Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

28η Οκτωβρίου στο Καστελλόριζο

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


28η Οκτωβρίου στο Καστελλόριζο


Παρότι υπάρχουν σημεία οίκησης ήδη από το 1660-1100 αιώνα π.Χ, οι ιστορικές αναφορές για  το Καστελλόριζο αρχίζουν από τον 4ο αιώνα π.Χ, όπου καταγράφεται με το όνομα Μεγίστη ή Μεγίστα, όνομα το οποίο προέκυψε από  ότι είναι το μεγαλύτερο νησί από τη συστάδα των δεκατεσσάρων (ανάμεσά τους  και η Ρω εκεί όπου η  Δέσποινα Αχλαδιώτη, επί 40 χρόνια από το 1943 ως το θάνατό της το 1982, ύψωνε την ελληνική σημαία) ή σύμφωνα με το μύθο, στον Μεγιστέα, τον πρώτο οικιστή. Μετά την κατάκτηση του νησιού  από τους Ιωαννίτες ιππότες  τον 14ο αιώνα,  υπάρχουν ονομασίες όπως  Castel Roux, Castellorizo, Castello Rozzo, Castello Rugio, ενώ μία πηγή αναφέρει ότι το Καστελλόριζο προέκυψε από το Castello Rosso, λόγω του κόκκινου χρώματος του βράχου από τον οποίο χτίστηκε το κάστρο από τους Ιωαννίτες.


Η Θράκη στο έπος του 1940-1941

 

Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Η Θράκη στο έπος του 1940-1941

 

Όπως και σε άλλες στιγμές της ιστορίας μας, η Θράκη παρέμεινε και παραμένει στο περιθώριο της αναφοράς και της ανάδειξης της σημασίας της. Έτσι πέρα από την τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο, η οποία καταγόταν  από την Καλλίπολη της  Θράκης και  σηματοδοτεί και νοηματοδοτεί με τα τραγούδια της το έπος του 1940-1941, έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε πως η Θράκη συνέβαλε στην επικράτηση εναντίον του φασισμού, εναντίον των εισβολέων και των κατοχικών δυνάμεων των Ιταλών, των Γερμανών και των Βουλγάρων.


Οδυσσέα Ελύτη «Η πορεία προς το μέτωπο»


Ἡ Πορεία πρὸς τὸ Μέτωπο




 

 

Οδυσσέα Ελύτη, «Η πορεία προς το μέτωπο»

Ξημερώνοντας τ' Αγιαννιού, με την αύριο των Φώτων, λάβαμε τη διαταγή να κινήσουμε πάλι μπροστά, για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες. Έπρεπε, λέει, να πιάσουμε τις γραμμές που κρατούσανε ώς τότε οι Αρτινοί, από Χιμάρα ώς Τεπελένι. Λόγω που εκείνοι πολεμούσανε απ' την πρώτη μέρα, συνέχεια, κι είχαν μείνει σκεδόν οι μισοί και δεν αντέχανε άλλο.


Αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ

 


Είναι αξημέρωτα της Δευτέρας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ένας επίμονος ήχος από σειρήνες μεταφέρει την είδηση του πολέμου, που είχε αρχίσει ουσιαστικά 2,5 μήνες πριν, στις 15 Αυγούστου, με τη βύθιση του ευδρόμου «Ελλη»

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Το Πρόσωπο της Αληθινής Ελλάδας





Θ. Μαλκίδης 

Το Πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Το Πρόσωπο της Αληθινής Ελλάδας.....

«Οι πολίτες  πρέπει να λένε τα σημαντικά και τα καίρια, όπως γράφει ο Αισχύλος και ένα σημαντικό είναι το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. 

Μία συγκλονιστική επιστολή - μαρτυρία Ελληνικότητας: Γιάννης Κατσίφας, Βασιλεία Κατσίφα για το παιδί τους Κωνσταντίνο Κατσίφα










Επιστολή της οικογένειας Κατσίφα στον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας



Βουλιαράτες, 
Κύριε Πρωθυπουργέ,

γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο χωριό Βουλιαράτες της Δρόπολης. Μαζί με τους συμπατριώτες μας βιώσαμε την καταπίεση και τους διωγμούς που υπέστη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα από το απολυταρχικό καθεστώς, που επικρατούσε στην Αλβανία μέχρι το 1990. Εδώ γεννήθηκε ο γιος μας ο Κωνσταντίνος όπως και οι τρεις κόρες μας.

Κωνσταντίνος Κατσίφας

 




«Πάνω στο βουνό βρήκαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε -γιατί περί εκτελέσεως πρόκειται. Αφού τραυματίστηκε βαριά, θα πρέπει να σβαρνίστηκε για 60 με 70 μέτρα πάνω στο χώμα, λίγο πριν εκτελεστεί, και φώναξε «ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο ελληνισμός», κάπου εκεί εκτελέστηκε κιόλας. 

Του δόθηκε η χαριστική βολή» δήλωσε ο ιατρός, Παντελής Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στο νεκρό Κωνσταντίνο Κατσίφα, στους Βουλιαράτες.


«Άξιον εστί» – Πώς γεννήθηκε το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη

«Άξιον εστί» – Πώς γεννήθηκε το μνημειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη

Η αρχική δυσπιστία, οι αντιδράσεις και η αποθέωση για ένα από τα κορυφαία έργα του ελληνικού πνεύματος.

Οι ήρωες ανάπηροι του έπους 1940-1941 και η σφαγή τους από τους Γερμανούς κατακτητές

 

Σαν σήμερα: Η 28η Οκτωβρίου στην ιστορία

Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Οι ήρωες ανάπηροι του έπους 1940-1941 και η σφαγή τους από τους Γερμανούς κατακτητές

Με την κατάρρευση του μετώπου και τη συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού το 1941,  οι 15.000  ανάπηροι στρατιώτες, ήρωες του έπους  αντίστασης και νίκης του Ελληνισμού στα Βορειοηπειρωτικά βουνά,  συγκεντρώθηκαν στα νοσοκομεία της Αθήνας, αρχίζοντας τον αγώνα  επιβίωσή τους, όπως άλλωστε και όλες  οι Ελληνίδες και οι  Έλληνες που δοκιμαζόταν από τη Ναζιστική και φασιστική κατοχή.


Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Άγιος Δημήτριος

 

Άγιος Δημήτριος: H ιστορία, το κόκκινο άλογο και το μύρο

Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, 26 Οκτωβρίου 1912

 


Η Ελλάδα μπαίνει στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου του 1912 συμμαχώντας με τη Βουλγαρία και τη Σερβία απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία. 

Δημήτρης Θεοχαρίδης



 Δημήτρης Θεοχαρίδης, 

Αγνοούμενος αδελφός


Σήμερα θα γιορτάζαμε τα εβδομηκοστά σου γενέθλια και  την ονομαστική σου εορτή,

Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης ή Βομβαρδιάρης

 

   

Καμαροσκέπαστη μονόκλητη Βασιλική του 12ου μ.Χ. αιώνα, καλυπτόμενη από κυλινδρική καμάρα πλακοσκέπαστη.

Το Ναΐδριο αυτό τιμάται στο όνομα του Αγίου Δημητρίου Βομβαρδιάρη ή Λουμπαρδιάρη και ιδρύθηκε τον έννατο αιώνα μ.Χ.  


Ο Οδυσσέας Ελύτης περί Ευρώπης

 

Προβολές της ταινίας «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» στις ΗΠΑ

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Πριν να διαλυθούν θα τα πουν όλα!



 Τώρα που  τα στόματα των ψευτοαριστερών ανοίγουν για τους δικούς τους λόγους και λένε  πολλά και διάφορα για το τσίρκο τους που το ονόμασαν κόμμα,  μετά από τις σημερινές αποκαλύψεις από πρώην υπουργό ότι πενήντα επώνυμοι αρθρογράφοι δούλευαν ως τρολ του Τσίπρα και διέδιδαν ψέματα και έκαναν προπαγάνδα, περιμένουμε να ακούσουμε πολλά και για το μνημόνιο, για την Τουρκία, για την εισβολή στο Αιγαίο και την Κύπρο, για τη Μακεδονία και για τη "Συμφωνία"! 


Η αυτοθυσία των κατοίκων στη Χαλάστρα που ξήλωσαν τα πορτοπαράθυρα των σπιτιών τους και τα έκαναν γέφυρα για να περάσει ο ελληνικός στρατός από τον Αξιό

 

Οκτώβριος του 1912.
Ο αγώνας του ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, βρίσκεται στο αποκορύφωμά του.


Μη στεναχωριέστε, κύριε Κυβερνήτα. Καλά είμαι. Τι είναι ένα χέρι για την Πατρίδα; Τίποτα!

 

adrias

Ένα από εκείνα τα γεγονότα που για μια ακόμα αφορά κάνουν περήφανο το ναυτικό μας και την Ελλάδα ολόκληρη είναι το Αδριάς Ι, αντιτορπιλικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Hunt III, που η ιστορία του αξίζει να ακουστεί σ’ όλο τον κόσμο. 


Δυνατή φωνή κατά της Τουρκίας

 


Στη φθινοπωρινή σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έκανε δύο σημαντικές παρεμβάσεις, απαξιώνοντας ουσιαστικά την συστηματική τουρκική προπαγάνδα της ΜΙΤ με πολλές οργανώσεις – σφραγίδα που εναλλάσσονται στο βήμα του ΟΑΣΕ για να «καταγγείλουν» την Ελλάδα πως (δήθεν) «καταπιέζει» τους ψευτομουφτήδες – πράκτορες της ΜΙΤ, πως δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας σε «φίλους της Φενέρμπαξε» και πως κάποτε (την δεκαετία του 1970) δεν έδινε άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε μειονοτικούς της Ελληνικής Θράκης. 


Οι τρεις ιερείς εθνομάρτυρες από την Σκοπιά Φλωρινης


Θεσσαλονίκη - Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε



Η Σκοπιά είναι το χωριό που σε διάστημα 40 ετών να θρηνεί τρείς ιερείς θύματα της προσήλωσής τους στο Γένος και στην Εκκλησιαστική τάξη.


Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Yuregine Sor - Τουρκική ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου!


 

Yuregine Sor - Τουρκική ταινία για τους Κρυπτοχριστιανούς του Πόντου!

Ο Νταλάρας για τον Αηδονίδη: «Μύστης μιας πανάρχαιας μουσικής τέχνης»


Ο Νταλάρας για τον Αηδονίδη: «Μύστης μιας πανάρχαιας μουσικής τέχνης» 

«Είναι τόσο δύσκολο αν όχι αδύνατον να μιλήσεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο αποτιμώντας τη σπάνια φωνή του, την μουσικότητά του, τις γνώσεις του, την παιδεία του, την ερμηνευτική του δεινότητα, τις αρετές του σαν καλλιτέχνης και άνθρωπος.


Φόνισσα: Μόλις κυκλοφόρησαν τα main trailer και το poster της πολυσυζητημένης ταινίας

 

 Φόνισσα: Μόλις κυκλοφόρησαν τα main trailer και το poster της πολυσυζητημένης ταινίας



 Η Φραγκογιαννού, αυτή η αποκρουστική παιδοκτόνος , είναι παραδόξως μια από τις πιο τραγικές και συμπαθητικές φιγούρες της λογοτεχνίας. Ο Παπαδιαμάντης μας διδάσκει να αγαπάμε τους ανθρώπους μέσα από την κατάντια, την φθορά και την κακία τους.

ΑΔΡΙΑΣ : Η απίστευτη ιστορία του ελληνικού αντιτορπιλικού


adrias_l-67_1















Η σχεδόν άγνωστη στους Έλληνες, ιστορία του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ, που γελοιοποίησε τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η ιστορία του κυρ-Γιάννη: Με μια βαλίτσα, λίγο χώμα ελληνικό, μες στα έρημα τα ξένα!

 

Στο Αγρίνιο, είχαμε την τιμή να συναντήσουμε τον κύριο Γιάννη Πεσλή, έναν άνθρωπο που μοιράστηκε μαζί μας την σπουδαία ιστορία της ζωής του. Ο κύριος Γιάννης αφηγήθηκε τα παιδικά του χρόνια, μιλώντας για τη φτώχεια που επικρατούσε τότε, αλλά και για την απόφαση που έλαβε ο πατέρας του, να μεταναστεύσει όλη η οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή. 

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Χρόνης Αηδονίδης: Πέθανε ο τραγουδιστής και δάσκαλος της παράδοσης της Θράκης


aidonidis-2


Ο Χρόνης Αηδονίδης γεννήθηκε στην Καρωτή Διδυμοτείχου στις 23 Σεπτεμβρίου 1928. Γιος του Ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στην Καρωτή, περνά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί είναι που μαθαίνει τα πρώτα του τραγούδια και μυείται στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του, κι έπειτα απ’ τους ντόπιους μουσικούς που έπαιζαν στα πανηγύρια του χωριού του.

23 Οκτωβρίου 1941 : Το διπλό και ατιμώρητο Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο Εορδαίας

 



Θεοφάνης Μαλκίδης

Το διπλό και ατιμώρητο Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο Εορδαίας  – Οκτώβριος 1941 και Απρίλιος 1944.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1941 δυνάμεις των Γερμανών Ναζί κατακτητών και  των δοσίλογων ελληνόφωνων συνεργατών τους, εισβάλλουν  στο Μεσόβουνο Εορδαίας, ένα χωριό προσφύγων από τον Πόντο. Ο οικισμός περικυκλώνεται από σαράντα αυτοκίνητα με στρατιώτες της Βέρμαχτ,  που  ήρθαν  από τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη.

Ειρήνη....



 Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο συγκυβερνήτης του Ερντογάν, ο δολοφόνος του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού, ο διακινητής εκατοντάδων χιλιάδων "προσφύγων και μεταναστών" και  εμπρηστής στον Έβρο και το Αιγαίο, ο μεγαλύτερος φασίστας του πλανήτη, σε σημερινή πρωτοβουλία του


Οἱ προσκυνητές τοῦ Παναγίου Τάφου

 

Οἱ προ­σκυ­νη­τές τοῦ Πα­να­γί­ου Τά­φου 

Εἶ­ναι πα­νάρ­χαι­α εὐ­λα­βι­κή συ­νή­θεια τῶν χρι­στια­νῶν ἡ προ­σκύ­νη­ση τοῦ Πα­να­γί­ου Τά­φου τοῦ Χρι­στοῦ καί τῶν Ἁγίων Τό­πων. Ἀ­πό πό­θο καί εὐ­λά­βεια μέ κό­πους, θυ­σί­ες καί κιν­δύ­νους, πή­γαι­ναν πολ­λοί ἔ­στω καί μί­α φο­ρά στήν ζωή τους νά προ­σκυ­νή­σουν τά μέ­ρη πού ἔ­ζη­σε καί περ­πά­τη­σε ὁ Χρι­στός. 

Απελευθέρωση της Πρέβεζας

 


Απελευθέρωση της Πρέβεζας: Η Οθωμανική Πρέβεζα στις 20-10-1912 είναι πλέον περικυκλωμένη από Ελληνικά στρατεύματα που ήρθαν από τη Φιλιππιάδα. Προηγήθηκε μια μάχη με την Τουρκική φρουρά στη Νικόπολη, η οποία και τράπηκε σε φυγή. Ο Τούρκος Ταγματάρχης Διοικητής της δύναμης Πρέβεζας Mehmet Asaf, δεν πανικοβάλλεται και όπως γράφουν τα ιστορικά αρχεία «επιμένει να αμυνθεί μέχρις ενός. Μόνον κατόπιν επιμόνων πιέσεων που εδέχθη εις την σύσκεψιν που εγένετο εις τό παραλιακόν Τουρκικόν Λιμεναρχείον, αλλάζει γνώμιν και αποφασίζει την ειρηνικήν παράδοσιν της πόλεως».

Άγιος Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης

 

Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ μονεμβασιώτης γεννήθηκε στίς Γοῦβες τῆς Μονεμβάσιας τό 1758 μ.Χ. Δέν εἶχε ἀδέρφια καί ἑπόμενο ἦταν ἡ ἀγάπη τῶν γονιῶν του νά συγκεντρώνεται σ` αὐτόν. Καθώς μεγάλωνε αὐξανόταν ἡ γνώση καί ἡ ἀρετή του. 

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Κωνσταντή Κοκκινόβουκου. Κύπρος 1974.

 


Κηδεύτηκε ακόμα ένας μέχρι πρότινος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής


Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του θα παραμείνουν για πάντα ανεξιχνίαστες

Ένωση

 


«Την Ελλάδα θέλωμεν, και ας τρώγωμεν πέτρες»

​Στην Αλβανία εξελίσσεται Στατιστική Γενοκτονία



Οποιος έχει και την παραμικρή εμπιστοσύνη ότι στην Αλβανία διεξάγεται Απογραφή (Cens την αποκαλούν), μόνο αυταπάτες κουβαλάει. Σας αφηγούμαι συνοπτικά την ψεσινή εμπειρία μου. Καθώς έβγαινα από την κατοικία μου, ψες το βράδυ, ήρθα αντιμέτωπος με μια γυναίκα κι ένα κορίτσι κι αμέσως κατάλαβα ότι μου “είχε στήσει καρτέρι” ένα δημοσκοπικό δίδυμο. Αφού ανταλλάξαμε τις καθιερωμένες φιλοφρονήσεις, με ευγένεια μου ζήτησαν αν είχα κάποια λεπτά στη διάθεσή μου να τους απαντήσω στα δημοσκοπικά ερωτήματα.

Ο Αλίγιεφ, το «ένα έθνος τρία κράτη» και η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους: Πρωτίστως η Λευκωσία πρέπει να είναι συνεχώς στην πρίζα για να αποτρέψει δυσάρεστη εξέλιξη


Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίεφ ύψωσε τη σημαία της χώρας στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ


Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, είναι άνθρωπος του Ταγίπ Ερντογάν. Στηρίζεται στην κατοχική Τουρκία και γι αυτό και βρίσκεται κάτω από την απόλυτη επιρροή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας.


Σοφία Στεφανίδου, ἡ πρώτη ἑλληνίδα ἀλεξιπτωτίστρια

 


Σοφία Στεφανίδου, ἡ πρώτη ἑλληνίδα ἀλεξιπτωτίστρια


      «Ποθοῦσα πιό ζωντανά, πιό ἀποτελε­σμα­τικά νά ὑπηρετήσω τήν Ἑλλάδα μου, πού σάν ματοβαμμένη μάνα νόμι­ζα πώς μέ καλοῦσε», ἔγραφε στό ἡμερολόγιό της τό 1943 ἡ Σόνια-Σοφία Στεφανίδου.


Η μάχη των Γιαννιτσών



 Στις 20 Οκτωβρίου 1912 οι Έλληνες καταλαμβάνουν τα Γιαννιτσά. Υπήρξε η μάχη των Γιαννιτσών από τες σημαντικότερες των Βαλκανικών Πολέμων, αν μη και η σημαντικότερη.