Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό για τον άνθρωπο απ’ την ελευθερία της συνείδησής του

 

 
Αντί να κυριέψεις την ελευθερία των ανθρώπων, Εσύ τους την έκανες ακόμα μεγαλύτερη! Ή μήπως ξέχασες πως ο άνθρωπος προτιμάει την ησυχία, ακόμα και το θάνατο, παρά την ελεύθερη εκλογή εν γνώσει του καλού και του κακού; 
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό για τον άνθρωπο απ’ την ελευθερία της συνείδησής του, μα δεν υπάρχει και τίποτα πιο βασανιστικό.

Δημογραφικό: μόνο επισημάνσεις

 


Προ ολίγων ημερών η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε τα πολύ δυσάρεστα στοιχεία του 2022, για την  εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού στη χώρα μας. Σε ένα μόνο χρόνο (2022/2021) οι γεννήσεις μειώθηκαν άλλες 10.000 και κατέβηκαν στις 76.541! Ήσαν λιγότερες από τους θανάτους κατά 64.260, δηλαδή το 2022 οι γεννήσεις ήσαν μισές από τους επισυμβάντες θανάτους!  Είναι ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων από το 1922! Για σύγκριση, στην Ελλάδα του 1932 οι γεννήσεις ήσαν 185.523, στη μεταπολεμική Ελλάδα του 1960 ήσαν 157.239 και στην αρχή της κρίσης, το 2010, ήσαν 114.766, δηλαδή 50% περισσότερες από τις σημερινές.  Σε μελέτη τους, το 2022, οι καθηγητές Δημογραφίας Βύρωνας Κοτζαμάνης και Αναστασία Κωστάκη επισήμαναν ότι στη δεκαετία 1956-1965 καταγράφηκαν 1,545 εκατομμύρια γεννήσεις, ενώ στη δεκαετία 2016-2025 αναμένονται 835.000. Με τα σημερινά δεδομένα η πρόβλεψη φαίνεται μάλλον αισιόδοξη… 

Ὁ «Ἔγκλειστος» Ἅγιος Νεόφυτος ὁ Κύπριος

 



















Αὐτὸς ὁ ἅγιος ἤτανε βλάστημα τῆς μοσκοβολημένης Κύπρου. Γεννήθηκε στὰ 1134 στὸ χωριὸ Λεύκαρα, ποὺ τώρα τὸ λένε Κάτω Δρῦ, κοντὰ στὴ Λάρνακα. Ἡ Κάτω Δρῦ χτίσθηκε ὕστερα ἀπὸ τὴν κοίμηση τοῦ ἁγίου. 

Η Ευρωβουλή καταψήφισε τροπολογία που θα απαγόρευε στα κράτη να παρακολουθούν τα κινητά δημοσιογράφων

 

 
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις προτεινόμενες διατάξεις του για τον Κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά. Τώρα τα προτεινόμενα κείμενα εισέρχονται στην επόμενη νομοθετική φάση: τις τριμερείς διασκέψεις.

Η ταινία «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» στη Ζάκυνθο

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ:

Κινηματογράφος “Σινέ Φώσκολος”, Πλατεία Διονυσίου Σολωμού, τηλ. 2695025950.
● Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, Ώρα 11 π.μ.
● Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, Ώρα 11 π.μ.


Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Η δολοφονία και η σιωπή

 



Και επειδή σήμερα μνημονεύεται ο δολοφονημένος Παύλος Μελάς, σκέφτηκα να μη βάλω τη φωτογραφία του, να μη γράψω για την προσφορά του και για τη θυσία του, αλλά

Παύλος Μελάς



 13 Οκτωβρίου 1904: Ο Παύλος Μελάς, ο Πρωτομάρτυρας και Εμβληματική Μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες των οθωμανικών αρχών και των βουλγάρων κομιτατζήδων στο χωριό Στάτιστα Καστοριάς, το οποίο πλέον φέρει τιμητικά ως ονομασία το επώνυμο του Ήρωα.

Ενός λεπτού σιγή για την εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

 

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργήθηκαν διάφορα κράτη, ανάμεσά τους η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Στενότερος σύμμαχος του καθεστώτος Αλίγιεφ στο πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Αζερμπαϊτζάν, εξελίχτηκε η Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος αναφέρεται σε «δύο χώρες, ένα έθνος». Με τον καθορισμό των συνόρων, η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ), με αρμενικό πληθυσμό από αρχαίων χρόνων, εγκλωβίστηκε εντός του Αζερμπαϊτζάν. Τους τελευταίους μήνες, η μοναδική δίοδος σύνδεσης της περιοχής με την εξασθενημένη Αρμενία, αποκόπηκε από τους Αζέρους, οδηγώντας τον αρμενικό πληθυσμό (120.000) σε απόγνωση.

Τό τέλος τῆς γερμανικῆς κατοχῆς

 

Πλῆθος κόσμου πανηγυρίζει στήν Πλατεῖα Συντάγματος
Χιλιάδες κόσμου μέ τή γαλανόλευκη στά χέρια ἀλληλοασπάζονταν, ἀναφωνῶντας «Χριστός Ἀνέστη»

12 Ὀκτωβρίου 1944. Ἦταν ἕνα ἡλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, ὅταν οἱ καμπάνες τῶν ἐκκλησιῶν ἄρχισαν νά χτυποῦν χαρμόσυνα, καλῶντας τούς Ἀθηναίους νά ξεχυθοῦν στούς δρόμους καί νά πανηγυρίσουν τό τέλος τῆς γερμανικῆς κατοχῆς. Ὡς τίς 3 Νοεμβρίου ὁ τελευταῖος Γερμανός (καί Βούλγαρος) στρατιώτης...εἶχε ἀποχωρήσει ἀπό τήν ἠπειρωτική Ἑλλάδα.

Σβήνει η Ελλάδα;

 

 

Τους λόγους για τους οποίους το Δημογραφικό αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα της χώρας καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2022.


Οι Μανολάτες


 

Οι Μανολάτες ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των χωριών εκείνων που όταν τα επισκεφτείς για πρώτη φορά είσαι σίγουρος πως δεν θα είναι η τελευταία. Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα, στους πρόποδες του βουνού Άμπελος ή Καρβούνης, 23 χιλιόμετρα από το Καρλόβασι και 23 από το Πυθαγόρειο. 

Το χωριό είναι χτισμένο σε μία ορεινή καταπράσινη περιοχή και έχει θαυμάσια θέα προς τα βόρεια παράλια και τις απέναντι Μικρασιατικές ακτές. 

Οφείλει το όνομά του στο επώνυμο Μανώλας, το επώνυμο της πρώτης οικογένειας που κατοίκησε εκεί, το 1794. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία με κύρια καλλιέργεια το αμπέλι. Διατηρητέα, όμορφα σπίτια, δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής, μία όμορφη κρήνη με τρεχούμενο νερό και πλακόστρωτα δρομάκια στολισμένα με λουλούδια συνθέτουν την εικόνα του γραφικού αυτού οικισμού. 


Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Ελευθερία

 


Θεοφάνης Μαλκίδης 

Ελευθερία


Τέτοιες ώρες του 1944, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής κατοχής με μισό εκατομμύριο θύματα από εκτελέσεις, σφαγές, ολοκαυτώματα και πείνα, ήρθε η ημέρα της Ελευθερίας. 

"Υπάρχει ένα μίσος κατά του Ελληνισμού...

  

"Και τὸ μῖσος κατὰ τοῦ Ἑλληνισμοῦ -προσέχτε!-
δὲν ἐκπορεύεται ἀπὸ κάποιους κακοκέφαλους
τῆς ἐγχώριας παραγωγῆς.
Εἶναι ἕνα μῖσος τὸ ὁποῖο ἐκπορεύεται
ἀπὸ ὕποπτα συμφέροντα τοῦ ἐξωτερικοῦ.

Ξεκινά η παράνομη δίκη !

 


Στο Ειδικό Δικαστήριο εναντίον της Διαφθοράς στην Αλβανία ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του αντιπροέδρου της Ένωσης Χιμαριωτών Παντελή Κοκαβέση, οι οποίοι παραμένουν παρανόμως στη φυλακή εδώ και τέσσερις μήνες.


Ο μικρότερος αριθμός γεννήσεων εδώ και 91 χρόνια

 

Μαύρο ρεκόρ υπογεννητικότητας σημειώθηκε στη χώρα το 2022, με λιγότερο από 80 χιλιάδες γεννήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πέρσι οι γεννήσεις έφτασαν τις 76.541, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν για άλλη μία χρονιά τις 140 χιλιάδες.

Ἡ ναυμαχία τῆς Ναυπάκτου

 

naymaxia-naypaktoy













Το 1570, μία σειρά στρατιωτικών επιτυχιών, κατέστησε τους Οθωμανούς κυρίαρχους στη λεκάνη της Μεσογείου. Ο κίνδυνος, πλέον, για την Ευρώπη γινόταν όλο και πιο ορατός. Οι Οθωμανοί δεν αποτελούσαν μόνον θρησκευτική, αλλά και εδαφική και εμπορική απειλή. Τα περισσότερα από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης ήταν μεγάλες εμπορικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, μία επέκταση των Οθωμανών στα δικά τους όρια, θα περιόριζε -αν δεν εξαφάνιζε κιόλας- το δικό τους εμπόριο. Επιπλέον, οι τουρκικές θηριωδίες εξαγρίωσαν όχι μόνον τους ηγέτες, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Οι εγκληματίες της κατοχικής Τουρκίας διαπραγματευτές για την ειρήνη; Ελληνική πρωτοβουλία για διάσκεψη στους Δελφούς !

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Οι εγκληματίες της κατοχικής Τουρκίας διαπραγματευτές για την ειρήνη;  Ελληνική πρωτοβουλία για διάσκεψη στους Δελφούς !


Στην Αθήνα και τη Λευκωσία, μία μορφωμένη, επαρκής, ώριμη, θαρραλέα, σίγουρη  για τον εαυτό της πολιτική τάξη,  που θα είχε τη γνώση  να  κοιτάξει πίσω για να πάει  μπροστά, θα έπρεπε με αυτοπεποίθηση να αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, διάσκεψη η οποία θα πρέπει να γίνει στους Δελφούς. Δε χρειάζεται βεβαίως να αναλυθεί εδώ τι σημαίνει για την οικουμένη , για την ανθρωπότητα ο μοναδικής αξίας τόπος των Δελφών.


Η Αλβανία δεν καταγράφει όλους τους Έλληνες κατά την απογραφή!

 


 
ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚAI ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.  ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΤΟΣ “ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ”. ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ
 
Το ρεαλιστικό αποτέλεσμα μιας απογραφής, δεν εξαρτάται μόνο από το νομικό πλαίσιο και το ερωτηματολόγιο αλλά και την κατάρτιση και αμεροληψία των απογραφέων. Στα 5.000 άτομα που προσέλαβε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας (INSTAT), κατόπιν υποδείξεων της τοπικής εξουσίας, έγιναν εντατικά σεμινάρια πριν την έναρξη της (18 Σεπτεμβρίου), φαίνεται όμως πως παράλληλα με αυτά, διεξήχθησαν και κάποια άλλα κρυφά σεμινάρια για απογραφείς που είναι σε “ευαίσθητες” περιοχές, σε περιοχές δηλαδή που υπάρχει σημαντικό ποσοστό λλήνων, όπως την Χειμάρρα, την Κορυτσά, την Κονίσπολη, στις πόλεις με σημαντικό ποσοστό ελλήνων σαν τους Αγίους Σαράντα, το Δελβινο, το Αργυρόκαστρο και αλλού.

Στον καθένα μας ό,τι του αναλογεί...

 

 
Άλλο πράγμα είναι η Πρόνοια του Θεού,
άλλο η βοήθειά Του,
άλλο η προστασία Του,
άλλο το έλεός Του
και άλλο η παράκλησή (παρηγοριά) Του...
Το μεν πρώτο εκτείνεται σε όλη την κτίση,
το δεύτερο μόνο στους πιστούς,
το τρίτο στους πραγματικά πιστούς,
το τέταρτο σε όσους Τον υπηρετούν
και το πέμπτο σε όσους Τον αγαπούν ......

«Η Κυρά της Ρω»: Μια θεατρική παράσταση που συγκλονίζει

 

OMO kyra ro1©Patroklos_Skafidas (1)

«Η Κυρά της Ρω»: Μια θεατρική παράσταση που συγκλονίζει. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση «Κυρά της Ρω»/Πάτροκλος Σκαφίδας


Πατριδογνωσία: Η θάλασσα δίπλα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

 

Αποτελεί μέρος του πιο ξακουστού αξιοθέατου της Σαντορίνης και συνάμα είναι υπεύθυνο για την τόσο ξεχωριστή ομορφιά της που της έχει χαρίσει την αναγνωρισιμότητα μα και μια περίοπτη θέση σε μεγάλες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο. 

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Καταγγελία και κατάργηση τώρα!

 


Θεοφάνης Μαλκίδης


Καταγγελία τώρα!


Όποιος εισέρχεται οδικώς από την Αλβανία στα Σκόπια, αντικρύζει αυτήν την πινακίδα. 


Σήμερα! 


Όχι χθες, ούτε πριν από την υπογραφή της "Συμφωνίας",  την οποία δεν θυμούνται πλέον ούτε  οι παρούσες και οι παρόντες στην τέντα στις Πρέσπες.....


Τι συμβαίνει;

 


Όταν οι λεγόμενοι υπεύθυνοι της Αθήνας λένε ότι θα αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, σημαίνει ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στέλνει στον Έβρο και το Αιγαίο περισσότερους από όσους ήδη στέλνει;

Διάλογοι περί Ορθοδόξου Κοινωνιολογίας στον Άθω

 

Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης (+)
 

Η «Νέα Κοινωνιολογία» αφιερώνει ένα τεύ­χος της σε θεολογικοκοινωνιολογικές απόψεις των Αγίων Πατέρων της Εκ­κλησίας. Στο συμπόσιο των διαφόρων μελετών της μου έκαμε την τιμήν να περιλάβει και την ταπεινότητα μου. Θα μπορούσα να εξαιρεθώ, επικαλούμενος το γήρας των 83 ετών, αν δεν μου ανέστελλε την προς άρνηση τάση η εντολή του Χριστού: «τω αιτούντι σοι δίδου».

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Οι δολοφόνοι θα προωθήσουν την ειρήνη ; Διάσκεψη στους Δελφούς όχι στην ματωμένη Μικρά Ασία !

 


 Θεοφάνης Μαλκίδης 


Οι δολοφόνοι θα προωθήσουν την ειρήνη ; Διάσκεψη στους Δελφούς όχι στην ματωμένη Μικρά Ασία !


Στην Αθήνα και τη Λευκωσία, μία μορφωμένη πολιτική τάξη που θα είχε τη γνώση να  κοιτάξει πίσω για να πάει  μπροστά, θα έπρεπε να αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία για τη σύγκληση διάσκεψης για την ειρήνη στους Δελφούς. Να μην αναλύσω εδώ τι σημαίνει για την οικουμένη , για την ανθρωπότητα ο χώρος αυτός. 


Το διαχρονικό σχέδιο του αλβανικού κράτους για την εξάλειψή του ελληνισμού της Β. Ηπείρου


Μετά τη σημερινή «δίκη» Μπελέρης και Κοκαβέσης επ’ αόριστον στα αλβανικά κάτεργα


Θα ξεκινήσω  με μία δήλωση του Αλέξανδρου Καραπάνου*: «Επιτύμβιος πλαξ δεν θα τεθή εφόσον ο λαός της Ηπείρου θελήσει να διεκδικήση αυτός την ελευθερίαν του. Και εφόσον θα έχη την πίστιν, θα έχη και την δύναμιν».


«Πόλεμος» ΗΠΑ - Κίνας στη Μέση Ανατολή


Η χρόνια αντιπαράθεση Ινδίας – Κίνας φαίνεται τελικά να παίζει το δικό της ρόλο και στη Μέση Ανατολή.


Πριν από αρκετά χρόνια, ερευνώντας μια φαινομενικά καταρρέουσα Κίνα, ο Μάο Τσε Τουνγκ παρατήρησε ψύχραιμα ότι υπήρχε «μεγάλη αταξία κάτω από τους Ουρανούς και η κατάσταση είναι εξαιρετική». Έκτοτε η φράση έμεινε να αναπαράγεται με τη σύντομη εκδοχή της, «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», και να αποδίδεται ως το σύνθημα μιας επιθετικής πολιτικής σε καιρούς κρίσης.

«Χάος»: Το inside story της ελληνικής δεύτερης κατηγορίας




Με αφορμή τις τραγικές, οικονομικές & αθλητικές, συνθήκες που διεξάγεται το πρωτάθλημα της Super League 2 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών & Ποδοσφαιριστριών δημιούργησε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Χάος» (το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του Συνδέσμου στο YouTube).

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Αρτσάχ




Στα τέλη του 2020, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Δύο μήνες αργότερα, η ειρήνη επιτεύχθηκε υπό τον όρο ότι το αρχαίο χριστιανικό έθνος θα παραχωρούσε ένα τμήμα της προγονικής του γης στον μουσουλμάνο γείτονά του, δηλαδή το Αρτσάχ, γνωστό ως «Ναγκόρνο-Καραμπάχ» από τον 20ό αιώνα.

«Επιστολή του Ιωάννου Μακρυγιάννη προς τους Νέους»

 


« Άν θέλουμε το λίγο να γένη μεγάλο,

πρέπει να λατρεύωμεν Θεόν,

να αγαπάμε πατρίδα * νάχωμεν αρετή*

τα παιδιά μας να τα μαθαίνωμεν γράμματα και ηθική»

«… Η Επανάσταση δεν έγινε μονάχα το ’21…»

Στρατηγός Μακρυγιάννης.

 

Αγαπητά μου Παιδιά,

Κάστρο Μεθώνης: Ένα κάστρο από τα σημαντικότερα και ωραιότερα του ελλαδικού χώρου

 

Το κάστρο της Μεθώνης ουσιαστικά, καστροπολιτεία είναι από τα σημαντικότερα και ωραιότερα του Ελλαδικού χώρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209. Είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο.

Φτώχεια, Πείνα, Ταλαιπωρία – Η Συγκινητική Ιστορία του Μενέλαου

 

Στο πανέμορφο ορεινό χωριό Ανθηρό της Καρδίτσας, συναντήσαμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον κύριο Μενέλαο, που μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις και τις ιστορίες της ζωής του. Ο κύριος Μενέλαος, που σήμερα είναι 70 χρονών, μας μετέφερε στα παιδικά του χρόνια, όταν ήταν ένα μικρό αγόρι που ζούσε στο χωριό.