Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Αιμίλιος Χατζηγεωργίου- Καδίογλου

06/05/1897 - 10/05/1977 42 χρόνια από τον θάνατο του οπλαρχηγού Αιμίλιου Χατζηγεωργίου-Καδίογλου. "Αναμένω να έρτε η στιγμή, αναμένω να έρτε η ώρα Οπίς ξανά να κλώσκουμες, χορεύοντας την Σέρρα." <<...Ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου-Καδίογλου γεννήθηκε στον Πόντο το 1897 στο Καδίκιοϊ της Σαμψούντας (ενδεχομένως το επώνυμο του να προήλθε από τον τόπο γέννησης του) και κατά την περίοδο της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων του Πόντου υπήρξε οπλαρχηγός δημιουργώντας μαζί με πολλούς άλλους συμπολεμιστές του αντάρτικες ομάδες στην Σαμψούντας με τον Ιστύλ Αγά. [...] Ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου-Καδίογλου, ο οποίος αποτελεί σημαντική μορφή της Ποντιακής αντίστασης και γενικότερα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, παντρεύτηκε την Χαρίκλεια Ευθυμιάδου με την οποία απέκτησαν, έξι παιδιά, την Στέλλα, την Δέσποινα, τον Βασίλη, την Άννα, την Θεοδοσία και τον Γιώργο. Ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου-Καδίογλου, αφού όταν ήρθε στην Ελλάδα, έζησε στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, έζησε από το 1930 στο Ανατολικό Πτολεμαΐδας, όπου και πέθανε το 1977. Είναι γνωστό ότι ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου-Καδίογλου πήρε μέρος στην αντίσταση στον Πόντο ως υπαρχηγός του φημισμένου καπετάνιου και συμπατριώτη του Ιστύλ Αγά ( Στυλιανός Κοσμίδης)....>>

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη

«Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες»


Το ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» , παραγωγής της Livemedia του Στάθη Παρχαρίδη, αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία . Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πως κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. 

Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία. 

Στο ντοκιμαντέρ,  μιλούν με σειρά εμφάνισης:  

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Και βίντεο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την παράδοση της Μακεδονίας !



Μετά το κονδύλιο 500.000 ευρώ για την προβολή της παράδοσης της Μακεδονίας, δείτε το έγγραφο με την προχθεσινή απόφαση του  υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το οποίο εγκρίθηκε με απευθείας ανάθεση η δαπάνη “παραγωγής βίντεο σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο θα αξιοποιηθεί για χρήση στα ειδικά ενημερωτικά δελτία της Υπηρεσίας και τους αντίστοιχους λογαριασμούς social media, στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στο πλαίσιο εκδηλώσεων”.

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Βασιλείου Σεργίου. Κύπρος 1974.




Κηδεύονται τα ιερά οστά του Στρατιώτη του 70ου Τάγματος Μηχανικού Βασιλείου Σεργίου,  ο οποίος αγνοούνταν  μετά  την αποστολή της 6ης Αυγούστου 1974 στην Λάπηθο μαζί με άλλους 30 σκαπανείς του 70ου ΤΜΧ.

Η κηδεία  του θα τελεστεί 

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Προβάλλοντας με μισό εκατομμύριο ευρώ την παράδοση της Μακεδονίας !




Δείτε το αποκαλυπτικό έγγραφο με το οποίο Υπουργείο της Ελληνικής Δημοκρατίας θα διαθέσει μισό εκατομμύριο ευρώ για έξοδα δημοσίων σχέσεων, προβολής και διαφήμισης της παράδοσης της Μακεδονίας !


Για τη σύγχρονη ζώσα ιστορία. Πτολεμαΐδα 11 Μαΐου 2019




Το Σάββατο 11 Μαΐου (ώρα 19:00) στο αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα με θέμα «Γενοκτονία των Ελλήνων», στην οποία  συμμετέχουν ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ (συγγραφέας), ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (ακτιβιστής και πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα), ο Θεοφάνης Μαλκίδης (δρ Κοι­νω­νι­κών Ε­πι­στη­μών του Παντείου Πανεπιστημίου, μέ­λος της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών) και ο Θωμάς Αλεξιάδης (δρ Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του ΑΠΘ).

Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ εκ Ηγουμενίτσας Βασίλειος Μονάχος: Αγνοούμενος από την 16η Αυγούστου 1974



Έγιναν πριν από λίγο τα αποκαλυπτήρια προτομής του Αγνοούμενου κατά τη μάχης της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο, Στρατιώτη Βασίλειου Μονάχου, ο οποίος αγνοείται από την 16η Αυγούστου 1974. 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν, σε μία τελετή, στην οποία ήταν διάχυτη η συγκίνηση για τον ΗΡΩΑ, όπου έδωσαν  παρών οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συμπολεμιστές του Βασίλειου Μονάχου, εκπρόσωποι της τοπικής Αρχής, της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.



Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Υποστράτηγου Χρίστου Φώτη. Κύπρος 1974.


Κηδεία του μέχρι πρότινος  αγνοούμενου Υποστράτηγου Χρίστου Φώτη. Κύπρος 1974.

Ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA τα οστά του υποστράτηγου Χρίστου Φώτη από την Άσσια, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 20 Ιουλίου 1974 στο χωριό Καζιβερά, όπου ηγείτο λόχου εφέδρων του πεζικού.
Ο υποστράτηγος ήταν τότε αντισυνταγματάρχης και προήχθη μετά θάνατο τιμής ένεκεν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα. Θάφτηκε στο νέο κοιμητήριο Μόρφου, μαζί με άλλους, όπου και εντοπίστηκε στο πλαίσιο των εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς που έπεσε κατά την εισβολή και θάβεται με το βαθμό του υποστράτηγου.


Η κηδεία θα τελεστεί  με πλήρεις στρατιωτικές τιμές το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 11 από τον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς  και η ταφή των οστών του θα γίνει στον Τύμβο Μακεδονίτισσας .

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Την 19η Μαΐου με τους υπονομευτές και τους αρνητές;



Εκεί στους συλλόγους όπου καλείτε ως ομιλητές για τη 19η Μαΐου τους αρνητές της Γενοκτονίας, τους υπονομευτές της αναγνώρισης ,

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

"Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους,το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική" (Τζορτζ Όργουελ)



Θ. Μαλκίδης 

"Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους,το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική" (Τζορτζ Όργουελ)


Από την ομιλία στην εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία (Στουτγάρδη  Μάιος 2019) 


Η Γενοκτονία σύμφωνα με τη Συνθήκη αφορά ένα έγκλημα που αποβλέπει στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο και πρόκειται για ένα έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. Είναι η καταστροφή ενός έθνους ή μιας εθνικής ομάδας, ένα συντονισμένο σχέδιο που τείνει να καταστρέψει τα θεμέλια της ζωής των εθνικών ομάδων, με στόχο να εξοντωθούν. Το ελληνικό έθνος έχει πλέον του ενός εκατομμυρίου θύματα από τη Γενοκτονία που υπέστη από τους ρατσιστές, εθνικιστές και φασίστες Νεότουρκους και Κεμαλικούς. Το δυστύχημα είναι ότι επειδή το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε λίγα χρόνια αργότερα από τους μαθητές των παραπάνω, τον Χίτλερ και τους Ναζί. Από την Τραπεζούντα και τη Σμύρνη δηλαδή, φτάσαμε στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο.

Η κηδεία των ιερών οστών του αγνοούμενου Ανδρέα Έλληνα. Κύπρος 1974



45 Χρόνια μετά.. Ακόμα ένας στρατιώτης του 286 ΜΤΠ κηδεύτηκε πριν λίγες ώρες με 45 χρόνια καθυστέρηση.