Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα στη Γενοκτονία








Θ. Μαλκίδης 

Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα στη Γενοκτονία

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης- Δάφνης- Αγίου Δημητρίου στην Εστία Νέας Σμύρνης


Πέρα από το συμβολισμό της εκδήλωσης απόψε, συμβολισμός ο οποίος  πηγάζει από το πανέμορφο κτίριο που διασώζει την Ιωνία στην Ελλάδα, η συνάντησή μας αποτελεί μία σημαντική στιγμή στον  κοινό αγώνα για την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος. Ένα έγκλημα που άρχισε από το Νεοτουρκικό και Κεμαλικό φασιστικό -ρατσιστικό καθεστώς στις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους απογόνους του.

Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί σταθμό για το ζήτημα της Γενοκτονίας και της αναγνώρισής της. Αποτελεί κομβικό σημείο γιατί συζητά και φωτίζει τη γυναικεία όψη του εγκλήματος και συνιστά μία πρωτοποριακή και καινοτόμα προσπάθεια για την ανάδειξη της αλήθειας. 

Η Ροζίν από το Κόμπανι μας θυμίζει την Γκιουλάν Αβτζί, την Κούρδισσα μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου  που πήγε αντίθετα στο κόμμα της, ζήτησε συγνώμη για τα εγκλήματα των προγόνων της και ψήφισε το 2010 υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. 

Η Αναστασία, διασωθείσα της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, αποτελεί ζωντανή μαρτυρία για το εύρος του εγκλήματος εναντίον των γυναικών ενός ιστορικού λαού.

Η Αλίς από την Αρμενία, συνεχίζει την πατριωτική, αγωνιστική δράση ενός αρχαίου έθνους, που παρά τις δυσκολίες δεν σταμάτησε ποτέ με συνέπεια να αγωνίζεται  για τη δικαίωση.

Οι εκατοντάδες Ελληνίδες γυναίκες που βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα, από τον Πόντο και την Ιωνία, μέχρι την Θράκη και την Καππαδοκία,  αποτελούν τη συνέχεια ενός λαού, που παρότι εκδιώχθηκε, βιάστηκε, ορφάνεψε, χήρεψε, δεν εξαφανίστηκε. Παρότι στην Ελλάδα βρήκε τη λήθη, την άρνηση και την υπονόμευση, παλεύει για το δίκαιο και την αλήθεια. 

Η συνάντησή μας είναι ορόσημο. Έλληνες και Ελληνίδες, Ασσύριοι και Ασσύριοι, Αρμένιοι και Αρμένιες, Κούρδοι και Κούρδισσες, συνεχίζουμε, αγωνιζόμαστε, νικάμε! 

«Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)

www.pontos-news.gr

  • «Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)
    Ο κεντρικός ομιλητής Θ. Μαλκίδης απευθύνεται στο κοινό
  • «Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)
  • «Η Ελληνίδα, η Αρμένια, η Ασσύρια, η Κούρδισσα γυναίκα στη Γενοκτονία» – Εκδήλωση στην Εστία Ν. Σμύρνης (φωτο, βίντεο)
Τη φρικτή τύχη πολλών γυναικών αλλά και παιδιών από εθνοτικές ομάδες άλλες πλην της τουρκικής, κατά τη διάρκεια των γενοκτονιών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, διεκτραγώδησε σε ομιλία του στην Εστία Νέας Σμύρνης ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. Ο Θ. Μαλκίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Εστίας Νέας Σμύρνης και της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Μαύρη Θάλασσα», που έγινε το Σάββατο 23 Απριλίου στην Εστία.

Θεοφάνης Μαλκίδης: Εκτός από γενοκτονία είχαμε και γυναικοκτονία και παιδοκτονία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αντιπρόεδρο της Εστίας Ελισάβετ Πιτσαδιώτη, η οποία εκθείασε την Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα», ενώ στη συνέχεια η Κούρδισσα εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Κούρδων των λαών της Συρίας, με καταγωγή από το Κομπάνι, Ροζίν Μοχάμεντ, μίλησε για τη  διαχρονική γενοκτονία που διαπράττεται στην περιοχή του Κουρδιστάν από τους Τούρκους, μέχρι και σήμερα.
Με ιστορικά στοιχεία για τον ασσυριακό λαό απευθύνθηκε στο κοινό η ασσυριακής καταγωγής Αναστασία Μαραμενίδου, θυμίζοντας ότι οι γενοκτονημένοι πρόγονοί της εκτιμάται ότι ανέρχονται στις 750.000.
Με αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα του Αρτσάχ ξεκίνησε τη δική της παρέμβαση η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Αλίς Φαρατζιάν, τονίζοντας ότι «η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν πρέπει να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο». Μιλώντας για τις γενοκτονίες των αρχών του 20ού αιώνα τόνισε ότι ένας θύτης θα επαναλάβει το έγκλημα εάν δεν τιμωρηθεί, καλώντας την Τουρκία να «πάψει να στέκεται στο περιθώριο της ιστορίας» σημαδεμένη από ένα έγκλημα που αρνείται, παρά τη διεθνή καταδίκη. «Όμως η άνοιξη των δολοφονημένων λαών του οθωμανικού κράτους και του κεμαλικού καθεστώτος έρχεται».
«Παραφράζοντας τα λόγια του Ευαγγελίου “εν αρχή ην ο λόγος”, για την ιστορία της Ιωνίας, της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας “εν αρχή ην η Γενοκτονία”...».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Θ. Μαλκίδης την ομιλία του, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα σχολικά βιβλία του Δημοτικού, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα που δημιουργείται σε βάρος της ιστορίας μας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις». Μίλησε για «άχρηστες και ψευδείς πληροφορίες που διοχετεύονται στην εκπαίδευση», ενώ η πραγματικότητα ουσιαστικά αποσιωπάται καθώς και τα ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα – ειδικά για την περίοδο της Γενοκτονίας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ο κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε και στις κτηνωδίες που έκαναν οι Νεότουρκοι και κεμαλικοί στις γυναίκες, περιγράφοντας με μελανά χρώματα μια ακόμα πιο μαύρη αλήθεια. «Όπου δεν μπορούσαν να τις βιάσουν τις έπαιρναν στα χαρέμια τους, κι όταν δεν μπορούσαν να τις πάρουν στα χαρέμια τους τις δολοφονούσαν μαζί με το έμβρυό τους»...
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Μαύρη θάλασσα», Ράνια Χρυσοχοΐδου-Κανάκη.
Τις δισκογραφικές δουλειές του Χρόνη Αμανατίδη Κύπρος-Πόντος-Ιωνία και Αρωθυμώ και τραγωδώ δώρισε στις κυρίες ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ενώ η Ράνια Χρυσοχοΐδου-Κανάκη πρόσφερε στον κύριο ομιλητή το ημερολόγιο του συλλόγου κι ένα αναμνηστικό κάδρο.
Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς της μαρτυρικής Πάφρας, της περιοχής του Πόντου που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

 

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Η αλήθεια θα νικήσει!



Θ. Μαλκίδης: Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Η αλήθεια θα νικήσει!

Αθήνα - Πλατεία Συντάγματος 24 Απριλίου 2016: Εκατό + ένα χρόνια μετά



Οι προσκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των Αρμενικών οργανώσεων σε πολλές χώρες του πλανήτη για να μιλήσω για τη Γενοκτονία του ιστορικού αυτού λαού, ήταν και παραμένουν   από τις πιο σημαντικές στιγμές που έζησα στη μεγάλη διαδρομή για την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος. 

Διατηρώ ισχυρές μνήμες δικαίωσης του αγώνα μας όταν οι μεγάλες συναντήσεις οδήγησαν σε αναγνωρίσεις και νίκες. Η Στοκχόλμη ήταν μία αυτές, ενώ όταν φύτεψα ένα δέντρο στο Τσιτσερνακαμπέρτ, στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων, κατανόησα ότι η πορεία για τη δικαίωση θα έχει αίσιο τέλος. Γιατί έχουμε μαζί μας το Θεό, τις ψυχές των αναρίθμητων δολοφονημένων, έχουμε μαζί μας το δίκαιο και την ιστορία.

Φέτος  που συμπληρώνονται 100+ 1  χρόνια από το πρώτο έγκλημα του 20ου αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων,  ανοίγει ένας νέος κύκλος στον μεγάλο αγώνα της αναγνώρισης. Το δείχνουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο, το δείχνει η νευρικότητα του φασιστικού- ρατσιστικού καθεστώτος, που αυτοαποκαλείται Τουρκική Δημοκρατία και αποτελεί συνέχεια των δασκάλων του Χίτλερ Νεότουρκων και Κεμαλικών. 
Παρόλες όμως τις αρνήσεις και την προπαγάνδα,  η συνέπεια και ο σεβασμός του Αρμενικού λαού  έναντι της  ιστορίας του,  αποδεικνύει ότι η αλήθεια θα νικήσει!