Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η Κούρδισσα βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου Γκιουλάν Αβτζί και οι Κουρδικές αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας


Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Κούρδισσα βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου Γκιουλάν Αβτζί και οι Κουρδικές αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας

Πριν χρόνια ο φυλακισμένος ηγέτης του Κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα Αμπντουλάχ Οτζαλάν, είχε πει τα εξής: «Οι Τούρκοι είχαν τον πολιτισμό και το κεφάλαιο που ήταν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, είχαν και το στρατό που ήταν οι Κούρδοι. Έχασαν τα δύο πρώτα. Τώρα θα χάσουν και το τρίτο και θα καταρρεύσουν».

Λίγο μετά έστειλε την επιστολή αναγνώρισης της Γενοκτονίας, η οποία δυστυχώς, όχι μόνο δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά αποσιωπήθηκε από ένα σύστημα “πολιτικής και ενημέρωσης”, το οποίο ομολογουμένως μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Ειδικά στο ζήτημα της Γενοκτονίας είναι εντυπωσιακή η μετάλλαξή του συστήματος αυτού και η μεταπήδησή του από την προπαγάνδα στον Kεμαλισμό και το αντίστροφο.

Οι διεθνείς όμως εξελίξεις έχουν αλλάξει. Το νιώθουμε όλοι μας, Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κούρδοι και άλλοι λαοί, από το Ερεβάν μέχρι το Βερολίνο και από την Τουρκία μέχρι τη Σουηδία, εκεί που η κουρδικής καταγωγής βουλευτής Γκιουλάν Αβτζί, ψήφισε το 2010 την αναγνώριση της Γενοκτονίας. 

Η  ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας κρίθηκε για μια ψήφο, η οποία έμελλε να ανήκει στη Κούρδισσα Γκιουλάν Αβτζί, η οποία μάλιστα ψήφισε υπέρ, παρά την απόφαση του κόμματός του, που ήταν η αρνητική ψήφος στη Γενοκτονία.

Η Γκιουλάν Αβτζί, Κούρδισσα που γεννήθηκε στη μαρτυρική αρμενική πόλη Βαν, μετά την ψηφοφορία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας η οποία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Στοκχόλμη για διαβουλεύσεις, δήλωσε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Fırat News, που πρόσκειται στο ΡΚΚ:


"Οι Κούρδοι είναι αντιμέτωποι με μια νέα γενοκτονία που επειχειρείται βάρος τους από πλευράς της Τουρκίας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σουηδικό κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Γνωρίζω ότι η ψήφος μου υπέρ της Γενοκτονίας, παρά την απόφασή του κόμματός μου, ήταν καθοριστική. Αυτό που έπραξα έπρεπε και ήταν απαραίτητο να γίνει. Γιατί η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τις σφαγές και τις γενοκτονίες που διέπραξε στο παρελθόν. Ήδη πολλές χώρες του κόσμου θεωρούν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που διέπραξε γενοκτονίες."

Κοντά σε αυτές τις μεγάλες εξελίξεις στο ζήτημα της Γενοκτονίας έρχονται και οι πρόσφατες αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από τους αγωνιζόμενους Κούρδους της Τουρκίας και της Συρίας (Κόμπανι), που μας δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, αλλά και να αισθανθούμε ότι έχουμε μαζί μας πολλούς συναγωνιστές.

Ο αγώνας απελευθέρωσης των λαών, ο αγώνας αναγνώρισης της Γενοκτονίας συνεχίζει να είναι οδηγός και να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους. Από το Κόμπανι μέχρι την αρχαία Άμιδα, το σημερινό Ντιγιαρμπακίρ και από την Σμύρνη μέχρι την Τραπεζούντα.


H δήλωση για τη Γενοκτονία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και  του Ιμπραχίμ Μουσλέμ μέλους της Ευρωπαϊκής διπλωματικής αντιπροσωπείας του Κουρδικού PYD  Ροτζάβα, Κόμπανι, Αφρίν.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί ένα χρόνο μετά την κράτησή του στα Τουρκικά κάτεργα!



Θ. Μαλκίδης 

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί ένα σχεδόν χρόνο μετά την κράτησή του στα Τουρκικά κάτεργα!

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί είναι Έλληνας που γεννήθηκε στην Μπάφρα της Σαμψούντας ως Ιμπραήμ Γιαϊλαλί και μετά την ανακάλυψη της αληθινής του Ελληνικής καταγωγής, έκανε μαζί με τη σύντροφό του Κούρδισα Μεράλ Γκεϊλανί, σκοπό της ζωής του τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Αλήθεια, για τον Πόντο, για τον Ελληνισμό, για το Κουρδιστάν, για όλη την Ανθρωπότητα.

Συνελήφθη την 22α Απριλίου 2017 και παραμένει έως σήμερα φυλακισμένος, με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε  «τρομοκρατική δραστηριότητα» λόγω της δράσης του για Ελευθερία στο Κουρδιστάν και για προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν, λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

Η παραπάνω φωτογραφία μετά από ένα σχεδόν χρόνο φυλάκισης δείχνει την κατάσταση στα τουρκικά κάτεργα. Δείχνει όμως και το θάρρος του όταν κρατά μέσα στη φυλακή το βιβλίο του καταγόμενου απόν Ματσούκα του Πόντου Ταμέρ Τσιλιγκίρ για τη Γενοκτονία στον Πόντο! 










H αναγνώριση, από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, της Γενοκτονίας και η συμβολή του Κώστα Φραγγίδη και του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Η συμβολή του Κώστα Φραγγίδη και του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης στην αναγνώριση της Γενοκτονίας 

Από την ομιλία στην 23η Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη 


Η  αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο , της δολοφονίας των προγόνων μας, ως Γενοκτονία, τέτοιες μέρες του 2010, ήταν μία ιστορική στιγμή. Στην υπόθεση κυρίαρχη θέση κράτησε ο Κώστας Φραγγίδης, ο οποίος ως πρόεδρος του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, μαζί με σημαντικούς πολιτικούς, όπως ο Hans Linde, o Τάσος Σταφυλίδης, η κουρδικής καταγωγής Gulan Avci, τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, στελέχη του Ελληνισμού της Στοκχόλμης, πέτυχε την ιστορικής σημασίας απόφαση της Βουλής της Σουηδίας. 

Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την εξαιρετικής σημασίας πρώτη συνάντηση και εκδήλωση Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων στη Στοκχόλμη, λίγους μήνες πριν την ψηφοφορία του Μαρτίου του 2010. Εκεί μαζί με τον Αρμένιο Vahagn Avedian και τον Ασσύριο Sabri Atman μίλησα για το ζήτημα της Γενοκτονίας. 

Τότε ο Κώστας Φραγγίδης μιλώντας για τη Γενοκτονία και διανέμοντας το βιβλίο μου στην αγγλική γλώσσα για τη Γενοκτονία, έκδοση του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, τόνισε ότι η αναγνώριση είναι πολύ κοντά. Δικαιώθηκε όπως δικαιώνεται κάθε πραγματικός αγωνιστής και αληθινός άνθρωπος. 

Στην ομιλία του  στην 23η Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη, ο Κώστας Φραγγίδης πρόεδρος του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, αναφέρθηκε με πολύ συγκινητικά λόγια  στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ πολύ τον συναγωνιστή Κώστα Φραγγίδη για αυτή την  ηθική του πράξη, για τον καλό του λόγο, για την ανιδιοτελή του προσπάθεια, για τη φιλία του και για την εκτίμησή του στο πρόσωπό μου. 

Τα οστά 108 πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών στο έπος του 1940-1941 έχουν εκταφεί μέχρι στιγμής.


Συνεχίζεται η εκταφή Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στο Έπος του 1940-1941

Τα οστά 108 πεσόντων έχουν εκταφεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών, στο Τεπελένι της Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών, στις πολεμικές επιχειρήσεις στην χώρα κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου, το 1940-41.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, για την υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, έχει ήδη δημιουργηθεί βάση δεδομένων δειγμάτων αίματος των συγγενών/απογόνων των πεσόντων, από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Το ΓΕΕΘΑ επισημαίνει «την υψηλή ανταπόκριση στη διαδικασία συγκέντρωσης δειγμάτων», γεγονός που «αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των συγγενών/απογόνων των πεσόντων». Έχουν αποσταλεί περισσότερα από 360 δείγματα αίματος από όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων επικοινωνεί με το αρμόδιο προσωπικό του ΓΕΕΘΑ για παροχή περαιτέρω πληροφοριών.

Τα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης θα κοινοποιούνται στους κατά περίπτωση ενδιαφερομένους, ενώ αριθμητικά στοιχεία θα ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ΓΕΕΘΑ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210-6573274 και 210-6575020 της αρμόδιας διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.




Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Μία ακόμη κηδεία μέχρι πρότινος αγνοούμενου: Γεώργιος Γιώρκας- Κύπρος 1974


Μία ακόμη κηδεία μέχρι πρότινος αγνοούμενου: Γεώργιος Γιώρκας- Κύπρος 1974

Το Σάββατο 17 Μαρτίου κηδεύονται τα ιερά οστά του Γεωργίου Γιώρκα από την Κώμη Κεπήρ, εκτελεσμένου εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974. 

Ελληνοαρμενική καταχώρηση στους Νew Υork Τimes για την Τουρκία, για την εισβολή στην Κύπρο, για την άρνηση των Γενοκτονιών



Ελληνοαρμενική καταχώριση στους Νew Υork Τimes για την  Τουρκία και την άρνηση των Γενοκτονιών: Η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος

Ολοσέλιδη καταχώρηση  στο σημερινό φύλλο των New York Times καταχώρισε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και η Αρμενική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) καλώντας τις ΗΠΑ να μην πωλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F -35 στην Τουρκία.

Η καταχώριση τιτλοφορείται «Η Τουρκία είναι ένας αναξιόπιστος σύμμαχος» ενώ συνοδεύεται από το εξής κείμενο:

«Απειλεί να επιτεθεί σε αμερικάνικα στρατεύματα στη Συρία. Εισβάλλει στον ελληνικό εναέριο χώρο χιλιάδες φορές μέσα σε ένα χρόνο, κατέχει παράνομα την Κύπρο (μέλος της ΕΕ) χρησιμοποιεί  πολεμικά πλοία για να εκφοβίσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Φυλακίζει περισσότερους δημοσιογράφους από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, προσβάλλει τον Αμερικανό πρέσβη και συλλαμβάνει μέλη Αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Αρνείται τις Γενοκτονίες, Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Βομβαρδίζει Κούρδους ενόσω πολεμούν το ISIS. 

Τότε που ο Νέλσον Μαντέλα αρνήθηκε το βραβείο του δασκάλου του Χίτλερ, Μουσταφά Κεμάλ !


Θ. Μαλκίδης 

Τότε που  ο Μαντέλα αρνήθηκε  βραβείο του δασκάλου του Χίτλερ, Μουσταφά Κεμάλ 

Στις 13 Μαρτίου 1992 όταν ο Νέλσον Μαντέλα, ο αγωνιστής της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, ο φυλακισμένος από το καθεστώς του απαρτχάιντ, ο πρωταγωνιστής της προσπάθειας  κατάργησης  του ρατσισμού, σόκαρε την Τουρκία με την απόφασή του, αφού αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο προς τιμήν του δασκάλου του Χίτλερ, Μουσταφά Κεμάλ. 

Το αποκαλούμενο Βραβείο Ειρήνης "Ατατούρκ" δίνεται κάθε χρόνο σε προσωπικότητες και οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ειρήνη!  Το 1992, η προσωπικότητα που προτάθηκε από την Τουρκία για να λάβει το βραβείο ήταν ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος   είχε αποφυλακιστεί δύο χρόνια έπειτα από 27 έτη στη φυλακή. 

Ο Μαντέλα αρνήθηκε να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο επικαλούμενος την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και κυρίως την παραβίαση της ελευθερίας των Κούρδων. 

Υ.Γ Στην Ελλάδα βεβαίως οι θαυμαστές του Κεμάλ κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο του, έγιναν  διδάκτορες σε πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν από τη λεηλασία της Σμύρνης και αρνούνται τη Γενοκτονία! 


«Η αλήθεια είναι ότι οι δούλοι δεν μπορούν ούτε να υπερασπιστούν, ούτε και να ελευθερώσουν τους σκλάβους»: Πενήντα χρόνια από το θάνατο του Ιωάννη Πασαλίδη


Αποτέλεσμα εικόνας για πασαλίδης

Θ. Μαλκίδης 

«Η αλήθεια είναι ότι οι δούλοι δεν μπορούν ούτε να υπερασπιστούν, ούτε και να ελευθερώσουν τους σκλάβους» (Ιωάννης Πασαλίδης, Βουλή των Ελλήνων,  συνεδρίαση της 9ης Απριλίου 1956).

Η δεκαετία του 1950 αποτέλεσε την  περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την κυριαρχία του Κυπριακού ζητήματος στον Ελληνικό κόσμο, αλλά και παγκοσμίως. Το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση -Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ο απελευθερωτικός -αντιαποικιοκρατικός αγώνας του 1955-1959, οι συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου, αποτέλεσαν παραμέτρους του Κυπριακού στη δεκαετία του 1950.  Το Κυπριακό βεβαίως έρχεται και σήμερα ως μείζον ζήτημα επιβίωσης για τον Ελληνισμό, από  την ημικατεχόμενη Κύπρο, έως  το Αιγαίο και τη Θράκη.

Ο εκ  Σαντάς του Πόντου Ιωάννης Πασαλίδης (1885- 1968), υπήρξε ένας ανιδιοτελής άνθρωπος και ιατρός,  που πρωταγωνίστησε τόσο στον Πόντο, όσο  και στο  Κυπριακό, αποτέλεσε την προσωποποίηση της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα, την προσωποποίηση της διαδρομής των Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής. 

Με σημαντικό επίσης ρόλο στην ανάδειξη του μαζικού εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων, φυλάκιση στην Ναζιστική φασιστική κατοχή και τη Χούντα, ο  Ι. Πασαλίδης υπήρξε μία σημαντική πολιτική προσωπικότητα, πρωτοπόρος στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία.
Όλα αυτά τα συνδύασε με την ηθική, την ανιδιοτέλεια,  την πραότητά του, την οξυδέρκειά του και την ουσία των παρεμβάσεών του.
Η έρευνα για τη σημαντική αυτή μορφή του Ελληνισμού συγκεκριμενοποιήθηκε στη στάση και το ρόλο του ως  προέδρου της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ)  και τις παρεμβάσεις του για την Κύπρο, όπως αναπτύχθηκαν εντός της Βουλής των Ελλήνων στη δεκαετία του 1950. 

Το βιβλίο για τον Ι. Πασαλίδη από τις εκδόσεις Αιγαίον της Λευκωσίας, καταγράφει μέσα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Βουλής τις αγορεύσεις, τις παρεμβάσεις, τους λόγους, τα κείμενά του. Το βιβλίο συμβάλλει στη διερεύνηση μίας εκ των πολλών πτυχών δράσης του  Πασαλίδη, αυτής που σχετίζεται με την Κύπρο και κάνει ευρύτερα γνωστή τη δραστηριότητα του πολιτικού ανδρός, ο οποίος έβαλε το εθνικό πάνω από το κομματικό και  το προσωπικό συμφέρον.

Η  φράση του Ιωάννη Πασαλίδη «η αλήθεια είναι ότι οι δούλοι δεν μπορούν ούτε να υπερασπιστούν,ούτε και να ελευθερώσουν τους σκλάβους»,  που ειπώθηκε το 1956 για το Κυπριακό,  εκφράζει και τη σημερινή κατάσταση.  Για τη διαστροφή της  μνημονιακής βαρβαρότητας που οι Γκέμπελς την ονομάζουν σωτηρία, την άρνηση της Γενοκτονίας και το θαυμασμό στον εγκληματία Κεμάλ, μέχρι την επιβίωσή του Ελληνισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο και τη Θράκη, όπου η υποχώρηση στη φασιστική Τουρκία βαπτίζεται «λύση και αμοιβαίο συμφέρον» 

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλάδα κρίση

Υ.Γ. Πρόσφατα ο ανιψιός του Ι. Πασαλίδη και συγγραφέας βιβλίου για τη ζωή του θείου του Γ.  Νισύριος με ενημέρωσε ότι στο μνήμα του Πασαλίδη, μπήκε η φράση του « η αλήθεια είναι ότι οι δούλοι δεν μπορούν ούτε να υπερασπιστούν,ούτε και να ελευθερώσουν τους σκλάβους». Λέξεις που παρότι έχουν ειπωθεί πριν εξήντα χρόνια, εκφράζουν κυριολεκτικά τη σημερινή κατάσταση!





Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ένα είναι το πρόβλημα: το Τουρκικό!


Ένα είναι το πρόβλημα: το Τουρκικό!

<<Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ψυχολογικό πόλεμο, που  καλούμαστε να αποκρούσουμε, αφού  στην Ελλάδα υφίστανται μηχανισμοί της Τουρκίας, οι οποίοι δρουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει αντιστάσεις ο Ελληνικός λαός και να μην μπορεί να  ανακτήσει την εθνική του αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό του>>, σημείωσε μιλώντας ο Θεοφάνης Μαλκίδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus και στην εκπομπή της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου.

Στο μεταξύ, ο κ. Μαλκίδης έθεσε σειρά ερωτημάτων όπως   

"Έχει σήμερα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει ως μέλος ΕΕ, του ΝΑΤΟ, να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στην πατρίδα οι δύο στρατιωτικοί;"

"Προβλέπεται αποζημίωση, επανόρθωση, αποκατάσταση για τους συμπατριώτες μας Άγγελο Μητετρώδη, Δημήτρη Κούκλατζη , Γιάννη Βασίλη  Γιαϊλαλί, οι οποίοι κρατούνται παράνομα;" 

"Έχει γίνει καμία ερώτηση στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, έχει γίνει παρέμβαση σε διεθνείς οργανισμούς,  για το θέμα;"

Ακούστε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη 


Για τον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί: Για έναν ακόμη Έλληνα αιχμάλωτο στην Τουρκία



Για τον  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί: Για έναν ακόμη Έλληνα αιχμάλωτο στην Τουρκία 

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018  στις 11 πμ,  στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 13, 2ος όροφος)  υπό την αιγίδα του Συντονιστικού Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης, θα γίνει παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα: <<Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. Λευτεριά στους Λαούς της Μικράς Ασίας>>, το οποίο περιλαμβάνει  κείμενα των Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, Μεράλ Γκευλανί, Ταμέρ Τσιλιγκίρ, Χρόνη Αμανατίδη, Θεοφάνη Μαλκίδη και επίμετρο από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη. 

Η παρουσίαση θα γίνει από τον Θ. Μαλκίδη, ενώ ο Γιώργος Πουλαντσακλής στο βιολί και τη λύρα, ο Χάρης Πορφυρίδης, στο λαούτο και ο Μίλτος Σπυριδόπουλος στο ούτι, θα αποδώσουν μουσική από την πατρίδα του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.





"Από τα κόκκαλα βγαλμένη": Τα άταφα οστά των Ελλήνων στρατιωτών του έπους του 1940-1941


<<Από τα κόκκαλα βγαλμένη...>>


Ο  σεβασμός των νεκρών ήταν και παραμένει μία υψηλής αξίας Ελληνική παράδοση.   Ειδικότερα, η ταφή  των πολεμιστών, αποτελεί  για τους Έλληνες χρέος και  καθήκον. Μετά από κάθε μάχη γινόταν εκεχειρία με σκοπό την περισυλλογή και τη φροντίδα, την κηδεία, των νεκρών.Οι νεκροί πρέπει να προσεγγίζονται με ευλάβεια, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί. Κάτι ανάλογο, όμως, δεν έγινε πράξη με τους Έλληνες στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου, του έπους του 1940-1941.

Έτσι οι περίπου οκτώ χιλιάδες (8.000) στρατιώτες Και  αξιωματικοί και  εθελοντές, που αγωνίστηκαν ενάντια στον Γερμανοϊταλικό φασισμό δίνοντας μαθήματα ηρωισμού και ανδρείας στην ανθρωπότητα, έμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι. Αρκετών από αυτούς τα οστά παραμένουν μέχρι σήμερα διάσπαρτα στα βουνά και τις πεδιάδες.


Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος αδιαφόρησε γι' αυτούς, που  έγραψαν τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.


Το Σάββατο 17 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων "Αλέξης Μινωτής" το Σωματείο "Συνεργασία Μετόχων ΟΑΣΘ", οργανώνει εκδήλωση, με ομιλία για τα άταφα οστά των ηρώων του 1940 από τον Θεοφάνη Μαλκίδη,Διδάκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα : "Aπ΄τα κόκκαλα βγαλμένη..."

Η  εκδήλωση περιλαμβάνει και μαρτυρίες από τον αγώνα επιβίωσης των λεωφορειούχων καθώς και προσφοράς τους στον πόλεμο του 1940.





Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

19 Μαΐου 1919- 19 Μαΐου 2019



Θ. Μαλκίδης: 19 Μαΐου 1919- 19 Μαΐου 2019 

Μέρος της ομιλίας στην 23 Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης. 

Βρισκόμαστε ενώπιον μίας Τουρκίας η οποία φυλακίζει συμπατριώτες μας που μιλούν για τη Γενοκτονία, η οποία αρνείται τη Γενοκτονία, η οποία προσπαθεί με την προπαγάνδα και άλλα μέσα (....) να διαβρώσει τον παγκόσμιο αγώνα αναγνώρισης.  

Βρισκόμαστε ενώπιον μίας αδιάφορης Ελλάδας, φοβικής που αρνείται να εισάγει την υπόθεση στη διεθνή, ευρωπαϊκή και διμερή ατζέντα. 

Και τέλος είμαστε και εμείς, για να χρησιμοποιήσω τον όρο του Μακρυγιάννη, οι οποίοι βρισκόμαστε να αντιμετωπίζουμε την παραπάνω κατάσταση, τα παραπάνω δεδομένα.

Η επιλογή είναι αυτονόητη για την ιερή και μεγάλη αυτή υπόθεση. Προχωράμε, έχοντας μαζί μας το Θεό και τις ψυχές των θυμάτων της Γενοκτονίας και είναι  σίγουρο ότι θα νικήσουμε! 


Κηδεύτηκε ο Ήρωας και μέχρι πρότινος αγνοούμενος στρατιώτης Ιωάννης Σκαλιστής


Κηδεύτηκε ο Ήρωας Ιωάννης Σκαλιστής

Τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο της τουρκικής εισβολής, στρατιώτη του 211 ΤΠ Ιωάννη Σκαλιστή, κήδευσαν με 44 χρόνια καθυστέρηση, συγγενείς, πολιτεία και δεκάδες πολίτες, από τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα.

Ήταν 19 ετών, το 1974, ο Ιωάννης Σκαλιστής όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στον Τρίτο Λόχο του 211 Τάγματος Πεζικού, ευθύνη του οποίου ήταν η ευαίσθητη περιοχή Ομορφίτας-Τράχωνα, Νεάπολης, Βορείου Πόλου. Επάνδρωνε, μαζί με άλλους συμπολεμιστές του, το φυλάκιο 1090 στην περιοχή του Τράχωνα.

Τα ίχνη του μέχρι πρότινος αγνοούμενου χάθηκαν το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 1974, τρίτης ημέρας της Τουρκικής εισβολής, ύστερα από σφοδρές και άνισες μάχες με τις πολυπληθέστερες δυνάμεις του Αττίλα, ο οποίος δεν σεβάστηκε καν την εκεχειρία.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Από την κατεχόμενη Κύπρο στάλθηκαν 1974 κιλά χαλούμι για τον Τουρκικό στρατό που δολοφονεί παιδιά και γυναίκες στο Αφρίν της Συρίας!


1974 ΚΙΛΑ ΧΑΛΟΥΜΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ…


Η φωτογραφία είναι από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα και δείχνει την ηγεσία των ιμάμηδων στα κατεχόμενα της Κύπρου, που βρίσκονται μπροστά από ένα φορτηγό μέσα στο οποίο βρίσκονται 1974 κιλά από τυρί χαλούμι που συγκέντρωσαν και στέλνουν οι ίδιοι ως βοήθεια προς τον τουρκικό στρατό στο Άφριν της Συρίας. 

Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε  ότι   το 1974    παραπέμπει   στο

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: Ένας ακόμη Έλληνας αιχμάλωτος στο κράτος- φυλακή Τουρκία


Το όνομα αυτού Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί

Από τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη 

Πρώτο Θέμα Παναγιώτης Σαββίδης 


Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όπως πολλές παρόμοιες περιπτώσεις απογόνων μικρών παιδιών της Ποντιακής Γενοκτονίας, που έμειναν ορφανά και κατέληξαν σε τουρκικές οικογένειες η χάθηκαν στη δίνη της καταστροφής.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν είναι οι μοναδικοί “όμηροι” στα χέρια των Τούρκων. Από τον περασμένο Απρίλιο εξακολουθεί να παραμένει έγκλειστος, περιμένοντας τη δίκη του, ο 43χρονος ακτιβιστής Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί,  που από ... «Γκρίζος Λύκος» ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες και σήμερα διώκεται για προσβολή κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν 

Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όπως πολλές παρόμοιες περιπτώσεις απογόνων μικρών παιδιών της Ποντιακής Γενοκτονίας, που έμειναν ορφανά και κατέληξαν σε τουρκικές οικογένειες η χάθηκαν στη δίνη της καταστροφής. O λόγοςγια τον Ιμπραχίμ ή Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί,  έναν πρώην … Γκρίζο Λύκο, που ανακάλυψε τις ελληνικές του ρίζες, πολεμώντας τους Κούρδους, τη δεκαετία του 1990 και από τον περασμένο Απρίλιο κρατείται  σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Ελατζίκ, αντιμέτωπος με την κατηγορία : «προβολής του Τούρκου πρόεδρου» και «διασποράς προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης» προς όφελος του PKK.  

«Έχουμε καλέσει από την πρώτη στιγμή όλους τους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας καθώς και τους Δικηγορικούς Συλλόγους, να κινητοποιηθούν αξιώνοντας την απελευθέρωση του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί. 

Επιπλέον  έχουμε υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Βουλή των Ελλήνων από τις 4/5/2017 και εδώ όμως δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάντηση» λέει στο ΘΕΜΑ ο κ.Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

Από την Πάφρα του Πόντου


Μετά από 44 χρόνια ολοκληρώθηκε η ταφή του ανθυπολοχαγού Μενέλαου Μενελάου



Μετά από 44 χρόνια ολοκληρώθηκε η ταφή του ανθυπολοχαγού Μενέλαου Μενελάου 


 Ρίγη και συγκίνηση προκαλεί η ιστορία της κυράς Ευφροσύνης, που στις 6 Αυγούστου 1974 ξέθαψε με τα χέρια της το άψυχο σώμα του 19χρονου ανθυπολοχαγού γιου της, Μενέλαου Μενελάου, στο χωριό Κοντεμένος, ώστε να το θάψει με τις πρέπουσες τιμές, στη γενέτειρα του Λεμεσό. Μετά από 44 χρόνια, η ταφή ολοκληρώθηκε σήμερα, με ταφή και τρισάγιο μέρους των οστών που ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο DNA.

Ο ανθυπολοχαγός Μενέλαος Μενελάου υπήρξε ένας από τους πρώτους νεκρούς της Εθνικής Φρουράς κατά την τουρκική εισβολή, όταν στις 20 Ιουλίου 1974, το 281 Τάγμα Πεζικού δέχεται αεροπορική επίθεση στον Κοντεμένο, ενώ κατευθυνόταν προς τη Μύρτου.

Δίπλα του τραυματίζεται ο στρατιώτης Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τον οποίον ο Μενέλαος μεταφέρει με τα χέρια του, γύρω στα 500 μέτρα, σε ασφαλές σημείο, πριν ο ίδιος πέσει νεκρός από τις ρουκέτες των τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων που ξαναχτυπούν τη μονάδα.

Το περιστατικό αυτό έγινε γνωστό μόλις πριν πέντε περίπου χρόνια, από τον ίδιο τον στρατιώτη Χριστοδούλου, ο οποίος σήμερα ήταν παρών στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού, για να τιμήσει τον ανθυπολοχαγό Μενελάου, που του έσωσε τη ζωή και που τότε κατέληξε σε ομαδικό τάφο με άλλους συμπολεμιστές του.

Τα όσα συγκλονιστικά ακολούθησαν κατέθεσε σήμερα η θυγατέρα της αδελφής του ήρωα, Μελίνα Βρυωνίδου, κατά την ταφή των οστών, στην παρουσία συμπολεμιστών του από το 281 Τάγμα Πεζικού και εκπροσώπων της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.