Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Η Γενοκτονία ως εθνικό και διεθνές ζήτημα




Η Γενοκτονία ως εθνικό και διεθνές ζήτημα

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας σας προσκαλεί να τιμήσετε με τη παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

• 19.00 μ.μ. αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας. 

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Θεοφάνης Μαλκίδης, 

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ο Καταδρομέας Χρήστος Λιγδής (Κύπρος 1974) και ο πατέρας του Λουκάς, πάνω στο Μνήμα του.....




Ο Καταδρομέας Χρήστος Λιγδής (Κύπρος 1974) και ο πατέρας του πάνω στο Μνήμα του.....

Όταν ο πατέρας του Καταδρομέα Χρήστου Λιγδή,  Λουκάς επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, έπεσε πάνω στην μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών Καταδρομέων, μία  στιγμή που αποτελεί  ένα από τα  σύμβολα του σύγχρονου Ελληνισμού....

Ο Καταδρομέας Χρήστος Λιγδής από την Αταλάντη Φθιώτιδας υπηρετούσε στην Α' Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεμε της Κρήτης, η οποία πήρε διαταγή να ετοιμαστεί για την Κύπρο, με την επιχείρηση ΝΙΚΗ. Επέβαινε στο μοιραίο ΝΙΚΗ 4, το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά ενώ προσέγγιζε για προσγείωση το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.



Ταμέρ Τσιλιγκίρ και Ιστοσελίδα Devrimci Karadeniz: Ναι, είμαστε Έλληνες!


Θ. Μαλκίδης

Ταμέρ Τσιλιγκίρ και Ιστοσελίδα Devrimci Karadeniz: Ναι, είμαστε Έλληνες ! 


H δίωξη εναντίον της ιστοσελίδας «Devrimcikaradeniz.com» που ξεκίνησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Τραπεζούντας με την αιτιολογία ότι «ενθάρρυνε τους ανθρώπους στο μίσος και την εχθρότητα», έφερε στο προσκήνιο στην Ελλάδα το μεγάλο αγώνα που κάνει ο γεννημένος στον Πόντο συγγραφέας Tamer Çilingir (Ταμέρ Τσιλιγκίρ). Ο Ταμέρ , συγγραφέας του βιβλίου στην τουρκική γλώσσα <<Η αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου>> ( Pontos Gerçeği: 1914-1923 Yılları Arasında Karadeniz’de Yaşananlar), έμεινε φυλακισμένος για 12 χρόνια και σήμερα, αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές, μαζί με τη σύζυγό του Τουρκάν Μπαλαμπάν, του αγώνα αναγνώρισης του μαζικού εγκλήματος. 





Ο  Tamer Çilingir σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Devrimci Karadeniz, η οποία ασχολείται με τα ζητήματα του Πόντου σε όλες τις εκφάνσεις τους (Γενοκτονία, πολιτισμός, πρόσωπα, σημερινές διώξεις από την Τουρκία, κλπ) , ιστοσελίδα την οποία δεν μπορεί πλέον να την επισκεφθούν οι χρήστες του internet στην Τουρκία, απευθύνει συγκλονιστικά ερωτήματα προς τον εισαγγελέα:




«Κύριε εισαγγελέα είναι έτοιμες οι μουριές με τις κρεμάλες για τους θανάτους μας στην Αμάσεια;

Χρειάζεστε τώρα μερικούς Τοπάλ Οσμάν!

Μπορείτε να μας εκτελέσετε στην ακτή!

Θα αλλάξετε τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας;

Θα μας  ρίξετε και στους λέβητες των πλοίων κύριε Εισαγγελέα;

Θα μπορούσατε να  γεμίσετε στις εκκλησίες και να μας κάψετε, αλλά έχετε κλείσει τις εκκλησίες και τις κάνατε τζαμιά, ίσως να μας κάψετε στα τζαμιά…

Λέτε ότι είμαστε ένοχοι «υποκίνησης των ανθρώπων σε μίσος και εχθρότητα».

Τι έκαναν οι 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που τους γενοκτονήσατε, που τους δολοφονήσατε;

Θα μπορούσατε να εξηγήσετε πως εξορίστηκαν οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτά τα εδάφη για χιλιάδες χρόνια;

Έχουν περάσει εκατό χρόνια και εξακολουθείτε το ίδιο πράγμα, εξακολουθείτε να είστε εχθρικοί σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται σαν εσάς.

Είμαστε η αλήθεια αυτών των εδαφών κύριε Εισαγγελέα.

Ναι είμαστε Έλληνες του Πόντου.

Ακόμη και αν αλλάξατε τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, αυτή η πραγματικότητα δεν άλλαξε ποτέ.

Για χιλιάδες χρόνια είμαστε οι διανοούμενοι του χώρου.

Όπως μπορείτε να δείτε είμαστε ακόμα εδώ, παρά τις γενοκτονίες, την εξορία, την αφομοίωση και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι διανοούμενοι αυτών των εδαφών.

Ακριβώς όπως αυτό που κάνατε πριν από εκατό χρόνια και επαναλαμβάνετε σήμερα, αν συνεχιστεί τότε τα δικαστήρια, οι φυλακές, τα όπλα, οι βόμβες σας δεν θα είναι κέρδος.

Δεν είμαστε αυτοί που θα ερευνήσουμε, εσύ είσαι ο Εισαγγελέας.

Θα θέσουμε όμως υπό αμφισβήτηση και θα συνεχίσουμε να αποκρυπτογραφούμε ό, τι γίνεται».




Θ. Μαλκίδης:« Η Γενοκτονία συνεχίζεται»

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: Μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού, κατηγορητήριο από το κράτος- φυλακή Τουρκία!



Θ. Μαλκίδης 

Γιάννης Βασίλης  Γιαϊλαλί: Μετά από ένα χρόνο κατηγορητήριο από την Τουρκία, το κράτος φυλακή!

Μετά από ένα έτος  φυλάκιση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, του αγωνιστή Έλληνα που δήλωσε την πραγματική του καταγωγή στην Τουρκία, πριν από λίγο η εισαγγελική αρχή του Σιρνάκ του Κουρδιστάν παρουσίασε το κατηγορητήριο. 

Οι δικαστικές αρχές  κατηγορούν  τον Γιάννη  ότι « κάνει προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης, και πως έχει  ενταχθεί στην ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» (εννοώντας τη συμμετοχή του στον αγώνα ανάδειξης των εγκλημάτων της Τουρκίας στο Κουρδιστάν και την προσπάθειά του για αναγνώριση της Γενοκτονίας)!

Τα αδικήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρονται να τελέστηκαν   το 2016 στο Σιρνάκ, ωστόσο δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη  στο κατηγορητήριο που θα μπορούσε να τεκμηριώσει τις κατηγορίες, αφού αυτές περιορίζονται  σε φωτογραφίες,  σχόλια και  κατηγορητήρια, τα οποία μοιράζονται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και προέρχονται από καταγγελίες ενός και μόνο καταγγέλλοντος. (το όνομά του έχει ανακοινωθεί από το δικαστήριο) 

Η πρώτη  δίκη  ορίστηκε για τον Γιάννη για  την  25η  Ιουλίου 2018 και αφού θα έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος απομόνωσης,  εκφοβισμού και καταστολής, στα λευκά κελιά, ενώ έχει υποστεί και βασανισμούς.

Η προσπάθειά μας, παρά την επίσημη και ένοχη σιωπή στην Ελλάδα για τον Γιάννη συνεχίζεται. Τη Δευτέρα 14 Μαΐου, ημέρα απελευθέρωσης της Θράκης ,  ξεκινάμε αγώνα  500 χλμ από τις Καστανιές Έβρου με κατάληξη την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης στη Γενοκτονία,  στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. 

Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο: Λευτεριά στον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη.



Οι Καραολής και Δημητρίου και οι τέσσερις νεκροί στις διαδηλώσεις στην Αθήνα


Οι Καραολής  και  Δημητρίου και οι τέσσερις νεκροί στις διαδηλώσεις στην Αθήνα

Δ Ε Ν ΥΠΑΡΧΕΙ πόλη στη μητέρα Ελλάδα που να μην έχει, από το 1956, μία τουλάχιστο οδό με τ’ όνομα των Καραολή και Δημητρίου. Των Πρωτομαρτύρων στην Αγχόνη των Βρετανών αποικιοκρατών, αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α., που οι Εγγλέζοι του κυβερνήτη στρατάρχη σερ Τζον Χάρντινγκ τής αυτής μεγαλειότητος τής και νυν βασιλίσσης Ελισάβετ Β΄, απαγχόνισαν πριν ξημερώσει η Πέμπτη της Διακαινησίμου, 10η Μαΐου 1956.

Ο Λ ’Η ΕΛΛΑΔΑ, απ’ άκρου εις άκρον ήταν στο πόδι για τη σωτηρία της ζωής τους την προηγούμενη μέρα.
Σ’ όλη την Ελλάδα ο ελλαδικός μας λαός ήταν σε ογκώδεις, παλλαϊκές, μαχητικές διαδηλώσεις την Τετάρτη 9 Μαΐου 1956. Απαιτώντας απ’ τους «συμμάχους» την αποτροπή του φρικτού βρετανικού εγκλήματος σε βάρος των δύο πατριωτών. Και την απόδοση της αγωνιζόμενης Κύπρου στη μητέρα Ελλάδα.

Τ Ε Σ Σ Ε Ρ Ε Ι Σ Ελλα-δικοί μας θυσιάστηκαν, εκείνη την Τετάρτη, στις συγκρούσεις που υπήρξαν, διαδηλωτών και αστυνομίας, στην Αθήνα:
1. Ευάγγελος Γεροντής, απ’ τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης.
2. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, απ’ το Ράδο Τρίπολης.
3. Φραγκίσκος Νικολάου, απ’ τον Πειραιά.
4. Κωνσταντίνος Γιαννακούρης απ’ το Ευπάλιο Δωρίδας.

«4 νεκροί και 164 τραυματίαι εις Αθήνας κατά τας χθεσινάς βαιίας συγκρούσεις», έγραφε στον 2ο κύριο τίτλο της, στην 1η σελίδα, το μεσημέρι της Πέμπτης 10.5.1956 η αθηναϊκή εφημερίδα «Τα Νέα». 
Κι ο πρώτος τίτλος, πιο ψηλά στην 1η σελίδα: 
«Απηγχονίσθησαν την αυγήν οι δύο ήρωες της ελευθερίας – Ελλάς-Κύπρος θρηνούν τα μαρτυρικά τέκνα των και ορκίζονται εκδίκησιν – Η αποικιακή Αγγλία εβυθίσθη εις το θανάσιμον αιματηρόν αίσχος – Έν σύνθημα αντηχεί: Θάνατος στους δολοφόνους».



Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Η κηδεία του Αξιωματικού Καταδρομέα Α΄ Μοίρας Βασίλειου Φθενού. Κύπρος- Επιχείρηση "ΝΙΚΗ" Ιούλιος 1974


Η κηδεία του Αξιωματικού Καταδρομέα Βασίλειου Φθενού. Κύπρος- Επιχείρηση "ΝΙΚΗ" Ιούλιος 1974

Με την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων και συλλόγων και σε κλίμα έντονης συγκίνησης, η Κρήτη αποχαιρέτησε τον στρατιωτικό, πρώην Κοινοτάρχη Γωνιών και πρώην Δήμαρχο Τυλίσου Βασίλη Φθενό.

Όλο το χωριό συνόδευσε μαζί με την οικογένειά του τη σορό του Βασίλη Φθενού η οποία ήταν τυλιγμένη με την Ελληνική σημαία, από το πατρικό του σπίτι στις Γωνιές, προς τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και συναγωνιστές του. 

Ο Βασίλειος Φθενός, γεννήθηκε στις Γωνιές Μαλεβιζίου στις 15 Ιουνίου 1948 όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο.

Το 1960 μπήκε στο Γυμνάσιο Ανωγείων και στη συνέχεια στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο) όπου και αποφοίτησε. Στις εισαγωγικές εξετάσεις του 1966 πέρασε πρώτος στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την οποία τελείωσε με άριστα το 1970 οπότε και ορκίστηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Μέχρι το 1972, τελείωσε όλα τα σχολεία εφαρμογής του όπλου και επιλέχτηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις Καταδρομών στις οποίες υπηρέτησε μέχρι το 1986.

Το 1974,  έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, ως υπολοχαγός της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Συμμετείχε στην επιχείρηση «Νίκη» με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών που ξεκίνησε από τη Σούδα με 17 ελληνικά αεροπλάνα.



Μετά την απογείωση του αεροσκάφους του στη Λευκωσία ο Β. Φθενός κατόρθωσε πρώτος  να προσεγγίσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, προκειμένου να διαταχθεί η κατάπαυση των «φιλίων πυρών», που είχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός «Νοράτλας» και το θάνατο 33 επίλεκτων ανδρών. Στις μάχες που ακολούθησαν η Μοίρα στην οποία συμμετείχε με θάρρος και αυταπάρνηση, κατόρθωσε να προστατέψει πολλές οχυρές θέσεις της Μεγαλονήσου, μεταξύ άλλων και το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο υπήρξε βασικός στόχος του Αττίλα.

Με την Α΄ Μοίρα Καταδρομών Κύπρου συμμετείχε και στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αττίλα 2 κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων,  απετράπη η επιχειρηθείσα από τους Τούρκους κατάληψη της Λευκωσίας.

Όταν καταθέτεις στεφάνι στον δάσκαλο του Χίτλερ Κεμάλ, όταν αρνείσαι τη Γενοκτονία, όταν χορεύεις ζειμπέκικο και δέχεσαι να σε βραβεύσει ο θύτης στη Σμύρνη, επόμενο είναι να υβρίζει τους νεκρούς μας ο Ερντογάν!





Θ. Μαλκίδης 

Όταν καταθέτεις στεφάνι στον δάσκαλο του Χίτλερ Κεμάλ, όταν αρνείσαι τη Γενοκτονία, όταν χορεύεις ζειμπέκικο και δέχεσαι  να σε βραβεύσει ο θύτης στη Σμύρνη, επόμενο είναι να υβρίζει τους νεκρούς μας ο Ερντογάν!

Από την ομιλία στην εκδήλωση του Συλλόγου Κοπανού Νάουσας << Η Μίεζα>>


Ξαφνιάστηκαν οι θαυμαστές του Κεμαλικού Ναζισμού και του Χίτλερ Ερντογάν για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, περί φωτιάς της Σμύρνης από τους Έλληνες. Ωστόσο με δεδομένη την πορεία του πολιτικού προσωπικού,  είναι προφανές και επόμενο ο σύγχρονος δεσμοφύλακας των Ελλήνων να προβαίνει   σε ανάλογες κινήσεις. 

Όταν στη γη που κατέφυγαν οι διασωθέντες από το μαζικό έγκλημα στη Σμύρνη, στην Τραπεζούντα, στην Αδριανούπολη, στον τόπο του Διστόμου και των Καλαβρύτων,  Πρωθυπουργοί και Υπουργοί,  αμόρφωτοι και απαίδευτοι, καταθέτουν στεφάνι στο δάσκαλο του Χίτλερ Μουσταφά Κεμάλ, όταν δέχονται να γίνονται επίτιμοι διδάκτορες σε πανεπιστήμια που είναι οικοδομημένα πάνω στο αίμα των Ελλήνων της Ιωνίας,  όταν αρνούνται τη Γενοκτονία, όταν χορεύουν ζεϊμπέκικο πάνω στους άταφους νεκρούς της Μικράς Ασίας, τότε έρχεται ο Ερντογάν να ολοκληρώσει τη Ύβρη. 

Την Ύβρη όμως, όπως γνωρίζουμε, ακολουθεί η Νέμεσις, η Κάθαρσις. Αυτή έρχεται από την Ιστορία, το Δίκαιο, τη Μνήμη και την Αλήθεια. Από τις Αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας, από τον Αγώνα μας σε όλον τον κόσμο. 












Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Κηδεία ενός ακόμη μέχρι πρότινος αγνοούμενου: Λοχίας Σταύρος Ταλιαδώρος. Κύπρος 1974




Κηδεία ενός ακόμη μέχρι πρότινος αγνοούμενου: Λοχίας Σταύρος Ταλιαδώρος. Κύπρος 1974  

Μετά από 44 χρόνια κηδεύονται τα ιερά οστά ενός ακόμη Έλληνα που αντιστάθηκε στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο και έπεσε μαχόμενος την 22α Ιουλίου 1974: Του Λοχία Σταύρου Ταλιαδώρου. 

H παράνομη φυλάκιση από την Τουρκία του Έλληνα Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, η Γενοκτονία η οποία συνεχίζεται!


Θ. Μαλκίδης 

Το καθήκον μας για το φυλακισμένο στην Τουρκία Έλληνα  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί

Από την ομιλία στην εκδήλωση των Πολιτιιστικών Συλλόγων του Κορινού Πιερίας


Ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Πάφρα της Σαμψούντας, από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Corporate Watch. Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον όπου οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι ήταν ανεπιθύμητοι, ενώ το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου, όπως ανέφερε, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων. 
Λίγους μήνες μετά την υποχρεωτική στράτευσή του και έχοντας τραυματιστεί πιάστηκε αιχμάλωτος από το PKK. Ωστόσο η συμπεριφορά των ανταρτών απέναντι του ανέτρεψε τα μέχρι τότε πιστεύω του. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ο πατέρας του πήγε στο γενικό επιτελείο στην Άγκυρα, όπου του είπαν πως είναι Έλληνας και ότι Αρμένιοι και Έλληνες βοηθάνε το PKK, οπότε να μην ψάχνει για τον γιο του.




Ο ίδιος ο Γιαϊλαλί έλεγε χαρακτηριστικά: «Είμαι θύμα του πολέμου που συνεχίζεται στο Κουρδιστάν. Το 1994, ενώ υπηρετούσα σε μια μονάδα κομάντο του τουρκικού στρατού στο Σίρνακ, σε μια μάχη τραυματίστηκα και έπεσα αιχμάλωτος στα χέρια του ΡΚΚ. Ενημέρωσα την οικογένειά μου ότι είμαι αιχμάλωτος και οι δικοί μου πήγαν στο στρατολογικό γραφείο της Πάφρας του Πόντου. 
Εκεί οι αρμόδιοι τους είπαν “δεν υπάρχει τέτοιος στρατιώτης καταγεγραμμένος στις τάξεις του τουρκικού στρατού”. Όταν άρχισε η οικογένειά μου να αναζητεί λύση για την επιστροφή μου στο σπίτι, κι όταν άρχισα να δηλώνω αντίθετος με τον πόλεμο, οι Δυνάμεις Ασφαλείας τους προειδοποίησαν λέγοντας: “Έχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Έλληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την επιστροφή του γιου σας, θα έχετε προβλήματα”. Αν πέθαινα, θα παρέμενα Τούρκος. Όταν όμως η οικογένειά μου αναζητούσε τρόπους επιστροφής μου και άρχισε να ενοχλεί το κράτος, τότε ανακάλυψαν ότι είμαι “Έλληνας”».

Το PKK τον άφησε ελεύθερο τον Δεκέμβριο του 1996, μετά από δυο χρόνια και τρεις μήνες. Εκτοτε, ο Γιαϊλαλί ο οποίος άλλαξε το όνομά του από Ιμπραχίμ σε Γιάννης- Βασίλης, έχει «αφιερωθεί» στον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων και των Ποντιόφωνων και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για άρθρα που είχε γράψει.

Η νέα δίωξη και η φυλάκιση την 22α Απριλίου του Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Γενοκτονία δεν σταμάτησε το 1922- 1923, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί οποίος είναι σε απομόνωση για περίπου δύο μήνες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ελατζίκ, δικάζεται στις 26 Οκτωβρίου με τις κατηγορίες διάδοσης «τρομοκρατικής» προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν!

Ο Γιαϊλαλί είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αφύπνισης των λαών που ζουν στην Τουρκία, ένας αγωνιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και αποτελεί φωνή ανάδειξης των εγκλημάτων που σημειώθηκαν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των άλλων λαών. Καλούμαστε όλοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθεί και όλοι οι συναγωνιστές μας για την ελευθερία.













Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Μνήμη Καταδρομέα Επιχείρησης "ΝΙΚΗ" Βασίλειου Φθενού. Κύπρος 1974



Μνήμη Καταδρομέα Επιχείρησης "ΝΙΚΗ" Βασίλειου Φθενού. Κύπρος 1974

Ο Συνταγματάρχης Καταδρομέας που πήρε μέρος την Αποστολή <<Νίκη>> στην Κύπρο το 1974 και πρώην δήμαρχος Τυλίσου, Βασίλης Φθενός έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή. 

Ως αξιωματικός – καταδρομέας της Α΄ Μοίρας Καταδρομών είχε συμμετάσχει στην Αποστολή «Νίκη» και στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1974, με κυριότερη μάχη αυτή του αεροδρομίου της Λευκωσίας, όπου οι Έλληνες καταδρομείς κράτησαν τον αερολιμένα παρά την επίθεση των Τούρκων και το ύπουλο παιχνίδι των ανδρών του ΟΗΕ.




Τα ατιμώρητα εγκλήματα Τουρκίας στην Κύπρο: Τους έδιναν τσιγάρο και μετά τους εκτελούσαν!


Τα εγκλήματα της  εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο: Τους έδιναν τσιγάρο και μετά τους εκτελούσαν!


Τι σημαδεύει τελικά μια γενιά, έναν λαό; Οι τραγωδίες και οι καταστροφές ή η λήθη που επιβάλλει ο νεοπλουτισμός και ο ωχαδελφισμός; Τι μπορεί να συνοδεύσει τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη ζωή; 


Μια φωτογραφία από την τουρκική εισβολή ισοδυναμεί με 
χίλιες λέξεις. Η Κύπρος είναι ένα πανάρχαιο Ελληνικό νησί 
που ποτέ όμως δεν ευδόκησε να ζήσει ενωμένο με τη 
μητέρα Ελλάδα. Οι κατά καιρούς κατακτητές, οι διωγμοί, η προσφυγιά, οι συμφορές δεν μπόρεσαν ν` ανακόψουν την ελληνικότητά της.

Τι σημαδεύει τελικά μια γενιά, έναν λαό; Οι τραγωδίες και οι καταστροφές ή η λήθη που επιβάλλει ο νεοπλουτισμός και ο ωχαδελφισμός; Τι μπορεί να συνοδεύσει τους ανθρώπους σε ολόκληρη τη ζωή;



Αυτές οι φωτογραφίες που στριμώχνονται στις σελίδες των κηδειών και των μνημόσυνων, είναι η ξεχασμένη τραγωδία που βιώνουμε συλλογικά και ο καθένας ξεχωριστά σαράντα τρία χρόνια. Πεσόντες και δολοφονηθέντες των οποίων «τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA». Κάποιοι δεν πρόφτασαν να ζήσουν. Να χαρούν. Να δημιουργήσουν οικογένειες. Και ο απολογισμός όσων απέμειναν πίσω; Ένα μνημόσυνο και λίγα δάκρυα συγκίνησης, οργής, θυμού, λύπης, των στενών συγγενών.

Η υπονόμευση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και το καθήκον μας


Θ. Μαλκίδης: 

Η υπονόμευση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και το καθήκον μας 

Από την ομιλία στην εκδήλωση στον Κορινό Πιερίας 


«Το 1914 οι Έλληνες στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πάνω από 2.700.000 και το 1928 απογράφησαν στην Ελλάδα 1.300.000. Σε αυτό το διάστημα τα θύματα ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο, από τα οποία πάνω από 353.000 ήταν στον Πόντο, πάνω από 300.000 στην υπόλοιπη Μικρά Ασία και  250.000 – 300.000 στην Θράκη», 

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι ένα έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε και επαναλήφθηκε ως Ολοκαύτωμα είκοσι χρόνια αργότερα. Μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ οργανώνοντας το Ολοκαύτωμα όλων των λαών είπε “ποιος θυμάται τους Αρμένιους και τους Έλληνες”. Επίσης ο Χίτλερ όταν δικαζόταν για το “πραξικόπημα της μπυραρίας το 1923” στο Μόναχο είχε πει ότι ο πρώτος δάσκαλος του ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ. Γι’ αυτό ο Ναζισμός είναι Κεμαλισμός και ο Κεμαλισμός είναι Ναζισμός», 


«Η Τουρκία αρνείται έως σήμερα να αναγνωρίσει αυτό το έγκλημα, αλλά πρέπει να πούμε ότι και η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα τον οποίο κάνουμε εδώ και χρόνια ανιδιοτελώς τιμώντας τα θύματα, μεταξύ των οποίων και δικούς μας ανθρώπους από τη Γενοκτονία. 

Από το 1994 που η Ελλάδα καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, έχουμε δύο πράξεις, από πρωθυπουργό και  υπουργό εξωτερικών, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνι στον βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας Κεμάλ . Νωρίτερα, το 1959, έκανε το ίδιο ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Επίσης ο νυν πρωθυπουργός  αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ ενός Πανεπιστημίου στη Σμύρνη το οποίο δημιουργήθηκε πάνω στο αίμα και το πλιάτσικο των περιουσιών των Ελλήνων της πόλης».



 «Πριν λίγες ημέρες πήραμε την δωδέκατη αναγνώριση της Γενοκτονίας  από πόλη του Καναδά. Σε αυτή από την προσπάθεια αυτή δυστυχώς η Ελλάδα απουσιάζει, για να μην πω ότι υπονομεύει την προσπάθεια αναγνώρισης!».

«Το 2010 αναγνώρισε την Γενοκτονία η Σουηδία με 131 ψήφους υπέρ και 130 ψήφους κατά στη Βουλή. Η 131η ψήφος ήρθε από την βουλευτή κουρδικής καταγωγής Γκιουλάν Αβντζί, η οποία ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα που έκαναν οι πρόγονοι της εναντίον των Ελλήνων. Ακολούθησε το 2015 η Αρμενία. Και στις δύο περιπτώσεις πάλι η Ελλάδα έκανε κινήσεις   για να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία και να μην προκληθούν αντιδράσεις από την Τουρκία, ενώ εκρεμμεί η απόφαση της Γερουσίας του Καναδά, όπου εκεί ο Τούρκος Πρέσβης έστειλε επιστολή μη αναγνώρισης με επιχειρήματα, που νομίζω είναι γνωστά σε όλους, όπως τον “συνωστισμό”, την παρουσία του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία, την κατάθεση στεφάνων από Έλληνες πολιτικούς στον Κεμάλ κ.α.».


 « Όλα αυτά είναι μία ύβρις που περιμένει τη Νέμεση και την κάθαρση. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η προσπάθεια έχει συνέχεια από Έλληνες και φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο. Έχουμε αναγνωρίσεις από  ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Αυστραλίας,  αναγνωρίσεις από Πολιτείες των ΗΠΑΗ οργάνωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο φανερώνει ότι η αλήθεια, που ετυμολογικά σημαίνει “όχι στη λήθη”, δείχνει ότι έχουμε προχωρήσει πολύ. Αν είχαμε μαζί μας και την Ελληνική Πολιτεία θα είχαμε προχωρήσει πολύ περισσότερο. Όπως είχε πει εύστοχα ο Ίων Δραγούμης ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ! Αυτό έχει σημασία για την οικογένεια μου, επειδή αφού δεν τιμωρήθηκε το έγκλημα της Γενοκτονίας, είχε στις τάξεις της ορφανά και αγνοουμένους».

«Όπως η 27η Ιανουαρίου είναι ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζισμό, έτσι και η 19η Μαΐου να καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, ώστε να μην ξανασυμβούν άλλες γενοκτονίες, για να μη συνεχιστεί η Γενοκτονία όπως στην περίπτωση του Έλληνα  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, που είναι φυλακισμένος από τις 22 Απριλίου, επειδή αγωνίζεται για το ζήτημα της Γενοκτονίας ή στην περίπτωση του Έλληνα Ταμέρ Τσιλιγκίρ που φυλακίστηκε 12 χρόνια για τη δράση του».