Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης»: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία





Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου  «Μιθριδάτης»: Εκδήλωση για τη Γενοκτονία

Ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου  «Μιθριδάτης» οργανώνει  εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας την Κυριακή 7 Μαΐου στις 7:30 μμ στο Μνημείο της Γενοκτονίας στο Λαύριο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θ. Μαλκίδης 





Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Γενοκτονία: Διεθνοποίηση και Αναγνώριση


Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας: Διεθνοποίηση και Αναγνώριση

Σάββατο 6 Μαΐου στις 7:00 μμ 

στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αμισσού Ξάνθης

Ομιλητής: Θ. Μαλκίδης

Οργάνωση :Εθελοντική ομάδα "Θυμητάρι"


Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί:Είκοσι χρόνια Τούρκος,Είκοσι χρόνια Κούρδος,Είκοσι χρόνια Έλληνας




Θ. Μαλκίδης

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: Είκοσι χρόνια Τούρκος, Είκοσι χρόνια Κούρδος, Είκοσι χρόνια Έλληνας

Η σύλληψη του Έλληνα του Πόντου  Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί  στις 22 Απριλίου και η συνεχιζόμενη κράτησή του στην κλειστή φυλακή του Σιρνάκ και από προχθές στην υψηλής ασφαλείας φυλακή  στο Ελαζίγκ, αποτελεί μία ακόμη φάση της Γενοκτονίας που συνεχίζει το Τουρκικό φασιστικό καθεστώς.

Μία Γενοκτονία  που έχει νέα μέσα υλοποίησης του μαζικού εγκλήματος, πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά, αλλά στο πυρήνα της παραμένει όπως τη ξέρουμε: Φυλακίσεις, εξορίες, βιασμοί, δίωξη των ηγετών και των διανοούμενων,  δολοφονίες.  Σήμερα στην Τουρκία είναι κατηγορούμενοι για πολιτικούς λόγους  100.000 άνθρωποι και εξ ΄αυτών  50.000 φυλακισμένοι περιμένοντας όλοι εκδίκαση της υπόθεσής τους.Ένα Φασιστικό- Κεμαλικό-Ναζιστικό καθεστώς με τις περισσότερες φυλακές στον κόσμο που ως τελευταίο φύλλο συκής  έχει  την προπαγάνδα περί Δημοψηφίσματος και Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή έπεσε και το τελευταίο αντίστοιχο φύλλο συκής και από τους λεγόμενους «αρμόδιους» στην Ελλάδα για την περίπτωση του συμπατριώτη μας που έμαθε για την πραγματική του καταγωγή. Δύο μόνο ανακοινώσεις- ψηφίσματα,  από το Μορφωτικό Όμιλο  Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» και από  την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, ψήφισμα το οποίο  παραδόθηκε και  κοινοποιήθηκε με τη σχετική διαδικασία στους ελλαδικούς θεσμούς που προτείναμε από την πρώτη στιγμή. Οι μοναδικές έως σήμερα συλλογικές παρεμβάσεις επιβεβαιώνουν ως εξαίρεση έναν κανόνα περί αδράνειας, αδιαφορίας  και σιωπής, που δεν παραβιάστηκε δυστυχώς ούτε μέσα στον Μάιο, τον κατεξοχήν μήνα της Μνήμης!

Ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί  συνεχίζει να είναι δέσμιος  με ένα κατηγορητήριο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, που αφορά την προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν, υποκίνηση σε τρομοκρατική δραστηριότητα, ανυπακοή στους νόμους. Στα κείμενά του και στις φωτογραφίες που τα συνόδευαν ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί αναφερόταν στη Γενοκτονία  που υπέστησαν  οι πρόγονοί του και όλοι οι λαοί. Μάλιστα λίγες ώρες πριν το συλλάβουν ανέβασε κείμενο και φωτογραφία για το Αρμενικό και το Κουρδικό ζήτημα, για τη  Γενοκτονία και τη 19η Μαΐου, ενώ όταν είχε βρει την ταυτότητά του  είχε γράψει πως έζησα  «είκοσι χρόνια ως Τούρκος», τώρα θα ζήσω «είκοσι χρόνια  ως Κούρδος και είκοσι χρόνια ως Έλληνας»!

Ο Γιάννης – Βασίλης δια της συντρόφου του Μεράλ Γκευλανί και του δικηγόρου του, φωνάζει, κραυγάζει για την ακρίβεια, μέσα από το κελί του,  για την αποφυλάκισή του, για την απελευθέρωσή του, όπως έχει δικαίωμα κάθε άνθρωπος που διώκεται  για τα γραπτά του και τη δραστηριότητά του, για τον αγώνα του και για την καταγωγή του.Τον ακούει κανείς;

Λευτεριά στον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί
O Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί δεν είναι μόνος 

Free Yannis Vasilis Yaylalı
Yannis Vasilis Yaylalı is not alone

Yannis Vasilis Yaylalı'ya Özgürlük

Yannis Vasilis Yaylalı Yalnız Değil









Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από θεσμούς του Καναδά συνεχίζονται



Θ. Μαλκίδης 

Η Δημοτική περιφέρεια Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension  του Δήμου Μοντρεάλ  αναγνώρισε τη Γενοκτονία

Η  ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Περιφέρειας του Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension του Δήμου
του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων, να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους και να υιοθετήσει  την
 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, είναι μία πολύ σημαντική είδηση. Η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και
Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, 
Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, του φορέα που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης από φορείς του Καναδά «η Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της
ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά
και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

H Γενοκτονία αφαίρεσε τη ζωή από περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες που  υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές της Οθωμανικής και των Κεμαλικών κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών, με απελάσεις, με  πορείες θανάτου, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία,  καταναγκαστική εργασία,  πείνα,  βιασμούς.

«Η απόφαση των ως άνω Δημοτικών Συμβουλίων είναι ιστορική για την Ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων  και της ανθρωπότητας», ανέφερε  ο Θ. Χαλάτσης.

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο και το Περιφερειακό Συμβούλιό του στο Κεμπέκ και όλοι εμείς συγχαίρουμε την δημοτική σύμβουλο της περιοχής Parc-Extension και Αντιδήμαρχο του Μοντρεάλ, Μαίρη Ντέρου, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Περιφέρειας για τη λήψη αυτής της σημαντικής και ιστορικής απόφασης.


H ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Περιφέρειας του Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension του Δήμου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι μία πολύ σημαντική είδηση. Είναι συνέχεια και των προηγούμενων αναγνωρίσεων που έχουν σημειωθεί και προπομπός των άλλων που έρχονται. 

Άλλωστε στις 2 Μαΐου στο δημαρχείο του Λαβάλ, κατατέθηκε επίσημα από τους δημοτικούς συμβούλους, Αγλαΐα Ρεβελάκη και Βασίλη Καρυδόγιαννη, πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας  και ο ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.

Με προσμονή για την αναγνώριση   της Γενοκτονίας και από τη Γερουσία του Καναδά, ο αγώνας παρόλα τα εμπόδια και την υπονόμευση, την άρνηση και την προπαγάνδα, συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.





Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Συλλογή κειμένων του φυλακισμένου Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί- Yannis Vasilis Yaylalı’nın toplu yazıları ve metinleri



Προδημοσίευση από το βιβλίο, στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, με τη  συλλογή κειμένων του φυλακισμένου συναγωνιστή μας  Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί με τίτλο «Λευτεριά στους λαούς της Μικράς Ασίας»

Εισαγωγή: Μεράλ Γκευλανί και Ταμέρ Τσιλιγκίρ

Επιμέλεια έκδοσης και εξώφυλλο: Χρόνης Αμανατίδης

Εισαγωγή και επιμέλεια : Θ. Μαλκίδης 


Θ. Μαλκίδης

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis VasilisYaylali) γεννημένος στον Πόντο συμμετείχε στον πόλεμο ως στρατιώτης εναντίον των Κούρδων το 1994, όπου τραυματίστηκε και βρέθηκε στα χέρια των μαχητών Ελευθερίας του  PKK. Η οικογένειά του κατά την υποβολή της αίτησης  προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού για να μάθει την τύχη του, ειδοποιήθηκε  ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αφού θεωρούνταν  νεκρός, ενώ ως αποτέλεσμα των επίμονων ερευνών  οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν  να «μην μιλάτε πολύ γι’ αυτό το γεγονός, γιατί γνωρίζουμε ότι είστε Έλληνες»! 

Ο  Γιαϊλαλί  ο οποίος έμεινε αιχμάλωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα των Κούρδων, έμαθε για την πραγματική του ταυτότητα,  άλλαξε  το όνομά του σε Γιάννης -Βασίλης Γιαγιάλι και μπήκε μπροστά στον αγώνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας εναντίων των Ελλήνων και της ελευθερίας των λαών της Μικράς Ασίας. Ως εκ τούτου κατηγορήθηκε  για προσβολή του Κεμάλ, του Ερντογάν, τρομοκρατία και υποκίνηση σε ανυπακοή  και από το βράδυ της 22ας Απριλίου 2017 είναι φυλακισμένος.   

Γνωρίζουμε ότι η  συνείδηση  του Γιαϊλαλί  είναι ενάντια στο καθεστώς που  καταδιώκει τους λαούς  στην Τουρκία,  που προετοιμάζουν το έδαφος για τη δολοφονία του Hrant Dink, ενάντια σε εκείνους που έχουν βομβαρδίσει και σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Το τουρκικό φασιστικό καθεστώς, ένα καθεστώς  τυραννίας δεν μπορεί να κρίνει αυτούς που αγωνίζονται για την Ελευθερία και εκείνοι που σήμερα ασκούν καταπίεση και δολοφονούν θα εξαφανισθούν από τη συνείδηση του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.  Μία συνείδηση που είναι  η φωνή των ιστορικών λαών: Των  Ελλήνων, των Αρμενίων,  των  Κούρδων.



Yannis Vasilis Yaylalı’nın toplu yazıları ve metinleri 

«Anadolu Halklarına Özgürlük» Yunanca  ve Türkçe



Giriş: Meral Gkeflani ve Tamer Çilingir


Düzenlenen sürüm ve kapak: Chronis Amanatidis

Giriş ve editör: Th. Malkidis



Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Οι αγνοούμενοί μας και μία ακόμη κηδεία


Ένας ακόμη  αγνοούμενος  επιστρέφει στον τόπο του

Η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στυλιανού Τάκη Κωνσταντή θα γίνει την Κυριακή 7 Μαΐου στις 11: 00 πμ από τον Ιερό Ναό  των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Αργάκα. 

Ο Κωνσταντή ο οποίος έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974,   είναι ένας  ακόμη  αγνοούμενος  που επιστρέφει στον τόπο του, όταν τα οστά του που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στο Μασσάρι της Μόρφου ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στους οικείους του.




Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί! - Yannis Vasilis Yaylalı'ya Özgürlük! - FREE Yannis Vasilis Yaylali! - СВОБОДА Яннис-Василис Яйлали !






Η Δημοκρατία και η Ελευθερία τη φετινή Πρωτομαγιά βρίσκεται στην πύλη της τουρκικής φυλακής όπου κρατείται ο συμπατριώτης μας Γιάννης -Βασίλης Γιαϊλαλί. Στην Ελλαδική σιωπή  και στον Τουρκικό  φασισμό απαντάμε με το λόγο του Ελβετού δημοσιογράφου Ιάκωβου Μάγιερ από το πολιορκημένο Μεσολόγγι: "Η δημοσιοποίηση είναι η ψυχή  της Δικαιοσύνης".

ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί! 

Yannis Vasilis Yaylalı'ya Özgürlük! 

FREE Yannis Vasilis Yaylali! 

СВОБОДА Яннис-Василис Яйлали 


Θ. Μαλκίδης 

O φυλακισμένος  Γιάννης -Βασίλης Γιαϊλαλί

Ο συμπατριώτης μας Πόντιος Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali), συνελήφθη  με τις κατηγορίες της «προσβολής του προέδρου», «υποκίνηση σε ανυπακοή των νόμων» και «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» και κρατείται στις φυλακές του Σιρνάκ στο Κουρδιστάν, λίγες ώρες μετά αφού ανήρτησε αφίσα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και τη 19η Μαΐου. Ο Γιαϊλαλί είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αφύπνισης των λαών που ζουν στην Τουρκία, ένας αγωνιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, η φωνή ανάδειξης και αναγνώρισης των εγκλημάτων που έγιναν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και άλλων λαών. 

Καλούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθεί, δημοσιοποιώντας τη σύλληψή του και πιέζοντας το φασιστικό Τουρκικό κράτος- φυλακή. 

Κάνουμε επίσης γνωστή τη φυλάκιση στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τους Ευρωβουλευτές, τα κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους συνδικαλιστικούς φορείς δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης, εκδοτών και φορείς εργαζόμενων, καθώς και σε κάθε δημοκράτη αντιφασίστα, αντικεμαλικό πολίτη να απαιτήσει το αυτονόητο: Την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο όπως ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων.

Λευτεριά στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί






Meral Geylani - Aktivist

Yannis Vasilis Yaylalı'ya Özgürlük! 




Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Γυναικοκτονία -Παιδοκτονία- Γενοκτονία


Θ. Μαλκίδης 

Γυναικοκτονία -Παιδοκτονία- Γενοκτονία, 

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου για τη Γυναικοκτονία, εκδήλωση που οργάνωσε  η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης- Δάφνης- Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» και ο Δήμος Νέας Σμύρνης.


Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία δεν σημειώθηκαν τρία μαζικά εγκλήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και από τους ίδιους θύτες. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, υπέστησαν Γενοκτονία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, οι οποίοι δολοφόνησαν, βίασαν, εξανδραπόδισαν και τελικώς εκδίωξαν από τις εστίες τους, τους ιστορικούς αυτόχθονες λαούς, λεηλατώντας και καταστρέφοντας ταυτοχρόνως τον πολιτισμό τους.

Μέσα όμως στη Γενοκτονία των Ελλήνων και των άλλων λαών που δολοφονήθηκαν από το φασισμό και το ρατσισμό των δασκάλων του Χίτλερ, Ενβέρ, Ταλαάτ, Τζεμάλ, Κεμάλ πασά, Τοπάλ Οσμάν, υπήρξε και μία παράλληλη μαζική δολοφονία που στοιχειοθετεί στην ουσία και στο πνεύμα της σχετικής Σύμβασης του ΟΗΕ για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας και του διεθνούς δικαίου, το μαζικό έγκλημα ενάντια στον ελληνικό λαό. 
Και αυτή η παράλληλη δολοφονία ήταν η Γυναικοκτονία και η Παιδοκτονία. Η δολοφονία των Ελληνίδων και των παιδιών τους.
Τόσο από τους Νεότουρκους, όσο και από του Κεμαλικούς, οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η μαζική δολοφονία γυναικών και παιδιών, η μεταφορά τους στην τουρκική ομάδα, έγιναν μαζικοί βιασμοί ακόμη και εγκύων γυναικών και κοριτσιών και η δολοφονία τους, κλείσιμο σε εκκλησίες και εμπρησμό τους και εκατοντάδες παρόμοια εγκλήματα.

H δραστηριότητά μας έχει σαν  στόχο την ανάδειξη της δολοφονίας των γυναικών και των παιδιών, της Γυναικοκτονίας και της Παιδοκτονίας, στόχος που αποτελεί ένα προφανές αίτημα για ένα εκατομμύριο και πλέον λόγους. Όσα είναι τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τη Θράκη και την Ιωνία και από τον Πόντο μέχρι την Καππαδοκία, όσα είναι τα ορφανά, οι αγνοούμενοι, οι βιασμένες γυναίκες και τα κορίτσια, οι γυναίκες που προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους σε χαράδρες, γκρεμούς και ποτάμια, προτιμώντας το θάνατο από την ατίμωση.

Είναι μία ακόμη ψηφίδα που μπαίνει για την αποκατάσταση και την ολοκλήρωση του  ψηφιδωτού που καταστράφηκε από την φασιστική- ρατσιστική ομάδα των Νεότουρκων και των Κεμαλικών. Είναι μία ακόμη ιστορική πράξη έναντι των θυμάτων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος και ειδικότερα των γυναικών και των παιδιών. 

Υ.Γ. Στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, της Γυναικοκτονίας και Παιδοκτονίας έχουμε μαζί μας πολλούς συναγωνιστές από όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως από την Τουρκία. Με συγκινεί και με ενισχύει η συμβολή του εκδότη και συγγραφέα Ραγκίπ Ζαράκολου, των συγγραφέων Σαίτ Τσετίνογλου και Ταμέρ Τσιλινγκίρ και ιδιαιτέρως του φυλακισμένου Γιάννη- Βασίλη Γιαιλαλί, στον οποίον και αφιερώνω την αποψινή μου ομιλία.....