Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Για τη Μικρά Ασία

 





Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλύφας Ηλείας θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την εκδήλωση - αφιέρωμα για την συμπλήρωση των 102 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. 

Την Ιερά Μητρόπολη Ηλειας και τον Σεβασμιοτατο Μητροπολίτη Ηλειας κκ Αθανάσιο για την παραχώρηση του προαυλίου χώρου τον Πρωτοσύγκελο της Ιερας Μητρόπολη Πανασιολογιοτατο Πατέρα Φιλαρετο Σπανοπουλο , τον Δήμο Πηνειου για την αψογη συνεργασία και βοήθεια που μας παρέχει σε κάθε μας προσπάθεια, την Τοπική μας κοινότητα , τον Μικρασιατικό Σύλλογο Γαστουνη οι «Ιωνες» για την τιμή που μας έκαναν να στηρίξουν την εκδήλωση μας με την παρουσία τους και τα υπέροχα γλυκίσματα τους , τον Μουσικοχορευτικό όμιλο Γαστούνης «οι ρίζες μας» για την αψογη συνεργασία που έχουμε τον Ανδρεα Μπαλτα για την συνεργασία το πλούσιο υλικό της εκδήλωσης τις συμβουλές του και την βοήθεια που μας παρείχε αν και δεν βρισκόταν στην Ελλάδα , τον Νίκο Μαυρουδη Ηλεκτρολόγο που παρέχει στο Σύλλογο πάντα την βοήθεια του, τον Γεράσιμος Ασβεστα και την Γκολφω Ανδριοπουλου που στηρίζουν το ΔΣ με τις χορηγίες τους την αγάπη τους και την βοήθεια τους , τον Ηλία Χρονη για την αψογη συνεργασία ώστε να τιμήσουμε τους προγόνους μας όπως τους αξίζει με την τέλεση του μνημοσύνου. 

Ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης και την τιμητική του παρουσία τον ομιλητή μας κύριο Θεοφανη Μαλκίδη διδάκτορα Πάντειου Πανεπιστημίου.


Τουρκία




Ορθάνοιχτο βιβλίο η Τουρκία...


ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ αποδείχθηκαν, σε όλα ανεξαιρέτως τα πεπραγμένα όλων των δεκαετιών μέχρι σήμερα, όλες εκείνες οι κατ’ επανάληψιν προβαλλόμενες και ακολούθως μονίμως διαψευδόμενες πολιτικές απόψεις, ελπίδες, ευχές και διαδοχικές δοκιμές, για την επίτευξη συμφωνίας συμβιβασμού «αμοιβαίου οφέλους», «win-win situation» και τουρκιστί «kazan-kazan», με την Τουρκία, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο Αιγαιακό. Αυτό θα έπρεπε ήδη να αποτελεί πιά, το αδιάψευστο και κοινά αποδεκτό απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο, πραγματικό Κεκτημένο και την ασφαλέστερα γνωστότατη απ’ όλους βιωμένη εμπειρία των διαχρονικών σχέσεων του Ελληνισμού (Αθηνών και Λευκωσίας) με την Τουρκία. Κεκτημένο 100% βεβαιότητας, όντως κυρίαρχα αναλλοίωτο δεδομένο, βάσει του οποίου και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του, πρέπει, οφείλει και έχει καθήκον να ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ο Ελληνισμός (από κοινού το ελλα-δικό μας και το κυπριακό μας κράτος) την Πανεθνική Στρατηγική του.


ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ πυρήνας του σφάλματος ήταν και είναι (και ενδέχεται να εξακολουθήσει ομοίως αδιόρθωτη) η λάθος ανάγνωση της Τουρκίας: Η άγνοια, η υποτίμηση, η ανεπαρκής αντίληψη, η «εξ ιδίων κρίνοντας τα αλλότρια» παραποίηση της πραγματικότητας, οι ψευδαισθήσεις, οι αυταπάτες, η διανοητική αδυναμία αντίληψης και η - λόγω δειλίας ή και φοβικών συνδρόμων - ηθελημένη παράβλεψη, εθελοτύφλωση και αποσιώπηση τής μονίμως ανθελληνικής Τουρκικής Στρατηγικής.


- Η Τουρκία απέδειξε διαχρονικά στην πράξη ότι: Όποιες κι αν κυβερνούν στην Άγκυρα, εκλελεγμένες ή πραξικοπήματικές, αμιγώς κεμαλικές δεξιές ή αριστερές, ή κεμαλο-ισλαμικές, ή αμιγώς ισλαμικές κυβερνήσεις, σταθερά, υπομονετικά, επίμονα, ανυποχώρητα και αταλάντευτα, ακολουθούν και «φέτα-φέτα» υλοποιούν την ίδια στρατηγική εναντίον Κύπρου και Ελλάδος. Είναι ο παλαιότερα επακριβώς ονομασθείς Τουρκικός Επεκτατισμός.


- Με πρώτο εδαφικό επίτευγμα και καυχησιά του την στρατιωτική εισβολή το 1974 στην Κύπρο, την έκτοτε κατοχή των βόρειων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κλιμακούμενη επεκτατική βουλιμία εναντίον των ελλα-δικών μας νησιών του Αιγαίου.


ΔΙΑΡΚΩΣ ατιμώρητος και από παντού θωπευόμενος ο τουρκικός επεκτατισμός, έδωσε στην Άγκυρα την αυτοπεποίθηση ν’ αναπτύξει επιπλέον την Νεο-οθωμανική της Στρατηγική στο Κουρδιστάν, στην Συρία, στην Λιβύη, και με εμπράκτως υλοποιούμενη επιρροή και παρουσία σε χώρες της Αφρικής. Φθάνοντας να ορέγεται πλέον και φωναχτά, διά στόματος Ερντογάν, τα «σύνορα της καρδιάς» της, τις «γαλάζιες πατρίδες» της στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι ακόμη και την Ιερουσαλήμ τής προ του 1918 Οθωμανικής Αυτοκρατορίας...


- Αυτομαστιγούμενη (διά της γραφίδος Νταβούτογλου) για τον ρόλο του Επιτήδειου Ουδέτερου που έπαιξε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξ αιτίας του οποίου οδύρεται ότι έχασε την ευκαιρία να αρπάξει τότε τα Δωδεκάνησα και τ’ άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ορθώνει την τελευταία εικοσαετία με τον Ερντογάν την απαίτησή της να καταστεί «διεθνούς εμβέλειας σκακιστής», αρμέγοντας από Δύση και Ανατολή, από Ρωσία και ΗΠΑ και ΕΕ, διεκδικώντας κιόλας να αναγνωριστεί ηγέτιδα των όπου γης μουσουλμάνων και ισλαμιστών.

Γερνάει αλλά αδιαφορεί: Στις πλέον γερασμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα



Ενας στους 4 είναι άνω των 65 ετών, στη Μύκονο οι λιγότεροι, στην Ευρυτανία οι περισσότεροι


Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα!




του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο


Πανηγυρίζουν άραγε στο Κολωνάκι από τα μηνύματα 
της Νέας Υόρκης; 
Τους τα μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος 
Γεραπετρίτης,  μετά τη 
συνάντηση Μητσοτάκη και  Ερντογάν. 
«Επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα», είπε.

Τι εντυπωσίασε τους επιστήμονες στον διάσημο πίνακα «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ


Ο εμβληματικός πίνακας του Vincent van Gogh The Starry Night (Έναστρη νύχτα)απεικονίζει εντυπωσιακά τις αστρονομικές αρχές του ουρανού μας, ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ο θρυλικός Ολλανδός καλλιτέχνης είχε μια διαισθητική κατανόηση του φυσικού κόσμου.

Ο πίνακας, που ζωγραφίστηκε τον Ιούνιο του 1889 , έχει γοητεύσει εκατομμύρια ανθρώπους για πάνω από έναν αιώνα με την απεικόνιση ενός στροβιλιζόμενου γαλάζιου ουρανού, κίτρινου φεγγαριού και αστεριών που χρησιμοποιούν μια έκρηξη χρωμάτων και σχημάτων.