Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων




Θεοφάνης Μαλκίδης

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

 
Μέρος της ομιλίας στη διημερίδα που οργάνωσε η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας και απόσπασμα από το άρθρο στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Απρίλιος 2015.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι Αρμένιοι που ζούσαν στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας του Αρμενικού λαού. Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι των Αρμενίων, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία. Ήταν βάρος που έπρεπε ή να εξαφανισθεί ή τουλάχιστον να μείνει χωρίς μέλλον και αυτό μπορούσε να γίνει με την ολοκληρωτική ισοπέδωση του πλούσιου παρελθόντος.

 
Το Ολοκαύτωμα και η σύνδεσή του για την υλοποίησή του με τη γνωστή φράση του Χίτλερ «ποιος μιλάει ακόμη σήμερα για την εξολόθρευση των Αρμενίων; (Wer nedet noch heute von der Vernichtung der Armenien?)», δηλαδή η ατιμωρησία των ενόχων για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που άνοιξε το δρόμο για τη δολοφονία εκατομμυρίων Εβραίων, δημιούργησε νέες συνθήκες μεταπολεμικά. Η Διασπορά των Αρμενίων στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και αλλού κινήθηκε σε θεσμικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στις κινήσεις αυτές ήρθε σύμμαχος και η υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, με πρωτεργάτη τον Ραφαήλ Λέμκιν, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος έθεσε το μαζικό έγκλημα εναντίων των Αρμενίων (και των Ελλήνων), ως πρώτο παγκόσμιο δείγμα Γενοκτονίας. Το νέο διεθνές περιβάλλον ώθησε την Αρμενική Διασπορά στην εισαγωγή της Γενοκτονίας στη διεθνή πολιτική συζήτηση, δημιουργώντας ένα σημαντικό υπόβαθρο αναγνωρίσεων και εσχάτως και ποινικοποίησης της άρνησης της Γενοκτονίας.

Οι αποφάσεις κοινοβουλίων, διεθνών οργανισμών και θεσμών της αυτοδιοίκησης σε όλο τον πλανήτη για την Γενοκτονία των Αρμενίων, αποτελούν μία ιστορική στιγμή, όχι μόνο για τον Αρμενικό λαό, αλλά και για κάθε δημοκράτη και άνθρωπο ο οποίος υποστηρίζει την ιστορία, το δίκαιο και την αλήθεια. Οι πρωτοβουλίες ανάδειξης της γενοκτονίας παρά τις πιέσεις, από πολλές πλευρές, πολλοί λαοί έχουν κατορθώσει να περάσουν ψηφίσματα αναγνώρισης της Γενοκτονίας
Είναι αξιοθαύμαστη η δραστηριότητα των Αρμενίων η οποία, κατόρθωσε να αναδείξει το ζήτημα ήδη από την περίοδο που συζητήθηκε για πρώτη φορά η τιμωρία των υπευθύνων του Ολοκαυτώματος. Μία στάση που τηρείται από όλους με συνέπεια, όπου και εάν βρίσκονται και αγωνίζονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.