Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Μνήμη Άλωσης ή Άλωση Μνήμης:


Τα καλύτερα παιδιά μας τα πουλήσαμε.

Τα αφήσαμε να σπαταλούν τη ζωή τους σε λογιστικά γραφεία, σε γραφεία εταιρειών σε άψυχους λογαριασμούς. Τα κάναμε σκλάβους με τίτλους διευθυντικού στελέχους. Τα ταΐσαμε χρήματα, τα σπουδάσαμε χρήματα, τα μάθαμε να σκέφτονται χρήματα, να υπηρετούν χρήματα, να ονειρεύονται, να παντρεύονται, να γεννάνε χρήματα, να είναι χρήματα. Μιλούν άπταιστα τα χειρότερα Αγγλικά και άθλια τα καλύτερα Ελληνικά. Όταν τα χρήματα λείψουν, από που θα κρατηθούν;

Α. Iωαννίδης

H  ομιλία μου «Μνήμη Άλωσης ή άλωση μνήμης;»,  


Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

«Η Ελλάδα μπορεί να χτίσει φράχτη όπου θέλει εκτός από τα ελληνοτουρκικά σύνορα» !!!!!

Έβρος - Προετοιμασίες για ένα «θερμό καλοκαίρι»: Το σχέδιο ...

Πρώην υπουργός Eυρώπης της Τουρκίας: «Η Ελλάδα μπορεί να χτίσει φράχτη όπου θέλει εκτός από τα ελληνοτουρκικά σύνορα» !!!!

«Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να χτίσει το τείχος της όπου επιθυμεί, εκτός από τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε ο πρώην υπουργός Eυρώπης της Τουρκίας και νυν πρεσβευτής στην Τσεχία Εγκεμέν Μπαγίς.


«Οποιαδήποτε ενέργεια προκαλεί μία αντίδραση». «Και αν δεν τους νοιάζει η αντίδραση τότε ας το προσπαθήσουν».

Συνεχίζοντας τις προκλήσεις ο Μπαγίς είπε πως αν η Ελλάδα επιθυμεί έξτρα έξτρα φράχτες για να προστατεύσει τα σύνορα, θα έπρεπε και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε αυτό.
«Αν όμως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιμένει να δρα μονόπλευρα, τότε θα υπάρξουν συνέπειες από τις αντιδράσεις της μονόπλευρης συμπεριφοράς».


Όσο για τι είδους αντίδραση θα μπορούσε να περιμένει η Ελλάδα «Ας χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους προς το παρών. Νομίζω πως η πρωτεύουσα μου η Άγκυρα ήδη διαθέτει έτοιμο σχέδιο B σχέδιο Γ και σχέδιο Δ. 

Ο πιο απλός τρόπος όμως είναι ο πρώτος. 
Στον οποίο οι δύο πλευρές, οι δύο γείτονες και σύμμαχοι, συναντώνται, κάνουν διάγνωση του προβλήματος και βρίσκουν την καλύτερη λύση για να λύσουν το πρόβλημα».


Μακεδονία: Εμείς δεν υπογράψαμε, δεν ψηφίσαμε , δεν συμφωνήσαμε !



Θ. Μαλκίδης 

Μακεδονία: Εμείς δεν υπογράψαμε !


Για όσους πίστεψαν ότι οι κυβερνώντες θα ακυρώσουν την κλοπή της Μακεδονίας και θα αποκαταστήσουν την Ύβρη των προηγούμενων,  πριν από λίγες ώρες με τις ψήφους και της ΝΔ απορρίφθηκε η άρση ασυλίας των 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη <<Συμφωνία των Πρεσπών>>, μετά από  εισαγγελικό αίτημα το στάλθηκε στη Βουλή και μετά από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη <<Συμφωνία>>.


Η χυδαία πράξη  της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης κυβέρνησης και των δήθεν κομμάτων, εντός και εκτός Βουλής,  για τη <<Συμφωνία>> με τα Σκόπια, δεν εκφράζει τον Ελληνικό λαό.

Θυμίζουμε ότι στις   22 Ιουλίου του 1943 πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες βρέθηκαν στο Σύνταγμα για να μην αφεθεί η Μακεδονία και η Θράκη στους φασίστες Ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους  κομιτατζήδες. Αυτό είναι και το σημερινό μήνυμα.
Το 1943, όταν οι Γερμανοί Ναζί ήθελαν να δώσουν την πατρίδα μας,  τη Μακεδονία και τη Θράκη, 30 Έλληνες και Ελληνίδες δολοφονήθηκαν για να μην παραχωρηθεί η Μακεδονία. Και εμείς θα σιωπήσουμε;

Σε αυτόν εδώ τον τόπο που οι θύτες ακόμα μας προκαλούν, εμείς τα θύματα δεν πρέπει να σιωπούμε. Γιατί αν σιωπήσουμε εμείς, θα βγούνε από τους τάφους οι νεκροί για να φωνάξουν για τη Μακεδονία.


 Κανείς μα κανείς δεν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον αγώνα που είναι δίκαιος. Ούτε μια στιγμή δεν πρέπει να σταματήσουμε. Το απαιτούν οι νεκροί  μας.

Αυτοί που είμαστε εδώ, είμαστε η ζωντανή Ελλάδα. Είμαστε μια Ελλάδα που βγαίνει από τις στάχτες της. Είμαστε ένας Ελληνισμός που δε φοβάται. Και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα για όλους και για όλες.

Ζούμε δύσκολες στιγμές, πολλές φορές βρεθήκαμε σε αντίστοιχες.
Υπάρχουμε  όμως εμείς και μπορούμε να δώσουμε έναν  δίκαιο αγώνα, απέναντι σε μια αμόρφωτη, απαίδευτη και οκνηρή πολιτική ηγεσία, εντός και εκτός βουλής. Αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα, την κάνουμε γιατί έχουμε έναν σκοπό. Πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και, όπως μας την παρέδωσαν οι γονείς μας, να την παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας.

Πολλοί μας λένε ότι ο αγώνας είναι μάταιος, ότι δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ότι δε θα γίνει τίποτα.

Αν ξεκινούσαν έτσι οι Έλληνες ούτε την Επανάσταση, ούτε τον Μακεδονικό Αγώνα θα δημιουργούσαν,  ούτε θα απελευθέρωναν τόσους τόπους.
Γι’ αυτό δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να ακυρωθεί η "συμφωνία".

Η Γη της Αντίστασης, ο Ελληνισμός του 1821, η Μακεδονία του Παύλου Μελά και του Καπετάν Άγρα, οι σφαγιασθέντες της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στη Θράκη, στην Καππαδοκία, οι  άταφοι ήρωες του έπους του 1940, τα θύματα των σφαγών των Γερμανών στην κατοχή, οι πεσόντες ενάντια στους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974,  μας δείχνουν την οδό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού.

Ο Ελληνικός λαός  δεν υπέγραψε τίποτα. Συνεχίζουμε !


Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Όμοιος τον όμοιο....





Θ. Μαλκίδης

Για όσους πίστεψαν ότι οι κυβερνώντες θα ακυρώσουν την κλοπή της Μακεδονίας:

Πριν από λίγο με τις ψήφους και της ΝΔ απορρίφθηκε η άρση ασυλίας των 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη <<Συμφωνία των Πρεσπών>>....



Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία και με 207 ψήφους στην Ολομέλεια της Βουλής οι αιτήσεις άρσης ασυλίας κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και 52 ακόμα εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν κυρώσει στις 25 Ιανουαρίου του 2019 στη Βουλή, τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το εισαγγελικό αίτημα στάλθηκε στη Βουλή μετά από αναφορά πολίτη εναντίον όλων των επανεκλεγέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν υπερψηφίσει τη Συμφωνία.


Ειδικότερα, σε σύνολο 219 παρόντων βουλευτών, κατά της άρσης ασυλίας ψήφισαν 207 βουλευτές, ενώ 11 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και ένας δήλωσε «παρών».
Όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, συμφώνησαν ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έπρεπε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία, αλλά να τη θέσει στο αρχείο, καθώς το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικό και αφορά την ελεύθερη γνώμη, έκφραση και ψήφο του βουλευτή, όπως προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.
Οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ μόνο η Ελληνική Λύση είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το εισαγγελικό αίτημα.
Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε απορρίψει ομόφωνα, πλην μίας ψήφου την άρση ασυλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική


Μνήμη Θέμου Στοφορόπουλου



Έφυγε από αυτή τη ζωή ο πολύ καλός φίλος και άξιος διπλωμάτης ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος υπηρετούσε ως πρέσβυς  στην Κύπρο, όταν το 1988, εκδηλώνοντας τη  διαφωνία του για την υποχώρηση απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό με τη συμφωνία στο Νταβός, υπέβαλε την παραίτησή του.

Για τον Ελληνισμό


Για τον Ελληνισμό 

Προσκεκλημένος της  εκπομπής «Γενοκτονία,100 χρόνια μετά» ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης.

Παραθέτουμε τη συνέντευξή του. Μας είπε:

Για την αλλιώτικη 19η Μαΐου 2020 όπου για πρώτη φορά μετά το 1994 δεν έχουμε το δικαίωμα να συγκεντρωθούμε,να συναθροισθούμε για να διεκδικήσουμε από κοινού το αίτημά μας.

«Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία πρέπει να την καταγγείλουμε,σε αντίστοιχες περιπτώσεις και το είδαμε μάλιστα με προκλητικό τρόπο,είτε το κράτος δεν μίλησε είτε το κράτος έκανε ότι δεν είδε,ωστόσο πρέπει να προσθέσω και το γεγονός ότι μέχρι τώρα, όσα κείμενα,όσα μηνύματα έχω διαβάσει δεν αναφέρονται πουθενά στον θύτη, στον σφαγέα, στον δολοφόνο ,δεν κατονομάζεται πουθενά η Τουρκία ως ο φυσικός κι ο ηθικός αυτουργός τους εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων.

Είναι πραγματικά μία απαράδεκτη κατάσταση που στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας,του μηνύματος ότι όλα πρέπει να ξεχαστούν ακόμη και τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα ,της υποτιθέμενης ελληνοτουρκικής φιλίας η οποία πατάει πάνω σε πτώματα κυριολεκτικά και πάνω στην αμνησία και τη λήθη να μην κατονομάζεται ακόμη και το 2020 που έχει υπάρξει κι έχει μεσολαβήσει τέτοια μεγάλη προσπάθεια,η τελευταία με τις δύο αναγνωρίσεις ,τις καθοριστικές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου κατονομάστηκε η Τουρκία ως ο θύτης, ο δολοφόνος ο οποίος συγκρότησε,υλοποίησε και εκτέλεσε το σχέδιο της Γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων και των Ελλήνων. 

Ο ελληνισμός στην Τουρκία: Οι λαμπρές και οι σκοτεινές σελίδες | in.gr


Τρίτη 26 Μαΐου 2020

H Γενοκτονία των Ελλήνων .Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος . Διδακτικό εγχειρίδιο


 Θ. Μαλκίδης :

H Γενοκτονία των Ελλήνων .Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντος . Διδακτικό εγχειρίδιο 

Το Σύνταγμα των Ελλήνων στο άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει τα εξής: «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».  

Το παραπάνω απόσπασμα από το Σύνταγμα είναι σαφές, όπως δυστυχώς το ίδιο σαφή από την αντίθετη όμως πλευρά είναι και τα δεδομένα  στα  σχολικά βιβλία της ιστορίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας. 

Ενδεικτικά στο βιβλίο της  Ιστορίας  της Γ Λυκείου το κεφάλαιο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων που υπήρχε βγήκε εκτός ύλης.Ειδικότερα οι σελίδες 253-255, το κεφάλαιο «η μεθοδευμένη εξόντωση (γενοκτονία) των Ελλήνων του Πόντου», αφαιρέθηκαν, όπως και όλα τα κεφάλαια για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό

Στο βιβλίο της Ιστορίας της Γ’ γυμνασίου, στο κεφάλαιο «Ο Μικρασιατικός Πόλεμος (1919-1922)», στις  δέκα σελίδες του κεφαλαίου δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Γενοκτονία». 

Στο βιβλίο της Ιστορίας της Στ Δημοτικού (σελ. 196), ο  βασικός υπεύθυνος της Γενοκτονίας Μουσταφά Κεμάλ “ θεωρείται ο δημιουργός της σύγχρονης Τουρκίας”(!!!!!!), ενώ  αναφέρεται ότι «…στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι διώξεις εναντίον των μειονοτικών ομάδων πήραν δραματικό χαρακτήρα. Προηγήθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων. Ακολούθησαν σφαγή και ο συστηματικός διωγμός των Ελλήνων του Πόντου…».  Πουθενά η λέξη Γενοκτονία, όπως και στις αναφορές για τη Μικρά Ασία και τη Θράκη επίσης δεν υπάρχει καμία μνεία της   Γενοκτονίας. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η  αναγκαιότητα για ένα διδακτικό εγχειρίδιο που θα καλύπτει τα επίσημα κενά και θα δείχνει την οδό της αναγνώρισης μέσω της παιδείας,  ώθησαν την προσπάθειά μας για τη δημιουργία ενός βιβλίου για τη Γενοκτονία στη Θράκη, στη Μικρά Ασία, στον Πόντο,  για μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ποιος θα υπερασπιστεί τον Ελληνισμό;




Θ. Μαλκίδης 

Ποιος θα υπερασπιστεί  τον Ελληνισμό; 

Η παρούσα κατάσταση, αν βγάλεις τη χυδαία προπαγάνδα από το προσκήνιο, δείχνει, μεταξύ των άλλων, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι, κινήματα που θα απαντήσουν στο βασικό  ερώτημα :  <<Ποιος θα υπερασπιστεί τον Ελληνισμό;>>

Προφανώς δεν είναι  αυτοί, εντός και εκτός Βουλής, μαζί με τους υποβολείς τους από εξωτερικό, οι οποίοι για  δέκα χρόνια   μας λένε φασίστες , «τεμπέληδες», «διεφθαρμένους», τη χώρα και την οικονομία μας «Τιτανικό», δίνοντας ψευδή στοιχεία για το «χρέος» και από πίσω μας συζητούσαν μυστικά με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την ΕΕ.

Αυτοί που έφεραν τα Μνημόνια, δηλαδή την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων και την  τεράστια αύξηση της ανεργίας, τη φυγή των νέων, τις αυτοκτονίες, την πώληση του εθνικού πλούτου, τη δημογραφική κατάρρευση, την έλλειψη πρόνοιας και υγείας, την επίθεση ακόμη και στους πολύτεκνους, την κατρακύλα της παιδείας, την εισβολή  της Τουρκίας για τη Θράκη και το Αιγαίο,  και τώρα και την παράδοση της Μακεδονίας, δεν μπορούν να υπερασπιστούν την Ελλάδα.



«Οι Έλληνες έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την ελευθερία μας για να την δώσουμε τόσο φτηνά  στον πρώτο τυχόντα», έλεγε ο Δημήτριος Υψηλάντης για τα «δάνεια της υποτέλειας» του 1824-1825, αρνούμενος να υπογράψει την επικυριαρχία  των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επαναστατημένη Ελλάδα. 





Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Γενοκτονία - Δικαίωμα στη Μνήμη. Μόσχα 19 Μαΐου

2020-05-22_10-35-23



Γενοκτονία - Δικαίωμα στη Μνήμη

                                                                     
Μόσχα, 22 Μαΐου 2020

 Σε ατμόσφαιρα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, με ιδιαίτερη δυναμική, εκφραστικότητα, αμεσότητα και συγκίνηση την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. η καθιερωμένη εκδήλωση, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Ελλήνων της Ανατολής, αυτή τη φορά σε εξ αποστάσεως διαδικτυακή σύνδεση, που εξελίχθηκε σε 4,5ωρο μαραθώνιο με έντονα συναισθήματα, συγκίνηση, μεγάλη συμμετοχή κοινού και ειδικών, ουσιαστική συζήτηση, ιστορική επισκόπηση, αξιοποίηση αποσπασμάτων νεοελληνικής λογοτεχνίας, που με γλαφυρές περιγραφές αναφέρονται στην τραγικότητα των γεγονότων της εποχής, με παράλληλη προβολή στην οθόνη μας βίντεο-ντοκουμέντων της εποχής και ειδικών παρουσιάσεων


2020-05-22_10-23-37
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
  • Σύντομη ιστορική επισκόπηση: Η παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (8ος αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.) «Η γενοκτονία του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923). Έλληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1923 – Μικρασιατική Καταστροφή..
  • Η Γενοκτονία και η Μικρασιατική μέσα από τα αποσπάσματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή καθηγητών και σπουδαστών του Κ.Ε.Π.
  • Αποκλειστικά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Η Γενοκτονία των Ποντίων», στην ελληνική, με υποτίτλους στη ρωσική (διάρκειας 34’). Παρατίθεται σύνδεσμος

Ειδικοί καλεσμένοι του διαδικτυακού μας αυτού μαραθώνιου ήσαν οι πιστοί καλοί μας φίλοι και επί σειρά ετών συνεργάτες  :
2020-05-22_11-09-16

 και ο Έλληνες μουσικός Γιάννης Κωφόπουλος, ο οποίος εκφραστικά και συγκινητικά ερμήνευσε το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Η Ρωμανία πάρθεν».
2020-05-22_10-26-22
2020-05-22_10-35-23
Στην εκδήλωση συμμετείχαν
2020-05-22_11-12-10 
Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτισμικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και ειρηνική συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα, από τη διεθνή κοινότητα, εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας  την περίοδο 1908-1923.  Δια τούτο, εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, της ισοπέδωσης, του μηδενισμού, της διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορικής πραγματικότητας, της απώλειας της ταυτότητας, είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες και επιβεβλημένες από την αδήριτη ανάγκη διατήρησης του πολιτισμού, της παράδοσης, των αξιών, της ιστορικής μνήμης, της συνείδησης. 
2020-05-22_11-13-02
Ιδιαίτερα εύστοχη η παρέμβαση της εξαιρετικής μελετήτριας ζητημάτων γενοκτονίας, της ιστορικού, ερευνήτριας του Κέντρου Ιστορίας Ολοκαυτώματος και Γενοκτονιών του Ρωσικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Μελετών Αρμινέ Αντονιάν (Μόσχα), η οποία επεσήμανε τη σπουδαιότητα της μελέτης της γενοκτονίας, της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, με στόχο την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Η ιστορική της πατρίδα, η Αρμενία, έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ελλήνων, στη δε χώρα της μελετάται ευρύτερα το συγκεκριμένο φαινόμενο από τα σχολικά θρανία. Στη Ρωσία, το μοναδικό Επιστημονικό Ίδρυμα που καταπιάνεται επιστημονικά με το εγκληματικό αυτό φαινόμενο, είναι το Κέντρο Ιστορίας Ολοκαυτώματος και Γενοκτονιών του Ρωσικού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Μελετών, στο οποίο σύντομα θα λειτουργήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για τη μελέτη των γενοκτονιών και στο σημείο αυτό η διαπανεπιστημιακή σύμπραξη και ανταλλαγή/-ές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και δύναται να αποβεί εξαιρετικά εποικοδομητική. Η ίδια ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει οκτώ (8) στάδια γενοκτονίας, με απώτερο αυτό της άρνησης της αναγώρισής της. Συνεπώς, η σημερινή τουρκική κοινωνία, η οποία αρνείται την αναγνώριση, όχι μόνο σε επίπεδο επίσημης Πολιτείας και Κράτους, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών οργανώσεων, είναι συνήγορος και συμμέτοχος του εγκλήματος.

Όπως πάντα ουσιαστικός ο Θεοφάνης Μαλκίδης (Αλεξανδρούπολη) αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία θυμάτων της Γενοκτονίας (πάνω από 1 εκατ. Έλληνες της Ανατολής, από τις περιοχές του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Ανατολίας). Καίρια επεσήμανε ότι στις 19 Μαΐου καταγράφουμε την κορύφωση της γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου, ενώ το 1914 είχε προηγηθεί η κορύφωση της γενοκτονίας κατά των Ελλήνων της Θράκης, ενώ το Σεπτέμβριο του 1922 ολοκληρώνεται η γενοκτονία με την κορύφωσή της, την καταστροφή της Σμύρνης. Η Γενοκτονία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε τότε, στις αρχές του περασμένου αιώνα, έδωσε τη δυνατότητα τέτοια φρικιαστικά εγκλήματα να επαναληφθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χίτλερ κατονόμαζε τον Κεμάλ ως δάσκαλό του. Οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο βασίζονται περισσότερο στον ενθουσιασμό και την πίστη μεμονωμένων ατόμων, η δε Τουρκία, προκειμένου ενταχθεί στην δημοκρατική και ελεύθερη διεθνή κοινότητα, θα πρέπει να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας, διαφορετικά θα παραμένει στο Μεσαίωνα και τον σκοταδισμό.