Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τα μεγάλα Έθνη και οι καλοί πατριώτες φαίνονται στις κρίσιμες περιστάσεις της πατρίδος τους

 


Θ. Μαλκίδης 

Αλέξανδρος και Δημήτριος Υψηλάντης 

«Τα μεγάλα Έθνη και οι καλοί πατριώτες φαίνονται στις κρίσιμες περιστάσεις της πατρίδος τους, δούλος είναι εύκολο να γίνει κάποιος, όταν θέλει, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει αρχηγός», γράφει ο Δημήτριος Υψηλάντης προς τους συμπατριώτες του, την ώρα που ο Ιμπραήμ απειλεί την Επανάσταση και τη συνέχεια του Έθνους. 


Η οικογένεια Υψηλάντη αποτελεί την ενσάρκωση  του Αγώνα για την Ελευθερία του Ελληνισμού, αγώνας που έχει θύματα και προσφορά μέχρι εξάντλησης των  περιουσιακών στοιχείων. Ο Α. Υψηλάντης, παππούς του Αλ. και Δημ. Υψηλάντη καρατομείται από τους Τούρκους και ο πατέρας τους Κωνσταντίνος διαφεύγει την τελευταία στιγμή της δολοφονίας τους. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προδίδεται, φυλακίζεται πεθαίνει πάμπτωχος στη Βιέννη, η μητέρα του Ελισάβετ δίνει και το τελευταίο μέρος της περιουσίας τους για την Ελευθερία. 



O Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του αρχηγού της Επανάστασης του Αλέξανδρου Υψηλάντη, φτάνει τον Ιούνιο του 1821 έφθασε στην Ύδρα για να αναλάβει την ηγεσία του Αγώνα ως πληρεξούσιος του αδελφού του.


Αναλαμβάνει την αρχιστρατηγία των Επαναστατημένων Ελλήνων και συντάσσει την πρώτη του Διακήρυξη που την απηύθυνε στους "Ομογενείς Φιλελευθέρους Έλληνες". Συνεργάζεται με τον Νικηταρά, τον Παπαφλέσσα, τον Κολοκοτρώνη και τον Αναγνωσταρά, μετέχει σε αναρίθμητες μάχες, από την  πολιορκία της Τρίπολης μέχρι το Άργος και τους Μύλους. 


Στα Τρίκορφα οργάνωσε πολιτικό επιτελείο με το Νεόφυτο Βόμβα και άλλους Φιλικούς και στις 20 Δεκεμβρίου 1821, ως πρωτεργάτης της πολιτικής συγκρότησης του Επαναστατημένου Έθνους,  μετέχει στις εργασίες A' Εθνικής Συνέλευσης, όπου  στις 15 Ιανουαρίου 1822 εκλέχθηκε πρόεδρος του Bουλευτικού. Στη B’ Εθνική Συνέλευση (Άστρος 1823) παρέμεινε ασυμβίβαστος στις προσπάθειες των προκρίτων να μονοπωλήσουν την εξουσία και με το κύρος του προσπάθησε κατά τον εμφύλιο να κατευνάσει τους αντιμαχόμενους. Κορυφαία στιγμή του Υψηλάντη θεωρείται η αντίδρασή του, η άρνησή του μετά την απόφαση της τρίτης Εθνικής Συνέλευσης να ζητήσει τη μεσίτευση της Αγγλίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Στην επιστολή διαμαρτυρίας του, η Εθνική Συνέλευση αντέδρασε με τον αποκλεισμό του "από κάθε πολιτικό και στρατιωτικό υπούργημα" για να αποκατασταθεί αργότερα με την επανάληψη των εργασιών της στην Τροιζήνα (1827).


Κατά την ανασύνταξη των ενόπλων δυνάμεων από τον Ιωάννη Καποδίστρια του ανατέθηκε η αρχηγία του στρατού της Ανατολικής Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 1828 πραγματοποίησε νικηφόρες επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στη Βοιωτία και το Σεπτέμβριο στην Πέτρα Βοιωτίας διηύθυνε την τελευταία μάχη του Αγώνα, που έληξε με θριαμβευτική νίκη των Ελλήνων


Έχει σημασία να αναφερθεί ότι η Επανάσταση συγκίνησε πολλούς Φιλέλληνες ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου στο μήνυμα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε (3 Δεκεμβρίου 1822) εκφραζόταν μια "ισχυρή ελπίδα" για την Ελλάδα. Αυτήν ήταν η περίοδος όπου δόθηκαν στις νέες πόλεις τα ελληνικά ονόματα, όπως Αθήνα και Μακεδονία στο Οχάιο, Ελλάδα στη Νέα Υόρκη και Υψηλάντη στο Μίτσιγκαν. Η πόλη ιδρύθηκε το 1823 για να τιμηθεί ο Αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης Δημήτριος Υψηλάντης και γενικότερα η οικογένεια Υψηλάντη.


Η πόλη έχει αδελφοποιηθεί από το 1997 με το Ναύπλιο, την πόλη που πέθανε ο Δημήτριος Υψηλάντης το 1832 και η δήμαρχός της πόλης Dr. Cheryl Farmer παρέλασε την 25η Μαρτίου του 2004 στην Νέα Υόρκη και ηγήθηκε του Ποντιακού αγήματος κρατώντας την Ελληνική σημαία πάνω στο άρμα του συλλόγου "Κομνηνοί" της Νέας Υόρκης. Έτσι η Επανάσταση είναι παρούσα σήμερα στις ΗΠΑ με την πόλη Υψηλάντης, τιμώντας τους πρωταγωνιστές της Ελευθερίας μας, τιμώντας τα ιδανικά και τον αγώνα για απελευθέρωση και δημοκρατία.


Υ.Γ. Ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο οποίος σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη ήταν ο πιο ανιδιοτελής αγωνιστής που είχε γνωρίσει, είχε γράψει προφητικά το 1826, όταν οι Έλληνες εκλιπαρούσαν για δάνεια από την Αγγλία και για «να τα βρουν με το Οθωμανικό κράτος», ότι «οι Έλληνες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την Ελευθερία τους για την δώσουν τόσο φτηνά στον πρώτο τυχόντα»…


Στον παρακάτω σύνδεσμο η συμβολή μου στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του MEGA <<1821, Η Επανάσταση των Ελλήνων >>, επεισόδιο που προβλήθηκε την 25η Μαρτίου και ήταν αφιερωμένο στον Αλέξανδρο και το Δημήτριο Υψηλάντη. 


Η Ελληνική Επανάσταση είναι η πιο πνευματική επανάσταση που έγινε στο κόσμο. Είναι αγιασμένη.

 

Η επανάσταση γίνεται τις περισσότερες φορές από κάποιες υλικές αιτίες, που είναι η σκλαβιά, η στέρηση, η κακοπέραση, τα βασανιστήρια, η περιφρόνηση. Η λευτεριά είναι η θεότητα που λατρεύει ο επαναστάτης, και γι’ αυτή χύνει το αίμα του. Μα τη λευτεριά, πολλές φορές, σαν την αποχτήσει ο επαναστάτης, δεν τη μεταχειρίζεται για πνευματικούς σκοπούς, αλλά για να χαρεί την υλική ζωή μονάχα. Κοντά στην υλική ζωή έρχεται κ’ η πνευματική, μα τις περισσότερες φορές για πνευματική ζωή θεωρούνε οι άνθρωποι κάποιες απολαύσεις που είναι κι αυτές υλικές, κι ας φαίνονται σαν πνευματικές. Ένας επαναστάτης της γαλλικής επανάστασης, να πούμε, θεωρούσε για πνευματικά κάποια πράγματα που, στ’ αλήθεια, δεν ήτανε πνευματικά. Αυτός ήθελε ν’ αποχτήσει τη λευτεριά, για να κάνει αυτά που νόμιζε πως είναι σωστά και δίκαια για τη ζωή των ανθρώπων σε τούτο τον κόσμο μοναχά, δηλαδή για την υλική ζωή τους, μη πιστεύοντας πως υπάρχει τίποτ’ άλλο για να το επιδιώξει ο άνθρωπος. Γι’ αυτό λέγω πως, για τις περισσότερες επαναστάσεις, οι αιτίες που τις κάνανε να ξεσπάσουνε σταθήκανε υλικές, και η ελευθερία που επιδιώξανε ήτανε προορισμένη να ικανοποιήσει μονάχα υλικές ανάγκες.


Ναι σε όλα !



Την «ευγνωμοσύνη της» για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχει «αποκλιμακωθεί»  η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ και ευχαρίστησε την ΕΕ, αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο για το ότι κατέστη δυνατό κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία.

Έρχεται ο πολυχρονεμένος Σουλτάνος !


Το σπικάζ το κάνει κάποιος ο οποίος είναι πάνω στο λεωφορείο όπου θα μιλούσε 

μετά ο Ερντογάν.

Τα λόγια του και ο τόνος της φωνής παραπέμπουν σε είσοδο αυτοκράτορα…

Οι Κύπριοι εθελοντές στην Επανάσταση του 1821

 










Στην νοτιοανατολικότερη εσχατιά της Φυλής, τη μαρτυρική σκλάβα Κύπρο, ένας  αντίλαλος αντηχεί επί τρείς ελληνικές χιλιετίες: <<Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης>>. Χρησμός προπατορικής νουθεσίας. Μεταδίδεται σαν εμβατηριακή παρότρυνση από γενιά σε γενιά, με τους Ομηρικούς δακτυλικούς εξάμετρους στίχους, που μαρτυρούν το δώρο του Κινύρα στον Αγαμέμνονα, θώρακα, σαν άρρηκτο συμβολικό συνεκτικό δεσμό, των από των απωτάτων αιώνων αδελφικών αισθημάτων των Ελλήνων της Μεγαλονήσου με τους Έλληνες της ηπειρωτικής μητρός πατρίδος και της νησιωτικής Ελλάδας.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Χαίρε ω Χαίρε Ελευθεριά χωρίς καμία αναφορά στην Τουρκία !


Θεοφάνης Μαλκίδης


Αντί να αναφέρουν τα Ολοκαυτώματα και τις σφαγές, είπαν για την κλιματική αλλαγή!


Αντί να τονίσουν τη σκλαβιά εξακοσίων ετών, είπαν για τα στοιχήματα της γενιάς τους!


Αντί να αναφερθούν στους 850.000 Έλληνες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, μίλησαν για την επιστήμη!


Και κυρίως αφού οι σημερινοί κοτσαμπάσηδες απέδειξαν ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Ελληνικό λαό, δεν είπαν ούτε μια λέξη για τον θύτη, δεν ανέφεραν ούτε μια φορά τη λέξη Τουρκία!


Η συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ για τους δήθεν εκπροσώπους του 2021 και τους αληθινούς απελευθερωτές μας του 1821



http://malkidis.blogspot.com/2021/03/blog-post_57.html?m=1

https://primeminister.gr/2021/03/25/26089 


https://www.presidency.gr/prosfonisi-tis-proedroy-tis-dimokratias-kai-antifoniseis-xenon-igeton-kata-to-episimo-deipno-gia-tin-epeteio-ton-200-eton-apo-tin-elliniki-epanastasi/


https://www.syriza.gr/article/id/106840/Al.-Tsipras:-Oi-hrwes-ths-epochhs-mas-einai-oi-giatroi-kai-oi-noshleytes-poy-swzoyn-zwes.html


Η συνέντευξή μου  στον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη ΝΕΤ για το 1821. 


"Ἐχρειάστηκε νὰ θυσιάσουμε ἀρετὴ καντάρια καὶ κόπους καὶ αἵματα γι’ αὐτὴ τὴν ἐλευθερία.





















Ἐπιστολὴ τοῦ Ἰωάννου Μακρυγιάννη πρὸς τοὺς Νέους

Ἀγαπητά μου Παιδιά,
Μαζὶ μὲ πολλοὺς ἄλλους ἄξιους καὶ γενναίγους Ἕλληνες πολεμήσαμε καὶ λευτερώσαμε τοῦτο τὸν τόπο ποὺ πατᾶτε ἐσεῖς, καὶ νὰ στοχάζεστε πὼς τὸν λευτερώσαμε γιὰ σᾶς ποὺ γεννηθήκατε σὲ πατρίδα ἐλεύθερη, γιατί ἐμεῖς λίγο τὴν ἀπολάψαμε, ὅτι, μόλις ἐδιώξαμε τοὺς Τούρκους, ἀρχίσαμε νὰ τρῶμε ὁ ἕνας τὸν ἄλλον κι ἔτσι μᾶς βρῆκαν διαιρεμένους οἱ Μπαυαροὶ καὶ μᾶς τζαλαπάτησαν.

Δάκρυ της Λευτεριάς


Ταινία μικρού μήκους «Δάκρυ της Λευτεριάς»

Ο μικρός Γιώργης βλέπει με τρόμο την μάνα του σκοτωμένη από τους Τούρκους. Τρέχει στο δάσος να κρυφτεί. Οι Τούρκοι τον ανακαλύπτουν. Τρέχει ολομόναχος ώρες ολόκληρες στο βουνό. Μέσα σε ένα ανελέητο κυνηγητό βρίσκει αναπάντεχα τον μεγάλο του αδερφό, κι ένα φίλο του, κι όλοι μαζί τρέχουν να σωθούν. Έχουν χάσει τα πάντα. Μόνη τους παρηγοριά, ότι έχουν ο ένας τον άλλον. Μόνη τους ελπίδα ο Θεός.


Από τα 200 χρόνια της Επανάστασης, στα Μεταναστευτικά Μνημόνια …

 

200 χρόνια συμπληρώνονται τ από την έναρξη της ηρωικής επανάστασης του 1821 που χάρισε την ελευθερία σε όλους τους Έλληνες και απέδειξε ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνα και αυτοθυσία. 

Τουρκική Δημοκρατία ......

 

Η φωτογραφία είναι από την πλατεία Ταξίμ της Πόλης και σε  αυτήν διακρίνουμε περίπου 50 (!) 

αστυνομικούς με  κλούβες  να έχουν περικυκλώσει 7-8 γυναίκες που κάνουν

καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στην απόσυρση της Τουρκίας 

από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ο λόγος και η σκέψη, η πράξη και το έργο του Ελληνισμού της Επανάστασης

 


Θ. Μαλκίδης 

Ο λόγος και η σκέψη, η πράξη και το έργο του Ελληνισμού της Επανάστασης με τους εξαιρετικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου. 


<<Στα κακοτράχαλα τα βουνά με το σουράβλι και το ζουρνά

πάνω στην πέτρα την αγιασμένη χορεύουν τώρα τρεις αντρειωμένοι.

Ο Νικηφόρος κι ο Διγενής κι ο γιος της Άννας της Κομνηνής.


Δική τους είναι μια φλούδα γης μα εσύ Χριστέ μου τους ευλογείς

για να γλιτώσουν αυτή τη φλούδα απ’ το τσακάλι και την αρκούδα.

Δες πώς χορεύει ο Νικηταράς κι αηδόνι γίνεται ο ταμπουράς.


Από την Ήπειρο στο Μοριά κι απ’ το σκοτάδι στη λευτεριά

το πανηγύρι κρατάει χρόνια στα μαρμαρένια του χάρου αλώνια.

Κριτής κι αφέντης είν’ ο Θεός και δραγουμάνος του ο λαός>>.


Η συνέντευξή μου για το λόγο και τη σκέψη , την πράξη και το έργο του 1821 στον Ελληνισμό του 2021. 


Τιμή στους απελευθερωτές μας




Σήμερα  Πέμπτη 25η Μαρτίου, διακόσια χρόνια μετά το 1821, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τιμούν τους απελευθερωτές τους  ! 

Συνέδριο για διακόσια της Επανάστασης .Μόσχα 25 και 26 Μαρτίου 2021



 2021 – ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - 200 χρόνια από το 1821 «…. θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…» Ωδή Τετάρτη, Ανδρέας Κάλβος

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: 25-26 Μαρτίου 2021. 


Δια της παρούσης σάς εκφράζουμε τις προσρήσεις μας και έχουμε την τιμή να σάς προωθήσουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του Διήμερου Φόρουμ και Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα:

200 χρόνια της Εθνικής Αναγέννησης των Ελλήνων! Η ιστορική σημασία της Εθνικο-Απελευθερωτικής Επανάστασης του Ελληνικού Λαού το 1821. Διεθνής αντίκτυπος, επιρροή στα δρώμενα της εποχής, επικαιρότητα σήμερα !!!

Και τις δύο ημέρες υφίσταται η τεχνική δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου και παρακολούθησης/συμμετοχής στο Συνέδριό μας και δια ζώσης/off-line και εξ αποστάσεως, διαδικτυακά - on-line.  

 Το συνέδριο μας δύνασθε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο youtube κανάλι του Κ.Ε.Π., στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ


Όσοι ενδιαφέρονται να μετάσχουν διαδικτυακά, καλούνται να συνδεθούν στους κάτωθι συνδέσμους στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom :

Πέμπτη, 25/3/2021, ώρα 10.00 (ώρα Μόσχας)

https://zoom.us/j/99177058467?pwd=Sis5cUUvYXpFWlFqNHZIajg4dVozQT09

Meeting ID:  991 7705 8467

Passcode: 738059


Σύνδεσμοι για τη διασύνδεση την Παρασκευή 26/3/2021 

θα  προωθηθούν σύντομα .

      

Η Επανάσταση του 1821

 


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

<< ΤΟ ΡΟΔΑΦ'ΝΟΝ

Υπέρ Πάντων Αγών , Πόντος και Θεσσαλία» ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 .

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Νομού Λάρισας ‘’Το Ροδάφ’νον’’ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων προβάλλει σε συνεργασία με το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας με εκπρόσωπο την Ιστορικό–Αρχαιολόγο-Λαογράφο κα. Φανή Καλοκαιρινού και τον Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, ένα βίντεο ιστορικού και επιμορφωτικού περιεχομένου στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρονών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τίτλο «Νῦν Υπέρ Πάντων Αγών, Πόντος και Θεσσαλία».

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν στη νοηματική γλώσσα

 

 Για πρώτη φορά ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική γλώσσα . 

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

"Για το 1821"

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 
Για το 1821. Εκδόσεις Αιγαίον, Λευκωσία 2021

Κυκλοφόρησε ακριβώς 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, μία ακόμη συμβολή μου για την ανάδειξη της ένοπλης εξέγερσης Ελευθερίας των προγόνων μας. Είναι το βιβλίο <<Για το 1821>> από τις εκδόσεις Αιγαίον της Λευκωσίας, το οποίο καταγράφει και ανθολογεί τους Αγωνιστές, Φιλέλληνες, τους Ποιητές, τον Λαό του 1821 και συμβάλλει στην καταγραφή του απελευθερωτικού μηνύματος της Επανάστασης. 
 
Της Επανάστασης, η οποία αποτελεί  την προσωποποίηση του αντιστασιακού χαρακτήρα του Ελληνικού έθνους, του ποθούμενου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Ρήγα, της αρετής και της τόλμης που θέλει η Ελευθερία και της πανταχού παρούσας Ελληνικής τρέλας, η οποία εν τέλει, μαζί με τα απαραίτητα γιουρούσια είχε αποτέλεσμα: «οι Έλληνες είναι τρελοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον» …..

Είναι το 1821 και η Επανάσταση,   οι «αγράμματοι» αλλά αποφασισμένοι Έλληνες και οι υπερπολύτεκνες Ελληνίδες των βουνών και των θαλασσών, που συμπύκνωσαν τη λαϊκή, συλλογική απαίτηση για τιμωρία των εκμεταλλευτών τους και των προδοτών- 
« φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»- και έπραξαν το χρέος τους για την απελευθέρωση από τον αφέντη, το δερβέναγα, το μπέη και τον πασά που καταπίεζε και ανασκολόπιζε τους ραγιάδες, έκλεβε και κατέστρεφε το βιος, άρπαζε τα παιδιά και βίαζε τις γυναίκες.

Μπροστά σε όλα αυτά ειπώθηκε το συγκλονιστικό «ή Ελευθερία ή Θάνατος», ενώθηκε η τρέλα και η λογική, εμφανίστηκε το «συναμφότερον» του Όμηρου, του Μεγαλέξανδρου και του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και χώρεσε τους πάντες: 

τον Ελληνικό, Ρωμαίικο και Γραικικό κόσμο των στρατιωτικών, των λογίων, των εμπόρων, των δασκάλων και των μοναχών, των καπεταναίων και των δημογερόντων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, των κλεφτών και των αρματολών, των φτωχών και των πλουσίων, των γυναικών και των ανδρών: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις».

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για αποστολή  με

 τηλεφωνική επικοινωνία στο 00357 22346770,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vivliopwleioerma@gmail.com

και από  τον παρακάτω σύνδεσμο 

https://toerma.com/product/gia-to-1821/


Η συνέντευξή μου σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum Fm για το 1821 και το μήνυμα στο 2021

25η Μαρτίου 1943: Όταν οι κατακτητές δολοφονούσαν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες

 


Το 1943, οι ισορροπίες μεταξύ των χωρών του Άξονα είχαν αλλάξει σημαντικά. Οι Γερμανοί, όσον αφορά τις ελληνικές υποθέσεις, είχαν αρχίσει να παίρνουν το πάνω χέρι. Οι Γερμανοί, όσον αφορά τις ελληνικές υποθέσεις, είχαν αρχίσει να παίρνουν το πάνω χέρι και είχαν ορίσει ως Πρωθυπουργό τον  Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο. 

Η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε την επανάληψη των επεισοδίων που είχαν σημειωθεί το περασμένο έτος κατά τον εορτασμό της εθνικής εορτής. 

Η Επανάσταση Ελευθερίας



«Πολεμοῦμε πρὸς τοὺς ἐχθροὺς τοῦ Κυρίου μας... 
Ὁ πόλεμός μας δὲν εἶναι ἐπιθετικός, εἶναι ἀμυντικός, 
εἶναι πόλεμος τῆς δικαιοσύνης κατὰ τῆς ἀδικίας, 
τῆς χριστιανικῆς θρησκείας κατὰ τοῦ Κορανίου, τοῦ 
λογικοῦ ὄντος κατὰ τοῦ ἀλόγου καὶ θηριώδους τυράννου».
Γ´ Ἐθνικὴ Συνέλευση (Τροιζήνα 1827)

Ιερός Ναός Ἁγίων Ἀποστόλων Καλαμάτας – Τὸ σημεῖο ἐκκίνησης τῆς Ἐπανάστασης τοῦ 1821

 




Ὁ Ἱερὸς ναὸς τῶν Ἁγίων Ἀπόστολων βρίσκεται στὸ ἱστορικὸ κέντρο τῆς Καλαμάτας καὶ ἔχει ἰδιαίτερη σημασία τόσο γιὰ τὴν πόλη τῆς Καλαμάτας ὅσο καὶ γιὰ τὴν ὑπόλοιπη Ἑλλάδα, διότι ἐκεῖ κηρύχθηκε ἡ Ἑλληνικὴ ἐπανάσταση στὶς 23 Μαρτίου τοῦ 1821. Στὸ κτήριο σύμφωνα καὶ μὲ τὴν ἐπιγραφὴ ποὺ ὑπάρχει στὴν εἴσοδο τοῦ ναοῦ διακρίνονται δύο (2) κύριες οἰκοδομικὲς φάσεις. 


Ζωντανεύοντας το 1821



Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Καραϊσκάκης, 
Μαντώ, Παπαφλέσσας,  Μπότσαρης, Ανδρούτσος, Τζαβέλλας, 
Νικηταράς, Πετρόμπεης, Υψηλάντης Α.,  Υψηλάντης Δ.,
 Μιαούλης, Κανάρης, Πλαπούτας,  Ρήγας, Μακρυγιάννης, 
Παππάς  αλλά και ο Διονύσιος Σολωμός <<ζωντανεύουν>> και
 μας συγκινούν....

Η εντυπωσιακή Ελληνική σημαία στη Σαντορίνη



Μια ελληνική σημαία 1.500 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία ομάδας Σαντορινιών.

Σύμφωνα με το neasantorinis.gr, η ομάδα έχει στόχο την ανάρτηση της σημαίας ιστού 1.500 τ.μ. την 25η Μαρτίου στην Σαντορίνη, πολύ πιθανό σε περιοχή της καλντέρας, για την ανάδειξη της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ενώ το κόστος των 7.000 ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή της βρήκε αρκετούς υποστηρικτές.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες:

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης

 

    

Θ. Μαλκίδης 


Θα βγουν πάλι οι καθώς πρέπει  να μας πουν ότι ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Διάκος, ο Υψηλάντης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος, ο Κανάρης, ο Καρατάσος, η Βισβίζη, ο  Καπετάν Χάψας, ο Εμμανουήλ Παπάς και χιλιάδες άλλοι Ήρωες, επηρεάστηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση για να διώξουν τον τύραννο!


Θα εμφανιστούν ξανά τα πουκάμισα τα αδειανά να  κουνήσουν το δάχτυλο για τους <<μύθους>> της Επανάστασης και τους κακούς Έλληνες που τόλμησαν να πάρουν όπλα, ενώ περνούσαν τόσο ωραία με τους σφαγείς τους!


Πολύ εύστοχα το έγραψε ο Μακρυγιάννης <<και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης... >>




Η συνέντευξή μου σήμερα στο 

ραδιοφωνικό

 σταθμό Σκαι 

Κατερίνης Μακεδονίας

 για το 

1821 και το μήνυμά του

 στο 2021


H (ανολοκλήρωτη) Επανάσταση του 1821

  



Η Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην εκδήλωση <<H  (ανολοκλήρωτη) Επανάσταση του 1821>> με ομιλητή τον 

Θ. Μαλκίδη, σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, στις 8:30 το βράδυ. 

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση 

Η επαναστατική σημαία των Κυπρίων εθελοντών του 1821 υψώθηκε σε ναούς και σχολεία!







Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Στρατηγού Μακρυγιάννη ήταν ο Κύπριος Μιχαήλ Κυπραίος, ο οποίος βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον Στρατηγό. Με τις ηρωικές ενέργειες του, έσωσε τους 1189 πολιορκημένους του Νεοκάστρου, όταν εθελοντικά πέρασε κολυμπώντας τις τουρκικές γραμμές και πήγε σε αγγλική φρεγάτα για να ζητήσει βοήθεια. Ο αγωνιστής αυτός πληγώθηκε βαριά το 1825 στη μάχη των Μύλων του Άργους. Παρά τον βαρύ τραυματισμό του, πολέμησε μέχρι το τέλος της μάχης. Γράφει ο Μακρυγιάννης τότε «Εκεί που ριχτήκαμε με το γιουρούσι μου επληγώθη βαρέως και ύστερα πέθανε ο καλός και γενναίος Κυπραίος».
Εκατοντάδες τα ονόματα των πεσόντων Ελλήνων Κυπρίων στα ιερά χώματα της Ελλάδας μας.

Έγραφαν οι Κύπριοι εθελοντές προς τη Διοίκηση τους:


Η Θράκη στο 1821


Αφιέρωμα της Θρακικής Εστίας Δράμας για τα 200 χρόνια από το 1821

 

Γκράφιτι με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ηγουμενίτσα


4E996C6C 5894 40F1 BB9E 1B62603FAB28

Την πρόταση μιας ομάδας παιδιών αποδέχθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, ο οποίος επέτρεψε την επέμβαση σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε μικρό κτίριο δικαιοδοσίας του έναντι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

Έκθεση Φωτογραφίας για το 1821 σε ένα βίντεο

 


Όλα αυτά σε ένα βίντεο με μερικές από αυτές τις φωτογραφικές στιγμές, ως φόρο τιμής προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Η (Ανολoκλήρωτη) Επανάσταση του 1821 και η νέα Παλιγγενεσία

 



Θ. Μαλκίδης 

Θα βρεθούν ανήμερα της Επανάστασης στα υπόγεια της Βρυξελλών, για να συζητήσουν με τους Ευρωπαίους <<εταίρους>> και την Τουρκία την εθνική μας κυριαρχία ! 

 Σύρθηκαν σε διαπραγματεύσεις για τη ΓΗ, τον ΑΕΡΑ και τον ΥΔΩΡ και τους έκλεισαν στο παλάτι του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη ! 

 Ήρθαν στην Αθήνα και τους είπαν δεν διεκδικούμε τίποτα από αίθουσα ξενοδοχείου με όνομα δύναμης με την οποία θα συζητήσουν το μέλλον (και) της ελεύθερης Κύπρου ! 

 Μιθριδάτισαν το λαό για να δεχθεί λίγα χρόνια <<ειρήνης>>, λέγοντας ότι πρέπει να δώσουμε και εμείς κάτι στην Τουρκία ! 

 Εκτός όμως από το ψευτοΡωμαίικο, <<τη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά>>. 

 Η συνέντευξή μου σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ για τον Ελληνισμό και για την νέα Παλιγγενεσία .


Συνεργός στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, αντιπρόεδρος στα κατεχόμενα….

 

Ο αντιπρόεδρος των κατεχόμενων  Ερχάν

 Αρικλί  για τη σχέση με την Τουρκία: 

<<Τα κατεχόμενα μέσω της Τουρκίας συνδέονται 

με τον  κόσμο.  Χωρίς την Τουρκία  δεν είναι 

δυνατόν να πάρουν ανάσα.

Επιδιώκουν να αφήσουν έξω από την περιοχή 

την Τουρκία. Κανείς δεν μπορεί να 

επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την Τουρκία. ¨


 

 

Για όσους δεν θυμούνται ποιος είναι αυτός ο 

¨κύριος¨ να τους το θυμίσουμε…