Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Στρατιώτης Ελευθέριος Μηλιώτης: Αγνοούμενος ετών 17....

Φωτογραφία του Costas Mavrides.

Στρατιώτης Ελευθέριος Μηλιώτης: Αγνοούμενος ετών 17 ......

Έγινε σήμερα η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη του 399 Τάγματος Πεζικού Ελευθέριου Μηλιώτη από το κατεχόμενο χωριό Πυργά Αμμοχώστου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς στην περιοχή της Αλωνάγρας στις 22 Ιουλίου 1974. 

Ο Ελευθέριος Μηλιώτης ήταν 17 ετών.........

Οι γονείς του, ο Κυριάκος και η Δέσποινα απέκτησαν 9 παιδιά και έφυγαν νωρίς με τον αγιάτρευτο καημό του σπλάγχνου τους. Ο πατέρας Κυριάκος έκλαιγε γοερά για χρόνια τις νύχτες στο κρεββάτι του να μην τον βλέπουν τα υπόλοιπα 8 παιδιά.  Η μάνα του Λευτέρη, η Δέσποινα δεν καθόταν στο φαγητό με την οικογένεια ενόσω έλειπε ένα από τα παιδιά της.

Αιωνία η μνήμη στον Άξιο της πίστης και της πατρίδας Ελευθέριο Μηλιώτη.

Φωτογραφία του Costas Mavrides.

Φωτογραφία του Costas Mavrides.


Εύρεση του αγνοούμενου ανθυπολοχαγού Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου





Εύρεση του αγνοούμενου ανθυπολοχαγού Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου

Ο ανθυπολοχαγός Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου έπαψε πλέον να είναι αγνοούμενος και εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται στον κατάλογο των αθανάτων.  Οι πληροφορίες για το τι συνέβη μέσα στο καμίνι του καλοκαιριού του 1974 αλλά και στην κόλαση της τουρκικής εισβολής είναι συγκεχυμένες, αλλά ο τρίτος λόχος του 211 Τάγματος Πεζικού έδωσε άνιση μάχη.

Ο αδελφός του Αλέξανδρου, Κώστας Παπαχριστοφόρου, ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι εξ όσων ενημερώθηκε η οικογένεια, ο Αλέξανδρος έχει μια τρύπα στο κρανίο που παραπέμπει σε εν ψυχρώ εκτέλεσή του.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν επιτρέπει σε Απόλλωνα Πόντου και ΠΑΕ Ποντίων τις εμφανίσεις με τα μηνύματα για τη Γενοκτονία!







Θ. Μαλκίδης Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν επιτρέπει σε Απόλλωνα Πόντου και ΠΑΕ Ποντίων τις εμφανίσεις με τα μηνύματα για  τη Γενοκτονία!

Με έγγραφό της η νομική υπηρεσία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) που κοινοποίησε πριν από λίγο  σε Απόλλωνα Πόντου και ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, γνωστοποιεί τα ισχύοντα σχετικά με τις φανέλες τους που περιέχουν μηνύματα σχετικά με τη Γενοκτονία.

Το «pamebala.gr» παρουσίασε πρώτο το σχετικό έγγραφο που  κοινοποιήθηκε από την Ομοσπονδία η οποία απαντά στις δύο ομάδες ότι οι φράσεις «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ» και «Ο Πόντος ζει» στη φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, και «353.000 + Μνήμη» στη φανέλα του Απόλλωνα Πόντου, είναι αντίθετες σε ό,τι ορίζει το άρθρο 32 του Κανονισμού της UEFA.

Όπως τονίζεται  στην απάντηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ την οποία υπογράφει ο Βασίλης Σαράκης η ποδοσφαιρική εμφάνιση μιας ομάδας δεν μπορεί να αποτελέσει «πλατφόρμα» για την προβολή οποιουδήποτε μηνύματος με πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό ή άλλο περιεχόμενο, «ανεξάρτητα από τη βαρύτητα, το ιστορικό, κοινωνικό ή ηθικό υπόβαθρο που μπορεί να διαθέτει».




Η συνέχεια για ένα ζήτημα που προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας (βλ. αυτή της Τουρκίας για την εμφάνιση της ΠΑΕ Ποντίων στον παρακάτω σύνδεσμο http://malkidis.blogspot.gr/2017/07/blog-post_56.html
 ), θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αναμένοντας και τις απαντήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Βουλή των Ελλήνων: Καταστροφή και όχι Γενοκτονία!




Θ. Μαλκίδης.

Η άρνηση και η υπονόμευση του εγκλήματος και το έγκλημα της άρνησης και της υπονόμευσης

Σου προξενεί θλίψη η στάση της επίσημης Ελλάδας για το ζήτημα της Γενοκτονίας και μαζί απογοήτευση και αποστροφή, αφού για δεκάδες πλέον χρόνια η υπονόμευση, η εχθρική στάση και το τελευταίο διάστημα και η ΑΡΝΗΣΗ χαρακτηρίζει τον πολιτικό κόσμο. 

Έτσι στην αρχή είχαμε τους λάτρεις του φασίστα και ρατσιστή Μουσταφά Κεμάλ, δασκάλου του Χίτλερ και των Ναζί, στον οποίο κατέθεσαν στεφάνια ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών(!), μετά είχαμε τους "συνωστισμούς", ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα η πολιτική αυτή έλαβε και άλλες μορφές με κυρίαρχη την άρνηση. Από τον πρώην Υπουργό Παιδείας που μίλησε  για εθνοκάθαρση και όχι για Γενοκτονία, φτάσαμε στη Βουλή των Ελλήνων η οποία για 2η συνεχόμενη χρονιά (!) αναφέρεται σε Καταστροφή και όχι σε Γενοκτονία στη Μικρά Ασία. 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, γίνεται αναφορά από το προεδρείο πως τιμάται η Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή και όχι η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, όπως είναι ο νόμος 2645/1998 τον οποίο  ψήφισε  η Ελληνική Βουλή!

Είναι πράγματι ασύλληπτο να είναι αρνητής της Γενοκτονίας ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας και η Βουλή να μιλά απλώς για Καταστροφή και ημέρα εθνικής μνήμης......

Κάναμε και κάνουμε συνεχή και συνεπή εργασία για τη διεθνή αναγνώριση από την Αρμενία και τη Σουηδία, μέχρι τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, για να περάσουμε  το ψήφισμα της Ένωσής μας, της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία τέτοιες ημέρες το 2007 αναγνώρισε ως Γενοκτονία το μαζικό έγκλημα εναντίον των προγόνων μας και τώρα με μία εκδήλωση για να βγει η "υποχρέωση", στη Βουλή γίνεται η συγκεκριμένη αναφορά. 

Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο αίτημα της αναγνώρισης,  θα συνεχίσουμε με τους συναγωνιστές στο εξωτερικό, έχοντας πάντα δίπλα μας τις ψυχές των προγόνων μας. Μας αρκούν!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης  στεφάνια στον Κεμάλ




Αποτέλεσμα εικόνας για κεμαλισμός και ναζισμός


Κηδεύονται οι μέχρι πρότινος αγνοούμενοι Στρατιώτες Ανδρέας Λαμπρίδης, Ελευθέριος Μηλιώτης και Αθανάσιος Αθανασίου

Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.
Φωτογραφία του χρήστη Σύνδεσμος Πολεμιστών  286 ΜΤΠ - 1974.

Κηδεία των  μέχρι πρότινος αγνοουμένων Στρατιωτών Ανδρέα Λαμπρίδη, Ελευθερίου Μηλιώτη και Αθανασίου Αθανασίου

Ο Ανδρέας Λαμπρίδης, ο Ελευθέριος Μηλιώτης και ο Αθανάσιος Αθανασίου αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 1974 και τα ιερά οστά τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό Κουμιουρτζού παρά την Αγύρτα στην Κερύνεια. 

Ταφή επιπρόσθετων οστών του Λοχία Αντωνίου Παπαϊωάννου




Λοχίας Αντώνιος Παπαϊωάννου

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 11π.μ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα γίνει η ταφή επιπρόσθετων οστών του Λοχία του 286 ΜΤΠ Αντώνιου Παπαϊωάννου του Σάββα. 

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου, επί σειρά ετών αθλητής του ιστορικού Αχιλλέα Καϊμακλίου,  υπήρξε λοχίας του ηρωικού 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, το οποίο αποδεκατίστηκε πολεμώντας τους υπεράριθμους και πάνοπλους Τούρκους εισβολείς το 1974. Ο Αντώνης Παπαϊωάννου πολέμησε με το τάγμα του τόσο στον Κοντεμένο, όπου καθοδόν για την υπεράσπιση της Κερύνειας το 286 δέχθηκε αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όσο και στη σφοδρή και αιματηρή μάχη του Αγίου Ερμολάου. 

Με το 286 ΜΤΠ να αποδεκατίζεται, οι στρατιώτες του υποχώρησαν στην περιοχή Σκυλλούρας Κοντεμένου, όπου και χάθηκαν τα ίχνη τους στις 15 Αυγούστου, την επόμενη μέρα της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής της 14ης Αυγούστου. 

Τα οστά του Αντώνη Παπαϊωάννου του Σάββα και της Χαριτίνης από το Καϊμακλί ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA, αφού βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Σκυλλούρας Κοντεμένου, εκεί όπου χάθηκαν τα ίχνη του μαζί με τους συμπολεμιστές του.  Η κηδεία των οστών που είχαν βρεθεί μέχρι τότε, είχε γίνει στις 22 Απριλίου 2017. 





Οι πρώτες φωτογραφίες του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί από τη φυλακή και μία συγκλονιστική "πορεία"!


Θ. Μαλκίδης: 
Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί!

Οι φωτογραφίες του κατηγορούμενου από την Τουρκία  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, τις οποίες  δημοσιεύουμε σήμερα είναι οι πρώτες και μοναδικές έως τώρα που λάβαμε από το συναθλητή μας μετά από πέντε μήνες στη φυλακή. 

Ο Γιάννης Βασίλης μας έστειλε τις φωτογραφίες αυτές μετά από την "πορεία" έξι ωρών ,κάθε μέρα, στο διάστημα από την 1η έως την  7η  Σεπτεμβρίου  στη μνήμη των συναγωνιστών του, του  Αρμένιου δημοσιογράφου Χράντ Ντίνκ και  του Κούρδου δικηγόρου Ταχίρ Ελτσί που δολοφονήθηκαν για τη δράση τους και του Έλληνα συγγραφέα  Γιώργου Ανδρεάδη! Ειδικότερα για τον Γιώργο Ανδρεάδη στο βιβλίο που εκδώσαμε στη μνήμη του ο Γιάννης Βασίλης  συμμετέχει με κείμενό του, ονομάζοντάς τον πατέρα των ορφανών του Πόντου, ένα εκ των οποίων είναι και αυτός!

Η "πορεία" μέσα στη φυλακή είναι μία συγκλονιστική πράξη του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί με ιδιαίτερους και προφανείς συμβολισμούς, που ενισχύει τον αγώνα του και τη μνήμη του, δίνοντας σε εμάς το μήνυμα ότι η ψυχή του δεν έχει υποδουλωθεί. 

Εμείς από την πλευρά μας, με δηλωμένη την επίσημη σιωπή και αδιαφορία για το ζήτημα,  συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προσπάθειά του για ελευθερία, για ελευθερία όλων των λαών της Μικράς Ασίας. 

Λευτεριά στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί!


Ακούστε  συνέντευξη του Θ. Μαλκίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕRT open για την υπόθεση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.


Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Για τη Μνήμη των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού και για την Ελευθερία του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί



Θ. Μαλκίδης. 

Για τη Μνήμη των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού και για την  Ελευθερία του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί


Απόσπασμα από τη συνέντευξη στην Ελληνική Ραδιοφωνία. 

Οι Έλληνες έχουμε υποστεί, σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, εγκληματικές απάνθρωπες, διαστροφικές  πράξεις από  τον Κεμαλισμό και τον Ναζισμό. Σμύρνη, Τραπεζούντα, Αδριανούπολη, Γκιουρούμτζε και στη συνέχεια Καλάβρυτα, Κάνδανος, Δίστομο,  Χορτιάτης, Δομένικο, Πύργοι, Μεσόβουνο, Βιάννου, Γιαννιτσά, Ερμακιά, Κομμένο.

Η ιστορία  έχει καταγράψει ότι οι Έλληνες γνωρίσαμε  τη βία με τη μορφή του Κεμαλισμού, του προδρόμου, του δασκάλου του Χίτλερ. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Έλληνες που γνώρισαν τις πορείες θανάτου και τα τάγματα εργασίας, στη Μικρά Ασία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στη Θράκη τα «Αουσβιτς εν ροή» του Κεμάλ και αργότερα  βίωσαν το Νταχάου, το Άουσβιτς, το Μαϊτχάουζεν του Χίτλερ.





Επειδή ο Κεμαλισμός δεν τιμωρήθηκε επαναλήφθηκε ως Ναζισμός.  Αν είχαν τιμωρηθεί τα τάγματα εργασίας, τα στρατόπεδα εξόντωσης των Ελλήνων που δημιούργησε ο Κεμάλ  δεν θα είχαμε Άουσβιτς. Η ιστορία των τελευταίων  ετών έδειξε ότι η συνεχής ατιμωρησία του Κεμαλισμού, δηλαδή του Ναζισμού, επιτρέπει την επανάληψη της  Γενοκτονίας στις ημέρες μας. Και αυτό γίνεται με την παράνομη κράτηση του συμπατριώτη και συναγωνιστή μας Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.

Ως Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας, οργανώσαμε σήμερα την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Σταυρού, ημέρα του Σταυρού του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, αγώνα ζωής από τον Γιώργο Ζαχαριάδη. 
Για τη Μνήμη των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού και για την  Ελευθερία του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. 



Ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης, ξεκίνησε  στις 8 το πρωί από το Μνημείο της σφαγής των Ελλήνων από τους Ναζί στους Πύργους Εορδαίας, πέρασε από το αντίστοιχο του Μεσόβουνου και μέσω Κομνηνών, κατέληξε μετά από δύο ώρες στο ηρώον του προσφυγικού  οικισμού Ανατολικού. 

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης και οι συνοδοί του, o Νίκος Παυλίδης, η Δέσποινα Στεφανίδου, ο Κώστας Πασχαλίδης, φόρεσαν την αποκλειστικά σχεδιασμένη για την εκδήλωση  δημιουργία  της Μαργαρίτας Ράντεβα, η οποία απεικονίζει με μοναδικό τρόπο τον  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.

Μπροστά στην επίσημη σιωπή και αδιαφορία, οι πολίτες, οι διασωθέντες και οι απόγονοι των θυμάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, μαζί με τους συμβολισμούς που έχει η παραπάνω ενέργεια,  δείχνουμε και τη στάση μας έναντι της  Ιστορίας. Για τη Μνήμη των θυμάτων, για τη Ζωή, τον Άνθρωπο και για την  Ελευθερία του  Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί 










Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Στρατιώτη Ηρακλή Αγαθοκλέους


Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενοι στρατιώτη Ηρακλή Αγαθοκλέους

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 11 πμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό θα γίνει η κηδεία του  μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη του 286 ΜΤΠ Ηρακλή Αγαθοκλέους, ο οποίος  έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς το 1974.

Φωτογραφία του χρήστη Επιζών 286 ΜΤΠ - 1974.


Τα Ναζιστικά Ολοκαυτώματα στη Βιάννου της Κρήτης και στα Γιαννιτσά





Θ. Μαλκίδης:
Το Ναζιστικό Ολοκαύτωμα στη Βιάννου της Κρήτης 

Όταν το έγκλημα δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται, όταν ο Κεμαλισμός επικροτείται και θαυμάζεται, τότε ο Ναζισμός έρχεται να ολοκληρώσει τα εγκλήματα εναντίον των Ελλήνων.   Στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 ο "δάσκαλος" Κεμάλ δολοφονούσε στη Σμύρνη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 και 1944 ο "μαθητής" Χίτλερ έπραττε το ίδιο στη Βιάννου και στα Γιαννιτσά. 

Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αφορά στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές πάνω από 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας στο νησί της Κρήτης από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι εκτελέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14-16 Σεπτεμβρίου του 1943 είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καταγεγραμμένα 461 άτομα, ενώ υποστηρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 500.

Τις ημέρες συνθηκολόγησης της Ιταλίας το Σεπτέμβριο του 1943, ο Ναζί διοικητής των στρατευμάτων της περιοχής της Βιάννου Μύλλερ δίνει τη εξής διαταγή: «Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου . 1943, ημέρα του Τίμιου Σταυρού έβαλαν φωτιά στον Πεύκο και τη Σύμη. Ταυτόχρονα επιδόθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις, λεηλασίες βανδαλισμούς και κατεδαφίσεις, στα χωριά Κεφαλοβρύσι, Κάτω Σύμη, Αμιράς, Πεύκος, Βαχός, Άγιος Βασίλειος, Άνω Βιάννος, Συκολόγος, Κρεββατάς, Καλάμι, και Λουτράκι της Βιάννου και Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλλες, Χριστός και Παρσάς - Μεταξοχώρι της Ιεράπετρας. Όλοι οι άνδρες ηλικίας από 16 ετών και άνω στα χωριά αυτά εκτελέστηκαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες το βράδυ οι Γερμανοί γιόρτασαν τη νίκη τους, μεθώντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, χλεύαζαν τις γυναίκες που έκλαιγαν τους νεκρούς τους και εξυμνούσαν τον Χίτλερ και τη Γερμανία.

Στα Γιαννιτσά στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 οι Ναζί υπό το δήμιο του Ελληνισμού Σούμπερτ μαζί με δοσίλογους, κύκλωσαν την πόλη, . συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό της πόλης άνδρες, γυναίκες και παιδιά, άνοιξαν ένα τεράστιο λάκκο και άρχισαν να σφάζουν.  Δολοφονήθηκαν  σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο Δήμαρχος Θωμάς Μαγκριώτης και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και κορίτσια κατά τον πιο φριχτό τρόπο. Υπέβαλαν σε ανήκουστα και ανιστόρητα βασανιστήρια πολύ κόσμο, αδιακρίτως γένους και ηλικίας . Τους έριξαν έπειτα μέσα στο λάκκο και τους έθαψαν μισοζώντανους. Ατίμασαν γυναίκες, έκαψαν πολλά σπίτια και λεηλάτησαν όλη την  πόλη.











Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η εμφάνιση της ΠΑΕ Ποντίων που διδάσκει.....


Θ. Μαλκίδης

Όταν η εμφάνιση μίας ποδοσφαιρικής ομάδας διδάσκει..... 

Έχουμε αναφερθεί ξανά στην ενόχληση της Τουρκίας για το ζήτημα της Γενοκτονίας, ενόχληση που εκφράζεται και μέσω  τουρκόφωνης εφημερίδας που εκδίδεται στην Κομοτηνή! Ενοχλήθηκε για τη Γενοκτονία που την ονομάζει δήθεν (!!!!), ενοχλήθηκε και με τα μνημεία της Γενοκτονίας, αυτή τη φορά η Τουρκία ενοχλήθηκε για τη φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης, που  έχει μήνυμα για τη Γενοκτονία.

Η ΠΑΕ Ποντίων ιδρύθηκε το 1975 στον Ποντιακό οικισμός Θρυλόριο της Ροδόπης.  Αυτό που ξεχωρίζει  είναι η νέα εμφάνιση της ομάδας για τη σεζόν 2017-2018 , σε κιτρινόμαυρο χρώμα, γεμάτη μηνύματα και ιστορικές μνήμες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με μαύρο σορτσάκι και κάλτσες ίδιου χρώματος. 

Μέσω της ιστοσελίδας της ομάδας  παρουσιάστηκε η νέα φανέλα με το εξής σχόλιο: «Η νέα μας εμφάνιση για τη σεζόν 2017-18... Εμβληματική, ιστορική, συναισθηματική ενόψει και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δύσκολη ημερομηνία της Γενοκτονίας των προγόνων μας...».

Η  σημασία της πρωτοβουλίας είναι αυτονόητη, αποδεικνύεται όμως και από την Τουρκική αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση της εμφάνισης της ομάδας.......




Όταν ο αθλητισμός γράφει ιστορία....



Θ. Μαλκίδης 
Απόλλων Πόντου : Όταν ο αθλητισμός γράφει ιστορία.... 

Ο  Απόλλων Πόντου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1926, στην προσφυγική   Καλαμαριά με  τμήματα  μαντολινάτας, χορωδία (ανδρική και γυναικεία), ποδοσφαιρικό και αθλοπαιδιών, με βόλεϊ και στίβο. Παράλληλα διέθετε ομάδες εθελοντών, από νέους (κορίτσια-αγόρια), οι οποίοι μετέφεραν σε κάθε γειτονιά της Καλαμαριάς, ανά πάσα στιγμή, τρόφιμα, φάρμακα και νερό αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο, τον φύλακα-άγγελο του τόπου. 

Το έμβλημα του Απόλλωνα σημαίνει προσφυγιά, ξεριζωμός κι ελπίδα για επιστροφή, ενώ χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το μαύρο. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα των χιλιάδων προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στον Πόντο. Το μαύρο χρώμα συμβολίζει το πένθος, το αιώνιο πένθος για το ξεριζωμό, για τις πατρίδες και για τις τόσες ζωές που χάθηκαν. 
 Η μετονομασία της ομάδας σε Απόλλων Πόντου ανοίγει έναν νέο κύκλο, ο οποίος, συν τοις άλλοις, θα έχει ιδιαίτερο και μεγάλο ενδιαφέρον για την ιερή και μεγάλη υπόθεση αναγνώρισης της Γενοκτονίας!




Με τον Αετό και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, οι νέες φανέλες του Απόλλωνα




Με τον Αετό και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, οι νέες φανέλες του Απόλλωνα

Παράδοση των οστών του Ήρωα Αντιστράτηγου της 31ης Μοίρας Καταδρομών Ν. Παπαγεωργίου



  
Παράδοση των οστών του Ήρωα Αντιστράτηγου της 31ης Μοίρας Καταδρομών Νικόλαου Παπαγεωργίου

Tα λείψανα του ήρωα Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγεωργίου, που έπεσε μαχόμενος στις μάχες του Λωρόβουνου   της Τυλληρίας το 1964, παραδόθηκαν σήμερα στην ΕΛΔΥΚ, έτσι ώστε να δοθούν στην οικογένειά του για να κάνει την κηδεία και την ταφή.

Ο τότε Υπολοχαγός Παπαγεωργίου, ήταν  Διοικητής Λόχου της 31ης  Μοίρας Καταδρομών και κατάφερε μαζί με τους άντρες του να καταλάβουν το στρατηγικό ύψωμα του  Λωρόβουνου στην περιοχή της Τυλληρίας, τον Αύγουστο του 1964.  

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο Υπολοχαγός Παπαγεωργίου, αφού έριξε χειροβομβίδα εναντίον προκεχωρημένου τούρκικου φυλακίου ενώ δέχθηκε πυρά στο στήθος. Αφού του έγινε πρόχειρη επίδεση των τραυμάτων του, παρότρυνε τους στρατιώτες του να συνεχίσουν να μάχονται. Μετά όμως  από λίγο ξεψύχησε.  

Μόλις έπεσε ο διοικητής του  λόχου, ο διαβιβαστής του Γεώργιος Απλητσιώτης, άρχισε να καλεί το κέντρο διοικήσεως της Μοίρας για να αναφέρει το γεγονός.   Δέχθηκε όμως τα φονικά πυρά των Τούρκων με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Στη συνέχεια ο πολυβολητής Μιχάλης Κουσουλίδης, προωθήθηκε για να μπορέσει με τα πυρά του να καλύψει τους δυο τραυματίες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους τραυματιοφορείς να τους παραλάβουν.  Ενώ διενεργούσε πυρά κάλυψης δέχθηκε σφαίρα στο μέτωπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών οι τραυματιοφορείς της Μοίρας, προσπάθησαν μάταια να τον τραβήξουν προς τα πίσω, αφού δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά.....


Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Κώστα Φασσιά



Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Κώστα Φασσιά 

Έγινε  από τον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στους Τρούλλους, η κηδεία του Ήρωα  ΚΩΣΤΑ ΦΑΣΣΙΑ του οποίου η τύχη αγνοείτο από τις  14 Αυγούστου 1974.

Τα οστά του ανευρέθησαν το 2016, στο χωριό Μόρα και η  ταυτοποίησή τους  έγινε με την μέθοδο DNA το 2017. 

Ο Κώστας Φασσιάς, είχε εννέα παιδιά με το μεγαλύτερο να υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά όταν εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 και όταν του είπαν ότι επιτάσσεται το φορτηγό του και ότι ο ίδιος πρέπει να το οδηγεί, δεν αναζήτησε τρόπους να αποφύγει την επιστράτευση...... 



O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας.Από το Γήπεδο στην Αγχόνη



Θεοφάνης Μαλκίδης

O Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας. Από το Γήπεδο στην Αγχόνη

Oι σύλλογοι των Ελλήνων της Ανατολής οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ειρηνική περίοδο, προήλθαν από την ανάγκη που βίωνε ο Ελληνισμός να διατηρήσει  την ιδιαιτερότητά του, να ανυψώσει το πνευματικό και το αθλητικό του επίπεδο, αλλά με την έναρξη της Γενοκτονίας οι Σύλλογοι ήταν και μέσο επιβίωσης. Στον Πόντο και ιδιαίτερα στη Μερζιφούντα, η οποία αποτέλεσε πηγή αξιόλογων κοινωνικών, πνευματικών, αθλητικών και άλλων επιτευγμάτων, οι Έλληνες ίδρυσαν συλλόγους ιδιαίτερα σημαντικούς για την εθνική αυτογνωσία και επιβίωση. Σε δύσκολες στιγμές οι συλλογικές δομές αποτέλεσαν το καταφύγιο για πολλούς Έλληνες οι οποίοι κυνηγήθηκαν ανηλεώς από τις Νεοτουρκικές και τις Κεμαλικές δυνάμεις.

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος», ο οποίος δημιουργήθηκε από μαθητές και καθηγητές του Κολλεγίου "Ανατόλια" Μερζιφούντας  αποτέλεσε ένα θεσμικό δημιούργημα των Ελλήνων της πόλης, που συνέβαλλε αποφασιστικά στην πνευματική, πολιτισμική, αθλητική και κοινωνική τους ανύψωση. Έχοντας πολυποίκιλες δραστηριότητες, ο Σύλλογος αποτέλεσε  μία ακόμη προσφορά για την εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι αγωνίστηκαν με κάθε τρόπο για την ελευθερία. Αρκετοί από αυτούς όπως ο καθηγητής και  οι μαθητές  του "Ανατόλια" Θεοχαρίδης και   Ανανιάδης και  Παυλίδης, θα δολοφονηθούν στα αποκαλούμενα από τους Κεμαλικούς "Δικαστήρια Ανεξαρτησίας" που στήθηκαν στην Αμάσεια το 1921. Έτσι τα μέλη, οι αθλητές του Συλλόγου "Πόντος", βρέθηκαν κυριολεκτικά από το γήπεδο στην αγχόνη

Το βιβλίο αναλύει τη συμβολή του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου "Πόντος" , η οποία είναι σημαντικότατη και αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή της παρουσίας των Ελλήνων στον Πόντο.   Η έρευνα έδειξε και στο μέλλον θα δείξει ακόμη  περισσότερο ότι σύλλογοι και σωματεία, οργανωμένες θεσμικές εκφράσεις των Ελλήνων, όπως ο «Πόντος» της Μερζιφούντας  ξεχώρισαν με τη δραστηριότητά τους και απέδειξαν την μεγάλη  πνευματική,  κοινωνική και εθνική τους  προσφορά. 




 http://www.pontos-news.gr/sites/default/files/styles/article_main_full/public/pontosold/filesperiodiko_pontos_988469736.jpg?itok=UHSg4--R

Υ.Γ. Μετά από πρότασή μας  η Ποντιακή αδελφότητα Αδελαίδας Αυστραλίας και η ποδοσφαιρική του ομάδα «Ποντιακοί Αετοί» διοργάνωσαν το Δεκέμβριο του 2008, αγώνα με επίλεκτους ποδοσφαιριστές  προς τιμήν των θυμάτων του Συλλόγου. Η ομάδα των Ποντιακών Αετών φόρεσε πιστά αντίγραφα της στολής του συλλόγου «Πόντος». 
Επίσης, αντίστοιχο ποδοσφαιρικό παιχνίδι έγινε στις 12 Μαΐου 2009, με αντίπαλους τους παλαίμαχους διεθνείς ποδοσφαιριστές του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και τους παλαίμαχους της Καβάλας, όπως και το 2014 με τα μέλη της εθνικής ομάδας της Ελλάδας, η οποία κέρδισε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004. 
Ακόμη, ποδοσφαιρικές συναντήσεις στη μνήμη των μελών του  Συλλόγου "Πόντος" έγιναν στην Κατερίνη, στις Σέρρες, στο Βερολίνο, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες και οι αθλητές του σήμερα,  τα μέλη του αθλητικού συλλόγου "Πόντος" Μερζιφούντας.