Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πανηγυρικός εσπερινός στον Άγιο Ευγένιο Ρωμανίας με πλήθος λαού


 






Με τεράστια συμμετοχή πολιτών από όλη τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και όλη την Ελλάδα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, όπως είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, έγινε ο πανηγυρικός εσπερινός  στον Άγιο Ευγένιο της Ρωμανίας, με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του Αγίου.

Ο Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας, έζησε τον 3ο αιώνα και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα την 21η Ιανουαρίου του 290, στις διώξεις κατά των χριστιανών.  Φυλακίστηκε, από τους Ρωμαίους γιατί αρνήθηκε να γίνει ειδωλολάτρης και τέλος θανατώθηκε, όπως και οι συναθλητές του Κάνδιδος, Ουαλεριανός και Ακύλας.

 Η λατρεία του Αγίου Ευγενίου άρχισε να εξαπλώνεται στην Τραπεζούντα τον 5ο αιώνα, ενώ από τον 9ο αιώνα καθιερώθηκε να τιμάται  και η ημέρα των γενεθλίων του, η 24 Ιουνίου, ημέρα  όπου γινόταν μεγάλη πανήγυρη στην Τραπεζούντα. Ο Άγιος Ευγένιος, ήταν ο πρώτος Επίσκοπος της Τραπεζούντας, 2ος μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Ευγενίου  οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρώνειας- Σαπών  και χοροστάτησε  ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου  Παντελεήμονας και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας.

Επίσης  εκτέθηκε  σε προσκύνηση το  ιερό λείψανο του Αγίου Ευγενίου που  απεστάλη  από το Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, κατόπιν αιτήματος του Σεβασμιώτατου Μαρωνείας . 
Μετά το τέλος του εσπερινού μίλησαν οι δύο Ιεράρχες της Θράκης, οι οποίοι βρισκόταν και στη θεμελίωση του ναού στις 24 Ιουνίου  1995. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης αναφέρθηκε στον Άγιο Ευγένιο ο ναός του οποίου να γίνει προσκύνημα, όπως και στην πόλη Ρωμανία,  ενώ  ο Μητροπολίτης Μαρωνείας αναφέρθηκε στα όνειρα που  έχει για το χώρο που με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Ευγενίου εύχεται  ορισμένα να γίνουν πραγματικότητα. Ο   Φάνης Μαλκίδης στην ομιλία του «Ο Άγιος Ευγένιος του Πόντου και ο Πόντος του Αγίου Ευγενίου», ανέφερε μεταξύ των άλλων  και τα εξής:

«Η Ρωμανία και ο Άγιος Ευγένιος αποτελούν μία μεγάλη προσπάθεια  που αγκαλιάζει όλο τον Ελληνισμό.  Το 1995 ήταν μία ιστορική στιγμή όταν  βρεθήκαμε  εδώ  δίπλα στην αρχαία Μαρώνεια για να θεμελιωθεί η εκκλησία του Αγίου Ευγενίου και  για να ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας του Μιχ. Χαραλαμπίδη για την οικοδόμηση της Ρωμανίας. Μετά   ήρθε η σημαντική πρωτοβουλία, ιστορική μπορεί  να χαρακτηριστεί,  των 204 βουλευτών που υπέγραψαν  την πρόταση νόμου για τη δημιουργία ενός οργανισμού για την υλοποίηση του εγχειρήματος, το οποίο όμως υπονομεύτηκε από τους γνωστούς μηχανισμούς.