Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η Θράκη και το «θα σε στείλω στον Έβρο».....


Θ. Μαλκίδης

Η Θράκη και το  «θα σε στείλω στον Έβρο»......

Από την ομιλία στο 22ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που έγινε στην Άνθεια Αλεξανδρούπολης

Η φράση «θα σε στείλω στον Έβρο» ως απειλή των προϊσταμένων προς τους υφιστάμενους, ως λόγος και πράξη εξορίας των ανεπιθύμητων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και άλλων, καταγράφει με επιγραμματικό τρόπο την μεταπολεμική αντίληψη για τη Θράκη και ειδικότερα για τον Έβρο, αντίληψη η οποία διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωσή της και την ένωσή της με τον εθνικό κορμό.

Φράση και τακτική που πέρασε σε πολλές εκφράσεις της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Από τον κινηματογράφο μέχρι την πεζογραφία «…ήταν η πόλη (Αλεξανδρούπολη) που μάζευε τους ανεπιθύμητους ,τους αποδιωγμένους, τους υπό δυσμένεια, θα πάρεις φύσημα έλεγαν…. εξορία που δεχόταν μόνο απελπισμένους», όπως γράφει ο συγγραφέας Α. Κοσματόπουλος.

Βεβαίως είναι οξύμωρο, αγγίζει τα όρια της (πολιτικής) σχιζοφρένειας, να απειλείς και να στέλνεις τους ανεπιθύμητους να φυλάξουν τα σύνορα, τη Θράκη, τον Έβρο….

Παράλληλα η ελλαδική επίσημη πολιτική για τη Θράκη, ήταν η διευκόλυνση (!!!!) για μετανάστευση στη Γερμανία, καθώς οι συνεχείς παραχωρήσεις προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, τον εκτουρκισμό των μουσουλμανικών μειονοτήτων.
Έτσι η μεταπολεμική πορεία της Θράκης, πέρα από το παραπάνω σχήμα, χαρακτηρίζεται και από τον τουρκικό εθνικισμό και φασισμό, ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με πρωταγωνιστικό μοχλό το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και με διάφορα όργανα στη διάθεσή της, η Τουρκία πραγματοποίησε και συνεχίζει την υλοποιεί την εθνικιστική της πολιτική.

Τι υπάρχει ως αντίλογος για τη Θράκη και τον Έβρο;

Η Ελλάδα που αδιαφορεί, με ψευτοαριστερούς λάτρεις του Κεμαλισμού και αρνητές της Γενοκτονίας των προγόνων μας, με ψευτοπατριώτες, πατριδοκάπηλους και θεομπαίχτες, μία πτωχευμένη πνευματική και πολιτική τάξη, που αγνοεί προκλητικά τη Θράκη, από την οποία αποσύρεται άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με περισσότερο θόρυβο.

Προτείνει Ειδική Οικονομική Ζώνη, “αναπτυξιακή ” δηλαδή πρόταση που θέλει τη Θράκη και τον Έβρο να την μετατρέψει σε ένα χώρο που να μοιάζει στη Μανίλα, στη Σαγκάη και την πόλη του Μεξικό. Ένας “γάμος” που προωθείται από Γερμανούς πολιτικούς, τραπεζίτες και επιχειρηματίες και από τον Ερντογάν δια του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής!

Με δεδομένο τον τουρκικό εθνικισμό και την ελλαδική αδιαφορία, τους με γεωμετρική πρόοδο αυξανόμενους θαυμαστές του Κεμαλικού φασισμού και τους πωλών τοις μετρητοίς και επί πιστώσει τον πλούτο μας, οι ευθύνες πέφτουν στα χέρια μας. 

Είναι άλλωστε το μοναδικό, εκτός από την πίστη και την ελπίδα μας στο Θεό, που μας έχει απομείνει στη Θράκη και τον Έβρο.



Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

"Αν είστε καλά παιδιά......"


Θ. Μαλκίδης

"Αν είστε καλά παιδιά......"

Η φράση του εκπροσώπου επί των Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου «Αν είστε καλά παιδιά μπορούμε να κάνουμε αναθεώρηση στα 13 χρόνια αντί στα 15», εννοώντας την διάρκεια παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, φανερώνει ακόμη και στους πλέον αδαείς τις προθέσεις του πλέον φασιστικού κράτους στον πλανήτη.

Τις προθέσεις για την Κύπρο και την αποκαλούμενη "λύση", για το Αιγαίο, τη Θράκη, για τον Ελληνισμό, εννοώντας επιπλέον ότι το 1821 οι πρόγονοί μας δεν ήταν  και τόσο καλά παιδιά......






Εθνικό Μνημείο Γενοκτονίας




Θ. Μαλκίδης 

Εθνικό Μνημείο Γενοκτονίας 

Με αφορμή τα μεθαυριανά αποκαλυπτήρια στη Χρυσούπολη ενός ακόμη μνημείου για τη Γενοκτονία, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, οφείλουμε να ξαναβάλουμε το ζήτημα του Εθνικού Μνημείου Γενοκτονίας. 

Είναι γεγονός  ότι το  μαζικό  έγκλημα εναντίον των προγόνων μας και προγόνων μου, δεν υφίσταται στην Ελληνική διπλωματική ατζέντα, δεν  έχει υπάρξει ποτέ αίτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας για αναγνώριση, δεν υπάρχει Εθνικό Μνημείο για τη Γενοκτονία στη Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, στην ενιαία Θράκη.  

Δεν υπάρχει ο τόπος για την έρευνα, την παράθεση στοιχείων και τη διεθνή τεκμηρίωση, για τους Έλληνες και της Ελληνίδες, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Μία Γενοκτονία από το φασιστικό καθεστώς των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, δασκάλων του Χίτλερ,  η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω 1.000.000 ανθρώπους, Γενοκτονία η οποία απουσιάζει από την πολιτική, ιστορική, διανοητική και διπλωματική ελλαδική ατζέντα. 

Την ίδια στιγμή λαοί που έχουν υποστεί Γενοκτονία  δημιουργούν Εθνικά  Μνημεία και Ινστιτούτα (Ερεβάν, Τελ- Αβίβ, κλπ) με διεθνείς αναφορές που παράγουν και τεκμηριώνουν και βεβαίως έχουν συνεχή θετικά αποτελέσματα.

 Στην Ελλάδα, με εξαιρέσεις τις εξαιρετικές και φιλότιμες προσπάθειες προσφυγικών σωματείων και άλλων φορέων, που  διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος της πορείας  του προσφυγικού Ελληνισμού, η ελλαδική πολιτεία δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την αναγνώριση, για τη  συγκρότηση  του εθνικού μνημείου και ινστιτούτου για τον Ελληνισμό της καθ΄ ημάς Ανατολής, για τη Γενοκτονία των προγόνων μας. Αντιθέτως με προκλητικό τρόπο την υπονομεύει και την αρνείται!

Μπροστά σ΄αυτήν την  απουσία και την ολιγωρία, στην εχθρότητα και την αδιαφορία, στην υπονόμευση και την άρνηση, πρέπει να  απαντήσουν οι πρόσφυγες, οι διασωθέντες του μαζικού εγκλήματος. Μπροστά στην πολιτική παρακμή, στη Μνημονιακή δουλεία, την επίσημη α-παιδεία, την υπονόμευση, την άρνηση,  τη λήθη, το αίτημα από από την Ελληνική Δημοκρατία για αναγνώριση, η δημιουργία του Εθνικού Μνημείο  για τη Γενοκτονία, ας είναι μία από τις   διεκδικήσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων για  τη συμπλήρωση εκατό ετών από την 19η Μαΐου του 1919. 






Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Ο δολοφόνος του Σολωμού και ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Ισαάκ, συνομιλητής για τη λύση;




Θ. Μαλκίδης 

Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού και ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, συνομιλητής για τη λύση;  

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Κύπρο, ο  κατοχικός ηγέτης είχε (τον έχει ακόμη;) στην ομάδα της λύσης (!) του Κυπριακού τον  Συνταγματάρχη εν αποστρατεία, Χαλίλ Σατραζάμ (Khalil Sadrazam), ως σύμβουλο για θέματα ασφαλείας.

Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με την κατάθεση του Κενάν Ακίν,  που ανακρίθηκε για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, κατονομάστηκε ως το πρόσωπο που είχε δώσει την εντολή για τον πυροβολισμό και την εν ψυχρώ δολοφονία.

Πώς είναι δυνατόν να γίνονται συνομιλίες με δολοφόνους και ηθικούς αυτουργούς δολοφονιών όπως αυτή του Τάσου Ισαάκ,  αντί να ζητηθεί η εκτέλεση των διεθνών ενταλμάτων σύλληψής των δολοφόνων αλλά και των ηθικών αυτουργών;

Με αυτούς θα έρθει η "λύση"; 

Στη γη του Ευαγόρα, του Κυριάκου, του Γρηγόρη, του Θεόφιλου, του Τάσου, του Σολωμού, στη γη του Ελληνισμού και του Φωτός, θα νομιμοποιηθεί η κατοχή και  η βαρβαρότητα; 

Οι στίχοι από  το «Ίτε» του 1975 Παντελή Μηχανικού εκφράζουν την πραγματικότητα όσων προωθούν τη "λύση":  

«Και τι περιμένεις από ανθρώπους που τους βιάσανε τις γυναίκες μπροστά στα μάτια τους και δεν τραβήξανε το σουγιά τους.
Απαθώς τότε. Κι απαθώς σήμερα ζητάνε απλώς διαζύγιο. Τέτοιοι ρουφιάνοι δεν μπορούν να πολεμήσουν για τίποτε»
















Πολιτισμού και Ιστορίας Θράκης και Ελληνισμού Εγκώμιον




Πολιτισμού και Ιστορίας Θράκης και Ελληνισμού  εγκώμιον 

Την Παρασκευή 7, Σάββατο 8, Κυριακή 9 Ιουλίου οργανώνεται,  από τον Σύλλογο Άνθειας- Αριστείνου "Σπάρτακος", για 22η φορά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Άνθεια της Αλεξανδρούπολης. Εκεί, στους οικισμούς που έχτισαν Θρακιώτες πρόσφυγες  θα απολαύσουμε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από όλη την Ελλάδα.  -Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Πόντος, Κρήτη, Πελοπόννησος, Μ.Ασία, Νησιά Ιουνίου, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία  
να γνωρίσουν τον πολιτισμό της Θράκης στην  εκδήλωση που οργανώνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ το Σάββατο 8 Ιουλίου 
και ώρα 10:30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο της Άνθειας   με ομιλητή  τον Θ. Μαλκίδη.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Οι Ήρωες καταδρομείς του 1974 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας




Θ. Μαλκίδης

Οι Ήρωες καταδρομείς του 1974 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας 

Τα οστά 15 καταδρομέων από την Ελλάδα που σκοτώθηκαν στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ενταφιάστηκαν σήμερα στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία καθώς δεν έγινε κατορθωτή η ταυτοποίηση τους. 

Πρόκειται για καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροσκάφος Noratlas το οποίο καταρρίφθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά. Από τη κατάρριψη είχε σωθεί μόνο ένας καταδρομέας ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Τα οστά των ηρώων καταδρομέων  τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και ενταφιάστηκαν σε δύο ορύγματα στην κορυφή του μνημείου.

Η εκταφή των 15 σορών που είχαν σκεπαστεί μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τον Ιούλιο του 1974, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και τα οστά παραδόθηκαν μετά τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις στις οικογένειές τους.

Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση όλων των οστών που ανευρέθηκαν, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών σε μέγεθος. Αυτά, συνέχισε, βρίσκονται στα τρία κιβώτια και μετά από επιθυμία των οικογενειών των ηρώων τάφηκαν στη Κύπρο, ενώ απομένει η ταυτοποίηση τριών ακόμη νεκρών του Noratlas. 

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται ακόμα εννέα ομαδικοί τάφοι που περιλαμβάνουν μικρά, μη ταυτοποιηθέντα οστά αγνοουμένων, τα οποία εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους. Πρόκειται για άτομα που, είτε έπεσαν στο πεδίο των μαχών, είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια, μετά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους και η ταυτότητά τους παρέμεινε για δεκαετίες άγνωστη, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί.

Παράλληλα πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι επιστημονικές διαδικασίες αναφορικά με την πρόσφατη εκταφή των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε το 1964 από τη τουρκική αεροπορία. Οι διαδικασίες στο σημείο εκταφής ολοκληρώνονται, ενώ εναπόκειται στους συγγενείς να αποφασίσουν αν οι οικείοι τους θα παραμείνουν θαμμένοι στη Λευκωσία ή αν θα επαναπατριστούν τα οστά για να ταφούν στην Ελλάδα.







Ανάμεσα στα μη ταυτοποιημένα οστά των ηρώων καταδρομέων που κηδεύτηκαν σήμερα, βρίσκονται και αυτά του συμπατριώτη μου Θρακιώτη Ανθυπασπιστή Χρήστου Χατζόπουλου



Ο Χρήστος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.



Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις 22 χρόνων. 





Μνημόσυνο του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου





Θ. Μαλκίδης

Μνημόσυνο του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου του Ελευθερίου  

Την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί Λευκωσίας τελείται το μνημόσυνο του μέχρι πρότινος αγνοουμένου στρατιώτη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου του Ελευθερίου  (ΑΣΜ 11167/72) του 286 Μ.Τ.Π.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1954 στη Λευκωσία. Κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά το 1972 και μετά τη βασική του εκπαίδευση τοποθετήθηκε στο 286 Μ.Τ.Π. και εντάχθηκε στη δύναμη του 2ου Λόχου. 

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις αντίστασης στην τουρκική εισβολή  του 1974 και τα ίχνη του χάθηκαν στις 6 Αυγούστου 1974 κατά τις μάχες της κατάληψης της Λαπήθου από τα τουρκικά στρατεύματα. Τα οστά του βρέθηκαν μετά από δεκάδες χρόνια, ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στους οικείους του. Ένας ακόμη Έλληνας  της Κύπρου που αγωνίστηκε, αντιστεκόμενος το 1974 στους Τούρκους εισβολείς, για Ελευθερία.










Στέλνουμε γράμματα στον κρατούμενο στις Τουρκικές φυλακές Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί. Υπογράφουμε για την απελευθέρωσή του. Letters to Yannis Vasilis Yailali



Θ. Μαλκίδης 

Στέλνουμε γράμματα στον κρατούμενο στις Τουρκικές φυλακές Έλληνα Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί 


Γνωρίζω προσωπικώς τι σημαίνει να κατηγορείσαι με ψεύτικα και κατασκευασμένα στοιχεία, να συκοφαντείσαι, να διώκεσαι από τις ίδιες δυνάμεις που  έχουν κρατούμενο στις Τουρκικές φυλακές τον Έλληνα συναγωνιστή  Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί.  Ξέρω όμως επίσης πως  οι ψεύτες και οι συκοφάντες, κρύβονται μπροστά στην  Αλήθεια, γι' αυτό και στηρίζουμε τον Γιάννη στο δίκαιο και εν τέλει νικηφόρο αγώνα του.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες γίνεται η δίκη του Έλληνα κρατούμενου στις Τουρκικές φυλακές Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί  . Του Έλληνα που ανακάλυψε την πραγματική ταυτότητα ως  καταγόμενος από τον Πόντο και την Κύπρο, αγωνίστηκε  για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και τώρα κατηγορείται, μεταξύ των άλλων,  για προσβολή του Κεμάλ και  του Ερντογάν!
Κάνουμε γνωστό σε όλον τον κόσμο τον αγώνα του συμπατριώτη μας, όπως έγραφε ο Ιάκωβος Μάγερ από  το πολιορκημένο Μεσολόγγι "Η δημοσιοποίηση είναι η  ψυχή της δικαιοσύνης". 

Ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί όπως κάθε κρατούμενος στην Τουρκία που κατηγορείται για τις ιδέες του περιμένει τη συμπαράστασή μας. Ο Γιάννης δεν είναι μόνος. Στέλνουμε πριν την 18η Ιουλίου που είναι η πρώτη του δίκη, η άλλη είναι στις 26 Οκτωβρίου, επιστολές στην ελληνική, την τουρκική, την αγγλική γλώσσα. Μία λέξη αρκεί για να δυναμώσει τον αγώνα του, της οικογένειάς του και της συντρόφου του  Meral Geylani, τον αγώνα των συναθλητών του για την απελευθέρωσή του. 


Η διεύθυνση Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί στη φυλακή για επιστολές συμπαράστασης

Υπογράφουμε στην παρακάτω διεύθυνση για την απελευθέρωση του Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί . Ευχαριστούμε πολύ τον Σανταίο Ματθαίο Γιαλαμά για τη συμβολή του. 

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Κύπρος: Λύση με τους κατακτητές και με τους φασίστες Γκρίζους Λύκους;






Θ. Μαλκίδης

Λύση με τους κατακτητές και με τους φασίστες Ναζί Γκρίζους Λύκους; 

Μετά το γεγονός  ότι ο Γιλντιρίμ, πρωθυπουργός της Τουρκίας και εκ των συνομιλητών των θεσμικών της Ελλάδας και της Κύπρου έκανε με υπερηφάνεια μέσα στη Βουλή το σήμα των Γκρίζων Λύκων, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι δείχνοντας πως είναι ένας ακόμη  εκπρόσωπος του κράτους- κυβέρνησης μαφιόζων, φασιστών και  παρακρατικών,  χρειάζεται  κάποια άλλη απόδειξη για να κατανοηθεί το τουρκικό καθεστώς;

Ο  Γιλντιρίμ, εκλεκτός του σουλτάνου Ερντογάν, επίγονος και αυτός του δασκάλου του Χίτλερ, Μουσταφά Κεμάλ, επικεφαλής και των εγκληματιών και των δολοφόνων των Γκρίζων Λύκων του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, μπορεί να συνεχίσει να είναι ο συνέταιρος σε "Λύσεις" για την Κύπρο;  Αυτός και οι όμοιοί του που δολοφόνησαν δικούς μας ανθρώπους όπως ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο Τάσος Ισαάκ, o Σολωμού Σολωμού και συνεχίζουν να δολοφονούν χιλιάδες ακόμη στο Κουρδιστάν, μπορούν να θεωρούνται εγγυητές  (!) της Κύπρου;  

Μέχρι πότε θα βλέπουμε τη βαρβαρότητα θα επιβραβεύεται,  ως πότε θα εισάγεται ο φασισμός στην πατρίδα της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Αντίστασης, του Φωτός;  


Την απάντηση τη δίνει για ακόμη μία φορά η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα που έκανε τη ζωή της ένα με την Κύπρο, με τους αγνοούμενους, με τους πρόσφυγες. Δείτε την στο βίντεο που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο, αφού απέναντι στους κατακτητές, ορθώνει ακόμη μία φορά τη φωνή της ως  γυναίκα, ως  σύμβολο του αγώνα και της αντίστασης των Ελλήνων της Κύπρου. 

Εκεί το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, πλάι στις εικόνες των δολοφονημένων από τους κατακτητές Θεόφιλου Γεωργιάδη, Τάσου Ισαάκ, Σολωμού, η Χαρίτα Μάντολες κάθε βράδυ  δύναμη σε όλους μας να συνεχίσουμε. 

https://www.facebook.com/antonia.kyprianou.5/videos/10207225486675127/


Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Από την αγωνιζόμενη για Ελευθερία και Αλήθεια Χαρίτα Μάντολες, στην παράδοση στους κατακτητές;


Θ. Μαλκίδης 

Από την αγωνιζόμενη για Ελευθερία και Αλήθεια Χαρίτα Μάντολες, στην παράδοση στους κατακτητές; 

Τη Χαρίτα Μάντολες, την Ελένη Φωκά, τις αγωνιζόμενες γυναίκες των οδοφραγμάτων και των πλατειών, τις μάνες και τις γυναίκες των αγνοουμένων, τις δασκάλες των παιδιών στα κατεχόμενα, τις γνώρισα πριν πολλά χρόνια και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό. 

Η παρουσία τους και κυρίως η μαρτυρία τους ήταν και παραμένει μία σημαντική στιγμή για τον  άνθρωπο που δεν παρέδωσε τη ψυχή και τη ζωή του, που αναζητά σε κάθε λεπτό ιδανικά και ζωή, φως και αλήθεια. 

Την  Χαρίτα Μάντολες, την είδα ξανά στις φωτογραφίες από την εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, εκεί όπου έχουμε βρεθεί πολλές φορές μαζί. Την είδα όπως τη βλέπω χρόνια τώρα  μαυροντυμένη να κρατά από το 1974 τις φωτογραφίες των αγαπημένων της 12 μελών της οικογένειάς της και να πρωτοστατεί, πάντα παρούσα στις αντικατοχικές εκδηλώσεις να δίνει θάρρος και στις άλλες γυναίκες.

Η Χαρίτα Μάντολες μέχρι τον Ιούλιο του 1974 ήταν μια ευτυχισμένη γυναίκα, πλάι στον αγαπημένο της σύζυγο Αντρίκο και τα δύο παιδιά τους, ζούσαν στο χωριό Ελιά, της επαρχίας Κερύνειας. Είδε μαζί με τις αδελφές της να εκτελούν εν ψυχρώ οι Τούρκοι στρατιώτες τον πατέρα της Νεόφυτο, τον σύζυγό της Ανδρέα και τους δύο γαμπρούς της, Θεόδωρο και Φοίβο, ενώ με τη γενναιότητά της κατάφερε να σώσει το μικρό της αγοράκι.

Μετά από 34 χρόνια της παραδόθηκαν  μια χούφτα οστά: δυο πόδια, ένα χέρι… χωρίς κορμί, χωρίς κρανίο. Ό,τι πήρε τα έθαψε:«Ευχαριστώ, Άγιε Θεέ, που με αξίωσες. Έτσι έθελα να θάψω ό,τι απόμεινε από σένα Αντρίκο μου»… είπε η Χαρίτα κρατώντας στο ένα χέρι την ελληνική και την κυπριακή σημαία και στο άλλο ένα δάφνινο στεφάνι.

«Τον άντρα μου τον σκότωσαν οι Τούρκοι, έπεσε κάτω, δεν με άφησαν να τον αγγίξω να δω αν ήταν νεκρός ή ζωντανός, το μωρό μου όμως ήταν πάνω στο σβέρκο του πληγωμένο, έτρεχαν τα αίματα του, φώναζε ‘μπαμ μπαμ παπά μου’, κοιτούσε με τα ματάκια του γουρλωμένα,γύρω-γύρω, δεν περπατούσε, κι οι Τούρκοι δεν με άφηναν να το πιάσω. Εγώ φώναζα, θέλω τον γιο μου, θέλω το μωρό μου, το μωρό μου, οι Τούρκοι με έσπρωχναν πίσω. Κουράστηκε ένας Τούρκος να με ακούει και έπιασε το μωρό από το χεράκι και μου το πέταξε μακριά μέσα στα αγκάθια. Τον διεκδίκησα και τον πήρα, αν δεν τον διεκδικούσα θα ήταν αγνοούμενος ο γιος μου. Γι’ αυτό λέω πρέπει να διεκδικούμε και πρέπει να αφήσουμε την πολυθρόνα και τον καναπέ και να βγούμε έξω στους δρόμους να πάμε εκεί στο Προεδρικό και να φωνάξουμε εμείς θέλουμε δίκαιη λύση, απελευθέρωση του τόπου μας, οι ρίζες μας είναι εκεί, εμένα στο χωριό μου την Ελιά, στον Καραβά, στην Όρκα, στην Κερύνεια μας. Θέλουμε να καταδικαστούν όσοι τους εσκοτώσαν».

Στη "λύση" για την Κύπρο, στις συζητήσεις στην Ελβετία, υπάρχει η Χαρίτα, η Ελένη, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες, η αλήθεια, η Ελευθερία; 


Χαρίτα Μάντολες, Θία Χάλο, Θ. Μαλκίδης, Ελένη Φωκά.   Ημικατεχόμενη Λευκωσία - Ημικατεχόμενη Κύπρος

Μία ιστορικής σημασίας εκπομπή στο Κουρδικό Κανάλι Artι TV για τη Γενοκτονία.Tamer Çilingir ve Devrim Kavallı- Pontos Rum Soykırımı.Artı TV de (Canlı)



Θ. Μαλκίδης 

Μία ιστορικής σημασίας εκπομπή στο Κουρδικό Κανάλι 
Artι TV για τη Γενοκτονία


Μία ιστορικής σημασίας εκπομπή προβλήθηκε πριν λίγες ώρες στο Κουρδικό Κανάλι Artι TV με θέμα τη Γενοκτονία που συντελέστηκε στον Πόντο. 

Στο πρόγραμμα του Ahmet Nesin (Αχμέτ Νεσίν) μίλησε ο Tamer Çilingir  (Ταμέρ Τσιλιγκίρ ) εκ Λιβερών του Πόντου, συγγραφέας του βιβλίου για το ζήτημα της Γενοκτονίας, φυλακισμένος 
για δέκα (!) χρόνια για τη δράση του (η συνέντευξή του στο σύνδεσμο http://malkidis.blogspot.gr/2017/03/blog-post_27.html  )

Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ οποίος είχε μιλήσει στη Στουτγκάρδη στην εκδήλωση των Ποντιακών Σωματείων της Βάδης - Βυρτεμβέργη, αποτελεί ένα συνεπή συναθλητή της αλήθειας για τον Πόντο, όπως επιγράφεται και το βιβλίο του, συμπαραστάτης του αγώνα απελευθέρωσης του φυλακισμένου Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί.

Στην εκπομπή συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Γενοκτονία, ενώ η Devrim Kavallı (Ντεβρίμ Καβαλί) τραγούδησε με ένα ιδιαίτερο τρόπο το "την Πατρίδαμ ' έχασα". ( https://www.facebook.com/Devrimiran/videos/10209800774232601/  )

Η αφύπνιση των ιστορικών λαών της Μικράς Ασίας που υπέστησαν Γενοκτονία, Γενοκτονία η οποία υφίσταται μέχρι σήμερα, συνεχίζεται!




Artı TV de (Canlı)

Ahmet Nesin'in sunduğu USTURA Programı
Tamer Çilingir ve Devrim Kavallı 
Konu: Pontos Rum Soykırımı