Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Γενοκτονία -Προσφυγιά- Αναγέννηση

Πόντος και Πρέβεζα «μίλησαν» με έναν Πυρρίχιο...

Πόντος και Πρέβεζα «μίλησαν» με έναν Πυρρίχιο...

Οι Πόντιοι της Νέας Σινώπης, οι Πόντιοι της Πρέβεζας άνοιξαν τα... φτερά τους χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. Με μια Σέρρα, έναν Πυρρίχιο χορό, στάθηκαν περήφανα στη σκηνή. Πρόσωπα συγκεντρωμένα, βλοσυρά, εικόνες από τον μικρασιατικό ελληνισμό να παιρνούν νοητά μπροστά από τα μάτια τους σαν ταινία ασπρόμαυρη. Αποτύπωση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι χορευτές στάθηκαν περήφανα. Όπως ο μονοκέφαλος αετός που κοιτά στα βουνά του Πόντου. Οι μνήμες ζωντάνεψαν... Και μαζί η ευθύνη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, με αφορμή τα 100 Χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας (1912-2012) και τα 90 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2012), διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Γενοκτονία, Προσφυγιά και η αναγέννηση στην Πρέβεζα». Ήταν από τις με εκδηλώσεις που τιμούν την ένταξή τους, στους εορτασμούς των 100 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης μας.

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαϊλης, ο Δήμαρχος Ζηρού, κ.Δημήτρης Γιολδάσης και οι Αντιδήμαρχοι Πρέβεζας, κ.κ. Κορωναίος και Ροπόκης.
 


Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μπαϊλης τόνισε ότι όποιος λαός ξεχνά την ιστορική του παράδοση, είναι καταδικασμένος να χαθεί και πρόσθεσε πως οι αδικοχαμένες ψυχές της Μικράς Ασίας πρέπει να βρουν δικαίωση. Ευχαρίστησε ακόμη τους Πόντιους της περιοχής της Πρέβεζας, για τα όσα προσέφεραν στον πολιτισμό του Νομού μας.

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ», κα. Θεοδώρα Σαρηγιαννίδου από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κοσμά Κορωναίο, τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» και τον Πρόεδρο του, Κώστα Λογοθέτη, τον Θοδωρή Μυζίκο και την Άννα Παπασάββα για το αρχειακό υλικό (στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου, υπήρχε έκθεση με σπάνιο φωτογραφικό υλικό), την κα. Δήμητρα Φωτογλου που ανέλαβε την παρουσίαση, τον Γιάννη Γεωργιάδη και τον Θεοφάνη Μαλκίδη, καθώς και τις γυναίκες της Νέας Σινώπης για τα εδέσματα που προσέφεραν, όπως και τους μουσικούς.

«Η ιστορία γράφεται παράλληλα, με επιτυχίες και αποτυχίες, με ευχάριστα και δυσάρεστα. Είναι απαραίτητη για την επιβίωση των λαών η ιστορική μνήμη. Είναι βαριά η ευθύνη των πολιτιστικών συλλόγων, ιδιαίτερα των προσφυγικών η διατήρησή της», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Σαρηγιαννίδου.

Εντυπωσιακά ήταν τα θεατρικά δρώμενα και η αφήγηση, που επιμελήθηκε  ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του Ποντιακού θεάτρου Γιάννης Γεωργιάδης.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σπάνιο φωτογραφικό υλικό, «καθήλωσε» το κοινό, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή του μικρασιατικού και ποντιακού ελληνισμού, την προέλευση των επωνύμων και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Πρέβεζα.

Το πρόγραμμα έκλεισε με χορούς από το χορευτικό του συλλόγου «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» και απαγγελία ποιήματος από την κα. Άννα Παπασάββα.
 
18
 
 







 

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην Πρέβεζα

Γενοκτονία, Προσφυγιά και η αναγέννηση στην Πρέβεζα



Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας, με αφορμή τα 100 Χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας 1912-2012 και τα 90 Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, 1922-2012, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα
«Γενοκτονία, Προσφυγιά και η αναγέννηση στην Πρέβεζα»

Ομιλητής Θεοφάνης Μαλκίδης

Στα Δρώμενα και στην αφήγηση ο ηθοποιός και σκηνοθέτης του Ποντιακού θεάτρου Γιάννης Γεωργιάδης.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Πρέβεζας ( πρώην ΟΑΣΗ).
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΣΙΝΩΠΗΣ «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»
ΝΕΑ ΣΙΝΩΠΗ – ΠΡΕΒΕΖΑ
ΤΗΛ.: 6979 947 341, 26820 52607