Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Μνήμη Νεοκλή Σαρρή: «..σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι»

 


Θ. Μαλκίδης 

Για τον αείμνηστο πανεπιστημιακό μας δάσκαλο
 Νεοκλή Σαρρή.

Εννέα χρόνια  χωρίς αυτόν....

Υπήρξα ένας από τους χιλιάδες φοιτητές σου και συνδέθηκα, όπως άλλωστε το συνήθιζες, γιατί έτσι ήταν η παιδεία σου,  με δεσμούς (εκ)παίδευσης, εκτίμησης και φιλίας.

Είναι οι πολλές οι στιγμές, όπου πραγματοποιήσαμε συζητήσεις για απλά και σύνθετα ζητήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο και Έλληνα.

Οι ώρες που πέρασα μαζί σου μου άνοιξαν ένα διαφορετικό κόσμο σκέψης, λόγου και έργου. Τα χαρακτηριστικά σου αναλλοίωτα, Ελληνικά,  Ρωμαίικα, Οικουμενικά, του Γένους μας.

Με στήριξες, με βοήθησες, μου έδωσες τα εφόδια να κατανοήσω πολλά από αυτά που ο ίδιος και πρώτος είχες μιλήσεις και γράψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Η Τουρκία έχει θέση μόνο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης


 

Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Τουρκία έχει θέση μόνο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Με ποιο Δίκαιο θα δικάσει η Χάγη τον μονομερή διαμοιρασμό του Αιγαίου και της Ελληνικής ΑΟΖ, αφού η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι από την Τουρκία;

Η μόνη Χάγη που αφορά την Τουρκία είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα ατιμώρητα εγκλήματά της.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

 



Θ. Μαλκίδης 

Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα


Ό,τι και αν ειπωθεί και γραφτεί για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, είναι ελάχιστα μπροστά σ΄ αυτά που προσέφερε για την πατρίδα και την ελευθερία της. 

Ο στόχος του ήταν  ένας και μοναδικός: Η Ελευθερία.   

Ο Κολοκοτρώνης αγωνίστηκε ανιδιοτελώς και  παρά τα μεγάλα εμπόδια, από Τούρκους και Έλληνες,  τις φυλακίσεις, τις δοκιμασίες, έχοντας πίστη στο Θεό και την πατρίδα, ανέδειξε, ενίσχυσε, διέσωσε και ολοκλήρωσε την Επανάσταση. 

Αυτονόητο είναι ότι μας εμπνέει και σήμερα, ιδιαίτερα τις κατοχικές μέρες και νύχτες που ζούμε, αφού μας δίνει ένα και μοναδικό μήνυμα: "Για τον τόπο τούτο, που οφείλουμε να ελευθερώσουμε". 



Η Ομιλία  του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.


Στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο στρατηγός  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας (νυν 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) για να παρακολουθήσει τη διδασκαλία του γυμνασιάρχη Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) για τον Θουκυδίδη. 

Τόσο εντυπωσιάστηκε από την «παράδοσιν του πεπαιδευμένου γυμνασιάρχου και από την θέαν τοσούτων μαθητών», ώστε εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές. 

Την πρότασή του απεδέχθη ο Γεννάδιος και λόγω της στενότητας του χώρου και του πλήθους των μαθητών η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ορίσθηκε για τις 10 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.

Το γεγονός μαθεύτηκε στη μικρά τότε Αθήνα και εκτός από τους μαθητές, πλήθος ανθρώπων «διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων» συνέρρευσε στην Πνύκα το πρωί της 8ης Οκτωβρίου για να ακούσει τον ηγέτη της Επανάστασης του '21. 

Ξαφνικά, στον χώρο της ομιλίας εμφανίσθηκε «σμήνος χωροφυλακής», αποφασισμένο να διαλύσει τη συγκέντρωση, επειδή προφανώς, ως βασιλικότερο του βασιλέως Όθωνα, τη θεώρησε αντικαθεστωτική. 

Όμως, μετά τη διαβεβαίωση του γυμνασιάρχη και των καθηγητών για το «αθώο της πράξεως», οι χωροφύλακες αποχώρησαν και η ομιλία έγινε κανονικά. 



Η Ομιλία

Οι κυρώσεις στα αζήτητα και ο Ερντογάν για μπάνια στην Αμμόχωστο (συγκλονιστικό βίντεο από την κατεχόμενη για 46 χρόνια πόλη)



Δόθηκε… χώρος στη διπλωματία, μπήκαν στο ράφι οι κυρώσεις και πριν αλέκτορα φωνήσαι , οι Τούρκοι έστειλαν την κίνηση καλής θέλησης της Ε.Ε. στα αζήτητα. Προχώρησαν στο άνοιγμα τμήματος της παραλιακής περιοχής της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Οι παρασκηνιακές διεργασίες που διεξήχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πριν και κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκόλυναν εν πολλοίς την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδίων της κατοχικής δύναμης. 

Ερντογάν : ¨Ζήσαμε την ευτυχία να γίνει πάλι τζαμί η Αγία Σοφία¨



Ακούσαμε το σύνολο της χτεσινής  ομιλίας του Ερντογάν.


Εντύπωση μας προκάλεσε ο αντιδυτικισμός που αποπνέει όλη την ομιλία του. Σας παραθέτουμε μερικά από τα σημεία της ομιλίας του

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η Τουρκία καταρρέει και συνεχίζει να εκβιάζει και να απειλεί

 


Ασταμάτητη προς τα κάτω, η τουρκική λίρα έναντι δολαρίου και ευρώ.  Έτσι το δολάριο έφτασε φτάνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 7,8697 λίρες.  

Ανάλογη πορεία είχε και το ευρώ που έφτασε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ στις 9,25,29 λίρες. Επίπεδα που εύκολα μπορεί να ξεπεραστούν στις επόμενες ώρες, καθώς αυτή την στιγμή  οι ισοτιμίες είναι στα παρακάτω επίπεδα.

Ερντογάν – Τατάρ: Ανοίγουν μέρος της παραλίας της κατεχόμενης Αμμοχώστου

 


Άλλη μια πρόκληση, στην αλυσίδα των προκλήσεων της Άγκυρας στην Κύπρο

Στην Άγκυρα μετέβη, πέντε ημέρες πριν τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ, προκειμένου να ανακοινώσει, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, το άνοιγμα μέρους της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου παρά τα έντονα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα η παραλία θα είναι προσβάσιμη στο κοινό την  Πέμπτη 8 Οκτωβρίου.

Ο Αλίγεφ δεν είναι στην εξουσία! Το Αζερμπαϊτζάν κυβερνείται από τον Ερντογάν



Ο Αλίγεφ δεν είναι πια στην εξουσία! Το Αζερμπαϊτζάν κυβερνείται από τον Ερντογάν


Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ήταν έτοιμος για περιπέτεια, αλλά στις 27 Σεπτεμβρίου τον έσπρωξε η Τουρκία.

Σε ένα τέτοιο συμπέρασμα κατέληξε ο Ομιλητής της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, Αρτούρ Τοβμασιάν. 

«Νομίζω ότι ο Ιλχάμ Αλίγιεφ δεν είναι πλέον στην εξουσία στη χώρα του, επειδή σε οποιαδήποτε πρόταση που υποβάλλουν οι συμπρόεδροι της ΟΜ του ΟΑΣΕ, η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, με επικεφαλής τον Αλίγιεφ, απαντάει ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να συμμετάσχει στις συνομιλίες», δήλωσε ο Τόβσμιαν.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Η Σαουδική Αραβία καλεί τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα !




Η Σαουδική Αραβία καλεί τους πολίτες της να μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα !

Η Gulf News ανέφερε πως οι Σαουδαραβικές αρχές, προέτρεψαν τους πολίτες να μποϋκοτάρουν “οτιδήποτε τουρκικό”, μετά από τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγόρησε ορισμένες χώρες του Κόλπου πώς ακολουθούν αποσταθεροποιητικές πολιτικές στην περιοχή.

Ισχυρισμός πως ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία από τον Απρίλιο και εντεύθεν αποκρύπτονται....

 



Μετά από τις δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά προς τον Μουχαρρέμ Σαρίκαγιααρθρογράφο της εφημερίδας Haberturk, σχηματίστηκαν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που δίνονται για το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά. ο υπουργός στη δήλωση που έκανε αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είχε πει πως “τον Απρίλιο το ποσοστό των τεστ που έβγαιναν θετικά ήταν 20% δηλαδή αν γινόταν σε πέντε άτομα τεστ το ένα έβγαινε θετικό ενώ αυτό το ποσοστό τώρα έχει πέσει στο 10% αλλά μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τους νομούς. 

Η «Νυρεμβέργη» της Γενοκτονίας των Αρμενίων (και των Ελλήνων)

 

  • Απόσπασμα από το βιβλίο του Θ. Μαλκίδη «Η Γενοκτονία των Αρμενίων». 

Η δολοφονία στο Βερολίνο του πρωτεργάτης της Γενοκτονίας Ταλαάτ Πασά: Η «Νυρεμβέργη» της Γενοκτονίας των Αρμενίων (και των Ελλήνων) 

Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Αρμένιοι, οι Έλληνες, όλοι οι λαοί που υπέστησαν  τη μαζική σφαγή, τη Γενοκτονία ευελπιστούσαν και περίμεναν  την τιμωρία των Τούρκων αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του εγκλήματος.

Οι νέες όμως πολιτικές των Μεγάλων Δυνάμεων, η εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης και η άνοδος του Κεμάλ στο οθωμανικό εσωτερικό δεν επέτρεψαν να υπάρξει έστω και η στοιχειώδη καταδικαστική πράξη για τους πρωταίτιους της Γενοκτονίας.

Οι ελάχιστες δίκες έγιναν πριν  στην Κωνσταντινούπολη, βάσει των άρθρων 45 και 170 του οθωμανικού Ποινικού Κώδικα για τους υπουργούς  και μέλη  του κόμματος της Ένωσης και Πρόοδος, συμπεριλαμβανομένων των βασικών αρχιτεκτόνων της γενοκτονίας, Tαλαάτ και Ενβέρ πασά, οι οποίοι δικάστηκαν ερήμην. Παρότι  καταδικάστηκαν δε εξέτισαν ποτέ την ποινή τους αφού με Γερμανική συνδρομή είχαν διαφύγει…

Παρόλα αυτά, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να διαψευστούν οι Αρμενικές προσδοκίες από τους Συμμάχους σχετικά με την ουσιαστική  τιμωρία υπευθύνων. Οι εμπνευστές και οι εκτελεστές της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλάζοντας τα ονόματά τους και το σημαντικότερο μένοντας ατιμώρητοι, τράπηκαν σε φυγή βρίσκοντας καταφύγιο αρκετοί από αυτούς στη  Γερμανία, όπου εμφανιζόταν ο Χίτλερ και οι Ναζί .

Η ετυμηγορία της τιμωρίας των εκτελεστών της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δόθηκε από το 9ο Παγκόσμιο Συμβούλιο της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (Ντασνάκ) που διοργανώθηκε το φθινόπωρο του 1919.

Οι εκτελέσεις, τις οποίες το 10ο  Παγκόσμιο Συμβούλιο της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας αποκάλεσε «Ειδική Επιχείρηση»,  ξεκίνησαν με αυτήν του Ταλαάτ Πασά. Ακολούθησαν οι Τζιβανσίρ, Σαϊντ Χαλίμ Πασά, Μπεαχεντίν Σακίρ, Τζεμάλ Αζμί, Τζεμάλ Πασά και Ενβέρ Πασά που εκτελέστηκαν στο διάστημα 1921-1922.

Στις 3 Δεκεμβρίου 1920 ο Σολομών Τεχλιριάν έφτασε στο Βερολίνο. Στις 15 Μαρτίου  1921 στην οδό Χάρντενμπεργκ 17, ο εκ των υπεύθυνων της Γενοκτονίας Αρμενίων και Ελλήνων Ταλαάτ έπεφτε νεκρός στο πεζοδρόμιο με μια σφαίρα  από το όπλο του Τεχλιριάν, ο οποίος   παρά τη δίκη που θα ακολουθήσει τον Ιούνιο του 1921 θα αθωωθεί.

Η  επιχείρηση εξολόθρευσης των υπευθύνων της Γενοκτονίας ονομάστηκε πολύ εύστοχα από τον Σιμόν Βρατσιάν ως η «Νυρεμβέργη των Αρμενίων».

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Βίντεο του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν


 

Το υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας ανάρτησε βίντεο από την πρόσφατη κοινή αζερο-τουρκική άσκηση με το εξής σχόλιο :

¨Λιώσε γιε μου αυτόν που έχει βλέψεις στην πατρίδα σου

Ψάξε γιε μου ποιος είναι ο εχθρός σου και ποιος ο φίλος σου

Με την τιμή σου γιε μου γράψε την ιστορία σου¨


"Κάθε σημείο που αποτελεί απειλή για την Τουρκία, είναι σημείο στρατιωτικών επιχειρήσεων"



Από την ομιλία του Ερντογάν στο Ικόνιο :

<<Αν προσέξετε θα δείτε ότι οι κρίσεις οι οποίες απασχολούν σήμερα τον κόσμο βρίσκονται γύρω από τη χώρα μας. Όταν ενώσετε αυτά τα σημεία των κρίσεων από τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο ως τον Kαύκασο, διακρίνεται πώς γίνεται μία ξεκάθαρη προσπάθεια πολιορκίας της Τουρκίας. Εμείς αυτό το παιχνίδι το είδαμε από πολύ νωρίς. Από τη μία μεριά προστατέψαμε την ακεραιότητα της χώρας μας, την ενότητα του έθνους και την ισχύ του κράτους μας και από την άλλη πλευρά κάναμε ένα-ένα τα βήματα και να διαλύσουμε αυτήν την πολιορκία.

Ορθόδοξη εκκλησία στη Σαμψούντα έγινε τζαμί και στόχος κυνηγών θησαυρών....

 


"Το 2016, έγραψα για τη μικρή Ορθόδοξη Εκκλησία του 19ου αιώνα που μετατράπηκε σε τζαμί, το Αντιγερί Τζαμί,  στην αγροτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, κοντά στην Σαμψούντα. Σήμερα ενημερώθηκα ότι υπέστη σοβαρές ζημιές από κυνηγούς θησαυρών".


Tugba Tanyeri-Erdemir 

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Μόρια, Λέσβος, Αιγαίο, Ελλάδα, Οκτώβριος 2020

 


Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον πανάρχαιο Ελαιώνα της Μόριας,  στη Λέσβο, στο Αιγαίο, στην  Ελλάδα τον Οκτώβριο του  2020..... 


Yπάρχει μόνο Τουρκικό πρόβλημα !



Θεοφάνης Μαλκίδης

Δεν υπάρχει Κυπριακό ζήτημα, ή Θράκης ή Αιγαίου, υπάρχει μόνο Τουρκικό πρόβλημα 

1.Η δημιουργία του Τουρκικού κράτους με  εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας 

Η συγκρότηση του τουρκικού κράτους το οποίο έγινε «με την εκδίωξη του Ελληνικού, του Αρμενικού, του Ασσυριακού, του Κουρδικού λαού και συνδέεται με το ζήτημα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», όπως επισημαίνει  ο  Τανέρ Ακσάμ, επέβαλλε τον κοσμικό –κεμαλικό  χαρακτήρα του καθεστώτος εξαφανίζοντας επιφανειακά το ισλαμικό παρελθόν. Ωστόσο αυτό που επιβλήθηκε ήταν ένα  φασιστικό και  ρατσιστικό μόρφωμα.

4 Οκτωβρίου 1941: Η σφαγή των Ελλήνων από τους Βούλγαρους κατακτητές στους Φιλίππους Μακεδονίας

 


 Συμπληρώνονται 79  χρόνια  σήμερα από την ημέρα που οι Βούλγαροι κατακτητές εκτέλεσαν 25 κατοίκους του οικισμού των Φιλίππων,  στο πλαίσιο του σχεδίου τους για την επιβολή της εξουσίας τους σε μια περιοχή που διεκδικούσαν για πολλά χρόνια. Η σφαγή ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου του 1941, ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου και άφησε -όπως ήταν φυσικό- ανεξίτηλα σημάδια στην μνήμη των κατοίκων των Φιλίππων.