Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Τώρα που τελειώσαν τα χρήματα από που θα κρατηθούμε;


Θ. Μαλκίδης


Τώρα που τελειώσαν τα χρήματα από που θα κρατηθούμε;
 
Απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας Έβρου, για την εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και για την παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Μαλκίδη για τον Πόντο που εξέδωσε ο Σύλλογος.



Όταν ήρθαν οι πρόγονοί μας πριν 90 σχεδόν χρόνια στον τόπο, διωκόμενοι λόγω της Γενοκτονίας εναντίον τους, έφτιαξαν, χωρίς να έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, αυτά που δημιουργούσαν για χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σε μία νέα πόλη: Την εκκλησία και το σχολείο. Γνώριζαν ότι αυτά τα δύο θα κρατούσαν την παρούσα γενιά, όπως κράτησαν τους δικούς τους προγόνους, ευχόμενοι, με καθημερινό αγώνα, ότι θα κρατήσουν και τους απογόνους τους.

Η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα και η βαθιά πίστη στο Θεό, τους βοήθησε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τις ανθρώπινες απώλειες- κάθε σπίτι είχε τουλάχιστον και από ένα θύμα λόγω της Γενοκτονίας- και κατόρθωσαν να πάνε μπροστά.

Τώρα, σήμερα, που τελείωσαν τα χρήματα από που θα πάρουμε θάρρος; Από που θα αντλήσουμε πίστη για να αντισταθούμε στον εκβιασμό και στις δυσκολίες ; Προφανώς από όπου πήραν θάρρος και οι πρόγονοί μας. Για αυτό και πρέπει να ξαναφτιάξουμε σχολεία, Φροντιστήρια, όπως τα έλεγαν στην πατρίδα και να ξαναδούμε τη σχέση μας με την πίστη. Σ΄αυτά τα δύο πρέπει να ακουμπήσουμε, να σταθούμε, για να δημιουργήσουμε, όπως οφείλουμε ως άνθρωποι και ως Έλληνες, για να ξαναγίνουμε υπερήφανοι, που είμαστε άνθρωποι και Έλληνες. Το οφείλουμε στις ψυχές των προγόνων μας και στις ζωές των απογόνων μας.


Δείτε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη




 
 

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ο Άγιος Ευγένιος στη Ρωμανία και το μέλλον του Ελληνισμού, όταν καταρρέουν όλα....

 
 
 

Θεοφάνης Μαλκίδης


Ο Άγιος Ευγένιος στη Ρωμανία και το μέλλον του Ελληνισμού,  
όταν καταρρέουν όλα....

Απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη στον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Ευγενίου στη Ρωμανία.






Όταν έρχεσαι στο χώρο αυτό, του Αγίου Ευγένιου και της Ρωμανίας, νιώθεις ότι ακουμπάς την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας. Νιώθεις ότι έρχεσαι σε ένα χώρο δικό σου, που ο πατέρας σου είναι ο Άγιος και η εκκλησία του το σπίτι σου . Στον ψαλμό του Αγίου Ευγένιου περιγράφεται αυτή η πολύ όμορφη σχέση της ορθοδοξίας με την πορεία του έθνους μας. Τραπεζούντα, μνήμη, μάρτυρας, Ευγένιος. Εκπληκτικές λέξεις, που η κάθε μία κρύβει τον πλούτο της ιστορικής μας διαδρομής και της χριστιανικής μας πίστης. Πόντος, Ρωμανία, Τραπεζούντα, μνημόσυνο, μνήμη, δηλαδή α-λήθεια, μαρτυρώ, καλό γένος, Ευγένιος. Από αυτά εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να εμπνέονται πολλοί, χιλιάδες, άνθρωποι για να φτιάξουν θαυμάσιες εκκλησίες όπως αυτή που βρισκόμαστε, ωραίες εικόνες όπως αυτή του Αγίου Ευγενίου από  τον  αείμνηστο  Νίκο Μαστορόπουλο, ωραίες πόλεις όπως η σχεδιαζόμενη Ρωμανία- ο Πλάτωνας έλεγε ότι οι πόλεις έχουν τα πρότυπά τους στον ουρανό- και γράμματα όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Όταν πιστεύουν οι άνθρωποι σε άλλες “αξίες”, στα χρήματα και όταν αυτά εξαφανίζονται από που μπορούν να κρατηθούν; Από που πρέπει να αντλήσουν τώρα δύναμη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες;
 
Από τους Αγίους μας και τους ήρωές μας, οι οποίοι μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν και δίνουν το αίμα τους κάθε μέρα, ξανά και ξανά. Από τον Άγιο Ευγένιο και τους συναθλητές του, τον Άγιο Κανίδιο, τον Άγιο Ακύλα, τον Άγιο Ουαλεριανό, που έπραξαν αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Για τις ψυχές των προγόνων μας και τις ζωές των απογόνων μας.


Δείτε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη