Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου για τη Γενοκτονία

 


Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους της ότι ξεκινάει τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από το 1922,το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής ενότητας Σάμου  στις 20.00μμ. Θα έχουμε τη τιμή να παρακολουθήσουμε την ομιλία του Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα :

"Εκατό χρόνια μετά την ατιμώρητη Γενοκτονία"



Φιλίππου Χριστάκης. Κύπρος 1974

 



Έγινε πριν από λίγο η εξόδιος ακολουθία και η κηδεία των ιερών λειψάνων  του ήρωα του 256ου ΤΠ Χριστάκη Φιλίππου οποίος έπεσε   την 22α Ιουλίου 1974 , αντιστεκόμενος στους Τούρκους εισβολείς στην  μάχη της Ελιάς . 


Ο ήρωας είχε ταφεί σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Μόρφου και τα ιερά του λείψανα ταυτοποιήθηκαν μετά από σαρανταοκτώ χρόνια. 


«Η Κερασούντα δεν σε χωράει» ! Η Τουρκία τιμά τον δολοφόνο του Ελληνισμού Τοπάλ Οσμάν!



 Θεοφάνης Μαλκίδης 

«Η Κερασούντα δεν σε  χωράει» !  Η Τουρκία τιμά τον δολοφόνο του Ελληνισμού  Τοπάλ Οσμάν!

Η φωτογραφία του Τοπάλ Οσμάν, του δράστη των χιλιάδων αιματηρών επιθέσεων κατά Ελλήνων, Αρμενίων, Κούρδων και Αλεβιτών,  φωτογραφία η οποία εμφανίστηκε στο λεωφορείο που έστειλε ο διοικητής της Κερασούντας για το «Off-Road Festival» Ντιγιαρμπακίρ του Κουρδιστάν, προκάλεσε μεγάλη αντίδραση .


Η επιγραφή «Η Κερασούντα δεν σε  χωράει » η οποία συνόδευε τη φωτογραφία του Τοπάλ Οσμάν στο λεωφορείο που στάλθηκε για τη μεταφορά των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ και κυρίως και η ένοπλη φωτογραφία του Τοπάλ Οσμάν ακριβώς από κάτω προκάλεσε αντιδράσεις στον Κουρδικό πληθυσμό του Ντιγιαρμπακίρ.

 

«Δεν θα ξεχάσουμε» : Οι κοινότητες της Αυστραλίας μνημονεύουν τη Γενοκτονία


 

 

Από την Ανδριάνα Σίμου και την Αργυρώ Φορντόμπα.

Οι ελληνικές κοινότητες σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία τίμησαν τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων τκαι των 353.000 θυμάτων της το Σαββατοκύριακο με μια σειρά επίσημων τελετών κατάθεσης στεφάνων και εκδηλώσεων.


Νέα Νότια Ουαλία:

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη ΝΝΟ ξεκίνησαν με μια εκδήλωση στο Marana Hall στο Hurstville του Σίδνεϊ στις 19 Μαΐου που διοργάνωσαν οι Pontoxinitis NSW, Panagia Sumela Sydney, Diogenes and Wollongong και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα.


Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Χρήστος Κρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ. Καγκελάριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κρίκλες· Η αξιότιμη Courtney Hoss MLC, που εκπροσωπεί τον ηγέτη της Εργασίας της ΝΝΟ, Chris Maines. και τον κ. Fred Nile MLC.



Η εκδήλωση περιελάμβανε πλήθος ομιλιών, καθώς και ποιήματα και χορούς από ποντιακούς νέους ντυμένους με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές. Ο Δρ. Θεοφάνης Μαλκίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής και προέτρεψε την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα να συνεχίσει να πιέζει ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις οθωμανικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων ως γενοκτονία.

 

 

Οι τρεις φάσεις της Γενοκτονίας και ο ρόλος του Κεμάλ



Ο ελληνισμός του Πόντου στο πέρασμα των αιώνων – Οι διωγμοί των Ποντίων από το 1908 ως το 1923 – Ο Κεμάλ Ατατούρκ δήμιος και των Ποντίων και ο ρόλος του περιβόητου Τοπάλ Οσμάν – Πόσοι Πόντιοι ήταν τα θύματα της τουρκικής γενοκτονίας;

 

¨Κυβερνητικός¨ αρθρογράφος που νοσταλγεί διευρυμένα σύνορα…

 



Εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις θρησκευτικές γιορτές υπάρχει μία κινητικότητα στα νότια σύνορά μας. Διότι οικογένειες και συγγενείς χωρίστηκαν ο ένας από τον άλλον με ένα τεχνητό σύνορο.

 

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Ο αγώνας έχει αποτέλεσμα !

 


 Ο αγώνας  έχει  αποτέλεσμα !

Για την 14η  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων μίλησε στο Focus Fm και το Στέφανο Δαμιανίδη ο Διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

«Πήραμε τη 14η αναγνώριση από το δήμο του Μπράντον του Καναδά. Είναι μια ακόμη στάση στη μεγάλη διαδρομή. Έχουμε ήδη την αναγνώριση από την πρωτεύουσα και τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά, που φιλοξενούν και μεγάλες ελληνικές κοινότητες. Μία δεύτερη είδηση είναι το γεγονός ότι εισήχθη και στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Καναδά».

«Στο λεξιλόγιο των κομμάτων, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη “γενοκτονία” και αυτό που οριοθετούμε ως Ελληνική Δημοκρατία, δεν έχει θέσει ποτέ επίσημα το θέμα. Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία με τον Μπάιντεν, ο οποίος πριν 2 χρόνια αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων . Το ‘έδαφος είναι στρωμένο. Ο Μενέντες έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Θα μπορούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός να θέσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, με θετικά αποτελέσματα το συγκεκριμένο ζήτημα. Την ίδια στιγμή που η Τουρκία, για να ψηφίσει θετικά υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απαίτησε να παραδοθούν βουλευτές   του Σουηδικού κοινοβουλίου που έδρασαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και για το κουρδικό».

Ο κος Μαλκίδης συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό «θερμό» για το καλοκαίρι που έρχεται, αναφερόμενος στις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας και τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Στον Έβρο δεν έχει σταματήσει η ροή παράνομων μεταναστών, Ούτε στη Σάμο, ούτε στη Χίο, ούτε στη Λέσβο. Ασχέτως αν η ατζέντα είναι τελείως διαφορετική, άρα δεν πρέπει να μαθαίνει κανείς τι συμβαίνει. Μόνο χθες στον Έβρο αποπειράθηκαν να περάσουν από 3 σημεία, πάνω από 500 εισβολείς, οι οποίο μεταμφιεσμένοι σε πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται από τον Ερντογαν, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα».

 

Η συνέντευξη 

 

Συγκινητικές στιγμές και φέτος στο μνημείο της Γενοκτονίας από την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

 

DSC_0452

Συγκινητικές στιγμές και φέτος στο μνημείο της Γενοκτονίας από την  Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» με κατάθεση στεφάνων από τον Γενικό Πρόξενο, κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδη, από την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, κα Μπέτυ Σκουτάκη και πολλούς οργανισμούς της παροικίας μας.

 

H εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης στο Σύδνεϋ


Με Σέρρα έκλεισε η εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης στο Σύδνεϋ (φωτο, βίντεο)
 

Οι  Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους κατά την ελληνική γενοκτονία που διέπραξαν οι Οθωμανοί Τούρκοι μεταξύ 1914 και 1922 θυμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου 2022, με μια ειδική εκδήλωση στο Marana Hall στο Hurstville του Σίδνεϊ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους Pontoxeniteas NSW, Panagia Soumela Sydney και Diogenes Wollongong και παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα τη βραδιά, μεταξύ των οποίων και ορισμένα εξέχοντα μέλη της ελληνικής, ασσυριακής και αρμενικής κοινότητας.

Ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς. ο Καγκελάριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κρικέλης· Η αξιότιμη Courtney Houssos MLC, που εκπροσωπεί τον ηγέτη της Εργασίας της ΝΝΟ, Chris Minns. Ο αξιότιμος αιδεσιμότατος Fred Nile MLC. η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας, Έστα Πασχαλίδης Τσίλας· ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ποντιακής Εταιρείας Wollongong «Διογένης», Νικόλαος Χρυσοστομίδης· ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά Σίδνεϊ Πήτερ Παπουλίδης· η Πρόεδρος του Pontoxeniteas NSW, Maria Anthony· Michael Kolokossian και Mathew Mikhail από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας. και οι Hermiz Shahen και David David από το Assyrian National Council – Australia INC. μεταξύ πολλών άλλων.

Οι επίσημες διαδικασίες της βραδιάς ξεκίνησαν με μια συγκινητική συμμετοχή Ποντίων νέων ντυμένων με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και μαθητών από το St Euphemia College, κρατώντας κεριά και τραγουδώντας ένα τραγούδι με τίτλο «Πατρίδα μου, Πατρίδα μου» του Πέτρου Παπουλίδη.

Ακολούθησε η απαγγελία του Εθνικού Ύμνου της Αυστραλίας και της Ελλάδας από την Ελληνική Χορωδία της Αυστραλίας, καθώς και η Ωδή του Πέτρου Τσιγκούνη, ενός λεπτού σιγή και μια μικρή προσευχή.

Τη βραδιά διαβάστηκαν επίσης δύο ποιήματα, μεταξύ των οποίων ένα της Χριστίνας Ιωαννίδου στα ποντιακά με τίτλο «Η καμπάνα του Πόντου» και ένα του Ηλία Θεοδωρίδη με τίτλο «Η Αγία Σοφία».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ορισμένες ομιλίες από την κα Χούσο, τον κ. Νάιλ και τον κ. Καρρά.

Στην ομιλία της, η κα Χούσο τόνισε ότι υπάρχουν δύο πτυχές της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων: «η φρίκη της απώλειας ζωών και της κατάσβεσης όλων των πιθανοτήτων που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν όλες αυτές οι ζωές», καθώς και «Η απώλεια της πατρίδας».

«Έτσι είναι πολύ όμορφο να βλέπεις όλα τα παιδιά και τους νέους με παραδοσιακή ενδυμασία σήμερα. Αυτή η σύνδεση με τον πολιτισμό, αυτή η γλώσσα σύνδεσης, αυτή η σύνδεση με τις παραδόσεις είναι τόσο σημαντική… και θέλω πραγματικά να αποτίσω φόρο τιμής στην ποντιακή κοινότητα γενικά για τη διατήρηση αυτών των παραδόσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Nile ήταν δίπλα στη σκηνή και εξήγησε πώς, αφού παρευρέθηκε στην περσινή εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, έλαβε μια επιστολή από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Αυστραλία που έλεγε ότι θα του απαγορευτεί η επίσκεψη στην Τουρκία στο μέλλον.

«Σοκαρίστηκα πολύ όταν έλαβα την προκαταρκτική ειδοποίηση ότι δεν ήμουν πλέον ευπρόσδεκτος στην Τουρκία λόγω της υποστήριξής μου στη γενοκτονία, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τη στάση μου», είπε ο κ. Νάιλ, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα από το πλήθος.

Αυτή την ομιλία ακολούθησε ο κ. Καρράς, ο οποίος είπε ότι αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης είναι σημαντικές για να θυμόμαστε και να τιμούμε τα «θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

«Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται», είπε ο κ. Καρράς.

«Είναι καθήκον μας να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορία μας όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια ειδεχθή εγκλήματα όπως η γενοκτονία των Ποντίων δεν θα επαναληφθούν ποτέ».

Μετά από αυτή την ομιλία, ακολούθησε επίσης ομιλία του Κώστα Βερτζάγια για τη «Συνενοχή της Συγκάλυψης των Γενοκτονιών», καθώς και δύο μικρές ομιλίες του Ανδρέα και της Γεωργίας Μπελογιάννη με θέμα «Γιατί είναι σημαντικό για την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία».

Τελευταίος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικός, ήταν ο Κεντρικός Ομιλητής, Δρ Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος μίλησε από τον Καναδά .

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία της γενοκτονίας των και τη σημασία των εκδηλώσεων μνήμης τ. Προέτρεψε επίσης την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα να συνεχίσει να πιέζει ώστε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις οθωμανικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων ως γενοκτονία.

 

Michael Rubin : Ο Ερντογάν τελειοποίησε την τακτική της εθνοκάθαρσης

 

Ο Αμερικανός αναλυτής εξηγεί πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί την τακτική της εθνοκάθαρσης για να επιτύχει οφέλη επί του εδάφους αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο.

 

Ζει στα όνειρά μας η Πατρίδα

 




Να κι ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, απ' αυτά τα μεταφυσικά που προκαλούσε ο Χατζιδάκις και οι αυθεντικοί ποιητές.
 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

H Γενοκτονία δεν σταμάτησε το 1922 !


 

Η Γενοκτονία δεν σταμάτησε το 1922 !


Για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας  από έναν ακόμα δήμο του Τορόντο στον Καναδά μίλησε ο Θεοφάνης Μαλκίδης.

Στον Καναδά υπάρχει και μνημείο για τη Γενοκτονία, είναι 

σημαντικό

όμως, ότι τόσο στον Καναδά και στις ΗΠΑ υπάρχει δ

ιδασκαλία της γενοκτονίας 

στα σχολεία. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε

 ένα  μνημείο 

για τη γενοκτονία, όπως του Ερεβάν, αλλά ούτε και 

μουσείο. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Ο  Θεοφάνης Μαλκίδης, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» 

με τους Μάριο Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο στο 

ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο . Λευκωσία 

Κύπρος .


Oμιλία για τη Γενοκτονία- Τορόντο, Καναδάς Μάιος 2022

Δεν είμαστε απλά εξισλαμισμένοι, είμαστε Πόντιοι Έλληνες

 

Το χρονικό της Άλωσης

 


Το χρονικό της Άλωσης:

  • Την Τετάρτη 23 Μαΐου του 1453, οι ηρωικοί απεσταλμένοι ναυτικοί περνώντας μέσα από τον Οθωμανικό στόλο, φτάνουν στην Πόλη με άσχημα μαντάτα: Στον ορίζοντα δεν φαίνεται Δυτικό πανί.

Δεύτερη μέρα κατεδαφίσεων και αυθαιρεσιών στη Χιμάρα

 


 


Σαν να μην έφτανε ο πόνος για την απώλεια της περιουσίας τους, οι ιδιοκτήτες των κατεδαφισμένων επιχειρήσεων βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τον εμπαιγμό των Κυβερνώντων. Χθες, ενώ βρισκόταν στη Χιμάρα ο Υφυπουργός Εσωτερικών – κύριος Άντι Μαχίλα, δεν καταδέχτηκε να συναντήσει τους ενδιαφερόμενους, αλλά τους ενημέρωσαν ότι σήμερα στις 10πμ, η Υπουργός Τουρισμού – κυρία Μιρέλα Κουμπάρο - θα ερχόταν στο Λιβάδι να συνομιλήσει με τους κατοίκους, η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια.

 

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Οι συνεργάτες των Γερμανών Ναζί Τσάμηδες, οι συνέταιροι του Ερντογάν

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Οι συνεργάτες των Γερμανών Ναζί Τσάμηδες, 

οι συνέταιροι  του  Ερντογάν



Η  επαναφορά του "ζητήματος" των Τσάμηδων  από την Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας (αλλά και παλαιότερα από τον πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα  στην Αλβανία), προκαλεί γενικώς και ειδικώς για δύο λόγους: Πρώτον για το θράσος των συνεργατών των Γερμανών Ναζί κατακτητών και σημερινών  συνεταίρων του  Ερντογάν  και δεύτερο για τον ελλαδικό φτωχό και  ακατέργαστο πολιτικό λόγο. 

 

Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 

 

Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα ! 

 

Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα 

 

Αλβανία: Γιατί συνεχίζει να θέτει το ανύπαρκτο ζήτημα των Τσάμηδων

 



Οι δηλώσεις Τσάσκα, μαρτυρούν πως η κυβέρνηση Ράμα συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων, τόσο για ψηφοθηρικούς λόγους όσο και για πίεση προς την ελληνική πλευρά και τη συνεχή υπενθύμιση της Αθήνας για σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των Τσάμηδων με τον Νίκο Δένδια να απαντά ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα το συνδέσει με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε



Οι αποικιοκράτες… επιστρέφουν γη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Ούτε λέξη για τις Βρετανικές Βάσει

 



Οι αποικιοκράτες… επιστρέφουν γη  στους νόμιμους

ιδιοκτήτες της. Ούτε λέξη για τις Βρετανικές Βάσεις

 

Μνήμη Πέτρου Γαλάτουλα

 



Μνήμη Πέτρου Γαλάτουλα

Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης


Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Οι βιασμοί και η δολοφονία των Ελληνίδων στη Μικρά Ασία το 1922



Θεοφάνης Μαλκίδης 

Βιασμοί και Γενοκτονία εναντίον των  Ελληνίδων. Μικρά Ασία, Πόντος, Θράκη, Καππαδοκία 


Ομιλία στην εκδήλωση στο μνημείο της Γενοκτονίας στο Τορόντο του Καναδά.  Μάϊος 2022

Ο  πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη Τζόρτζ  Χόρτον γράφει ότι ο «επανειλημένος βιασμός γυναικών και κοριτσιών δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε σε θρησκευτική μανία, ούτε σε κτηνώδη πάθη. Ένα από δυνατώτερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου από τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος». 

 

Αποκαλυπτήρια στην Αρμενία του πρώτου μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων

Armenia Mnimeio Genoktonias Pontion afierosi

Μνήμη Κώστα Ηλιάκη


Στη μνήμη του θυσιασθέντος με το αεροσκάφος του F-16, της 343 Μοίρας της 

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

 


Σαν σήμερα απάντησε ο Αυτοκράτορας στην πρόταση του Μωάμεθ Β΄

Η τελευταία αναλαμπή πριν το σκοτάδι που κράτησε τέσσερις αιώνες. 


 

Κύπρος : Από τις «δικοινοτικές ταραχές» στις «πολυκοινοτικές ταραχές»;


Το υβριδικό «δίλημμα ασφαλείας», τα προμηνύματα του λαθρομεταναστευτικού και μερικά ρητορικά ερωτήματα για τα Υπουργικά Διατάγματα

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Η Γενοκτονία των Ελλήνων και η αναγνώριση του μαζικού εγκλήματος

  





Θεοφάνης Μαλκίδης

 

Η Γενοκτονία των Ελλήνων και η αναγνώριση 


Ομιλία στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία που οργάνωσε η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο Καναδά  

 

Με την έναρξη της  φάσης αποσύνθεσης του Οθωμανικού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα , με τη δημιουργία του κινήματος των Νεότουρκων το 1908 και με την εδραίωση του εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ, έγινε πράξη ένα από τα μεγαλύτερα μαζικά εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα: η Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων.  Η εξόντωσης  των μη μουσουλμανικών πληθυσμών του οθωμανικού κράτους   ήταν ο  κεντρικός στόχος, για ένα κράτος, απαλλαγμένο από τους ιστορικούς λαούς,  τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους.


Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Σμύρνη, Μικρά Ασία, 1922, θύματα, πρόσφυγες, διασωθέντες, ορφανά, βιασμένες της Γενοκτονίας που συνεχίζεται…






Θεοφάνης Μαλκίδης 

Ομιλία στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία. Τορόντο Καναδάς  Μάιος 2022.

Στη μνήμη του Επισκόπου Σμύρνης Αγίου Χρυσόστομου , ο οποίος αρνήθηκε τη φυγή και δολοφονήθηκε μαζί με το ποίμνιο του το 1922….

Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ των ΗΠΑ στην Σμύρνη Τζορτζ Χόρτον, καταγράφοντας την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «δεν έλειπε τίποτε σχετικά με την θηριωδία, την ακολασία, την σκληρότητα και όλη την μανία του ανθρώπινου πάθους».

Με τη δημιουργία του κινήματος των Νεότουρκων και στη συνέχεια των Κεμαλικών, εμφανίσθηκε και εδραιώθηκε η εθνικιστική ιδεολογία. Με την κατάκτηση της εξουσίας, εκδηλώθηκε ο ρατσισμός, το απαρτχάιντ της εποχής, με στόχο να εξαφανισθούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί. Οι Έλληνες, μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους, ήταν οι κεντρικοί στόχοι. «Η Τουρκία στους Τούρκους», ήταν το κεντρικό σύνθημα. Το αποτέλεσμα η Γενοκτονία πάνω από 1.000.000 Ελληνίδων και Ελλήνων σε σύνολο από 3.000.000.