Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη



Θ. Μαλκίδης

Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη 

Απόσπασμα της ομιλίας στην εκδήλωση για τον Γιώργο Ανδρεάδη που οργάνωσε η Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης

Ο Γιώργος Ανδρεάδης ανέδειξε την Ιστορία και τη Μνήμη. Κατόρθωσε παρά τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τη Γενοκτονία της Μνήμης,  να καταγράψει το Ποντιακό ζήτημα, τους ανθρώπους του και τη διαδρομή τους. Ιδιαίτερα τους ανθρώπους του Πόντου, της Τουρκίας, της Διασποράς που προλογίζουν το βιβλίο για αυτόν: Ο Ομέρ Ασάν, ο Ραγκίπ Ζαράκολου, ο φυλακισμένος Γιάννης- Βασίλης Γιαιλαλί, ο Δημήτρης Οξυζίδης, ο Χρόνης Αμανατίδης.
          
Ο Γιώργος Ανδρεάδης ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα, στην οποία οφείλουμε πολλά, πρότυπο, παράδειγμα, ήθος, αξίες και αρχές μίας εποχής που πέρασε αλλά που δε χάθηκε.

Η δραστηριότητά μας  για τον Γιώργο Ανδρεάδη είναι μία ελάχιστη συμβολή, μία μικρή ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό  που συνέθεσε αγωνιζόμενος για το Ποντιακό ζήτημα και τις άπειρες συνιστώσες του, ανιδιοτελώς και με συνέπεια, για δεκάδες χρόνια.


Αποτελεί μικρή ανταπόδοση στα όσα μας έδωσε στο πεδίο της γνώσης, της μνήμης, της ιστορίας, της αξιοπρέπειας, του συνεπούς και συνεχούς αγώνα,  της φιλίας.  Αξίες και αρχές  που εκφραζόταν από  την προσωπικότητά του και παραμένουν  πλέον  στα έργα του.