ολόκληρο τον Πόντο, τιμούνταν δύο φορές κάθε έτος. Η πρώτη ήταν η 21η Ιανουαρίου, η ημέρα δηλαδή που μαρτύρησε, μαζί με τους συναθλητές του Ουαλλεριανό, Κανίδιο  και Ακύλα. Η δεύτερη ήταν στις 24 Ιουνίου, όταν τιμούνταν η ημέρα γέννησής του, όταν συγκεντρωνόταν στην πρωτεύουσα του Πόντου, Έλληνες και Ελληνίδες αλλά και πολλοί άλλοι λαοί από όλην την περιοχή. Ο ελληνικός πολιτισμός, η Ορθοδοξία, ο Πόντος, η Ρωμανία της φιλοκαλίας, πανηγύριζε τον Άγιο Ευγένιο.
 
Νίκος Μαστερόπουλος.

Ο πολιτισμός όμως και η Ορθοδοξία συνάντησαν τη βαρβαρότητα και η φιλοκαλία την καταστροφή, η ζωή την ιδεολογία του θανάτου και ο Άγιος Ευγένιος, έμεινε μόνος του στην Τραπεζούντα της Ρωμανίας…..
Αυτά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Άγιος Ευγένιος ξαναέγινε σύμβολο στον τόπο που κατέφυγαν πολλοί διασωθέντες της βαρβαρότητας και ειδικότερα στη Θράκη και την  νέα πόλη, τη Ρωμανία.
 
φωτογραφία του 2012

Στην εορτή του Αγίου Ευγενίου, το καλοκαίρι του 1995 βρεθήκαμε σε μία ιστορική στιγμή όταν εδώ δίπλα στην αρχαία Μαρώνεια, θεμελιώθηκε η εκκλησία του Αγίου Ευγενίου και ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας του Μιχ. Χαραλαμπίδη για την οικοδόμηση της Ρωμανίας. Μετά ήρθε η σημαντική πρωτοβουλία, ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί, των 204 τότε μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που υπέγραψαν την πρόταση νόμου για τη δημιουργία του οργανισμού για την υλοποίηση του εγχειρήματος, εγχείρημα όμως το οποίο υπονομεύτηκε από τους γνωστούς μηχανισμούς που οδήγησαν τον Ελληνισμό στην πνευματική και οικονομική χρεοκοπία.
 
vlcsnap-2015-05-01-14h08m11s19


Σήμερα με τη βοήθεια του Αγίου Ευγενίου βρισκόμαστε μπροστά σε μία σχεδόν ολοκληρωμένη εκκλησία, όχι όμως και σε μία
πόλη -πρότυπο για την πατρίδα μας, η οποία έχει καταστραφεί από το μπετόν και τώρα ξανακαστρέφεται από την κρίση, τον πνευματικό μαρασμό και την πτώχευση. Η ολοκλήρωση του ναού και η έναρξη εργασιών της Ρωμανίας, θα πρέπει να είναι η υπόσχεσή μας στον άγιο Ευγένιο, στις ψυχές των ανθρώπων μας που χάθηκαν στη Γενοκτονία, που χαίρονται όμως γιατί τους θυμόμαστε, στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, που θέλουν να ξανανιώσουν την Ελληνικότητα, ως ευγενική έκφραση βίου και όχι ως ζούγκλα και βαρβαρότητα.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Ρωμανία και τον Άγιο Ευγένιο και πολλοί άλλοι που έχουμε τη σκέψη τους μαζί μας, είναι αυτοί που συνεχίζουν τη ιστορική και διαρκή σχέση εκκλησίας και λαού, λαού και εκκλησίας. Αυτοί που αγωνίζονται για τη Ρωμανία και τον πολιούχο της Άγιο Ευγένιο, για να ξανακάνουν την Ελλάδα, Ελλάδα. Να παρακαλέσουμε τον Άγιο Ευγένιο, παραφράζοντας τα λόγια του ιερέα από το Σοχούμι, την αρχαία Διοσκούρια, όταν πρόσφυγας αντίκρυσε το 1919 τις ελληνικές ακτές- το αναφέρει ο Καζαντζάκης στο “ταξίδι τον Καύκασο”: «Άγιε Ευγένιε βοήθησέ μας να κάνουμε τις πέτρες και τα ξύλα, εκκλησιές και σχολειά».


 2Ιστορική εικόνα του Αγίου  Ευγενίου

Δείτε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη στον Άγιο Ευγένιο της Ρωμανίας





Άγιος Ευγένιος, ο Τραπεζούντιος

 
Το κείμενο αποτελεί ενημέρωση
στον προαύλιο  του ναού
του Αγίου Ευγενίου από τον Χρόνη Αμανατίδη


Στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., μία εποχή, όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου υπό την αυτοκρατορία των Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο ηγέτη που απουσιάζει σήμερα.


Θεοφάνης Μαλκίδης
 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο ηγέτη που απουσιάζει σήμερα.


Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση παρουσίασης του Ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη Καποδίστρια ( http://malkidis.blogspot.gr/2015/06/blog-post_2.html ), στο Βυζαντικό Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Την εκδήλωση οργάνωσαν η Ενωμένη Ρωμηοσύνη και η Τηλεόραση Αχελώος TV του Αγρινίου που δημιούργησαν το Ντοκιμαντέρ, καθώς και η Κίνηση Πολιτών Αλληλεγγύης Αλεξανδρούπολης, η εφημερίδα Αντιφωνητής και ο Σύλλογος Καστροπολίτες Διδυμοτείχου “Γνώση και Δράση”


Σήμερα σε μία περίοδο που απουσιάζουν προκλητικά οι ηγέτες στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, η ιστορική παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια μοναδική. Τραγική βεβαίως όπως εξελίχθηκε αν αναλογιστούμε ότι ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε και διακόπηκε το όραμά του για την ελληνική πατρίδα. Δηλαδή ο σχεδιασμός αληθινού και δημοκρατικού συντάγματος, όπως έκανε στην Ελβετία, η θεμελίωση της ελευθερίας, η παιδεία, η νομισματική και πιστωτική αυτάρκεια, η αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, ο κοινοτισμός και πολλά άλλα.

Με τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, έπαψε να υπάρχει το ορθόδοξο ελληνικό πνεύμα, ο αλτρουισμός και η ανιδιοτέλεια, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε ηγέτη αυτής της γης, αυτού του τόπου του φωτός και της αλήθειας, της Ελλάδας και του Ελληνισμού, της Ρωμηοσύνης. Θα ήταν πλεονασμός να τονίσουμε ότι η ηγετική φυσιογνωμία, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια είναι αναγκαία σήμερα, ως πρότυπο και σύμβολο πολιτικής σκέψης, διπλωματικής αποτελεσματικότητας, σεβασμού και αληθινής αγάπης προς την πατρίδα. Από αυτόν εμπνεύστηκε ένας άλλος εξαίρετος άνθρωπος, ορθόδοξος και Έλληνας, ο Γιώργος Μπόκας, ο ιδιοκτήτης του Αχελώος TV, στη μνήμη του οποίου θέλω να αφιερώσω την ομιλία μου.

 

Δείτε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη