Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Οι αναγνωρίσεις της γενοκτονίας στον Καναδά ως ράπισμα στους αρνητές και τους υπονομευτές




Θ. Μαλκίδης 

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση στη Μόσχα για την 19η Μαίου 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΚΕΜΑΛΙΚΟΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, OΥΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΜΑΛΙΚΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ. 

Από το 2016 ανακοινώθηκαν στον Καναδά δέκα αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκ των οποίων οχτώ μέσα στο 2017.

Μήπως η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και οι εγχώριοι αρνητές της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν στην κυβέρνηση του Καναδά για αυτές τις αναγνωρίσεις;


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΚΕΜΑΛΙΚΟΣ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ,
ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΜΑΛΙΚΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ. 

Δεν θα δείτε ούτε έναν Εβραίο υμνητή του Χίτλερ, ούτε έναν Αρμένιο υμνητή του Κεμάλ του γενοκτόνου των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Αυτό συναντάται μόνο στους Έλληνες ρατσιστές αρνητές της Γενοκτονίας.
• Στις 4 Μαίου 2016 η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Τορόντο, αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, 
• Αρχές Μαΐου 2016 η πρωτεύουσα Οτάβα προκηρύσσει και αυτή τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου,
• στις αρχές του 2017 ακόμη μια πολιτεία του Καναδά, η LaSalle (Λασάλ) της επαρχίας Κεμπέκ και 
• στις 10 Απριλίου του 2017, άλλη μια πόλη του Καναδά, η Oshawa, αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 
• Την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 από το δημοτικό διαμέρισμα (περιφέρεια) του Villeray -Saint Michel- Parc Extension του δήμου του Μόντρεαλ αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 
• Την ίδια μέρα, Τρίτη 2 Μαΐου 2017, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαβάλ – βρίσκεται έξω από το νησί του Μόντρεαλ και είναι η περιοχή με τους περισσότερους Έλληνες στην επαρχία του Κεμπέκ- κατατέθηκε πρόταση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους ομογενείς δημοτικούς συμβούλους Αγλαΐα Ρεβελάκις και Βασίλη Καρυδόγιαννη που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις. 
• Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 ο δήμος του Μόντρεαλ αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου κάθε έτους Ημέρα Μνήμης,

Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 ο δήμος του Βανκούβερ  και της Ρεγγνα και την Πέμπτη 18 Μαίου ο Δήμος του Έντμοντον αναγνώρισαν ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου κάθε έτους Ημέρα Μνήμης.

Οι αρνητές και οι υπονομευτές που έστειλαν επιστολές στον Καναδά (!) να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία που είναι τώρα; 




Προβολή του ντοκιμαντέρ "ΠΟΝΤΟΣ: Οι Μεγάλες Ώρες" στην Πτολεμαΐδα



Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

Προβολή ντοκιμαντέρ παραγωγής Livemedia 

"ΠΟΝΤΟΣ: Οι Μεγάλες Ώρες"

Σάββατο 20 Μαΐου 2017  - 8:00 μμ

Αμφιθέατρο Κτιρίου Ποντιακού Συλλόγου  Πτολεμαΐδας 

Οργάνωση : Ποντιακά Σωματεία Εορδαίας 

Είσοδος Ελεύθερη 

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει συζήτηση με τον Θ. Μαλκίδη





Το ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.  Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πως κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. 

Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία. 

Στο ντοκιμαντέρ,  μιλούν με σειρά εμφάνισης:  
Ιάκωβος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Φωτιάδης, 
Δημήτρης Καραμήτσος, 
Θεοφάνης Μαλκίδης, 
Θεοδόσης Κυριακίδης, 
Γιώργος Παρχαρίδης, 
Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.Ιωάννης Τασσιάς, 
Γιάννης Αποστολίδης, 
Ουρανία Καλογερίδου.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Εκδήλωση για τη 19η Μαΐου στη Μόσχα- «Геноцид – право на память»







Εκδήλωση για τη 19η Μαΐου στη Μόσχα 

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και ο Σύλλογος Ελλήνων Επιχειρηματιών «Συνεργία», με τη στήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας και της Λέσχης «Ρωμηοσύνη» σας προσκαλούν στην εκδήλωση  «Γενοκτονία – δικαίωμα στη μνήμη», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 (ώρα 18.30), στις εγκαταστάσεις του Οίκου Εθνοτήτων της Μόσχας (αίθουσα Νο 2) 4, Novaya Basmannaya str., Νο 2, (metro station “Krasnie vorota”), Moscow.      








Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Пαρουσίαση των  δίγλωσσων βιβλίων (στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα) «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» και «η Γενοκτονία των Ελλήνων (Θράκη-Μικρά Ασία-Πόντος)» του  Θεοφάνη Μαλκίδη.




Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Το ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» στο Cosmote History


Προβολή του ντοκιμαντέρ  «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» από το Cosmote History την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 10 το βράδυ. 


Το ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.  Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πως κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. 

Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία. 

Στο ντοκιμαντέρ,  μιλούν με σειρά εμφάνισης:  
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, 
Κωνσταντίνος Φωτιάδης, 
Δημήτρης Καραμήτσος, 
Θεοφάνης Μαλκίδης, 
Θεοδόσης Κυριακίδης, 
Γιώργος Παρχαρίδης, 
Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.Ιωάννης Τασσιάς, 
Γιάννης Αποστολίδης, 
Ουρανία Καλογερίδου.





Από την Νεοκαισάρεια στη Σαμψούντα , η Γενοκτονία που δε σταμάτησε και τα "κοχλίδια" του Μαΐου!





Θ. Μαλκίδης 

Από την κατάκτηση της Νεοκαισάρειας στη Σαμψούντα το 1919: Η Γενοκτονία που δε σταμάτησε

Μέρος από τις ομιλίες στο Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου 
"Μιθριδάτης" και στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ξάνθης

Στο  τέμενος  Ουλού της επαρχίας Νεοκαισάρειας του νομού  της Τοκάτης, ο μουφτής της περιοχής Αλή Τζανπολάτ  ανέγνωσε  το κήρυγμα κρατώντας σπαθί. Ο μουφτής ανέφερε πως η ανάγνωση κηρύγματος με σπαθί είναι μια παράδοση περίπου 600 ετών -οι Οθωμανοί μόλις καταλάμβαναν μια περιοχή Ελλήνων ή χριστιανών ονόμαζαν συνήθως την πιο ωραία εκκλησία ως "τζαμί κατάκτησης"- και πρόσθεσε  τα εξής: 

"Η παράδοση της ανάγνωσης κηρύγματος με σπαθί γίνεται για να δείξει την κυριαρχία του Ισλάμ στα κατακτημένα μέρη και αργότερα για να δείξει την συνέχεια του Ισλάμ και είναι μια παράδοση που γίνεται ιδιαίτερα στα τζαμιά της κατάκτησης. Σκεφτήκαμε πως η παράδοση αυτή θα έπρεπε να γίνει και στο Ουλού τζαμί που έγινε στην Νεοκαισάρεια . Από τώρα και μετά κάθε Παρασκευή το έθιμο αυτό θα συνεχίζεται στην Νεοκαισάρεια".




Στις 19 Μαΐου το τουρκικό φασιστικό κράτος κάνει γιορτές για τη Γενοκτονία εναντίον των προγόνων μας τιμώντας τον Χίτλερ Κεμάλ, υψώνοντας στη Σαμψούντα τη σημαία των 1919 μέτρων....

Η Γενοκτονία δε σταμάτησε το 1922-1923 αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με την καταστροφή των μνημείων, την αλλοίωση της ταυτότητας, με τη δίωξη και φυλάκιση αγωνιστών, με την βαρβαρότητα που χτυπά την Ελληνικότητα.


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΗΜΕΡΑ



PONTUS’TA BUGÜN DENAM EDILEN SOYKIRIMI DURDURUNUZ




STOP THE CONTINUATION OF GENOCIDE IN PONTOS TODAY










Υ.Γ. 1 "Άμον τα κοχλίδια"

Γίνεται ένας αγώνας από την Αρμενία και τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία και από τη Σουηδία μέχρι τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ένας ιερός αγώνας, τον οποίο δυστυχώς πολλοί τον κατανάλωσαν, ως σύμβουλοι Υπουργών και βουλευτών, υποψήφιοι, "καθηγητές", "ειδικοί", Μνημονιακοί, χωρίς να αναφέρουν τίποτα για τον Παπανδρέου, τον Καραμανλή, τον Φίλη, τον Τσίπρα, τους Ναζί, την Γενοκτονία, την ουσία. Μία φορά με το καθεστώς πάντα με το καθεστώς! 

Εμφανίζονται ”άμον τα κοχλίδια” (σαν τα σαλιγκάρια) κάθε Μάιο και μετά εξαφανίζονται για να υπονομεύσουν, να σιωπήσουν, να αρνηθούν, να πλουτίσουν, να συκοφαντήσουν, να δυσφημήσουν, να λασπολογήσουν, να ζητήσουν από τον Καναδά να μην αναγνωρίσει τη Γενοκτονία!

Απόντες από το προσκήνιο, παρόντες στο παρασκήνιο, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, οι οποίοι ό,τι έκαναν και ό,τι δεν έκαναν θα το βρουν μπροστά τους όπως λέει  ο λαός μας.......


Υ.Γ. 2. Ο Κεμαλισμός είναι Ναζισμός και ο Ναζισμός Κεμαλισμός 

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης διοργανώνει την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, τον "Δρόμο Ζωής", από το μαρτυρικό Μεσόβουνο έως την ηρωική Νάουσα.

Μία "ένωση" των μνημείων, που τιμούν τα θύματά μας ανά τους αιώνες... Μεσόβουνο, Πύργοι, Νάουσα, Πόντος...

Τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας και τρέχουμε για τη ζωή!



Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε από την πόλη του Βανκούβερ του Καναδά




Θ. Μαλκίδης 

Η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε από την πόλη του Βανκούβερ του Καναδά. 

Από τη Γενοκτονία υπολογίζουμε ότι πέραν του 1.000.000 θύματα, Έλληνες, Ελληνίδες, παιδιά και βρέφη, προέκυψαν περί τα 100.000 ορφανά, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Ανδρεάδης. Από αυτά γύρω στις 30.000 υπολογίζεται ότι πήγαν στις ΗΠΑ, όπου το 90% περίπου δόθηκε σε άτεκνες οικογένειες. Περίπου 30.000 παιδιά υπολογίζεται ότι έμειναν στην Τουρκία όπου άλλα τα πήραν σε σπίτια μουσουλμάνων αλλά τα περισσότερα κλείστηκαν σε ορφανοτροφεία.Τα παιδιά αυτά της Γενοκτονίας που κλείστηκαν στα ορφανοτροφεία λέγεται ότι καταγράφηκαν τα μεν αγόρια με το όνομα Αδάμ και τα κορίτσια ως Εύα, ως απόγονοι Ελλήνων, τα οποία μεγάλωσαν με το ψεύδος. Είναι φρικτός ο συμβολισμός που χρησιμοποίησε ο δάσκαλος του Χίτλερ, ο Κεμάλ, καταστρέφοντας την ταυτότητα, την ελληνικότητα, δημιουργώντας   ένα νέο γένος ανθρώπων χωρίς μνήμη, χωρίς ταυτότητα,χωρίς πατρίδα, χωρίς ρίζες, χωρίς τίποτα.

Τα υπόλοιπα 30.000- 40.000 ορφανά  ήρθαν στην Ελλάδα, σε 6-7 ορφανοτροφεία στη Σύρο, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά,στην Κέρκυρα, όπου βομβαρδίστηκαν από ένα ακόμη  μαθητή του Κεμάλ, τον Μουσολίνι, στο Ζάππειο αλλά και στη Μακρόνησο. Η Μακρόνησος δεν άνοιξε ως τόπος εξορίας αλλά ως καταφύγιο προσφύγων,Αρμενίων και Ελλήνων και ως ορφανοτροφείο Αρμενόπουλων και Ελληνόπουλων.


Η Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων είχε μία ακόμη αναγνώριση από τον Καναδά και συγκεκριμένα από την πόλη του Βανκούβερ. Ο αγώνας αναγνώρισης ο οποίος αφιερώνεται στα πάνω από 100.000 ορφανά που δημιούργησε το μαζικό έγκλημα, πέραν του 1.000.000 θυμάτων, συνεχίζεται από τους παρόντες και (θα) είναι νικηφόρος!


H Παιδεία του Πόντου και ο Πόντος της Παιδείας



Εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό, πραγματοποιεί ο σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ξάνθης: H Παιδεία του Πόντου και ο Πόντος της Παιδείας : 


Εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό πραγματοποιεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, (Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9), ο σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ξάνθης και η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωση θα γίνει ομιλία από τον Θεοφάνη Μαλκίδη, διδάκτορα Κοινωνικών Επιστημών , με θέμα: «Η Παιδεία  του Πόντου και ο Πόντος της Παιδείας».

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι παιδικές χορωδίες του συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Πετρόπουλου, και του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού  Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», υπό τη διεύθυνση της Νατάσσας Ανδρονικίδου.

Σκοπός του Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ξάνθης, όπως αναφέρουν η πρόεδρος Ελένη Παπαδοπούλου και ο γενικός γραμματέας Πολυχρόνης Ορφανίδης, «είναι να συγκεντρώσουμε παιδικά ρούχα και παιχνίδια (σε καλή κατάσταση) για τον φιλανθρωπικό σκοπό “Το Καλαθάκι της Αγάπης”, που διοργανώνει η Περιφερική Επιτροπή Νεολαίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), τα όποια θα διατεθούν σε ορφανοτροφεία της περιφέρειας.

Η συγκέντρωση των ρούχων και παιχνιδιών  θα πραγματοποιείται, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, τις ημέρες Πέμπτη  και Παρασκευή, ώρες 12:00 - 14:00 και 19:00 - 21:00, στο κτήριο του συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης, πάροδος Θερμοπυλών 8.

Η παρουσία και συμμετοχή σας στην εκδήλωση θα μας τιμήσει και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα».





Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Το Μοντρεάλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία



Θ. Μαλκίδης

Ο Δήμος του  Μοντρεάλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία

Η   απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων, να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους και να υιοθετήσει  την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, είναι μία εξαιρετικής σημασίας πράξη.  Η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και
Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, 
Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, του φορέα που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης από φορείς του Καναδά «η Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της
ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά
και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

H Γενοκτονία αφαίρεσε τη ζωή από περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες που  υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές της Οθωμανικής και των Κεμαλικών κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών, με απελάσεις, με  πορείες θανάτου, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία,  καταναγκαστική εργασία,  πείνα,  βιασμούς.

«Η απόφαση των ως άνω Δημοτικών Συμβουλίων είναι ιστορική για την Ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων  και της ανθρωπότητας», ανέφερε  ο Θ. Χαλάτσης.

H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι συνέχεια και των προηγούμενων αναγνωρίσεων που έχουν σημειωθεί στον Καναδά και προπομπός των άλλων που έρχονται. 

Ο αγώνας παρόλα τα εμπόδια και την υπονόμευση, την άρνηση και την προπαγάνδα, συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.




Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Συμπαράσταση στο φυλακισμένο Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί



Θ. Μαλκίδης 

Ενισχύουμε  το φυλακισμένο Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί


Στέλνουμε επιστολές συμπαράστασης στην παρακάτω διεύθυνση στο φυλακισμένο συμπατριώτη μας  Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί. 

Γράφουμε  επιστολή, προτρέπουμε και άλλους να πράξουν το ίδιο και  ενισχύουμε τον αγώνα του. Πιέζουμε τους συλλόγους και τα σωματεία, τα κόμματα, τους δικηγορικούς συλλόγους, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν την παράνομη φυλάκισή του. 

Ο Γιάννης βρίσκεται φυλακισμένος από την 22α Απριλίου με τις κατηγορίες προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν, για τη δράση για το ζήτημα των Ρωμηών του Πόντου, για την ανάδειξη της Γενοκτονίας.

Η δημοσιοποίηση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης έγραφε ο Ιάκωβος Μάγιερ το 1826 στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Δημοσιοποιούμε, κοινοποιούμε, μιλάμε, γράφουμε για να μην μείνει άγνωστη η  Γενοκτονία. Αυτή που δε σταμάτησε  το 1922- 1923, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα!




Κηδείες αγνοούμενων στρατιωτών



Στρατιώτης Μιχάλης Κυπριανού (ΤΤαππολός) του Χριστοφή (ΑΣΜ 14081/73)

Ο Μιχάλης Κυπριανού γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1955 στη Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου. Είναι γιος του Χριστοφή, ο οποίος ήταν γεωργός και της Χρυσάνθης, οι οποίοι έχουν αποβιώσει και έχει πέντε αδελφούς, τους Βαρνάβα, Ανδρέα, Λάμπρο, Κύπρο και Κωνσταντίνο και τρεις αδελφές, τις Ρούλα, Ασπασία και Σκεύη. Αφού αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του, ασκούσε το επάγγελμα του σιδερά και του υδραυλικού, προσφέροντας πολλές φορές τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς. Το γεγονός αυτό τον καθιστούσε ιδιαίτερα αγαπητό στους συγχωριανούς του. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ήταν τερματοφύλακας στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού του «Ατρόμητος». Αγαπούσε πολύ την οικογένειά του καθώς και την πατρίδα του. Κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1973 και στις 16 Μαρτίου 1973 τοποθετήθηκε στον 1ο Λόχο του 286 Μ.Τ.Π. 
Η τελευταία φορά που τον είδαν στη Γεροσκήπου ήταν στις 14 Ιουλίου 1974, όταν ήταν με άδεια και μετά επέστρεψε στη Μονάδα του. Ο Μιχάλης στη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής ήταν στην περιοχή Σκυλλούρας - Αγίου Ερμολάου. Θεάθηκε για τελευταία φορά το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974, όταν ήταν με τη Διμοιρία του ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη. Στις 4 Ιουλίου 2010 έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής στήλης για το Μιχάλη Κυπριανού, την οποία ανήγειρε ο Δήμος Γεροσκήπου τιμώντας το άξιο τέκνο του και στις 17 Μαΐου 2015 ο Δήμος Γεροσκήπου τέλεσε την ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου Γεροσκήπου σε «Στάδιο Μιχάλη Χρ Κυπριανού» εις αναγνώριση του ως άξιου τέκνου της γενέτειρας του. 
Η εκταφή των οστών του Μιχάλη πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2005,2008 και 2010 από το ύψωμα Λαπάτσα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση βορείως του κατεχόμενου χωριού της Σκυλλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.









Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη



Θ. Μαλκίδης

Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη 

Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση για τον Γιώργο Ανδρεάδη που οργάνωσε η Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης

Ο Γιώργος Ανδρεάδης ανέδειξε την Ιστορία και τη Μνήμη. Κατόρθωσε παρά τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τη Γενοκτονία της Μνήμης,  να καταγράψει το Ποντιακό ζήτημα, τους ανθρώπους του και τη διαδρομή τους. Ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Πόντου, της Τουρκίας, της Διασποράς που προλογίζουν το βιβλίο για αυτόν: Ο Ομέρ Ασάν, ο Ραγκίπ Ζαράκολου, ο φυλακισμένος Γιάννης- Βασίλης Γιαιλαλί, ο Δημήτρης Οξυζίδης, ο Χρόνης Αμανατίδης.
          
Ο Γιώργος Ανδρεάδης ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα, στην οποία οφείλουμε πολλά, πρότυπο, παράδειγμα, ήθος, αξίες και αρχές μίας εποχής που πέρασε αλλά που δε χάθηκε.

Η δραστηριότητά μας  για τον Γιώργο Ανδρεάδη είναι μία ελάχιστη συμβολή, μία μικρή ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό  που συνέθεσε αγωνιζόμενος για το Ποντιακό ζήτημα και τις άπειρες συνιστώσες του, ανιδιοτελώς και με συνέπεια, για δεκάδες χρόνια.


Αποτελεί μικρή ανταπόδοση στα όσα μας έδωσε στο πεδίο της γνώσης, της μνήμης, της ιστορίας, της αξιοπρέπειας, του συνεπούς και συνεχούς αγώνα,  της φιλίας.  Αξίες και αρχές  που εκφραζόταν από  την προσωπικότητά του και παραμένουν  πλέον  στα έργα του.