Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Γεώργιος Μπαλταδώρος


12 Απριλίου 2018

Γεώργιος Μπαλταδώρος Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας


Πεσόντας υπέρ πατρίδος υπερασπιζόμενος το Ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος

Θ. Μαλκίδης 

Με συνδέουν εδώ και πολλά χρόνια ισχυροί δεσμοί φιλίας  με αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας   όπως ο Γεώργιος Μπαλταδώρος. 

Με ανθρώπους όπως τον αυτόν τον Έλληνα που  έβαλαν  το εμείς πάνω από το εγώ, που δε φοβήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους και τη θέση τους για τον Ελληνισμό, που επέλεξαν να είναι με τη δικαιοσύνη, που αντιστάθηκαν σε κάθε παράδοση στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στον Ελληνισμό.

Ο Θεός αγαπητέ αδελφέ Γιώργο  σε κάλεσε  για να σε έχει δίπλα του, για να γελάς, για να πετάς ελεύθερος, για να μιλάς για την Ελλάδα που  λάτρεψες. 

Για να μεσιτεύεις με την όμορφη ψυχή  σου για την Ελευθερία, για το Φως, για την Αλήθεια, για όλους εμάς. 

Εύχομαι ο Θεός να  δώσει δύναμη στην οικογένειά σου για να απαλύνει τον μεγάλο πόνο, για  να σε μνημονεύει και για να σε θυμάται, όπως και όλοι εμείς,  για τον ηρωισμό και την ανδρεία, Ελληνικά χαρακτηριστικά με τα οποία έζησες στον κόσμο αυτό.  



Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Μία κρίσιμη ερώτηση



Μία ερώτηση προς τους Θράκες,Πόντιους, Μικρασιάτες, Καππαδόκες ,Μακεδόνες, Ελληνες:

Μία σπουδαία Νίκη



Η προ ολίγων ωρών αναγνώριση, από το Ιταλικό Κοινοβούλιο, της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αποτελεί μία σπουδαία Νίκη. Και βεβαίως παράδειγμα για το πως Έθνη που έχουν υποστεί εγκλήματα αγωνίζονται για τη Δικαιοσύνη!



Υ.Γ Νιώθω υπερήφανος για τη σχέση που έχω αναπτύξει με τους 


Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Τα κρατικά και παρακρατικά απόβλητα από την Τουρκία και την Ελλάδα συνεχίζουν !



Τα κρατικά και παρακρατικά απόβλητα, τα φασιστοειδή από την Τουρκία και την Ελλάδα με το ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook που έχει το όνομα του Σφαγέα των Ελλήνων  Topal Osman Ağa,   συνεχίζουν να επιτίθενται σε κάθε αναφορά μου.

Επειδή ήδη έχω ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, όπως άλλωστε έχω κάνει και για άλλες παρόμοιες ηλεκτρονικές και δια ζώσης απειλές, καλώ τους Δημοκράτες σε όλο τον κόσμο να συμπαρασταθούν στον Αγώνα μας και βεβαίως να αναφέρουν στο Facebook τον παραπάνω λογαριασμό και να τον μπλοκάρουν. 

Δεν μπορεί το Facebook να επιτρέπει  ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις, θαυμαστές του δασκάλου του Χίτλερ Κεμάλ, δολοφόνους σαν τον Τοπάλ Οσμάν! 

Εμείς επιλέξαμε να είμαστε με τη Ζωή, την Αλήθεια και τη Μνήμη για αυτό και θα νικήσουμε !








Οι Θρακιώτες στο Μεσολόγγι και η Έξοδος την 10η-11η Απριλίου 1826



Θ. Μαλκίδης 

Η Θράκη στο Μεσολόγγι την Κυριακή των Βαΐων του 1826

Μετά από ένα έτος πολιορκίας, το Σάββατο του Λαζάρου οι Ελεύθεροι πολιορκημένοι μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων από το χέρι του μετέπειτα Εθνομάρτυρος Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος   μαζί με τον  Κασομούλη συνέταξαν το σχέδιο της Εξόδου, αρχίζοντας με τη φράση "Εις το όνομα της Αγίας, Ομουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος", αυτή με την οποία θεσμοθετήθηκε να αρχίζουν τα συντάγματα του ελληνικού κράτους. Αμέσως μετά τη θεία κοινωνία έγινε η σύσκεψη για την Έξοδο:

«Ήταν πρωί, Σάββατο του Λαζάρου, 10 Απριλίου του 1826, όταν συγκροτήθηκε το νεκροδόξαστο εκείνο συμβούλιο αποφάσεως. Ήταν ένα συμβούλιο θανάτου. Οι καπεταναίοι είχαν αναλάβει να διερευνήσουν, με ανιχνευτές την ύπαρξη μυστικού δρόμου-διόδων για ακίνδυνο πέρασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων στην ελευθερία. Κανένας όμως δεν έφερε ελπιδοφόρα πληροφορία. Οι λόγχες και οι στενωποί φυλάγονταν άγρυπνα από τους πολιορκητές σε βάθος χώρου και τόπου. Γενική ήταν η κατήφεια και η σιωπηλή θλίψη. Την σιωπή της στιγμής έσπασε η βροντώδης και σταθερή έκρηξη του τρανοδύναμου αρχηγού της Φρουράς, του Θανάση Ραζη-Κότσικα.

– Υπάρχει δρόμος ωρέ!
– Ποιος είναι, στρατηγέ, και δεν τον λες τόση ώρα; Διαμαρτυρήθηκαν όλοι οι παριστάμενοι.

– Είναι ο δρόμος του Θεού, φωνάζει».

Από τους 11.000-12.000 μάχιμους και άμαχους του Μεσολογγίου, σώθηκαν περίπου 1.600 μαχητές, 300 άμαχοι και 13 γυναίκες, 



Ανάμεσα στους μαχητές, τους διασωθέντες, τους σκοτωμένους και Θρακιώτες που έδωσαν τη μάχη στο Μεσολόγγι, αναδεικνύοντας την αντίσταση ως τρόπο επιβίωσης, ως στάση και πρότυπο ζωής. 

Στις μάχες του Μεσολογγίου αναφέρεται ο Θρακιώτης μέλος της Φιλικής Εταιρίας Καπετάν Καραγιώργης και ο  Παναγιώτης Μποχόρης από την Αδριανούπολη. Μια άλλη μορφή  είναι ο Γεννάδιος από την Σηλυβρία, ο οποίος περιέθαλψε τα διασωθέντα από την καταστροφή του Μεσολογγίου γυναικόπαιδα. Επαναστάτες από τη Στενήματχο και τη Φιλιππούπολη με τις γυναίκες τους έλαβαν μέρος στην υπεράσπιση της πόλης του Μεσολογγίου και συμμετείχαν και στην ηρωική έξοδο όπως προκύπτει από το αρχείο των αγωνιστών του 1821, στο από 3 Φεβρουαρίου 1831 σχετικό έγγραφο. Ενώ ο συμπολεμιστής του Υψηλάντη, μέλος του Ιερού Λόχου και μετέπειτα εθνικός ευεργέτης Κωνσταντίνος Ξενοκράτης από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης, διέθεσε ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων του για την ανέγερση του Ξενοκρατείου Παρθεναγωγείου στο Μεσολόγγι.

Μια άλλη γραπτή πηγή αναφέρει ότι «στην πόλη αυτή [Μεσολόγγι] ανάμεσα στους ελεύθερους πολιορκημένους βρίσκονται και πολλοί Θρακιώτες , μεταξύ τους δε και πολλές γυναίκες που μη μπορώντας να διαφύγουν στην έξοδο πιάστηκαν αιχμάλωτες. Ελευθερωμένες αργότερα στέλνουν ευχαριστήριο γράμμα στον Καποδίστρια » στον οποίο γράφουν τα εξής: «Εξοχώτατε.  Εις την πτώσιν του πολυθρηνήτου Μεσολογγίου και εις διάφορα μέρη της Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδος επέσαμεν αιχμάλωτες εις χείρας των αγαρηνών. Η Θεία Πρόνοια και η ευχή της Υμετέρας ημών Κυβερνήσεως ευδοκίμησε την ελευθερίαν μας….παρακαλούμεν…να μας οικονομήση το ζην και τα έξοδά μας δια να απεράσωμεν εις την Πατρίδα μας… Με βαθύτατον σέβας υποσημειούμεθα. Οι αιχμάλωτες φερμένες από Φιλιππούπολιν».

Επίσης παιδιά Θρακών αγωνιστών φοιτούν στην «Παλαμαική Σχολή» του Μεσολογγίου όπως ο Οθων Κάρπου Παπαδόπουλος με αριθμό μητρώου, ενώ ο ίδιος και ο  πατέρας του  αναπαύονται  στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου.

Η προσπάθειά μας για την ανάδειξη των πτυχών της  συμβολής τη Θράκης στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία και ειδικότερα στο 1821 είχε αποτέλεσμα με τα αποκαλυπτήρια του σχετικού μνημείου στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι. Μία  ακόμη υπενθύμιση για την αποσιωπημένη  Θράκη, ελάχιστος  φόρος τιμής στους συμπατριώτες μας   που μαζί με όλους τους υπόλοιπους ηρωικούς  υπερασπιστές Έλληνες και φιλέλληνες έπεσαν κατά την πολιορκία και την Έξοδο....



Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου υποδέχεται τον Αλέξανδρο Υψηλάντη



Η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη είναι Εθνικό Κειμήλιο ύψιστης ιστορικής σημασίας. 

Μετά το θάνατό του το 1828 στη Βιέννη, ταριχεύθηκε και το 1843 μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Από το 1859, η πριγκίπισσα Μαρία Υψηλάντη – Μουρούζη όρισε θεματοφύλακα της Καρδιάς το Αμαλίειο Οικοτροφείο Θηλέων, με φροντίδα του οποίου φυλάσσεται στον Ι. Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών μέχρι σήμερα, όπως και τα οστά του τα οποία έμεναν στα αζήτητα του τελωνείου για πολλά χρόνια......
Η Ιερή πόλη του Μεσολογγίου θα υποδεχθεί το Κειμήλιο αυτό το Σάββατο 13 Απριλίου με όλες τις τιμές που αρμόζουν στον Αρχηγό της Επανάστασης και του Ιερού Λόχου Αλέξανδρο Υψηλάντη και θα το φιλοξενήσει έως και την Κυριακή των Βαΐων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, (Δημοτική Πινακοθήκη, Πλ. Μ. Μπότσαρη) όπου και θα εκτίθεται στο κοινό. 



Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Κανείς δε θα σβήσει την Αλήθεια!



Επειδή τα τελευταία λεπτά τα Κεμαλικά Ες Ες , η Τουρκική Γκεστάπο, οι παρακρατικοί Γκρίζοι Λύκοι επιτίθενται ηλεκτρονικά, έχοντας το προσωπείο ενός ανύπαρκτου λογαριασμού που φέρει το όνομα του αρχιδολοφόνου των προγόνων μας Τοπάλ Οσμάν , ενημερώνω και δημοσίως τις σχετικές αρχές. 

Το Συνέδριο για τον Πόντο και τη Γενοκτονία στην Άγκυρα! Οι δημοκράτες και οι αγωνιστές και οι οπισθοφυλακές του Κεμαλοφασισμού στην Ελλάδα.



Θ. Μαλκίδης

Το Συνέδριο για τον Πόντο και τη Γενοκτονία στην Άγκυρα! Οι  δημοκράτες και οι αγωνιστές και οι οπισθοφυλακές του Κεμαλοφασισμού στην Ελλάδα.


Είναι αυτονόητο ότι ήταν  ιστορικής σημασίας το Συνέδριο  το οποίο πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα το 2016 στην Άγκυρα με θέμα  «Ο Νομός Τραπεζούντας και το Ποντιακό Ζήτημα στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά»
Ήταν αποτέλεσμα του ΑΓΩΝΑ μας για την υπόθεση της Γενοκτονίας στoν οποίo, εκτός των άλλων,  έχουμε μαζί και  δημοκράτες και αγωνιστές στην Τουρκία. Για το γεγονός αυτό  νιώθω πολύ όμορφα, ανθρωπίνως και πολιτικώς. 

Την ίδια στιγμή  στην Ελλάδα περισσεύουν οι προβοκάτορες, οι υπονομευτές και οι αρνητές για το ζήτημα αυτό. Ειδικά για το Συνέδριο για το ζήτημα του Συνεδρίου της Γενοκτονίας στην Άγκυρα, ήταν πολλά τα μηνύματα, είναι πρόδηλες οι προβοκάτσιες και "το κλείσιμο του ματιού" που έγιναν και γίνονται από τις οπισθοφυλακές του Κεμαλοφασισμού που εξισώνουν τα εγκλήματά του εναντίον των Ελλήνων  με άλλες ανύπαρκτες ή αμφιλεγόμενες πράξεις.

Η ουσία όμως και η νίκη μας δεν μπορεί ούτε να αλλοιωθεί  ούτε να παραγραφεί, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των υπονομευτών, των αρνητών, των συνοδοιπόρων του φασισμού, των υπερασπιστών της προβοκάτσιας. 

Συνεχίζουμε και συν Θεώ, η δημοκρατία, η αλήθεια και το δίκαιο θα νικήσει το φασισμό, την προπαγάνδα, την άρνηση και την προβοκάτσια. 


Τo Συνέδριο για τη Γενοκτονία το διοργάνωσε  η «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα«Newroz».

Στο Συνέδριο απηύθυναν  χαιρετισμό οι :Fikret BAŞKAYA και  Sinan ÇİFTYÜREK  ενώ οι εισηγητές ήταν  οι εξής:
Ahmet DEMİREL: Οι Διασκέψεις για τον Πόντο στο Πρώτο Κοινοβούλιο
Attila TUYGAN : Από τη Μεταρρύθμιση στην Γενοκτονία
Baskın ORAN : Η  Βίαιη Εκκαθάριση των Ρωμιών από την Ανατολή, η Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1923 από το Α μέχρι το Ω και η Ολοκλήρωση της το 1964
İsmail BEŞİKÇİ : Η Καταστροφή της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα 
Mahmut KONUK : Δύο Φιγούρες της Γενοκτονίας: Sakallı Nurettin Paşa και Topal Osman Ağa
Mert KAYA : Ο Κληροδοτούμενος: Ο Χαμένος Γιος του Πόντου
Στέργιος ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ : Μνήμη και Εξουσία
Tamer ÇİLİNGİR : 353 χιλιάδες: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι
Θεοφάνης ΜΑΛΚΙΔΗΣ : Γενοκτονία: Το Έγκλημα Εις Βάρος της Ανθρωπότητας

Yannis Vasilis YAYLALI : Ο Αγώνας μου με την Φτώχεια απ’ τον Πόντο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, και για την Ύπαρξη απ’ την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Πόντο




Η Θράκη στο Έπος του 1940-1941: Από τον Ανθυπολοχαγό Θεόδωρο Κανδηλάπτη,στα Οχυρά και τον υποστράτηγο Ιωάννη Ζήση


https://averoph.files.wordpress.com/2014/04/1de25-zisis.jpg

Θ. Μαλκίδης 

Η Θράκη στο  Έπος του   1940-1941: Από τον Ανθυπολοχαγό Θεόδωρο Κανδηλάπτη,στα Οχυρά και  τον υποστράτηγο Ιωάννη Ζήση 

Όπως και σε άλλες στιγμές της ιστορίας μας, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει στο περιθώριο της αναφοράς και της ανάδειξης της σημασίας της. Έτσι  πέρα από την τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο (από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης) η οποία σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί με τα τραγούδια της το έπος του 1940-1941, έχει ενδιαφέρον  να επισημάνουμε πως όλη η Θράκη συνέβαλε τα μέγιστα, στην επικράτηση εναντίον του φασισμού, εναντίον των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων των Ιταλών, των Γερμανών και  των Βουλγάρων. 

Να αναφέρουμε  το περίφημο 29ο Σύνταγμα Πεζικού που ιδρύθηκε κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων στην Έδεσσα και μετεγκαταστάθηκε πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κομοτηνή. Αυτό ήταν που την 28η Οκτωβρίου όταν είδε το μέτωπο να ανοίγει στην Βόρειο Ήπειρο, προετοιμάστηκε από Θρακιώτες στρατεύσιμους και αναχώρησε την 17η Νοεμβρίου 1940 για το μέτωπο όπου  έδωσε μάχες στο Πόγραδετς, στο Τεπελένι και στην Κλεισούρα. Εκεί στις 28 Φεβρουαρίου 1941 έπεσε ο Θεόδωρος Κανδηλάπτης, ένας ακόμη ηρωικός ανθυπολοχαγός όπως αναφέρει στο σχετικό άσμα  ο Οδυσσέας Ελύτης.  
Αποτέλεσμα εικόνας για Θεόδωρος Κανδηλάπτης


Αποτέλεσμα εικόνας για Εχίνος οχυρό

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Η δική μου η ταυτότητα είναι αυτή.Των συνεργατών των Γερμανών κατακτητών και των Χουντικών, των πατριδοκάπηλων και των εθνομηδενιστών ποια είναι ;





Θ. Μαλκίδης 

Από τις ομιλίες μου στη Μακεδονία, στην  Κατερίνη και τη Χρυσούπολη,   στις εκδηλώσεις των Θρακικών Σωματείων για την κορύφωση της Γενοκτονίας στη Θράκη το 1914 

Η  δική μου η ταυτότητα είναι αυτή.Των απογόνων των συνεργατών των Γερμανών και των Χουντικών,των σημερινών πατριδοκάπηλων και εθνομηδενιστών ποια είναι; 

Στη διαδρομή μου και την πορεία της ζωής, με εμπνέουν, μεταξύ των άλλων,   οι γεννήτορές μου, οι πρόγονοί μου, αυτοί που μου έδωσαν το ζειν. 

Είναι η γιαγιά μου Αικατερίνη η οποία σώθηκε  από το <<Μαύρο Πάσχα>> των Θρακών τον Απρίλιο του 1914,  από τη Γενοκτονία που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Τουρκία και τη Γερμανία, αλλά επειδή το μαζικό έγκλημα και οι θύτες δεν τιμωρήθηκαν, πέθανε μετά από βασανιστήρια που υπέστη από τους Γερμανούς Ναζί τον Απρίλιο του 1944 !

Είναι ο θείος μου Γεώργιος ο οποίος αντιστάθηκε στους Ιταλούς το 1940 και μετά στους  Γερμανούς και Βούλγαρους εισβολείς τον Απρίλιο του 1941 στο Ρούπελ και στη συνέχεια  καθόλη τη διάρκεια της κατοχής και  μέχρι την απελευθέρωση. 

Η κηδεία μετά από 45 χρόνια των οστών του Στρατιώτη Σωτήριου Αμβροσίου. Κύπρος 1974




Μετά από 45 χρόνια έγινε η κηδεία του θυσιασθέντα την αποφράδα 20η Ιουλίου 1974, πρώτη μέρα της τουρκικής εισβολής, 19χρονου τότε πολεμιστή του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, ΣΩΤΗΡΗ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΩΣ από τον σκλαβωμένο Τράχωνα, αριστούχου απόφοιτου του σκλαβωμένου Γυμνασίου Νεαπόλεως, τα Μαρτυρικά Οστά του οποίου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στον σκλαβωμένο Κοντεμένο, όπου την 20η Ιουλίου 1974, οι φάλαγγες των οχημάτων του 286ΜΤΠ όπως και του 281ΤΠ, που έσπευδαν από τη Λευκωσία για ν’ αποκρούσουν την τουρκική εισβολή στην Κερύνεια, υπέστησαν τους βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ θυσιάστηκε βάλλοντας κατά των τουρκικών αεροπλάνων με το τυφέκιο του Λι-Ένφιλντ Νο-4 (άλλως «Μαρτίνι»).


Η κηδεία του Ήρωα τελέσθηκε χθες Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο εν εκτοπισμώ ανεγερθέν στον Προσφυγικό Συνοικισμό Στροβόλου,  πιστό αντίγραφο  του σκλαβωμένου Ιερού Ναού Παναγίας του Τράχωνα, προϊσταμένου του επισκόπου της σκλαβωμένης Μεσαορίας Γρηγόριου.






Οι τότε 19χρονοι και 20χρονοι συμπολεμιστές του, γέροντες πλέον,  με τις στρατιωτικές στολές και τα σήματα της ηρωικής μονάδας τους, εναλλάσσονταν ως Τιμητική Φρουρά στην λειψανοθήκη με τα Μαρτυρικά Οστά του ηρωικού Σωτήρη. Μαζί με τ’ αδέλφια και τους συγγενείς του Ήρωα παρόντες και οι τότε συμμαθητές και συμμαθήτριες του στο Γυμνάσιο της σκλαβωμένης από το 1974 Νεάπολης.

Στο προαύλιο του ναού, το όνομα του ηρωικού Σωτήρη, είναι χαραγμένο στο Μνημείο των Ηρώων και Αγνοουμένων από το 1963-64, έως και το 1974, με τελευταίο το όνομα του δολοφονηθέντος από πράκτορες των Τούρκων ηρωικού Αγωνιστή της Λευτεριάς, ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.