Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Καταδρομέας -Κύπρος 1974 Αντώνιος Αντωνίου

 Φωτογραφία του χρήστη Ειδικες Δυναμεις Ε.Σ.

Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Καταδρομέας -Κύπρος 1974 Αντώνιος Αντωνίου 

Ο Αντώνης Αντωνίου γεννήθηκε στο Πελένδρι στις 29/05/1954 και ήταν το πρώτο παιδί της πολύτεκνης οικογένειας του Χριστάκη και της Κυριακής Αντωνίου. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο συνέχισε τις σπουδές του στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Λεμεσού, στα λογιστικά, αποφοιτώντας με άριστα.

Τον Ιούλιο του 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά, στον Λόχο Ορεινών Καταδρομών. Επιλέγηκε ως δόκιμος αξιωματικός και μετά την εκπαίδευσή του στη Θεσσαλονίκη επέστρεψε ως δόκιμος ανθυπολοχαγός στην Κύπρο, έτοιμος να υπερασπιστεί τα εδάφη της πατρίδας.

Δεν άργησε να κληθεί στο καθήκον. Στις 20 Ιουλίου 1974, την αποφράδα εκείνη μέρα, ο ανθυπολοχαγός της 33ης Μοίρας Καταδρομών Αντώνης Αντωνίου βρέθηκε να υπεραμύνεται του πάτριου εδάφους στη φλεγόμενη περιοχή της τουρκικής απόβασης στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Στις 22 Ιουλίου, θεάθηκε για τελευταία φορά να πολεμά με την ομάδα του, με αυταπάρνηση, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον χώρο της απόβασης.
3 μέρες μετά στις 25 Ιουλίου 1974, η διοίκηση της 33ης Μοίρας Καταδρομών πιστοποιεί τις ηρωικές ενέργειες του Αντώνη Αντωνίου προτείνοντας τον καταδρομέα Ανθυπολοχαγό για το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά.

1η Πρόταση 
«Τον ΔΕΑ Αντωνίου Αντώνη διότι εγκλωβισθείς υπό πολύ υπέρτερων δυνάμεων (εχθρού) επολέμουν συνεχώς. Νυν αγνοείται η τύχη του.»

2η πρόταση
«Διότι Διμοιρίτης Λόχου της Μοίρας τυγχάνων οδήγησε την Νύχτα 20/21 την Διμοιρίαν του με αυτοθυσία και Τόλμη επί των ΠΕΤΡΟΜΟΥΘΙΩΝ και δια του παραδείγματος του συνετέλεσε ώστε να εκκαθαριστούν τα πολυβολεία και να κρατηθεί η τοποθεσία μέχρι της μεσημβρίας της επόμενης μέρας.

Έχυσε το αίμα του για την πατρίδα ο Αντώνης και άφησε αρραβώνα με την ιστορία το χιτώνιό του. Το χιτώνιο που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο, όπως ακριβώς το φορούσε ο γενναίος ανθυπολοχαγός. Διατηρείτο σε άριστη κατάσταση, με εμφανή στην ραχιαία του περιοχή τις οπές από τη βροχή των τουρκικών σφαιρών, που δέχτηκε ο Αντωνίου. Παραδόθηκε από την Επιτροπή Αγνοουμένων, στην οικογένεια του ήρωα, η οποία με την σειρά της, το παρέδωσε ως φόρο τιμής, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομών. Αποτελεί πλέον έκθεμα στο Μουσείο του Συνδέσμου.

Φωτογραφία του χρήστη Ειδικες Δυναμεις Ε.Σ.

«Ανατολική Θράκη απωλέσθη ατυχώς δι’ Ελλάδα....»

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης Θράκη

Αποτέλεσμα εικόνας για συνθήκη λωζάνης

Θ. Μαλκίδης

«Ανατολική Θράκη απωλέσθη ατυχώς δι’ Ελλάδα....»

Οι τραγικές εξελίξεις στο Μικρασιατικό μέτωπο, η αλλαγή των προσανατολισμών και της πολιτικής έναντι του Κεμάλ  από τις Μεγάλες Δυνάμεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπογραφεί η συνθήκη ανακωχής των Μουδανιών, με την οποία ο ελληνικός στρατός διατάχθηκε να εκκενώσει όχι μόνο την Ιωνία, όπου εκεί πλέον γραφόταν ο τραγικός επίλογος της παρουσίας αιώνων, αλλά και την Ανατολική Θράκη, εκεί όπου υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του και εύρωστο ελληνικό στοιχείο. Ήταν σαν σήμερα το 1922..... 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέφερε σε σχετικό του τηλεγράφημα προς την επαναστατική κυβέρνηση τα εξής: «Ανακοινώσατε, παρακαλώ τηλεγράφημα εις πληρεξουσίους Θράκης. Ανατολική Θράκη απωλέσθη ατυχώς δι’ Ελλάδα και επανέρχεται εις άμεσον κυριαρχίαν Τουρκίας. Επί πλέον υποχρεούμεθα να εκκενώσωμεν από τούδε Θράκην. Ολόκληρος προσπάθειά μου στρέφεται πως χάνοντες Θράκην να σώσωμεν εν μέτρω δυνατώ Θράκας.Όσον τραγικόν και αν είνε, ανάγκη Θράκες να εγκαταλείψωσιν την γην, ην τόσων αιώνων κατοικούσιν αυτοί και πρόγονοί των, δεν υπάρχει άλλο μέσον σωτηρίας δι’ αυτούς».

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1922 ο αναπληρωτής του γενικού διοικητή Θράκης Κ. Γεραγάς ανέλαβε να συντονίσει το έργο του ξεριζωμού του Ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης, που αφορούσε πάνω από 200.000 Έλληνες, ενώ το στρατηγείο της στρατιάς Θράκης έφυγε από τη Ραιδεστό και εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη την 9/10/1922. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 1922 είχαν εκκενωθεί ιστορικά Θρακικά κέντρα, η Σηλυβρία, η Ηράκλεια, η Ραιδεστός, τα Γανόχωρα, οι Σαράντα Εκκλησιές, η Αδριανούπολη. Ένα μήνα αργότερα, το Νοέμβριο του 1922, έφευγαν και οι 25.000 Έλληνες της Καλλίπολης, ενώ το ελληνικό στοιχείο της Τσατάλτζας και ένα μεγάλο ποσοστό του νομού της Κωνσταντινούπολης αναχώρησε το 1924, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ελληνοτουρκική συνθήκη ανταλλαγής των πληθυσμών.

Ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ ανταποκριτής τότε στην περιοχή γράφει τα εξής: «Σε μια συνεχή, εξαντλητική πορεία, οι Χριστιανοί της Ανατολικής Θράκης έχουν κατακλύσει τους δρόμους που οδηγούν στη Μακεδονία…..Μόνο από την Ανατολική Θράκη πρέπει να απομακρυνθούν 250.000 χριστιανοί πρόσφυγες…. Η μεγαλύτερη ομάδα διαβαίνει του ποταμό Έβρο (Μαρίτσα) από την Αδριανούπολη και είναι μήκους 20 μιλίων. Είκοσι μίλια αραμπάδες, που τους σέρνουν αγελάδες και βόδια με λασπωμένα πόδια, ενώ δίπλα τους βαδίζουν εξαντλημένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά….Εγκατέλειψαν όλοι τα σπίτια τους, τα χωριά και τα χωράφια τους και προστέθηκαν στο ποτάμι των προσφύγων μόλις έμαθαν ότι έρχονται οι Τούρκοι ….Πρόκειται για πορεία προς το άγνωστο σιωπηλών ανθρώπων….».

Η απώλεια της ανατολικής Θράκης, επισφραγίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάννης (Ιούλιος 1923), έχοντας συμπεριλάβει ήδη από την   30η  Ιανουαρίου 1923 την Ελληνοτουρκική σύμβαση και το πρωτόκολλο «περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών».

Στη Λωζάννη  η Τουρκία του Κεμάλ ζήτησε με το θράσος που διέκρινε και τη διακρίνει και μετά τη Γενοκτονία που διέπραξε, τμήμα της δεξιάς πλευράς του Έβρου και δημοψήφισμα για τη (Δυτική) Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, όπως σήμερα ζήτησε κάτι ανάλογο και ο Ερντογάν , ενώ επικρότησε και η τότε αλλά και τωρινή σύμμαχος Γερμανία. Μαθητές και Δάσκαλοι  πάνε μαζί!

Γνωρίζουμε βεβαίως τη συνέχεια και τη συνέπεια της εφαρμογής της Συνθήκης από την Τουρκία, μία Συνθήκη των πετρελαίων και των συμφερόντων που απλώς υπογράφηκε στη Λωζάννη. Ίμβρος, Κωνσταντινούπολη, Θράκη, Τένεδος, νησιά Αιγαίου, το μαρτυρούν. Απλώς έπρεπε να μας το υπενθυμίσει και ο επίγονος του φασίστα Κεμάλ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Τέλος, θα ήταν βεβαίως σημαντικό και χωρίς καμία δόση υπερβολής- ποιος μπορεί άλλωστε να το αμφισβητήσει- να αναφέρουμε ότι η  Θράκη , παραμένουν σήμερα στο ίδιο πεδίο εγκατάλειψης. Όπως συνέβη το 1922. Τότε το ένιωσαν οι πρόγονοί μου, εγκαταλείποντας την Αδριανούπολη και την Ορεστιάδα, τώρα το νιώθουμε και εμείς, ελπίζοντας και ευχόμενοι βεβαίως να μην έχουμε την ίδια τύχη με αυτούς, αν αναλογιστούμε τις τελευταίες πράξεις της Μνημονιακής Ελλάδας για τη Θράκη....


Αποτέλεσμα εικόνας για θράκη προξενείο Μαλκίδης




Αποτέλεσμα εικόνας για θράκη 1922





Λευτεριά στον Γιάννη- Βασίλη Γιαϊλαλί! Free Yannis-Vasilis Yaylali!



Φωτογραφία της Δέσποινα Στεφανίδου.

Φωτογραφία της Δέσποινα Στεφανίδου.

Θ. Μαλκίδης

"Ση ελευθερίας την στράταν" :Ο Γιώργος Ζαχαριάδης  στη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη για την Απελευθέρωση του  Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί

Ο συμπατριώτης μας Πόντιος Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali),  είναι φυλακισμένος για πάνω από πέντε μήνες στα τουρκικά κάτεργα,  με τις κατηγορίες της «προσβολής του προέδρου», «υποκίνηση σε ανυπακοή των νόμων» και «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση». Η σύλληψή του έγινε  μετά από την ανάρτηση αφίσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και τη 19η Μαΐου. 
Ο Γιαϊλαλί είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αφύπνισης των λαών που ζουν στην Τουρκία, ένας αγωνιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, η φωνή ανάδειξης και αναγνώρισης των εγκλημάτων που έγιναν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και άλλων λαών.

Την 29η Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Ζαχαριάδης έτρεξε    από  την Αθήνα (Καλλιμάρμαρο στάδιο) έως την αρχαία Νεμέα και την και 30 Σεπτεμβρίου συνεχίζει έως την Σπάρτη, στα βήματα του Φειδιππίδη,  σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. 

 Φωτογραφία της Δέσποινα Στεφανίδου.

Ως Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας -"Εύξεινος Λόγος", οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα στην προσπάθειά μας, που αποτελεί  πράξη δημοσιοποίησης της παράνομης κράτησης του Γιάννη.  Συνοδεύουμε τον  Γιώργο Ζαχαριάδη σε όλη τη διαδρομή φορώντας την εμφάνιση που σχεδίασε η Μαργαρίτα Ράντεβα, δίνοντας το μήνυμα της Ελευθερίας, της Ελευθερίας  στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί"


Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.



Η συνέντευξη τύπου 




Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

29 Σεπτεμβρίου 1941:Η σφαγή στη Δράμα και το Δοξάτο. Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται,επαναλαμβάνεται.



Θ. Μαλκίδης 

Η  σφαγή στη Δράμα και το Δοξάτο το 1941.Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται,επαναλαμβάνεται. 

Συνηθίζεται να λέγεται ότι ένα έγκλημα που δεν έχει τιμωρηθεί επαναλαμβάνεται, όπως  αναφέρεται επίσης  ότι ο δολοφόνος γυρνά στον τόπο του εγκλήματος.Οι δύο παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται στην περίπτωση των Βουλγαρικών σφαγών στη Δράμα και στο Δοξάτο. 
Η πρώτη σφαγή στο Δοξάτο, με θύματα πάνω από 650 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έγινε την 30η Ιουνίου 1913, όταν στρατιώτες, αφού άρπαξαν ότι πολύτιμο βρήκαν, κατέκαψαν την κοινότητα και  έσφαξαν  τους κατοίκους της.
Την περίοδο 1916-1918 οι Βούλγαροι, ως σύμμαχοι των Γερμανών, καταλαμβάνουν για δεύτερη φορά την ανατολική Μακεδονία. Όσοι άντρες διασώθηκαν από τη σφαγή του 1913 οδηγούνται το καλοκαίρι του 1917 ως όμηροι στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την Έκθεση της Διασυμμαχικής Επιτροπής εβδομήντα τέσσερις (74) από αυτούς πεθαίνουν εκεί με φρικτά βασανιστήρια, ενώ 200 περίπου γυναικόπαιδα αφανίζονται από πείνα και αρρώστιες στο Δοξάτο.
Η τρίτη σφαγή έγινε την 29η Σεπτεμβρίου του 1941, όταν το Δοξάτο βρισκόταν, όπως και όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην κατοχή των Βουλγάρων, συμμάχων των Γερμανών Ναζί. Με μια πράξη τυφλής βίας εκτελέστηκαν για αντίποινα τουλάχιστον διακόσιοι (200) άνθρωποι.

Picture

Συνολικά σε πενήντα οικισμούς του νομού Δράμας, σε τριάντα έξι οικισμούς του νομού Σερρών και σε δεκαπέντε οικισμούς του νομού Καβάλας εκτελέστηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες εκατόν σαράντα (2.140)  Έλληνες.  Από αυτούς οι χίλιοι εξακόσιοι δέκα τέσσερις (1.614) ήταν από το νομό Δράμας-  στην πόλη τουλάχιστον πεντακόσιοι εξήντα δύο (562) άνθρωποι- οι τετρακόσιοι δεκαέξι (416) από το νομό Σερρών και οι εκατόν δέκα (110) από το νομό Καβάλας.
Εξαιτίας των βουλγαρικών αυτών ωμοτήτων, περίπου 200.000 κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν πρόσφυγες σε μη βουλγαροκρατούμενες περιοχές της χώρας.
Η λήξη του πολέμου και η αλλαγή των γεωπολιτικών συσχετισμών με το πέρασμα της Βουλγαρίας από τη Ναζιστική επιρροή στη Σοβιετική, θα καλύψει τα παραπάνω εγκλήματα. Το ίδιο που συνέβη και στην περίπτωση των δοσίλογων συνεργατών των Ναζί, αμέσως μετά τη λήξη της φασιστικής κατοχής. 

Θα ήταν αυτονόητο και εύλογο να υπάρξει η ανάλογη απαίτηση, κατ΄ αντιστοιχία για την περίπτωση της Γερμανίας, και έναντι της Βουλγαρίας για επανόρθωση και ηθική αποκατάσταση. Παράλληλα να εισαχθεί η γνώση για τα παραπάνω εγκλήματα, που μαζί με  τα Ναζιστικά ολοκαυτώματα, εμφανίζονται υποκριτικά μόνο στις επετείους ή μόνο για ψευτοπολιτικές επιδιώξεις.  Τέλος, θα ήταν βεβαίως επιτακτικό να αναδειχθούν τα εγκλήματα αυτά, ως αποτροπή  για νέα στο μέλλον. Η μνήμη των δολοφονημένων και το αίτημα των ζώντων για δικαίωσή τους το απαιτεί!
Picture



Οι κηδείες τεσσάρων μέχρι πρότινος αγνοούμενων Στρατιωτών


Τέσσερις κηδείες μέχρι πρότινος αγνοούμενων στρατιωτών

ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ ΟΣΤΩΝ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ. 

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/9/2017 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ, 
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30/9/2017 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ ΤΣΕΡΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1/10/2017 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΥΓΟΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 43 ΧΡΟΝΙΑ.
ΑΙΩΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Κηδεία του Έφεδρου Δεκανέα Καταδρομών Επιχείρησης "ΝΙΚΗ 1974" Κωνσταντίνου Γαλανάκη



Κηδεία του Έφεδρου Δεκανέα της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Επιχείρησης  "ΝΙΚΗ 1974" Κωνσταντίνου Γαλανάκη 

Έφυγε από τη ζωή ο Έφεδρος Δεκανέας της Α΄ Μοίρας Καταδρομών  Κωνσταντίνος Γαλανάκης,  ο οποίος έλαβε μέρος στην Επιχείρηση "ΝΙΚΗ" τον Ιούλιο του 1974. 

Η εξόδιος ακολουθία έγινε σήμερα Πέμπτη στις 3:00μμ  από τον ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Αγίου Νικολάου Κρήτης. 

Ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο παπά- Ανδρέας Κεφαλογιάννης:

Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία Μνήμης;



Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία Μνήμης;  

Ο Δήμος Θέρμης και η Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας -"Εύξεινος Λόγος" σας προσκαλούν στην εκδήλωση  "Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία Μνήμης; " . 

Η εκδήλωση  στην οποία θα μιλήσει ο Θ. Μαλκίδης, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 στις 7:00 μμ. 

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Κυριάκου Νεάρχου και του πατέρα του Χρίστου......


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Κυριάκου Νεάρχου 

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 , στις 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, θα γίνει η κηδεία του  Στρατιώτη του 286 ΜΤΠ Κυριάκου Νεάρχου από τον Άγιο Δημητριανό Πάφου.

Ο Κυριάκος Νεάρχου  έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς στις 15/8/1974 στο ύψωμα Λαπάτσα περιοχή Σκυλλούρας και τα οστά του οποίου ανευρέθησαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Μαζί με τον Κυριάκο Νεάρχου θα κηδευτεί και ο πατέρας του Χρίστος, απεβίωσε πρόσφατα......

Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.


Ο Γιώργος Ζαχαριάδης τρέχει "Ση ελευθερίας την στράταν" για τον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί. Türkiye’de tutuklu barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylali, için Yunanistan’da özgürlük koşusu


Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Θ. Μαλκίδης

"Ση ελευθερίας την στράταν" :Ο Γιώργος Ζαχαριάδης "Τεμόν η ΑΕΚ" τρέχει τη διαδρομή Αθήνα- Σπάρτη για τον Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί
Ο συμπατριώτης μας Πόντιος Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (Yannis Vasilis Yaylali),  είναι φυλακισμένος για πάνω από πέντε μήνες στα τουρκικά κάτεργα,  με τις κατηγορίες της «προσβολής του προέδρου», «υποκίνηση σε ανυπακοή των νόμων» και «διάδοση προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση». Η σύλληψή του έγινε  μετά από την ανάρτηση αφίσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και τη 19η Μαΐου. 
Ο Γιαϊλαλί είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της αφύπνισης των λαών που ζουν στην Τουρκία, ένας αγωνιστής των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου, η φωνή ανάδειξης και αναγνώρισης των εγκλημάτων που έγιναν εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Κούρδων και άλλων λαών.
Καλούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθεί, δημοσιοποιώντας τη σύλληψή του και πιέζοντας το φασιστικό Τουρκικό κράτος- φυλακή. Είναι καθήκον μας για έναν άνθρωπο όπως ο Γιάννης- Βασίλης Γιαϊλαλί που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων.

Ένας αγώνας δρόμου για τον Πόντιο ακτιβιστή, Βασίλη - Γιάννη Γιαλαλή

Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Την 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2017, ο Γιώργος Ζαχαριάδης "Τεμόν η ΑΕΚ" τρέχει  από  την Αθήνα (Καλλιμάρμαρο στάδιο) έως την Σπάρτη, συνολικά 250 χιλιόμετρα. 

Ο Γιώργος Ζαχαριαδης θα βρίσκεται την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 7:00 μμ στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης και να συναντηθεί με υποστηρικτές της προσπάθειάς μας, ενώ ο δρόμος  "Ση ελευθερίας την στράταν"  ξεκινά από το Καλλιμάρμαρο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου  στις 6:00 π.μ και συνεχίζεται σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα. 



Η διαδρομή "Ση ελευθερίας την στράταν" συνδέεται με την Σπάρτη Λακωνίας, αφού η Σπάρτη της Μικράς Ασίας ήταν η πόλη όπου ο Γιάννης Βασίλης   παρουσιάστηκε στο Τουρκικό στράτευμα όπου στην συνέχεια αιχμαλωτίστηκε και τελικά έμαθε για την ελληνική του καταγωγή.  Ως Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας -"Εύξεινος Λόγος" η ενέργειά μας  αυτή,  είναι μία ακόμη πράξη δημοσιοποίησης της παράνομης κράτησης του Γιάννη και να οδηγήσει στην απελευθέρωση του Γιάννη. Μία διαδρομή 250 χλμ, ξεκινώντας από το Παναθηναϊκό στάδιο, (Καλλιμάρμαρο), Βουλή των Ελλήνων, Ακρόπολη, Αρχαία αγορά, Ιερά οδός, με τελικό προορισμό τον τάφο του Λεωνίδα στην Σπάρτη (Λεωνίδαιον). 

Συνοδεύουμε τον  Γιώργο Ζαχαριάδη σε όλη τη διαδρομή φορώντας την εμφάνιση που σχεδίασε η Μαργαρίτα Ράντεβα, δίνοντας το μήνυμα της Ελευθερίας, της Ελευθερίας  στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί".

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μνημόσυνο του Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κατσάνη και των συν αυτώ Ηρώων



Μνημόσυνο διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Κατσάνη και των συν αυτώ Ηρώων, που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο το 1974. 


Για τον Έλληνα της Θράκης, της Πόλης, της Μικράς Ασίας, της Οικουμένης Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή


Η 25η  Πανθρακική  Συνάντηση  Παλαιών Προσκόπων για το σπουδαίο Έλληνα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 στις 17:30 στο Ξενοδοχείο Αλεξάντερ Μπιτς στην Αλεξανδρούπολη, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στα πλαίσια της 25ης  Πανθρακικής  Συνάντησης  Παλαιών 

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Μιχαλάκη Χριστοδούλου

Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Μιχαλάκη Χριστοδούλου 

Ο Στρατιώτης Μιχαλάκης Χριστοδούλου του 286 ΜΤΠ είναι ένας ακόμη Ήρωας ο οποίος αγνοούνταν από την 15η Αυγούστου 1974  όταν μαχόταν στους Τούρκους εισβολείς, στο ύψωμα Λαπάτσα, περιοχή Σκυλλούρας. 

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η κηδεία του αγνοούμενου Σταύρου Μούσουλου, το μνημόσυνο των πεσόντων της 33ης Μοίρας Καταδρομών και τα μάρμαρα στον τύμβο της Μακεδονίτισσας από τα Κατεχόμενα!


Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.

Η κηδεία του αγνοούμενου Σταύρου Μούσουλου, το μνημόσυνο των πεσόντων της 33ης Μοίρας Καταδρομών και τα μάρμαρα στον τύμβο της  Μακεδονίτισσας από τα Κατεχόμενα!
Φωτογραφία του Kyriakos Ioannidis. Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 έγινε η κηδεία και η ταφή των ιερών οστών του  ήρωα Στρατιώτη  Σταύρου Μούσουλου του Ιωάννη. Στις 9 Απριλίου 1974 τοποθετήθηκε στο 286 Μ.Τ.Π. στην Κοκκινοτριμιθιά και εντάχθηκε στον 1ο Λόχο.  Στις 20 Ιουλίου 1974 ο Σταύρος ήταν στο στρατόπεδο της Μονάδας του και ενσωματώθηκε στο Τάγμα όταν ανασυγκροτείτο στα Λατσιά και ακολουθώντας την πορεία του Τάγματός του μετέβηκε στην περιοχή της Σκυλλούρας.  Στις 15 Αυγούστου 1974 ήταν με τη Διμοιρία του έφεδρου ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη στα υψώματα νοτίως του Αγίου Ερμολάου. Τα ίχνη του Σταύρου Μούσουλου χάθηκαν τα ίχνη του όταν ήταν στην περιοχή μεταξύ Αγίου Ερμολάου- Κοντεμένου και από τότε ήταν αγνοούμενος.

Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.
Την ίδια ώρα γινόταν στο στρατόπεδο "Γεώργιος Κατσάνης" στο Σταυροβούνι το μνημόσυνο των πεσόντων της 33ης Μοίρας Καταδρομών, η οποία έδωσε ηρωικές μάχες αντίστασης στους Τούρκους εισβολείς, μάχες ελευθερίας και επιβίωσης.  
 Φωτογραφία του Costas Mavrides.

Λίγο αργότερα γινόταν γνωστό ότι τα υλικά επέκτασης του Τύμβου της Μακεδονίτισσας όπου αναπαύονται  οι ήρωες της ελευθερίας αγοράστηκαν από τα κατεχόμενα, από τους κατακτητές!

Πληρώσαμε το μάρμαρο ηρώων με τουρκική λίρα

Εφημερίδα Σημερινή 24 Σεπτέμβριος 2017, Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου


ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ. ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Το ολοκαύτωμα στη Χηλή του Εύξεινου Πόντου το Σεπτέμβριο του 1922


Θ. Μαλκίδης

Το ολοκαύτωμα στη Χηλή του Εύξεινου Πόντου το Σεπτέμβριο του 1922

Η Χηλή βρίσκεται  70 χλμ. βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό και γνωστό θέρετρο, όπου ζούσαν Έλληνες. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν υποχρεωτικά στρατολογημένοι ως Οθωμανοί στρατιώτες στη μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αρκετοί διώχθηκαν στα τάγματα εργασίας.  Στις 24  Σεπτεμβρίου του 1922 ως αποκορύφωμα των διωγμών, έγινε η σφαγή 150 Χηλητών, ενώ όσοι γλύτωσαν  πήραν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Ελλάδα. 

Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και στον Πειραιά(κυρίως στην Κοκκινιά) και έπειτα μετακινήθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

  Κάποιοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης . Τριάντα (30) οικογένειες προέρχονται από το Γενίκιοϊ (Νεοχώρι )της Χηλής Μ. Ασίας εγκαταστάθηκαν στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης .
   
Κάποιοι άλλοι πρόσφυγες από το Νεοχώρι Χηλής εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα και κάποιοι από αυτούς μετοίκησαν στη σημερινή περιοχή του δήμου Δίου. Ο ένας συνοικισμός του χωριού Κονταριώτισσα Πιερίας ιδρύθηκε από πρόσφυγες του Νεοχωρίου. Μάλιστα, πρόσφατα ανεγέρθηκε και μνημείο για τους πρόσφυγες αυτούς, στην πάνω πλατεία του χωριού, κοντά στο ναό του Αγίου Θωμά. 

Επίσης, υπάρχουν πρόσφυγες από την περιοχή της Χηλής(και από το Νεοχώρι) στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης. Πρόσφυγες από το Νεοχώρι Χηλής εγκαταστάθηκαν επίσης στο Βορεινό και στη Φιλώτεια του Δήμου Αλμωπίας στο Νομό Πέλλας, ενώ ορισμένες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στη Γλύφα(Πελοπόννησο).