Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Εκδήλωση για τη Θράκη στα Γιαννιτσά


Εκδήλωση για τη Θράκη διοργανώνει η Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλλας το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 7μμ, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γιαννιτσών.
Ομιλητές Σεμπαιντίν Καραχότζα και Φάνης Μαλκίδης.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Βιβλιοπαρουσίαση. Μία πολύ σημαντική μαρτυρία για τη Μικρά Ασία


Θεόδωρος Κιακίδης
Το ημερολόγιο του στρατιωτικού μου βίου. Μικρασιατική εκστρατεία 1920-1922.
Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης 2010.

Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή καθώς και η έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα το 1922, αποτελεί μία μεγάλη τομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τόσο, για το μεγάλο τραύμα που επέφερε, όταν ο ελληνικός στρατός εγκατέλειψε την Ανατολή των Ελλήνων, για τη βίαιη αποκοπή των προσφύγων από τις εστίες τους και τη διακοπή της μακραίωνης παρουσίας ελληνικών πληθυσμών, όσο και για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα που μπόλιασε με νέο δυναμικό τη χώρα.
Μέσα σ΄ αυτό το δράμα κεντρική θέση κρατά η παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία και την ανατολική Θράκη, μία παρουσία η οποία απελευθέρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, Έλληνες της Ανατολής.
Το βιβλίο του Θεόδωρου Κιακίδη «Το ημερολόγιο του στρατιωτικού μου βίου. Μικρασιατική εκστρατεία 1920-1922», αποτελεί μία σημαντική μαρτυρία για την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία. Το βιβλίο αποκτά μεγαλύτερη σημασία αφού γράφεται από ένα ανατολικοθρακιώτη, ο Θ. Κιακίδης καταγόταν από το Σαμμάκοβο (Σαμακόβι), γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα και κυρίως αποτελώντας και ο ίδιος ένας από αυτούς που ζητούσαν την ελευθερία τους.
Όπως σημειώνει ο Περικλής Κιακίδης, γιος του Θεόδωρου, και επιμελητής του βιβλίου, η Μικρασιατική εκστρατεία αποτελεί για τον πατέρα του μία από τις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής του. Ο Θ. Κιακίδης αισθανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης, συνέλλεγε φωτογραφίες και άλλα στοιχεία ιστορικής σημασίας και στα εικοσιένα του χρόνια, κρατούσε σημειώσεις για τα δρώμενα με ωριμότητα έμπειρου πολεμικού ανταποκριτή.
Η φιλοπατρία και αδελφοσύνη των ανατολικοΘρακών και η αλληλεγγύη στον αγώνα απελευθέρωσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι διάχυτη στο έργο. Και βεβαίως η συγκίνηση που εκπέμπει είναι αναμφισβήτητη, για έναν άνθρωπο που άφησε εκτός των άλλων και το έργο για την «Ιστορία του Σαμμακοβίου και των περιχώρων».
Το βιβλίο αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη γνώσης για τη Μικρασιατική εκστρατεία, και οφείλουμε να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στον Περικλή Κιακίδη που επιμελήθηκε την έκδοση και τον Κωνσταντίνο Βαρβάτο, δήμαρχο του Νέου Σιδηροχωρίου, της συνέχειας του Σαμακοβίου στην προσφυγιά, που προχώρησε στη σημαντική αυτή έκδοση.
Και βεβαίως όταν διαβάζουμε βιβλία με ανάλογο περιεχόμενο, η ευχή μας είναι να βρεθούν και να εκδοθούν και άλλα ημερολόγια και αναμνήσεις, που μπορούν να συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στη γνώση μας για την παρουσία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Φάνης Μαλκίδης

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Αφιέρωμα στην εφημερίδα REAL NEWS (Κυριακή 21/11/2010) για την αποχή


Αποχή (και) στη Θράκη.

Του Φάνη Μαλκίδη

Η αποχή στις πρόσφατες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, αυτή των κομμάτων και των χρισμάτων, έχει πολυποίκιλες παραμέτρους.
Η αποχή, στο γενικό της μέρος, (θέλει να) είναι καταδίκη της διαφθοράς, της υποκρισίας, της παρέας- οικογένειας, της μετριοκρατίας και της κομματοκρατίας.
Στο ειδικό, η μη προσέλευση στις κάλπες δίνει μήνυμα για την κατάσταση στη ιδιαίτερη μου πατρίδα , τη Θράκη. Αυτή που «ανακαλύπτεται», όταν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία, όταν διογκώνεται το ζήτημα με τους χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους που περνούν σύνορα, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος.
Η αποχή θέλει να αναδείξει τη μακροχρόνια αδιαφορία και ολιγωρία κράτους και κομμάτων, διορισμένων και εκλεγμένων για τη Θράκη. Τη Θράκη, τη φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά, που αμφισβητείται η ακεραιότητά της και η εθνική κυριαρχία. Για την Θράκη η αποχή δεν είναι απλώς μία πράξη, είναι ένα μήνυμα για μην συνεχισθεί η εγκατάλειψή της.

Ο Φάνης διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης