Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Κεμαλισμός και Ναζισμός (βιβλίο για τις ομοιότητες του Κεμαλικού και Χιτλερικού φασισμού)

 



Θ. Μαλκίδης

Κεμαλισμός και Ναζισμός. 
(βιβλίο για τις ομοιότητες  του Κεμαλικού και Χιτλερικού φασισμού) 


Ο Κεμαλισμός, αποτελεί το ανώτατο στάδιο  του ρατσιστικού και φασιστικού κινήματος της  Επιτροπής "Ένωση και Πρόοδος" των Νεότουρκων. Ο Κεμαλισμός, ανέδειξε, μεταξύ των άλλων  το φασισμό της εξόντωσης με  τις εθνοκτόνες διαδικασίες που υλοποίησε  εναντίων των Ελλήνων, των Αρμενίων και των άλλων λαών. Το τουρκικό δηλαδή  κράτος που δημιουργήθηκε από τον φασίστα Μουσταφά Κεμάλ, έγινε στη βάση της εξαφάνισης κάθε ίχνους "ανεπιθύμητης" παρουσίας, στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό.
Την ίδια τακτική, φρασεολογία και πράξη  χρησιμοποίησε και το είδωλο του Κεμαλισμού, ο Ναζισμός, ο οποίος δεν ήταν παρά η αντιγραφή και η εξέλιξη του Κεμαλικού μοντέλου.

Το βιβλίο διερευνά το Δάσκαλο και το Μαθητή, το Μουσταφά Κεμάλ και τον Αδόλφο Χίτλερ, οι οποίοι συνιστούν τον ίδιο ολοκληρωτισμό και αυταρχισμό, ο  Κεμαλισμός και ο Ναζισμός αποτελούν την έκφανση του φασισμού, που από τις Γενοκτονίες πέρασε στα Ολοκαυτώματα. 
Η ανάδειξη του ομοιοτήτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, συνιστά ανθρώπινο, πολιτικό, ερευνητικό και κυρίως ηθικό καθήκον και χρέος, για την καταδίκη και την αποκαθήλωση των πιο ολοκληρωτικών καθεστώτων και ιδεολογιών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
 

«Συνέχεια ἢ ὀπισθοδρόμηση;»

 



Ὁ Ἑλληνισμός, βρῆκε τὴν ὁριστικὴ ταυτότητά του μέσα στὴν Ὀρθοδοξία. Ἡ ἑλληνικὴ αὐτοσυνειδησία ἔγινε ἑλληνορθόδοξη καὶ μὲ αὐτὸ τὸ περιεχόμενο ἔζησε καὶ ἐμεγαλούργησε τόσους αἰῶνες. Κάθε ἀπόπειρα συνεπῶς ἀποορθοδοξοποιήσεως τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ὡς ἀποεκκλησιοποιήσεώς του, θὰ ἐπαναλαμβάνει τὸ ἀπονενοημένο διάβημα τοῦ Ἰουλιανοῦ καὶ τοῦ Πλήθωνος. 
 
 

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «διέτρεξαν (και διατρέχουν) μεγάλους κινδύνους» !

 


Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
 
Στο βιβλίο «Πως η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμόν της Τουρκίας» (εκδ. 1916, Μυτιλήνη), γίνεται απόλυτα σαφές πως η Γερμανία, με τη διπλωματία της και συνεργό τον γερμανικό Τύπο, ραδιουργούσε λυσσαλέα κατά της Ελλάδας ώστε τα απελευθερωμένα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) νησιά του Βορείου Αιγαίου να μην παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά να παραδοθούν και πάλι στην Τουρκία, η οποία ήταν σταθερά ανένδοτη στο θέμα των νησιών απειλώντας μάλιστα με πόλεμο ενθαρρυμένη παντοιοτρόπως από τους Γερμανούς. 
 
Όπως έγινε άλλωστε και με την απελευθερωμένη Βόρειο Ήπειρο που αποδόθηκε τελικά μετά από ισχυρή επιμονή και «αντίπραξη» των εκπροσώπων της «Τριπλής Συμμαχίας» (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία) στη νεοσύστατη Αλβανία. 
 

Στά... Τάρταρα ἡ ἐλευθερία τοῦ Τύπου στήν Ἑλλάδα

 


 
Τελευταία στήν Εὐρώπη ἡ χώρα μας, ἐνῶ τήν ξεπερνοῦν ἡ Γκαμπόν, ἡ Μποτσουάνα, ἡ Ἀλβανία, ἡ Μογγολία καί τό Μπουρούντι!
 

Η Οσία Σοφία της Κλεισούρας



 Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα

Η Οσία Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νομού Τραπεζούντας του Πόντου. Το 1907 μ.Χ. παντρεύεται με τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη στο χωριό Το(γ)ρούλ της επαρχίας Αρδάσης και μετά από τρία χρόνια, το 1910 μ.Χ., απέκτησε ένα παιδί. Έπειτα από δύο χρόνια, χάνει το παιδί της το οποίο βρίσκει τραγικό θάνατο, αφού φαγώθηκε από χοίρους, ενώ δυο χρόνια μετά, το 1914 μ.Χ. χάνει και τον άντρα της τον οποίο τον πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας, όπου και μάλλον απεβίωσε.


Τα εγκλήματα που τελούνται εις βάρος της Αμμοχώστου

 



Εγκλήματα σε βάρος της Αμμοχώστου και αποτροπή τουρκικής απειλής μέσω του 42,7 της Ε. Ένωσης


Πώς η ομοσπονδία δημιούργησε χωριστή κρατική συνείδηση στους Τ/κ και η διχοτομική λογική των ΜΟΕ – Η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα που συμβαίνουν στην Αμμόχωστο από την Τουρκία, η επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και oι γκρίζες ζώνες

 

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Ταυτοποίηση των ιερών οστών του αγνοούμενου στρατιώτη του 256ου Τάγματος Πεζικού Ν. Νικολάου. Κύπρος 1974




 Ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο τα ιερά οστά του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη του 256ου  Τάγματος Πεζικού Ν. Νικολάου.

Την είδηση  γνωστοποίησε η αδελφή του Αντρη Νικολάου με τα παρακάτω συγκλονιστικά λόγια:


Οι σφαγές κατά την Επανάσταση του 1821 και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

 

Θεοφάνης Μαλκίδης


Οι  σφαγές κατά την Επανάσταση του 1821 και το 

Ολοκαύτωμα της Νάουσας

 

Διακόσια συν ένα χρόνια μετά την έναρξη της  εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821  έχει γίνει κατανοητό, ότι ο ένοπλος Αγώνας αποτελεί το πρωταγωνιστικό γεγονός του Νέου Ελληνισμού, όπως ευφυώς το περιγράφει στα απομνημονεύματά του  ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:    «. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήτο με ένα λαόν, όπου ποτέ δεν ηθέλησε να αναγνωριστεί ως τοιούτος, ούτε να ορκισθεί, παρά μόνο ό,τι έκαμνε η βία. Ούτε ο Σουλτάνος ηθέλησε ποτέ να θεωρήσει τον ελληνικόν λαόν ως λαόν, αλλ’ ως σκλάβους». 

Η  απόφαση να σπάσουν τις αλυσίδες του καταπιεστή και του κατακτητή, να αντισταθούν στην πείνα και τις σφαγές, στο παιδομάζωμα και την εκμετάλλευση,  να ξεπεράσουν τις  ανθρώπινες αναστολές και τις φοβίες, την πίκρα και το άδικο,  την προδοσία, τις κατασκευασμένες κατηγορίες και τις καταδικαστικές αποφάσεις, την αγνωμοσύνη, τις διώξεις, ακόμη και την απειλή θανάτου ή ακόμη και τον ίδιο το θάνατο, είναι συγκλονιστική. Αμέτρητα είναι τα περιστατικά  ανδρείας,  θάρρους,  αποφασιστικότητας των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ωθήθηκαν  από τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές, την ελληνική κληρονομιά, ιστορία και παράδοση, την πίστη, για να κατορθώσουν  το «ποθούμενο», να αποκτήσουν το αυτεξούσιο, την Ελευθερία. 


Προστατεύστε τον Σενέρ από τον φασίστα

 


Ο Σενέρ Λεβέντ κινδυνεύει ακόμα μια φορά. Επειδή συνεχίζει τον δικό του αγώνα ενάντια στην κατοχή της Κύπρου. Καταδικάστηκε χτες σε ένα χρόνο φυλάκιση, αλλά όχι στη χώρα του. Στην Τουρκία αυτή τη φορά. Καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο για ένα σκίτσο που δημοσίευσε και ενόχλησε τον δικτάτορα Ερντογάν. Για την ίδια υπόθεση δικάστηκε και αθωώθηκε στα κατεχόμενα, αλλά δεν ικανοποιήθηκε ο νεοσουλτάνος. Τον δίκασε κι αυτός και του επέβαλε ποινή. Για να στείλει το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους, που αντιδρούν ακόμα με τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο, ότι δεν θα κάνουν του κεφαλιού τους. Τα πλοκάμια του Ερντογάν είναι ήδη πάνω στα κεφάλια τους κι όσο τα ανέχονται θα τους πνίξουν. «Δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε μπάλωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», έλεγε χτες ο Ερσίν Τατάρ. Και μετατράπηκαν σε μπάλωμα της Τουρκίας και είναι και περήφανοι. Δεν νιώθουν την ανάσα του Γκρίζου Λύκου στο σβέρκο τους; Ούτε τώρα που θα ξεκινήσουν φυλακίσεις Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία;
 

Οι δυτικοί έχουσι τα Χριστούγεννα. Ημείς έχομεν την Ανάστασιν. Αυτή είναι η βασίλισσα των εορτών

 

«Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν… Πάσχα το τερπνόν, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα. Πάσχα πανσεβάσμιον ημίν ανέτειλε. Πάσχα, εν χαρά αλλήλους περιπτυξώμεθα…Ω Πάσχα, λύτρον λύπης. Πάσχα άμωμον, Πάσχα μέγα, Πάσχα το πύλας ημίν του παραδείσου ανοίξαν. Πάσχα πάντας αγιάζον πιστούς…»
 

Τα ολοκαυτώματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής 1941-1944

Η

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος μας δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αλλά και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Ευρώπη

Έχουν περάσει ογδόντα χρόνια από την εισβολή της Γερμανίας του Χίτλερ στην Ελλάδα και η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει τα χρέη της που προκύπτουν από τα εγκλήματα που διέπραξαν τα στρατεύματά της κατά του Ελληνικού Κράτους και του Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής μεταξύ 1941 και 1944 στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Αποθηκεύστε προμήθειες πρώτης ανάγκης, λέει η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας στους πολίτες: Αλλά χωρίς πανικό….

 



Με την παράκληση να μην υπάρξει πανικός… η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έριξε χθες “βόμβα” στην γερμανική κοινωνία, δίνοντας συστάσεις στους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, συγκεντρώνοντας στο σπίτι τους προμήθειες άμεσης ανάγκης και, δίνοντας ταυτόχρονα λεπτομερή κατάλογο…

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Για μία «Νυρεμβέργη» της Γενοκτονίας των Ελλήνων:αναγνώριση του εγκλήματος τώρα!

 







Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες, όλοι οι λαοί που υπέστησαν  τη μαζική σφαγή, τη Γενοκτονία ευελπιστούσαν και περίμεναν  την τιμωρία των Τούρκων αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του εγκλήματος.


Βρεσθένης Θεοδώρητος: Αγωνιστής άξιος Πατρίδας και Εκκλησίας

 

Βρεσθένης Θεοδώρητος: Αγωνιστής άξιος Πατρίδας και Εκκλησίας

 

Η Αγία Πέτρα του Διδυμοτείχου και η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας

 

Η ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

¨Για ποιο λόγο η Άγκυρα κλείνει όλα τα μέτωπα, ενώ κλιμακώνει επικίνδυνα με την Ελλάδα;¨…

 

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ «ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ» – Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ  

 

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Έκτος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

 


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ  ΙΣΤΙΜΠΕΗ

6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

 Τελετή βράβευσης

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 η τελετή βράβευσης του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών «ΑΣΤΕΡΙΑ». Το Έπος των Οχυρών αποτυπώθηκε στις ζωγραφιές, στις τρισδιάστατες κατασκευές, στα ποιήματα, στα διηγήματα, στις ταινίες μικρού μήκους και στα τραγούδια που δημιούργησαν 1298 μαθητές με την συνδρομή 174 εκπαιδευτικών από 104 Σχολεία (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια) από όλη την Ελλάδα.

 Ο διαγωνισμός έτυχε καθολικής αποδοχής από την πανελλήνια μαθητική κοινότητα καθώς συμμετείχαν ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ Δημόσια και Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, Μειονοτικά και Ειδικά Σχολεία, Μουσικά Σχολεία και Εκκλησιαστικά Σχολεία, Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Συγκινητική ήταν η συμμετοχή αλλοδαπών μαθητών οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την Μάχη των Οχυρών και δημιούργησαν εκπληκτικά έργα δείχνοντας ότι γίνονται κοινωνοί της Ελληνικής Παιδείας.

 Το μήνυμα της Μάχης των Οχυρών ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ τόνισε στον χαιρετισμό που απέστειλε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ζέττα Μακρή, η οποία συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την συγκινητική συμμετοχή τους, καθώς και τον Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη για την διοργάνωση του Διαγωνισμού.

 Στην έναρξη της εκδήλωσης ο διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗΣ» κ.Σπύρος Τσαρτσίδης πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση των καλυμμάτων κεφαλής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δώρισε στον Σύνδεσμο ένα παγούρι από στρατιώτη που πολέμησε στο Οχυρό Ιστίμπεη. Ακολούθησε η παρουσίαση των βραβευμένων έργων και η βράβευση των μαθητών που προσήλθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η εκδήλωση έληξε με την κλήρωση για το μεγάλο έπαθλο του διαγωνισμού, το τετραήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Νορμανδία, που θα γίνει 4-7 Ιουνίου 2022, με την συμμετοχή ενός μαθητή μαζί με τον γονέα του και τον εκπαιδευτικό που επέβλεψε την εργασία που βραβεύτηκε. Ο τυχερός λαχνός που τράβηξε μέσα από ένα κράνος του 1940 ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών & Νιγρίτης ανήκε στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης, το οποίο συμμετείχε για ΤΕΤΑΡΤΗ συνεχόμενη χρονιά στον εν λόγω Διαγωνισμό.

 Με την ευκαιρία της διενέργειας του Διαγωνισμού σε Πανελλήνια κλίμακα ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη απευθύνει κάλεσμα σε όσα Σχολεία επιθυμούν να προγραμματίσουν τις εκπαιδευτικές εκδρομές τους στα Οχυρά όπου οι εθελοντές του Συνδέσμου μας θα οργανώσουν για τους μαθητές διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την Μάχη των Οχυρών.

 Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν έπαινο συμμετοχής ή βραβείο. Τα σχολεία των οποίων οι μαθητές βραβεύτηκαν θα λάβουν βιβλία για την Μάχη των Οχυρών και την Ιστορία της Μακεδονίας. Σύντομα θα σταλούν σε ΟΛΑ τα σχολεία που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό οι συλλογές των ποιημάτων και διηγημάτων που δημιούργησαν οι μαθητές στους διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτές οι συλλογές θα αποτελέσουν βάση δεδομένων από την οποία θα αντλούνται ποιήματα και διηγήματα, τα οποία μαζί με τα τραγούδια του Διαγωνισμού θα βοηθήσουν στην τέλεση των σχολικών εθνικών εορτών. Οι ζωγραφιές και οι τρισδιάστατες κατασκευές του διαγωνισμού θα αποτελέσουν τμήμα περιοδικών εκθέσων που θα αφορούν στην Μάχη των Οχυρών.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 

 Ευχαριστούμε τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ.Κώστα Καραμανλή για την οικονομική υποστήριξη του μεγάλου επάθλου του Διαγωνισμού.

 Ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κ.Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

 Ευχαριστούμε την κοινοπραξία ANEK LINES/BLUE STAR FERRIES για την χορηγία μετακίνησης μαθητών από την Κρήτη στον Πειραιά.

 Ευχαριστούμε τους βετεράνους που διαμένουν στις ΗΠΑ για την οικονομική ενίσχυση.

 Ευχαριστούμε την Δκση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για την παραχώρηση της αίθουσας.

 Ευχαριστούμε την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την δωρεά του βιβλίου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΤΟ 1912» σε ΟΛΑ τα σχολεία που έλαβαν βραβείο.

- Ευχαριστούμε την Κριτική Επιτροπή: κ.Καλλιόπη Ευαγγελίδου, κ.Αικατερίνη Κουμλίδου, κ.Διονυσία Ζήκα, κ.Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, κ.Θεοφάνη Μαλκίδη και κ.Κυριακού Κωνσταντίνο.

Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά , δεν γερνάει ποτέ!


Έζησε στη σημερινή Τσεχία και όλα του τα βιβλία είναι γραμμένα στα γερμανικά. Έφυγε νωρίς από τη ζωή λόγω της φυματίωσης (στα 41 του) και προσπάθησε να αφανίσει όλο το συγγραφικό του έργο. Ο φίλος του όμως αρνήθηκε μετά θάνατον να κάψει τα γραπτά του, ευτυχώς για εμάς.

Στα βιβλία του κατάφερε να δημιουργήσει ένα παράξενα ονειρικό κλίμα παραδοξότητας και γραφειοκρατικού παραλογισμού, στοιχεία τα οποία πλέον ονομάζονται καφκικά και αποδίδονται καθαρά σε αυτόν. «Χάρη στον Κάφκα κατανόησα πώς ένα μυθιστόρημα μπορεί να γραφεί κι αλλιώς», συνήθιζε να λέει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες για τον Κάφκα. Τα γνωστότερα μυθιστορήματά του είναι «ο Πύργος», «Η Δίκη» και «Η μεταμόρφωση».

14 αποφθέγματα του Φραντς Κάφκα που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας.


Πρώτη Ανάσταση στους Δρυμάδες Χειμάρρας το 1992, μετά την άρση απαγόρευσης του θρησκεύεσθαι

 

Πώς έζησαν την πρώτη Θεία Λειτουργία και την πρώτη Ανάσταση, μετά από 25 χρόνια απαγόρευσης του θρησκεύειν! 
 

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Διακόσια χρόνια από το άγνωστο ολοκαύτωμα της Νάουσας

 

Στο φως ιστορίες και άγνωστες πτυχές. Οι νεομάρτυρες, τα θαύματα και το αβυσσαλέο μίσος των Τούρκων.

Στην Νάουσα καταγράφηκαν απεχθή εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων. Οι Τούρκοι με άγρια βιαιότητα σφάγιασαν τον ελληνικό πληθυσμό. Μια ακόμη σελίδα της ελληνικής ιστορίας η οποία ποτίστηκε με αίμα.

Η καταστροφή της Νάουσας (ή Ολοκαύτωμα της Νάουσας) ήταν το αιματηρό αποτέλεσμα της επανάστασης της πόλης, το οποίο έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1822. Προηγήθηκαν σκληρές μάχες γύρω από την πόλη καθώς και η πολιορκία της Νάουσας 15 (περίπου) ημερών από τον Τούρκο βαλή της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Αμπντούλ Εμπού Λουμπούτ. Ακολούθησε η εισβολή του τουρκικού στρατού στην πόλη, που προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή του οικισμού, καθώς και την σφαγή και αιχμαλωσία του συνολικού πληθυσμού.

Μια σφαγή η οποία δεν χώρεσε για κάποιο λόγο ποτέ στα βιβλία της ιστορίας της μέσης εκπαίδευσης.

Στο Newsbomb.gr «φωτίζουν» αυτό το άγνωστο -για πολλούς-γεγονός ιστορικοί και αναλυτές.

Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου: Οι σφαγές κατά την Επανάσταση του 1821 και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στο Newsbomb.gr καταγράφει μία προς την μία τις σφαγές σε βάρος των Ελλήνων και κάνει ειδική αναφορά σε αυτή της Νάουσας όπου οι Τούρκοι βασάνισαν μέχρις εσχάτων τους διασωθέντες και τα γυναικόπαιδα.

Συγκεκριμένα λέει: 


Οι εν Σαμοθράκη Πέντε Νεομάρτυρες


Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/

Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/


Τη αυτή ημέρα μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων των εν Σαμοθράκη μαρτυρησάντων ( † Δευτέρα του Θωμά 1836).

Αυτοί οι Άγιοι Μάρτυρες του Χριστού, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και υπήρξαν καλλίνικοι, ο Μανουήλ, ο Θεόδωρος, ο Γεώργιος και ο άλλος, ο νεώτερος Γεώργιος, είχαν πατρίδα το νησί Σαμοθράκη, ο Μιχαήλ, όμως, καταγόταν από την μεγαλόνησο Κύπρο, και μαρτύρησαν υπερήφανα κατά τον 19° αιώνα, γι’ αυτούς δε η μαρτυρία έχει ως εξής: Κατά το 1821, έτος κατά την διάρκεια του οποίου επαναστάτησε το ευγενές γένος των Ελλήνων ενάντια στους εξουσιαστές άπιστους Αγαρηνούς, σε πιο πικρή δουλεία περιήλθε και αυτό το νησί της Σαμοθράκης· διότι αυτοί, αφού εισέβαλαν από την Άβυδο και την Τένεδο και άλλους πάμπολλους τόπους, οι μαινόμενοι Αγαρηνοί, μεγάλο μέρος των κατοίκων της, από την μία τους άνδρες τους δολοφόνησαν με μαχαίρι, από την άλλη τις γυναίκες μαζί με τα παιδιά, αφού τους απήγαγαν και με την βία, τους έστειλαν αιχμαλώτους και στην Ανατολή και στην Ευρώπη και στην Αίγυπτο.


Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους , το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική.



  

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Κοίμηση Μητροπολίτη Δράμας Παύλου

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Δράμας (κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης), σε ηλικία μόλις 59 ετών.


Ο επίλογος του Ολοκαυτώματος της Σαμοθράκης το 1821: Οι Πέντε Μάρτυρες, οι εξ Σαμοθράκης (Δευτέρα του Θωμά , 1836)


Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/



Θεοφάνης Μαλκίδης 

 Η ολοκλήρωση του Ολοκαυτώματος της Σαμοθράκης: Οι Πέντε Μάρτυρες, οι εξ Σαμοθράκης 

Είναι γεγονός ότι η συμβολή της Θράκης στην Εθνική Παλιγγενεσία αποτελεί ένα ακόμη μέρος της αποσιωπημένης ελληνικής ιστορίας. Μάλιστα η Θράκη έχει και αυτή ολοκαυτώματα και εξόδους ανάλογα της Χίου, των Ψαρών και του Μεσολογγίου. Ειδικότερα, στο νησί της Σαμοθράκης, η κήρυξη της επανάστασης από τα τοπικά μυημένα μέλη στη Φιλική Εταιρεία, ακολούθησε ο γενικός ξεσηκωμός των Ελλήνων, παρά το γεγονός της εγγύτητας προς την πρωτεύουσα του οθωμανικού κράτους. 


Όσο μπορείς

 


Κωνσταντίνος Καβάφης

Όσο Μπορείς, 1913 


Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις


Δεν υπάρχει παρελθόν που να μην προετοιμάζει ένα μέλλον


Ο ήλιος δύει για να ανατείλει ξανά. Τα αστέρια σβήνουν το πρωί από τα μάτια του θεατή στη γη, και αναφαίνονται την εσπέρα. Οι εποχές Τελειώνουν και αρχίζουν. 

 

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Ο εκτελεσμένος , μαζί με άλλους 199, από τους Ναζί την Πρωτομαγιά του 1944 Πόντιος Ναπολέων Σουκατζίδης

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Ο εκ Τραπεζούντας συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς για τον Πόντιο εκτελεσθέντα από τους Ναζί Ναπολέων Σουκατζίδη

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης γεννήθηκε στην Προύσα το 1909 από γονείς Ποντιακής καταγωγής . 

Διακόσια χρόνια από το ολοκαύτωμα της Νάουσας



Θεοφάνης Μαλκίδης

 Διακόσια χρόνια από το  ολοκαύτωμα της Νάουσας: το τίμημα της Ελευθερίας μας  


Η Νάουσα, κατά την περίοδο πριν την Επανάσταση, υπήρξε ένα σημαντικό, οικονομικό, εμπορικό,  διαμετακομιστικό και πολιτιστικό κέντρο. Ο Αλή Πασάς,  είχε επιχειρήσει τρεις φορές , το 1795, το 1798 και το 1804 να την αποσπάσει χωρίς, να τα καταφέρει, χάρη στην σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και τον πολυποίκιλο αγώνα, που κατέβαλε ο Ζαφειράκης (Λογοθέτης) Θεοδοσίου.



Στα τέλη του Ιανουαρίου του 1822, οι  επαναστάτες συγκεντρώθηκαν στη Μονή Παναγίας Δοβρά, λίγο πιο έξω από τη Βέροια, με σκοπό να κυκλώσουν τη Νάουσα και να την κυριεύσουν. Στις 22 Φλεβάρη, οι επαναστάτες θα απελευθερώσουν τη Νάουσα, κηρύσσοντας  την επανάσταση από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Λίγο αργότερα, θα αποφασίσουν να κινηθούν και κατά της Βέροιας, ωστόσο αυτή τους η προσπάθεια θα αποτύχει, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν ξανά περιμετρικά ή πίσω από τα τείχη της Νάουσας.