Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Η αλήθεια θα νικήσει!



Θ. Μαλκίδης: Η Γενοκτονία των Αρμενίων: Η αλήθεια θα νικήσει!

Αθήνα - Πλατεία Συντάγματος 24 Απριλίου 2016: Εκατό + ένα χρόνια μετά



Οι προσκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας και των Αρμενικών οργανώσεων σε πολλές χώρες του πλανήτη για να μιλήσω για τη Γενοκτονία του ιστορικού αυτού λαού, ήταν και παραμένουν   από τις πιο σημαντικές στιγμές που έζησα στη μεγάλη διαδρομή για την αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος. 

Διατηρώ ισχυρές μνήμες δικαίωσης του αγώνα μας όταν οι μεγάλες συναντήσεις οδήγησαν σε αναγνωρίσεις και νίκες. Η Στοκχόλμη ήταν μία αυτές, ενώ όταν φύτεψα ένα δέντρο στο Τσιτσερνακαμπέρτ, στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων, κατανόησα ότι η πορεία για τη δικαίωση θα έχει αίσιο τέλος. Γιατί έχουμε μαζί μας το Θεό, τις ψυχές των αναρίθμητων δολοφονημένων, έχουμε μαζί μας το δίκαιο και την ιστορία.

Φέτος  που συμπληρώνονται 100+ 1  χρόνια από το πρώτο έγκλημα του 20ου αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων,  ανοίγει ένας νέος κύκλος στον μεγάλο αγώνα της αναγνώρισης. Το δείχνουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο, το δείχνει η νευρικότητα του φασιστικού- ρατσιστικού καθεστώτος, που αυτοαποκαλείται Τουρκική Δημοκρατία και αποτελεί συνέχεια των δασκάλων του Χίτλερ Νεότουρκων και Κεμαλικών. 
Παρόλες όμως τις αρνήσεις και την προπαγάνδα,  η συνέπεια και ο σεβασμός του Αρμενικού λαού  έναντι της  ιστορίας του,  αποδεικνύει ότι η αλήθεια θα νικήσει!


 *Ο Θ. Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Έχει γράψει και μεταφράσει βιβλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων.






Η μεγαλειώδης πορεία για την 101η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτο, βίντεο)www.pontos-news.gr

  • (Φωτ.: pontos-news.gr)

Με μια μεγαλειώδη, ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που όμως μετά από παρέμβαση της αστυνομίας δεν κατέληξε τελικά στην τουρκική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν σήμερα 24 Απριλίου, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων, θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και πλακάτ, φώναξαν συνθήματα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων καταδικάζοντας και την πρόσφατη επίθεση στο Αρτσάχ.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, μέλη της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα και γενικότερα πλήθος κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Ανάμεσά τους η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με το πανό της και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων.

(Φωτ.: pontos-news.gr)
Η πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα. Κατά την εξέλιξή της, ομάδα νεολαίων αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της και κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν. Αστραπιαία κόλλησε φωτογραφίες με νεκρούς αμάχους–θύματα στην εμπόλεμη ζώνη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έξω από την πρεσβεία οι νέοι κρέμασαν τη σημαία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση την τουρκική πρεσβεία, δεν της επετράπη όμως να φθάσει εκεί. Νεολαίοι έκαψαν την τουρκική σημαία ενώ απέβησαν άκαρπες προσπάθειες να μεταπεισθεί η αστυνομία και να προσεγγιστεί η πρεσβεία της Τουρκίας.

Η Βασιλίσσης Σοφίας ήταν κλειστή για αρκετή ώρα στο ύψος της Ρηγίλλης. Τελικά, ο κόσμος γύρισε προς την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, με τα ΜΑΤ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
«Η ιστορία μάς λέει ότι τα εγκλήματα που δεν αναγνωρίζονται επαναλαμβάνονται» είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος Ραζμίκ Ερτσενιάν, φωτογραφίζοντας της τελευταίες εξελίξεις στο Αρτσάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν έχει τη στήριξη της Τουρκίας. «Είμαστε κοντά στους Πόντιους, τους Ασσύριους, σε όλους τους λαούς που έχουν γενοκτονηθεί· στους Σύρους αυτή τη στιγμή, που είναι πρόσφυγες και ταλαιπωρούνται από έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχουν και άλλα συμφέροντα και η Τουρκία μέσα».

(Φωτ.: pontos-news.gr)
«Γνωστό παραμύθι» χαρακτήρισε ο Ρ. Ερτσενιάν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην τους επιτρέψει να πλησιάσουν την τουρκική πρεσβεία, ενώ είχε συμφωνηθεί ακριβώς το αντίθετο. «Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό το σκηνικό. Οι πορείες όλων των κοινοτήτων μας σε όλες τις χώρες πάντα φτάνουν στο σκοπό τους, παραδίδουν ένα υπόμνημα ακόμα και αν δεν ανοίξει η πόρτα της πρεσβείας το θυροκολλούν», είπε.

Ο δρ Θεοφάνης Μαλκίδης με μέλη της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: pontos-news.gr)
Μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στους Αρμενίους ήταν ο Θεοφάνης Μαλκίδης. Ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών μίλησε στο pontos-news.gr για τους αρνητές και υπονομευτές των γενοκτονιών εντός και εκτός συνόρων: «Να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί ούτε το ψεύδος ούτε η προπαγάνδα ούτε η υπονόμευση να σταματήσουν έναν μεγάλο και δίκαιο αγώνα. Η ιστορία λέει ότι μπορεί να πέρασαν 100+1 χρόνια από τη διάπραξη του μαζικού εγκλήματος, από την κορύφωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ωστόσο και ο αγώνας συνεχίζεται και ο αγώνας προφανώς θα δικαιωθεί. Η νίκη είναι κοντά. Το δείχνουν οι εξελίξεις, το δείχνουν όλοι οι αγωνιζόμενοι λαοί».
Για μια νέα εκατονταετηρίδα μίλησε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Σέρκο Κουγιουμτζιάν. «Ο αγώνας μας συνεχίζεται ακόμα πιο δυνατός με όλες τις επιτυχίες του πρώτου αιώνα [...] Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση».
Για τον Σέρκο Κουγιουμτζιάν, αναγνώριση της Γενοκτονίας σημαίνει και αποκατάσταση των συνεπειών της αναγνώρισης στον αρμενικό λαό, από την Τουρκία.
Ολοκληρώνοντας την πορεία, το πλήθος έψαλλε τους Εθνικούς Ύμνους της Αρμενίας και της Ελλάδας και διαλύθηκε ειρηνικά.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.