Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Το ατιμώρητο έγκλημα των Γερμανών κατακτητών στην Κλεισούρα Καστοριάς

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Το ατιμώρητο  έγκλημα των Γερμανών κατακτητών στην Κλεισούρα Καστοριάς  

Την  5η Απριλίου 1944, το 7ο Σύνταγμα της 4ης  Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των Ες- Ες  με διοικητή τον Κάρλ Σίμερς, τον υπεύθυνο της σφαγής στην Ερμακιά Εορδαίας  με 63 νεκρούς,  στους  Πύργους Εορδαίας με 368 νεκρούς, στην Υπάτη και τη Σπερχειάδα με 89 νεκρούς,   καθώς  και στο Δίστομο με 220 νεκρούς, φθάνει στην Κλεισούρα της Καστοριάς.  Στη σημαντική κωμόπολη του  Ελληνισμού της Μακεδονίας, πνευματικό κέντρο της περιοχής και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και το Μακεδονικό Αγώνα.  

Οι Γερμανοί Ναζί κατακτητές συγκεντρώνουν  τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους στην πλατεία του χωριού, ενώ μια άλλη ομάδα εγκληματιών βάλλει με τα πολυβόλα όπλα κατά του  άμαχου πληθυσμού. 

Έπειτα οι δολοφόνοι κατευθύνονται προς τα σπίτια, βάζουν φωτιά και σκοτώνουν αδιακρίτως, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους.


Η δικαιολογία πάντα η ίδια : αντίποινα….


Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ένας έντιμος διανοούμενος και ένας αληθινός πατριώτης



 

Μιχάλης Χαραλαμπίδης:
Ένας έντιμος διανοούμενος και ένας αληθινός πατριώτης


 Η εκπομπή -αφιέρωμα στον έντιμο διανοητή και πατριώτη Μιχάλη Χαραλαμπίδη.  


 Ραδιοφωνικός σταθμός Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας



6 Απριλίου 1914: 110 χρόνια από τη Γενοκτονία στη Θράκη

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Διδάκτoρας Παντείου Πανεπιστημίου

 

Η Γενοκτονία στη Θράκη

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο  Ελληνισμός της Θράκης,  όπως και ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας, υπέστη  το ίδιο  σχέδιο Γενοκτονίας.

Η πρώτη φάση της  Γενοκτονίας στη Θράκη ξεκίνησε το 1908 όταν στο Οθωμανικό κράτος κατέλαβαν την εξουσία οι Νεότουρκοι (Ενβέρ, Ταλαάτ και Τζεμάλ Πασά),  έχοντας  τη στρατιωτική και την  πολιτική καθοδήγηση των στενών συμμάχων τους Γερμανών. Η δεύτερη φάση του μαζικού εγκλήματος ξεκίνησε ταυτόχρονα με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η παγκόσμια σύρραξη έδωσε την κάλυψη για να συνεχιστούν τα εγκλήματα εναντίον του Ελληνισμού.  Η τρίτη και τελευταία, αλλά και πιο σκληρή χρονική περίοδος της Γενοκτονίας (1919-1923) οργανώθηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το Μουσταφά Κεμάλ.  Συνολικά η  Γενοκτονία εναντίον του Ελληνισμού αφαίρεσε  τη ζωή ενός  εκατομμυρίου  Ελληνίδων και Ελλήνων και τα θύματα στη Θράκη ήταν  250.000 με 300.000, ενώ στη Μικρά Ασία 300.000 με 350.000 και στον  Πόντο 350.000.


Οι εν Σαμοθράκη Πέντε Νεομάρτυρες

 Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/

Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/


Οι εν Σαμοθράκη Πέντε Νεομάρτυρες


Τη αυτή ημέρα μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων των εν Σαμοθράκη μαρτυρησάντων ( † Απρίλιος 1835).

Αυτοί οι Άγιοι Μάρτυρες του Χριστού, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και υπήρξαν καλλίνικοι, ο Μανουήλ, ο Θεόδωρος, ο Γεώργιος και ο άλλος, ο νεώτερος Γεώργιος, είχαν πατρίδα το νησί Σαμοθράκη, ο Μιχαήλ, όμως, καταγόταν από την μεγαλόνησο Κύπρο, και μαρτύρησαν υπερήφανα κατά τον 19° αιώνα, γι’ αυτούς δε η μαρτυρία έχει ως εξής: Κατά το 1821, έτος κατά την διάρκεια του οποίου επαναστάτησε το ευγενές γένος των Ελλήνων ενάντια στους εξουσιαστές άπιστους Αγαρηνούς, σε πιο πικρή δουλεία περιήλθε και αυτό το νησί της Σαμοθράκης· διότι αυτοί, αφού εισέβαλαν από την Άβυδο και την Τένεδο και άλλους πάμπολλους τόπους, οι μαινόμενοι Αγαρηνοί, μεγάλο μέρος των κατοίκων της, από την μία τους άνδρες τους δολοφόνησαν με μαχαίρι, από την άλλη τις γυναίκες μαζί με τα παιδιά, αφού τους απήγαγαν και με την βία, τους έστειλαν αιχμαλώτους και στην Ανατολή και στην Ευρώπη και στην Αίγυπτο.


Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες εκ Σαμοθράκης

Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/

Πηγή:http://malkidis.blogspot.gr/


Τιμώντας στις 6 Απριλίου την μνήμη των Πέντε Αγίων Μαρτύρων μας, των "δικών" μας Αγίων, καθώς η καταγωγή τους ήταν από εδώ (και μαρτύρησαν κι εδώ), σας καλούμε μεθαύριο Σάββατο 6 Απριλίου να παραβρεθείτε στην παράκληση που θα γίνει προς τιμήν τους στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Ελαιώνα Μάκρης στις 6:15 το απόγευμα.


Οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες εκ Σαμοθράκης ήταν παιδιά όταν βίωσαν, τον Σεπτέμβριο του 1821, την σφαγή, το ολοκαύτωμα και την καταστροφή του νησιού. Οι Τούρκοι τους πήραν ως σκλάβους και τους εξισλάμισαν. Μετά από χρόνια, κι αφού εξαγοράσθηκε η ελευθερία τους από έναν φιλέλληνα Ελβετό, ξαναγύρισαν στο νησί και εντάχθηκαν πάλι στην κοινωνία και στην εκκλησία του Χριστού. Αυτό οι μωαμεθανοί Τούρκοι δεν το συγχώρησαν. 



Τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν στην Μάκρη για πολλές μέρες, αφήνοντάς τους νηστικούς, δεμένους και εξουθενωμένους. 'Ωσπου στις 6 Απριλίου του 1836, ημέρα Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά, φέρνουν πρώτο στην πλατεία της Μάκρης τον μεγαλύτερο στην ηλικία Μιχαήλ ώστε βλέποντας το μαρτύριό του οι νεότεροι συνμάρτυρες να τρομάξουν και να λιγοψυχήσουν. Τον κατακρεουργούν μπροστά στα μάτια του έκπληκτου πλήθους. 

Σάββας Παύλου εκ Κύπρου

 


Σάββας Παύλου : ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ

. Ισχυρό αντίδοτο στη σημερινή δουλοφροσύνη και αξιακή παρακμή

Η εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα και ο αγώνας απελευθέρωσης



 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

https://esdoge.gr/

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 83η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

Τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 η πατρίδα μας δέχθηκε την απρόκλητη γερμανική εισβολή. Η Ελλάδα, μετά από τον ηρωικό και νικηφόρο αγώνα της στα βουνά της Αλβανίας, που αποτέλεσε την πρώτη ήττα του Άξονα, πριν ακόμη συγκροτηθεί η Αντιφασιστική Συμμαχία, βρέθηκε σε έναν άνισο αγώνα, ταυτόχρονα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας. Με ανείπωτο ηρωισμό, αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια πολέμησε επί 217 ημέρες, για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας αλλά και για την απόκρουση της ναζιστικής «νέας τάξης πραγμάτων», που είχε ήδη επιβληθεί σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης


Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Έφυγε ένας Έλληνας !


H εκπομπή  στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση  για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Δάσκαλε

 


Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη,


Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερή. Περιέργως όμως η μητέρα μου, καθηγήτρια, με διακόπτει. "Έλα τώρα να δεις στην τηλεόραση μου λέει", μιλάει ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Η ιστορική σου ομιλία στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε μόλις ξεκινήσει και την είδα ολόκληρη. Έτσι σε γνώρισα, εντυπωσιασμένος από το 1ο δευτερόλεπτο.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 

Δεν ὑπάρχει Κυπριακὸ πρόβλημα, δεν ὑπάρχει πρόβλημα Αἰγαίου, δεν ὑπάρχει πρόβλημα Θράκης. Ὑπάρχει ἕνα πρόβλημα: Τὸ Τουρκικὸ πρόβλημα».


Μιχάλης Χαραλαμπίδης (1951-2024)


Αχώριστοι φίλοι στα εγκόσμια κι αχώριστοι πλέον στον Τύμβο

 



Πρόκειται για άλλη μια αληθινή ιστορία δύο αχώριστων φίλων, 20-22 χρονών, συμπολεμιστών στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες του 1974 και για δεκαετίες στον κατάλογο των αγνοούμενων, οι οποίοι  επιβεβαίωσαν με την στάση ζωής τους  την αγνή φιλοπατρία και το αρχέγονο προγονικό  ρητό για τη φιλία: «Πιστεύω τω φίλω. Πιστόνφίλον εν κινδύνοιςγιγνώσκεις». Όπως και στην περίπτωση των αχώριστων φίλων, Χαράλαμπου Α. Κασπαρή από τον Οίκο Μαραθάσας και  Κωστάκη Ασιήκκαλη  από το Καϊμακλί, που εξαρχής της στρατιωτικής τους θητείας «έδεσαν» κι έμειναν μαζί πολεμώντας τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις τον Ιούλιο 1974, κι αφού επέζησαν, ακολούθησαν μαζί ένα οδοιπορικό γεμάτο ανατροπές, αρνούμενοι να λιποτακτήσουν, παρά την εμφανή προδοσία κι εγκατάλειψη. Μαζί συνέχισαν να μάχονται στον  Πενταδάκτυλο κι έτσι μαζί καταχωρήθηκαν στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι που ανευρέθηκαν δεκαετίες αργότερα πλάι- πλάι σε  ομαδικό τάφο στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος,  με τα σημάδια της εν ψυχρώ εκτέλεσής τους.


Στα κακοτράχαλα τα βουνά

 

 

Στα κακοτράχαλα τα βουνά
με το σουράβλι και το ζουρνά
πάνω στην πέτρα την αγιασμένη
χορεύουν τώρα τρεις αντρειωμένοι.
Ο Νικηφόρος κι ο Διγενής
κι ο γιος της Άννας της Κομνηνής.


Άγιος Νικόλαος Αχρίδος: Η Ευρώπη διώχνει τον Χριστό με κάθε τρόπο

 

Ο Χριστός με τη διδασκαλία του συνέβαλε στην πρόοδο της Ευρώπης; Η Ευρώπη ευχαρίστησε τον Χριστό;

Αδελφοί μου, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να αποτελέσουν θέμα μελέτης και διδαχής. Τι πρόσφερε ο Χριστός στην Ευρώπη; Οι ευρωπαίοι ανέμεναν πολλά από τον Χριστό και Αυτός τους έδωσε περισσότερα από όσα εκείνοι περίμεναν. Τους πρόσφερε τα πάντα.

Δικαίωμα να ζούμε

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ »

 

 

΄Ολοι οι άνθρωποι έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία, στην ισότητα, στην ελεύθερη έκφραση λόγου και σκέψης, στη δύναμη να ονειρευόμαστε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο, έναν κόσμο με ιδανικά, πρότυπα και αξίες.Να μη ζούμε εγκλωβισμένοι σε αρχέγονες παραδόσεις, στερεότυπα και προϋπάρχουσες καταστάσεις που διαιωνίζονται με τις προσωπικές μας ενέργειες και πράξεις με το πέρασμα των χρόνων και καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητά μας.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Εκπομπές- αφιερώματα για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου, θα ακουστούν και θα προβληθούν δύο εκπομπές- αφιερώματα για τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  από την εκδημία του οποίου συμπληρώνονται εννέα ημέρες. 


Στο Αετοχώρι Έβρου είπαν το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη














ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Στο Αετοχώρι Αλεξανδρούπολης του νομού Έβρου, στο χωριό των προγόνων του που ήρθαν πρόσφυγες από τις βουνοκορφές της Επτάκωμης Σάντας, αναπαύεται από το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 73 χρόνων, προδομένος από την καρδιά του, ο κοινωνιολόγος, ο ιδεολόγος πολιτικός, ο εμπνευστής και ο αγωνιστής για την καθιέρωση της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Δεν πρόφτασε να επισκεφθεί τον Απρίλιο την Λευκωσία, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 Πέθανε ο Εβρίτης Μιχάλης Χαραλαμπίδης, το ιστορικό, ασυμβίβαστο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν πρόφτασε να επισκεφθεί τον Απρίλιο την Λευκωσία, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Στήριζε πάντα τους αγώνες για την Κύπρο, στη σωστή τους αντικατοχική βάση


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 

ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ



Οι Έλληνες Δημοκράτες που έζησαν και σπούδασαν στην Ιταλία, το Εθνικό και το Διεθνές Κίνημα για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, σύσσωμο το Ελληνικό Λαϊκό Πατριωτικό Κίνημα, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται τούτη την ώρα απέραντη θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. 

Πάντα θα σε θυμούμαι Έλληνα των Ελλήνων

 

     

                           

         

Το κείμενο αποτελεί  τον επικήδειο στην εξόδιο ακολουθία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

 

Φίλε Μιχάλη

Έλληνα των Ελλήνων

 

Στην ιστορική σου ομιλία στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, που δικαιώθηκες από τα όσα έχουν συμβεί στην πατρίδα μας τα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, ξεκίνησες λέγοντας: Ερχόμαστε από μακριά και πηγαίνουμε πολύ μακριά.


Εις το επανιδείν

 


 

Μιχάλη, σύντροφέ μας ακριβέ και αγαπημένε,

 

Από προχθές το βράδυ κάτι συμβαίνει στην πόλη, στην αγορά.Είναι κοινή συνείδηση στη χώρα. Τι άλλο να μαρτυρά αυτή η έκρηξη συναισθημάτων, όπως εκδηλώνονται  προς το πρόσωπό σου, στην είδηση της απώλειάς σου; Για πολλούς ίσως να δείχνει το άλλον εαυτό, μια ψυχολογική ανάγκη, την κρυφή ελπίδα. Την απόσταση του ιδεατού από την καθημερινότητα. Την νιότη που δειχνε πως θα γινόμουν άλλος. Και εσύ Μιχάλη έγινες η προσωποποίηση  του άλλου. Της διαρκούς νιότης. Του εφικτού που είναι θεμελιωμένο στην ουτοπία.  Του καλού, του αγαθού, του δίκαιου, του ακέραιου, του ανιδιοτελούς. Που άλλοι, οι πολλοί, οι επαγγελματίες, δεν ήταν πια. Ένα ίσως να είναι αυτό.


Ο Μιχάλης και εμείς...



...ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ απ` τα παλίμψηστα της γητευτικής θεογονίας και επιστημοσύνης του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Η έμπρακτη σύνδεση της ηθικής με την πολιτική

 


ΙΝ ΜΕΜΟRIAM

 

Mιχάλης Χαραλαμπίδης

                       Η έμπρακτη σύνδεση της ηθικής με την πολιτική                     

   Οι Εκδόσεις «Στοχαστής» και το περιοδικό «Τετράδια» εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για τον ξαφνικό θάνατο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.


Για το Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Δεν πρόφτασε να επισκεφθεί τον Απρίλιο την Κύπρο ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Κώστας Βενιζέλος


 Στην οικογένεια του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,


Στους φίλους και συντρόφους του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,

Για τον λαό της Ελλάδας και του Πόντου

Για τον λαό του Κουρδιστάν,

 

Το άκουσμα της θλιβερής είδησης ​​του θανάτου του Μιχάλη Χαραλαμπίδη μας λύπησε πολύ. 
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν υπερασπιστής του αγώνα για την ελευθερία του λαού των Ποντίων και μεγάλος υποστηρικτής του κουρδικού λαού. 

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Για την ελληνική εξωτερική πολιτική

 




Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για  την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η Ελλάδα είναι μια οικουμενική ηθική δύναμη,  όχι η κούριερ ξένων συμφερόντων!


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus Fm 


Οδυσσέας Ελύτης: Είμαστε οι μόνοι που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό ”ουρανό” και τη θάλασσα ”θάλασσα”

 

Είμαστε οι μόνοι σε όλη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο
να λέμε τον ουρανό ”ουρανό” και τη θάλασσα ”θάλασσα”,
όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν 2.500 χρόνια.
Δεν είναι λίγο αυτό.

 

Drones  δημιούργησαν σχήματα στον ουρανό με σύμβολα της επανάστασης του 1821

 

Σκιάθος: Ο αργαλειός που υφάνθηκε η πρώτη Σημαία του Αγώνα στη Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

 

 Σκιάθος: Ο αργαλειός που υφάνθηκε η πρώτη Σημαία του Αγώνα στη Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 

Η Μονή Ευαγγελιστρίας βοήθησε σημαντικά ηθικά και υλικά τόσο τα προεπαναστατικά κινήματα, όσο και την επανάσταση του 1821. 

To κάστρο της Πύλου

 

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και για το Τουρκικό πρόβλημα


Θεοφάνης Μαλκίδης 


Για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και για το Τουρκικό πρόβλημα. 


Η συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ


Μιχάλης Χαραλαμπίδης

 


Θεοφάνης Μαλκίδης στον 102FM |

«Ο  Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας ξεχωριστός φίλος, ένας  ανιδιοτελής πατριώτης, ένας εξαιρετικός Έλληνας, ένας  θαυμάσιος Άνθρωπος. Δεν πήρε ποτέ κρατική θέση, δεν έγινε ποτέ βουλευτής ή υπουργός, παρότι ο Ανδρέας Παπανδρέου του είχε προτείνει πολλές φορές, παραμένοντας ένας αγνός, έντιμος, διανοούμενος, συγγραφέας και πολιτικός. 


Απρίλιος 1955





Ε.Ο.Κ.Α. σημαίνει και σήμερα ένα κυρίως: Το καθήκον. Αυτό όλοι το γνωρίζουν. Και οι υμνητές της και οι υβριστές της. Και οι μεταλαμβάνοντες και οι παραχαράκτες της. Και οι τιμώντες αυτήν και οι κάπηλοί της:


Στὸν εὐαγγελισμὸ τῆς πανυπέραγνης Δέσποινάς μας Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας

 

 

 

1. O ψαλμωδὸς προφήτης, ἀπαριθμώντας τὰ εἴδη τῆς δημιουργίας καὶ καθορώντας τὴν ἀποτεθειμένη σʼ αὐτὰ σοφία τοῦ Θεοῦ, γεμάτος θαυμασμὸ ὁλόκληρος, ἐκεῖ ποὺ ἔγραφε ἀνεφώνησε· «πόσο μεγαλοπρεπῆ εἶναι τὰ ἔργα σου, Κύριε, ὅλα τὰ ἔπλασες μὲ σοφία!».

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Ευλόγησε τους εχθρούς μου, Κύριε!

 

Εὐλόγησε τούς ἐχθρούς μου, Κύριε! Ἀκόμη κι ἐγώ τούς εὐλογῶ καί δέν τούς καταριέμαι.


Οἱ ἐχθροί μέ ἔχουν ὁδηγήσει στήν ἀγκάλη Σου περισσότερο ἀπ’ ὅ,τι οἱ φίλοι μου. Οἱ φίλοι μου μέ ἔχουν προσδέσει στή γῆ, ἐνῶ οἱ ἐχθροί μέ ἔχουν λύσει ἀπό τή γῆ καί ἔχουν συντρίψει ὅλες τίς φιλοδοξίες μου στόν κόσμο.

Η μάχη της Ματαράγκας

 

Οι τουρκικές δυνάμεις:

Η δύναμη των τούρκων ήταν 4.500 πεζικάριοι, 600 ιππείς και τέσσερα ορεινά τηλεβόλα, με αρχιστράτηγο τον Χασάν Πασά της Καρδίτσας. Ο τουρκικός στρατός είχε παραταχθεί σε δύο σώματα: Το ένα από την πλευρά της Καρδίτσας και το άλλο από Καλυβάκια και Ερμήτσι, προερχόμενο από Λάρισα και Φάρσαλα. Φανερός στόχος τους, η περικύκλωση και εξόντωση των επαναστατών.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Για τον Έλληνα, τον πολιτικό, το συγγραφέα,το διανοούμενο

 



Θεοφάνης Μαλκίδης 


Μιχάλης Χαραλαμπίδης : Για τον Έλληνα, τον  πολιτικό, το συγγραφέα, το διανοούμενο που δίδαξε ήθος, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, προσφορά και αγάπη για την πατρίδα. 


Η συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας 


1η Απρίλιου 1955. Ελλάς Κύπρος Ένωσις

 



1η Απρίλιου 1955. Ελλάς Κύπρος Ένωσις

Εύρεση των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Χρήστου Αλεξανδρου - Αλεξανδρίδη

 




Εύρεση των ιερών οστών του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Καταδρομέα Χρήστου Αλεξανδρου - Αλεξανδρίδη