Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας. Ξάνθη 19 Μαίου



H ομιλία του Θ. Μαλκίδη στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία. Ξάνθη 19 Μαίου.


 
 
Ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης "Τραντέλλενες" σας καλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει στις 19 Μαΐου 2014 και ώρα 8:00μ.μ.,στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Μαλκίδης Θεοφάνης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών και ο Sait Cetinoglou, Τούρκος Ακαδημαϊκός και Συγγραφέας.
 
Ακούστε τη συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στον Αρθούρο Καραγκιοζίδη στην εκπομπή "Παιδείας Πεδία" για τη Γενοκτονία στο ραδιοφωνικό σταθμό MAXIMUM FM .
Αλεξανδρούπολη 17 Μαίου 2014.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η Γενοκτονία μέσα από τις εργασίες των μαθητών και των μαθητριών

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Μωμό(γ)εροι» μαζί με μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς όπου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών εγγράφων από την Γενοκτονία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14.5.14 η σχετική εκδήλωση την οποία προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Διαμαντίδης.
Ο κ. Διαμαντίδης ευχαρίστησε τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους στην εκδήλωση, καθώς και όλους τους συντελεστές της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και μαθήτριες που ασχολήθηκαν με σεβασμό και ευλάβεια μέσα από το διδακτικό εγχειρίδιο γιά την Γενοκτονία  ( http://malkidis.blogspot.gr/2012/05/blog-post_15.html )
για το μεγάλο αυτό ζήτημα του Ελληνισμού.
Κατόπιν μίλησε ο Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος αφού επισήμανε την απουσία της Γενοκτονίας από την παιδεία των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων καθώς και την αυτοαναίρεση της ελληνικής Πολιτείας σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της γιά την ανάδειξη της Γενοκτονίας, τόνισε τη σημαντική αυτή παρουσίαση της Γενοκτονίας που γίνεται από μαθητές και μαθήτριες, λέγοντας ότι η αισιοδοξία που πηγάζει από ανάλογες σοβαρές και συνεπείς προσπάθειες και δείχνει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα αναγνώρισης θα είναι νικηφόρο.
Στην συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις δασκάλες Αναστασία Διαμαντίδου, Αγάπη Πολυμένη και Σοφία Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τους μουσικής Γρηγόρη Αμοιρίδη (λύρα), Νέστορα Αμοιρίδη (τραγούδι), Χρηστο Θεοδωρίδη (πλήκτρα) Μπάμπη Κιτσωνίδη (νταούλι), Χάρη Πιπερίδη (λύρα), Γεώργιο Σιγηρόπουλο (νταούλι) και Νίκο Χατζηδαυϊτίδη (νταούλι) παρουσίασαν τις εργασίες τους γιά την Γενοκτονία («Αφιέρωμα γιά τα παιδιά που χάθηκαν και δραματοποίησή του καθώς και δημιουργία ποιημάτων γιά τα παιδιά που βασανίσθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν και που τελικά έγιναν αγγελούδια», «Οι μαθητές «γνωρίζουν» ποιήματα και τραγούδια του ποντιακού Ελληνισμού», οι δε μουσικοί πλαισίωναν και στήριζαν τις θεματικές ενότητες και ολοκλήρωναν με μουσική υπόκρουση την κάθε θεματική ενότητα κα) ενώ ο πυρρίχειος από το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με λυράρη τον Γρηγόρη Κολεσιώτη και χοροδιδάσκαλο τον Θεόφιλο Πασχαλίδη έκλεισε την εκδήλωση, η οποία εντυπωσίασε και άφησε σιγουριά και βεβαιότητα για ένα μείζον, όπως αυτό της Γενοκτονίας, θέμα γιά την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνισε η Κική Πασχαλίδου.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Ειδικότερα στην εκδήλωση έλαβαν μέρος παρουσιάζοντας εργασίες οι εξής μαθητές και μαθήτριες:
Β1 2ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Αναστασία Διαμαντίδου)
Γεώργιος Αρναουτίδης
Μαγδαληνή Βραχιόλογλου
Παντελής Δημητριάδης
Ραφαήλ Ζούρκα
Κωνσταντίνος Καλιντέρης
Άννα Καλπουρτζή
Παολίνα Λάτσε
Στυλιανός Μαγλουσίδης
Γεωργία-Κυριακή Μάντζαρη
Νικολέτα Μαρινίδου
Χριστίνα Μουρίκη
Χαράλαμπος-Ιωάννης Νάκος
Άγγελος Ντεμίρι
Μαριάννα Οικονόμου
Ορέστης Παπαδόπουλος
Ελένη Πασχάλη
Μαρία Πουλιτσανίδου
Αριστογένης Στανημερόπουλος
Κωνσταντίνος Τιρεκίδης
Αγάπη Τιρεκίδου
Αναστασία Τσουτσουλίγκα
Ιωάννης Ψαράς
Δ1 4ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Σοφία Μιχαηλίδου)
Ελπίδα Αλερού
Ανδρέας Γκβριτισβίλι
Μαρία Δούνα
Σοφία Ιωαννίδου
Μαρία Καλαιτσίδη
Παναγιώτης Καλαντζής
Κωνσταντίνος Καλογιαννόπουλος
Ζωή Κουτσουραβή
Άντζελα Λουγκάη
Ντεσάρα Ντοκολάρι
Δήμητρα Παντελίδου
Διονύσης Παπαδόπουλος
Ηλιάννα Πατσούρη
Σοφία Πότση
Αναστασία Σηργιαννίδου
Νίκος Σπυρίδης
Σταύρος Τριανταφυλλίδης
Μαρία Τριανταφυλλίδου
Ανδρέας Χατζής
ΣΤ2 2ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
(Δασκάλα Αγάπη Πολυμένη)
Μαρία Αυγητίδου
Νικόλαος Γιαλάς
Ιωάννα Γκόγκα (παρουσιάστρια)
Λεωνίδας Δημητριάδης
Όλγα Ζηρίδου (παρουσιάστρια)
Βασίλειος Ζώγας
Δέσποινα Καντίδου (παρουσιάστρια)
Νικόλαος Καναλτσίδης
Μαρία Καραγιαννίδου (παρουσιάστρια)
Ευάγγελος-Ρούσσος Παπαδόπουλος
Ευστάθιος Παπαδόπουλος
Αδνρομάχη Παπαδοπούλου (παρουσιάστρια)
Κωνσταντίνα Σαββίδου (παρουσιάστρια)
Μαρία Τριανταφυλλίδου (παρουσιάστρια)
Παναγιώτης Φαχουρίδης
Ελευθερία-Άννα Χατζηαθανασιάδου (παρουσιάστρια)
Βασιλική Χριστοφορίδου (παρουσιάστρια)






H ομιλία του Θ. Μαλκίδη


Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία για τη Γενοκτονία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών


Εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της περιόδου 1914-1923, διοργανώθηκαν από τις Περιφέρειες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στη συνέχεια ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη Γενοκτονιών, Θεοφάνης Μαλκίδης, μίλησε με θέμα «Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία της Μνήμης;». «Η 19η Μαΐου πρέπει να γίνει ημέρα πανευρωπαϊκή, όπως έγινε για το Ολοκαύτωμα, προκειμένου να τιμάται η μνήμη των θυμάτων του κεμαλισμού που ισοδυναμεί με φασισμό. Δεν μπορεί να αποσιωπάται ο ρόλος του Κεμάλ», παρατήρησε ο κ. Μαλκίδης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Αβραάμ Γούναρης, το ελληνικό Κοινοβούλιο η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπασπιστής της Πολεμικής Αεροπορίας, αντισμήναρχος Ιωάννης Γιαννακάκης.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εθνικής Αντίστασης, της Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ενωσης Ασσυρίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος.



Η ομιλία του Θ. Μαλκίδη