Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Οι Ήρωες καταδρομείς του 1974 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας




Θ. Μαλκίδης

Οι Ήρωες καταδρομείς του 1974 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας 

Τα οστά 15 καταδρομέων από την Ελλάδα που σκοτώθηκαν στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ενταφιάστηκαν σήμερα στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία καθώς δεν έγινε κατορθωτή η ταυτοποίηση τους. 

Πρόκειται για καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροσκάφος Noratlas το οποίο καταρρίφθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά. Από τη κατάρριψη είχε σωθεί μόνο ένας καταδρομέας ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Τα οστά των ηρώων καταδρομέων  τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και ενταφιάστηκαν σε δύο ορύγματα στην κορυφή του μνημείου.

Η εκταφή των 15 σορών που είχαν σκεπαστεί μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τον Ιούλιο του 1974, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και τα οστά παραδόθηκαν μετά τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις στις οικογένειές τους.

Στη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση όλων των οστών που ανευρέθηκαν, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών σε μέγεθος. Αυτά, συνέχισε, βρίσκονται στα τρία κιβώτια και μετά από επιθυμία των οικογενειών των ηρώων τάφηκαν στη Κύπρο, ενώ απομένει η ταυτοποίηση τριών ακόμη νεκρών του Noratlas. 

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται ακόμα εννέα ομαδικοί τάφοι που περιλαμβάνουν μικρά, μη ταυτοποιηθέντα οστά αγνοουμένων, τα οποία εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους. Πρόκειται για άτομα που, είτε έπεσαν στο πεδίο των μαχών, είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια, μετά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους και η ταυτότητά τους παρέμεινε για δεκαετίες άγνωστη, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί.

Παράλληλα πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι επιστημονικές διαδικασίες αναφορικά με την πρόσφατη εκταφή των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε το 1964 από τη τουρκική αεροπορία. Οι διαδικασίες στο σημείο εκταφής ολοκληρώνονται, ενώ εναπόκειται στους συγγενείς να αποφασίσουν αν οι οικείοι τους θα παραμείνουν θαμμένοι στη Λευκωσία ή αν θα επαναπατριστούν τα οστά για να ταφούν στην Ελλάδα.







Ανάμεσα στα μη ταυτοποιημένα οστά των ηρώων καταδρομέων που κηδεύτηκαν σήμερα, βρίσκονται και αυτά του συμπατριώτη μου Θρακιώτη Ανθυπασπιστή Χρήστου Χατζόπουλου



Ο Χρήστος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου του νομού Έβρου το 1952 και φοίτησε εκεί στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο εξετάξιο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Διαθέτοντας αξιόλογα αθλητικά προσόντα, υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής και πέτυχε να εισαχθεί στη Γυμναστική Ακαδημία.



Στις 26 Απριλίου 1974 κατατάχθηκε ως στο Σώμα Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στις καταδρομές στη Ρεντίνα και ύστερα στη Σούδα της Κρήτης. Στις 22 Ιουλίου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στάλθηκε εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του για την υπεράσπισή της, αλλά καταρρίφθηκε το αεροπλάνο που τους μετέφερε και πέρασε στην αθανασία σε ηλικία μόλις 22 χρόνων.