Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Ελληνισμός: Υποταγή ή Αντίσταση;


Ο Φάνης Μαλκίδης είναι ο επόμενος ομιλητής την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 στην Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Το θέμα της ομιλίας είναι «Ελληνισμός: Υποταγή ή Αντίσταση?». Η Εκδήλωση γίνεται σε
Συνδιοργάνωση με το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης και την Εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα».


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Μνήμη Χ.Καραθανάση, Π.Βλαχάκου, Ε.Γιαλοψού


Από τα Ίμια  στη Ζουράφα (Λαδόξερα) του βορειοανατολικού  Αιγαίου. Μνήμη  Χ.Καραθανάση, Π.Βλαχάκου, Ε.Γιαλοψού

του Θεοφάνη Μαλκίδη

1. Εθνική κυριαρχία και Αιγαίο

Ξημερώνοντας η 31η Ιανουαρίου, δεν μπορεί παρά να φέρεις στο νου σου τα Ίμια και τη μνήμη των Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και  Έκτορα Γιαλοψού. Των μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν υπέρ Ελληνισμού  το 1996......


Παράλληλα έρχεται στη μνήμη  η συμφωνία των Σημίτη-Πάγκαλου λίγους μήνες αργότερα στη Μαδρίτη για τα "ζωτικά συμφέροντα " της Τουρκίας στο Αιγαίο και για την άγνοια της πολιτικής ηγεσίας και όχι μόνο περί θαλασσίων συνόρων!


Παράλληλα, η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έφερε στο προσκήνιο θέματα με τεράστιο εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον. Εθνική κυριαρχία και φυσικοί πόροι.  Παράλληλα αναδείχτηκαν και συνιστώσες που σχετίζονται με τα παραπάνω και ιδιαίτερα με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί- στην παρούσα συγκυρία- να ανακηρύξει την ΑΟΖ και εάν αυτή περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια και βεβαίως για το σχέδιο αξιοποίησης και νησιών και βραχονησίδων, στο οποίο αντέδρασε η Τουρκία.

Ομαδικός τάφος τουλάχιστον 12 Ελλήνων στρατιωτών στην κατεχόμενη Τύμπου της Κύπρου


Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Ομαδικός τάφος τουλάχιστον 12 Ε/Κ στην Τύμπου – Μάρτυρας αποκάλυψε το σημείο που βρίσκεται [ΒΙΝΤΕΟ]

Συγκλονιστικά στοιχεία για το χώρο ταφής ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στα κατεχόμενα αποκαλύπτει ο Αντένα. Πληροφορίες και μαρτυρίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από επίσημα χείλη κάνουν λόγο για την ύπαρξη ομαδικού τάφου κοντά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.



Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Κηδεία και ταφή των ιερών οστών του Γεωργίου Κατσάνη


Η κηδεία των ιερών οστών του Ήρωα Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο  το 1974, Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη, θα τελεστεί το Σάββατο 


Ελλάδα, Κύπρος και μετανάστευση και μία μελέτη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή



Το  2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στις εταιρείες συμβούλων  Ramboll  Εurasylum  μελέτη σχετικά με τις οικονομικές, πολιτικές και νομικές συνέπειες της μετεγκατάστασης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ   μπορεί να δεχτεί πάνω από 3,8 δισεκατομμύρια μετανάστες, η Ελλάδα 120 εκατομμύρια και η Κύπρος 8.500.000 ! 


Οι Τρεις Ιεράρχες και o Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντος θα αναγνώριζαν ""Μακεδονική Εκκλησία"" ;



Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά,οι όμοροι ποντιακοί σύλλογοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν για να πετύχουν όλοι μαζί ό,τι δεν μπορεί να πετύχει ο καθένας μόνος του.

Μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας,του Μορφωτικού Ομίλου Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες»,του Συλλόγου Ποντίων Κάτων Σχολαρίου «Ανέβζηγος Αροθυμία» και του Συλλόγου Ποντίων Νέων Μουδανιών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» βρέθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λακκώματος,μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος για να συμμετέχουν στη Γιορτή Γραμμάτων προς τιμή των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος.


Μετά το χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος,Λεωνίδα Σαρβανίδη,τα παιδιά των Συλλόγων έψαλλαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στην ποντιακή διάλεκτο και τα βυζαντινά κάλαντα των Θεοφανείων από την Οινόη του Πόντου ,στην νεοελληνική, ενώ τα παιδικά και τα εφηβικά τμήματα των συλλόγων χόρεψαν αντιπροσωπευτικούς χορούς από τον Πόντο.

Πρώτα μίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος π.Πέτρος Σιντορεάκ,εφημέριος του Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου,Λακκώματος με θέμα : «Τρείς Ιεράρχες ,καρπός της οικογένειας»,ο οποίος με  τα πιο ζωντανά χρώματα σκιαγράφησε των προσωπικότητα των Αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών,Νόννας,Εμμέλειας και Ανθούσας αλλά και το απάνεμο λιμάνι της οικογένειάς τους,το πνευματικό περιβάλλον μέσα στο οποίοι μεγάλωσαν οι Άγιοι και συνετέλεσε αποφασιστικά ώστε να εξελιχθούν στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος.

Κατόπιν, ο Δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,Θεοφάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε στους Τρεις Ιεράρχες, λέγοντας για το σήμερα και ειδικότερα για την κυοφορούμενη αναγνώριση σχισματικής <<Μακεδονικής Εκκλησίας>>, στον Άγιο Ευγένιο τον πολιούχο Τραπεζούντος και τους συναθλητές του αλλά και το κλέος της Τραπεζούντος ,της καλλίστης των πόλεων που ως και ο Μάρκο Πόλο περιγράφει με θαυμασμό σε κείμενό του.

Τόνισε την ανάγκη της ένταξης του ζητήματος της Γενοκτονίας στη Διεθνή ατζέντα της χώρας γιατί μέχρι στιγμής οι επιτυχίες στον αγώνα οφείλονται στην προσπάθεια λίγων,συγκεκριμένων ανθρώπων. Έκλεισε προτείνοντας ως διέξοδο στη σκληρή δοκιμασία που περνάμε το θυσιαστικό παράδειγμα του Αγίου Ευγενίου με πίστη και ελληνικότητα και τα παιδιά ως μέλλον,ελπίδα και δύναμη.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πρότυπο Έλληνα και Ανθρώπου: Γεώργιος Κατσάνης



Θ. Μαλκίδης

Ένα πρότυπο Ανθρώπου και Έλληνα:

 Γεώργιος Κατσάνης, Αξιωματικός Καταδρομών, Κύπρος 1974.

Η συνέντευξή μου για τον Γεώργιο Κατσάνη του οποίου τα ιερά οστά ταυτοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες.


Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

«....τα χειρότερα ψέματα της Ιστορίας...»


Θ. Μαλκίδης


Η ομιλία μου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας Μακεδονίας 


Οι έντιμοι πνευματικοί άνθρωποι σε μια περίοδο δυσκολίας, απογοήτευσης και θλίψης του λαού είναι μαζί του, όχι απέναντί του.  Οι έντιμοι πνευματικοί άνθρωποι το έπραξαν  όταν δολοφονούνταν οι Έλληνες το 1921 στην Αμάσεια του Πόντου, το φώναξε ο Κωστής Παλαμάς το 1940 δίνοντας το έναυσμα της αντίστασης στο Φασισμό- Ναζισμό, το έκανε ο Βάρναλης στη δίκη του Λουντέμη, το έπραξε ο Γιώργος Σεφέρης.

“Μπορεί να απωλέσουμε την ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά θα κατοχυρώσουμε της Ρόδου”





Η Ντόρα Μπακογιάννη ενεργεί ως λαγός της κυβέρνησης 
Μητσοτάκη προετοιμάζοντας-προϊδεάζοντας τον λαό 
για το τι έχει συμφωνηθεί να ξεπουληθεί.

Το antinews καλυπτει στη συνέχεια το θέμα και 
τις διαστάσεις που έδωσε σε αυτό ο δημοσιογράφος 
Χρήστος Παπαχρήστος.

Την αρχή έκανε ο Ντόκος με το περίφημο 
«καζάν – καζάν», που έστρωσε το δρόμο στη Ντόρα 
για την… πατριωτική προσφυγή στη Χάγη. 
Τη σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός, ο οποίος 
επισημοποίησε τα περί Χάγης για την επίλυση των 
ελληνοτουρκικών διενέξεων. 
Ωστόσο, η Ντόρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και 
φανέρωσε τι πραγματικά θα συμβεί στη Χάγη.


Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο γνωστός δημοσιογράφος

Γιώργος Παπαχρήστου από την στήλη του, μεταξύ 
άλλων, ανέφερε: «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις 
απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα 
για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας 
προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει 
διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να 
κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της 
Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες 
για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, 
αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, 
όπως της Ρόδου ή της Λέρου».






Για τις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά στην Ελλάδα, για τα ατιμώρητα Ολοκαυτώματα των Ναζί και των συνεργατών τους



Θ. Μαλκίδης

Για τις Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά στην Ελλάδα, για τα ατιμώρητα Ολοκαυτώματα των Ναζί και των συνεργατών τους 

Η οικογένειά μου, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες Ελληνικές, ήταν παρούσα στην ιστορική στιγμή της αντίστασης στον Ιταλικό φασισμό, στο Ναζισμό και τους συνεργάτες τους, στην απελευθέρωση. Με πράξεις  που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και που βεβαίως έχουν και το τίμημά τους: Αγωνία, στερήσεις, βασανιστήρια, απώλειες. Η οικογένειά μου,όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες, είχε συμμετοχή στον αντιφασιστικό -απελευθερωτικό- αντιστασιακό αγώνα 1940-1944: από τα Βορειοηπειρωτικά βουνά, το Ρούπελ,  μέχρι τη Μέση Ανατολή και το θάνατο στα κολαστήρια της Γκεστάμπο.

O OHE το 2005 καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος», της συστηματικής δηλαδή  προσπάθειας για την ολοκληρωτική εξόντωση εθνικών ή άλλων ομάδων που  στοχοποιήθηκαν από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου  Πολέμου. Την εξόντωση των λαών από τους Ναζί του Χίτλερ, του μαθητή του Κεμάλ του οποίου τα εγκλήματα επειδή τιμωρήθηκαν, επαναλήφθηκαν Από την Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα, στο Οικονομείο και τη Σμύρνη, και από εκεί στο Μεσόβουνο, στους Πύργους, στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα. Η 19η Μαΐου να γίνει «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού, του Προδρόμου του Ναζισμού» οπως εχει προτεινει ο Μιχαλης Χαραλαμπιδης.

Στην Ελλάδα που έγινε ολόκληρη Ολοκαύτωμα, τα εγκλήματα των Ναζί και των συνεργατών τους  συνδέονται με  ομαδικές εκτελέσεις που σόκαραν ακόμη και τους ίδιους τους εκτελεστές.

Εκτελεστές οι οποίοι δυστυχώς δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, ενώ οι απόγονοί τους συνεχίζουν να προκαλούν ακόμη και σήμερα....

Εμείς παραθέτουμε  ορισμένες από τις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας όπου δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν, κάηκαν, πέθαναν από βασανιστήρια αθώοι Έλληνες και αθώες Ελληνίδες, παιδιά, βρέφη, νεογνά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι στρατιώτες του 1940-1941.  Εκεί όπου οι Ναζί και οι συνεργάτες τους βίασαν  γυναίκες, έσφαξαν  νήπια, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και υπερήλικες· απαγχόνισαν και εκτέλεσαν με λιθοβολισμό, με τσεκούρι, με την ξιφολόγχη και με πυροβόλα όπλα.

Ως μαρτυρία Μαρτυρικών τόπων, ως υπόμνηση τιμωρίας των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας. 





 Κάνδανος Επαρχία Βιάννου,Δράμα, Δοξάτο,   Κερδύλλια,   Μεσόβουνο, Πύργοι, Επταπύργιο, σκοπευτήριο Καισαριανής, στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά,  φυλακές Αβέρωφ, Δομένικο, Ελατοχώρι, Ερμακιά, Χορτιάτης,  Μουσιωτίτσα, Κομμένο,   Ανδρίτσα,  Γύθειο, Δίστομο, Καλάβρυτα,   Ελευθεροχώρι,   Κλεισούρα, Κορμίστα,  Τρίπολη,  Κοντομαρί, Λίμνες,  Γιαννιτσά......






Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Τρεις Ιεράρχες- Άγιος Ευγένιος



 ΓΙΟΡΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ


25 Ιανουαρίου 1913: Η μαζική σφαγή των Ελλήνων τους Οικονομείου της ανατολικής Θράκης


Θ. Μαλκίδης: 25 Ιανουαρίου 1913: Η μαζική σφαγή των Ελλήνων τους Οικονομείου της ανατολικής Θράκης 

Μιλώντας πριν μερικά χρόνια στην Αγία Τριάδα, στους συμπατριώτες μου Θρακιώτες, είχα αναφερθεί στο ζήτημα της ανάδειξης της Θρακικής συνιστώσας της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Μία συνιστώσα άγνωστη και αποσιωπημένη. Μία συγκλονιστική στιγμή της Γενοκτονίας αφορά τη μαζική σφαγή στο Οικονομείο στις 25 Ιανουαρίου 1913, όταν το πολεμικό πλοίο των Οθωμανών «Ιδζλάλ», μετά από αποτυχία του να προσορμίσει στο λιμάνι των Επιβατών της Ανατολικής Θράκης προσορμίστηκε στο  Οικονομείο, όπου αποβιβάστηκαν 500 Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι προέβησαν στη σφαγή των Ελλήνων κατοίκων του χωριού.

Ο αρχηγός των στρατιωτών τοποθέτησε  ένοπλους  γύρω από το χωριό, για να μην αφήνουν να φύγει κανένας και στη συνέχεια ζήτησε από τον πρόεδρο της κοινότητας να συγκεντρώσει όλους τους άντρες στο «Αρχιγένειο Δημοτικό Σχολείο» του χωριού, ηλικίας από 15 ετών και πάνω. Από εκεί συγκεντρωθέντες οδηγούνταν κατά ομάδες στην παραλία και εκτελούνταν.

Ο ιερέας του χωριού, Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος και ο Πρεσβύτερος Σταύρος κρεμάστηκαν και κατόπιν κάηκαν, ενώ η οικογένεια του Πρεσβυτέρου κατακρεουργήθηκε. 

Όταν οι κάτοικοι κατάλαβαν τι γινόταν, έφευγαν πανικόβλητοι πρός πάσα κατεύθυνση. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν δεν είχαν προηγούμενο, καθώς οι ένοπλοι κυνηγώντας τους άμαχους μπήκαν στους Αιγιαλούς σκοτώνοντας όποιον βρήκαν μπροστά τους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Εξάστερο, όπου συνέχισαν τη σφαγή. Κάποιοι από τους  Τούρκους στρατιώτες, προσπαθώντας να πιάσουν φυγάδες από το Οικονομείο, κατευθύνθηκαν και προς τους Επιβάτες, όπου αφού σκότωσαν στο δρόμο 4 Έλληνες, συνέλαβαν τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Βέϊκο (θείο της γνωστής Θρακιώτισσας λαογράφου Κατίνας Βεΐκου - Σεραμέτη) και άλλους τέσσερις, τους οποίους μετέφεραν και εκτέλεσαν στο Οικονομείο.

Ο αριθμός των θυμάτων αναφέρεται στους 96 Έλληνες και για άλλες πηγές στους 140.



Σταύρος Σταύρου



Εργαζόμενος στην Κερύνεια ο λεβέντης έφεδρος από τον Λυθροδόντα, Σταύρος Αλέξη Σταύρου, έσπευσε πάραυτα αυτοβούλως κι επιστρατεύτηκε 20.7.1974 στην 33 Μοίρα Καταδρομών του γειτονικού Πέλλαπαϊς.

Αλέξανδρος Ολυμπίου



Τα μαρτυρικά οστά του ηρωικού πολεμιστή του 361 Τάγματος Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, Αλέξανδρου Ολυμπίου του Πασχάλη, στρατιώτη του 361 ΤΠ που θυσιάστηκε τον Αύγουστο του 1974 μαχόμενος κατά των Τούρκων εισβολέων στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες και εντοπίστηκαν στην