Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Για την Κύπρο. Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ- 1960-2009

• Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ασπίδα μας
• Την λαβώσαμε με την εμφύλια διαμάχη μας από το 1960 μέχρι το 1974.
• Την προδώσαμε το 1974 με το πραξικόπημα.
• Την αφήσαμε ανοχύρωτη στο έλεος του Αττίλα το 1974 ο οποίος την διαμέλισε και μολύνει τα εδάφη της από τότε, μέχρι σήμερα
• Τα τελευταία 35 χρόνια απετέλεσε την ασπίδα μας ενάντια στις προσπάθειες του Αττίλα και των συνοδοιπόρων του Βρετανών και Αμερικανών, να νομιμοποιήσουν το Παράνομο Καθεστώς στα κατεχόμενα.
• Η ασπίδα μας, η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, κινδυνεύει σοβαρά μέσα από τις επιλογές της Ηγεσίας μας για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
• Η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπονομεύεται από τη στιγμή που η εισβολή και η κατοχή έχουν παραμερισθεί και το Κυπριακό έχει αναχθεί σε διακοινοτική διαφορά, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατοίκων του νησιού.
• Η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπονομεύεται:
 όταν στις συνομιλίες προσέρχονται ο Πρόεδρος με τη σημαία της Δημοκρατίας στο προεδρικό όχημα και ο Τταλάτ με τη σημαία του παράνομου Καθεστώτος στο όχημα του
 όταν και έστω ανεπίσημα γίνονται κάθε λογής συναλλαγές με το παράνομο Καθεστώς των κατεχομένων.
 από τη στιγμή που δόθηκε η συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας για απευθείας επαφές ξένων παραγόντων με τον παράνομο Πρόεδρο του Παράνομου Καθεστώτος και αντίστροφα από τη στιγμή που δόθηκε η συγκατάθεση για απευθείας επαφές των παράνομων παραγόντων του παράνομου καθεστώτος, στα σαλόνια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών.
 από τη στιγμή που στις συνομιλίες συζητούνται επιλογές που υπονομεύουν και μειώνουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκχωρούν Κρατικά δικαιώματα στο προϊόν της εισβολής και κατοχής αναγνωρίζοντας του την ιδιότητα του Συνεταιρικού Συνιστώτος Κράτους, έστω και αν θα αποκαλείται Ομόσπονδο.
 ΚΆΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Ο ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ.
• Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την εξέλιξη .
• Πρέπει να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας.
• Πρέπει να διαφυλάξουμε και να ζητήσουμε να τερματιστεί άμεσα η διαδικασία υπονόμευσης της.
• Πρέπει να απαιτήσουμε κατάργηση της Τουρκικής κατοχής και αποκατάστασης της Κυριαρχίας και της εξουσίας της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς όρους και περιορισμούς.
• Πρέπει σε αυτό να παραμένουμε ανένδοτοι διότι αν χαθεί η ασπίδα μας που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία θα χαθούμε μαζί της.
• Αυτήν την επιλογή υπαγορεύει και επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο , οι Ευρωπαϊκές αρχές και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.
• ΟΧΙ στην διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Να τεθεί τέρμα στην υπονόμευση της, με επανατοποθέτηση του Κυπριακού.
• Τα πιο πάνω ας γίνουν αίτημα του καθενός μας ξεχωριστά και όλων μας μαζί ως Κυπριακού Λαού. Για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα γιορτάσουμε και άλλα τέτοια γενέθλια.
Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Θράκη και εκλογές

Ο λόγος για τα φερέφωνα του τουρκικού προξενείου στη Δυτική Θράκη, που οργανώνουν ταξίδια «ετεροδημοτών» στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, ώστε να υποστηριχθούν οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι.
Σε δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας «Birlik», η οποία εκδίδεται στην Κομοτηνή, αναφέρονται τα κάτωθι:
«Οι "Τούρκοι" της Δυτικής Θράκης, που διαμένουν στην Τουρκία, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου 2009 στην Ελλάδα. Ο "Σύλλογος Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης" ανακοίνωσε ότι, για όσους επιθυμούν, στις 2 Οκτωβρίου 2009 θα αναχωρήσουν από τη Σμύρνη για την Ελλάδα οκτώ λεωφορεία. Οι "Τούρκοι" καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να εισέλθουν στο κοινοβούλιο τρεις εκπρόσωποί τους και στην κυβέρνηση ένας υπουργός»...
Μάλιστα, στο «ρεπορτάζ» φιλοξενούνται και δηλώσεις του επικεφαλής του παραρτήματος του εν λόγω «Συλλόγου» στη Σμύρνη, Aydin Ozcan, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό, «οι ψήφοι των συμπολιτών μας να χρησιμοποιηθούν υπέρ των "Τούρκων" υποψηφίων, προκειμένου να επιλυθούν το συντομότερο τα προβλήματα των "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης». Ο ίδιος τύπος, αφού επισημαίνει ότι αναμένεται η εκλογή τριών "Τούρκων" βουλευτών, τονίζει ότι στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, οι ψήφοι των "Τούρκων" θα διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί στο σχηματισμό της κυβέρνησης (σ. σ. θέλουν να καταστούν ρυθμιστές) και ενδέχεται να τους δοθεί και ένα... υπουργείο!
Θέλουν υπουργείο(!), γιατί...
Και πετάει και τη βλακεία του ο Ozcan: το γεγονός αυτό (σ. σ. δηλαδή η υπουργοποίηση μουσουλμάνου) θα ενισχύσει την ελληνοτουρκική φιλία, θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο και ενδέχεται να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ! Και είπε και άλλα «χαριτωμένα»: «Οι αρμόδιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα ενημερώσουν τους συμπολίτες μας και θα τους κατευθύνουν σ' ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μαντατζί και Αχμέτ Χατζηοσμάν και του υποψήφιου της ΝΔ, Ιλχάν Αχμέτ. Τέλος, μας πληροφορεί ότι στην Τουρκία υπάρχουν 20.000-30.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων μόνον οι 10.000 θα μεταβούν στην Ελλάδα».
Και όλα αυτά εν μέσω πληροφοριών ότι ο Giorgos σκοπεύει να τοποθετήσει στη θέση του περιφερειάρχη της περιοχής... μουσουλμάνο! Δηλαδή κάποιον, που θα «επιτηρεί» τους αιρετούς νομάρχες και δημάρχους της περιοχής, θα έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους (τα οποία θα πηγαίνουν «πακέτο» στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, του οποίου δεν ηγείται διπλωμάτης, αλλά πράκτορας της ΜΙΤ) και θα ελέγχει την περιοχή για λογαριασμό της Άγκυρας. Δηλαδή, συνδιοίκηση! Αλήθεια, από πού πηγάζουν οι πληροφορίες του τουρκόφωνου Τύπου; Τι τους έχουν υποσχεθεί από το ΠΑΣΟΚ; Γιατί αυτά δεν έχουν κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό; Ποια είναι η κρυφή ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για τη Δυτική Θράκη; Μήπως είναι ανάλογη με εκείνη για το σκοπιανό, που ξεδίπλωσε, ψαρεύοντας σε πολύ θολά νερά είναι η αλήθεια, ο υποψήφιος για το πόστο του ΥΠΕΞ, Ανδρέας Λοβέρδος;
Απόπειρα δημιουργίας έντασης
Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα της ίδιας τουρκόφωνης εφημερίδας, με αφορμή μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Αντιφωνητής» της Κομοτηνής, χύνονταν μπόλικα κροκοδείλια δάκρυα. Φαίνεται όμως ότι δεν ξέρουν τι συμβαίνει στη χώρα, στην οποία ζουν και την οποία πρακτόρικα προδίδοyν. Διαβάστε:
«Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή Εκλογών στην Ελλάδα, στο στόχαστρο βρέθηκε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στη Δυτική Θράκη. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2009, ομάδα οκτώ ατόμων ανάρτησε ένα πανό, στο οποίο αναγραφόταν "Να κλείσει το τουρκικό προξενείο". Την ίδια ημέρα, ύστερα από τρεις ώρες, το πανό κατέβηκε και στη θέση του αναρτήθηκε πανό σχετικό με ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κομοτηνή. Στο μεταξύ, σε κατοικία γύρω από το γήπεδο, όπου θα διεξαγόταν ο αγώνας, αναρτήθηκε πανό, στο οποίο αναγραφόταν, "Κόκκινη κάρτα στο τουρκικό προξενείο", για το οποίο δεν έγινε καμία παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η ανάρτηση πανό με φυλετικό ή άλλου παρόμοιου χαρακτήρα περιεχόμενο.
Εκείνο που συμπεραίνουμε από τα γεγονότα είναι ότι οι "επιθέσεις" με πανό άρχισαν 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΛΑΟΣ στο νομό Ροδόπης, οι οποίες, καθώς φαίνεται, θα συνεχισθούν. Οι "Τούρκοι" της Δυτικής Θράκης, οι οποίοι παρακολουθούν ενδελεχώς τις εξελίξεις από τον Τύπο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις προκλήσεις κάποιων ομάδων λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές».

Η πολιτική της Τουρκίας στον Έβρο

Αντιπερισπασμός ή αλλαγή σχεδίων;


Αρκετές φορές έχουμε επισημάνει την τουρκική κινητικότητα που είναι ιδιαίτερα αυξημένη (κυρίως σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού) στην περιοχή του Έβρου. Μάλιστα, οι προ εξαμήνου περίπου μεταφορά ειδικών πλωτών μέσων (γεφυροφόρων αρμάτων) για μετακινήσεις στρατιωτικών μονάδων μέσω ποταμών, στάθηκε αφορμή για την αναβάθμιση του σχεδιασμού και της Ελληνικής πλευράς, η οποία ενέτεινε την ούτως ή άλλως άγρυπνη παρακολούθηση των κινήσεων της γείτονος.
Πρόσφατα, διαπιστώθηκε μία ιδιαίτερη αύξηση της κινητικότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Έβρου ποταμού, οι οποίες εκτιμούνται φυσικά ανάλογα από τα στρατιωτικά επιτελεία της Ελλάδας.
Τα σημεία που κάνουν τα Επιτελεία μας να βρίσκονται σε επιφυλακή είναι τα κάτωθι:
1. Για πρώτη φορά μετά το 1974, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν τακτική και παρατάσσονται επιθετικά στα σύνορα του Έβρου. Το 3ο και 5ο Σώμα Στρατού της 1ης Στρατιάς έχουν εγκαταλείψει τη γραμμή προκάλυψης και μεταφέρονται ανατολικότερα.
Στη γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες λιγότερες μάχιμες που περιλαμβάνουν μεθοριακούς φρουρούς σύνθεσης, καθώς και μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κλπ).
Η μεταφορά αυτών ανατολικότερα, όπως και η διάταξή τους, αρχικά δίνει την εντύπωση μιας ακίνδυνης κίνησης που όμως στη πραγματικότητα κρύβει κινδύνους και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις αν δεν εκτιμηθεί σωστά. Και αυτό γιατί, οι μονάδες μεταφέρονται 50 περίπου χιλιόμετρα όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο ταξιαρχίες, η μια στο βορρά και η άλλη στο νότο, έχουν απομείνει από τις κύριες μονάδες.
2. Έχουν δημιουργηθεί από τους Τούρκους 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού. Οι «γέφυρες πολέμου» που στήνονται στον Έβρο είναι καθαρά επιθετικές κινήσεις που στην Ελλάδα περνάνε στα «ψιλά», λόγω της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και της πάγιας τακτικής ύπνωσης των Ελλήνων πολιτών από τα ΜΜΕ.
Προ τριών μηνών περίπου είχε τονιστεί πως πέρα από τον επιχειρησιακό χαρακτήρα έχουν και βαθιά πολιτικό, αυτές οι κινήσεις, που ακόμα δεν έχει μπει στην ατζέντα των διμερών σχέσεων. Πρόκειται καθαρά για μια επιθετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.
3. Η δήθεν «εκπαιδευτική» στρατιά του Αιγαίου έπαψε και επίσημα να είναι εκπαιδευτική. Μετονομάστηκε και επίσημα σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν, εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες αιγίς υποστήριξης!
Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται, όπως και η 19η Πεζικού και η 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αντήλια.

* Πληροφορίες πάρθηκαν από το περιοδικό "Στρατηγική"

Το Ιστορικό των Ιμίων

Η πολιτική ανικανότητα έφερε την ντροπή


Παρά το γεγονός ότι τα πιο δραµατικά περιστατικά συνέβησαν το τελευταίο διήµερο του Ιανουαρίου 1996, εντούτοις η απαρχή της κρίσης θα πρέπει να τοποθετηθεί αρκετά νωρίτερα, και για την ακρίβεια τα Χριστούγεννα του 1995. Το χρονικό που ακολουθεί αποτελεί µια προσπάθεια συνολικής καταγραφής τους.
∆ευτέρα-Τρίτη, 25-26 ∆εκεµβρίου 1995
Το βράδυ της ∆ευτέρας το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε στη βραχονησίδα Ίµια, που βρίσκεται ανατολικά της Καλύµνου και νοτιοανατολικά της νησίδας Καλόλιµνος, στα στενά ∆ωδεκανήσου και µικρασιατικών ακτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τουρκικές µηχανότρατες προσπαθούσαν να το αποκολλήσουν αλλά χωρίς αποτέλεσµα. Όταν το επόµενο πρωί (Τρίτη) το Λιµεναρχείο Καλύµνου ειδοποίησε τον πλοίαρχο ότι θα αποσταλούν ρυµουλκά για να τον βοηθήσουν, αυτός απάντησε ότι βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, άρα θα αναµείνει τη βοήθεια της τουρκικής πλευράς. Με την υπόθεση ασχολούνται τα υπουργεία Εξωτερικών και Εµπορι-κής Ναυτιλίας.
Τετάρτη, 27 ∆εκεµβρίου 1995
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενηµερώνει την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η επικοινωνία στελέχους της πρεσβείας µε τη ∆ιεύθυνση Αεροναυτικών Υποθέσεων καταλήγει στον ισχυρισµό -για πρώτη φορά- της τουρκικής πλευράς ότι τα Ίµια αποτελούν τουρκικό έδαφος.
Πέµπτη, 28 ∆εκεµβρίου 1995
Προς στιγµήν προκαλείται η εντύπωση ότι η κρίση ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία µπορεί να αποφευχθεί καθώς το ελληνικό ρυµουλκό «Μάτσας Σταρ», που απέπλευσε από τον Πειραιά, αποκολλά το «Φιγκέν Ακάτ» και το οδηγεί στο απέναντι τουρκικό λιµάνι Κιουλούκ. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν είχε λόγο να αντιµετωπίσει ένα θέµα ήσσονος σηµασίας, στο οποίο εµπλεκόταν ένας ιδιώτης που προέβη σε έναν ισχυρισµό, ως θέµα που άπτεται των διµερών σχέσεων µε την Τουρκία. Αν µη τι άλλο, η συγκεκριµένη ενέργεια θα µπορούσε να ερµηνευθεί είτε ως αδυναµία είτε ως προσπάθεια «κατασκευής» του ζητήµατος. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται η αντίδραση της Τουρκίας.
Παρασκευή, 29 ∆εκεµβρίου 1995
Οι Τούρκοι εκµεταλλεύθηκαν το περιστατικό και προέβησαν στην ενέργεια που ξεκίνησε ουσιαστικά την υπόθεση σε νοµική τουλάχιστον βάση, και η οποία απέδειξε την επιθυµία αξιοποίησης, εάν όχι την ηθική αυτουργία στην πρόκληση του περιστατικού. Με ρηµατική διακοίνωση προς την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε και επισήµως τη θέση του ότι τα Ίµια αποτελούσαν «εσωτερικό τµήµα της τουρκικής επικράτειας». Ισχυρίζονται δε ότι οι βραχονησίδες Ίµια, η ∆υτική, που είναι και η µεγαλύτερη µε µήκος ακτών 613 µέτρα και έκταση 25 στρέµµατα, και η Ανατολική, µε µήκος ακτών 499 µέτρα και έκταση 14 στρέµµατα, είναι εγγεγραµµένες στο τουρκικό κτηµατολόγιο της περιφέρειας Κουγκλά της νοµαρχίας Αλικαρνασσού (Bodrum).
Ακολουθεί µια σύντοµη περίοδος χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα. Η Πρωτοχρονιά έδωσε την ευκαιρία για ένα σχεδόν 10ήµερο «διάλειµµα», κατά τη διάρκεια του οποίου η ελληνική πλευρά ευελπιστούσε να υπάρξει εκτόνωση του θέµατος και να υπάρξει η συνήθης διπλωµατική ανταλλαγή εγγράφων, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος κλιµάκωσης της κρίσης στο στρατιωτικό επίπεδο.
Ωστόσο την Πέµπτη, 4 Ιανουαρίου 1996 δηµοσιοποιήθηκε επιστολή του Αµερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον προς την ελληνοαµερικανική οµογένεια, που αναφερόταν σε ένταση στο Αιγαίο.
Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 1996
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει απάντηση στη ρηµατική διακοίνωση της Άγκυρας, αναπτύσσοντας την επιχειρηµατολογία της ελληνικής πλευράς, βάσει της οποίας προκύπτει η ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες. Στο κείµενο, η ελληνική πλευρά διατυπώνει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Τουρκία προβαίνει για πρώτη φορά σε αµφισβήτηση ελληνικού εδάφους και προειδοποιεί πως η συνέχιση αυτής της πρακτικής θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις διµερείς σχέσεις. Ας επισηµανθεί ότι η ελληνική απάντηση άργησε εντυπωσιακά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, χρειάστηκαν 11 ολόκληρες ηµέρες!
∆ευτέρα, 15 Ιανουαρίου 1996
Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος νοσηλευόταν σοβαρά άρρωστος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς δεν µπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 1996
Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας ενηµερώνει τον υπουργό Εθνικής Άµυνας Γεράσιµο Αρσένη για τη διαµορφωθείσα κατάσταση. Το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί από το υπουργείο Εθνικής Άµυνας να λάβει µέτρα αυξηµένης στρατιωτικής επιτήρησης της περιοχής των Ιµίων. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άµυνας (ΓΕΕΘΑ) κινητοποιείται άµεσα. Με αυτό τον τρόπο και εξαιτίας της ανυπαρξίας δοµής και µεθοδολογίας χειρισµού κρίσεων η κατάσταση κλιµακώνεται. Αντί να διαταχθεί το Λιµενικό Σώµα χωρίς τυµπανοκρουσίες να αυξήσει την επιτήρηση στην περιοχή, εµπλέκονται τµήµατα των Ενόπλων ∆υνάµεων.
Πέµπτη, 18 Ιανουαρίου 1996
Μετά τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος (ΠΑΣΟΚ) εκλέγεται ο Κώστας Σηµίτης για να αντικαταστήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του κόµµατος και στη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 1996
Το υπουργείο Εθνικής Άµυνας δίνει εντολές στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) να αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής. Το ΓΕΕΘΑ αυξάνει τα µέτρα επιτήρησης στην περιοχή και ετοιµάζεται, µε την ενεργοποίηση και δοκιµή, για την εκτέλεση σχεδίου ανακατάληψης βραχονησίδας.
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 1996
Η τουρκική πρόκληση στα Ίµια και οι ανταλλαγές ρηµατικών διακοινώσεων ανάµεσα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας διαρρέουν στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης (ΜΜΕ) µέσω του ενηµερωτικού δελτίου «Εµπιστευτικό Γράµµα». Στο δελτίο σηµειωνόταν, ορθώς, ότι πρόκειται για την πρώτη αµφισβήτηση ελληνικού εδάφους από την Τουρκία. Από τη στιγµή που διαρρέει σε «ανοιχτή πηγή» µια πρόκληση µε τόσο σοβαρά χαρακτηριστικά συνολικής κλιµάκωσης της τουρκικής στάσης απέναντι στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διµερών σχέσεων, ο χειρισµός της υπόθεσης περιπλέκεται, καθώς η ενηµέρωση του ευρύτερου κοινού µέσω κάποιου Μέσου Μαζικής Ενηµέρωσης είναι λογικά θέµα χρόνου.
∆ευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1996
Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σηµίτη. Νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαµβάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος που διαδέχεται τον Κάρολο Παπούλια. Αντίθετα παραµένει στη θέση του ως υπουργός Εθνικής Άµυνας ο Γεράσιµος Αρσένης. Την ίδια ηµέρα ο δήµαρχος της Καλύµνου ∆ηµήτρης ∆ιακοµιχάλης, δύο κάτοικοι του νησιού (ο ένας ήταν ο ιερέας) και ο διοικητής του τοπικού αστυνοµικού τµήµατος µεταβαίνουν στα Ίµια και προχωρούν σε έπαρση της ελληνικής σηµαίας στην ανατολική βραχονησίδα του συµπλέγµατος.
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 1996
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης συγκαλεί σύσκεψη στο πολιτικό του γραφείο, στην οποία συµµετέχουν µεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας. Αν και δεν υπήρξε ανακοίνωση περί του αντικειµένου της σύσκεψης, παρά µόνο ότι αφορούσε «σηµαντικό εθνικό θέµα», η εξέταση της διαµορφωθείσας κατάστασης προβάλλει ως η πλέον λογική ερµηνεία.
Ένα δεύτερο ζήτηµα συζήτησης ήταν η εξέταση της πιθανότητας δηµιουργίας επεισοδίων στη Θράκη, υποκινούµενων από κύκλους της Άγκυρας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει το αίτηµα επίσκεψης στην περιοχή τριών µουφτήδων, που όµως είχαν κληθεί από ιδιώτες και όχι από τους Έλληνες οµολόγους τους.
Επιβαρυντικό στοιχείο της όλης κατάστασης ήταν και η εγγύτητα της 29ης Ιανουαρίου, ηµέρας που -σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ελληνικών Αρχών ασφαλείας- υπήρχε περίπτωση εξτρεµιστικά στοιχεία της µουσουλµανικής µειονότητας να αποπειραθούν να εορτάσουν την «επέτειο» των ταραχών του 1988. Τότε, επί προεδρίας Τουργκούτ Οζάλ, είχαν σηµειωθεί στην Κοµοτηνή σοβαρότατα επεισόδια που προκάλεσαν µεγάλες φθορές σε επιχειρήσεις τόσο χριστιανών όσο και µουσουλµάνων.
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 1996
Εκτεταµένο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθµού Αntenna (ΑΝΤ1) αποκαλύπτει το περιστατικό στα Ίµια και το περιεχόµενο των ρηµατικών διακοινώσεων που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές. Παράλληλα, και σε συνέχεια της σύσκεψης της 23ης Ιανουαρίου, οι αστυνοµικές Αρχές στη Θράκη αύξησαν τα µέτρα επιτήρησης, προσπαθώντας όµως για τη µέγιστη δυνατή διακριτικότητα.
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 1996
Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος παραδέχεται εµµέσως το περιστατικό στα Ίµια, επιβεβαιώνοντας την αποστολή ρηµατικής διακοίνωσης από την Τουρκία και την απάντηση της ελληνικής πλευράς. Επίσης δηλώνει ότι «το θέµα έχει κλείσει» και ότι δεν το θεωρεί ζήτηµα ικανό για δηµιουργία ατµόσφαιρας κρίσης, αλλά «εξωφρενική απαίτηση».
Η τουρκική εφηµερίδα «Τζουµχουριέτ» αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το γενικό επιτελείο άρχισαν τη χαρτογράφηση νησίδων στο Αιγαίο, και ότι µετά το πέρας της η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα για διαπραγµατεύσεις, όπου και θα την «στριµώξει». Μάλιστα χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως απάντηση σε σχετική ελληνική νοµοθετική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε πριν τρεις µήνες και προέβλεπε τον «εποικισµό» των βραχονησίδων (για την ακρίβεια, την οικονοµική αξιοποίησή τους).
Από αυτό το χρονικό σηµείο ξεκινάει η διαδικασία κατακόρυφης κλιµάκωσης της κρίσης. Οι δύο χώρες παγιδεύονται σε µια σειρά ενεργειών που οδηγούν σταδιακά στα πρόθυρα πολεµικής εµπλοκής.
Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 1996
Το περιστατικό που συνέβη την ηµέρα αυτή µπορεί να χαρακτηριστεί η κορυφαία πράξη κλιµάκωσης. ∆ηµοσιογράφοι της τουρκικής εφηµερίδας «Χουριέτ», από το γραφείο της εφηµερίδας στη Σµύρνη, µεταβαίνουν µε ιδιωτικό ελικόπτερο, που απογειώθηκε στις 13.00΄ από το αεροδρόµιο «Αντνάν Μεντερές» της Σµύρνης, στην Ανατολική Ίµια, όπου και προσγειώνονται στις 14.10΄. Εκεί, σπάζοντας τον ιστό, κατεβάζουν την ελληνική σηµαία και ανυψώνουν στη θέση της την τουρκική. Αποχωρούν, παίρνοντας µαζί τους την ελληνική σηµαία. Η ενέργειά τους µαγνητοσκοπείται και παρουσιάζεται σε τηλεοπτική εκποµπή τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου. ∆ύο εκ των µελών της αποστολής είναι άτοµα που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα, καθώς εµπλέκονται στην πρόκληση επεισοδίων στη Θράκη και θεωρούνται ενεργούµενα των τουρκικών µυστικών υπηρεσιών. Η πράξη τους εµφανίζεται ως «ιδιωτική πρωτοβουλία» και, αρχικώς τουλάχιστον, αποδοκιµάζεται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 1996
Το ελληνικό παράκτιο περιπολικό «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΙ» P70 κατά τη διάρκεια περιπολίας του στην περιοχή των Ιµίων στις 08.10΄, νωρίς το πρωί, εντοπίζει την τουρκική σηµαία. Ενηµερώνεται το υπουργείο Εθνικής Άµυνας και δίνει εντολή για την άµεση υποστολή της. Για τις ενέργειες αυτές ενηµερώνεται η Κυβερνητική Επιτροπή. Περί τις 10.30΄ το περιπολικό «ΑΝΤΩΝΙΟΥ» P286 υποστέλλει την τουρκική σηµαία, αλλά και την αντικαθιστά µε την ελληνική. Τα δύο ελληνικά περιπολικά παρέµειναν στην περιοχή. Μια µεγάλη µονάδα του Στόλου έσπευσε στην ευρύτερη περιοχή (η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461).
Περίπου την ίδια χρονική περίοδο ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βούλγαρης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Στάγκας και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης συσκέπτονταν στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Χρήστου Λυµπέρη για την εκτίµηση της κατάστασης και την ανάγκη αποστολής τµήµατος στην Ανατολική Ίµια, καθώς ήταν πλέον αυτονόητο ότι οι συνθήκες επέβαλλαν τη φύλαξη της σηµαίας που είχε αναρτηθεί.
Για τη συγκεκριµένη σύσκεψη, που στην ουσία ήταν ένα άτυπο ΣΑΓΕ (Συµβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), ο ναύαρχος Λυµπέρης αναφέρει στο βιβλίο του («Πορεία σε ταραγµένες θάλασσες», σελ. 560): «Ζητάω από τον Α/ΓΕΣ να διαθέσει οµάδα ειδικών δυνάµεων για τη φύλαξη της σηµαίας στα Α. Ίµια. Ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Βούλγαρης δεν ανταποκρίνεται θετικά. Προβάλλει αντιρρήσεις για ανάληψη της αποστολής, επικαλούµενος αδυναµίες και ελλείψεις σε σχέση µε υποχρεώσεις [σε άλλο σηµείο του βιβλίου (σελ. 548) αναφέρεται ότι ο Α/ΓΕΣ επικαλέστηκε «προβλήµατα διαθεσιµότητας προσωπικού»]. Η φύλαξη εδάφους της ελληνικής επικράτειας (βραχονησίδας) είναι ευθύνη του ΓΕΣ/ΑΣ∆ΕΝ (Ανωτάτη Στατιωτική ∆ιοίκηση Εσωτερικού Νήσων). Ο διοικητής ΑΣ∆ΕΝ αντιστράτηγος Σπυρίδων, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταµπουλής και ο διευθυντής Ειδικών ∆υνάµεων του ΓΕΣ υποστράτηγος Νικολαΐδης είχαν αντίθετη άποψη µε τον Α/ΓΕΣ. Απευθύνοµαι στον Α/ΓΕΝ και του ζητάω να διαθέσει βατραχανθρώπους. Ο Α/ΓΕΝ ανταποκρίνεται θετικά. Με προφορική µου εντολή προς Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ διέταξα να έρθουν σε άµεση ετοιµότητα δύο οµάδες βατραχανθρώπων και να µεταφερθούν µε ελικόπτερο του ΣΞ (Στρατός Ξηράς) από την Κω ή την Κάλυµνο, καθώς και να έρθει σε ετοιµότητα τµήµα Ειδικών ∆υνάµεων νήσου περιοχής».
Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει µε ασφάλεια αν η κρίση θα είχε περαιτέρω κλιµακωθεί, αν η εντολή αφορούσε µόνο στην υποστολή της τουρκικής σηµαίας και την κατόπιν ανταλλαγή της µε την ελληνική σηµαία που είχαν πάρει µαζί τους οι «απεσταλµένοι» της «Χουριέτ» στα Ίµια. Σύµφωνα µε τις υπάρχουσες πληροφορίες, η εντολή του Γεράσιµου Αρσένη ήταν ακριβώς αυτή, απλά και µόνο η υποστολή της τουρκικής σηµαίας, ώστε να αποφευχθεί η κλιµάκωση της κρίσης. Τέτοια όµως εντολή θα µπορούσε να ερµηνευθεί και ως αποδοχή ότι η κυριαρχία επί της βραχονησίδας τελεί «υπό αµφιβολία». Σαφώς το υπουργείο Εθνικής Άµυνας επιθυµούσε την αποτροπή περαιτέρω κλιµάκωσης, ωστόσο η ανύψωση της ελληνικής σηµαίας µπορεί να ερµηνευθεί ως ένα είδος υπόµνησης της ελληνικότητας της βραχονησίδας.
Ο υπουργός Εθνικής Άµυνας ζητάει το λόγο από τον Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Ιωάννη Στάγκα, στον οποίο είχε δώσει σαφείς εντολές τηλεφωνικά, το πρωί της ίδιας ηµέρας. Ο Α/ΓΕΝ θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού. Η κατάσταση εξετάζεται σε συνεδριάσεις του ΣΑΓΕ, που έγινε στις 10.30΄ το πρωί, και του Συµβουλίου Άµυνας (ΣΑΜ) που ακολούθησε. Σε αυτό, που συνεδρίασε στις 14.30΄, συµµετείχαν ο υπουργός Γεράσιµος Αρσένης, ο υφυπουργός, πτέραρχος εν αποστρατεία, Νικόλαος Κουρής και οι αρχηγοί των τεσσάρων Επιτελείων.
Στο διάστηµα που µεσολάβησε από τη λήψη της διαταγής του ΓΕΕΘΑ µέχρι και την έγκρισή της από το ΣΑΜ, το ΓΕΝ διατάζει τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) να προετοιµάσει ένα στοιχείο της (14 άντρες). Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπήρξε κινητοποίηση και των Ειδικών ∆υνάµεων του Ελληνικού Στρατού. Ο τότε διοικητής ΑΣ∆ΕΝ αντιστράτηγος ∆ηµήτριος Σπυρίδων ανέφερε ότι µέχρι τις 13.15΄ υπήρχαν έτοιµες δύο οµάδες καταδροµέων στην Κω µε δύο ελικόπτερα UH-1H Huey, έτοιµες για µεταφορά στα Ίµια. Στο µεταξύ από το µεσηµέρι ξεκινάει «µπαράζ» ναυτικών επεισοδίων στην περιοχή των Ιµίων µε την επαναλαµβανόµενη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι κυβερνήτες των οποίων αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές των κυβερνητών ελληνικών πολεµικών πλοίων που είχαν πλησιάσει στην περιοχή, εγκαταλείποντας εκ των πραγµάτων τη «διακριτική παρακολούθηση» της κατάστασης, σύµφωνα µε τις εντολές που ίσχυαν µετά την ενηµέρωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άµυνας για την κατάσταση από το υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίς το βράδυ της ίδιας ηµέρας αποστέλλεται η οµάδα των βατραχανθρώπων της ΜΥΚ στη νησίδα για φύλαξη της ελληνικής σηµαίας. Συγκεκριµένα µε ελικόπτερο CH-47C Chinook οι βατραχάνθρωποι µεταφέρθηκαν στην Κάλυµνο πριν από τη δύση του ηλίου και από εκεί επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» P61 που κατευθύνθηκε στην περιοχή των Ιµίων. Το στοιχείο διαιρέθηκε σε δύο υποστοιχεία των 7 αντρών το καθένα και ανέλαβε την εκτέλεση της αποστολής. Το πρώτο στοιχείο θα αποβιβαζόταν στην Ανατολική Ίµια, ενώ το δεύτερο θα παρέµενε σε ετοιµότητα επί της κανονιοφόρου. Η αποβίβαση στη βραχονησίδα επρόκειτο να γίνει µε ελαστική λέµβο, η οποία θα προσέγγιζε µε κωπηλασία και όχι µε τη χρήση εξωλέµβιου κινητήρα, ώστε η όλη ενέργεια να γίνει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. Τελικά περί τις 20.45΄ η αποβίβαση πραγµατοποιήθηκε χωρίς -όπως αργότερα αποδείχτηκε- να γίνει αντιληπτή από τον εχθρό.
[Στο σηµείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι µαρτυρία ατόµου (που παρουσιάσθηκε ως µέλος του συγκεκριµένου στοιχείου στην τηλεοπτική εκποµπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά) αναφέρει ότι λόγω περιορισµένου χρόνου η ενηµέρωση και σχεδίαση της αποστολής ήταν ελλειµµατική, µε αποτέλεσµα αρχικά το στοιχείο να προσεγγίσει και αναγνωρίσει λάθος βραχονησίδα. Όταν διαπιστώθηκε το λάθος, η διαδικασία επαναλήφθηκε και τελικά το υποστοιχείο αποβιβάστηκε στην Ανατολική Ίµια.]
Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαµβάνει να ενηµερώσει για την κατάσταση τους πρεσβευτές των Ηνωµένων Πολιτειών, των χωρών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.
∆ευτέρα, 29 Ιανουαρίου 1996
Στις 05.30΄, οι βατραχάνθρωποι αφήνουν την Ανατολική Ίµια και επιστρέφουν στον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ». Η ενέργεια έγινε κατόπιν πολιτικής εντολής που έβρισκε αντίθετο τον Α/ΓΕΕΘΑ.
Στις 09.00΄ συσκέπτεται το ΣΑΓΕ και οι αρχηγοί συµφωνούν µε την άποψη του Α/ΓΕΕΘΑ περί αποστολής και πάλι των βατραχανθρώπων στη βραχονησίδα. Κατόπιν ο ναύαρχος Λυµπέρης µεταφέρει την άποψή του στον υπουργό, και στις 10.00΄ το υποστοιχείο βατραχανθρώπων που είχε παραµείνει στην κανονιοφόρο αποβιβάζεται στην Ανατολική Ίµια. Η ενέργεια πραγµατοποιείται υπό το φως της ηµέρας. Για πέντε ώρες περίπου η σηµαία και η νησίδα είχαν παραµείνει αφύλακτες. Το πρωί σηµειώνεται και αεροπορικό επεισόδιο, όταν τουρκικό ελικόπτερο που ίπταται στην περιοχή, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αναχαιτίζεται από ελληνικό µαχητικό F-4E Phantom II.
Λόγω της κλιµακούµενης έντασης, ο Α/ΓΕΕΘΑ «αποδεσµεύει» τους κανόνες εµπλοκής για κάθε είδους αποβατική ενέργεια. Το σήµα που εξέδωσε στις 10.25΄ το ΓΕΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία ανέφερε: «Επιτρέπεται η χρήση βίας για αυτοάµυνα και, σε περίπτωση µη συµµόρφωσης των επιχειρούντων αποβίβαση, να αποτραπεί προσέγγιση τουρκικού ελικοπτέρου στη νησίδα Ίµια. Εγκρίνεται η χρήση προειδοποιητικών βολών». Η αναφορά σε «νησίδα» µπορεί να θεωρηθεί ότι επικεντρώνει όλο το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς στην Ανατολική Ίµια όπου υπήρχε η σηµαία.
Η συγκεκριµένη ενέργεια του Α/ΓΕΕΘΑ θεωρείται ότι αποτελούσε υπέρβαση των αρµοδιοτήτων του, καθώς η αποδέσµευση ανήκει στις αποκλειστικές αρµοδιότητες του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο ελάχιστοι στην κυβέρνηση έδειχναν να γνωρίζουν τη σηµασία του όρου «κανόνες εµπλοκής». Εικάζεται πως ο Α/ΓΕΕΘΑ φοβήθηκε αποβατική ενέργεια την οποία θα παρακολουθούσαν αµέτοχες οι ελληνικές δυνάµεις µη έχοντας εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια να αµυνθούν.
Στο μεταξύ, από τα ξηµερώµατα το ∆΄ Σώµα Στρατού στον Έβρο τίθεται σε επιφυλακή, ενώ ξεκινά και η εθνική διακλαδική άσκηση επί χάρτου (ΤΑΑΣ) «Αλέξανδρος», που διευθύνεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ και συµµετέχουν τα Γενικά Επιτελεία, οι µεγάλοι σχηµατισµοί και των τριών Κλάδων των Ενόπλων ∆υνάµεων, υπουργεία και δηµόσιοι Οργανισµοί. Το µεσηµέρι καλείται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα ∆ηµήτρης Νεζερίτης, όπου του επιδίδεται νέα ρηµατική διακοίνωση στην οποία αµφισβητείται ευθέως η ελληνικότητα των βραχονησίδων Ίµια και διατυπώνεται η τουρκική «πρόταση απεµπλοκής», σύµφωνη µε την πάγια τουρκική πολιτική στο Αιγαίο: προτείνεται η διεξαγωγή διαπραγµατεύσεων για την οροθέτηση των θαλασσίων συνόρων µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η συγκεκριµένη ενέργεια φαίνεται πως δικαιώνει όσους ερµηνεύουν την κρίση ως τµήµα της τουρκικής στρατηγικής για την αποτροπή της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 ναυτικά µίλια στα 12, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της ∆ιεθνούς Συνθήκης για το ∆ίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτή συµφωνήθηκε το 1982 στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαµάικα και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, µετά την επικύρωσή της από τον αριθµό των κρατών που προβλεπόταν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και άλλα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων το νοµικό καθεστώς είναι ασαφές.
Το απόγευµα διατυπώνεται η πρώτη έκφραση ανησυχίας των Ηνωµένων Πολιτειών, ιδίως λόγω της συσσώρευσης δυσανάλογα ισχυρών ναυτικών δυνάµεων σε πολύ περιορισµένη γεωγραφικά περιοχή. Όντως, ο αριθµός των ελληνικών ναυτικών µονάδων στην περιοχή, πέραν των δύο παράκτιων περιπολικών («ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΙ» P70, «ΑΝΤΩΝΙΟΥ» P289), αυξήθηκε µε την προσθήκη του επίσης παράκτιου περιπολικού «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΙΙ» P96, των πυραυλακάτων «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» P22, «ΞΕΝΟΣ» P27 και «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» P29, καθώς και των κανονιοφόρων «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» P57 και «ΠΟΛΕΜΙ-ΣΤΗΣ» P61, που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή.
Αντίστοιχα µονάδες κρούσης του τουρκικού στόλου κινήθηκαν από τα ∆αρδανέλια και το ναύσταθµο του Ακσάζ προς τα ∆ωδεκάνησα. Στην επίµαχη περιοχή υπήρχαν τέσσερις ακτοφυλακίδες (οι SG-67 και SG-62 τύπου SAR-33 που έχουν ως βάση τους τη Σµύρνη, η SG-56 που ναυλοχεί στην Αλικαρνασσό, και η SG-32 τύπου SG-21 που ναυλοχεί στο Ακσάζ). Επιπρόσθετα στην Κω η οµάδα των αµφίβιων καταδροµέων και τα δύο ελικόπτερα Huey πα-ρέµεναν σε ετοιµότητα 15 λεπτών.
Στις 14.00΄ το ΓΕΕΘΑ διέταξε τη συγκρότηση δύο οµάδων αµφίβιων καταδροµέων στην Κω, «µε δυνατότητα ανάληψης αποστολής αποτροπής/αναχαίτισης ενέργειας αποβίβασης σε βραχονησίδες Ίµια και για άµυνα διατήρησής τους».
Στις 15.23΄ αποπλέουν από το ναύσταθµο του Ακσάζ οι πυραυλάκατοι τύπου Dogan «GOURBET» P346 και «FIRTINA» P347 (εξοπλισµένες µε κατευθυνόµενα βλήµατα επιφανείας-επιφανείας Harpoon). Παρατηρήθηκε σηµαντική κινητοποίηση τουρκικών δυνάµεων στη Θράκη και στη νοτιοανατολική Τουρκία µε ταυτόχρονο τριπλασιασµό των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Το βράδυ συνεδριάζει το Συµβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από την πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ, ζητείται η άµεση αποχώρηση των ελληνικών αγηµάτων επί των βραχονησίδων και η υποστολή-αποµάκρυνση της ελληνικής σηµαίας.
Ένα σκοτεινό σηµείο που, αν φωτιζόταν, πιθανόν να έδινε κάποιες απαντήσεις στην υπόθεση είναι και το έγγραφο της ΕΥΠ µε αριθµό πρωτοκόλλου 115/24/40 το οποίο περιείχε συνοµιλίες Τούρκων αξιωµατικών της αντικατασκοπίας και υπεκλάπησαν το βράδυ της ∆ευτέρας, 29 Ιανουαρίου.
Το εν λόγω έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποιούσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για τις προθέσεις των Τούρκων να καταλάβουν τη βραχονησίδα 24 ώρες πριν από την κατάληψή της.
Το έγγραφο είχε δηµοσιευτεί σε περιοδικό ποικίλης ύλης µεταξύ 20 και 22 Φεβρουαρίου του 1996, αλλά στις 23 του ίδιου µήνα το ΥΕΘΑ σε επίσηµη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίµια, υπήρχε ροή άλλων πληροφοριών για τις δραστηριότητες των δυνάµεων της Τουρκίας. Από την ανάλυση των πληροφοριών αυτών δεν προέκυπτε καµία ένδειξη για τις προθέσεις της Άγκυρας».
Τις επόµενες ηµέρες ο τότε υφυπουργός Άµυνας Νίκος Κουρής ισχυρίσθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ το συγκεκριµένο έγγραφο, δηλώνοντας πως «ουδέποτε το ΓΕΝ, το ΓΕΕΘΑ ή το υπουργείο έλαβε έγγραφη αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 1996
Από τα µεσάνυχτα διαπιστώνεται αυξηµένη δραστηριότητα στους τουρκικούς ναυστάθµους της Σµύρνης και του Ακσάζ.
Στις 00.55΄ αποπλέουν από τη Σµύρνη τα περιπολικά τύπου HISAR (PC 1638) «SULTAN HISAR» P111 και «DEMIR HISAR» P112 µε κατεύθυνση την περιοχή Σάµου - Ικαρίας.
Στις 02.50΄ αποπλέει από το ναύσταθµο του Ακσάζ η φρεγάτα «EGE» F256 τύπου Knox κατευθυνόµενη προς τη Χάλκη - νοτιοανατολικά της Τήλου.
Στις 04.00΄ σημαίνει συναγερμός στο ΕΘΚΕΠΙΧ καθώς τουρκικές ναυτικές δυνάµεις αναπτύσσονται στο Αιγαίο.
Περί τις 04.10΄ εντοπίζεται, κινούµενη προς την περιοχή των Ιµίων, µια τουρκική φρεγάτα MEKO-200 Track 1, η «YAVUZ» F240 (είχε αποπλεύσει από το ναύσταθµο του Ακσάζ), συνοδευόµενη από πυραυλάκατους, αυξάνοντας περαιτέρω την τουρκική ισχύ πυρός στην περιοχή.
Στις 05.00΄ κατά τη διάρκεια σύσκεψης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άµυνας, επαναβεβαιώνεται η εντολή αυξηµένης ετοιµότητας και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων ∆υνάµεων, ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού, και οι αεροπορικές δυνάµεις τίθενται σε κλιµακωτές ετοιµότητες 2, 5, 10 και 15 λεπτών.
Στη βάση αυτών των αποφάσεων η Ελλάδα απαντάει µε την προσέγγιση στην περιοχή και άλλων πολεµικών πλοίων. Η συνολική ναυτική ισχύς της στην περιοχή είναι, έστω οριακά, ισχυρότερη από την αντίστοιχη τουρκική, σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άµυνας Γεράσιµου Αρσένη. Η κατάσταση κλιµακώνεται και στον αεροπορικό τοµέα µε τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου µεταξύ Σάµου και Κω από 17 (εκ των οποίων πέντε οπλισµένα) τουρκικά µαχητικά (F-16C Fighting Falcon, F-4E Phantom II και RF-4E Phantom II σε εννέα σχηµατισµούς) και δύο ελικόπτερα. Για την αναχαίτισή τους έγιναν 14 έξοδοι ελληνικών µαχητικών και δύο από τις αναχαιτίσεις κατέληξαν σε εµπλοκές. Σε δηλώσεις του ο Γεράσιµος Αρσένης απορρίπτει τα «αιτήµατα» της Τσιλέρ, όπως αυτά προέκυψαν µετά τη σύσκεψη του τουρκικού Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Στις 07.20΄ η τουρκική φρεγάτα φθάνει στα Ίµια και προβαίνει σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Την ίδια ώρα (07.16΄) εντοπίζεται δεύτερη τουρκική φρεγάτα τύπου Knox, η «TRAKYA» F254, προερχόµενη από τα Στενά, που κατευθύνεται επίσης προς τα Ίµια.
Στις 08.00΄ ελικόπτερο απονηώνεται από την τουρκική φρεγάτα και εκτελεί υπέρπτηση των Ιµίων.
Στις 09.00΄ λέμβος, προερχόμενη από τις µικρασιατικές ακτές µε περίπου 6-7 επιβαίνοντες, προσπαθεί να προσεγγίσει τα Ίµια, αλλά παρεµποδίζεται και τελικά απωθείται από ελληνικό περιπολικό.
Στις 09.00΄ το πρωί ο Α/ΓΕΕΘΑ αναλαµβάνει την επιχειρησιακή διοίκηση των Ενόπλων ∆υνάµεων. Υπάρχει σκέψη για συγκρότηση ειδικού τµήµατος ειδικών δυνάµεων µικτής σύνθεσης, τόσο από καταδροµείς - αλεξιπτωτιστές όσο και από άντρες του Ειδικού Τµήµατος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Τελικά αποφασίζεται να συγκροτηθεί δύναµη ταχείας ενίσχυσης από µονάδες ειδικών δυνάµεων της Αττικής, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελούσαν οµάδες της εδρεύουσας στον Ασπρόπυργο 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών-2 ΜΑΛ και του ΕΤΑ. Η τυχόν προώθησή τους ως «ενίσχυση της αµυντικής ικανότητας νησιωτικών χώρων στα ∆ωδεκάνησα» θα υλοποιόταν µε ελικόπτερα ή µεταφορικά αεροσκάφη C-130 Hercules.
Τις πρωινές ώρες ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βούλγαρης υποβάλλει ερώτηµα προς το διοικητή του 1ου Τάγµατος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1 ΤΕΕΠ), που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και επιχειρεί τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache, εάν η νεοσύστατη µονάδα του µπορεί να εκτελέσει πολεµική αποστολή. Η απάντηση είναι θετική, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης εσπευσµένης εκτέλεσης βολών σε ελληνικό έδαφος. Η άδεια δίνεται και δύο ελικόπτερα εκτέλεσαν βολές πυραύλων AGM-114 Hellfire και ρουκετών στο πεδίο βολής αρµάτων Λιτοχώρου.
Στις 10.00΄ λαμβάνει χώρα η πρώτη τηλεφωνική συνοµιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη µε τον Αµερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, και του υπουργού Εθνικής Άµυνας Γεράσιµου Αρσένη µε τον Αµερικανό οµόλογό του Ουίλιαµ Πέρι. Η Ελλάδα εµφανίζεται πρόθυµη να αποσύρει το άγηµα της ΜΥΚ που φύλαγε τη
βραχονησίδα Ανατολική Ίµια, όχι όµως και τη σηµαία. Ο Ουίλιαµ Πέρι αναφέρει στον Γεράσιµο Αρσένη ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται διότι δεν µπορούν να βοηθήσουν, σε µια προσπάθεια να δηµιουργήσουν στην Ελλάδα την πεποίθηση ότι δεν µπορούν να αποτρέψουν τους Τούρκους εάν επιλέξουν τη χρήση στρατιωτικής βίας. Παρόµοιο είναι το µήνυµα που µεταφέρει προς τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυµπέρη ο αρχηγός των Αµερικανικών Ενόπλων ∆υνάµεων στρατηγός Τζον Σαλικασβίλι.
Λίγο μετά τις 10.30΄ το πρωί, συγκαλείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σηµίτη για την εξέταση της κατάστασης, µε τη συµµετοχή των υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, Εθνικής Άµυνας Γεράσιµου Αρσένη, Εσωτερικών Άκη Τσοχατζόπουλου, Εθνικής Οικονοµίας Γιάννου Παπαντωνίου, Τύπου ∆ηµήτρη Ρέππα και του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Χρήστου Λυµπέρη. Μετά το πέρας της σύσκεψης παραχωρείται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άµυνας -Θεόδωρο Πάγκαλο και Γεράσιµο Αρσένη- συνέντευξη Τύπου στην οποία απορρίπτονται µε τον πλέον επίσηµο τρόπο οι τουρκικές προκλητικές απαιτήσεις. Ωστόσο έχει ήδη διαφανεί η ασυνεννοησία µεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άµυνας.
Στις 11.00΄ δίνεται εντολή για τον απόπλου του Στόλου. Μέχρι το µεσηµέρι το ΓΕΕΘΑ θα διατάξει τη διατήρηση των οµάδων αµφίβιων καταδροµών στην Κω σε δεκαπεντάλεπτη ετοιµότητα, την αύξηση της ετοιµότητας των οµάδων του ΕΤΑ και της 2ης ΜΑΛ στην Αττική σε 30 λεπτά και θα θέσει την 2η ΜΑΛ και το 575 Τάγµα Πεζοναυτών (575 ΤΠΝ) σε ετοιµότητα δύο ωρών.
Στις 12.00΄ τουρκική φρεγάτα επιχειρεί αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα µεταξύ Λέρου και Λειψών και κατόπιν επιστρέφει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όλη η κίνηση γίνεται υπό την παρακολούθηση του ελληνικού αντιτορπιλικού «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» D221.
Στις 13.00΄ μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, υπό τη συνεχή τηλεοπτική κάλυψη από ελικόπτερο τηλεοπτικού σταθµού (Σκάι), εγκαταλείπει το ναύσταθµο της Σαλαµίνας και οδεύει προς την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της κρίσης. Η Τουρκία από την πλευρά της στέλνει περισσότερες φρεγάτες στην περιοχή.
Αργά το μεσημέρι παραδίδεται non-paper σε διπλωµατικούς υπαλλήλους Ελλάδας και Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, από το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωµένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ, το οποίο προωθείται στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Κεντρική ιδέα είναι η προσπάθεια αποκλιµάκωσης σε επίπεδο ναυτικών δυνάµεων, καθώς εκεί εντοπιζόταν ο κίνδυνος απότοµης - κάθετης κλιµάκωσης που θα οδηγούσε σε στρατιωτική σύγκρουση µεταξύ των πολεµικών ναυτικών Ελλάδας και Τουρκίας, µε ορατό - άµεσο τον κίνδυνο να ξεσπάσει συνολικός πόλεµος.
Το µεσηµέρι όµως, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα ∆ηµήτρης Νεζερίτης είχε µεταβεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου και λαµβάνει χώρα συνάντηση µε τον υφυπουργό Ονούρ Οϊµέν. Ο κ. Νεζερίτης προειδοποιεί την Άγκυρα για τον κίνδυνο θερµού επεισοδίου εάν δεν σταµατήσουν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Ο κ. Οϊµέν θέτει ως προϋπόθεση την επιστροφή στο status quo ante, περιγράφοντάς το ως «την αποχώρηση των πλοίων, στη συνέχεια του προσωπικού και τέλος των σηµαιών». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το «συµβιβασµό απεµπλοκής», που τελικά υιοθετήθηκε. Αυτό πιθανότατα υποδηλώνει είτε προηγούµενη συνοµιλία και αποδοχή του από τους Αµερικανούς είτε προσπάθεια πειθαναγκασµού της Ελλάδας να τον αποδεχθεί µέσω της τήρησης από την τουρκική ηγεσία σκληρής γραµµής, πάντα υπό την απειλή της στρατιωτικής σύγκρουσης. Σύµφωνα µε την τουρκική «ανάγνωση», ο «συµβιβασµός» αυτός αποδεικνύει ότι και η Ελλάδα συναινεί στον αµφισβητούµενο χαρακτήρα του νοµικού καθεστώτος της περιοχής.
Στις 14.30΄ το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίµια έχουν αναπτυχθεί σηµαντικές ναυτικές δυνάµεις και των δύο χωρών. Από ελληνικής πλευράς στην ευρύτερη περιοχή βρισκόντουσαν:
• Bόρεια των Ιµίων, η φρεγάτα τύπου Standard «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461, που η κρίση τη βρήκε να εκτελεί καθήκοντα πλοίου «σκοπούντος» στο δυτικό Αιγαίο. Ο κυβερνήτης της αντιπλοίαρχος Ι. Λιούλης ανέλαβε καθήκοντα τοπικού διοικητή,
• Nότια των Ιµίων, το αντιτορπιλικό τύπου Charles F. Adams «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» D221, που επίσης εκτελούσε καθήκοντα «σκοπούντος» στο Κρητικό,
• Tρεις πυραυλάκατοι, οι «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» P22 (στην Ψέριµο), «ΞΕΝΟΣ» P27 (στην Καλόλιµνο) και «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» P29 (στην Κάλυµνο), καθώς και
• Oι κανονιοφόροι «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» P57 και «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61.
Λόγω των άσχηµων καιρικών συνθηκών τα µικρότερου εκτοπίσµατος περιπολικά αποσύρθηκαν καθώς δεν µπορούσαν να επιχειρούν πλέον. Από τουρκικής πλευράς είχαν αναπτυχθεί τρεις φρεγάτες, δύο πυραυλάκατοι, δύο κανονιοφόροι και τέσσερα περιπολικά. Οι ναυτικές αυτές µονάδες δεν έµελλε να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόµενων κρίσιµων 18 ωρών. Στο κεντρικό Αιγαίο είχε εντοπιστεί και παρακολουθείτο τουρκική ναυτική δύναµη αποτελούµενη από δύο φρεγάτες, ένα αντιτορπιλικό συνοδείας και δύο πυραυλακάτους. Το Πολεµικό Ναυτικό είχε ήδη αναπτύξει τρεις φρεγάτες, ένα αντιτορπιλικό και τέσσερις πυραυλακάτους.
Οι Τούρκοι προέβησαν επίσης σε κινητοποιήσεις χερσαίων δυνάµεων στην ανατολική Θράκη, στη δυτική, νότια και νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης µεταστάθµευσαν στα δυτικά τουρκικά αεροδρόµια περί τα 40 ως 50 µαχητικά αεροσκάφη. Τη χρονική αυτή περίοδο σε συνεδρίαση του τουρκικού Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποφασίζεται η διεξαγωγή της επιχείρησης «∆ελφίνι 1». ∆ύο οµάδες βατραχανθρώπων µεταφέρονται αεροπορικώς στην Αλικαρνασσό από τη βάση τους στο Βόσπορο. Ταυτόχρονα δύο ελικόπτερα Black Hawk µεταφέρουν τον οπλισµό τους και τις ελαστικές τους λέµβους.
Στις 14.56΄ το ΓΕΕΘΑ διατάζει την αύξηση της επιτήρησης και του ελέγχου των ελληνικών µικρονησίδων στο ανατολικό Αιγαίο µεταξύ των νήσων Σάµου και Κω.
Στις 15.20΄ το ΓΕΕΘΑ διατάζει την Ανώτατη Στρατιωτική ∆ιοίκηση Εσωτερικού Νήσων (ΑΣ∆ΕΝ) να αποβιβάσει στη νησίδα Καλόλιµνο οµάδα καταδροµέων που διατηρούνταν σε ετοιµότητα στην Κω. Αποστολή της οµάδας ήταν αφενός η αποτροπή αποβίβασης Τούρκων στη νησίδα και αφετέρου η επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.
Περίπου στις 16.00΄ δύο τουρκικά ελικόπτερα πετούν κοντά στις βραχονησίδες Ίµια σε µια προσπάθεια εντοπισµού των θέσεων των ελληνικών πλοίων.
Περί τις 18.00΄ τουρκική τορπιλάκατος πλησιάζει την Ίµια και παρεµποδίζεται από ελληνικό περιπολικό. Όµως το τουρκικό πλοίο, αντί να αποµακρυνθεί, επιχειρεί µε ελιγµούς να πλησιάσει τη βραχονησίδα κινούµενο πλαγιοµετωπικά. Παράλληλα εντοπίζεται ελαστική λέµβος µε στρατιωτικό προσωπικό και την τουρκική σηµαία, η οποία επιχειρεί επίσης να προσεγγίσει. Τα ελληνικά περιπολικά την απωθούν. Το απόγευµα αποφασίζεται η επιστροφή της φρεγάτας «Υ∆ΡΑ» F452 τύπου MEKO-200HN από την Αδριατική, όπου είχε διατεθεί στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση αποκλεισµού της Σερβίας. Η «Υ∆ΡΑ» ήταν η νεότερη µονάδα του στόλου, η µόνη από τις τέσσερις υπό παραγγελία φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που είχε µέχρι τότε παραδοθεί. Η κορύφωση της κρίσης βρήκε τη φρεγάτα να πλέει ολοταχώς κάπου στο νότιο Ιόνιο, στην προσπάθειά της να ενταχθεί έγκαιρα στη δύναµη του υπόλοιπου ελληνικού στόλου. Ο Α/ΓΕΕΘΑ προτείνει την αποστολή οµάδας καταδροµέων στο Φαρµακονήσι. Η πρόταση όµως δεν γίνεται αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άµυνας (επιπρόσθετα το ΓΕΣ αδυνατούσε όµως να παραχωρήσει δυνάµεις για τη φύλαξη της βραχονησίδας). Ως εναλλακτική λύση διατάχθηκε η επιτήρηση µε ναυτική περιπολία.
Τις πρώτες νυχτερινές ώρες, δίδεται εντολή και δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache µετασταθµεύουν στη Σαντορίνη. Για άγνωστο λόγο δεν προωθούνται εγγύτερα στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Στις 21.00΄ το βράδυ λαµβάνει χώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αµερικανού Προέδρου Κλίντον µε τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊµάν Ντεµιρέλ. Καταβάλλεται προσπάθεια αποκλιµάκωσης της έντασης.
Στις 21.36΄ παρέβαλε στην Αλικαρνασσό το τύπου Sarucabey αρµαταγωγό «KARAMURSELBEY» NL-124, που είχε αποπλεύσει νωρίτερα την ίδια ηµέρα από τη Σµύρνη.
Στις 23.30΄ τη νύχτα έχουµε νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αµερικανού υπουργού Άµυνας και του αρχηγού των Αµερικανικών Ενόπλων ∆υνάµεων µε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άµυνας. Γνωστοποιήθηκε εκ νέου η αρνητική τουρκική θέση για την αποκλιµάκωση της κρίσης εάν δεν αποµακρυνθεί η ελληνική σηµαία από την Ανατολική Ίµια. ∆ιατάσσεται µε πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ η επιστράτευση των τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στις 23.57΄, τρία λεπτά πριν από τα µεσάνυχτα, το ΓΕΝ διατάζει τον απόπλου του συνόλου των πλοίων του στόλου, σε εφαρµογή µέτρων ενισχυµένου συναγερµού.
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 1996
Η κρίση έχει κορυφωθεί. Στη 01.00΄ µετά τα µεσάνυχτα πραγµατοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συµβουλίου Εξωτερικών και Άµυνας (ΚΥΣΕΑ).
Συµµετέχουν, εκτός των τακτικών µελών, ο γραµµατέας του Υπουργικού Συµβουλίου Τάσος Μαντέλης και οι σύµβουλοι του πρωθυπουργού Ν. Θέµελης και ∆. Καραϊτίδης. Μεσολαβούν δύο τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Πάγκαλου - Χόλµπρουκ, και στις 02.00΄ π.µ. ενηµερώνεται το ΚΥΣΕΑ για την κατάληψη της αφρούρητης βραχονησίδας στα Ίµια από Τούρκους κοµάντος. Στη σύσκεψη φθάνει µε καθυστέρηση µισής περίπου ώρας ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, λόγω συµµετοχής του σε... τηλεοπτική εκποµπή! Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν καλείται να συµµετάσχει, παρότι βρίσκεται έξω από την αίθουσα της σύσκεψης...
Στην εν λόγω σύσκεψη, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ ζητάει την αποδέσµευση των κανόνων εµπλοκής, λαµβάνει την απάντηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγµατεύσεις. Επίσης, όταν µετά από ερώτηση ο ναύαρχος Λυµπέρης απαντάει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη απόφαση η απόσυρση της σηµαίας, καθότι «εκεί ορκίζονται οι αξιωµατικοί», λαµβάνει την... αποστοµωτική απάντηση «είστε υπερβολικός και συναισθηµατικός».
Λίγο μετά την 01.30΄ π.μ. ενηµερώνεται ο Α/ΓΕΕΘΑ µέσω σηµειώµατος που αναγκάστηκε να του αποστείλει ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Σταµπουλής, καθώς η σύσκεψη δεν γινόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων στα υπόγεια του Γενικού Επιτελείου, αλλά στη Βουλή(...), ότι η τουρκική φρεγάτα «YAVUZ» είχε απονηώσει δύο ελικόπτερα τα οποία κινούνταν προς τις βραχονησίδες Ίµια. Η αδυναµία εκτίµησης ότι πιθανότατα η αεροκίνηση αποτελούσε κίνηση παραπλάνησης επέτρεψε την αποβίβαση στη ∆υτική Ίµια Τούρκων κοµάντος µέσα σε δυσµενέστατες καιρικές συνθήκες. Την πληροφορία για την απονήωση των ελικοπτέρων είχε δώσει η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 στο ΓΕΝ στις 00.47΄. Εντός πέντε λεπτών απαντάει το ΓΕΝ, δίνοντας εντολή να αποτραπεί η τυχόν αποβίβαση τουρκικών δυνάµεων µε ελικόπτερα.
Συγκεκριµένα διατάχθηκε η ρίψη προειδοποιητικών βολών σε περίπτωση προσέγγισης και εφόσον αυτό δεν λειτουργήσει αποτρεπτικά και τα ελικόπτερα συνεχίσουν πορεία, τότε θα έπρεπε να καταρριφθούν. Ζητήθηκε επίσης από τις ελληνικές ναυτικές δυνάµεις να προστατέψουν τόσο τα Ίµια όσο και το Φαρµακονήσι.
Στη 01.00΄ τη νύχτα αποπλέει από το ναύσταθµο η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» F450, επί της οποίας επιβαίνει ο αρχηγός Στόλου.
Στη 01.04΄ π.μ. το ΓΕΝ ενηµερώνεται από τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 ότι δύο τουρκικά ελικόπτερα τύπου Black Hawk βρίσκονται στην περιοχή. Το ένα αιωρείται πλησίον της τουρκικής φρεγάτας «YAVUZ» F240 τύπου MEKO-200 Track 1 σε απόσταση 1.000 µέτρων από τα Ίµια, ενώ ένα ακόµη υπερίπταται της «YAVUZ».
Στη 01.05΄ π.μ. πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άµυνας µε τον Αµερικανό οµόλογό του Ουίλιαµ Πέρι. Ο Έλληνας υπουργός ενηµερώνεται ότι επίκειται τουρκική επίθεση χωρίς να προσδιορίζεται ο τόπος και ο χρόνος.
Στη 01.25΄ π.μ. το ΓΕΝ ζητεί από τις φίλιες ναυτικές µονάδες τη στοχοποίηση κάθε τουρκικού πλοίου και διατάζει την πλήρη ετοιµότητα διά παν ενδεχόµενον.
Στη 01.37΄ π.μ. δίδεται νέα εντολή από το ΓΕΝ προς τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461. Συγκεκριµένα διατάχθηκε η κατ’ αρχήν ρίψη φωτοβολίδας στην περίπτωση που τα τουρκικά ελικόπτερα επιχειρήσουν να αποβιβάσουν προσωπικό σε ελληνική βραχονησίδα. Αν δεν αναστελλόταν η επιχείρηση, διατάχθηκε η ρίψη -σε δεύτερο χρόνο- προειδοποιητικών βολών, και ως τρίτη ενέργεια η κατάρριψη των ελικοπτέρων.
Στη 01.40΄ π.μ. ο Έλληνας πρωθυπουργός ενηµερώνεται ότι, σύµφωνα µε επίσηµη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης, Τούρκοι καταδροµείς κατέλαβαν τη δεύτερη νησίδα των Ιµίων.
Στη 01.55΄ π.μ. η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι τα ελικόπτερα είναι κοντά στην τουρκική φρεγάτα, που πλέον βρίσκεται µόλις 500 µέτρα από τα Ίµια.
Στις 02.00΄ π.μ. τα τουρκικά ελικόπτερα αποµακρύνονται από την περιοχή και το ΓΕΝ εφιστά την προσοχή της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 για το ενδεχόµενο η αποµάκρυνση των ελικοπτέρων να είναι παραπλανητική ενέργεια προκειµένου στη συνέχεια να εκτελεστεί αποβίβαση στο Φαρµακονήσι.
Στις 02.17΄ π.μ. η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» ενηµερώνει το ΓΕΝ: «Ο επικεφαλής της οµάδας των ΟΥΚ εκτιµά ότι, αν προσγειωθεί ελικόπτερο στο βράχο, ο αριθµός των αντρών είναι µικρός. Ζητάει ενισχύσεις. Προτείνει να αποβιβαστεί και η δεύτερη οµάδα».
Στις 02.50΄ π.μ. το ΓΕΝ απορρίπτει το αίτηµα.
Στις 03.00΄ π.μ. φθάνουν οι πρώτες πληροφορίες στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) περί κατάληψης των ∆υτικών Ιµίων από Τούρκους καταδροµείς.
Στις 03.15΄ π.μ. το ΓΕΝ γνωστοποιεί στη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 ότι ίσως κάτι γίνεται στα ∆υτικά Ίµια. Ζητά εξακρίβωση της κατάστασης και αναφορά.
Στις 03.16΄ π.μ. δίδεται εντολή από τον υφυπουργό Εθνικής Άµυνας στον Α/ΓΕΝ να σταλεί η δεύτερη διαθέσιµη τοπικά, επί της κανονιοφόρου «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» οµάδα επτά βατραχανθρώπων της ΜΥΚ στη συγκεκριµένη νησίδα. Το ΓΕΝ ζητά από τη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 να διατάξει την κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 να αποβιβάσει άµεσα την οµάδα των βατραχανθρώπων στα ∆υτικά Ίµια. Πράγµατι, οι βατραχάνθρωποι κινούνται προς τα εκεί, αλλά καθυστερούν για λίγο προκειµένου να περάσουν πρώτα από τα Ανατολικά Ίµια για να πάρουν φορτισµένες µπαταρίες ασυρµάτων. Αν αυτό δεν συνέβαινε, τότε Έλληνες και Τούρκοι θα βρισκόντουσαν πρόσωπο µε πρόσωπο στο συγκεκριµένο νησάκι. Το ΓΕΝ ζητά επίσης αναφορά για την έναρξη και το πέρας της ενέργειας.
Στις 03.30΄ π.μ. το ΓΕΝ γνωστοποιεί στη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 ότι υπάρχει πληροφορία περί ύπαρξης 30 περίπου ατόµων στα ∆υτικά Ίµια. ∆ιατάζει την προσέγγιση της νησίδας από την κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 πρώτα για διενέργεια ελέγχου µε τον προβολέα και στη συνέχεια για αποβίβαση των βατραχανθρώπων.
Στις 03.35΄ π.μ. η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ενηµερώνει τον πρωθυπουργό για δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί αποβίβασης Τούρκων καταδροµέων στη ∆υτική Ίµια.
Στις 03.36΄ π.μ. η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει έναρξη επιβίβασης της οµάδας των βατραχανθρώπων στη βάρκα που κατέβασε η κανονιοφόρος «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61. Ανέφερε επίσης ότι η ενέργεια θα ολοκληρωνόταν σε 30 λεπτά.
Στις 03.38΄ π.μ. το ΓΕΝ ζητά από τη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 άµεση αναφορά περί ύπαρξης τουρκικού πλοίου κρατηµένου στα ∆υτικά Ίµια. Ζητούνται άµεσα πληροφορίες περί ύπαρξης ή µη προσωπικού στο νησί.
Στις 03.42΄ π.μ. το ΓΕΝ ζητά την απογείωση του ελικοπτέρου της «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» για να ελέγξει την τυχόν ύπαρξη προσωπικού στη νησίδα πριν επιχειρηθεί η αποβίβαση των αντρών της ΜΥΚ.
Στις 04.00΄ π.μ. ο Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ επιβεβαιώνει την κατάληψη της βραχονησίδας, προκαλώντας σύγχυση στην ελληνική πλευρά. Παράλληλα διαβιβάζεται µέσω του ίδιου διαύλου τουρκικό τελεσίγραφο: Σε περίπτωση προσβολής των Τούρκων κοµάντος, αυτό θα σήµαινε αυτοµάτως ολοκληρωτικό πόλεµο. Λόγω της απουσίας του ΚΥΣΕΑ από το ΕΘΚΕΠΙΧ οι τελευταίες ενέργειες έγιναν εν αγνοία του πρωθυπουργού. Είναι προφανές ότι θα µπορούσε να είχε ξεσπάσει σύγκρουση, ενώ ο κ. Σηµίτης θα πίστευε ότι είχε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του.
Άραγε τι θα είχε συµβεί εάν η Ελλάδα είχε προβεί στη συγκεκριµένη ενέργεια χάραξης «κόκκινης γραµµής» νωρίτερα;
Προ της αποβίβασης των Τούρκων κοµάντος είχε αποφασισθεί η αποβίβαση δυνάµεων της ΜΥΚ, που βρισκόντουσαν στην περιοχή επάνω στην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ», στη ∆υτική Ίµια. Τότε διαπιστώθηκε πως οι µπαταρίες των ασυρµάτων που έφεραν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι... απλώς δεν υπήρχαν, καθώς τις είχαν πάρει οι κοµάντος που φύλαγαν την Ανατολική Ίµια. Ένα απλούστατο, όσο και τυχαίο περιστατικό, το οποίο µάλλον έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις... Εάν είχαν αποβιβασθεί οι Έλληνες νωρίτερα, ίσως η τουρκική αποβίβαση να είχε αποτραπεί, ίσως να είχε αποκρουστεί από τους Έλληνες, ίσως όµως -εάν είχε στο µεταξύ προκύψει σύγκρουση και είχαν σκοτωθεί κοµάντος της µιάς ή της άλλης ή και από τις δύο πλευρές- να είχε ξεσπάσει σύγκρουση...
Ακολουθεί ένταση στο ΚΥΣΕΑ µεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και µεταξύ των κυβερνητικών στελεχών για το χειρισµό. Μία ώρα αργότερα αποφασίζεται να γίνει αποδεκτή η «φόρµουλα απεµπλοκής» που πρότειναν οι Ηνωµένες Πολιτείες, µε την αποχώρηση πολεµικών πλοίων, στρατιωτών και τέλος των σηµαιών (no ships - no flags - no troops). Υπενθυµίζεται ότι η συγκεκριµένη φόρµουλα είχε αναφερθεί και στις 29 Ιανουαρίου, όταν οι Τούρκοι είχαν παραδώσει στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα ρηµατική διακοίνωση. Εγγυητής της διαδικασίας απεµπλοκής θα ήταν το State Department (Κρίστοφερ - Χόλµπρουκ), που µεσολαβούσε στην επικοινωνία µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι συµµετέχοντες στη σύσκεψη δεν πείθονται για την ύπαρξη Τούρκων κοµάντος στη ∆υτική Ίµια. Πώς να πεισθούν αφού εκεί που βρισκόντουσαν δεν υπήρχε δυνατότητα άµεσης διασταύρωσης των πληροφοριών. Ως αποτέλεσµα ζητείται η διαπίστωση µε φίλια µέσα του τι ακριβώς συµβαίνει...
Στις 04.25΄ π.μ. η «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι έχει ήδη απογειώσει το ελικόπτερο της AB-212ASW «ΠΝ21» που αυτή τη στιγµή βρίσκεται πάνω από τη νησίδα και αναµένει την αναφορά των αποτελεσµάτων της αναγνώρισης από το πλήρωµά του.
Στις 04.26΄ π.μ. η ίδια φρεγάτα αναφέρει ότι το ελικόπτερο δεν έχει εντοπίσει ακόµη τίποτα.
Στις 04.28΄ π.μ. η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι βρέχει στην περιοχή, η ορατότητα είναι χαµηλή και το ελικόπτερο προσπαθεί να εντοπίσει οτιδήποτε.
Στις 04.29΄ π.μ. το ΓΕΝ γνωστοποιεί στη φρεγάτα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναµένει την άµεση ενηµέρωσή του για τα αποτελέσµατα της αναγνώρισης του ελικοπτέρου.
Στις 4.47΄ π.μ. η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι το ελικόπτερο έχει µέχρι στιγµής εκτελέσει τέσσερις διελεύσεις πάνω από τη νησίδα σε ύψος 40-50 µέτρων, µε αρνητικά αποτελέσµατα εντοπισµού ατόµων.
Στις 4.55 π.μ. η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι το ελικόπτερο εντόπισε άτοµα πάνω στη ∆υτική Ίµια και ότι πρόκειται για 10 περίπου Τούρκους καταδροµείς.
Αµέσως µετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στη νησίδα, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυµπέρης εισηγήθηκε τρεις λύσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Η πρώτη λύση αφορούσε τον άµεσο ναυτικό βοµβαρδισµό της νησίδας, η δεύτερη προέβλεπε την προσβολή της από αέρος µε το πρώτο φως, και η τρίτη την ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης µε καταδροµείς. Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις δύο πρώτες λύσεις και ζήτησε την άµεση ανάληψη ενέργειας αποβίβασης καταδροµέων στη νησίδα για σύλληψη των Τούρκων εντός 45 λεπτών. Η τρίτη λύση που ζητήθηκε δείχνει το µέγεθος της άγνοιας για τέτοιας µορφής επιχειρήσεις. Είναι σίγουρο ότι σε µια τέτοια ενέργεια θα υπήρχαν νεκροί και τραυµατίες. Το ιδιαίτερα µικρό χρονικό περιθώριο που τέθηκε στον Α/ΓΕΕΘΑ απέρρεε από τις δεσµεύσεις της ελληνικής πλευράς προς την αµερικανική. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κ. Σηµίτης είχε συναίσθηση ότι το τουρκικό τετελεσµένο τον εξουδετέρωνε διαπραγµατευτικά. Ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι δεν µπορούσε να ολοκληρώσει τέτοια επιχείρηση στον τεθέντα ελάχιστο χρόνο.
Στις 05.02΄ π.μ. το ΓΕΝ διατάζει τη µη αποβίβαση των Ελλήνων βατραχανθρώπων.
Στις 05.04΄ π.μ. το ΓΕΝ διατάζει τη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 να ειδοποιήσει το ελικόπτερο να επιστρέψει.
Στις 05.05΄ π.μ. η «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι έχει απώλεια επικοινωνίας µε το ελικόπτερο. Γνωστοποιεί ότι στην τελευταία επικοινωνία το ελικόπτερο ανέφερε κατάσταση έκτακτης ανάγκης («emergency») και βρισκόταν 1,5 µίλι βόρεια του σηµείου ενδιαφέροντος.
Στις 05.40΄ π.μ. επιτυγχάνεται συµφωνία απεµπλοκής µε τη διαµεσολάβηση του αµερικανικού παράγοντα και κοινή απόφαση για επαναφορά στην προηγούµενη της κρίσης κατάσταση («status quo ante»). Συµφωνήθηκε η αποχώρηση του συνόλου των ναυτικών µονάδων και των δύο χωρών από την επίµαχη περιοχή. Στη συµφωνία περιλήφθηκε επίσης και η αποµάκρυνση της ελληνικής σηµαίας από τη ∆υτική Ίµια.
Στις 05.58΄ π.μ. το ΓΕΝ διαβιβάζει οδηγίες προς τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 σε εφαρµογή των συµφωνηθέντων σε διπλωµατικό επίπεδο. ∆ίδεται εντολή η κανονιοφόρος «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» P61 να αποµακρυνθεί τελευταία από την περιοχή αφού παραλάβει τους Έλληνες βατραχανθρώπους και τη σηµαία από τη ∆υτική Ίµια.
Στις 06.10΄ π.μ. σημειώνεται η έναρξη αποµάκρυνσης των ναυτικών µονάδων από την περιοχή των Ιµίων. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι αποσύρει τη σηµαία «για να την προστατέψει από τη βεβήλωση», ενώ ο Ρίτσαρτ Χόλµπρουκ αναφέρει ότι η υποστολή αποτελεί µέρος της συµφωνίας απεµπλοκής.
Στις 07.12΄ π.μ. το ΓΕΝ ζητά από τον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» P61 να αρχίσει να επιβιβάζει τους βατραχανθρώπους. Ζητά επίσης επιβεβαίωση ότι οι τουρκικές ναυτικές µονάδες αποµακρύνονται σταδιακά από την περιοχή.
Περί τις 08.00΄ το πρωί στην περιοχή δυτικά της Ικαρίας, και συγκεκριµένα από Ψαρά µέχρι δυτικά της Πάτµου, είχαν αναπτυχθεί οι τουρκικές φρεγάτες «TURGUT REIS» F241 τύπου MEKO-200 Track I και «AKDENIZ» F278 τύπου Knox και τα αντιτορπιλικά «YUCETEPE» D345 τύπου FRAM και «PIYALE PASA» D350 τύπου FRAM εξοπλισµένο µε κατευθυνόµενα βλήµατα επιφανείας-επιφανείας Harpoon. Όλα είχαν εξέλθει τις βραδινές ώρες της 30ής Ιανουαρίου από τα Στενά του Ελλήσποντου.
Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία απεµπλοκής λοιπόν, περίπου στις 05.00΄ τα ξηµερώµατα, το ελικόπτερο «ΠΝ21» της φρεγάτας «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 καταπίπτει στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια αποστολής πάνω από τα Ίµια, σε µια προσπάθεια οριστικής επιβεβαίωσης της κατάληψης της δεύτερης αφύλακτης βραχονησίδας από τους Τούρκους κοµάντος, όπως ζήτησε η πολιτική ηγεσία. Αποτέλεσµα, ο θάνατος των τριών µελών του πληρώµατος, του κυβερνήτη υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του συγκυβερνήτη υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλα-χάκου, και του χειριστή ραντάρ αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού...
Η συναισθηµατική φόρτιση των πληρωµάτων των παρακείµενων ελληνικών πολεµικών πλοίων, σε συνδυασµό µε το τακτικό πλεονέκτηµα που είχε πετύχει το Πολεµικό Ναυτικό και η στοχοποίηση του τουρκικού στόλου, έκαναν την κατάσταση να κρέµεται κυριολεκτικά από µία κλωστή...
Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς που έγιναν εκ των υστέρων, σε περίπτωση που ξεκινούσε σύγκρουση, η Τουρκία θα έχανε επτά φρεγάτες και η Ελλάδα δύο ως τρεις. Το είδος της απάντησης της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως της στρατιωτικής, σε ένα τόσο βαρύ πλήγµα στο γόητρο των τουρκικών Ενόπλων ∆υνάµεων δεν µπορεί να εκτιµηθεί εκ των υστέρων. Ο ολοκληρωτικός πόλεµος δεν µπορεί να αποκλειστεί ως πιθανότητα, του οποίου το τελικό αποτέλεσµα δεν θα ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Ούτε το χρονικό σηµείο της νοµοτελειακά βέβαιης παρέµβασης των Ηνωµένων Πολιτειών για τον περιορισµό του αντίκτυπου που θα είχε η σύγκρουση στη συνοχή της Ατλαντικής Συµµαχίας (ΝΑΤΟ) µπορεί να προσδιοριστεί. Ως µόνη βεβαιότητα προβάλλουν οι καταστροφές και στις δύο χώρες και οι µεγάλες ανθρώπινες εκατέρωθεν.
Ακολουθεί πολιτική θύελλα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου το πρωί ήταν προγραµµατισµένη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήµα της Βουλής ευχαρίστησε τους Αµερικανούς για τη διαµεσολάβησή τους, αναγνώρισε την τεράστια δυσκολία ελέγχου του χώρου του Αιγαίου και δήλωσε: «Η χώρα δεν έχει τη δύναµη που θα έπρεπε να έχει. Η εθνική ταπείνωση είναι η έλλειψη της δύναµης που έχουµε». Η αξιωµατική αντιπολίτευση αποχωρεί από την αίθουσα, ενώ χρησιµοποιούνται βαρύτατες εκφράσεις, κατηγορώντας τον Κώστα Σηµίτη και την κυβέρνηση για «προδοσία».
Σφοδρή αντιπαράθεση όµως έχει ξεσπάσει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης... σε κάθε περίπτωση, η οµολογία του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήµα της Βουλής περί έλλειψης της αναγκαίας δύναµης για επιβολή, και όχι µόνο για διεκδίκηση των κυριαρχικών µας δικαιωµάτων, υπήρξε η πικρή επιβεβαίωση, µε τον πλέον απόλυτο τρόπο, της αποτυχίας του δόγµατος της αποτροπής από ελληνικής πλευράς. Αυτό που δεν είχε κατανοήσει επαρκώς ο κ. Σηµίτης, και αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της κρίσης, είναι ότι η έννοια της αποτροπής είναι συνολικότερη και συµπεριλαµβάνει όλα τα στοιχεία της εθνικής ισχύος. Μεταξύ αυτών είναι και η συµπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας ως ο φυσικός ηγέτης των Ενόπλων ∆υνάµεων.
Κυριακή-∆ευτέρα, 4-5 Φεβρουαρίου 1996
Επανερχόµενη στο ζήτηµα, η τουρκική πλευρά εξέφρασε επίσηµα, µε ανακοινώσεις της, την άποψη ότι «η υπογραφείσα την 28.12.1932 συμφωνία µεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας δεν είναι Συνθήκη, εφόσον δεν είχε συζητηθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ούτε είχε επικυρωθεί, αλλά είναι ένα πρακτικό συνεδρίασης αξιωµατούχων κατωτέρου επιπέδου των δύο χωρών, το οποίο δεν δεσµεύει νοµικά την Τουρκία. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει κάποια συµφωνία, το Αιγαίο εισέρχεται σε µια φάση αλλαγής. Στο Αιγαίο υπάρχουν 3.000 αµφισβητήσιµα βράχια, νησίδες, ακόµη και νησιά, των οποίων η Τουρκία εξετάζει διεξοδικά την κατάσταση βάσει κάθε Συνθήκης».
Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 1996
Αντικρούοντας την τουρκική άποψη, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «η ιταλοτουρκική συµφωνία του 1932 είναι έγκυρη και παραµένει σε ισχύ».
Πέµπτη, 15 Φεβρουαρίου 1996
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µε ψήφισµά του θεώρησε τις τουρκικές ενέργειες ως «παραβίαση εκ µέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Ελλάδας» και επεσήµανε ότι «η βραχονησίδα Ίµια ανήκει στο νησιωτικό σύµπλεγµα της ∆ωδεκανήσου, µε βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, το Πρωτόκολλο Ιταλίας-Τουρκίας του 1932 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, καθώς ακόµη και τους τουρκικούς γεωγραφικούς χάρτες της δεκαετίας του 1960, όπου το εν λόγω νησιωτικό σύµπλεγµα εµφανίζεται ως τµήµα της ελληνικής επικράτειας».
Συνεχίζεται

Ένα ηχητικό από το Άγιο Όρος

http://thalassa-karadeniz.livepage.gr/file/2151_%CE%92%CE%A5%CE%96%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9D%CE%97_%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%9A%CE%97_%CE%9A%CE%91%CE%99_%CE%A5%CE%9C%CE%9D%CE%9F%CE%99/first
Ο παραπάνω σύνδεσμος περιέχει 5 cd ( ορθρος,παρακλησις,αγνη παρθενε,ψαλτηριον τερπον, οσιος σιμων) από την Ιερά Μονή Σιμωνος Πετρα του Αγίου Όρους. Καλή ακρόαση.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης για τα αντιδάνεια στην ελληνική γλώσσα (Βήμα 13/9/2009)

Ο «νόστος», η επιστροφή στην πατρίδα (από το ρήμα νέομαι «επιστρέφω»), δεν χαρακτήρισε μόνο «τη γλυκιά προσμονή τής επιστροφής στην πατρίδα» που κατέληξε στο νόστιμος, αλλά έδωσε και «τον ψυχικό πόνο που γεννάει αυτή η προσμονή», τη νοσταλγία. Και ήταν μάλιστα οι Γάλλοι που κατέφυγαν στις ελληνικές λεξιλογικές πηγές, πλάσσοντας πρώτοι αυτοί το άλγος τού νόστου, το nostalgie. Ετσι, από άλλο δρόμο, η λέξη επέστρεψε στη «λεξιλογική πατρίδα» της.

Η επιστροφή μιας λέξης ως δανείου στη γλώσσα από την οποία ξεκίνησε χαρακτηρίζεται ως αντι-δάνειο, ως επιστροφή δανείου, ως επιστροφή μιας λέξης στη γλώσσα στην οποία γεννήθηκε. Από τις πιο αποκαλυπτικές διαδικασίες λειτουργίας τής γλώσσας στο πεδίο συνάντησης των λαών και των πολιτισμών είναι τα αντιδάνεια. Συνιστούν μαρτυρίες τής περιπέτειας στη ζωή των λέξεων και μαζί παραδείγματα τού πόσο αυτά τα κατεξοχήν πνευματικά δημιουργήματα, που είναι οι λέξεις, εξελίσσονται εννοιολογικά περνώντας από γλώσσα σε γλώσσα, από λαό σε λαό, για να ξαναγυρίσουν συχνά στον τόπο καταγωγής τους πραγματοποιώντας έτσι τον «λεξιλογικό νόστο» τους.

Ποιος περίμενε λ.χ. ότι η σχολαστικότατη έννοια που δηλώνει η αρχαία ελληνική λέξη γραμματική θα επέστρεφε μετά από αιώνες στη σημερινή ελληνική γλώσσα ως γκλάμουρ! Με συνήθη γέφυρα τη λατινική γλώσσα η λέξη πέρασε από τα Ελληνικά στα παλαιά Γαλλικά κι από κει στην παλαιά Αγγλική, όπου η αρχική σημασία «γραμματική», ως γνώση των ολίγων μορφωμένων, πήρε τον χαρακτήρα «τής απόκρυφης γνώσης» και, κατ΄ επέκταση, «τής μαγείας», για να εξελιχθεί μέσω τής Σκωτικής (glammar) στη σημασία «μαγική ομορφιά» (19ος αι.) και κατόπιν- με τη μορφή glamour- σε «γοητεία, αίγλη» με την οποία και επανήλθε στην Ελληνική.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είχε η αρχαία ελληνική λέξη ποινή. Μέσω πάλι τής Λατινικής και τής παλαιάς Νορμανδικής, το ελληνικό ποινή κατέληξε στο αγγλ. penalty, για να επιστρέψει (ως αντιδάνειο) στην Ελληνική ως πέναλτι, όρος στο ποδόσφαιρο!

Δεν «θα ΄κοβε το κεφάλι του» κανείς ότι το ιταλικότατο πιάτσα δεν μπορεί να έχει σχέση με Ελληνικά; Ε, λοιπόν, το πιάτσα ξεκίνησε από το (ήδη αρχαίο) ελληνικό πλατεία (ενν. οδός ), θηλ. τού επιθέτου πλατύς, μέσω τού λατιν. platea («φαρδύς δρόμος» μέσα στην πόλη), πέρασε στην Ιταλική ως piazza (αρχικά plaza), απ΄ όπου ήδη στα μεσαιωνικά χρόνια επέστρεψε στην Ελληνική ως πιάτσα.

Η έκπληξη κορυφώνεται στην προέλευση τής λ. γόνδολα. Μεταφράζω τι γράφεται σχετικά στο εγκυρότερο λεξικό τής Αγγλικής, στο Random Ηouse Webster΄s College Dictionary, λήμμα gondola: «[εισήλθε στην Αγγλική το] 1540-50 από την Ιταλική, που πάει πίσω στα Βενετσιάνικα, πιθανόν από μεσαιωνικό ελληνικό κοντούρα «μικρό ακτοπλοϊκό σκάφος», θηλ. τού επιθ. κόντουρος «κοντός, κυριολ. σκάφος με ουρά» από το όψιμο ελληνικό κοντός + ελλ. -ουρος από το ελλην. ουρά ». Σκάφος, λοιπόν, με κοντή ουρά η ιταλ. gondola (γόνδολα) ξαναγύρισε στην Ελληνική ως γόνδολα!

Κι επειδή δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς το γαλλικότατο πλαζ (γαλλ. plage), ας παρακολουθήσουμε την ετυμολογία τής λέξης. Ηλθε από το γαλλ. plage, δάνειο από ιταλ. piaggia «πλαγιά-ακρογιαλιά», που προήλθε από μεσαιωνικό λατινικό plagia «επικλινές έδαφος», το οποίο ανάγεται στο αρχ. ελλην. πλάγια (τα), «πλευρές» (κυρίως στρατιωτικός όρος), ουδ. τού επιθ. πλάγιος.

Και βέβαια δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς τουρισμό και τουρ (ομόρριζα τα τουρνέ και τουρνουά ). Αλλά πόσο γνωστό είναι στους μη ειδικούς ότι όλες αυτές οι γαλλικές λέξεις (tour, tourisme, tourn e, tournoi) που πέρασαν στην Ελληνική (στην Αγγλική και σε άλλες γλώσσες) είναι προϊόν δανεισμού από την ελλην. λέξη τόρνος. Αυτή η αρχαία ελλην. λέξη, μέσω πάλι τής Λατινικής (tornus και ρ. tornare «γυρίζω τον τροχό, τον τόρνο»), έδωσε το γαλλ. tourner «περιστρέφω, γυρίζω» απ΄ όπου το tour. Ετσι ο τόρνος επέστρεψε στην Ελληνική ως τουρ.

Ο κατάλογος τέτοιων λέξεων (αντιδανείων) είναι μακρός και ο σχολιασμός θα έπαιρνε πολλές σελίδες. Εδώ θα δώσω μερικές νύξεις μόνο. Θα αναφέρω ότι το γάμπα και το ζαμπόν ξεκίνησαν από το ελλην. καμπή! Το γαρύφαλλο από το καρυόφυλλο, ο τζίρος από το γύρος, το μασίφ από το μάζα , το κάλμα από το καύμα, ο καναπές από το κωνώπιον ( κώνωψ ), το κανόνι από το κάννη, το καντίνα από το κανθός, το κορδόνι από το χορδή, το κουπόνι από το κόλαφος ( κόλαφος - όψιμο λατ. colaphus- παλ. γαλλ. colp - coup ), το κρετίνος από το Χριστιανός , τα λαζάνια από το αρχ. λάσανον («τρίποδας ως βάση αγγείων και δοχείων»), το λατέρνα από το λαμπτήρ , η μάντολα από το αμύγδαλο, η μαρμελάδα από το μελίμηλο, το μπαρούτι από το πυρίτις, τα μπόρα και μπουρίνι από το βορράς, τα μπαλλέτο - μπάλλος από το αρχ. βαλλίζω, το μπουάτ από το πυξίς («κουτί»), το μπουτίκ από το αποθήκη, ο συνδικαλισμός από το σύνδικος, το ταξί από το ταξίμετρο, το σενάριο από το σκηνή, η πόζα από το παύσις κ.λπ. Αυτά είναι μερικά ενδεικτικά μόνο παραδείγματα.

Επειδή υπάρχει κίνδυνος να σκεφθεί κανείς πως πρόκειται για «φτειαχτές ετυμολογίες» (παρετυμολογίες) κατά το πρότυπο τού Ελληνα πατέρα τής Βαρδάλου στο «Γάμος α λα Ελληνικά»!...-, σπεύδω να διασαφήσω ότι τα παραδείγματα προέρχονται από τον χώρο τής επιστημονικής ετυμολογίας και βρίσκονται σε όλα τα αξιόπιστα ετυμολογικά λεξικά ή ερμηνευτικά λεξικά με ετυμολογία. Για όσες λέξεις έχουν σχέση με την Αγγλική μια πρόχειρη ματιά στο Λεξικό που ανέφερα (Random Ηouse- Webster) ή άλλα συναφή Λεξικά θα πείσει τον αναγνώστη περί τής αληθείας των λεγομένων.

Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής της Γλωσσολογίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

The Pontian Greek Genocide Teaching Unit (Free Download) - Το διδακτικό εγχειρίδιο για τη Γενοκτονία (Ελληνικά- Αγγλικά)




From 1914 to 1923, Christian minorities were forcibly expelled from their homes to comply with Turkish nationalist
visions of an ethnically pure homeland inhabited only by Turks. Villages, cities, and farmlands across Pontus were
emptied and the inhabitants subjected to atrocities under carefullyconcealed orders by government and party officials
until the population exchange of 1923.

An estimated 353,000 Pontian Greeks were killed during the genocide, and about 1,100,000 Greek Orthodox Christians from Asia Minor (modern day Turkey) were relocated to Greece in the population exchange of 1923, thus ending thousands of years of Hellenic civilization in Asia Minor.

This teaching unit is offered in two forms: a five-day plan and a one-day condensed lesson. This teaching unit can be incorporated into various history and social studies classes, such as:


World History classes, where lessons fit chronologically in the study of World War I and in comparative study with the Holocaust of World War II

U.S. History classes on World War I, since Americans led relief efforts to help Pontian Greeks, Assyrians, and Armenians

Current Events classes to help students understand genocide taking place today

Psychology and sociology classes attempting to understand the nature of genocide and tyranny against religious minorities



In addition, a supplemental lesson, Ibrahim's Soul , is included to examine human response to witnessing the torment of others.


The unit includes a complete list of resources for further research and is recommended for middle and high school teachers.

The unit created by The Pontian Greek Society of Chicago with the help of Ron Levitsky, a teacher at Sunset Ridge School in Northfield, Illinois, The Pontian Greek Genocide Teaching Unit introduces middle schooland high school students
to the tragedy of the Pontian Greeks who were subjected to the first genocide of the 20th Century. Available to download in English and in Greek.

Click here for English version

Click here for Greek version or visit www.pontiangreeks.org



Η Γενοκτονία στοίχισε στους Έλληνες περίπου 1.000.000 θύματα. Μόνο στον Πόντο υπήρξαν 353.000 νεκροί.

Το διδακτικό εγχειρίδιο που δημιούργησε ο Σύλλογος Ποντίων Σικάγο "Ξενιτέας" για τη Γενοκτονία, αποτελεί μία ολοκληρωμένη επιστημονική και διδακτική προσέγγιση για το ζήτημα της γενοκτονίας, το οποίο μπορείτε να το δώσετε σε παιδιά των μεγαλύτεων τάξεων του δημοτικού ή των πρώτων τάξεων του γυμνασίου για να το διαβάσουν. Το διδακτικό εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε
εδώ για την αγγλική γλώσσα (Click here for English version) και εδώ για την ελληνική γλώσσα (Click here for Greek version) ή επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.pontiangreeks.org

CD "Pontos:from the past to our future"- CD Πόντος: από το παρελθόν στο μέλλον μας




CD Premiere! ‘Pontos: from the past to our future’

Giannis Apazidis, Nikos Michailidis, Christos Tiktapanidis



Listen live!

Monday 5, October 2009 21:00 ( Montreal time)

Parakath Radio 1280am Montreal and www.cfmb.ca



Direct connection http://www.live365.com/cgi-bin/mini.cgi?station_name=cfmb&site=pro&tm=7488



CD Premiere and interviews with the musicians



You can send us messages and greetings live during the broadcast via our facebook profile



This recording was made specifically for the 19th Convention of the Pan-Pontian Federation USA – CANADA and produced by the Pontian Association of Montreal. It will circulate for the first time during October 8-11 in Montreal .



For more information on the Convention including the October 10 Gala (Dinner Dance) please visit www.efxinospontos.org.



We await you all and hope you enjoy listening!



------------------------------------------------------------------------------------



Παρουσίαση του νέου CD

'Πόντος : από το χθες στο αύριο'

Γιάννης Απαζίδης, Νίκος Μιχαηλίδης, Χρήστος Τικταπανίδης



Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 21:00 (ώρα Μοντρεάλ)

Ράδιο Παρακάθ 1280am Μοντρεάλ και www.cfmb.ca



απευθείας σύνδεση http://www.live365.com/cgi-bin/mini.cgi?station_name=cfmb&site=pro&tm=7488



Παρουσίαση του CD και συνεντεύξεις με τους καλλιτέχνες



Κατά την διάρκεια του προγράμματος μπορείτε να στείλετε μηνύματα και χαιρετισμούς μέσων το facebook profile μας.



Η ηχογράφηση έγινε αποκλειστικά για το 19ο Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – ΚΑΝΑΔΑ. Το CD είναι παραγωγή το Συλλόγου Ποντίων Μοντρεάλ και θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στο Σύνεδριο που θα λάβει χώρα από τις 8-11 Οκτωβρίου 2009 στο Μοντρεάλ.



Πληροφορίες για το συνέδριο και την χοροεσπερίδα της 10 Οκτωβρίου στο www.efxinospontos.org



Σας περιμένουμε όλους. Καλή ακρόαση.

Genocide (English- Turkish)

To the Public´s Opinion

The President of SİİRT Medical Board, Dr.Ekrem Bilek, states regarding the 1915 Seyfo Genocide, in order not to be repeated again, enormous obligation falls upon the intellectuals and democratic people.


In order for the past sorrows and tribulations not to be repeated again and for people with different cultures to live together in a harmonious way, one directly should confront with his or her own history.
Normally, the first degree of responsibility for the crimes that are committed and that continue to be committed against humanity falls upon the political authorities and powers. However, to stay silent about them is indirectly in some way being part to the same crimes.
Anyone who sides with humanitarian values, especially the intellectuals and the democrats have the responsibility to confront, condemn and punish these crimes. Fulfilling this responsibility by prosecuting the culprits will contribute to different faiths and cultures living together in peace.
Any leading action taken forward by the individuals, even though it may be considered a small step, however, their actions will enable the political powers and authorities to confront with their past as well as give hope for the past grievances to be cleared away. Most importantly such actions will prevent further tragedies to take place and will contribute for the peace to prevail amongst the people.
In the light of this evaluable consideration such as in this humanitarian action taken between Mr Berzan Boti and Mr Sabri Atman, I think similarly, will mark the beginning of the dialog between the Kurdish and Assyrian people.
While wholeheartedly supporting this humanitarian action taken place late last year, as responsibility falls upon any intellectual, similarly, I would like to point out that I impose upon myself to build the first house for the first family that will return to its land. I hope with this additional small step taken by me I will contribute further for the peace, brotherhood and tolerance of differences to live together freely in peace.


Dr. Ekrem BİLEK
The President of SİİRT Medical Society/Board


Seyfo Center




Kamuoyuna
Siirt Tabip Odası Başkanı Dr. Ekrem BİLEK, 1915 Seyfo – Soykırımı gibi katliamların bir daha yaşanmaması için özellikle aydın ve demokrat insanların kendilerine büyük görevler düştüğünü belirtiyor.


Geçmişte yaşanan acı olayların tekrarlanmaması ve farklılıkların bir arada özgürce yaşayabilmesi için herkesin tarihiyle dolaysız olarak yüzleşmesi gerekiyor.

Yaşanmış ve yaşanmakta olan insanlık suçlarının birincil derecede sorumlusu siyasi otoriteler olmasına karşın, bu suçlara karşı sessiz kalmak ta dolaylı olarak suça ortak olmak anlamına geliyor.

İnsani değerlerden yana olan herkesin, (özellikle de aydın ve demokratların) insanlık suçlarına karşı durma ve bu suçları mahkûm etme sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi aynı zamanda farklı inançların, kültürlerin barış içinde bir arada yaşamasına da katkı sunacaktır.

Küçük de olsa atılacak bireysel adımlarla hem siyasi otoritelerin geçmişle yüzleşmesi sağlanabilir hem de yaşanmış mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için bir umut yolu açılmış olur. En önemlisi de, yeni trajedilerin yaşanmasının önüne geçilerek halklar arası barışa katkı sunulabilir.

Bu değerlendirmeler ışığında; (Berzan ile Sabri Atman şahsında) Kürd halkı ile Asuri/Süryani halkı arasında gelişen diyalogun ve atılan adımın insani aynı zamanda olumlu bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Atılan insani adımı desteklerken, Aydın olmanın bana yüklediği sorumluluk gereği de, topraklarına geri dönecek bir ailenin ’evini yaptırmayı’ üstlendiğimi belirtmek istiyorum. Umarım bu küçük adım, farklılıklara tahammül edilmesine, barışa, kardeşliğe ve birlikte özgürce yaşamaya katkı sunar.



Dr. Ekrem BİLEK
SİİRT TABİP ODASI BAŞKANI


Seyfo Center

Gedenkveranstaltung und Podiumsdiskussion. Event on Armenian, Assyrian and Hellenic Genocide (Munich October 10, 2009)

Gedenkveranstaltung und Podiumsdiskussion.
Zum Völkermord an den Armeniern,
Assyrern und Griechen in der Türkei
Samstag, 10. Oktober 17:30 Uhr
Evangelisch-Lutherische Kreuzkirche
Hiltenspergerstr. 55
80796 München

Programm
www.seyfocenter.com

Κ. Καραίσκος Για τη Θράκη

Αγαπητοί φίλοι,
Η εξαιρετικά τιμητική πρόταση του Ανδρέα και του Γιώργου για έναν σύλλογο Φίλων του Αντιφωνητή στη Σύρο με έβαλε σε σκέψεις που θα ήθελα να κοινωνήσω μαζί σας. Έτσι ευελπιστώ να ξεπεραστεί το πρόβλημα που συνεπάγεται η απουσία μιας προσωπικής γνωριμίας και μιας βιωματικής εξοικείωσης με τον κύκλο των ανθρώπων του Αντιφωνητή στη Θράκη.
Σκέφτομαι, τι σκέψεις γεννά στο μυαλό ενός ανυποψίαστου Έλληνα αναγνώστη η πρώτη γνωριμία με το έντυπό μας; Είναι διάφανες οι απόψεις μας, είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις μας; Θα προσπαθήσω να εκθέσω τις προθέσεις των σχεδιαστών του εγχειρήματος πριν 11 χρόνια και το πού βρισκόμαστε σήμερα.
Ξεκινήσαμε παρακινημένοι από την ανάγκη να μιλήσουμε. Να πούμε όλα εκείνα που βλέπαμε να θάβονται μέσα στην τιποτολογία και την προπαγάνδα των ΜΜΕ, και να μεταφέρουμε σε ένα αναγνωστικό κοινό την αλήθεια που βιώναμε σχετικά με το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης και όχι μόνο. Σιγά σιγά η προσπάθεια ευδοκίμησε και διαμόρφωσε μια θεματολογία και ένα ύφος που έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Προσπαθήσαμε με την απαραίτητη δόση χιούμορ να αντιμετωπίσουμε την δριμύτητα των συνθηκών και να εξασφαλίσουμε μία απόσταση από τα πράγματα και μία επιείκεια για τα πρόσωπα. Επιχειρούμε να αναδείξουμε από τον ορυμαγδό των γεγονότων την ουσία τους και να συνθέσουμε - στον βαθμό του εφικτού - την παγκόσμια οπτική με την τοπική, την ενθαδική προβληματική με την μεταφυσική, την ακρίβεια των αναγραφομένων με την ερασιτεχνική προσέγγιση. Όλη η ζωή άλλωστε είναι μία δυσχερής απόπειρα ισορροπίας σε ποικίλα επίπεδα.
Καταπιαστήκαμε λοιπόν με το μειονοτικό πρόβλημα της Θράκης. Πώς να μιλήσεις γι’ αυτό χωρίς να παρεξηγηθείς όταν δίπλα σου τα πλυντήρια εγκεφάλων λειτουργούν εκκωφαντικά; Πώς να γλυτώσεις από τις ταμπέλες που θα σου κρεμάσουν οι άσχετοι, οι ανόητοι και οι πονηροί; Και πώς να δείξεις ότι δεν είναι μία τοπική ιδιαιτερότητα που σ’ ενδιαφέρει αλλά το μείζον πρόβλημα της συλλογικής μας παρακμής; Προσωπικά δεν νιώθω κάποια θρακική ταυτότητα να με καθορίζει: Δεν με απασχολεί το θρακικό εξαιτίας της εντοπιότητάς μου αλλά εξαιτίας της ελληνικότητάς μου.
Αναγκαστικά λοιπόν ήρθαμε σε ρήξη με την τοπική διαπλοκή, συχνά προσωποποιημένη σε ισχυρούς εκπροσώπους θεσμών. Πώς αλλιώς να πράξεις όταν αντιμετωπίζεις τον εκτουρκισμό που προκαλεί η στάση ενός νομάρχη ή ενός δημάρχου; Και πώς να μην μιλήσεις για την ενδημική διαφθορά που είναι η στέρεη βάση για κάθε εθνικό ολίσθημα;
Και να ήταν μόνο τα πρόσωπα; Οι ίδιοι οι κομματικοί μηχανισμοί, που εξαχρείωσαν το λαϊκό ήθος, δεν αποτελούν μήπως παράγοντα της σύνολης παρακμής μας; Όσο κι αν μέσα στα κόμματα (μικρά και μεγάλα) επιβιώνουν ακόμη άνθρωποι σοβαροί και έντιμοι, τι ελπίδα μπορεί να διασώζει για το αύριο του τόπου μας – και κυρίως του τρόπου μας – το πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας;
Αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς την αναγκαία διασύνδεση με τα διεθνή, το περιβάλλον δηλαδή των αφεντικών, όπου διαμορφώνεται η εκάστοτε γραμμή πλεύσης της κοινωνίας μας και του ελληνικού κράτους, έχουμε όλο το …μενού του «Αντιφωνητή». Κι εδώ βεβαίως οι προσεγγίσεις δεν είναι λιγότερο παρεξηγήσιμες, καθώς αν ήταν να τροφοδοτούμε τον καταναλωτισμό ειδήσεων με κοινοτυπίες και σαχλαμαρίτσες δεν θα γράφαμε ποτέ τίποτε. Το διαδίκτυο είναι η βασική μας πηγή πληροφοριών, όπου ένα δίκτυο φίλων σε συνδυασμό με το προσωπικό μας φίλτρο αποδίδει ένα εντυπωσιακό, πράγματι, αποτέλεσμα.
«Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα;» είναι το εύλογο ερώτημα που αναδύεται για πολλούς. Κατανοούμε την απορία, καθώς ο μεν Τύπος είναι εξ ορισμού ύποπτος, η δε επιτυχία του «Αντιφωνητή» είναι δύσκολο να αποδοθεί σε μια φιλική παρέα της Κομοτηνής που λειτουργεί χωρίς καμμία οικονομική ή κομματική αβάντα. Τι να κάνουμε όμως που αυτή είναι η αλήθεια; Να δημιουργήσουμε εμείς φανταστικούς προστάτες; Οκ, ποιον θέλετε; Οι κομματάνθρωποι φαντάζονται επιχειρηματίες χορηγούς, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια (πώς θα λειτουργούσε ένα κόμμα χωρίς τέτοιες πλάτες;). Οι Τούρκοι είναι υπερβέβαιοι για μυστικές υπηρεσίες, αφού κι αυτοί δεν γνωρίζουν άλλον τρόπο ύπαρξης για μία τέτοια προσπάθεια. Οι «αριστεροί» πιθανολογούν παρακρατικές διασυνδέσεις, προβάλλοντας στο παρόν (και σε μας) τις τραυματικές εμπειρίες του πολιτικού τους χώρου. Διαλέγετε λοιπόν και παίρνετε, εμείς δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω. Για τις άλλες ρετσινιές που κατά καιρούς εκτοξεύονται εναντίον μας δεν θα επιχειρηματολογήσουμε, ο επαρκής και απροκατάληπτος αναγνώστης μπορεί και μόνος του να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Οι ποικίλες εκδηλώσεις, κυρίως βιβλιοπαρουσιάσεις, που οργανώσαμε στα χρόνια 1998-2009 είναι ένας άλλος μάρτυρας για μας και για την μαρτυρία μας. Τελευταίως έχουν πληθύνει οι ομιλίες με θέμα τη Θράκη ή τον «Αντιφωνητή» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την εμβέλεια του λόγου μας που κερδίζει ολοένα φίλους ανά τη χώρα, κάτι που δεν τολμούσαμε να φανταστούμε στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας. Ποια είναι λοιπόν σήμερα η προοπτική;
Στις συνθήκες απόγνωσης και αδιεξόδου που βιώνουμε στον συλλογικό μα και ατομικό μας βίο, πολλοί φίλοι βρίσκουν στον λόγο μας μιαν ανάπαυση κι ελπίδα. Η εναντίωση στην πολιτική ορθότητα, ο χλευασμός της άνωθεν επιβεβλημένης ατζέντας, η κραυγή για τον τσίτσιδο βασιλιά, ο επαναστοχασμός περί το καίριον, η αναγκαιότητα για έναν νέο πατριωτισμό που θα διασώσει το ελληνικό μας μέλλον είναι προτεραιότητες που μοιράζονται μαζί μας πολλοί άνθρωποι ανά τη χώρα.
Μπορούμε να υπάρξουμε ως πυρήνες ζωντανοί μέσα στις τοπικές κοινωνίες;
Μπορούμε να υποστασιάσουμε την πολιτική εγρήγορση έξω από κάθε κομματικό σχηματισμό, όχι όμως κι από το περιθώριο;
Μπορούμε να αναλάβουμε τον κίνδυνο της έκθεσης στα μάτια μιας κοινωνίας κορεσμένης, διεφθαρμένης και καχύποπτης;
Στη Θράκη το πετύχαμε σε βαθμό απολύτως ικανοποιητικό και, δόξα τω Θεώ, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ.
Ήρθε, λέτε, η ώρα και για το επόμενο βήμα;

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Θεοφάνης Μαλκίδης. Κείμενα και συνεντεύξεις για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της γενοκτονίας




Η πρώτη ανακοίνωση για το ζήτημα των αποζημιώσεων (Φεβρουάριος 2008)

Μία νέα παράμετρος στην ανάδειξη της Γενοκτονίας

Όσο και εάν ακούγεται περίεργο ή απίστευτο, η καταγραφή ενός γεγονότος της Ιστορίας, δηλαδή η δόλια απόπειρα του Ταλάατ Πασά -υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης των Νεότουρκων το 1915-, να εισπράξει «υπέρ των Αρμενίων» τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων ζωής που κατέβαλαν για χρόνια οι άνθρωποι που ο ίδιος φρόντιζε για τη μαζική εξόντωση τους, έδωσε το έναυσμα στον δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια έναν δικαστικό αγώνα στην Πολιτεία της Καλιφόρνια με σκοπό να διεκδικήσει υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915 τις παραπάνω αποζημιώσεις.

Ο υπερασπιστής των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων Χένρυ Μοργκεντάου, Πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1914-17 αναφέρει στο βιβλίο του Ambassador Morgenthau’s Story -1918 (στην ελληνική έκδοση Τα Μυστικά του Βοσπόρου-1918) ότι ο Ταλάατ του ζήτησε να εισπράξει η Οσμανική Κυβέρνηση τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που διατηρούσαν πολλοί Αρμένιοι (Οθωμανοί υπήκοοι), ενώ προσωπικά αυτός είχε αναλάβει την οργάνωση και την υλοποίηση του σχεδίου εξοντώσεώς τους.
Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, διαβάζοντας τις γραμμές αυτές του παραπάνω βιβλίου συνέλαβε την ιδέα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην αρχή πολλοί θεώρησαν την προσπάθειά του ως μη αποτελεσματική, αλλά ο συστηματικός αγώνας που κατέβαλε ο διαπρεπής δικηγόρος τον δικαίωσε. Πρόσφατα οι ασφαλιστικές εταιρείες New York Life και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα υποχρεώθηκαν να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αρχή, μετά από σχετικές δικαστικές αποφάσεις, επιτεύχθηκε η πρόσβαση στα αρχεία των δύο εταιρειών ασφάλειας ζωής, όπου αναζητήθηκαν τα στοιχεία (οι κατάλογοι των ασφαλισμένων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) για τους ασφαλισθέντες, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν Αρμένιοι και Έλληνες.
Στη συνέχεια με ανακοινώσεις σε εφημερίδες βρέθηκαν οι απόγονοι των θυμάτων και τότε άρχισε η υποβολή αγωγών κατά των δύο εταιρειών σε δικαστήρια της Καλιφόρνια, με τη μορφή «ομαδικών περιπτώσεων» (class cases) όπως προβλέπεται στη δικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελικά οι δύο εταιρείες οδηγήθηκαν σε συμβιβασμό καταβάλλοντας το σημαντικό συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και οι ενάγοντες έλαβαν ήδη τις αποζημιώσεις τους. Είναι προφανές ότι, ό,τι ισχύει για τους Αρμένιους ισχύει και για τους Έλληνες που υπέστησαν την ίδια «μεταχείριση» από τους Νεότουρκούς, ξεκινώντας το 1914 πριν ακόμα ξεκινήσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Επιπλέον εκτός από τις ασφάλειες ζωής είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη στην Ανατολή ήταν ευρέως διαδομένη η σύναψη ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατά του πυρός των κτιρίων και επομένως τίθεται το θέμα να εξεταστεί κατά πόσο εκκρεμούν οφειλές εταιρειών προς τους Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Πόντιους που οι ακίνητες περιουσίες τους καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.
Θα πρέπει τα Μικρασιατικά, Θρακικά και Ποντιακά Σωματεία να ξεκινήσουν την εξέταση του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην ανάδειξη της Γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλισης ζωής και πυρός από τους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στους καταλόγους των δύο εταιρειών περιλαμβάνονται πολλά ελληνικά ονόματα, δικών μας ανθρώπων

Η σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του Βαρτκές Γεγκιαγιάν στις Ηνωμένες πολιτείες έχει ως εξής:
«Αναζητούμε άτομα των οποίων οι οικογένειες έζησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και είχαν αγοράσει ασφάλειες Ζωής από την L’Union Vie ή/και ασφάλειες πυρός από την εταιρεία L’Union Incendie. Αν είστε κάτοχος σχετικών εγγράφων ή επιστολών που αναφέρονται στις Εταιρείες αυτές παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Δικηγορικό γραφείο: Yeghiayan & Associates 535 N Brand, Suite 270, Glendale,CA 91203,U.S.A. Email: Vartkesy@sbcglobal.net.

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρατηρητής της Κομοτηνής (3 Απριλίου 2008) για τις αποζημιώσεις

"...υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο που έζησε στη Σμύρνη. Είναι ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ο οποίος σε μία επιστολή του έκανε γνωστό ότι είναι ασφαλισμένος σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη και ό,τι κι αν γίνει, προαισθανόμενος ίσως το τέλος του, τα ποσά από τις αποζημιώσεις να δοθούν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και μάλιστα, αν βρεθεί έστω και ένας πρωτότυπος τίτλος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του Μητροπολίτη Σμύρνης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και την επόμενη ημέρα αυτής της διαδικασίας, η οποία αφορά άμεσα τους Έλληνες πολίτες απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας".
Φ. Μαλκίδης

Συνέντευξη του Φάνη Μαλκίδη, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης (Κομοτηνή) για τις αποζημιώσεις των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων από το οθωμανικό κράτος και το κεμαλικό καθεστώς

• Ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν απογόνους θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων
•53 εκατομμύρια δολάρια οι πρώτες αποζημιώσεις •
• Έρευνες για ύπαρξη τεκμηρίων για Έλληνες
Φάνης Μαλκίδης: "Με επιστολή του ο Σμύρνης Χρυσόστομος αναφέρεται σε τρία προσωπικά ασφαλιστήρια"
Η καταγραφή ενός γεγονότος της ιστορίας από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, κ. Χένρυ Μοργκεντάου, την περίοδο 1914-1917, το οποίο περιγράφεται στο βιβλίο του «Ambassador Morgenthau's Story» 1918, στην ελληνική έκδοση «Τα μυστικά του Βοσπόρου» 1918 οδήγησε τον Αρμένιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει, πριν από είκοσι χρόνια, έναν δικαστικό αγώνα με σκοπό να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας από ασφαλιστήρια που έγιναν από Αρμένιους στις αρχές του 20ου αιώνα στην Τουρκία.
Για το θέμα ο Παρατηρητής της Θράκης (ΠτΘ) συζητά σήμερα με το Φάνη Μαλκίδη, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των γενοκτονιών. Ο κ. Μαλκίδης έχει ασχοληθεί με το θέμα και μιλά για τη σημασία της απόφασης για τους Έλληνες, αλλά και για την έρευνα που πραγματοποιεί και για τα αποτελέσματά της.

ΠτΘ: κ. Μαλκίδη, τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Αρμένιο δικηγόρο κ. Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει το όλο θέμα;

Φ.Μ.: Κατά την ανάγνωση του βιβλίου του πρώην πρέσβη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Χένρυ Μοργκεντάου ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψε ότι ο Ταλάτ πασά, ένας εκ των τριών της ηγετικής ομάδας των Νεότουρκων, είχε αναφέρει στον Χένρυ Μοργκεντάου ότι θα προσπαθήσει να του καταβληθούν οι αποζημιώσεις των Αρμενίων, Οθωμανών υπηκόων, θύματα της γενοκτονίας. Ουσιαστικά, ο θύτης ζητούσε ακόμη και τα χρήματα του θύματος. Υπάρχουν στοιχεία ότι ορισμένες ασφάλειες εξ αυτών τελικά ελήφθησαν από τους θύτες και τελικά τις καρπώθηκαν τα χρήματα οι θύτες και πρωτεργάτες της γενοκτονίας. Έχοντας αυτή την πληροφορία, ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρνές Γεγκαγιάν, με καταγωγή από τη Σπάρτη της Πισιδίας ξεκίνησε μία διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν είκοσι περίπου χρόνια. Ο Αρμένιος δικηγόρος μετά από μακρόχρονη προσπάθεια ανακάλυψε σε δύο ασφαλιστικές εταιρείες ονόματα Αρμενίων και τελικά, μέσω μιας διαδικασίας που ακολουθείται στις ΗΠΑ, των ομαδικών περιπτώσεων, προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε από τις δύο ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επιδίκασαν αποζημίωση ύψους 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ουσιαστικά δηλαδή αποζημίωσαν τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων σε μία ξένη χώρα έχοντας όμως ως τεκμήρια τις ασφάλειες ζωής που είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο.

ΠτΘ: Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ενδιαφέρον και για τους Έλληνες;

Φ.Μ.: Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα. Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Εδώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθoύν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους.
Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Πόντου, της Θράκης της Μικράς Ασίας. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής ή άλλων τύπων ασφαλειών οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές.

ΠτΘ: Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκείνη την εποχή γίνονταν ασφάλειες...

Φ.Μ.: Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, γιατί περιοχές, όπως η Σμύρνη, η Τραπεζούντα, η Αδριανούπολη, δεν ήταν μόνο χώροι στους οποίους ζούσε ο Ελληνισμός, αλλά και χώροι έντονης οικονομικής, πνευματικής, εμπορικής δραστηριότητας και, συνεπώς, αυτοί οι άνθρωποι είχαν την οικονομική άνεση και, αν θέλετε, και την πνευματική ανάπτυξη προκειμένου να σκεφτούν το μέλλον τους. Επειδή θεώρησαν ότι σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο που ξεκίνησε περίπου το 1912 και κορυφώθηκε περίπου το 1923 ο κίνδυνος για το μέλλον τους ήταν ακόμη μεγαλύτερος, θεώρησαν καλό να προβούν σε τέτοιες κινήσεις.

ΠτΘ: Είπατε, κ. Μαλκίδη, ότι βρίσκεστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πληροφόρησης και ενημέρωσης. Πώς γίνεται αυτή;

Φ.Μ.: Αρχικώς γίνεται μια ενημέρωση στα προσφυγικά σωματεία, τα οποία είναι αρκετά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μην ξεχνάτε ότι πάρα πολλοί, έχοντας φύγει από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη κατέφυγαν όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη. Έτσι λοιπόν σε όλο τον κόσμο με μια προσπάθεια, η οποία γίνεται είτε μέσω προσφυγικών σωματείων και ομοσπονδιών, είτε μέσω ομογενειακών εφημερίδων, είτε μέσω ξενόγλωσσων εφημερίδων στο εξωτερικό, είτε μέσω των εντύπων και των εφημερίδων στην Ελλάδα, γίνεται μία πληροφόρηση ότι υφίσταται το ζήτημα και, κυρίως, ότι υπάρχει ένα νομικό προηγούμενο με την απόδοση των αποζημιώσεων στα θύματα της γενοκτονίας, ειδικά στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τη διαδικασία έχουν κινήσει σε όλο τον πλανήτη και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά μας στο ζήτημα, και αναφέρομαι σε φιλέλληνες, μιλώ για ανθρώπους που κινούνται στους θεσμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου και είναι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν ηθικά και πολιτικά το αίτημα όχι μόνο της αποζημίωσης των θυμάτων της γενοκτονίας, αλλά κυρίως της ηθικής πλευράς του ζητήματος. Να ξεσκεπαστεί ουσιαστικά ένα μαζικό έγκλημα, να αναγνωριστεί για να κινηθούμε σε ένα πιο δίκαιο και πιο δημοκρατικό κόσμο.

ΠτΘ: Συγχρόνως διεξάγετε και έρευνα για την ύπαρξη τεκμηρίων;

Φ.Μ.: Ναι και αυτή η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη της επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Η έρευνα θα κινηθεί εκτός Ελλάδας, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε αντίστοιχα κέντρα σπουδών και ερευνών για ζητήματα προσφυγικά ή για ζητήματα που αφορούν στον ποντιακό, θρακικό και μικρασιατικό ελληνισμό, πλην των εξαιρέσεων του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Επειδή στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, και αλλού δεν υπήρχαν τέτοιες δυναμικές, οι οποίες εξαφάνιζαν κάθε ίχνος πολιτισμού και ιστορίας, εύχομαι και ελπίζω σε έρευνες και αποστολές οι οποίες θα γίνουν άμεσα και σύντομα σε πολλές χώρες του πλανήτη, να υπάρξουν νέα για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε έστω και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο θα μας οδηγήσει στην καταδίκη και από πλευράς των Ελλήνων των υπευθύνων της γενοκτονίας.

ΠτΘ: Είπατε ότι βρέθηκε επιστολή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Τι ακριβώς είναι αυτή η επιστολή;

Φ.Μ.: Το αναφέρω για πρώτη φορά στην εφημερίδα σας ότι υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που αφορά ένα πολύ σημαντικό άνθρωπο που έζησε στη Σμύρνη. Είναι ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, ο οποίος σε μία επιστολή του έκανε γνωστό ότι είναι ασφαλισμένος σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη και ό,τι κι αν γίνει, προαισθανόμενος ίσως το τέλος του, τα ποσά από τις αποζημιώσεις να δοθούν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και μάλιστα, αν βρεθεί έστω και ένας πρωτότυπος τίτλος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του Μητροπολίτη Σμύρνης, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και την επόμενη ημέρα αυτής της διαδικασίας, η οποία αφορά άμεσα τους Έλληνες πολίτες απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας.

ΠτΘ: Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί αυτός ο πρωτότυπος τίτλος;

Φ.Μ.: Χρησιμοποιώντας μια παρομοίωση θα έλεγα ότι υπήρχε ένα ψηφιδωτό της παρουσίας των Ελλήνων στις περιοχές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης τόσο έντονο και τόσο μεγάλο που σήμερα έχουμε από αυτό ορισμένες ψηφίδες. Θεωρώ ότι μια ψηφίδα βρέθηκε και αναφέρομαι στην επιστολή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Θεωρώ, επίσης, ότι επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι όταν ήρθαν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα την πρώτη περίοδο κοιτούσαν αρχικώς την επιβίωσή τους και μετά τα κειμήλια και ό,τι άλλο τους αφορούσε, όπως επίσης θεωρώ ότι αν οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας, οι απόγονοι των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα, κάνουν μια βουτιά στην ιστορία, αν κάνουν μια βουτιά στο παρελθόν στο ίδιο τους σπίτι ή και σε χώρους που θεωρούν αδιανόητο να βρουν, θα βρουν έστω και ένα. Θεωρώ ότι, εάν βρεθεί έστω και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων για να πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί μία χώρα που έχει διαπράξει ένα μαζικό έγκλημα, μία γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας.

ΠτΘ: κ. Μαλκίδη, αυτός που ίσως βρει ένα έγγραφο πού πρέπει να αποταθεί;

Φ.Μ.: Θα πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας μέσω κάποιων ανθρώπων στο εξωτερικό που ασχολούνται με το ζήτημα. Να σας αναφέρω ότι ήδη ο Αρμένιος δικηγόρος έχει κάνει μία προεργασία και τελικά είναι ο άνθρωπος ο οποίος δικαιώθηκε μέσω αυτής της διαδικασίας στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Άρα λοιπόν αυτό το δικηγορικό γραφείο, εξ όσων γνωρίζω, είναι το αρμόδιο προκειμένου να καταθέσει την υπόθεση στις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να πάρει κάποιος αποζημίωση. Υπάρχει ήδη η προεργασία, η διαδικασία, που έχει ακολουθηθεί από τους Αρμένιους συνεπώς οι Έλληνες μπορούν να τον ακολουθήσουν.

ΠτΘ: Επειδή, κ. Μαλκίδη, οι άνθρωποι όπως είπατα, τότε κοίταζαν να σώσουν τους εαυτούς τους θεωρώ λίγο δύσκολη την ύπαρξη τέτοιων εγγράφων...

Φ.Μ.: Δύσκολη ναι, αλλά όχι αδύνατη. Θεωρώ ότι επειδή για πάρα πολλά χρόνια αυτό το οποίο προηγούνταν ήταν η επιβίωση των ανθρώπων στην Ελλάδα και αλλού, η τρίτη γενιά ή και η τέταρτη, η οποία πλέον αναδεικνύει ζητήματα εκτός από τη λαογραφία ή εκτός από τις αμιγώς ιστορικές έρευνες και περνά σε ένα πιο έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για το ζήτημα της γενοκτονίας, μπορεί να ανακαλύψει πολλά. Αναφέρομαι σε αρχεία της Κοινωνία των Εθνών στην Γενεύη, για τις ΗΠΑ, όπου υπήρχαν τουλάχιστον πέντε φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρείχαν φιλοξενία και προστασία και περίθαλψη σε πρόσφυγες από την Μικρασία, τον Πόντο και τη Θράκη, άρα και τα αρχεία τους, στην Αυστραλία και άλλους χώρους. Συνεπώς, υπάρχουν κέντρα ερευνών, αλλά και οργανώσεις όπως και αρχειακές πηγές, στις οποίες μπορούμε να αποταθούμε και να βρούμε μία λύση. Συμφωνώ ότι είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Σκεφτείτε από πού ξεκίνησε ένας Αρμένιος δικηγόρος μόνος του πριν είκοσι χρόνια και πού έφτασε προκειμένου εμείς να μιλάμε για μια δικαίωση των απογόνων και των θυμάτων της γενοκτονίας.

ΠτΘ: Η πρόσβαση στα αρχεία που αναφέρατε είναι εφικτή;

Φ.Μ.: Ναι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τα αρχεία έχουν ανοίξει. Μιλώ για αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών που αφορούν άμεσα την προσφυγική εγκατάσταση των Ελλήνων που ήρθαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα, μιλώ για αρχεία, όπως σας είπα και πριν πολλών Κέντρων Ερευνών στις ΗΠΑ μιλώ ακόμη και για Κέντρα Έρευνας στην Αυστραλία, όπου υπάρχουν πολλές πηγές σε σχέση με το πώς τελικά διεπράχθη το μαζικό έγκλημα εναντίον των Αρμένιων και Ελλήνων και κυρίως το πώς μπορούμε να αναδείξουμε ορισμένες πτυχές αυτού του μαζικού εγκλήματος όπως αυτή που συζητάμε δηλαδή της αποζημίωσης των θυμάτων της γενοκτονίας.
Είναι ένα ζήτημα ουσίας, επειδή όλα αυτά τα χρόνια πράγματι υπήρχε μία περισσότερο τυπική προσέγγιση του ζητήματος παρά ουσιαστική θεωρώ ότι τέτοιες παράμετροι του μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων ουσιαστικά αναδεικνύει μία πτυχή προσέγγισης συναδέλφωσης αλλά και συνεργασίας μεταξύ των λαών οι οποίοι αποδεχόμενοι το παρελθόν τους, όσο βαρύ κι αν είναι αυτό, μπορούν να κινηθούν πλέον με πραγματική φιλία στο μέλλον και, κυρίως, αποδεχόμενοι ένα μαζικό έγκλημα.

ΠτΘ: κ. Μαλκίδη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Φ.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Πηγή: http://el-pontos.blogspot.com/


Ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ αποζημιώνει δικαιούχους της γενοκτονίας σε βάρος Ελλήνων
Εφημερίδα Χρόνος Κομοτηνή 12.09.2008


Συμβόλαια θυμάτων της γενοκτονίας που αποζημιώνει τους δικαιούχους, ανακάλυψε ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική στο ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Την είδηση μετέφερε στο «Χ» ο Φάνης Μαλκίδης, γνωστός για την ευαισθησία του στο θέμα της γενοκτονίας, ο οποίος εξήγησε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε στο να αναγνωριστούν οι αποζημιώσεις.

«Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει γνωστός ο μεγάλος αγώνας του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. Ο Αρμένιος δικηγόρος, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων, που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθούν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους. Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις ΗΠΑ και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Πόντου, της Θράκης της Μικράς Ασίας. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές. Η ύπαρξη επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, ο οποίος ανέφερε την σύναψη τριών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε εταιρείες στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη με τελικό δικαιούχο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η εύρεση του συμβολαίου του ιατρού από το Αϊδίνιο Νικόλαου Τσιουμπάκη, ήταν δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχεια. Συνέχεια η οποία πράγματι δικαίωσε την προσπάθεια αυτών που αναζητούν την αλήθεια και τα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας με την ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ New York Life Insurance Co. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει Έλληνες δικαιούχους που έζησαν στην οθωμανική αυτοκρατορία πριν το 1915. Το συνολικό ποσό εκτιμάται από την εταιρεία στα 12 με 15 εκατ. δολάρια και αφορά 1.000 περίπου συμβόλαια θυμάτων τα οποία είχαν κάνει οι Έλληνες πριν το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανακάλυψε στα αρχεία της, μετά από σχετική έρευνα σε αρχεία που αφορούσε Αρμένιους. Η σημαντική αυτή είδηση από την New York Life Insurance Co αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, αφού είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων που θα πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία που έχει διαπράξει το μαζικό έγκλημα, τη γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας. Θα πρέπει τα προσφυγικά σωματεία να συμβάλλουν και αυτά στην περαιτέρω ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην υπόθεση της γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλειας ζωής από τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας και μέσα στο χρονικό διάστημα που αναφέρει η παρακάτω ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας να γίνει η σχετική διαδικασία. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του αποσιωπημένου μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων συνεχίζεται και από ό,τι φαίνεται έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο κ. Μαλκίδης μίλησε στο ραδιόφωνο του Χρόνου για την σημαντική είδηση στην υπόθεση της γενοκτονίας των Ποντίων που αναγνωρίζεται άμεσα και μάλιστα όχι από κάποιους φορείς, αλλά από μία ασφαλιστική εταιρεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; -Πριν 20 χρόνια περίπου ένας Αρμένιος δικηγόρος, ο οποίος κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, ο Βαρτκές Γεγκιαγάν, διάβασε το βιβλίο του Χένρι Μοκεντάου ο οποίος ήταν πρώην πρέσβης στην Σμύρνη και αποκάλυπτε ότι εκεί ένας από τους πρωτεργάτες της γενοκτονίας, ο Ταλάτ Πασά, του είχε πει ότι, «έχω κάνει πλέον τις διαδικασίες προκειμένου να πάρω τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τις αποζημιώσεις των Αρμένιων θυμάτων μου». Όταν λοιπόν το διάβασε αυτό ο Αρμένιος δικηγόρος πριν 20 χρόνια, ξεκίνησε μια διαδικασία εναντίον δύο ασφαλιστικών εταιρειών και τελικά μετά από 20 χρόνια κατάφερε και πήρε αποζημίωση 153 εκ. δολαρίων. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Βαρτκές Γεγκιαγάν ανακάλυψε ανάμεσα περίπου στα 2.500 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής των Αρμενίων συμπολιτών του και άλλα συμβόλαια τα οποία αναφερόταν σε Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι για να κάνουν συμβόλαια εκείνη την εποχή ήταν μια ακμάζουσα κοινωνία, φανταστείτε εποχές 100 χρόνια πριν. -Ναι, 100 χρόνια πριν και μιλάμε για μία Σμύρνη η οποία είχε 20 προξενεία, για το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή, για θέατρο, για όπερα, μιλάμε δηλαδή για πράγματα τα οποία μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν τα είχε και μιλάμε για ένα δυναμισμό ο οποίος ουσιαστικά αντικατόπτριζε την δυναμική που υπήρχε στην εκεί ελληνική κοινωνία. Φανταστείτε δηλαδή ότι είχαν φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο και οικονομικό αλλά και μορφωτικό προκειμένου να κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι με προχθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία των ΗΠΑ η οποία είναι η μεγαλύτερη που βρίσκεται στις ΗΠΑ από το 1842, ανακαλύφθηκαν 1.000 περίπου συμβόλαια τα οποία ανήκουν σε δικαιούχους Έλληνες, τα οποία είχαν γίνει μέχρι το 1914, γιατί το 1915 που είναι η τελευταία ημερομηνία παρουσίας αυτής της εταιρείας γιατί μετά εγκατέλειψε την δράση της εκεί λόγω του παγκόσμιου πολέμου και της βίας που αναπτύχθηκε από το οθωμανικό κράτος, η ασφαλιστική εταιρεία αυτή ανακάλυψε στα αρχεία της και με την ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε πριν 3 μέρες, δίνει την δυνατότητα πρώτο, να δούμε ότι αυτά τα 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια αναφέρονται σε ποσό αποζημίωσης περίπου 12-15 εκ. δολαρίων, το 1εκ. δολάρια εξ αυτών αναφέρεται σε δικαιούχους, σε κληρονόμους που έχουν σχέση με την ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής και επίσης δίνει την δυνατότητα με την ανακοίνωσή της η ασφαλιστική αυτή εταιρεία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009, μέσα σε διάστημα περίπου 6 μηνών από σήμερα, οι δικαιούχοι κληρονόμοι αυτών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής να προσφύγουν στην εταιρεία αυτή και να ζητήσουν την αποζημίωση την οποία δικαιούνται. Το θέμα είναι να ενημερωθούν όλοι αυτοί γιατί προφανώς είναι διάσπαρτοι και στην Ελλάδα. -Όχι μόνο, φαντάζομαι ότι εκτός από την Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι πήγε στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και αναφέρεται στην ορθόδοξη αρχιεπισκοπή στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Ρωσία, σε όλο τον κόσμο. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ασφαλιστική εταιρεία από μόνη της δίνει την δυνατότητα να προσφύγουν και τελικά να πάρουν τις αποζημιώσεις οι δικαιούχοι απόγονοι και οι κληρονόμοι αυτών των θυμάτων της γενοκτονίας, γιατί προφανώς θέλει να αποφύγει μεγαλύτερες δικαστικές διαμάχες οι οποίες την οδήγησαν μέσα σε διάστημα 20 ετών να δώσει ένα μεγάλο κομμάτι αποζημιώσεων που σας ανέφερα για τους Αρμένιους. Είναι και κάπως πρωτόγνωρο αν βάλουμε σε σχέση και τα ελληνικά δεδομένα που προσπαθείς χρόνια ολόκληρα για να πετύχεις μια δικαστική απόφαση εναντίον μιας εταιρείας ή του ελληνικού δημοσίου, να έρχεται μια ιδιωτική εταιρεία που να αναγνωρίζει άμεσα και εκείνο είναι το σημαντικό κ. Μαλκίδη, ότι συνέβη η γενοκτονία και υπάρχουν αποζημιώσεις τις οποίες μπορούν να τις λάβουν περίπου 1.000 άτομα. -Και νομίζω ότι έχει επίσης ενδιαφέρον η γνώση ότι μέσα σε αυτά τα 1.000 άτομα είναι και Κωνσταντινουπολίτες και Θρακιώτες, είναι και Μικρασιάτες γενικότερα. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μόλις έλαβε γνώση αυτής της ανακοίνωσης της ασφαλιστικής εταιρείας τόνισε ότι τα λεφτά αυτά το 1 εκ. δολάρια θα δοθούν προκειμένου να δημιουργηθεί έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή στην Βοστώνη στην Μασαχουσέτη, προκειμένου να γνωρίσουν κι αλλιώς οι Αμερικανοί πολίτες την μακρόχρονη, την μεγάλη αυτή παρουσία και ιστορία των Ελλήνων που ζούσαν στην Μικρά Ασία. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν μιλάμε για χρήματα, δεν μιλάμε για υλική αποζημίωση, αλλά μιλάμε για ένα ηθικό εφόδιο, για μία ηθική ικανοποίηση των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας και ουσιαστικά δίνεται ένα εφόδιο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας, να προσφύγουν σε ακόμη περισσότερα δικαιώματα έναντι του θύτη ο οποίος εδώ και 100 χρόνια αρνείται τη γενοκτονία. Νομίζω ότι η ασφαλιστική εταιρεία αυτή δίνει την δυνατότητα πέρα από τα χρήματα να δικαιωθούν και κάποια θύματα τα οποία είχαν την δυνατότητα τότε να κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, αλλά και σε εμάς τους ζώντες να έχουμε την δυνατότητα πλέον να αποκτήσουμε περισσότερα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας. Πολύ σημαντική είδηση κ. Μαλκίδη. Νομίζω ότι η εταιρεία μπορεί να το κάνει και για διαφημιστικούς λόγους περισσότερο. -Αυτό δεν το γνωρίζω. Πάντως πρέπει να σας πω το εξής, επειδή στην Ελλάδα, στο ραδιόφωνό σας γίνεται αναφορά εξ’ όσων γνωρίζω για πρώτη φορά, η εταιρεία θα βγάλει περαιτέρω ανακοίνωση μέσα στο Σεπτέμβριο σε εθνικές εφημερίδες, δηλαδή σε εφημερίδες που εκδίδονται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και επίσης έχει ήδη δημιουργήσει ένα έντυπο το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, προκειμένου οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είναι δικαιούχος μιας τέτοιας αποζημιώσεως, να προσφύγει μέσα στο χρονικό διάστημα στο οποίο σας ανέφερα. Για οποιαδήποτε βοήθεια ήδη υπάρχει στην ιστοσελίδα και της εταιρείας αλλά και σε διάφορες άλλες ιστοσελίδες και «Ο Χρόνος» θα το αναδείξει, γιατί ήδη έχω στείλει το συγκεκριμένο κείμενο. Έχει ενδιαφέρον νομίζω το γεγονός ότι όπως σας τόνισα και σας ξανατονίζω, ότι πέρα το γεγονός της υλικής αποζημιώσεως που για τους ανθρώπους αυτούς νομίζω από την στιγμή που έχασαν τους ανθρώπους τους έχει λίγη σημασία, έχει μεγαλύτερη σημασία σε ηθικό επίπεδο το γεγονός ότι μια εταιρεία αναγνωρίζει δικαστικά, νομικά το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων και προφανώς δίνει απάντηση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και εντός Ελλάδας και φυσικά εκτός, που αμφισβητούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την ύπαρξη και την τέλεση της γενοκτονίας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μαλκίδη.



Ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ βρήκε 1.000 συμβόλαια θυμάτων της Γενοκτονίας και αποζημιώνει τους δικαιούχους
Πριν από λίγο καιρό είχαμε κάνει γνωστό τη μεγάλο αγώνα του δικηγόρου Βαρτκές Γεγκιαγιάν να διεκδικήσει αποζημιώσεις υπέρ των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915.
Ο Αρμένιος δικηγόρος Βαρτκές Γεγκιαγιάν, που κατάγεται από την Σπάρτη της Πισιδίας, υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες New York Life Insurance Co και ΑΧΑ, μετά από πολύχρονο και δύσκολο δικαστικό αγώνα να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αρμένιος δικηγόρος ανακάλυψε ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν ασφαλίσει Αρμένιους υπήρχαν και ονόματα Ελλήνων που ζούσαν στις περιοχές της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, άρα γινόταν πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη αυτή και για την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδοθoύν εκ των υστέρων στους απογόνους των Ελλήνων τα χρήματα ως αποζημίωση για την απώλεια της ζωής τους.
Κάποια στιγμή έγινε γνωστή και στην Ελλάδα η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου από τις ΗΠΑ και έτσι ξεκίνησε μία προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Πόντου, της Θράκης της Μικράς Ασίας. Μετά ξεκίνησε μία προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν τεκμήρια ύπαρξης ασφαλειών ζωής οι οποίες αφορούσαν Έλληνες που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές. Η ύπαρξη επιστολής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου ο οποίος ανέφερε την σύναψη τριών ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε εταιρείες στη Βιέννη, στην Άγκυρα και στη Νέα Υόρκη με τελικό δικαιούχο τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η εύρεση του συμβολαίου του ιατρού από το Αιδίνιο Νικόλαου Τσιουμπάκη, ήταν δύο ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχεια. Συνέχεια η οποία πράγματι δικαίωσε την προσπάθεια αυτών που αναζητούν την αλήθεια και τα εφόδια για την τεκμηρίωση της γενοκτονίας με την ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ New York Life Insurance Co. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει Έλληνες δικαιούχους που έζησαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία πριν το 1915. Το συνολικό ποσό εκτιμάται από την εταιρεία στα 12 με 15 εκατ. δολάρια και αφορά 1. 000 περίπου συμβόλαια θυμάτων τα οποία είχαν κάνει οι Έλληνες πριν το 1915. Τα συμβόλαια αυτά ανακάλυψε στα αρχεία της, μετά από σχετική έρευνα σε αρχεία που αφορούσε Αρμένιους.
Η σημαντική αυτή είδηση από την New York Life Insurance Co αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, αφού είναι ουσιαστικά μία ηθική δικαίωση και ένα ακόμη περαιτέρω βήμα στην αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η αποζημίωση κάποιων ανθρώπων που θα πάρουν τα χρήματα των προγόνων τους, αλλά ουσιαστικά αποτελεί ένα μέτρο προκειμένου να πιεσθεί η Τουρκία που έχει διαπράξει το μαζικό έγκλημα, τη γενοκτονία, να προβεί και στην αναγνώριση αλλά και στη συγνώμη απέναντι στα θύματα αυτής της γενοκτονίας.
Θα πρέπει τα προσφυγικά σωματεία να συμβάλλουν και αυτά στην περαιτέρω ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος, το οποίο αναδεικνύει μία νέα παράμετρο στην υπόθεση της γενοκτονίας, παράμετρος η οποία δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά ηθικής δικαίωσης. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όποιες πληροφορίες υπάρχουν επί των θεμάτων ασφάλειας ζωής από τους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας και μέσα στο χρονικό διάστημα που αναφέρει η παρακάτω ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας να γίνει η σχετική διαδικασία. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του αποσιωπημένου μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

NEW YORK, SEPTEMBER 4, 2008
New York Life Launches Voluntary Program to Reach out to Heirs of Greek Policies from 1914.
New York Life Insurance Company announced an outreach program to locate and compensate heirs of approximately 1,000 life insurance policies issued to Greeks in the Ottoman Empire prior to 1915. As part of the Greek Life Insurance Policy Program, New York Life will publish notices in national and international newspapers about the claims review process so that heirs can submit claims relating to these policies. The company said it will also contribute $1 million to the Greek Orthodox Archdiocese of America, since descendants of many of those displaced from their ancestral homelands are now members of the Archdiocese. The total value of the voluntary program is $12-15 million, including administrative and other costs.
“In the course of research associated with another historical matter regarding policies sold to Armenians who perished after 1914, the company became aware that Greek policyowners were evidently victims of the same violence in the Ottoman Empire. With the Armenian policy matter now successfully completed, involving benefits paid to heirs of 2,300 Armenian policyholders, New York Life conducted additional archival research and verified that there are Greek policies that may remain unpaid from 1915. We will offer heirs to the Greek policies the same benefits as those provided to persons claiming under the Armenian policies,” said William Werfelman, a spokesman for New York Life. “As with the Armenian policies, records confirm that the company succeeded in paying benefits in nearly half of the Greek policies. New York Life paid those benefits to heirs in the months and years immediately following the violence of 1915. However, New York Life received no claims and thus paid no benefits or cash value on 1,000 other Greek policies. Our company’s value system is rooted in humanity and integrity, and our willingness today to resolve these policies from 1915 shows that we still adhere to these values today.”
The voluntary program uses the same criteria used to resolve the Armenian policy matter, including a multiplier of ten times the original face amount for those who can demonstrate that they are the rightful heirs to the policy proceeds. The public notices will commence in September. Descendants of persons insured under any of the Greek policies may submit claims for benefits for a six month period ending on February 28, 2009. Individuals who want to learn more can do so by visiting the program’s website at www.greekinsuranceclaims.com or by calling toll-free 1-800-922-2973. In Greece the toll-free number is 00 800 33 311144.
In addition to providing benefits to heirs of its Greek insureds, New York Life will contribute $1 million to the Greek Orthodox Archdiocese of America. With these funds the Archdiocese plans to establish an endowed chair for the study of Hellenism in Pontus and Asia Minor at its Holy Cross Theological School in Brookline, MA. New York Life expressed gratitude to Archbishop Demetrios, the leader of the Greek Orthodox Church in America, for his personal involvement in assisting with various aspects of the voluntary program.
Archbishop Demetrios said, “The events in the Ottoman Empire and after led to the loss of countless lives and the expulsion of 1,500,000 Greeks from their ancestral homelands. New York Life is one of those rarest of companies today, a company of responsible action that believes in setting the record right, even if it means reaching back to the beginning of the Twentieth Century. The Greek Orthodox community gratefully applauds New York Life for establishing the Greek Life Insurance Policy Program and its very generous contribution of $1 million, which will be used to enlighten people about the long and rich history and culture of Hellenism in Pontus and Asia Minor.”
The company said it worked with attorney Vartkes Yeghiayan, one of the attorneys involved in the Armenian insurance settlement, to develop the voluntary program relating to Greek policies.
New York Life Insurance Company has been headquartered in New York City since its founding in 1845. The company began selling policies in the Ottoman Empire in 1882 and withdrew from the region during World War I.

Η σχετική ανακοίνωση της ασφαλιστικής εταιρείας, σε μετάφραση του υπογράφοντος από την αγγλική γλώσσα, έχει ως εξής:
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008
Η New York Life Insurance Co εγκαινιάζει το πρόγραμμα αποζημίωσης των κληρονόμων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ελλήνων του 1914.
Η ασφαλιστική εταιρεία ζωής New York Life Insurance Co αναγγέλλει το πρόγραμμα για να βρεθούν και να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι περίπου 1.000 ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής που διανέμονται σε Έλληνες στην οθωμανική αυτοκρατορία πριν από 1915.
Ως τμήμα του ελληνικού προγράμματος ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής, New York Life Insurance Co θα δημοσιεύσει ανακοινώσεις σε εθνικές και διεθνείς εφημερίδες για τη διαδικασία αναθεώρησης αξιώσεων έτσι ότι οι κληρονόμοι μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις σχετικά με αυτές τις πολιτικές. Η New York Life Insurance Co θα συμβάλει επίσης με 1 εκατ. δολάρια στην ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής, δεδομένου ότι οι απόγονοι πολλοί από εκείνους που εκδιώχθηκαν από τις προγονικές πατρίδες τους είναι τώρα μέλη της αρχιεπισκοπής. Η συνολική αξία του προγράμματος είναι 12-15 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών και άλλων δαπανών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που συνδέθηκε με ένα άλλο ιστορικό θέμα σχετικά με τις πολιτικές εναντίον των Αρμενίων οι οποίοι χάθηκαν μετά από το 1914, η New York Life Insurance Co έγινε ενήμερη ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ήταν προφανώς θύματα της ίδιας βίας στην οθωμανική αυτοκρατορία. Με το αρμενικό θέμα τώρα που ολοκληρώνεται επιτυχώς, περιλαμβάνοντας τα οφέλη που πληρώνονται στους κληρονόμους 2.300 αρμενικών ασφαλισμένων, η New York Life Insurance Co πραγματοποίησε πρόσθετη αρχειακή έρευνα και έλεγξε ότι υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων που μπορούν να παραμείνουν απλήρωτα από 1915. Η New York Life Insurance Co θα προσφέρει τους κληρονόμους τα ίδια οφέλη με εκείνους που παρέχονται στους Αρμένιους. Ο William Werfelman, εκπρόσωπος της New York Life Insurance Co ανέφερε ότι «όπως με τις αρμενικές πολιτικές, τα αρχεία επιβεβαιώνουν ότι η επιχείρηση πέτυχε στην πληρωμή των οφελών σχεδόν στα μισά από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων, στους μήνες και τα έτη αμέσως μετά τη βία του 1915. Εντούτοις, η New York Life Insurance Co δεν πλήρωσε καμία αξία μετρητών σε άλλα 1.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια Ελλήνων. Το σύστημα αξίας της επιχείρησής μας έχεις τις ρίζες του στην ανθρωπότητα και την ακεραιότητα, και η προθυμία μας να επιλύσουμε σήμερα αυτά τα συμβόλαια από το 1915 δείχνει ότι εμμένουμε ακόμα σε αυτές τις αρχές» . Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να επιλύσουν το αρμενικό θέμα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολλαπλασιαστή δέκα φορές του αρχικού ποσού προσώπου για εκείνους που μπορούν να καταδείξουν ότι είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι στις εισπράξεις. Οι ειδοποιήσεις θα αρχίσουν μέσα το Σεπτέμβριο και οι απόγονοι των ασφαλισμένων προσώπων μπορούν να υποβάλουν τις αξιώσεις για τα οφέλη για μια περίοδο έξι μηνών που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου 2009. Τα άτομα που θέλουν να μάθουν περισσότερα μπορούν να επισκεφθούν το site του προγράμματος www.greekinsuranceclaims.com ή με την κλήση ατελούς 1-800-922-2973. Στην Ελλάδα ο ατελής αριθμός είναι 00.800.33 311144. Εκτός από την παροχή των οφελών στους κληρονόμους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ελλήνων η New York Life Insurance Co θα συμβάλει με 1 εκατομμύριο δολάρια στην ελληνική ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Αμερικής. Με αυτά τα κεφάλαια η αρχιεπισκοπή προγραμματίζει να ιδρύσει μια έδρα για τη μελέτη του Έλληνισμού του Πόντου και της Μικρά Ασία στη θεολογική σχολή που λειτουργεί στη Μασαχουσέτη. Η New York Life Insurance Co εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, για την προσωπική συμμετοχή του στην ενίσχυση με διάφορους τρόπους του προγράμματος. Ο Αρχιεπίσκοπος Demetrios ανέφερε ότι, «τα γεγονότα στην οθωμανική αυτοκρατορία οδήγησαν στην απώλεια αμέτρητων ζωών και την εκδίωξη 1.500.000 Ελλήνων από τις προγονικές πατρίδες τους. Η New York Life Insurance Co είναι μία από εκείνες τις σπάνιες επιχειρήσεις που πιστεύει στον καθορισμό του δικαιώματος που πηγάζουν από τα αρχεία, ακόμα κι αν σημαίνει αυτό επιστροφή στην αρχή του εικοστού αιώνα. Η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στην New York Life Insurance Co για την καθιέρωση του ελληνικού προγράμματος ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής και της πολύ γενναιόδωρης συμβολής της με 1 εκατομμύριο δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να διαφωτίσουν τους ανθρώπους για τη μακρόχρονη και πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού στον Πόντο και τη Μικρά Ασία». Η New York Life Insurance Co ανέφερε συνεργάστηκε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο Βαρτκές Γεγκιαγιάν, έναν από τους πληρεξούσιους που συμμετέχει στο αρμενικό θέμα, για να αναπτύξει το πρόγραμμα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των Ελλήνων. Η ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Co με κεντρικά γραφεία στην πόλη της Νέας Υόρκης από την ίδρυσή της το 1845, άρχισε τις πολιτικές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην οθωμανική αυτοκρατορία το 1882 και απεσύρθη από την περιοχή κατά τη διάρκεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου.


www.greekrinsuranceclaims.com

Συχνές ερωτήσεις
I. Τι είναι το Πρόγραμμα Ελληνικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής;
To Πρόγραμμα Ελληνικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την εταιρεία ασφαλίσεων ζωής New York Life για να ενθαρρύνει την υποβολή αξιώσεων για παροχές σύμφωνα με συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που εκδόθηκαν με αρχή το 1882 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για άτομα ελληνικής καταγωγής(τα "Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια").
II. Ποιος μπορεί να υποβάλει αξίωση για παροχές σύμφωνα με το Πρόγραμμα;
Οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αποδείξει ότι είναι απόγονος/απόγονη ενός ατόμου που ασφαλίστηκε σύμφωνα με οποιοδήποτε από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, μπορεί να υποβάλει αξίωση για παροχές.
III. Τι είναι τα "Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια";
Τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής τα οποία: (i) εκδόθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία New York Life Insurance Company κάποια στιγμή μετά το 1882, (ii) ασφάλισαν τη ζωή κάποιου ατόμου ελληνικής καταγωγής που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, (iii) ίσχυαν μετά το 1914, και (iv) δεν έχουν εξοφληθεί με οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής παροχών θανάτου, της αξίας εξαγοράς, της αξίας σε μετρητά, ή της καταβολής του ασφαλίσματος μετά το τέλος της περιόδου (endowment). Μπορείτε να εξετάσετε τον κατάλογο των Ελληνικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων κάνοντας κλικ εδώ.
IV. Υπάρχουν προθεσμίες για την υποβολή αξίωσης;
Ναι. Οποιοδήποτε άτομο που μπορεί να αποδείξει ότι είναι απόγονος/απόγονη ενός ατόμου που ασφαλίστηκε σύμφωνα με ένα από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια, πρέπει να υποβάλει ένα συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στο Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής), με ταχυδρομική σφραγίδα ή ημερομηνία αποστολής e-mail όχι μεταγενέστερη από την 31 Μαρτίου 2009.
V. Πώς μπορώ να υποβάλω μια αξίωση;
Πρέπει να αποστείλετε ένα συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης ταχυδρομικώς ή με e-mail. Μπορείτε να προβάλετε το έντυπο αξίωσης κάνοντας κλικ εδώ.

Τα έντυπα αξίωσης πρέπει να υποβληθούν στο Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής) ταχυδρομικώς ή μέσω Internet.

Για αποστολή ταχυδρομικώς: Αποστείλετε τo συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στο Greek Life Insurance Claim Board, c/o The Garden City Group, Inc., P.O. Box 9272, Dublin, OH 43017-4672.

Για αποστολή μέσω Internet: Αποστείλετε με e-mail τo συμπληρωμένο έντυπο αξίωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση questions@greekinsuranceclaims.com.

Οι αξιώσεις που θα ταχυδρομηθούν ή θα αποσταλούν με e-mail μετά τις 31 Μαρτίου 2009 ΔΕΝ θα ληφθούν υπόψη από το Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής), και δεν θα δικαιούνται καμία παροχή.
VI. Ποιος θα αποφασίσει αν η αξίωση θα πληρωθεί ή όχι;
Το Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής), που αποτελείται από τρεις Ελληνοαμερικανούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να θητεύσουν στο Συμβούλιο, θα αποφασίσει για το ποιες αξιώσεις θα πληρωθούν. Το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται σε υποστήριξη μιας αξίωσης και ενδέχεται να επικοινωνήσει με το άτομο που υποβάλλει την αξίωση για να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία.
VII. Ποια στοιχεία πρέπει να υποβληθούν μαζί με την αξίωση ώστε το Greek Life Insurance Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής) να λάβει υπόψη του την αξίωση;
Για να ληφθεί υπόψη η αξίωσή σας, πρέπει να υποβάλετε το έντυπο αξίωσης και κάποια αποδεικτικά στοιχεία για την οικογενειακή σας σχέση με ένα άτομο που ασφαλίστηκε σύμφωνα με ένα από τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων ενδέχεται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το άτομο που υποβάλλει την αξίωση. Εάν έχετε τυχόν ερωτήσεις, μπορείτε να τηλεφωνήσετε για περαιτέρω πληροφορίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τηλεφωνήστε στο 1-888-922-2973 Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Στην Ελλάδα, τηλεφωνήστε στο 00 800 33 311144 Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.
VIII. Με ποιο τρόπο θα πληρωθούν οι παροχές του ασφαλιστήριου συμβολαίου;
Αφού το Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων εγκρίνει μια αξίωση, η απόφαση θα είναι οριστική. Τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια αποτιμώνται σε Γαλλικά Φράγκα ή σε Λίρες Αγγλίας. Τα έσοδα από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα μετατραπούν σε Δολάρια ΗΠΑ με ισοτιμία 1 Γαλλικό Φράγκο = 2,17 Δολάρια ΗΠΑ ή 1 Λίρα Αγγλίας = 24,96 Δολάρια ΗΠΑ.
IX. Πότε θα πληρωθούν οι παροχές του ασφαλιστήριου συμβολαίου;
Οι παροχές του ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα καταβληθούν κάποια στιγμή μετά τις 31 Μαρτίου 2009, αφού εξεταστούν όλες οι αξιώσεις.
X. Υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες στα Ελληνικά;
Ναι. Για πληροφορίες στα Ελληνικά, κάντε κλικ εδώ.
XI. Υπάρχουν έντυπα αξίωσης στα Αγγλικά;
Ναι. Μπορείτε να προβάλετε το έντυπο αξίωσης στην αγγλική γλώσσα εδώ.
XII. Υπάρχουν έντυπα αξίωσης στα Ελληνικά;
Ναι. Μπορείτε να προβάλετε το έντυπο αξίωσης στην ελληνική γλώσσα εδώ.
Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, μπορείτε να μας στείλετε e-mail στη διεύθυνση questions@greekinsuranceclaims.com
• Συμβούλιο Εξέτασης Ελληνικών Αξιώσεων
• Ελληνικά Ασφαλιστήρια Συμβόλαια
• Έντυπο Αξίωσης
• Περιληπτική Ειδοποίηση
• Συχνές Ερωτήσεις
• Επικοινωνία

H προθεσμία υποβολής αξιώσεων έληξε. Οποιεσδήποτε αξιώσεις υποβληθούν μετά την 31η Μαρτίου 2009 δεν θα γίνουν αποδεκτές, ούτε θα εξεταστούν. Οι αξιώσεις που υποβλήθηκαν πριν την προθεσμία της 31ης Μαρτίου εξετάζονται επί του παρόντος από το Greek Claim Board (Συμβούλιο Εξέτασης Αξιώσεων σε σχέση με τα Ελληνικά Ασφαλιστήρια Ζωής). Αναμένουμε ότι η διαδικασία εξέτασης των αξιώσεων θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και η πληρωμή για τις εγκεκριμένες αξιώσεις θα αρχίσει να καταβάλεται, το νωρίτερο, κατά τα τέλη του 2009. Αν υποβάλατε αξίωση, σας ευχαριστούμε και ζητάμε την κατανόησή σας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Το απαράγραπτο του δικαιώματος στην αποζημίωση

Μέρος της εισήγησης στο 1ο Συμπόσιο "Μικρά Ασία. Ιστορία, Πολιτισμός, Μνημεία" που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαϊδας (9-11 Νοεμβρίου 2008)


«Μία μέρα ο Ταλαάτ πασά μου έκανε την πιο εκπληκτική ίσως παράκληση, που είχα ακούσει στη ζωή μου. Οι ασφαλιστικές εταιρείες της Νέας Υόρκης Life Insurance Company και Equitable είχαν επί πολλά χρόνια αρκετούς Αρμένιους πελάτες. Η έκταση στην οποία αυτοί οι άνθρωποι ασφαλίζονταν ήταν ακόμη μία απόδειξη του επιχειρηματικούς τους πνεύματος. Θα επιθυμούσα μου είπε ο Ταλαάτ να πείσετε τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μας στείλουν έναν πλήρη κατάλογο όσων Αρμενίων έχουν κάνει ασφάλεια ζωής. Είναι ουσιαστικά όλοι τους νεκροί τώρα και δεν έχουν αφήσει κληρονόμους για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις. Φυσικά όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να περιέλθουν τώρα στο τουρκικό κράτος. Η κυβέρνηση είναι πλέον ο ευεργετούμενος. Θα το κάνετε αυτό; Αυτό που μου ζητούσε ήταν τόσο παράλογο ώστε έχασα τη ψυχραιμία μου. Δεν πρόκειται να πάρετε τέτοιον κατάλογο από εμένα είπα και αμέσως σηκώθηκα και έφυγα».
Henry Morgenthau πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης προσφύγων. Από το βιβλίο του Henry Morgenthau «Ambassador Morgenthau' s story New York 1919»



Πραγματικά, η απόπειρα του πρωτεργάτη της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων Ταλάατ Πασά να εισπράξει «υπέρ των Αρμενίων» τις αποζημιώσεις των ασφαλιστηρίων ζωής που κατέβαλαν για χρόνια οι άνθρωποι που ο ίδιος εξόντωσε, φανερώνει το θράσος του θύτη, ακόμη βεβαίως και σήμερα με τη στάση της Τουρκίας. Το παραπάνω σημείο από το βιβλίο του Henry Morgenthau έδωσε το έναυσμα στον Αρμένιο δικηγόρο από τη Σπάρτη της Πισιδίας Βαρτκές Γεγκιαγιάν να ξεκινήσει το 1987 δικαστικό αγώνα στην Πολιτεία της Καλιφόρνια με σκοπό να διεκδικήσει υπέρ των απογόνων των θυμάτων της γενοκτονίας τις αποζημιώσεις. Το 2007 οι ασφαλιστικές εταιρείες New York Life και ΑΧΑ, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν σε δικαιούχους το συνολικό ποσό των 53 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι προφανές πως, ό,τι ισχύει για τους Αρμένιους και τις ασφάλειες ζωής, ισχύει και για τους Έλληνες που υπέστησαν τη γενοκτονία από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς. Έτσι η σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2008, όταν ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ έδωσε τη δυνατότητα σε απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας να διεκδικήσουν αποζημιώσεις αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της γενοκτονίας.

Η αποκατάσταση παραμένει μια συνεχιζόμενη κρατική ευθύνη επίσης λόγω τρεχουσών υποχρεώσεων της Τουρκίας σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων βάσει της Συνθήκης Διεθνούς Δικαίου. Οι αρχές και οι οδηγίες του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Επανόρθωση για τα Θύματα των σοβαρών Παραβιάσεων των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου παρέχουν εν μέρει τα εξής: «Η επανόρθωση μπορεί να απαιτηθεί χωριστά και όπου απαιτείται συλλογικά, από τα άμεσα θύματα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την άμεση οικογένεια, όπου συγγενείς ή άλλα πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που συνδέονται στενά με τα ίδια θύματα.»

Η γενοκτονία των Ελλήνων είναι ένα σημαντικό ζήτημα και η διεθνής του προέκταση αναφέρεται στην υποχρέωση όλων των θεσμών της διεθνούς κοινότητας, τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εις βάρος των Ελλήνων και να αποκαταστήσουν με αυτόν τον τρόπο την ηθική βλάβη που υπέστησαν.
Το έγκλημα της γενοκτονίας ορίζει τις υποχρεώσεις όχι μόνο στο κράτος που διέπραξε τη γενοκτονία αλλά σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει ως νόμιμη μία κατάσταση που δημιουργείται από ένα διεθνές έγκλημα, να μη βοηθήσει τον εκτελεστή ενός διεθνούς εγκλήματος να διατηρήσει την παράνομη κατάσταση και να βοηθήσει άλλα κράτη στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν. Επιβάλλει δηλαδή στη διεθνή κοινότητα μία υποχρέωση να μην αναγνωρίσει μία παράνομη κατάσταση ως αποτέλεσμα μίας γενοκτονίας.

Το ζήτημα της διεκδίκησης είναι ζωντανό και επαφίεται στην θέληση των προσφυγικών σωματείων να το αναδείξουν περαιτέρω, αναζητώντας αυτό που τους ανήκει.

Δήλωση στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ δυτικής Μακεδονίας

Νέα δεδομένα για τη διεκδίκηση (10 Νοεμβρίου 2008)



Άλλες δύο εταιρείες, μετά την Ασφαλιστική εταιρεία της Νέας Υόρκης, οι οποίες πριν από το 1915 είχαν συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής με θύματα της μετέπειτα γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και από τις οποίες οι απόγονοι τους μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ανακοίνωσε, στη διάρκεια του 1ου συμποσίου Μικρασιατικού Ελληνισμού που διεξήχθη το Σάββατο και την Κυριακή στη Στέγη του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαίδας, ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοφάνης Μαλκίδης. Πρόκειται για ασφαλιστικές εταιρείες που εδρεύουν, στη Γένοβα της Ιταλίας η δραστηριότητα της οποίας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας που περιήλθε στην κρατική εποπτεία. Όπως τόνισε ο κ. Μαλκίδης θα πρέπει να ενημερωθούν οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων αυτών σε όλο τον κόσμο ώστε με την κατάθεση των απαραίτητων στοιχείων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και πρόσθεσε ότι οι αποζημιώσεις αυτές συνδέονται με την περαιτέρω διεκδίκηση και αναγνώριση της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και του βίαιου ξεριζωμού από τις εστίες τους.



Για την είσπραξη ασφαλιστικών αποζημιώσεων διεπραχθήκαν οι γενοκτονίες των Ελλήνων –Αρμενίων;
«Μικρό κατά δέμας, Μέγιστο κατά δέρας»
Θεσ/νίκη 15 Ιανουαρίου 2009

Αποκαλυπτικά στοιχεία σε πρόσφατο Συνέδριο Μικρασιατών.
Σε Συνέδριο Μικρασιατών Ελλήνων, που πραγματοποιήθηκε στις 9/11/08 στην Πτολεμαΐδα, ο εκ των εισηγητώντου Φάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε στο βιβλίο αυτοβιογραφίας του Πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Κωνσταντινούπολη Χένρι Μοργκεντάου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετέπειτα Προέδρου της Επιτροπής «ανταλλαγής πληθυσμών»και κατά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α.Κατά τον εισηγητή, στο βιβλίο αυτό με τίτλο «Ambassandor Morgentau’s story New York 1919», αναφέρονται τα εξής ανατριχιαστικά και κτηνώδη:«Μία μέρα ο Ταλαάτ Πασά μου έκανε την πιο εκπληκτική ίσως παράκληση που είχα ακούσει στην ζωή μου: Οι ασφαλιστικές εταιρίες της Νέας Υόρκης “Life Insurance Company” (New York Life) και “Equitable”
είχαν επί πολλά χρόνια αρκετούς Αρμένιους πελάτες. Η έκταση στην οποία αυτοί οι άνθρωποι ασφαλίζονταν ήταν ακόμη μία απόδειξη του επιχειρηματικού τους πνεύματος. Θα επιθυμούσα (είπε ο Ταλαάτ) να πείσετε τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες να μας στείλουν έναν πλήρη κατάλογο όσων Αρμενίων έχουν κάνει ασφάλεια ζωής. Είναι ουσιαστικά όλοι τους νεκροί τώρα και δεν έχουν αφήσει κληρονόμους για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις. Φυσικά όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να περιέλθουν τώρα στο τουρκικό κράτος…». Στα παραπάνω ανατριχιαστικώς αποκαλυπτικά, που όμοιά τους περιγράφονται μόνον στην «Βίβλο» ή «Αγία
Γραφή», προσθετέα και τα παρακάτω ενημερωτικά: Ποιος ο Ταλαάτ και ποιος ο Μοργκεντάου .Ο Μεχμέτ Ταλαάτ γεννήθηκε το έτος 1874 στην Αδριανούπολη και
δολοφονήθηκε «εν μέση οδό» στο Βερολίνο από τον Αρμένιο εκδικητή Τεϋλιριάν το
έτος 1921, παρά την υπόθαλψη που του παρείχε η τότε Γερμανία. Ήλθε νέος στην Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε ως γραμματέας στα οθωμανικά ταχυδρομεία, τα οποία, όπως και όλες οι άλλες δραστηριότητες της πόλεως, εβραιοκρατούνταν. Έτσι και πολύ γρήγορα έγινε και αυτός ενεργός Ντολμές, δηλαδή Τουρκοεβραίος συνωμότης και αναδείχθηκε πυρήνας της τριανδρίας του κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος» των Νεότουρκων. Οι άλλοι δύο ήταν οι γνωστοί σφαγείς των Χριστιανών υπόδουλων Εμβέρ και Τζεμάλ. Νεότερος κατά επτά χρόνια αυτού ήταν το αλβανόπαιδο της Θεσσαλονίκης Αλή Ριζά, που ορφανός πατρός από ηλικία 7 ετών, έζησε στην Χρυσαυγή Λαγκαδά και δωδεκαετής επέστρεψε εισαχθείς στην κατώτερη οθωμανική στρατιωτική σχολή Θεσσαλονίκης, που «παρήγαγε» Γενίτσαρους και Ντολμέδες, για να αναδειχθεί περιπετειωδώς ως μέγας, μετονομασμένος στο μεταξύ, Μουσταφά
Κεμάλ και «Ατατούρκ», δηλαδή «Πατέρας των Τούρκων», μέγας σφάχτης των Ελλήνων Χριστιανών και αυτός, «στεφανούμενος» όμως έκτοτε υπό Ελλήνων Χριστιανών για τις «αγαθοεργές» πράξεις του και χάριν «καλήςγειτονίας», όπως την ζούμε και την βλέπουμε καθημερινώς. Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων από την Θεσσαλονίκη, ο Ταλαάτ αναρριχάται και γίνεται Υπουργός Εσωτερικών (1913-1917) και Μέγας Βεζύρης, δηλαδή αξίωμα περίπου ως Πρωθυπουργού, μέχρι πτώσεώς τουκατά το έτος 1918.
Αδίστακτος και φανατισμένος πρωτοστάτησε και εκτέλεσε τα σχέδια των Γερμανών οργανωτών του οθωμανικού στρατού, ένα των οποίων ήταν ο εκτοπισμός των ικανοτέρων και παραγωγικοτέρων στοιχείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ελλήνων και Αρμενίων. Όχι βέβαια των Εβραίων και των Εβραιότουρκων Ντολμέδων, όπως ήταν ο ίδιος και οι ομόφρονοί του.
Ο θηριώδης Ταλαάτ υπερέβη εαυτόν και πέρα των οργανωμένων εκτοπισμών κάθε ελληνογενούς στοιχείου της Θράκης, Πόντου και Μ. Ασίας, πρωταγωνίστησε ο ίδιος στην διπλή γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων. Με δική του εντολή και φροντίδα από την άνοιξη του έτους 1914 μέχρι την πτώση του και φυγάδευσή του με γερμανικό
υποβρύχιο στην Γερμανία, μαζί με τους δύο άλλους συνενόχους του Εμβέρ και Τζεμάλ, κατασφαγιάσθηκαν εκατομμύρια Χριστιανών Ελλήνων, Αρμενίων και Συρομακεδόνων κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αν δεν μεσολαβούσε η Ανακωχή του Μούδρου κατά το έτος 1918 και η πτώση των σφαγέων, δεν θα απέμενε ούτε δείγμα Έλληνα ή άλλων Χριστιανών στο… Δοβλέτι. Η σημερινή πραγματικότητα το επιβεβαιώνει. Να δούμε τώρα και τον ανθρωπιστή «φιλέλληνα» Μοργκεντάου. Ο Ερρίκος ή Χένρι Μοργκεντάου γεννήθηκε στο Μανχάϊμ Γερμανίας το έτος 1856 από Εβραίους γονείς, όπως λέγεται. Το έτος 1865 μετανάστευσε στις Η.Π.Α. Επέστρεψε ως Πρέσβης της νέας χώρας του στην Κωνσταντινούπολη το έτος 1913 (ιδού ποιοι είναι οι πλανητάρχες), όπου υπηρέτησε μέχρι το έτος 1916, ένα έτος πριν εισέλθει η Αμερική στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συνεπώς και ως Πρέσβης ουδέτερης χώρας έπρεπε να είναι και ο ίδιος ουδέτερος.
Μεταξύ άλλων, έπρεπε να φροντίσει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι από το
έτος 1882 τουλάχιστον εργαζόμενες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αμερικανικές
ασφαλιστικές εταιρίες, όπως η περίπτωση της «New York Life», πριν αυτές
αποχωρήσουν λόγω ή και με πρόφαση την εμπόλεμη κατάσταση άλλων.
Τι έπραξε επ΄ αυτού; Δεν μας το λέγει, όπως αντίθετα λέγει και προβάλλει άλλα
αυτονόητα αγαθοεργά του. Ως ανώτατος αξιωματούχος ξένης μεγάλης δυνάμεως τι έπραξε για να αποτρέψει τον κάθε θηριώδη σφαγέα Χριστιανών υπόδουλων λαών, όχι όμως και Εβραίων; Και αν το έπραξε, τι αποτέλεσμα είχε;
Και τέλος: Τα κέρδη των εκεί ασφαλιστικών εταιριών της χώρας του, τι απέγιναν; Έμειναν εντός Τουρκίας ή πέταξαν υπερατλαντικώς; Αυτά όμως ίσως είναι «πταίσματα». Να δούμε και τα εγκλήματα: Το έτος 1923 και μετά την, καλοσχεδιασμένη από τους ίδιους πάντα «φίλους και συμμάχους» μας, Μικρασιατική
Καταστροφή του πάντα δύστυχου ελληνισμού, που επαναλήφθηκε δια «πατέντας» στην Κύπρο 52 χρόνια αργότερα, ως «μοναδικός επί γης ικανός και έντιμος», ανακαλείται από την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στο Μεξικό, όπου υπηρετούσε από το έτος 1920, διοριζόμενος -λέγουν- δήθεν από την Κοινωνία τωνΕθνών, δηλαδή υπόθεση καθαρά Ευρωπαίων και όχι Αμερικανών -όπως πονηρώς δεν το λέγουν- «Πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων» στην Αθήνα, όπου τιμάται πολλαπλώς και αναδεικνύεται μέχρι και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της. Την «εκπληκτική κατάσταση» των Ελλήνων ασφαλιζομένων και δικαιούχων αποζημιώσεως από αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες, που του είχε ζητήσει ο σφαγέας Ταλαάτ για τους Αρμένιους, όλως τυχαίως την… ξέχασε! Μήπως δεν γνώριζε ότι περισσότεροι των Αρμενίων ήταν οι ασφαλιζόμενοι Έλληνες; Γιατί σιώπησε; Και τι είδους «αποκατάσταση προσφύγων» έκανε ως Πρόεδρος, όταν τους στερούσε και τους απέκρυβε δικαιώματά τους κατά αμερικανικών εταιριών;
Γιατί όμως ένας δίκαιος, έντιμος, φιλάνθρωπος, ικανός, γνώστης των πραγμάτων και της αληθείας, όπως «φιλοτεχνήθηκε», δέχθηκε να συμμετάσχει ενεργά και να εποπτεύσει την διάπραξη του μεγαλυτέρου εγκλήματος της ιστορίας και επί όλων των λαών της γης με τον αναγκαστικό και διατεταγμένο ευρύτατο γεωγραφικώς ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες χιλιάδων ετών και πολλών εκατομμυρίων επιζησάντων των σφαγέων Ελλήνων, Αρμενίων και άλλων Χριστιανών, υποτίθεται ομόθρησκών του, προς οριστική εγκατάσταση και αρπαγή των περιουσιών τους από αλλόθρησκους και εισβολείς Οθωμανούς;
Γιατί δεν αποποιήθηκε και δεν κατήγγειλε διεθνώς το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία και τις «μαϊμού»συμφωνίες; Ευνόητο και καλώς γνωστό είναι σήμερα τι και ποιον υπηρέτησε τότε. Άγνωστο είναι τι απέγιναν τα 12 εκ. χρυσές λίρες, που θα δούμε στην συνέχεια Το «επαίσχυντο παρελθόν» ασφαλιστικών εταιριών,
«κολοσσών και διεθνικών».Ποιες και πόσες ήταν άραγε οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που όφειλαν τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες ζωής, ώστε να ενδιαφερθεί προς είσπραξή τους ο διπλογενοκτόνος Ταλαάτ και Σία; Ο Μοργκεντάου γράφει ότι «αρνήθηκε να παραδώσει κατάσταση ασφαλισμένων», αλλά αφού ως Διπλωμάτης
αναφέρει και δεν αποσιωπά το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι κάτι άλλο πολύ σοβαρό αποπροσανατολίζει και αποκρύβει δια των γραφών του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι και άλλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες ζωής είχαν διεισδύσει στα κατεχόμενα
εδάφη από τους Οθωμανούς και ασφάλιζαν ικανούς και εργατικούς Χριστιανούς, κυρίως Έλληνες, οπότε είναι αδύνατο να μην είχε τότε και στα χέρια του τις καταστάσεις όλων των ασφαλιζομένων ο παραπάνω αδίστακτος σφαγέας και ο οποίος εμφανίζεται άριστα ενημερωμένος, παρά το γεγονός ότι οι Ισλαμιστές και από το Κοράνι θεωρούν αμάρτημα την ασφάλιση ζωής, όπως αρχικά το ίδιο είχαν επιβάλλει και οι Καθολικοί θεοφώτιστοι. Και τίθεται τώρα το καυτό, μέχρι και ανατριχιαστικό ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα και όλους:
Τυχαίως και γενικώς κατέσφαζε και εκτόπιζε, από την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τους Χριστιανούς Ταλαάτ ή μήπως επιλεκτικώς και με τις καταστάσεις των ασφαλισμένων για ζωή;Μακάβριο και τραγικό πολλαπλώς πράγματι το ερώτημα, αλλά σύμφωνα με όσα είχε λόγους να αποκαλύψει, διαβιβλίου του μάλιστα, ένας έμπειρος Διπλωμάτης Αμερικανός, δεν πρέπει να έχουμε και πολλές επιφυλάξεις για την διάπραξη και του «τερπνού και του ωφελίμου». Οι Νεότουρκοι αποδείχθηκαν αγριότεροι όλων των Μογγόλων. Τα γεγονότα που μεσολάβησαν και οι πρόσφατες ενέργειες της μίας εκ των δύο προαναφερθεισών αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών ζωής, δυστυχώς, τείνουν να επιβεβαιώσουν τις φρικτές υποθέσεις.
Έχετε ακούσει μήπως περί ασφαλιστικών εταιριών, «Κολοσσών και Διεθνικών», με «Επαίσχυντο Παρελθόν»; Γνωρίζετε ποιοι, πότε, πού και γιατί τις χαρακτήρισαν ως επαίσχυντες και σε ποιο παρελθόν αναφέρονται; Να τα δούμε και αυτά, για να πάρουμε κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Οι παλαιοί και ικανοί Έλληνες έμποροι έλεγαν: «Αν ο Εβραίος πεινάσει, τότε σκαλίζει τα τεφτέρια του».
Στην δεκαετία του 1990 οι εβραϊκές οργανώσεις της Αμερικής «σκάλισαν τα τεφτέρια τους» και βρήκαν ότι κάποιες μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης και όχι Αμερικής τους όφειλαν πολλά από τις σφαγές ασφαλισμένων Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο! Δηλαδή πριν από μισό αιώνα! Μετά πληθωρισμού και
πανωτοκίων! Τώρα «δένει» το θέμα, με διαφορά χρόνου κατά 30 χρόνια μεταξύ Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και βέβαια
στην δεύτερη περίπτωση δεν εμφανίσθηκε κανένας γερμανός Ταλαάτ να ζητήσει τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις για το Γ΄ Ράϊχ, επειδή αυτό είχε πραγματοποιηθεί αρχικά και επιτοπίως. Όπως λοιπόν έπραξε ο προηγούμενος Μοργκεντάου, που «ξέχασε» τις οφειλές των αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών στα θύματα του πρώτου και αληθούς ολοκαυτώματος των Ελλήνων και Αρμενίων, ως Πρέσβης, Πρόεδρος και Καθηγητής, αλλά και ακόμη όταν αργότερα έγινε Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. και τον εξωπέταξε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Τρούμαν, επειδή απαιτούσε να πάει αυτός στο Πότσδαμ Βερολίνου το καλοκαίρι του 1945 για να «ρυθμίσει» την διαίρεση της ηττημένης Γερμανίας, τις αποζημιώσεις κ.λπ. με τον Τσώρτσιλ και τον Στάλιν, το ίδιο έπραξε και ένας άλλος νεότερος «φιλάνθρωπος» και «ρυθμιστής»
Αμερικανοεβραίος τ. Υπουργός, που και αυτός «ξέχασε» τις παλαιότερες οφειλές αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών προς τους εδώ δικαιούχους. Αντίθετα, βρήκε νεότερες οφειλές από την εδώ Ευρώπη προς την εκεί Αμερικήτων εκεί Εβραίων. Ιδού η «μέθοδος» και η «μηχανή»: Οι Γερμανοί Ναζί άρπαζαν τα αποθεματικά (χρήματα των ασφαλισμένων) των ασφαλιστικών εταιριών στις κατακτημένες χώρες και με αυτά ενίσχυαν την πολεμική βιομηχανία του Χίτλερ, δια του ταμείου του Γ΄ Ράϊχ και υπό την διαχείριση «εντίμων» φιλοναζιστικών ασφαλιστικών εταιριών (ιδίως Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας) και οι οποίες, μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντί πτώσεως και συντριβής των, αναδείχθηκαν ως κολοσσοί
και γίγαντες! Στην Ελλάδα έβαλαν χέρι μέχρι και τα όποια τότε κρατικά θησαυροφυλάκια, ως… δανεικά. Δημοσίευσαν ονομαστικό πίνακα με τις συνεργασθείσες και ωφεληθείσες ασφαλιστικές αυτές εταιρίες, οι
περισσότερες των οποίων εργάζονταν ήδη και στις Η.Π.Α. και τις οποίες τις δυσφήμισαν δημοσίως ως εταιρίες με «επαίσχυντο παρελθόν». Αυτές τις γιαχβικές «τέχνες» δικά μας εδώ δοτά σιωνομασονάκια τις έκαναν επάγγελμά
τους. Αποτέλεσμα: Για να αποφύγουν τον παγκόσμιο διασυρμό τους, ακόμη και στην Ελλάδα των πάντα αφελών, αναγκάσθηκαν να πληρώσουν κρυφά και φανερά, δικαίως και αδίκως, τα μαλλιά της κεφαλής τους στους Εβραίους
της Αμερικής και παγκοσμίως! Οι Έλληνες δικαιούχοι και παθόντες ακόμη περιμένουν τις όποιες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα τις πολεμικές, με
οριστικές αρνήσεις των υπαιτίων του δεύτερου ελληνικού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ με τις εδώ ασφαλιστικές τους εταιρίες, ουδόλως για τους Έλληνες «επαίσχυντου παρελθόντος», αλλά αντίθετα
αξιόπιστες και ισχυρές μεγάλων και αξιόπιστων κρατών, όπως «δεν είναι η Ελλάδα και οι ασφαλιστικές της εταιρίες» μονοπωλούν και πάλι τις ασφαλίσεις και δια χρημάτων μας είναι οι ρυθμιστές μας και τα αφεντικά μας στην πάντα
δύστυχη και ευτελισμένη, εξ ιδίας μας υποτελούς παθογένειας και ατομικού βολέματος, χώρα μας. Ούτως εχόντων των πραγμάτων και των θαυμάτων τυχαίνει να αρνηθεί η καλώς στριμωγμένη Ελλάδα τα νέασχέδια περί Σκοπίων κ.λπ. των «φίλων και συμμάχων» στο «Νατοϊκό» Βουκουρέστι τον παρελθόντα Απρίλιο 2008.
Δείτε τώρα πόσο μικρός είναι ο κόσμος και πόσα γνωρίζουν κάποιοι Έλληνες ασφαλιστές, αλλά λόγω «φόβου
των Ιουδαίων» σιωπούν. Ας όψεται ο παντοδύναμος… Παράς.
Έλληνας πολυδραστήριος στον ασφαλιστικό χώρο της χώρας μας τυχαίνει να έχει εργασθεί στις δύο προμνησθείσες ασφαλιστικές εταιρίες «New York Life» και «Equitable» στις Η.Π.Α., απ΄ όπου προ πολλών ετών απεχώρησε -ή τον «αποχώρησαν»- τα εξής «συμπτωματικά»: Εξεγέρθηκαν Εβραίοι εκ του προσωπικού αυτών και απαίτησαν να μεταβιβασθεί η Διοίκηση από τους ξεθωριασμένους αγγλοσάξονες σε Εβραίους, υπό την απειλή ομαδικής αποχωρήσεως και ιδρύσεως ανταγωνιστριών εταιριών. Και πέτυχαν το επιδιωκόμενο. Το «τέχνασμα» ήταν γενικότερη «γραμμή» των αχόρταγων Στοών και πετύχαινε επί σειρά δεκαετιών αλάνθαστα, μέχρι που οι «ξεθωριασμένοι» μυρίστηκαν το κόλπο και αντέστρεψαν τα πράγματα, δια της σε εξέλιξη και ρυθμιζόμενης «οικονομικής κρίσεως» (τους πήραν το ρευστό με «πολυκερδοφόρα» τοξικά «χαρτιά» και τώρα τους δίνουν πανάκριβο ρευστό και τους ξαναπαίρνουν τις επιχειρήσεις για να τις ξαναπουλήσουν και να ξαναπάρουν το ρευστό, μέχρι τελικής αλληλοσφαγής τους, για να απαλλαγούμε εξ αυτών), που την πληρώνουμε βαθύτατα όλοι εμείς, ως βάτραχοι ανάμεσα στα συγκρουόμενα βουβάλια της λάσπης και του βορβόρου τους. Κατά συμπτωματική και διαβολεμένη «σύμπτωση» λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα στο Βουκουρέστι, όλως
τυχαίως, η «πολυπρωταγωνίστρια» αμερικανική ασφαλιστική εταιρία «New York Life» σκαλίζουσα τα τεφτέρια τη προ της περιγραφείσης «οικονομικής κρίσεως», που προφανώς γνώριζε, καταλήφθηκε από απέραντο φιλανθρωπισμό και αισθήματα δικαιοσύνης, αγάπης, ενδιαφέροντος και πόνου, ειδικά και μόνον για τους Έλληνες,
που δια χρήσεως του μόλις προσφάτως ανακαλυφθέντος τροχού «μετακίνησαν» δυτικώς την χώρα τους και βορειοατλαντικώς, για να μην τους χρησιμοποιήσει διοδευτικώς ο Μόσχοβος και ούτε λιμενικώς ο Κινέζος της Άπω
Ανατολής. Έτσι και δια καταχωρήσεων στον διεθνή και εσωτερικό τύπο άρχισε να αναζητεί 1.031 ασφαλισμένους της Έλληνες (στην βιασύνη της «έχωσε» μέσα στην, από της εποχής του Ταλαάτ, κατάστασή της, «Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους», ακόμη και Εβραίο «πρόεδρο των εβραϊκών… αποικιών»), μέχρι την εποχή της εκρήξεως του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914)!! Θα αποζημιώσει -λέγει- «στο πολλαπλάσιο», τώρα, αιφνιδίως και μετά από 100 χρόνια, τους κληρονόμους των
Ελλήνων ασφαλισμένων της, αν αποδείξουν ότι «διέλαθον» οι πρόγονοί τους των «φροντίδων» του κάθε Ταλαάτ!! Επιπλέον, θα δώσει -λέγει- και στην Αρχιεπισκοπή μας Αμερικής ένα ποσό-χάπι, προφανώς για… θυμίαμα και τρισάγιο! Με την όλως «κυκλωματική» και οψίμως «φιλάνθρωπη» ανακοίνωσή της ησυγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία της Ν. Υόρκης ουδόλως νοιάζεται αν κάνει «πέντε παράδες» τον δύστυχης υστεροφημίας Μοργκεντάου της και τουςάλλους «ολοκαυτωματικούς», για τους οποίους δεν λέγει αν και πότε τους αποζημίωσε. Μήπως δεν υπήρχαν
Εβραίοι ασφαλισμένοι μέχρι το έτος 1914; Πότε και πώς τα πήραν αυτοί και όχι οι άλλοι; Για να κλείσει όμως το «κύκλωμα» πρέπει να αναφερθεί ότι ένας Αρμένιος δικηγόρος με το όνομα Βαρτκές Γεγκαγιάν, από την Σπάρτη της Πισιδίας στην σημερινή Αττάλεια, απέναντι από την Κύπρο και του κάποτε γηγενούς ελληνισμού της, από το έτος 1987, στρίμωξε δικαστικώς στην Καλιφόρνια τις με «καλό παρελθόν» δύο αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες αυτές και το 2007 (όλως άσχετος ο Καύκασος, οι αγωγοί και οι στρόφιγγες βέβαια) τις
«εξανάγκασε» να πληρώσουν 53 εκ. δολάρια σε 2.300 Αρμένιους δικαιούχους ασφαλισμένων τους στην εδώ και τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι το έτος 1914. Υπό βαθύτατη πάντα ύπνωση των Ελλήνων δικαιούχων και οι
οποίοι θα έπρεπε να είναι πολλαπλασίως περισσότεροι των Αρμενίων και όχι μετά βίας 1.031. Προσεγγίζουμε τώρα την ουσία, που αφορά ευθέως την Μακεδονία (και κρυφίως την Θράκη), που θέλει να αποσπάσει η έντιμη συμμαχία.
Αυτά όμως είναι εξωασφαλιστικά και κάποιοι ξενοπράκτορες πιστεύουν ότι δεν μας… αφορούν! Να δούμε όσα
μας «αφορούν». Γιατί λοιπόν υποπολλαπλάσιοι οι Έλληνες ασφαλισμένοι των Αρμενίων; Μήπως για να μην αποδειχθεί η γιγαντιαία γενοκτονία τους ή μήπως τους κατέσφαξε όλους ο κάθε Ταλαάτ και εισέπραξε αυτός και η παρέα του ή το
τουρκικό κράτος πολλαπλάσια των 53 εκ. δολαρίων; Έχουν μήπως κάποια σχέση τα κατεχόμενα στενά, οι αγωγοί και οι βάσεις της «συμμαχίας»; Μήπως όμως για να μην πληρώσουν πολλαπλάσια οι διεθνικές και όχι καθαρά αμερικανικές εταιρίες, όπως η συμμετέχουσα και υποχρεωθείσα να πληρώσει μέρος των 53 εκ. δολαρίων γαλλική
«ΑΧΑ», που φαίνεται ότι εξαγόρασε στο μεταξύ την αμερικανική «Equitable» και δεν δίνει μία ελιά (αποζημιώσεις Ελλήνων), για να πάρει ένα δοχείο λάδι (Μακεδονία-Θράκη), όπως επιχείρησε ο απερχόμενος κ. Βούς (ελληνιστί) και η Συντροφία, άλλως και συντομογραφικώς, πάντα ελληνοπρεπώς, Σία;
Και το σημαντικότερο: Η μία εκ των δύο παραπάνω αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών (New York Life), που δεν εργάζεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, «ξύπνησε» ένα πρωινό «γεμάτη τύψεις» για το «παρελθόν» της και έβαλε τελάληδες αναζητούσα 1.031 Έλληνες δικαιούχους αποζημιώσεως πριν από έναν αιώνα, για να τους… αποζημιώσει τώρα!!
Η άλλη αμερικανική, που όπως φαίνεται από τον διπλανό
τίτλο εξαγοράσθηκε από την Γαλλική «ΑΧΑ», η οποία ήδη πολυπροβάλλεται στην Αθήνα ότι πληρώνει πολλά και ταχύτατα(αυτονόητη υποχρέωσή της, όπως και όλων των άλλων) πότε θα «ξυπνήσει» αντιστοίχως και πότε θα ανακοινώσει αν και πόσους
και ποιους Έλληνες ασφάλισε μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν τους αποζημίωσε ακόμη; Μόνον όσοι έχουν βλέψεις στην Μακεδονία θα προθυμοποιούνται; Και αν η ίδια δεν «ξυπνά», μήπως πρέπει να την «ξυπνήσουμε» αναγκαστικά, εδώ και τώρα, εντός Ελλάδος; Το ίδιο ισχύει για όλες τις ξένες ασφαλιστικές και όχι μόνον ζωής. Διότι δικαιούχοι ήταν τότε και ασφαλισμένοι ή
παθόντες άλλων κλάδων ασφαλίσεων, όπως και όσες ασφαλιστικές έχασαν τα αποθεματικά τους δια των Ναζί και Διαχειριστριών τους. Το «μήνυμα» αφορά πολλούς και ποικίλους «ξενοπράκτορες» και τα δεδομένου παρελθόντος αφεντικά τους. Αρκετά βλακωδώς τους ανεχόμαστε και τους πληρώνουμε, ενώ μας οφείλουν, κατά τα «τεφτέρια» αυτών και ημών. Να βάλουμε τώρα και το απαραίτητο κερασάκι στην όλη «τούρτα»: Το τουρκικό κράτος πλήρωσε το έτος 1923 «γαλαντομικά» στο ελληνικό κράτος 4,5 δις δρχ. ή 12.000.000 χρυσές λίρες (πρωτοφανές και απίστευτο) για τις «ανταλλάξιμες περιουσίες» των προσφύγων Ελλήνων, που άφησαν εκεί πλούτο και παλάτια αξίας τουλάχιστον 100 δις δρχ. και πήραν εδώ παράγκες και φτώχεια, υπό τον «φιλέλληνα» και «φιλάνθρωπο» Πρόεδρο Μοργκεντάου. Αυτό το «χουβαρδαλίκι» των άρπαγων και λιμοκτονούντων Νεότουρκων, πάντα της τελευταίας στιγμής «συμμάχων με τους νικητές», ποια τύχη και αποδέκτη είχε;
Στο συνέδριο της Πτολεμαΐδος τέθηκε θέμα. Φαντάζεσθε να μας προκύψει, εκτός των άλλων, κράτος και σύμμαχοί του με «επαίσχυντο παρελθόν», πλέον των όσων ζούμε στο παρόν;

Οι αποζημιώσεις των θυμάτων της γενοκτονίας. Εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ 16 Μαρτίου 2009. Δείτε την εκπομπή στο
http://www.skai.gr/master_avod.php?id=114548